BaileyS wrote:A po cemu je neobjektivno nazvati borbom za slobodu ako jedan narod u velikoj vecini zeli slobodu od okupatora i koja su to mjerila koja govore koji narodi ce biti suvereni a koji se trebaju zadovoljiti autonomijom
Znaš li da se tom logikom sve i jedan separatistički pokret u svijetu može nazvat "borba za slobodu". Pa i onaj srpski u BiH
Rusi nemaju sta da traze na Kavkazu jer oni tamo ne zive niti su ikad zivjeli (osim onih koji su naseljeni kao sto su naseljeni npr. u Estoniju a u Estoniji nemaju pravo ni na jezik). To sto su se neki dijelovi zvali republikama a drugi autonomnim oblastima vise ima veze sa politikom nego sa pravom i pravdom.
Ruska Federacija nije samo država Rusa. U njoj pored nje živi još veliki broj naroda, i svima njima je država Rusija. Mnogi od tih naroda imaju specijalan status u vidu autonomsne republike. Kada bi se Ruska Federacija raspala i kada bi zavladalo pravilo 1 narod = 1 država i Moskva sve to aminovala, šta misliš kakav bi to uticaj imalo na ostatak svijeta? HAOS!!!
Rusija je okupirala Kavkaz a ako ti Cyprus imas neke druge dokaze koji tvrde suprotno, prosvijetli i nas.
Da, Rusija je okupirala Kavkaz. I Turci su isto bili, samo što su vremenom propali pa se morali povuć. I Slaveni su okupirali Balkan isto tako. Evropljani su okupirali Ameriku. Šta sad to znači? Treba poništit historiju i vratit sve kako je bilo za vrijeme ameba? Pitanje za razmišljanje: na šta bi Kavkaz ličio da je njegovim narodima bilo prepušteno da prave državu/države?
Ja znam da ti ponekad imas prilicno bukvalna shvatanja, ono medjunarodno pravo = pravda, kao npr. u slucaju Kipra, Kosova ili Cecenije ali ipak moras imati i neke argumente jer da su se svi vodili tvojom logikom mi bi i dan danas zivjeli u Rimskom carstvu protiv kojeg se niko ne bi bunio iz razloga sto su oni prva legalna drzava i time bogom dani.
Nikad ja nisam rekao da je pravo = pravda. Ali kako je pravda subjektivna stvar i kako svako ima svoje viđenje pravde, i kako je pravda katkad kontradiktorna sama sebi, uvedeno je pravo kao nešto što se može definisat. Iz tog razloga, (međunarodno) pravo je ono čime se treba voditi, inače nastaje haos! Zagovaranje suprotnih stavova je zalaganje za sukobe i ratove, jer su oni jedini put ka rušenju međunarodnog prava. Malo je mirnih promjena političkih granica na geografskim kartama. Malo.