FENA vs AA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

poznanik

#1 FENA vs AA

Post by poznanik »

Odnedavno, sve intezivnije medijski servisi u BiH, najviše u FBiH, prilikom objavljivanja raznih vijesti, pozivaju na "Anadolu Agency", čineći utisak kod čitaoca da je jedina i zvanična novinska agencija, iako je "FENA" formirana još 2000. godine odlukom Vlade FBiH, što predstavlja njenu zvaničnost i logični prioritet u preuzimanju informacija.

O čemu se radi, zašto medijski urednici forsiraju AA, zašto ignoriraju FENU?
StupskaBitanga

#2 Re: FENA vs AA

Post by StupskaBitanga »

poznanik wrote:Odnedavno, sve intezivnije medijski servisi u BiH, najviše u FBiH, prilikom objavljivanja raznih vijesti, pozivaju na "Anadolu Agency", čineći utisak kod čitaoca da je jedina i zvanična novinska agencija, iako je "FENA" formirana još 2000. godine odlukom Vlade FBiH, što predstavlja njenu zvaničnost i logični prioritet u preuzimanju informacija.

jer AA trenutno ne naplacuje svoje usluge
poznanik

#3 Re: FENA vs AA

Post by poznanik »

StupskaBitanga wrote:
poznanik wrote:Odnedavno, sve intezivnije medijski servisi u BiH, najviše u FBiH, prilikom objavljivanja raznih vijesti, pozivaju na "Anadolu Agency", čineći utisak kod čitaoca da je jedina i zvanična novinska agencija, iako je "FENA" formirana još 2000. godine odlukom Vlade FBiH, što predstavlja njenu zvaničnost i logični prioritet u preuzimanju informacija.

A FENA naplaćuje? :?
srecica_sre

#4 Re: FENA vs AA

Post by srecica_sre »

StupskaBitanga wrote:

Sve svjetske agencije poput Reutersa, AP-a, AFP-a, naplacuju svoje usluge, a onome ko obraca paznju sasvim je jasno da su one i vise nego citirane svakodnevno.
Sto se tice prioriteta preuzimanja informacija, mislim da prioritet imaju oni koji nude kvalitetniju i brzu informaciju, ili informaciju uopste. :)
poznanik

#5 Re: FENA vs AA

Post by poznanik »

srecica_sre wrote:Sve svjetske agencije poput Reutersa, AP-a, AFP-a, naplacuju svoje usluge, a onome ko obraca paznju sasvim je jasno da su one i vise nego citirane svakodnevno.
Sto se tice prioriteta preuzimanja informacija, mislim da prioritet imaju oni koji nude kvalitetniju i brzu informaciju, ili informaciju uopste. :)

Kakva je razlika između ove dvije agencije u smislu kvaliteta informacija?
shiny

#6 Re: FENA vs AA

Post by shiny »

poznanik wrote:
srecica_sre wrote:Sve svjetske agencije poput Reutersa, AP-a, AFP-a, naplacuju svoje usluge, a onome ko obraca paznju sasvim je jasno da su one i vise nego citirane svakodnevno.

Često su brži u objavljivanju informacija, možeš skinuti sliku događaja, elektronski mediji mogu preuzeti sliku i ton, jer imaju i video servis, i s vremena na vrijeme imaju neke vlastite priče i istraživanja... Fena većinom šalje samo suhe pisane izvještaje s događaja... Ipak, mislim da se Fena još uvijek više citira, jer su ljudi na nju navikli.
srecica_sre

#7 Re: FENA vs AA

Post by srecica_sre »

poznanik wrote:

Ako mislis na Anadoliju i Fenu, po meni velika. Slozicu se sa komentarom iznad, Fena prenosi samo suhoparne informacije, koje u vecini slucajeva mozes procitati i iz saopstenja koje dobijas.
StupskaBitanga

#8 Re: FENA vs AA

Post by StupskaBitanga »

AA u probnom roku ne naplacuje
BHF_Manijak

#9 Re: FENA vs AA

Post by BHF_Manijak »

FENA daje samo informacije, sto neko napisa suhoparne, dok recimo cesto se za video izjave koristi sensservice.
iPod

#10 Re: FENA vs AA

Post by iPod »

FENA se nalazi pod direktnom kontrolom SDP-a s obzirom da njen direktor Faruk Boric redovno dolazi na sastanke u stranku itd. Stoga ono sto FENA prenosi sigurno je nekada pristrasnije nego kako prenese AA.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11 Re: FENA vs AA

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:

Ne mogu se oni porediti jer ne donose iste vijesti. Anadolija je, prije svega, turska agencija, i to se vidi na njihovim vijestima. Cesto objavljuju neke price koje se ticu svakodnevnog zivota u Turskoj..Takodjer, prate vijesti o muslimanima sirom svijeta. Naravno, objavljuju i vijesti koje se ticu BiH, ali ne nacin na koji to FENA radi.

FENA je vise nekako kao servis, donosi suhoparne vijesti, one iz udzbenika..stanje na putevima, vremenska prognoza, rezultati utakmica, isprate neke vaznije (i manje vazne dogadjaje), prenesu priopcenja stranaka, i vecinom su skoncentrisani na BiH.

Ne znam koliko sam uspjela objasniti :?
plain vanilla

#12 Re: FENA vs AA

Post by plain vanilla »

iPod wrote:FENA se nalazi pod direktnom kontrolom SDP-a s obzirom da njen direktor Faruk Boric redovno dolazi na sastanke u stranku itd. Stoga ono sto FENA prenosi sigurno je nekada pristrasnije nego kako prenese AA.
Ovo nije istina. Sto se tice politike, FENA prenosi samo priopcenja stranaka, i izvjestava o dogadjima skolski-ko, sta, gdje, kada, zasto.
veleno

#13 Re: FENA vs AA

Post by veleno »

AA :thumbup:
milojicabrzi

#14 Re: FENA vs AA

Post by milojicabrzi »

plain vanilla wrote:Ovo nije istina. Sto se tice politike, FENA prenosi samo priopcenja stranaka, i izvjestava o dogadjima skolski-ko, sta, gdje, kada, zasto.
Upravo to i jeste posao dobre novinske agencije, da prenese informaciju, sa sto vise mjesta....

Fena objavljuje dnevno na stotinu vijesti, prilicno je solidna agencija, nista ekstra, ali koliko-toliko zavrsava posao..

AA je nova agencija, koja je, kao i svi projekti na pocetku, krenula sa nekim svojim ekskluzivama...Sjetimo se pocetaka TV 1, Face TV, koje su isto tako "izgarale" prvih mjesec dana, sa super ultra-ekstra dinamikom, intervjuima i ekskluzivama, ali tesko je tu dinamiku odrzati dugo vremena, bez kvalitetnih plata, postivanja slobodnih dana i opcenito dobrih uvjeta...

Inace, to je bolest od koje boluju sve ovdasnje medijske kuce... Da im je ekskluziva, terena, intervjua, da im je "svega za 100 KM", a nisu spremni platiti covjeka, novinara, operativca koji radi i donosi, dati covjeku dva-tri slobodna dana, pa zbog toga prije ili kasnije propadnu...

Sto se tice agencija, sad je dobro raditi u AP, u Reutersu, AFP itd. gdje je odnos prilicno ok.

U AA su otisla neka novinarska imena koja vrijede (npr. Vele iz Avaza, koji dosta radi i donosi kao novinar), pa i novinarski manekeni, ne bi ih navodio ovdje, prepoznat ce se oni...
gap

#15 Re: FENA vs AA

Post by gap »

Iako mi priroda posla nije vezana za medije, fan sam vijesti i posjećujem razne bh i regionalne portale i nije mi bilo teško uočiti da se ničim izazvana pojavila agencija Anadolija. To je meni bila potpuno ne poznata kompanija, a sad vidim da je svi citiraju. Ko su, šta su, otkud ovdje, pitah prijatelje i poznanike iz medija, ali niko nema puno informacija. Uglavnom, pošto je tema odnos Fene i Anadolije ja mislim da je to neuporedivo. Fena je stara komunistička strutkura, lezi hljebe da te jedem, a ovi ljudi se očigledno bore za svoje mjesto pod medijskim suncem i kvalitetno rade.
Ne znam ko je ovaj Vele, ali su mi prijatelji rekli da je u Anadoliji glavni urednik Amir Zukić pa me ne čudi da razvaljuju jer je čovjek od nikakvog BHT-a napravio kuću a tvsa je digao iz mrtvih. Zna posao čim ga svi traže.
Elem, želim im sve najbolje iako bi volio da mi neko objasni što će oni ovdje. Turska medijska kompanija u BiH. Priprema za nešto ili... :-)
poznanik

#16 Re: FENA vs AA

Post by poznanik »

gap wrote:Iako mi priroda posla nije vezana za medije, fan sam vijesti i posjećujem razne bh i regionalne portale i nije mi bilo teško uočiti da se ničim izazvana pojavila agencija Anadolija. To je meni bila potpuno ne poznata kompanija, a sad vidim da je svi citiraju. Ko su, šta su, otkud ovdje, pitah prijatelje i poznanike iz medija, ali niko nema puno informacija. Uglavnom, pošto je tema odnos Fene i Anadolije ja mislim da je to neuporedivo. Fena je stara komunistička strutkura, lezi hljebe da te jedem, a ovi ljudi se očigledno bore za svoje mjesto pod medijskim suncem i kvalitetno rade.
Ne znam ko je ovaj Vele, ali su mi prijatelji rekli da je u Anadoliji glavni urednik Amir Zukić pa me ne čudi da razvaljuju jer je čovjek od nikakvog BHT-a napravio kuću a tvsa je digao iz mrtvih. Zna posao čim ga svi traže.
Elem, želim im sve najbolje iako bi volio da mi neko objasni što će oni ovdje. Turska medijska kompanija u BiH. Priprema za nešto ili... :-)

Osim iz BiH, i iz Turske, naravno, iz kojih još država se "za svoje mjesto pod suncem" bori ova turska AA agencija?

Na njenim zvaničnim web stranicama gotovo 90% sadržaja čini tursku informaciju, informaciju o političkim predstavnicima iz vrha vlasti Turske, njihovim političkim susretim po svijetu, predstavljanje njihove političke ideje, kao i raznih sadržaja iz Turske države, iz gradova, zapravo - 90% web sadržaja AA je perfidan čin ideologizacije, propagandnog unosa "turskog" i vrlo često "muslimanskog" u BiH stanovništvo, u medije, kao nečeg svakodnevnog, općeprihvatljivog, jednostavnog, uobičajenog, itd. A sve pod .ba domenom :-)

Ja to nazivam turskom indoktrinacijom BiH društva... :x
StupskaBitanga

#17 Re: FENA vs AA

Post by StupskaBitanga »

Bakirovo maslo
štaš
milojicabrzi

#18 Re: FENA vs AA

Post by milojicabrzi »

gap wrote:Ne znam ko je ovaj Vele, ali su mi prijatelji rekli da je u Anadoliji glavni urednik Amir Zukić pa me ne čudi da razvaljuju jer je čovjek od nikakvog BHT-a napravio kuću a tvsa je digao iz mrtvih. Zna posao čim ga svi traže.
Heh, toliko zna posao i traze ga, da je od drzavne tv stigao na kanton, pa evo u agenciju, jos malo pa ce uredjivati bilten mjesne zajednice :):)
veleno

#19 Re: FENA vs AA

Post by veleno »

poznanik wrote:
gap wrote:Iako mi priroda posla nije vezana za medije, fan sam vijesti i posjećujem razne bh i regionalne portale i nije mi bilo teško uočiti da se ničim izazvana pojavila agencija Anadolija. To je meni bila potpuno ne poznata kompanija, a sad vidim da je svi citiraju. Ko su, šta su, otkud ovdje, pitah prijatelje i poznanike iz medija, ali niko nema puno informacija. Uglavnom, pošto je tema odnos Fene i Anadolije ja mislim da je to neuporedivo. Fena je stara komunistička strutkura, lezi hljebe da te jedem, a ovi ljudi se očigledno bore za svoje mjesto pod medijskim suncem i kvalitetno rade.

Osim iz BiH, i iz Turske, naravno, iz kojih još država se "za svoje mjesto pod suncem" bori ova turska AA agencija?

Na njenim zvaničnim web stranicama gotovo 90% sadržaja čini tursku informaciju, informaciju o političkim predstavnicima iz vrha vlasti Turske, njihovim političkim susretim po svijetu, predstavljanje njihove političke ideje, kao i raznih sadržaja iz Turske države, iz gradova, zapravo - 90% web sadržaja AA je perfidan čin ideologizacije, propagandnog unosa "turskog" i vrlo često "muslimanskog" u BiH stanovništvo, u medije, kao nečeg svakodnevnog, općeprihvatljivog, jednostavnog, uobičajenog, itd. A sve pod .ba domenom :-)

Ja to nazivam turskom indoktrinacijom BiH društva... :x
Čemu tolika nervoza?Smiri se :oops:

Znam da je do prije 20 godina Beograd jedini imao pravo indoktrinirati BiH društvo,da ste imali monopol nad medijima,a sad se odjednom muslimani drznuli da razmišljaju svojom glavom,još se tu pored svih bjelosvjetskih medija ovdje prisutnih, pojavila i agencija iz većinski muslimanske države. :shock: Znam ,nije ti lako. :(

Uostalom Turci ne rade ništa drugo što ne rade i druge velike države,a kako vidim ti se nigdje ne žališ na Deutsche Welle(kojeg reklamiraju svi posjećeniji portali u BiH),niti ti smeta njemačka indoktrinacija BiH društva,tako da ne razumijem zašto smetaju Turci ,osim ako nije riječ o mržnji i šovinizmu prema turcima i muslimanima?
veleno

#20 Re: FENA vs AA

Post by veleno »

A što će ovdje Deutsche Welle,Glas Amerike,Sahar,Radio Slobodna Evropa?
Priprema za nešto ili... :-)

Ono što je bitno da novinari iz Anadolije rade odlično svoj posao i za ovo malo vremena što rade,objavili su više članaka koji promovišu državne interese,nego svi ostali mediji u Sarajevu zajedno.Možda je malo previše to što u gotovo svakom članku spominju Tursku,ali sve ima svoju cijenu. :D
poznanik

#21 Re: FENA vs AA

Post by poznanik »

veleno wrote:Znam da je do prije 20 godina Beograd jedini imao pravo indoktrinirati BiH društvo,da ste imali monopol nad medijima,a sad se odjednom muslimani drznuli da razmišljaju svojom glavom,još se tu pored svih bjelosvjetskih medija ovdje prisutnih, pojavila i agencija iz većinski muslimanske države. :shock: Znam ,nije ti lako.
Perfidno eskiviraš smisao mog posta, a on je bitan u prikazu dosta agresivne indoktrinacije stanovništva moje države "tuđim".... Različitost u percepciji "AA" između mene i tebe, i svih onih kojima je tvoja ljubav prema "turskom" identična, je u tome da ja ne odobravam bilo kakav pokušaj promjene, bilo političkih, bilo kulturnih odnosa koje sam zatekao rođenjem i uz koje sam odrastao i doživio kao najbolje, kako se to perfidno pokušava nametanjem "turskog"... :-)

Meni je svejedno koja, koje i koliko ih je, svjetske novinarske, ili bilo kakve druge, agencije djeluju sa područja BiH i u BiH, ali svaka od njih svako svoje djelovanje mora uskladiti za propisima BiH.

Usput, ko smo to "mi", a ko ste "vi"? :?
plain vanilla

#22 Re: FENA vs AA

Post by plain vanilla »

ne namece AA nista, oni su novinska agencija koja donosi vijesti, reportaze...
koje ce vijesti prenijeti mediji zavisi od politike tog medija

nisam primijetila kod njih da pokusavaju uvesti ni Tursku ni turske obicaje u BiH
poznanik

#23 Re: FENA vs AA

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:ne namece AA nista, oni su novinska agencija koja donosi vijesti, reportaze...

nisam primijetila kod njih da pokusavaju uvesti ni Tursku ni turske obicaje u BiH
Između mojih riječi nametanje i indoktrinacija, ti si prokomentirala nametanje :-) :D
fatamorgana

#24 Re: FENA vs AA

Post by fatamorgana »

plain vanilla wrote:ne namece AA nista, oni su novinska agencija koja donosi vijesti, reportaze...

a 'oćel' bit' kak'ih novih serija, :D
veleno

#25 Re: FENA vs AA

Post by veleno »

poznanik wrote:
Perfidno eskiviraš smisao mog posta, a on je bitan u prikazu dosta agresivne indoktrinacije stanovništva moje države tuđim. Različitost u percepciji "AA" između mene i tebe, i svih onih kojima je tvoja ljubav prema "turskom" identična, je u tome da ja ne odobravam bilo kakav pokušaj promjene, bilo političkih, bilo kulturnih odnosa koje sam zatekao rođenjem i u kojem sam odrastao i doživio kao najbolje, kako se to perfidno pokušava nametanjem "turskog"... :-)
Ako je iko agresivno indoktrinirao BiH društvo i poremetio kulturne odnose koje si ti zatekao rođenjem i u kojem si odrastao (predpostavljam da si starija generacija),onda je to srbijanska i hrvatska medijska mašinerija koje su posljednih petnaestak godina beogradizirale i zagrebizirale dobar dio BiH stanovništva i agresivnom politikom srbijanizacije i kroatizacije pokopali prijeratni bosanski identitet.Možemo tu dodati i bošnjački nacionalizam,ali Turci tu imaju jako malo uticaja,a i prekasno su došli da bi napravili veće štetu.

Tebe da zaista brine bilo kakav pokušaj promjene,postao bi ove postove koje postaš ovdje na temi o Pink televiziji koja je sa srbijanskim pevaljkama i trubačima duhovno i kultuloroški ovo društvo zavila u crno,ali tebe na takvoj temi nema,nego pored svih agencija koje djeluju u Sarajevu,ti vidiš prijetnju jedino u Turcima,što dovoljno govori o tebi.

I još nešto,Bosna i Sarajevo jesu i dio istoka i muslimanskog svijeta(i to već stoljećima) ,tako da ne razumijem ovo...
i vrlo često "muslimanskog" u BiH stanovništvo, u medije, kao nečeg svakodnevnog, općeprihvatljivog, jednostavnog, uobičajenog, itd.
Last edited by veleno on 04/08/2012 17:59, edited 1 time in total.
Post Reply