Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sema911s wrote:sory drug al ovo vise nije nas grad,.,
Da covjek povrati od ovih komunjara sto svojataju gradove…. Po cemu je to tvoj grad? Ko si ti covjece? Sta si to ti nesto posebno pa se osjecas da je to tvoj grad? Imas nekretninu u njemu bas kao i onaj iz Foce, sto je kupio nekretninu. Mani se bolan tog ispranog komunjarskog razmisljanja i silovanja gradova.
nek' si mu se nagovorio
On kao ''polaže'' neko pravo na grad
Da covjek povrati od ovih komunjara sto svojataju gradove…. Po cemu je to tvoj grad? Ko si ti covjece? Sta si to ti nesto posebno pa se osjecas da je to tvoj grad? Imas nekretninu u njemu bas kao i onaj iz Foce, sto je kupio nekretninu. Mani se bolan tog ispranog komunjarskog razmisljanja i silovanja gradova.
bogumila wrote:cestitke - njima kazem da otvore hum.broj pa cu nazvat
sajbe - ako ih vidim produzim semafor dalje, jednom mi pokuso razbit retrovizor jer nije dobio pare, drugi put pokuso odvalit brisac
dedo u uniformi - na ruci mu grb federacije. u kojoj je on imaginarnoj vojsci bio
djeca - fol treba im za hranu. nek idu u dnevni centar (kad ga je vec medj.zajednica otvorila - najgluplji potez stoljeca)
kad pozvone na vrata kazem ok haj operi haustor dacu ti cener. nestanu ko u zvjezdanim stazama.
ona bez noge - ona je jos najbolja, ne pegla te. stoji tamo pa ako hos daj ako nes nikom nista
ova za benzin - ta me jos nije potrefila, hvala na upozorenju
ubacujem u one kasice od merhameta, zovem brojeve za donacije, skupljam robu i hranu kad je kakva akcija, placam zekat. ostalo me ne zanima i ne dajem nikom ni banke.
art vandeley wrote:Meni danas prilazi momak i trazi marku ...ja hajd zavucem u dzep i imam sitna 30 kf i dajem mu kad nece, hoce marku treba mu za hljeba, da nahrani bracu i sestre itd... bla bla... kazem mu pa dobit ces jos od nekog 20 kf, od nekog 10 i eto hljeba... Jok on uporan sa pricom, gladni ono ovo...kazem ja njemu hajd uredu, hajmo mi ovdje u najblizu pekaru kupit cu ti ja 2 hljeba... jok, hoce on da sebi kupi, nije nesposoban. Ja mu kazem 3 hljeba cu ti uzeti (i zaista bih uzeo) a on mi u lice opsova hljeb i ode
gilla wrote:
Nikom vise ne dajem kes, sem bas kad vidim oronulu staricu, dam tu marku.
One sa čestitkama treba bičevati.
"hocete kupiti slikovnicu za 5KM"
"hocu kad dobijem djecu"
"mozete se vec poceti pripremati"
ako te pljunem
Priča jaran moj, često se vozi tramvajem, kaže uvijek jedan mali cigo, simpatičan, nosa neki drugi papir. Zadnji put na papiru "Nijem sam i gluh ..." , i jaro mu ponudi 5 maraka ako otpjeva jednu Safetovu. Mali propjev'o isti tren.
Ih jes' ti instalacija ... ja mislio da si napravio zid od knjiga, kuću, most, a ti poredao njih dvadesetak i to kao treba da je umjetnost ...
Današnji umjetnici ... prodavati ideju ... u galeriji prije 6-7- godina tip narez'o motorkom ćutuke i poredao niz galeriju.
Eto on se bar namučio da izreže balvan, a trebalo je ćutuke i donijeti, možda ga "Drvosječa" uzme u kreativni odjel, a ti naredao dvajest knjiga ...
Ko se ikada vozio vozom na relaciji Zenica-Sarajevo zna o kakvom je biznisu riječ.
Svakodnevno, ali svakodnevno, vagon ili dva su ih puni, u Sarajevu su od jutra do onog večernjeg voza.
Svaki dan imaju za kartu, cigare, ćevape, pite, piletina, sokove, grickalice...
Ima ona jedna što se sa bebom razlijepi kod željezničke, ne prosi, odmara, čita novine, lješkari, dok dvoje njenih pastorčadi zarađuje. Curica na semaforu, mali na autobuskoj dočekuje pored šaltera.
Svaki dan.
Malom dam ako imm sitna, simpatičan mi, pomaže čistačici na autobuskoj zamijeniti kese sa smećem, trči za ljudima koji su zaboravili kišobran, pokazuje turistima gdje su peroni...
VenomousV wrote:kad vec spominjete prosjake, zna li neko sta je sa onim nanama, jesu i one necije "uposlenice"?
bila je jedna sama dugo vremena, uvijek ispred yves rochera, pa se pojavila i ona druga... jedino sam njima davala novac, jer su stare i ne mogu raditi i zaraditi
a u vezi sa prodavacima cestitki/markica, neki dan sam jednom rekla "ih, samo 20% ide djeci" na sto je on drsko odgovorio i nesto mi opsovao a minut ranije sav divan, krasan, nasmijan
mislim da sam bila par koraka iza tebe
a tip je dreknuo - 'ma ne .eri 20%' ... zato je mene pustio da prođem bez čestitke baš ze uzrujao
ne dajite ljudi pare
ja samo dajem za kruh svetog ante i imaret u BBI
ponekad nazovem kakav humanitarni broj kad mi neko preporuči od prijatelja da zna slučaj i da je istinito
jednostavno de dajite... to je reketiranje klasično
Mene danas zaustavi lik neki, eto neka anketa. Neka pitanja o humanitarnim akcijama, i kad sam mu sve fino odgovorila on meni izvlaci cestitke da kupim "posto ucestvujes u humanitarnim akcijama hoces li u jos jednoj" ja
dobra im je taktika nova
Jednom sam nasjeo na fol sa čestitkama, 3 marke bacih niz vodu.
Neki dan, kad sam bio na Baščaršiji, vidjeh dvoje djece(Romi), sviraju neke klavijature(dječije igračke) i harmoniku, vraćam se Ferhadijom 2 sata poslije i vidim ih kasnije, trče za nekim likom(lik ima kratku kosu, velike solufe), valjda im babo, biznis u 16.
Kroz koji dan, ja opet u gradu sjedim sa rajom, prilazi nam taj isti lik, čija djeca prose, pokazuje neki papirić veličine vizitke i poče priču o teškoj socijali, kako mu je dijete bolesno i kako treba za liječenja i eto, ako možemo da mu svi damo po marku
nek' si mu se nagovorio
On kao ''polaže'' neko pravo na grad
Koje "komunjare"? Kakve "komunjare" ? Gdje si ti išao u školu kakvu si historiju ti učio i šta god da si naučio ne širi neistinu. Komunjare su od naših kasaba , varošica i sela napravili gradove. I to ne samo izgradnjom zgrada već dizanjem života za sto stepenica više i to industrijalizacijom , urbanizacijom , silnim ulaganjima u nauku i obrazovanje...komunjare su otvorile radna mjesta u gradovima u koje su se preselili silni ljudi a ti gradovi ovako mali su postali deset-dvadeset puta veći od komunjara naovamo.....stoga knjigu u šake i pročitaj nešto , to je korisno.....
On topic.
U mom kvartu imaju čovjek i žena koji redovno pregledaju naše kontejnere. Ne prose. Skupljaju željezo i ono što je njima korisno. Svaki put kad ih vidim uvijek im sama dam što god imam sitno u novčaniku. Nikada ne traže ali uvijek uzmu novac i vidim na njima da im je drago kad im ponudim.
Na raskrsnicama ne dam ništa a i u gradu isto tako pretežno ništa , no ponekad udijelim staricama na mostu mada grizem usne jer je takav nepisani običaj da se da novac ukoliko neko prosjači s druge strane mosta....
Da ne objašnjavam previše prije smo je spominjali da trazi pare za benzina,uvidjela je da to ne ide pa je prešla na prodaju GULAŠA ne bih da reklamiram,ali je marke Ovako ili Onako
nekad kad se tek bbi otvorio, zaustavi mene neki covjek 'da me nesto pita'... ozbiljan covjek, izgleda cisto, nikad ne bi pomislio da ce traziti pare pa stanem da cujem sta ce me pitati... i krene on u svoje obrazlaganje... on od nekud izvan Sarajeva... tu radi za neku gradjevinsku firmu, nije dobio platu vec dva mjeseca... njemu je ispod casti da on trazi, ali kad vec nema plate, da se bar moze vratiti kuci.. tamo ima tri sina, i nabraja ih po imenima... i jos je on meni svasta napricao, ma nema... autobuska karta do tog njegovog mjesta 12 km, pa ako mu mogu dati... covjek uvjerljiv, ja za novcanik, dam mu 2 km i rekoh valjda ce jos od nekog prikupiti i eto...
nije prosla godina dana, ja sjedim s nekim jaranima na cevapima u mrkvi... vec pao mrak, vani kisa... kad prilazi lik, ja ga nisam odmah prepoznao... i poce pricati istu pricu... gradjevinska firma, nema plate, itd... meni prica poznata, ali nikako da povezem... prica covjek, prica.. i kad poce nabrajati sinove i na kraju trazi 12 km (ovaj put mu treba za konak), ja se odvalih smijati... gledaju mene ovi moji, kontaju koji je tebi k...?! covjek ispricao potresnu pricu, a ja se smijem... ispricam ja za tu pricu ispred bbi, covjek se kune da to nije on... kaze jaran da mu pare dati necemo, ali ako je gladan da naruci sta god hoce tu u mrvki, mi cemo platiti.. jok, on je vec 3 puta pregladnio, njemu hrana nista sada ne moze pomoci... samo da je njemu da on moze negdje prespavati, pa da sutra moze traziti kako ce kuci... mi opet ponovimo kako od nas pare dobiti nece, ali ako hoce da moze jesti na nas racun.. na kraju se frajer naljuti, poce nas proklinjati, psovati i ode...
Ja sad idem samo sporednim ulicama, jer fizički se titovom ne mogu slobodno kretati. Od kafića koji su nađiđani uzduž ulice do prosjaka i onih s čestitkama što su strategijski postavljeni. Postaje gadno vidjeti tu kulturu.
Sjećam se kao da je bilo juče ....
Zadnji put kad sam sa rajom pokušao nešta ''instalirati'' nije baš prošlo najbolje naime u malom praku u nekadašnjoj omladinskoj čekali smo zadnju 16-ku, natezali džus-vodku (omjer 1vs2) iz onih flaša od tri litra (ako ih se ko sjeća) i pokušavali smo, jelte, napraviti instalaciju....
U datom momentu prilikom materijalizovanja instalacije naišao je ''pozornik'' vjerovatno privučen našim cerekanjem.
I jebeš ga, peglanje, natezanje, ode šesn'eska .....
Pustio nas je sa riječima : doći će vam glave ove vaše ''instalacije''
Kada dajem, a nije mi žao dati, biram kome ću dati.
Pored mog haustora u Hrasnom su kontejneri, kada idem do auta ili se vraćam kući uvijek gledam ima li nekoga ko rovi po njima. Čim nekoga vidim, priđem, dam par maraka, kažem ne tražiš, halal od mene. Ko rovi po kontejnerima taj sigurno nije glumac. Ciganima ne dajem jer neće da rade.
Dijete stoji na parkingu u Merkatoru na Socijalnom, nemam šta da jedem, hajde sa mnom da ti kupim. Sreća u očima. Kupim i dam još nešto para. Čovjek gleda kako ljudi jedu pitu u MM-u na Pofalićima, stoji ispred i ništa ne govori, kupim mu pitu i dam mu para. Dijete u pekari Ravena, ništa ne priča, naslonjeno na sto, pitam prodavačicu dolazi li tu često, ona kaže ne dolazi, ista stvar, pojedi i evo ti para. Bolje je dati par puta mjesečno i nekome popraviti par dana nego davati po marku profesionalnim prosijacima koji dobro žive od toga.
Oči i govor tijela kod ljudi sve govore, nema tu fule. Mogu sve odglumiti, ali oči i govor tijela ne mogu.
Ona što traži za benzin na KCUS je narkomanka, to se vidi. Lik sa malim djetetom je čeka u golfu blizu stepenica.
Ona nana što je prosila ispred ulaza u stari Robot je prosila zbog unuka narkomana.
Ti što nemaju, a prose, nisu na Ferhadiji. U gradu je barem 90% profesionalca, ostalih 10% su, na žalost, kolateralna šteta što se mene tiče. U gradu sam dao samo jednom kada sam naletio na dedu koji je rovio po kontejnerima u Radićevoj.
Ovi što stvarno nemaju i prose, ti ne idu u centar grada nego se zavlače što dublje mogu u mahale, jer ih je stid što nemaju, što prose.
Samo budala može davati u centru grada nepoznatim ljudima koji prose.
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Kada dajem, a nije mi žao dati, biram kome ću dati.
Pored mog haustora u Hrasnom su kontejneri, kada idem do auta ili se vraćam kući uvijek gledam ima li nekoga ko rovi po njima. Čim nekoga vidim, priđem, dam par maraka, kažem ne tražiš, halal od mene. Ko rovi po kontejnerima taj sigurno nije glumac. Ciganima ne dajem jer neće da rade.
Dijete stoji na parkingu u Merkatoru na Socijalnom, nemam šta da jedem, hajde sa mnom da ti kupim. Sreća u očima. Kupim i dam još nešto para. Čovjek gleda kako ljudi jedu pitu u MM-u na Pofalićima, stoji ispred i ništa ne govori, kupim mu pitu i dam mu para. Dijete u pekari Ravena, ništa ne priča, naslonjeno na sto, pitam prodavačicu dolazi li tu često, ona kaže ne dolazi, ista stvar, pojedi i evo ti para. Bolje je dati par puta mjesečno i nekome popraviti par dana nego davati po marku profesionalnim prosijacima koji dobro žive od toga.
Oči i govor tijela kod ljudi sve govore, nema tu fule. Mogu sve odglumiti, ali oči i govor tijela ne mogu.
Ona što traži za benzin na KCUS je narkomanka, to se vidi. Lik sa malim djetetom je čeka u golfu blizu stepenica.
Ona nana što je prosila ispred ulaza u stari Robot je prosila zbog unuka narkomana.
Ti što nemaju, a prose, nisu na Ferhadiji. U gradu je barem 90% profesionalca, ostalih 10% su, na žalost, kolateralna šteta što se mene tiče. U gradu sam dao samo jednom kada sam naletio na dedu koji je rovio po kontejnerima u Radićevoj.
Ovi što stvarno nemaju i prose, ti ne idu u centar grada nego se zavlače što dublje mogu u mahale, jer ih je stid što nemaju, što prose.
Samo budala može davati u centru grada nepoznatim ljudima koji prose.
nije ti palo na pamet da niko nece da ih zaposli iz rasistickih pobuda?
O moralna vertikalno, o čemu pričamo ? O prosijacima. Nikakva generalizacija, odnosno, oni koji prose, NEĆE DA RADE.
Znaš, nagledao sam se ja Cigana koji rade, koji su fino obučeni. Hint: Hrasno Brdo;
To što ti misliš da nijedan Cigan ne radi i da svi prose, tvoj problem. Šta da ti kažem, ograničen si ko plafon, a misliš da si mješavina Mendele i Gandija