FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

TarikSA

#1 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by TarikSA »

Her Flick wrote:sjecam se kao da je jucer bilo, slika sa TV-a, krikova, krvi ....
sjecam se straha, muke i haldnog znoja
sjecam se tog momenta kada sam shvatio sta je rat
nazalost taj masakr mi je otvorio oci, sta nam se sprema

a sto je najzalosnije sve masakre poselj ovog sam prihvatio kao "normalu" tipa ah sta ces to se desava u ratu

i jedno pitanje ima li "ruza" na mjestu gdej je pala ta granata
Nazalost jedan si od rijetkih koji se toga sjeca...svi ce da izadju, odaju pocast i kud koji mili moji...svi nastavljaju zivot tamo gdje im je samo na 30sec stao...svi vec sve zaboravili itd...mislim nisam ja da se vuce to sad sljedecih sto godina ko je i sta je uradio, al kako sam jednom pametno cuo : oprostiti mozemo, al zaboraviti nikada...nazalost kod nas obrnuto...zabrovili smo al kao nismo oprostili, koji paradoks... :skoljka:
TarikSA

#2 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by TarikSA »

Her Flick wrote:mozda da sam temu postavio na politika ili na razno blia bi zivlja diskusija

toliko o braniocima bosnjasta, bosanstva i tekovina minulog rata
Upravo o tome razmisljam, kakva sramota da se vise ljudi nije ukljucilo u temu...da je kakit o Breni i breninoj breni bilo bi 1000 stranica...da je pricati o Sulejmanu Tihicu i Nedzadu Brankovicu opet bi bilo toliko, e kad se prica o nekim konkretnim problemima i o nekim malo vise ljudskim temama koje su nam blize i na koje mozemo imati utjecaja, e onda samo ti i ja:( :skoljka:
*mima*

#3 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by *mima* »

Nema se vremena.......treba se pljuvat po Titi koji ustao iz groba i bacao granate po nama....
*mima*

#4 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by *mima* »

Ma vidis ti samo pameti na ovom forumu.......promijenise svijet....cudo jedno......
kockica_kockica

#5 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by kockica_kockica »

Her Flick wrote:sjecam se kao da je jucer bilo, slika sa TV-a, krikova, krvi ....
sjecam se straha, muke i haldnog znoja
sjecam se tog momenta kada sam shvatio sta je rat
nazalost taj masakr mi je otvorio oci, sta nam se sprema

a sto je najzalosnije sve masakre poselj ovog sam prihvatio kao "normalu" tipa ah sta ces to se desava u ratu

i jedno pitanje ima li "ruza" na mjestu gdej je pala ta granata

Sjecam se da nismo imali struje..i bas onog trenutka kad su davali snimke sa mjesta dogadjaja dosla struja.. Sjedila sam i zurila u televizor i pustila da mi suze same teku... Poslije se ne sjecam da sam plakala ikada vise .... cini mi se da sam od tog dana nekako otvrdnula u sebi ....
HAVANA

#6 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by HAVANA »

Naravno da se sjećam a 27/05/ sam ležao u bolnici,razvaljen. :(
Tada smo bili puno bolji ljudi,solidarni,istu smo muku mučili i kako se ko zove nije bilo toliko bitno kao danas. :evil:
---------------------------------------------------------------!!!
http://bs.wikipedia.org/wiki/Masakr_u_Ferhadiji
------------------------------------------------------------!!!
ocaj

#7 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by ocaj »

Sjecam se, kako da ne. :sad: Jeste da sam jos uvijek bila dijete ali to je nesto sto se pamti cijeli zivot, pogotovo onaj ko je prezivio cijeli rat u Sarajevu. Ja sam od onih koja je svima sve oprostila(sva sreca pa mi niko nije poginuo u ratu pa to mogu reci), ali zaboraviti se nikako ne smije! Zao mi je samo sto nemam nekih slika iz rata i da sve sto se desavalo i sto sam prezivjela nije u nekakvoj hard kopiji.
uvjek dobar gost

#8 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by uvjek dobar gost »

... šok, nevjerica.... bol.. bijes... suze... isčekivanje... tuga.. šta sve ne čovjek ne osjeti samo u par sekundi... a koliko samo tih par sekundi traje... i koliko puta se ponovi kad vidim snimke il se prisjetim tog tragičnog događaja...

Šta još reći već da ja kao čovjek nikad neću zaboraviti taj događaj da nikad neću oprostiti zločincima koji su to počinili jer za to zvjerstvo nema opravdanja, nema olakšavajućih okolnosti... i jeste današnje Sarajevo sa sve skupa ljudima koji ga nastanjuju pada na još jednom velikom ispitu... neka je nama bitna Brena, nek su nam bitni lopovi političari... ,a zaboravili smo ono osnovno... zaboravili smo principe za koje su ljudi dali svoj život ,a neki drugi su zbog tih principa bili mete...

Danas klizimo kroz život na jednom velikom vazelinskom jastuku i gazimo sve ono za šta smo se ili za šta su se ljudi borili i dali svoje živote.... i šta onda možemo da očekujemo.. ?

Slava im i hvala im i nadam se da mi ubrzo doći ćemo pameti !
Last edited by uvjek dobar gost on 27/05/2009 10:52, edited 1 time in total.
barby02

#9 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by barby02 »

A ne, ne i barby se sjeca :( Vidjela sam na snimku moju poznanicu Draganu koja vristi za sestrom Samirom, koja je tu ranjena . Taj njen ocaj i danas nosim u sebi. . Zasto njen? Zato sto sam ja svoj ocaj dozivjela nekoliko mjeseci kasnije. . i da je bogdo ranjen. . al dobro je njemu gore. . .
Ipak PRVI masakr mora se spominjati, iako ni po cem nije bitniji od drugih masakra. Na kraju, meni je samo zao sto nam tada nisu rekli, koliko jos imamo vremena . . . . . .
muz66

#10 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by muz66 »

Ferhadija 17 godina poslije odzvanja Cecinom pjesmom iz La Vita kafica...eh tugo moja :x
uvjek dobar gost

#11 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by uvjek dobar gost »

muz66 wrote:Ferhadija 17 godina poslije odzvanja Cecinom pjesmom iz La Vita kafica...eh tugo moja :x

........................... :( :( :( :( :( :( :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Znam ja nas ....
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#12 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by grunt »

sjecam se svega i sjecat cu se dok budem ziv,ali na moju veliku zalost mnogi se danas trude da to sve zaboravimo.
muz66

#13 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by muz66 »

Nisu nama oni dusmani koliko smo sami sebi...Mislis da ce se neko danas sjetiti? Mislis da bi se neko sjetio 5.2. da nije dnevnih novina? Tesko...oni koje je direktno zadesila ta tragedija pamte, a mi zaboravljamo...
grunt

#14 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by grunt »

muz66 wrote:Nisu nama oni dusmani koliko smo sami sebi...Mislis da ce se neko danas sjetiti? Mislis da bi se neko sjetio 5.2. da nije dnevnih novina? Tesko...oni koje je direktno zadesila ta tragedija pamte, a mi zaboravljamo...
slazem se,proklet smo mi narod ali ja ipak sve pamtim....
ChupoJasa

#15 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by ChupoJasa »

Image
tempora

#16 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by tempora »

Her Flick wrote:
mima wrote:Nema se vremena.......treba se pljuvat po Titi koji ustao iz groba i bacao granate po nama....

eeeee moja mimice, sve mi oze pod kozu i na obraz ali licemjerstvo od toga mi nesta hoce bit

klikne na ovu temu, da vidim ima li kakav kometar, da mozda ko napise kako dozivljava danasnji dan, gdje je bio prije 17 godina, da nam neko ko se zadsio tu kaze svoja osjecanja, da nas NEKO PROBUDI, ali slabo

sto ti kaze lakse se preseravati na temi o titi nago pogledati sam sebe
Mislim da ne bi trebalo temu trovati sa drugim temama i prici o popularnosti istih. Iako razumijem sto zelite reci, mislim da nema potrebe. Ova tema treba da nas podsjeti na strasno stradanje nasih sugradjana i da se sto vise kaze o tom momentu. I da oni koji nista ne znaju o tom dogadjaju, barem nesto saznaju. Kamo srece, da postoji muzej ratnog Sarajeva i da u njemu zivi prica o stradanjima grada.Ako vec silna mezarja nisu dovoljna. I krajnje je "cudno" da grad sa toliko stradanja u skorijoj istoriji nema nista ili skoro nista da nas podsjeca koliko trebamo biti zahvalni za svoj zivot i koliko u njemu moramo nositi odgovornosti.
Da se ne zaborave. :(
TarikSA

#17 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by TarikSA »

Kako sam vec nekad gore spomenuo...ti si vjerovatno jedan od rijetkih koji tako razmisljaju...nama smetaju Brene, Tito, a ovi sto su bili u sumi i sto nam danas setaju gradom i jos nas ubjedjuju da smo sami sebi bacili granatu tog dana...da samo namjerno sami sebe granatirali da bi privukli paznju i pricaju nam kako su i oni ginuli (znam da jesu, al niko ih nije drzo pod ospadom i gadjao narod nevin) eeeee dok nam ti ne smetaju jadni smo ti mi...ja se sjecam tog dana jer su mi rodjitelji svaki dan isli na posao i kad sam cuo za to i vidjeo na TV-u znam da smo samo Boga molili da se vrate zivi i zdravi...bilo mi je uzas gledati te ljude koji su nastradali brinuci se za svoj zivot i pokusavajuci da prezive u onom paklu...al neka treba nama to sve...vec smo zaboravili, vec djeca nemaju pojma sta se desilo...kad se desilo...ko je to uradio...ja stalno moram citirati Mesu Selimovica al je covjek upravu do bola...

"Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu šalu kao sa nama. Do juče smo bili ono sto danas hoćemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća pa i ova ljubav.
Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego Džemail, ali isto tako sigurno? A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!" :!:
dana scully

#18 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by dana scully »

Bila sam u gradu. Osjecaji i kolicina boli su potpuno isti kao tog dana i svakog drugog dana opsade. Mrtvima vjecna slava. Tesko je reci bilo sta drugo osim sto ce nas proganjati prokletstvo odnosa prema sebi dok ne promijenimo kolektivnu svijest.
@Her Flick - moja puna podrska za pokretanje teme i sve sto si napisao
TarikSA

#19 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by TarikSA »

Nasao se evo pacijent, da pored svih onih tuznih slika napise nesto ovako
Ta vasa obiljezavanja odavno su postala neka vrsta morbidne estrade , namjenjena za''vani''.
Ali provaljeni ste odavno i strasno je to reci,dosadni !
Npr,od zrtava srebenickog masakra , osnivanjem ''hora majki srebrencanki' 'koje se mjesaju u ''sve i svja'', od razgovora s tamo nekim Mazovjeckim, pa do vanjske politike, napravili ste karikaturu !
One imaju repertoar prilagodjen za svaku priliku ,i ko god u BiH da dodje ,svrat, makar uz put , vodite ga njima da odslusa ''prigodan program''..
Opet razmisljajuci..''Moze valjat' !''i prodavajuci poput suvenira neku svoju ''istinu'' !
Nego jeste li rascistili i odlucili, jeste li 90-ih bili sila ili zrtva ? Posto ste za vani glumili zrtvu, a za unutra silu !
Dzaba se provaljujete ...vec odavno !
Bjednici.
i jos na to doda
Prva zvjezda, ovog''obiljezavanja'' je bio Zeljko Komsic-Komsoglu !
On je u'' top ten'' BiH ''obiljezivaca''...Trenutno je na vodecoj poziciji,Harisani je pao za dva mjesta,na vrlo dobro cetrvrto mjesto...
Blizi se i ovogodisnji ''grand slam Srebenica open'' na zemljanim terenima, koji nosi 1000 bodova , tako da na tabeli moze doci do promjena...

Kako god,sva ta vasa mizerna i pateticna obiljezavanja ,obiljezavanja koje radite iz prizemnih razloga, mozete objesiti macku o rep. I ona poput nekakve bolestine, sto i jesu, razjedaju tkivo drzave BiH.
Ali cudno je da nikako da skontate da je nama Srpska iznad svega i boriti cemo se za nju koliko god treba...misevi !
...da bi se makar malo,shvatilo o cemu pricam, mozda bi bilo dovoljno pogledati fotke u gornjem clanku..Imajuci na umu, da ste i vi ispaljivali vase ''82'' koliko god ste snage i moci imali...Nigdje niste propustili priliku.
Fuj jezim se od ovakvih koji imaju internet uopste i pravo glasa...to je ono o cemu sam pricao...ovi nam nisu problem, problem nam je Tito...sram nas i stid bilo...fuj zaostali umovi vidite da ne zaboravljaju da nas uvijek i poslije agresije uvrijede i povrijede jos vise, sipajuci sol na ranu...a mi gradjani SA koje god etnicke pripadnosti bili samo zaboravite...desice nam se opet isto majke mi... :bih:
johnnykola

#20 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by johnnykola »

na tv-u gledao. uzas svih uzasa.
u to vrijeme jeo po par ustipaka
na dan (bilo cijelo naselje blokirano).
ali kakva glad. samo kad se sjetim crnog
ekrana i bijelih imena...
sta smo sve prosli...
vidim starog od jarana na fotkama
na danasnji dan na ferhadiji.
jaran ce uskoro dobiti curicu.
nadam se da se ovakvo sto vise nikada
nece desiti u sarajevu te da ce njegova matea :) :) :)
a i sve ostale nove sarajlije i sarajke
kroz vrijeme, ipak, zivjeti u tolerantnoj, mirnoj i drzavi vladavine prava.
HAVANA

#21 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by HAVANA »

Her Flick wrote:
HAVANA wrote:Naravno da se sjećam a 27/05/ sam ležao u bolnici,razvaljen. :(
Tada smo bili puno bolji ljudi,solidarni,istu smo muku mučili i kako se ko zove nije bilo toliko bitno kao danas. :evil:
---------------------------------------------------------------!!!
http://bs.wikipedia.org/wiki/Masakr_u_Ferhadiji
------------------------------------------------------------!!!
@HAVANA
kazes da di bio razvaljen, jel na ferhadiji ili negjde drugo. Ali posto si, u neku ruku, direktni ucesni, volio bi dan ma prepricas taj dan. Hvala

A sto se oprosta i zaborava tice nikada, nazovite me ne tolerantnim i usijanom glavom, ali moja pamet, odgoj, samopostovanje, morlana ubijedjenja, mi ne dozvoljavaju da oprostim i da zaboravim

NECU NIKADA ZABORAVITI NITI OPROSTIT

Pogrešno si me razumio,nisam bio u ferhadiji a razvaljen sam na hrasnom brdu pa par mjeseci poslije na mujkića brdu(decembar-žuć).
27/05 sam bio u bolnici.
Last edited by HAVANA on 27/05/2009 23:10, edited 1 time in total.
patrius

#22 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by patrius »

Sorry,raja,omaklo se :(
Last edited by patrius on 27/05/2009 14:10, edited 1 time in total.
bubi_mama

#23 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by bubi_mama »

Sad sam 15 minuta pokusavala da se sjetim gdje sam bila u vrijeme tog masakra, i jedva... jer sam imala 13 godina...
Ali...helem u momentu mi je u sjecanje doslo gledam Tv kod tetke i jedem sladoled i najednom prikazuju mrtve,ranjene,i sav taj haos... Nisu mi dali da dalje gledam,otjerali me u drugu sobu i iskreno da kazem nisam ni sama znala sto gledam u tom momentu ni sto se desava. Mozda zbog toga mi je najteze da se sjetim maskara u Ferhadiji nego svih drugih :( :(
TarikSA

#24 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by TarikSA »

patrius wrote:
Evo da i ja obrisem da ne izgleda ruzno kad se vec covjek potrudio da skloni komentar...
Last edited by TarikSA on 28/05/2009 13:14, edited 1 time in total.
grunt

#25 Re: FERHADIJA, 17 GODIAN POSLJE

Post by grunt »

.
Last edited by grunt on 27/05/2009 14:20, edited 1 time in total.
Post Reply