FERHADIJA - gradi li se ili samo stoji kamen temeljac
- zlatiborka
#1 FERHADIJA - gradi li se ili samo stoji kamen temeljac
Prije par godina postavljen je kamen temeljac na mjestu srusene dzamije FERHADIJA u B. Luci. Sjecate se onog divljanja cetnika, palenja autobusa? Jedan je i covjek tu poginuo. A ef. Ceric je onda postavio kamen temeljac za obnovljenu dzamiju sto su kamere uredno zabiljezile.
Proslo je dosta vremena od tada, sta se desava sa izgradnjom dzamije. Mozda nema para, mozda Mile stopira izgradnju, a mozda i ef. Ceric i IZ nemaju interesa da se taj posao zavrsi. Ko zna kakve se tu igre igraju.
Ili je mozda, gluho bilo, napravljen dogovor izmedju SDA i IZ s jedne strane i RS da u RS ne treba biti dzamija, posto je Bosnjaka sve manje tamo. RS je ionako vec ociscena od svih nesrba, nazalost.
Ko ima najnovija saznanja o tome, javite se!
Proslo je dosta vremena od tada, sta se desava sa izgradnjom dzamije. Mozda nema para, mozda Mile stopira izgradnju, a mozda i ef. Ceric i IZ nemaju interesa da se taj posao zavrsi. Ko zna kakve se tu igre igraju.
Ili je mozda, gluho bilo, napravljen dogovor izmedju SDA i IZ s jedne strane i RS da u RS ne treba biti dzamija, posto je Bosnjaka sve manje tamo. RS je ionako vec ociscena od svih nesrba, nazalost.
Ko ima najnovija saznanja o tome, javite se!
- zlatiborka
Katastrofa, uzas! Neka se stide i SDA i IZ zbog ovakvog ponasanja prema dzemtlijama u Banja Luci i inace u RS. Izgleda da su prihvatili i odobrili svrseno stanje na terenu a to je: genocidna RS, nastala ciscenjem svih nesrba da i dalje bude bez Bosnjaka. Tuzno i sramotno!
-
urbanagerila
Sta ja rekoh crvenkapice .... manipulacija najgore vrste ...InfraRedRidinghood wrote:amrino wrote:Izvor informacija Dani
ma daaaj...
-
urbanagerila
Jel to nije narucen clanak ???amrino wrote:Hej vidi sto te gazim po glavi!!!InfraRedRidinghood wrote:amrino wrote:Izvor informacija Dani
ma daaaj...
-
urbanagerila
Jel imamo kontra argument ili cisto onako provokatorski .... 
-
amrino
Ha ha ha ha haInfraRedRidinghood wrote:Hoćeš sine, samo sutra, kad narasteš veeeeeeeeeeeeeelika i pročitaš nešto više od bukvara i priručnika za Mlade muslimaneamrino wrote:![]()
![]()
![]()
jao blago tebi kad si takva!!!
visoka sam 175 cm
Bukvar davno savladan a
ovo zadnje ne postoji...
o onome "izmedju redova"...nemam komentara..nista neobicno za nekoga kome iz usiju vire zaostaci komunisticko- ateisticke dogme...
-
urbanagerila
Nije daleko od istine ...pitt wrote:ma cafirsko-masonska poslaamrino wrote:
o onome "izmedju redova"...nemam komentara..nista neobicno za nekoga kome iz usiju vire zaostaci komunisticko- ateisticke dogme...
-
urbanagerila
Hvala na dobronamjernoj ispravciInfraRedRidinghood wrote:Gerilac, tema nije uopće zajebantska i ne znam što ovo radiš. Tekst je napisan po svim mogućim novinarskim standarnima, ti ako misliš da znaš bolje - bujrum. I kontraargument ti se piše sastavljeno.
-
urbanagerila
Crvenkapice jel ti fakat zivis u ubjedjenju da je danas moguce praviti Ferhadiju u BL??? Sa druge strane mislis li da ce takav "dzemat" u BL opstati ili uopste jel to isplativa investicija ( ne osvrcuci se na istorijsku bastinu)... 
-
urbanagerila
A ko se smije ??? Ako mislis na ovog smileya na kraju to mi je tm. a razlog je da nebi plakao .... i nemas razloga da se nerviras to je nasa surova realnost uzalud ti sekiracija ....InfraRedRidinghood wrote:Ti nisi normalan a ja sam gora od tebe što trošim živce na tebe, možemo se zajebavati, sve kul, ali neke stvari naprosto nisu smiješne
-
urbanagerila
Nisi jedina da te utjesim ....InfraRedRidinghood wrote:Kažem ti, s tobom jednostavno nema svrhe raspravljati o bilo čemu, a koliko je naša realnost surova znam i bez tebe
- pirmin
Cisto da se naglasi jos po koji put:
Pozdrav iz Banja Luke!
U kompletnom clanku nema iskrivljene cinjenice.Sve je, zapravo, počelo još sa dolaskom Mujičića u Bomer, zanatsku zadrugu koja je imala zadatak pomoći povratnicima. Bomerom su u to vrijeme već gospodarili u Banjoj Luci dobro poznati članovi SDA Smail Đuzel i Kemal Gunić, a organizacija još postoji samo na papiru. Za vrijeme aktivnog djelovanja služila je uglavnom za snabdijevanja članova uže familije spomenutog trojca, kao i za njihove lične potrebe. U naselju Novoselija se nalazi Gunićeva kuća, obnovljene su četiri džamije i povratak je zvanično skoro stoprocentan. No, jednostavnom provjerom - od vrata do vrata - lako se da utvrditi da je taj povratak zapravo fiktivan jer su vlasnici obnovljenih kuća uglavnom stanovnici zapadnoevropskih država i/ili Federacije BiH.
"Kemal Gunić je donacijama iz dijaspore i iz federalnog ministarstva sebi obnovio kuću, pa čak i asfaltirao put do nje. Vakufsko zemljište je izdao komšijama Srbima, pa se sada parcela pored puta koristi kao parking i kao skladište za drva", priča za Dane Edin Muhurdarević, jedan od džematlija Ferhadije i jedan od rijetkih koji su ustali protiv Mujičićeve samovolje.
Pozdrav iz Banja Luke!
- banjaluka078
Da, radi se: http://www.cyberbulevar.com/bl/index.php?c=2&t=473
Da, živi se, vjeruje i teferiči - uprkos svemu: http://www.cyberbulevar.com/bl/index.php?c=3&t=515
Dosta o obnovi BL džamija, kao i slike obnovljenih objekata možete vidjeti na: http://www.cyberbulevar.com/forum/viewtopic.php?t=9563
Da, živi se, vjeruje i teferiči - uprkos svemu: http://www.cyberbulevar.com/bl/index.php?c=3&t=515
Dosta o obnovi BL džamija, kao i slike obnovljenih objekata možete vidjeti na: http://www.cyberbulevar.com/forum/viewtopic.php?t=9563
- banjaluka078
na tom istom mjestu pronađoh BH Dani, 12. 01. 2007: http://img.photobucket.com/albums/v212/fotke/dani.jpg
- banjaluka078
Pomenuti intervju zaista izgleda naručeno. Iz perspektive osobe koja jako dobro poznaje dešavanja u BL i IZ, a koja ne pripada nijednom toru, djeluje kao da je novinar još prije polaska na put izabrao krivca, ton, a djeluje kao da nije uradio ni zadaću, pa provjerio šta je obnovljeno, kolika je posjeta džamijama, a čini mi da nije napisao da se s medžlisa koji je u dvorištu Ferhadije i koji je 200 m od samog glavnog trga može čuti ezan.
Pominje se imam koji nosi pištolj. Ne pominje se da je on samo u zadnja tri mjeseca fizički napadnut od strane većinskog življa. Ne pominje novinar ni redovna kamenovanja i pucanja na džamije u BL....
No, Cerić je u Banjoj Luci (p)ostavio i vjerske službenike koji su do sada učinili sve da se Ferhadija nikada ne obnovi.
Možda. Znate li vi kako je teško naći vjerskog službanika koji hoće da službuje u gradu u kojem spada u manjinu od 3%??? Ovdje bula hoda otkrivena, jer ni 200 metara ne bi prešla s maramom na glavi.
Mnogo puta smo se zaista obraćali reisu, slali pisma, vrištali da obrati više pažnje na nas, jer je lako biti vjernik u Sarajevu...hajde dođi ovdje, pokrij se, budi ismijavan na poslu jer postiš... Ali, od obraćanja reisu nema koristi, bilo da smo se žalili na nepravilnosti, bilo da smo trađili pomoć. Onda smo odlučili da ga ni na kafu ne zovemo. Više smo para, pažnje i pomoći dobili iz Kabineta dogradonačelnika.
Mustafa ef. Cerić je uz pomoć Irana obnovio i četvrtu, Behrem-begovu džamiju, u prigradskom naselju Novoselija, koje broji oko 150 domaćinstava. S druge strane, dva najveća džemata (Gazanferije i Stupnice), od kojih svaki broji preko 2.000 stanovnika, još uvijek nemaju svoje džamije.
Novoselija i jeste jedan od najvećih džamata. Nije tačno da su obnovljene samo 4! Stupnička je potpuno obnovljena: http://img.photobucket.com/albums/v507/ ... imija2.jpg , a obnova Gazanferije je počela iza ramazanskog Bajrama i radovi, hvala Bogu, napreduju...juče moje oči vidjele.
I kakve 2000!?!?!?! Ma, kamo lijepe sreće. Nas u BL ukupno nema 5-6 hiljada! Kako se lako igrati s brojkama.
Da se razumijemo, nisam ja na strani IZ, i ja se sporim s njima zbog toga što pri podižanju nišana-izgradnji spomenika, naplaćuju 500 KM za građevinsku dozvolu - ali nije tačno da se plaća 200 KM za košenje trave, ukopna mjesta jesu problem, jer je harema jako malo, a koliko ja znam imami svugjde po Bosni naplaćuju učenje...nisu samo ovdje lopine! Samo me nervira kad neko dođe, a ne čudi to od BH Dana, pa namjesti izjave, tračeve i podatke onako kako njima odgovara. Od blaćenja ljudi nemamo ništa...a i blate nas komšije redovno, svakodnevno, ne treba sad valjda da nas i Sarajeva bude strah!?
Pominje se imam koji nosi pištolj. Ne pominje se da je on samo u zadnja tri mjeseca fizički napadnut od strane većinskog življa. Ne pominje novinar ni redovna kamenovanja i pucanja na džamije u BL....
No, Cerić je u Banjoj Luci (p)ostavio i vjerske službenike koji su do sada učinili sve da se Ferhadija nikada ne obnovi.
Možda. Znate li vi kako je teško naći vjerskog službanika koji hoće da službuje u gradu u kojem spada u manjinu od 3%??? Ovdje bula hoda otkrivena, jer ni 200 metara ne bi prešla s maramom na glavi.
Mnogo puta smo se zaista obraćali reisu, slali pisma, vrištali da obrati više pažnje na nas, jer je lako biti vjernik u Sarajevu...hajde dođi ovdje, pokrij se, budi ismijavan na poslu jer postiš... Ali, od obraćanja reisu nema koristi, bilo da smo se žalili na nepravilnosti, bilo da smo trađili pomoć. Onda smo odlučili da ga ni na kafu ne zovemo. Više smo para, pažnje i pomoći dobili iz Kabineta dogradonačelnika.
Mustafa ef. Cerić je uz pomoć Irana obnovio i četvrtu, Behrem-begovu džamiju, u prigradskom naselju Novoselija, koje broji oko 150 domaćinstava. S druge strane, dva najveća džemata (Gazanferije i Stupnice), od kojih svaki broji preko 2.000 stanovnika, još uvijek nemaju svoje džamije.
Novoselija i jeste jedan od najvećih džamata. Nije tačno da su obnovljene samo 4! Stupnička je potpuno obnovljena: http://img.photobucket.com/albums/v507/ ... imija2.jpg , a obnova Gazanferije je počela iza ramazanskog Bajrama i radovi, hvala Bogu, napreduju...juče moje oči vidjele.
I kakve 2000!?!?!?! Ma, kamo lijepe sreće. Nas u BL ukupno nema 5-6 hiljada! Kako se lako igrati s brojkama.
Da se razumijemo, nisam ja na strani IZ, i ja se sporim s njima zbog toga što pri podižanju nišana-izgradnji spomenika, naplaćuju 500 KM za građevinsku dozvolu - ali nije tačno da se plaća 200 KM za košenje trave, ukopna mjesta jesu problem, jer je harema jako malo, a koliko ja znam imami svugjde po Bosni naplaćuju učenje...nisu samo ovdje lopine! Samo me nervira kad neko dođe, a ne čudi to od BH Dana, pa namjesti izjave, tračeve i podatke onako kako njima odgovara. Od blaćenja ljudi nemamo ništa...a i blate nas komšije redovno, svakodnevno, ne treba sad valjda da nas i Sarajeva bude strah!?
Last edited by banjaluka078 on 07/02/2008 09:38, edited 1 time in total.
-
urbanagerila
Gdje mi je sad crvenkapica da joj kazem da se ne sekira ....banjaluka078 wrote:Pomenuti intervju zaista izgleda naručeno. Iz perspektive osobe koja jako dobro poznaje dešavanja u BL i IZ, a koja ne pripada nijednom toru, djeluje kao da je novinar još prije polaska na put izabrao krivca, ton, a djeluje kao da nije uradio ni zadaću, pa provjerio šta je obnovljeno, kolika je posjeta džamijama, a čini mi da nije napisao da se s medžlisa koji je u dvorištu Ferhadije i koji je 200 m od samog glavnog trga može čuti ezan....
...Samo me nervira kad neko dođe, a ne čudi to od BH Dana, pa namjesti izjave, tračeve i podatke onako kako njima odgovara. Od blaćenja ljudi nemamo ništa...a i blate nas komšije redovno, svakodnevno, ne treba sad valjda da nas i Sarajeva bude strah!?