FENOMEN PRVE LJUBAVI

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

¨POP

#1 FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by ¨POP »

Zasto nam se uvijek vraca? Govorim u mnozini jer valjda nas ima jos sa ovim da kazem problemom. Nije valjda samo zato sto je ko biva prva. Godinama ne mogu sebi da objasnim nikako taj fenomen. Zasto nas uvijek prati,i zasto imamo toliku ovisnost prema njoj i zasto je neibrisiva iz sjecanja.
Pa evo ako ima ko za naglabat o ovoj gluposti bujrum.
zelenashica

#2 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by zelenashica »

ne znam..meni prva ljubav nit se vraća niti imam ne izbrisiva sjećanja...da je bila ljubav ne bih nosila epitet "prva"nego "posljednja"...... mada ne kažem da sad je se sad i ne sjećam..sjećam ali ne budi nikakava niti osjećanja niti nešto vrijedno pažnje....sjećanja ko sjećanje :-D
Eborg

#3 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by Eborg »

Ukratko,mislim da je to zato shto je ta ljubav najiskrenija i najnevinija,pomalo radoznala jer ne znash shta te cheka,bez nekih kalkulacija,interesa i samo uzhivash u tom lijepom osjecaju zheleci da tako ostane zauvijek.Kasnije nakon toga nosish neku dozu opreza koju steknesh chinom rastanka jer vec pochinjesh shvatati da neke stvari nisu nekad onakve kakvima se chine ili da ako se previshe predash nekome dajesh mu vishe mogucnosti da te povrijedi...
arijan@

#4 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by arijan@ »

za mene je prva ljubav nesto posebno....osoba koja ce uvijek imati mjesta u mom srcu,ali na prijateljski nacin.
To da se vraca ,da me prati i da ima neka ovisnost... ja bi rekla da ti nisi, jos uvijek, preobolio/la svoju prvu ljubav,a ocito nisi ni svjestan/na toga :-D
madnessa

#5 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by madnessa »

ah imala sam i boljih i kvalitetinijih ljubavi... meni ta prva nije bas nesto posebno iako je trajala poprilicno dugo... al svi smo mi razliciti... neko se ne moze odlijepiti od starih osjecaja dok se neko uvijek raduje novom danu...
Mina_sa

#6 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by Mina_sa »

hvala Bogu pa mi se ne vraća :-D
3xa

#7 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by 3xa »

Iskreno, ne mogu ni definisati sta je prva ljubav. Ona u djetinjstvu (vrtici ko je isao), u osnovnoj skoli ili prva ozbiljnija veza?
d2

#8 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by d2 »

¨POP wrote:Zasto nam se uvijek vraca? Govorim u mnozini jer valjda nas ima jos sa ovim da kazem problemom. Nije valjda samo zato sto je ko biva prva. Godinama ne mogu sebi da objasnim nikako taj fenomen. Zasto nas uvijek prati,i zasto imamo toliku ovisnost prema njoj i zasto je neibrisiva iz sjecanja.
Pa evo ako ima ko za naglabat o ovoj gluposti bujrum.
sta se vraca ? vise se ni ne sjecam :D
fixer

#9 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by fixer »

meni se vraca druga...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by ladyblue18 »

Eborg wrote:Ukratko,mislim da je to zato shto je ta ljubav najiskrenija i najnevinija,pomalo radoznala jer ne znash shta te cheka,bez nekih kalkulacija,interesa i samo uzhivash u tom lijepom osjecaju zheleci da tako ostane zauvijek.Kasnije nakon toga nosish neku dozu opreza koju steknesh chinom rastanka jer vec pochinjesh shvatati da neke stvari nisu nekad onakve kakvima se chine ili da ako se previshe predash nekome dajesh mu vishe mogucnosti da te povrijedi...
ja bih samo da potpisem :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#11 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam se ozenio za svoju prvu ljubav, tako da nemam tih "problema"
otherside

#12 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by otherside »

nemam nikakvih zaostalih emocija prema prvoj ljubavi. trajala je 3 dana :D
d2

#13 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by d2 »

otherside wrote:nemam nikakvih zaostalih emocija prema prvoj ljubavi. trajala je 3 dana :D
dobro si, kod mene samo novogodisnju noc :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#14 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by mIRCerka »

moja prva simpatija iz 4. osnovne je radio EGO SEARCH, tj guglao svoje ime i nasao se ovdje na listi prvih simpatija :D
i tako se javio, ubiVen zeljom da sazna kome je srce lomio kad je imao 10 godina :D

Meni shega bilo pravo kad se javio, sjetim se svih nebuloza s Bjelava, "ljubav" ko se tuce taj se voli i slicno :D
Drago mi je da se javio, on je sretno ozenjen i dobio je nedavno kcerkicu :D Sva sreca pa je curica lijepa na mamu :D

E sad, ako bude opet citao forum, nek zna da ovdje ima jos jedna koka koja je u njega bila zaljubljena kad je nama bilo 12 godina, i kad sam ga ja vec prebolila :D :lol:
metal_rules_cura

#15 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by metal_rules_cura »

Ne vraca mi se nesto, iskrena da budem :-D

Bili smo cudno dugo zajedno za te godine, pa se i dan - danas lijepo ispricamo kad se sretnemo, jako se zastitnicki odnosi prema meni i sa velikim respektom i to je sve. Da razmisljam o njemu na bilo koji drugi nacin, to ne.
River_isle

#16 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by River_isle »

Samo oni koji nemaju dosta zaokupljen, izgradjen nazovi kako hoces zivot u sadasnjosti ni obecavajuce planove u buducnosti razmisljaju o proslom - niko se nikom ne vracam samo mi ne damo uspomenama da izblijede. volio - volis - probas : ide ide, ne ide nastavi dalje and don't look back. Prva ljubav, najveca ili bilo koja treba da se pamti toliko da ti nekad izmami osmjeh na lice, ono u sta treba ulagati je posljednja ljubav koja osmjeh nece izmamiti samo na moment sjecanja nego uvijek, koja daje osjecaj sigurnosti i olaksanja, ona u kojoj si ono sto jesi i ponosim se time.
fa84

#17 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by fa84 »

3xa wrote:Iskreno, ne mogu ni definisati sta je prva ljubav. Ona u djetinjstvu (vrtici ko je isao), u osnovnoj skoli ili prva ozbiljnija veza?
potpisujem
mada bih ja kada malo bolje prokontam da je to prva ozbiljna veza ;)

a jos neko rece da je ozenio svoju prvu ljubav
svaka cast jarane ;)
scooter21ba

#18 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by scooter21ba »

ne vraca se cak bjezi :D
ti ocito nisi imao drugu ljubav :P
jedna

#19 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by jedna »

sjecam se da mi se prvi put u zivotu svidio jedan decko (sad nisam sigurna da li je to bilo u prvom, drugom, ili trcem osnovne). ja sam bila medju najvisim u razredu, a on medju najnizim :D a uz to sam sumnjala da mu se svidja jedna moja imenjakinja i mislim da sam tad prvi put osjetila ljubomoru :-D
moja prva "prava" veza zapocela je kada sam imala 14 godina. prilicno mlada, ali - kakva je to ljubav bila... on je bio 4 godine stariji i ostali smo zajedno par godina. nazalost, to se zavrsilo jako, jako tuzno i on vise nije ovde, ali cini mi se da nema dana kada ga se ne sjetim.
posle njega, u srednjoj skoli, imala sam jednog decka s kojim sam "provela" dvije godine (u te 2 godine mislim da ne bih mogla sastaviti ni 4 mjeseca koja smo bili zajedno). dakle, ta je veza bila puno neozbiljnija od ove prosle. stalni prekidi, svadje, pa ne pricamo, pa pricamo, pa onda "ovaj mi je reko ovo, onaj ono..." Kad smo zavrsili srednju skoli, definitivno smo prekinuli. eh sad, nakon toliko godina meni su ta sjecanja na njega lijepa. sve te svadje i sve ostalo, postalo mi je simpaticno (mislim, nije mi simpaticno svadjati se s momkom, ali mi je simpaticno sto smo tada imali 17ak godina, a stalno se "trgali" i onda one price u drustvu: "cuj, taj me vise ne zanima. imam novog frajera koji je extra dobar, a njemu je bolje da mi se ne obraca" i onda dodjes kuci i rigas najboljoj drugarici na telefon: "oh, zasto me ne voli kao prije" :) ). tako da mi je sada drago kada ga sretnem i uvijek se super ispricamo (nije da smo sad neki extra drugovi). prosle godine smo se slucajno nasli u istom drustvu i ispricali se i ismijali i tad mi je on priznao koliko je tek njemu drago kad se sretnemo (ja sam njemu bila prva djevojka).

eto, to su neki momci kojih se ja sjecam
metal_rules_cura

#20 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Eborg wrote:ako se previshe predash nekome dajesh mu vishe mogucnosti da te povrijedi...
Zasto mislis da je to tako?? Malo skrecem sa teme, ali bas me zanima... Po logici bi trebalo biti obrnuto :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by pici »

ja sam ti imo više njih pa neznam tacno-tocno poredak al bila je(bile su).....joj ne znam ja sam ti zaljubljive prirode ko pćelica s cvijeta na cvijet :shock:
Eborg

#22 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by Eborg »

metal_rules_cura wrote:
Eborg wrote:ako se previshe predash nekome dajesh mu vishe mogucnosti da te povrijedi...
Zasto mislis da je to tako?? Malo skrecem sa teme, ali bas me zanima... Po logici bi trebalo biti obrnuto :)
Hm...Pa kada otkrijesh nekome svoje najvece strahove i zhelje tim chinom svog partnera pushtash unutar svojih odbrambenih zidina...Pa chak i komplekse koje ti je neko nabio.Zamisli npr. krupniju djevojku koja prizna momku da je ona takva i da se ne mozhe mijenjati,da zna da je krupna,"freak" i da je boli kada je drugi tako vide.Kada ona (ili on,uloge nisu bitne) tako neshto iskonski intimno podijeli sa partnerom onda mu vjeruje vishe nego sebi,zamisli koliko hrabrosti treba za to...Mnogo vishe boli kada te onda neko razvali tako iznutra,kada zna gdje gadjati,nego kada zvoca sa strane,ma shta to bilo...Time na neki nachin dajesh do znanja da mu vjerujesh i da u njemu pronalazish svoje utochishte kao i obratno,kao neki finalni chin povjerenja...

Nekoga u ochaj baci losh komentar o njegovom izgledu,nekoga smeta ako se komentarishe njegov govor,porijeklo,nekoga razvali do daske ako svog bivsheg/bivshu vidi s drugim itd.I kada recimo tako otkrijesh svoju "Ahilovu petu" i on to kasnije iskoristi protiv tebe debelo cesh razmisliti hocesh li slijedecoj osobi to reci...

Ako jednom ostanesh povrijedjen(a) od strane voljene osobe zhelish da to vishe drugima nikad ne dozvolish i to pokushavash kompenzirati time shto se djelimichno zatvorish u sebe po ovom pitanju.A dio tebe ipak zheli da nekome boljem dash sebe 100%,i ne da idesh pod ruchnom vodeci se premisom da si jednom otkrio svoje slabe tachke i bile su upotrijebljene protiv tebe...
metal_rules_cura

#23 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Razumijem. Ali, s jedne strane niko ne treba nikome na svijetu reci 100% o sebi i svojim emocijama. Mora ostaviti jedan prostor za sebe i treba. I drugo, nije posteno da neko pozitivan ispasta i placa greske nekog prije. Treba nastojati biti realan.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#24 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by pici »

ja svojim bivsim ljubavima zelim sve najbolje u zivotu,volio bi da se sretnemo i odemo u kakav restoran il klub a onda na žurku kod mene na jedan fantastican grupnjak.....eeeee željo pusta :D
redondo72

#25 Re: FENOMEN PRVE LJUBAVI

Post by redondo72 »

Nema mi ga pici, haman se naljutio. A ja spremio još filmova. :D
Post Reply