Felge - savjet

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Forsaken

#1 Felge - savjet

Post by Forsaken »

Trenutno imam alu felge , 4 sarafa, gume velicine 195 50 15'. Namjeravam da uzmem nove, jer su ove iskrivljene na par mjesta pa mi se svako malo guma ispuse bez razloga i onda patnja(ispravljao sam ih vise puta al svejedno nije to to). Elem, ja sam konto uzet celicne medjutim rekose mi da su celicne sa 4 sarafa skupe i da mi se vise isplati uzeti alu felge.

Nisam maher oko ovih stvari pa me interesuje misljenje sta je bolje da ganjam: alu ili celicne?

Thnx
Bakir1

#2 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

koji auto i koja godina
frngla

#3 Re: Felge - savjet

Post by frngla »

koji raspon šarafa i promjer centralne rupe?
Forsaken

#4 Re: Felge - savjet

Post by Forsaken »

seat cordoba gt, '99
Bakir1

#5 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

4x100 mogu ti felge od 80% zivucih auta u bosni
alu od 150 KM
celicne od 80 KM
frngla

#6 Re: Felge - savjet

Post by frngla »

Raspon je 4x100 kao na golfu 1,2,3 i jos masi auta, samim tim paleta felgi je ogromna (citaj jeftine su felge) :)

edit: bio covjek brzi :lol:
Bakir1

#7 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

ma covjek se iskarao trazeci felge za svoj auto pa naucio raspon rupa napamet :D
Forsaken

#8 Re: Felge - savjet

Post by Forsaken »

hvala :-D
smurf

#9 Re: Felge - savjet

Post by smurf »

A gdje si ispravljao felge i koliko para po komadu?
hopi

#10 Re: Felge - savjet

Post by hopi »

ne znam zašto bi čelične bile skuplje od alu, moj savjet uzmi alu za ljeta na njima drži ljetne gume, čelične za zimske gume, ne moraš skidati mjenjati i davati 30KM dva puta godišnje.
goran16v

#11 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

Celicne mogu biti skuplje od alu jedino ako se uporedjuje cijena novih celicnih u servisu i polovnih (pa i nekuh novih) aftermarket alufelgi. Podudarnost ili ne ali jucer sam dobio ponudu za original Skoda 15" alufelgu 385 KM/kom, celicna 86 KM/kom, jaran nudi after market alufelgu (neki RC model) 15" za 135 KM/kom (doduse ne sa Skodu, ali cijena bi bila ista). Ako je nova 135 KM/kom poslije 1-2 sezone bi pala na cijenu nove celicne, o starijim da ne pricamo.

@frngla
Jest 4x100 raspon felgi na Golfu 1,2,3 ali koliko je tih auta isporucivano sa fabrickim 15" da bi bilo lako naci celicne felge? Sto se VW-a tice sve sto je dolazilo na fabrickim celicnim 15" je vec imao 5x1XX raspon rupa. Mozda najvise sansi ima naci opelove felge jer su Astra G sa slabijim motorima, Corse C i D itd dolazile na fabrickim celicnim 15" sa rasponom 4x100.

Sto se tice drzanja zimskih na celicnim felgama a ljetnih na aluminisjskim i ustede od 30 KM, mozda jeste tako kad bi se auto drzao u vitrini, usteda je 15 KM tj montaze. Samo sam jedne godine isao na tu ustedu, pa sam dizao auto i mijenjao tockove i opet za 3 dana isao na balansiranje. Koliko nas izbalansira tocak sa ljetnom/zimskom gumom pred skidanje da je ne bi morao balanisrati naredne sezone? Ja mislim niko. Svaki put kad sam montirao tockove koje sam skinuo prosle sezone bili su zreli za balansa. Kad skontas, kad ih sam mijenjas, uprljas se, oznojis se, vadis sve stvari zi gepeka da bi izvadio dizalicu, dizes auto negdje na parkingu, ne mzoes odvrnuti saraf, drz- ne daj, da bi ustedio 10 KM (vulkanizeri postavljanje tockova naplaciju 5KM ako nista drugo ne radis) i opet ih moras balansirati. Meni se vise isplati strpati tockove u gepek pa kod vulkanizera. Platim za balansiranje 15 KM, a da bi ih balansirao ionako ih mora namotirati na auto, a svaki vulkanizer automatkki prekontrolise pritisak i ubaci ti skinute tockove u auto, tako se za 10 KM ustede zapravo postedim petljavine da ih sam montira, prljanja, nosanja i kontanja jesam li sta zaboravio zategnuti ili ubaciti u gepek.
Bakir1

#12 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

polo je dolazio na celicnim 15.
bmw kocka je dolazila na celicnim 15.
passat "delfin" je dolazio na celicnim 15.
celicna 15 je velika za cordobu, 14 je bolja opcija.
njemacki auti i ovi zamaskirani njemacki auti trpe et od do tako da dok je raspon rupa 4x100 moze.
drzanje zimskog seta na celicnim felgama je dobro i za same gume, jer svaki put kada se guma montira tj razmontira zidovi gume trpe.
gorane matematika drzanja zimskih guma na celicnim felgama i ljetnih na alu je malo sira od toga sto ti predstavljas.
montiranje gume po komadu 5 KM
balans 3 KM
5x4=20
3X4=12
ukupno 32 KM x 2 = 64 KM
jer moras skidati ljetne a stavljati zimske i obratno zar ne?
E&E

#13 Re: Felge - savjet

Post by E&E »

Evo ti pa proberi koje ti odgovaraju, za 400KM mozes uzeti pravo dobre felge + gume

Code: Select all

http://www.pik.ba/?trazilica=&id=1&brand=&kanton=&brand=&vrsta=sve&od=&do=&stanje=&kategorija=937&materijal_select=&veli-ina_select=15&broj-rupa_select=&promjer-sarafa_select=4x100&boja_select=&t=2974542
530i

#14 Re: Felge - savjet

Post by 530i »

Gume sam uvijek balansirao kada bih primjetio da tresu ili ako vidim da je teg spao sa felge. U protivnom vozi i po pet godina bez diranja, ako nema nikakvih problema. A gume se mogu balansirati svaki mjesec...može se i špura raditi...nije naodmet...ko ima para i kome je dosadno.

Opelova centralna rupa bježi jednu ili dvije desetine milimetra u odnosu na vw(manja je), ali sasvim dovoljno da napravi problem pri skidanju točka...
goran16v

#15 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:polo je dolazio na celicnim 15.
bmw kocka je dolazila na celicnim 15.
passat "delfin" je dolazio na celicnim 15.
celicna 15 je velika za cordobu, 14 je bolja opcija.
njemacki auti i ovi zamaskirani njemacki auti trpe et od do tako da dok je raspon rupa 4x100 moze.
drzanje zimskog seta na celicnim felgama je dobro i za same gume, jer svaki put kada se guma montira tj razmontira zidovi gume trpe.
gorane matematika drzanja zimskih guma na celicnim felgama i ljetnih na alu je malo sira od toga sto ti predstavljas.
montiranje gume po komadu 5 KM
balans 3 KM
5x4=20
3X4=12
ukupno 32 KM x 2 = 64 KM
jer moras skidati ljetne a stavljati zimske i obratno zar ne?
Ja sam samo pisao o vjerovatnoci nalazenja.
Fulio si poentu oko matematike. Nije bila poenta oko jednih felgi i 2 seta guma, nego oko 2 seta tockova da se prilikom stednje i promjene tockova u garaznoj i "ispred zgrade" varijanti napravi greska i da se tockovi "od prosle godine" ne balanisraju, a trebali bi, tako da usteda nije 30 KM po sezoni neg 15 KM i ko se odluci balansirati da se vise isplati tockove mjenjati kod vulkanizera nego u sopstvenoj reziji jer ako balansiras montaza tockova na auto je besplatna.
530i

#16 Re: Felge - savjet

Post by 530i »

Po kojim prodajnim rezultatima ili ADAC anketama bi se trebali točkovi balansirati svake sezone?

Montaža i demontaža izađu barem 30 ili realnije 40 maraka po jednom putu...dva puta godišnje to je 80 maraka.
Cossack

#17 Re: Felge - savjet

Post by Cossack »

Jeste off topic ali zanima me zna li neko gdje mogu kupiti cepove za sarafe na alu felgama? Danas sam obisao 3 radnje auto dijelova i nista...

Pls help! :mrgreen:
goran16v

#18 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

530i wrote:Po kojim prodajnim rezultatima ili ADAC anketama bi se trebali točkovi balansirati svake sezone?

Montaža i demontaža izađu barem 30 ili realnije 40 maraka po jednom putu...dva puta godišnje to je 80 maraka.
A jesi li ti onaj nesretni decko u potrazi za tockovim koji prati moje radove po drugim forumima, pa zna sve detalje i sad kao opet nesto pokusava biti duhovit?

Kako da razgovaram s nekim ko svakih 5 sezona balansira gume, pri tome vidi kad odleti teg sa unutrasnje strane felge i koji ne zna razliku izmedju montaze tockova i montaze guma, a o poznavanju cijena da ne pricam? Da ne budem grub, evo s tobom cu polako:
Ja nigdje nisam pomenuo montazu guma.
Da bi izbalansirao tockove ne moras da demontiras gume
Kad balansiras tockove moras ih demontirati i to se nigdje ne naplacuje
Za demontazu/montazu guma (koju ja BTW nigdje nisam pomenuo) ni najskuplji servis/vulkanizer (kao npr. Delta) nece naplatiti preko 20 KM, a kamo li tvojih 30 - 40. Po supama po RS-u i sl ce ti to uraditi za cenera. Otprilike iste cijene vaze za balansiranje.
Za demontazu/montazu guma i balansiranje sve 4 gume ce vecina servisa naplatiti 30 KM max, 40 KM ce naplatiti zahtjevnije felge, terence, kombije itd, najskuplji servisi naplacuju putnicki auto 40 KM, ali to je, ponavljam, montaza/demontaza i balansiranje.
Elementarna matematikado 100 i racunska operacija mnozenje kaze da je ukupni trosak balansiranja pred svaku sezonu 30 KM godisnje.
Ajd malo ovo izvjezbaj, izbalansiraj pa nam se javi sa nekom salom opet...
Bakir1

#19 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

a sto bi gorane spadali tegovi sa felgi koje su uskladistene?
ja sam skinuo zimske jucer stavio ljetne, ne tresu ljetne, a nisu ni zimske pred sezonu
goran16v

#20 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:a sto bi gorane spadali tegovi sa felgi koje su uskladistene?
ja sam skinuo zimske jucer stavio ljetne, ne tresu ljetne, a nisu ni zimske pred sezonu

Pitaj 530i, on je strucnjak za spadanje tegova.
Ja sam prekjucer stavio ljetne gume na alufelgama, na autu ne tresu ali masina pokazala debalansa od 10 do 30g. Felge prave, stare 6 god, gume GY iz prosle godine. Za mene je to puno, tresle one - ne tresle i za 15 KM ne zelim razmisljati kad ce poceti da tresu. Za 15 KM ne mozes preci ni 100-njak km i sad je to kao veliki trosak. Nije nego nas mentalitet da se stedi gdje ne treba. Puno je 15 KM za balansiranje ali nije puno 200 za 4 jajaste sesneske ocam' sa elavim gumama.
Bakir1

#21 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

ma nismo na istoj talasnoj ocigledno,
imam stalak za gume, te male neke 13 i fino 15 aprila na stalak zimske a pred zimu ljetne.
nisu mi tresle ljetos ne tresu ni sada, jesu zbog zime izgubile ponesto pritiska ali nisu otisle u debalans.
lijepo je to sto ti provjeravas sve te neke stvari, i nije puno 15 KM, ali ako mi nisu tresle jesenas sto bi sada?
530i

#22 Re: Felge - savjet

Post by 530i »

Bakir je ovdje razuman čovjek. Stavim (sam) gume i probam...ako trese idem na balans, ako pušta vazduh idem da se pregleda šta i kako. Ako je sve ok vozim dok god je sve ok.

Ionako tegovi idu po 5grama, a mašina može pokazati 18, 23, 27 grama...šta onda da čine pedantni statistričari tipa gorana16v....to se ja pitam...možda da prijavim patent "teg od 1 grama za balans točkova"...
Bakir1

#23 Re: Felge - savjet

Post by Bakir1 »

jesam stavio i zacvikao 3 brezona :lol:
ali to mi je super jer sam opet sam cackao oko auta a ne cascavao vulkanizere od kojih je jedan mahmuran stegao tockove 20 kg pa sam polomio brezone pokusavajuci odvrnuti.
nije sve u tih 15 KM, ima nesto u osjecaju da si nesto postigao sam
goran16v

#24 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

530i wrote:Bakir je ovdje razuman čovjek. Stavim (sam) gume i probam...ako trese idem na balans, ako pušta vazduh idem da se pregleda šta i kako. Ako je sve ok vozim dok god je sve ok.

Ionako tegovi idu po 5grama, a mašina može pokazati 18, 23, 27 grama...šta onda da čine pedantni statistričari tipa gorana16v....to se ja pitam...možda da prijavim patent "teg od 1 grama za balans točkova"...
Gdje si vodio masinu koja pokazuje 18,23, 27g... Bas si saljiv momak...
goran16v

#25 Re: Felge - savjet

Post by goran16v »

Bakir1 wrote: nije sve u tih 15 KM, ima nesto u osjecaju da si nesto postigao sam
Izvini, mozda djeluje nipodastavajuce, ali montiranje tockova za auto za mene nije nikakvo postiguce, pogotovo poslije stotina koje sam odsarafio i zasarafio, da bi mi izazivalo ikakve osjecaje.
Post Reply