Potrebna mi je informacija od svih onih koji su imali zadovoljstvo da se upoznaju sa nacinom rada naseg PIO sistema.
Najniza penzija u Federaciji je 310 KM. Je li to znaci da ona NIKAD ne moze biti niza od tog iznosa, ili je to najnizi iznos penzije za one osobe koje su radili cijeli radni vijek?
Pitam jer me interesira kakva je situacija ako je neko radio 25 godina, nakon toga postao invalid i po tom osnovu dobio invalidsku penziju.
Nadam se da neko zna odgovor, pa molim za pomoc
Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
-
izbjeglica_iz_besmisla
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#2 Re: Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
Ne znam kako, šta, ali znam jednog koji je sa 18 g. staža otišao u invalidsku penziju i ima 310 KM.
Mislim da je uslov za invalidsku da radni staž mora biti preko jedne trećine radnog vijeka i to je 310KM.
Sjećam se da je u rješenju nekako pisalo, kada su sav staž sabrali, iznos oko 120 KM, ali da minimalna penzija može biti 180 KM. Koeficijent u FBiH je bio 1,62, pa je to iznosilo 292 KM (govorim o približnim ciframa). To je bilo prije odluke da se penzije dignu na 310.
Jedino mi je poznato da manju od minimalne imaju oni koji dobivaju penziju i iz inostranstva.
Mislim da je uslov za invalidsku da radni staž mora biti preko jedne trećine radnog vijeka i to je 310KM.
Sjećam se da je u rješenju nekako pisalo, kada su sav staž sabrali, iznos oko 120 KM, ali da minimalna penzija može biti 180 KM. Koeficijent u FBiH je bio 1,62, pa je to iznosilo 292 KM (govorim o približnim ciframa). To je bilo prije odluke da se penzije dignu na 310.
Jedino mi je poznato da manju od minimalne imaju oni koji dobivaju penziju i iz inostranstva.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
Za odgovore od FZ PIO/MIO obratite se na sljedeću e-mail adresu:
[email protected]
Meni redovno odgovore na svako moje pitanje bez da se zahmetim odlaskom u kancelarije kod ''Socijalnog''.
[email protected]
Meni redovno odgovore na svako moje pitanje bez da se zahmetim odlaskom u kancelarije kod ''Socijalnog''.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#4 Re: Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
Hvala oboma, pomoglo je...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
Drago mi je,....Pozdrav,izbjeglica_iz_besmisla wrote:Hvala oboma, pomoglo je...
penzionisani umirovljenik @Pipi
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#6 Re: Federalni PIO: Najniza penzija-invalidska penzija
Postovani,
Kolika penzija moze biti zenskoj osobi (62.god.starosti) sa 24 god. radnog staza i stecenim invaliditetom nakon dvije operacije kicme?
Hvala
Kolika penzija moze biti zenskoj osobi (62.god.starosti) sa 24 god. radnog staza i stecenim invaliditetom nakon dvije operacije kicme?
Hvala