Feng Shui

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
FFK as Lucy01

#1 Feng Shui

Post by FFK as Lucy01 »

Da li ste ikada usli u neciju kucu i jednostavno se osjecali fantasticno?
Ja sam kao dijete voljela da idem s mamom kod jedne njene prijateljice i pogotovo sam voljela da jedem u njenoj kuci, iako sam veoma lose jela. Takodje sam primijetila da bolje spavam na odredjenim mjestima u kuci. Tako sam dosla do saznanja o Feng Shui, kineskoj vjestini koja upucuje u tajne gradnje kuce na odredjenim mjestima, postavljanja namjestaja na odredjena mjesta i sl.

Evo i jedan interesantan link
http://www.qi-whiz.com/research/hLuopan.html

Imate li kakvo zanimljivo iskustvo?
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ciao Lucy, zanimljiva je tema, ali bila je ne-bas-tako-davno
malo proceprkaj...bilo je i tamo par linkova...
stanibal

Post by stanibal »

tacno se to i meni desavalo,za jelo i bolje spavanje.to ti je do podzemnih voda,procitaj MISTERIJE I i II od Kolina Vilsona:)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Jest kazu ako se u zidove kuce ne stavi Kur'an nema rahatluka u njoj, mozes spavat dje hoces al se naspavat neces! :D :D :D
Me men vala odgovara dje bilo i sta bilo :D samo nek ne prokisnjava i nek ne puse propuh! :D
stanibal

Post by stanibal »

a jesil ti siguran bosanac il se zafrkajes?
popricaj sa ucenikom o tome
zlata

Post by zlata »

Bosanac sa dna kace wrote:Jest kazu ako se u zidove kuce ne stavi Kur'an nema rahatluka u njoj, mozes spavat dje hoces al se naspavat neces! :D :D :D
Me men vala odgovara dje bilo i sta bilo :D samo nek ne prokisnjava i nek ne puse propuh! :D
Ma muslimanski FENG SHUI ide 'vako...mora se kurban zaklati na temelju....i MORA kuca biti okrenuta prema Kabi. (Tako je bilo kad sam bila dite). Kur'an se vazda drzi visoko... iznad prsa. Nikad se ne smije nista grickasti nit'jesti...na postelji. Hrana se NIKAD ne baca...zato je Bogom dat'... recept za poparu. Vazda se ruke peru PRIJE I POSLIJE jela. To je nekad bio ritual. NIKAD se u dom ne ulazi u obuci....
Bosanac sa dna kace

Sto cu ja nekom prste polomit, pa de nemoze kucat vise.... :D :D :D
@zlato zaboravila si ako se nema para za bravceta onda se horoz zakolje i stavi se Kuran negdje u zid, i para obavezno i ukrupno i usitno, da kuca bude bogata...
A pored popare imas i potkrizu :-D , na mrvu se ne smije stat jer je to grijeh veliki, priko hljeba ili bilo kojeg drugog jela ne smijes prikoracit, obavezno se pod poslije jela pocetka ili usise....prije spavanja oko kreveta se obavezno pocetka da se ne daj Boze ne ograjse.....
Ne znam dje si sad, ali u Bosni se jos uvijek skida obuce prije neg se udje u kucu a i ruke se peru obavezno i prije i poslije jela, jos uvijek postoji taj ''ritual'' pranja ruku sa lavorom, bokalom i peskirom... :-) :-)
hananah

Post by hananah »

Ma muslimanski FENG SHUI ide 'vako...mora se kurban zaklati na temelju....i MORA kuca biti okrenuta prema Kabi. (Tako je bilo kad sam bila dite). Kur'an se vazda drzi visoko... iznad prsa. Nikad se ne smije nista grickasti nit'jesti...na postelji. Hrana se NIKAD ne baca...zato je Bogom dat'... recept za poparu. Vazda se ruke peru PRIJE I POSLIJE jela. To je nekad bio ritual. NIKAD se u dom ne ulazi u obuci....
Kod mene svi kazu da se komotno osjecaju i dobro jedu jer ja dobro kuham :)
niti mi je kurban zaklan, pojma nemam gdje je okrenuta kuca, Kuran imam na ormaru, vazda doruckujem i cesto veceram u krevetu, ruke perem i prije i poslije jela, u obuci ulazim kad se krace zadrzim u kuci...i sasvim mi je kuca ugodna, tako da mislim da udobnost moje kuce nema puno povezanosti sa ovim gore navedenim :)
Bosanac sa dna kace

Pa dobro @hanija niko sad tebe ne tjera da ti sprovedes u djelo ovaj muslimanski Feng Shui, a gluho bilo...
A mi se samo toga prisjecamo, jer je tog muslimanskog Feng Shuia sve manje haman...
Prije se obavezno vodilo racuna o tome da se kuca okrene prema Kabi, sve se proracunavalo kako ce se okrenut u kuci kad se klanja, da prozori budu na tu stranu... danas je slabo kome stalo do toga...a kurban su klali samo imucni, uglavnom se klao horoz, jer se nije imalo sta bolje.....
@hanija zamisli da nije bilo ovih pravila prije jedno 100 godina, sta mislis od kakvih bi sve bolesti nasi preci obolijevali i koje bi mi bolescure sve naslijedili... a ovaj ''muslimanski'' Feng Shui praktikovan je podjednako i na selu i u gradu... :)
hananah

Post by hananah »

Ma meni je sama pomisao na ubijanje zivotinja grozna :( premda mi je porodica imucna, nadam se da nisu klali nista kad su gradili kucu, inace :( joj ne bih mogla zaspati, necu ni da ih pitam da li su to napravili :( jer ne zelim da znam, ali se nadam da nisu :(
Bosanac sa dna kace

Pa ni nemoj ih pitat, nemoj seb zagorcavat zivot! :)
Jedno pitanje nevezano za temu; jel smijes jest mljecene prozivode i jaja???
zlata

Post by zlata »

U mom kraju...gradi se kuca...obavezno crkaje "golema" zvijer. Budisti nismo. Redovno jedemo meso...i sto vise...cobani nismo...a imamo "mesarski" pedigre...stariji od Ivankovica-Lijanovica. (Najsmjesnije..imamo i duplo prezime). Ako jos ista vise dodam...znat'ce cijela Krajina...ko sam.

Provela sam djetinjstvo...spremajuci visal'ce....sudzuke...i pastrme. Ipak...najvolim..svjeze povrce, dobar sir...sa finim kruhom. U zadnje vrijeme...samo mi hapa u mislima.
Bumbar

Post by Bumbar »

[quote="zlata"]U mom kraju...gradi se kuca...obavezno crkaje "golema" zvijer. Budisti nismo. Redovno jedemo meso...i sto vise...cobani nismo...a imamo "mesarski" pedigre...stariji od Ivankovica-Lijanovica. (Najsmjesnije..imamo i duplo prezime). Ako jos ista vise dodam...znat'ce cijela Krajina...ko sam.

spremajuci visal'ce[/b

?????
Bosanac sa dna kace

@Bumbar sta je rec?
Jesi to i ti vegetarijanak?
Bumbar

Post by Bumbar »

Aha...do prve cevabdzinice :lol: ...negooooo nisam sigurna sta je visalica a cura rece da je iz krajine
Bosanac sa dna kace

Pa valjda nesto dobro ukusno sto visi, ko sudzuka ili pecenica.... :D
Bumbar

Post by Bumbar »

potvrdila sam...visalica su komadi mesa koji se tek stavljaju susiti za pastrmu :-)
Bosanac sa dna kace

A koja je razlika izmedju pastrme i pecenice? :-)
zlata

Post by zlata »

Pastrma je citava ovca...kojoj se "klinicki" izrezu kosti iz mesa. Poslije se soli....i ostavlja u bacvi...kasnije razapne prutevima...tako da izvana izgleda k'o pestekija. Onda se susi...dabome.

Visalica je ist'o k'o Srbijanska vesalica. Najbolja je kad se koristi meso kao napr. juneci vrat...itd. Susi se u komadima...i jede kao sunka.
Bosanac sa dna kace

Mislim da se pastrma kod nas zove stelja! Ima ovcija i kozija stelja kolko ja znam.... :)
zlata

Post by zlata »

Bosanac sa dna kace wrote:Mislim da se pastrma kod nas zove stelja! Ima ovcija i kozija stelja kolko ja znam.... :)
Jel'to mislis na "stelju" iz Konavlja-Zagore-Hercegovine? Ne mislim da je k'o stelja...jer su mi rekli da se iz stelje ne vade kosti...da se ne ostavlja posoljena u bacvi. Osim toga...izvorna pastrma (Anadol-Kurdi-Armeni) je zacinjena i posna...krhki komadi mesa. Ova nasa je "posna"...sto se tice zacina, ali zavisi od zvjeri (citava). More biti i mrsna i posna.
Bosanac sa dna kace

Ma nemam pojma koje sve vrst stelje postoje i koja je najbolja... al men se najvise svidjela ona kozja sto je pravio jedan ciko kod nas u komsiluku... :-)
Bumbar

Post by Bumbar »

jos par mjeseci pa je pastrma aktuelna :)...doduse...vise nekako volim sudzuk :).

Evo zlato, taman pocnes online prodaju :)
penda

Post by penda »

moj stan ima nepravilan oblik-na L recimo...slucajno mi je dosla u posjetu zena koja se bavi tim stvarima...predlozila nam je da stavimo kristale u taj "nepravilni dio", jer se ljubav kao izgubi ako postoji taj dzep...tu sada stoje zvoncici, mada, svi mi instiktivno trazimo zdravo mjesto, upotrebljavamo boje koje nas opustaju....
Post Reply