Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- psiho
#1 Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
"Imam želju da kupim dobru felgu, ali sam kratak sa sredstvima!" Koliko smo to do sada puta pomislili ili čuli? Molio bih ovdašnje kolege stručnjake i poznavaoce, ali i amatere sa iskustvom da objasne laicima (kao što sam ja) na šta treba obratiti pažnju prillikom kupovine polovnih alu felgi . Isto bi se moglo odnositi i na određene jeftinije brendove.
Konkretno: kako provjeriti da li je određena polovna felga ispravna(čitaj: sigurna) za upotrebu? Uzme se felga koja dobro izgleda, bez nekih vidljivih oštećenja i odnese kod, recimo, vulkanizera ili nekog jačeg servisa koji rade špuru, i nataknu je na onu spravu i vrte dok je ne pregledaju?
Konkretno: kako provjeriti da li je određena polovna felga ispravna(čitaj: sigurna) za upotrebu? Uzme se felga koja dobro izgleda, bez nekih vidljivih oštećenja i odnese kod, recimo, vulkanizera ili nekog jačeg servisa koji rade špuru, i nataknu je na onu spravu i vrte dok je ne pregledaju?
- citroen
#2 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Kupi nove felge,imas u Gumi pro na stupu ,set felgi vec od 400KM,ja platio svoje 16 incha(set) za 400KM i pored toga ja da trazim polovne nema sanse 
- shlauf
-
530i
#4 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Da!Svaki vulkanizer sa ispravnom mašinom će ti reći da li je i koliko oštećena, te da li je spremna za upotrebu!psiho wrote: Uzme se felga koja dobro izgleda, bez nekih vidljivih oštećenja i odnese kod, recimo, vulkanizera ili nekog jačeg servisa koji rade špuru, i nataknu je na onu spravu i vrte dok je ne pregledaju?
- psiho
#5 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
tako sam i mislio, hvala momci
@citroen: one felge si platio samo 400 km? baš su dobre a pristupačne...
- Bakir1
#6 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
jedan mali savjet,nikada ne kupuj felgu za odredjeni tip automobila,raspon rupa je dosta slican na automobilima tako da neces dati nekome razloga da ti proda nesto za duplo vise para nego sto vrijedi jer je namjenski za tvoj auto.
vodi racuna o ET-u i sirini same felge,velicina felge je uslovljena samo onim sto auto ima fabricki na sebi u dimenziji xxx/yy,ako je col vise yy je za 10 manje i tako.
sto se tice polovnih felgi ukoliko ih kupujes bez guma ne bi trebalo biti problema jer ispod guma se nekada skriva sve i svasta
vodi racuna o ET-u i sirini same felge,velicina felge je uslovljena samo onim sto auto ima fabricki na sebi u dimenziji xxx/yy,ako je col vise yy je za 10 manje i tako.
sto se tice polovnih felgi ukoliko ih kupujes bez guma ne bi trebalo biti problema jer ispod guma se nekada skriva sve i svasta
-
PokerFace
#7 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Prvo sto gledaws kod felgi je da li su varene, jer ako jesu skoro pa teoretski nema sanse da se urade da valja... onda gledas koliko okom mozes da vidis da li su krive felge. A nakon toga sa prodavacem se dogovoris da vozite felge na provjeru kod vulkanizera, ukoliko budu ravne dogovoris se da po pola placate provjeru, a ukoliko budu krive on placa jer se kao i svaki prodavac takvih stvari "majkom kleo" da su prave i jos mu samar opalis. Nadam se da sam pomogao.
-
530i
#8 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Bolje je kupovati felge za Citroena, ako imaš Citroen, ili za Reno ako imaš Renoa, jer nije u pitanju samo broj rupa za šarafe i njihov prečnik. Ima tu još bitnih dimenzija, da bi felge sasvim odgovarala dotičnom automobilu, širina, udaljenost srca felge od sredine felge gledano iz pozicije tlocrta, rupa koja naliježe na glavčinu... I naravno zlatni savjet je samo felge kupovati, jer se zaista ispod guma može svašta naći. Tako sam ja neplanirano našao čak tri unutrašnje gume 15-ke, za koje sam mislio da su prošle sa vremenom Škoda 105 i sl. vozila. Srećom su felge bile ok.
- psiho
#9 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
kod mene je pug 307, i kontao sam original pug felge 16" ako uspijem pronaći
-
530i
#10 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Traži orginal felge, to je dobro rješenje. Prošetaj po vulkanizerima i otpadima, eventualno po internet oglasima.
- Bakir1
#11 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
psiho wrote:kod mene je pug 307, i kontao sam original pug felge 16" ako uspijem pronaći

800 KM

600 KM

440 KM
po mome misljenju felge br 3 najljepse
- psiho
#12 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
dobre nema šta, zašto su ovako skupe, jbt, ipak su polovne?
- Bakir1
#13 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
pa zato sto zelis orginalne
i jos 16
audi 80/90,fordovi sa 4 rupe,citroen to bi ti bilo to kada je u pitanju tvoj raspon rupa 4x108
audi 80/90,fordovi sa 4 rupe,citroen to bi ti bilo to kada je u pitanju tvoj raspon rupa 4x108
- psiho
- citroen
#15 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Da,felge su kostale cijelih 400KM,odlucio sam se za ove jer su neke originalne od Citroena bile duplo skuplje,a jos polovne tako da sam se par dana bacio na posjetu prodavnica alu felgi i naletih na gumu pro i nadjoh ove.Bilo je jos povoljnih felgi,cak sam gledao i jedne 17 incha kod njih,kostale oko 500KM (set), mislim da se radilo o DEZENT t-modelu ali sam odustao zato sto sam tad vec kupio i nove gume 16'', a boga mi i zbog losih puteva i mislim da je 16 nekako najpogodnija za ove nase prometnicepsiho wrote:tako sam i mislio, hvala momci
-
PokerFace
#16 Re: Felge - polovnjaci, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine
Moja preporuka
Code: Select all
http://www.pik.ba/artikal/616235/alufelge-atlantis-rc-17-039-039-550km/