Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pera Trta wrote:Ne možeš vala u Jevropu ni sa paščadijom na ulicama. Što sad čovjek reče, vole na Zapadu cuke sigurno više od nas, ali to ne mijenja činjenicu da hajvani ne haraju slobodno po gradovima.
Nije poenta u tome možeš li u EU s "paščadima" na ulici. Poenta je u načinu rješavanja problema "paščadi" na ulici.
Čistom sumnjam da bi "unišli" da su nam ulice čiste a da znaju da smo izvršili masovno samoinicijativno odstranjivanje pasa sa ulice (aka šotgan+šuma).
Psima nije mjesto na ulici to je bar jasno, ali zaboravljamo ko je kriv što su na ulici i onda se još drznemo govoriti da nije naša odgovornost.
Da je bilo bar malo dobre volje ovih guzonja u foteljama, do sad bi imali i dva azila, ali jok.
haj kad se cesto na ovoj temi pise o psima i ostalim "zivotinjama" da iskoristim priliku da priupitam: ima li gde internet strana od zoo pionirska dolina? kakvo je stanje sa zoo-om? je li fond zivotinja obnovjljen, koji je broj zivotinja...? hvala.
travar wrote:
Psima nije mjesto na ulici to je bar jasno, ali zaboravljamo ko je kriv što su na ulici i onda se još drznemo govoriti da nije naša odgovornost.
Moja nije. Ja jednog cuku uzeo kao štene, devet godina ga već hranim i duvanim. Da je na ulici ostao, ne bi živio ni tri mjeseca.
Od mene dosta.
Nek svaki psetoljubac uzme po jedno-dvoje i problem riješen.
teAMICA wrote:"Istinski moralni ispit čovječanstva, ispit koji je temelj svega ostaloga, očituje se u odnosu prema onima koji u potpunosti ovise o našoj milosti, a to su životinje. Na tom je polju čovječanstvo pretrpjelo potpuni poraz."
M. Kundera
Slazem se ja sa svim tim, ko ne voli zivotinje ne voli nji ljude, ali tako misle i u Milanu pa nema pasa lutalica na glavnom trgu. Kako?
Zato što imaju sređenu državu i drže se svojih zakona
travar wrote:
Moja nije. Ja jednog cuku uzeo kao štene, devet godina ga već hranim i duvanim. Da je na ulici ostao, ne bi živio ni tri mjeseca.
Od mene dosta.
Izvini al ja ne mogu da vjerujem da ti imaš psa...
travar wrote:
Od mene dosta.
Kod mene su dva... jednom je 6 a drugom 4 godine... Od marta do juna mislim ove godine u avliji su, pored njih bila i 4 steneta koje sam pokupio u Malesicima, i jos dva steneta koje sam uzeo da ne bi na ulici zavrsili... I svi su udomljeni...
Isto tako, i drugi sa foruma koje poznajem imaju pse ili mace, a i udomili su veliki broj...
Zašto te to čudi? Moja ljubav prema životinjama ne mora nužno biti suprotstavljena mojoj ljubavi prema bližnjem svom, čistim ulicama, tihim noćima bez laveža itd.
Naravno, to je običan avlijaner a ne neki Fifi, Rifi, Kifi...
drenmajster wrote:A Kina i,Tajland i otale kose drzave naprosto vape za ovom vrstom mesa i mesnih preradjevina.Posto ide prodaja na kilo onda ih dobro pritoviti(ko god naidje -mesa kosti ili nesto vec sto ostane u kuci dati obavezno).Lovu od izvoza preusmjeriti nevladinim organizacijama....
Puno predrasuda i neznanja .
Nemas pojma koliko bi imali da naucimo napr. od Tajlanda. U odnosima prema ljudima i prema zivotinjama.
Cesto se zivotinje ne mogu odbraniti od zvijeri - ljudi
innovision wrote:ma ima pasa i to bi se sve moglo sanirati ajko brzo da ima interesa ali nema
znam ljude koji su projektom od grada i kantona trazili pare za azil nisu dobili
znam slicnu grupu ljudi koji su imali pare samo su trazili dulum-dva zemlje ni to nisi dobili
nije ih humano ni ubijati jbg:(
ja sam prosle sedmice vidio 3 rasna psa prelijepa raja to samo izbaci vani
To je frka... Ovi sto uzmu, misle da je to igracka... super je on kad je mal..sladak, lijep, zenske se fataju na male cukice, muski isto tako... i odraste pas, skonta taj ko ga je uzeo da ga treba izvesti u setnju, da mu treba svasta nesta... i najlakse je pustiti ga... takvi su najgori
nazalost da kod mene samo navece puste pse da izadju i onda ih zdaraju auta ili drgi psi
u tri dana sam vidio jednog vucijaa jedno crnog labradora i jednog smedjeg dragi su fakat
teAMICA wrote:"Istinski moralni ispit čovječanstva, ispit koji je temelj svega ostaloga, očituje se u odnosu prema onima koji u potpunosti ovise o našoj milosti, a to su životinje. Na tom je polju čovječanstvo pretrpjelo potpuni poraz."
M. Kundera
Slazem se ja sa svim tim, ko ne voli zivotinje ne voli nji ljude, ali tako misle i u Milanu pa nema pasa lutalica na glavnom trgu. Kako?
Zato što imaju sređenu državu i drže se svojih zakona
Upravo tako. Koga ja da okrivim sto kod nas nije tako?
drenmajster wrote:A Kina i,Tajland i otale kose drzave naprosto vape za ovom vrstom mesa i mesnih preradjevina.Posto ide prodaja na kilo onda ih dobro pritoviti(ko god naidje -mesa kosti ili nesto vec sto ostane u kuci dati obavezno).Lovu od izvoza preusmjeriti nevladinim organizacijama....
Nemas pojma koliko bi imali da naucimo napr. od Tajlanda. U odnosima prema ljudima i prema zivotinjama.
Pa tamo se psece meso koristi normalno u ishrani,takodje i u kini-respektujmo i njihove tradicije a ne tek tako gledati samo iz nase vizure-sta ima veze nama psi lutalice smetaju a njima trebaju(spojimo ugodno sa korisnim a jos cemo ispasti kulturno globalisticki odgojeni).
davorf wrote:Ja ne vidim smisao u tome, da se nevladine organizacije svim silama trude da zabrane sintore...i kad to uspiju...kad se zakon promijeni...onda jos traze pare da bi uradili to sto su obecali...ako ste se borili da se ukinu sintori...uredu...ali onda rijesite do kraja problem...nadjite pare i napravite azil...a ne da ne smijem ulicom proci od copora gladnih pasa.
Ne mogu da vjerujem. Sad svatko od nas treba da traži pare za neku ideju ( u skladu sa zakonom), a kad se prozove odgovorni (posebno odgovorni iz političke opcije koju volim), onda ću ja njega naljepiti kao dežurnog mrzitelja. Pa za šta imamo vlast ako ćemo sami skupljati pare? E, baš me nasmija
Kao prvo...za takvo nesto bi odgovornost mogao snositi jedino Kanton (kafilerija je bila radna jedinica KJKP Rad)...a znas li recimo...da je u Kantonu Sarajevo prosle godine deficit iznosio preko 1.5 milijardi KM (ne ulazim u razloge tog deficita). I imas li predstavu koliko para treba da se napravi azil, da se prehrani, vakcinise i brine o 1000 pasa godisnje. Pa sad...hocemo kao rjesenje preusmjeriti pare...recimo...zdravstvenog osiguranja na izgradnju i odrzavanje azila...pa nek ljudi umiru? Ili cemo ukinuti penzije? Ja opet kazem...sintori jesu divljastvo...volim zivotinje...ali ako vec zapocnes nesto...boris se za nesto...a NVO-i uzimaju pare za to...onda dovedi to do kraja. Ako se boris za prava zivotinja...izbori se i za donaciju za izgradnju azila.
@kurty: Znam da ima dosta ljudi koji zbrinjavaju zivotinje...ali 90% tih ljudi nisu u NVO-ima i ne uzimaju pare za to...nego to rade o svom trosku...iz ljubavi prema zivotinjama. Ovi koriste budzetska sredstva...a od uvodjenja tog zakona nisu uradili nista konkretno...u tome je problem.
Last edited by davorf on 17/01/2011 20:33, edited 1 time in total.
Pa tamo se psece meso koristi normalno u ishrani,takodje i u kini-respektujmo i njihove tradicije a ne tek tako gledati samo iz nase vizure-sta ima veze nama psi lutalice smetaju a njima trebaju(spojimo ugodno sa korisnim a jos cemo ispasti kulturno globalisticki odgojeni).
Ne, nije istina. Obisao sam Thailand uzduz i poprijeko - ni govora ! 100 puta su civilizovaniji od nas...u svemu , pa i po pitanju pasa.
Pse jedu sve zemlje dalekog orijenta,ne znam sto bi Tajland bio izuzetak.Jedino ako se ide u vegetarijanske krajeve i restorane,tamo naravno nema nikakvog mesa-a ako inace nema pseceg to samo dokazuje tvrdnju da su ih pojeli i da su tamo deficitarni po tom pitanju.Ko jede rizu svaki dan -kako mu je slastan pseci biftek ili koljenica kao prilog(mada je riza inace glavno jelo a ostalo prilozi).Samo da se to humano rijesi a ne da ih fol vodimo na izlet do obliznje sume,pa onda puni potoci sarova garova rundova.Ne moze to tako ljudi moji.
drenmajster wrote:Pse jedu sve zemlje dalekog orijenta,ne znam sto bi Tajland bio izuzetak.Jedino ako se ide u vegetarijanske krajeve i restorane,tamo naravno nema nikakvog mesa-a ako inace nema pseceg to samo dokazuje tvrdnju da su ih pojeli i da su tamo deficitarni po tom pitanju.Ko jede rizu svaki dan -kako mu je slastan pseci biftek ili koljenica kao prilog(mada je riza inace glavno jelo a ostalo prilozi).Samo da se to humano rijesi a ne da ih fol vodimo na izlet do obliznje sume,pa onda puni potoci sarova garova rundova.Ne moze to tako ljudi moji.
Ne kontam, sta predlazes? Da izvozimo pse?
Ovo je pomalo off topic kolege drenmajstera. Ja mislim da mi svi znamo sta treba uraditi, i po pitanju pasa lutalica, i po pitanju ulicnih prodavaca, i po pitanju rupa u plocniku. Znamo i KO to treba uraditi. Jedino sto ne znamo je zasto to ne rade.
Kad je Behmen postao gradonacelnik, odmah se bacio na osudjivanje delinkvencije, ali sam ja vec tad nekako slutio da ce on krpiti samo one rupe zbog kojih se Semiha zamjerila raji. Sve ostalo, kao da ne postoji. Evo, sve mi se cini da sam bio u pravu. Ako zeli biti gradonacelnik grada koji izgleda kao da je negdje na divljem zapadu, onda neka nastavi ne raditi nista.
drenmajster wrote:Pse jedu sve zemlje dalekog orijenta,ne znam sto bi Tajland bio izuzetak.Jedino ako se ide u vegetarijanske krajeve i restorane,tamo naravno nema nikakvog mesa-a ako inace nema pseceg to samo dokazuje tvrdnju da su ih pojeli i da su tamo deficitarni po tom pitanju.Ko jede rizu svaki dan -kako mu je slastan pseci biftek ili koljenica kao prilog(mada je riza inace glavno jelo a ostalo prilozi).Samo da se to humano rijesi a ne da ih fol vodimo na izlet do obliznje sume,pa onda puni potoci sarova garova rundova.Ne moze to tako ljudi moji.
Ne kontam, sta predlazes? Da izvozimo pse?
Ironija -zelim reci da postoji nacin za rjesenje ovog pitanja koje je i sanitarno i kulturolosko i socijaln i kako god hocemo.Ali ako postoji nacin da se izgradi prihvatiliste za ove zivotinje koje su htjeli mi to ili ne potencijalna opasnost(narocito za djecu),a odgovorni cute-sta raditi nego ih nekako natjerati(ne izvozom pseceg mesa-mala sala) ili
makar provocirati.