Federacije?

osa

#76 Re: Federacije?

Post by osa »

komeba wrote:@osa
Nisi mi odgovorio....nekada je cijela Amerika,sjeverna,srednja,juzna,bila mjesto razlicitih kultura,civilizacija,religija,sve do jednom....sta se onda desilo,Islam dosao?

šta da ti odgovorim, istinu si rekao, doduše sad govorimo o sadašnjem vremenu i problemima s kojima se susrećemo....
cyprus

#77 Re: Federacije?

Post by cyprus »

BaileyS wrote:A po cemu je neobjektivno nazvati borbom za slobodu ako jedan narod u velikoj vecini zeli slobodu od okupatora i koja su to mjerila koja govore koji narodi ce biti suvereni a koji se trebaju zadovoljiti autonomijom
Znaš li da se tom logikom sve i jedan separatistički pokret u svijetu može nazvat "borba za slobodu". Pa i onaj srpski u BiH :roll:
Rusi nemaju sta da traze na Kavkazu jer oni tamo ne zive niti su ikad zivjeli (osim onih koji su naseljeni kao sto su naseljeni npr. u Estoniju a u Estoniji nemaju pravo ni na jezik). To sto su se neki dijelovi zvali republikama a drugi autonomnim oblastima vise ima veze sa politikom nego sa pravom i pravdom.
Ruska Federacija nije samo država Rusa. U njoj pored nje živi još veliki broj naroda, i svima njima je država Rusija. Mnogi od tih naroda imaju specijalan status u vidu autonomsne republike. Kada bi se Ruska Federacija raspala i kada bi zavladalo pravilo 1 narod = 1 država i Moskva sve to aminovala, šta misliš kakav bi to uticaj imalo na ostatak svijeta? HAOS!!!
Rusija je okupirala Kavkaz a ako ti Cyprus imas neke druge dokaze koji tvrde suprotno, prosvijetli i nas.
Da, Rusija je okupirala Kavkaz. I Turci su isto bili, samo što su vremenom propali pa se morali povuć. I Slaveni su okupirali Balkan isto tako. Evropljani su okupirali Ameriku. Šta sad to znači? Treba poništit historiju i vratit sve kako je bilo za vrijeme ameba? Pitanje za razmišljanje: na šta bi Kavkaz ličio da je njegovim narodima bilo prepušteno da prave državu/države?
Ja znam da ti ponekad imas prilicno bukvalna shvatanja, ono medjunarodno pravo = pravda, kao npr. u slucaju Kipra, Kosova ili Cecenije ali ipak moras imati i neke argumente jer da su se svi vodili tvojom logikom mi bi i dan danas zivjeli u Rimskom carstvu protiv kojeg se niko ne bi bunio iz razloga sto su oni prva legalna drzava i time bogom dani.
Nikad ja nisam rekao da je pravo = pravda. Ali kako je pravda subjektivna stvar i kako svako ima svoje viđenje pravde, i kako je pravda katkad kontradiktorna sama sebi, uvedeno je pravo kao nešto što se može definisat. Iz tog razloga, (međunarodno) pravo je ono čime se treba voditi, inače nastaje haos! Zagovaranje suprotnih stavova je zalaganje za sukobe i ratove, jer su oni jedini put ka rušenju međunarodnog prava. Malo je mirnih promjena političkih granica na geografskim kartama. Malo.
Last edited by cyprus on 28/02/2010 22:31, edited 1 time in total.
osa

#78 Re: Federacije?

Post by osa »

BaileyS wrote:A po cemu je neobjektivno nazvati borbom za slobodu ako jedan narod u velikoj vecini zeli slobodu od okupatora i koja su to mjerila koja govore koji narodi ce biti suvereni a koji se trebaju zadovoljiti autonomijom?

Rusi nemaju sta da traze na Kavkazu jer oni tamo ne zive niti su ikad zivjeli (osim onih koji su naseljeni kao sto su naseljeni npr. u Estoniju a u Estoniji nemaju pravo ni na jezik). To sto su se neki dijelovi zvali republikama a drugi autonomnim oblastima vise ima veze sa politikom nego sa pravom i pravdom.

Rusija je okupirala Kavkaz a ako ti Cyprus imas neke druge dokaze koji tvrde suprotno, prosvijetli i nas.

Ja znam da ti ponekad imas prilicno bukvalna shvatanja, ono medjunarodno pravo = pravda, kao npr. u slucaju Kipra, Kosova ili Cecenije ali ipak moras imati i neke argumente jer da su se svi vodili tvojom logikom mi bi i dan danas zivjeli u Rimskom carstvu protiv kojeg se niko ne bi bunio iz razloga sto su oni prva legalna drzava i time bogom dani.

ovo podvučeno, vrijedi li to za sve narode , recimo u bih...
michio

#79 Re: Federacije?

Post by michio »

Vazi i za BiH.
osa

#80 Re: Federacije?

Post by osa »

michio wrote:Vazi i za BiH.
ne pitah tebe, ali dobro...
Bosnolog

#81 Re: Federacije?

Post by Bosnolog »

cyprus wrote:
Ruska vojska je činila zločine u čečenskom ratu. Istina. Niko objektivan to ne poriče. Mnogi od tih zločina su bili strašni. Ali znaš li ti šta je genocid? Koja je razlika između genocida, ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti, kršenja običaja ratovanja i prekomjerne upotrebe sile? Tebi je to sve isto izgleda? Ti izgleda pripadaš onom tipu ljudi koji nazivaju genocidom nad muslimanima svaki ratni sukob u kojem su muslimani učestvovali :-) :-) . Pa, dokle više tolika relativizacija pojma genocid?

Čečeni i dan danas imaju svoju autonomnu republiku u okviru Ruske Federacije u kojoj živi oko milion Čečena. Da je bio sproveden genocid, zar se ne bi etnička slika i status autonomije bitno izmjenio? :-) :-)

A što se tiče samog čečenskog rata, valjda je jasno ko ga je počeo i koja je to jedina autonomna republika u Rusiji mislila da ima pravo na nezavisnost. Ako porediš čečenski rat sa ratom u BiH, onda paravojsku Čečenskih separatista (postoji i značajan broj Čečena lojalnih Moskvi) možeš poredit samo sa VRS. Dobro je što spominješ ruske zločine, ali što nijednom riječju nisi osudio ratne zločine pobunjenika i čečenskih terorista, nego separatizam i terorizam nazivaš "borbom za slobodu". Vidim objektivan si pravo :-)

Ono sto je Rusija radila u Ceceniji se moze usporediti sa onim sto je velikosrpski fasizam uradio u BiH i ex YU regionu,....Masovna likvidacija muskaraca i ravnanje gradova staljinisticki nacinom gazenja svega na sto su naisli koji je organizovan sa najveceg drzavnog vrha Ruske dume,....Vjerujes li ti u drzavni teror i tiraniju ??????,......ocito snijeg pada da svaka zvijerka otkrije tragove pa i ova tema i tvoja odbrana ruskog fasizma nad Cecenima ti skide masku iza koje se skrivase do sada,....Razlika je sto mi u BiH imamo presudu suda pravde kojim je dokazan i potvrden genocid a u Ceceniji nemamo nikavo sudenje medunarodnog suda za pocinjene zlocine nad Cecenima iako su indeticni nacini sprovedenog zlocina nad Cecenima.Ceecnski pobunjenici su za tebe teroristi poput kosovskih nesto mi je ta prica poznata kao izgovor za progon Kosovara i punjenje hladanajca sa istima,....

Metod je bio isti ,..... neko je od nekoga prepisao metod i nacin kako se to sprovodi,....

Da li ti znas za ideologiju dugorocnog istrebljenja jedne etnicke zajednice orkestriran ideoloskim i drzavnim projektima koji su se desavali krozi historiju,......??????

To sto Rusija nije sudena pred medunarodnim sudom prave zbog zlocina u Cecniji pa nema ni presude o genocidu ne oslobadza je odgovornosti za pocinjene zlocie u Ceceniji,.. ja samo govorim oz tezini zlocina i nacinu njegovog izvrsenja koji se moze okarakterisati kao genocid, i etnocid u reziji drzave Rusije i ruske vojne masinerije ,savjeutujem ti da malo proguglas pa se informisi.

Cecni nisu ubijali svoje susjede vec se suprostavili Ruskoj sosldateskoj,......Pointa mog posta je bio moj gore prilog o reakciji Medvjeda da se Kavkazom siri radikalni islam kao kuga /kancer/ po mom misljenju bio samo odgovor na represiju koju Moskva sprovodi protiv muslimana tog dijala Ruske federacije kao i nad drugim republikama ruske federacije.Rusij tek ceka ubiranje Putinove zlocinacke tiranije nad Cecenima koji na isti nacin prosirio na druge Federalne Ruske republike i opsljedicama koje nagovjestava Medvjed,....nesto nas podsjeca kao repriza 90 tih na Srbiju i velikosrpski fasizam,........ :roll:
pengpeng

#82 Re: Federacije?

Post by pengpeng »

Daleko od toga da nije bilo ratnih zlocina u Ceceniji sa obadvije strane, ali nema nijednog rata gdje se sve odvija po zenevskoj konvenciji. Kakvu tu represiju sprovodi Rusija nad muslimanima?? Velik broj izbjeglica iz Cecenije zivi sirom Rusije, pa recimo milionski grad Kazan i kompletan Tatarstan je primjer da je zivot raznih religija na jednom mjestu moguc bez problema. Crkve i dzamije se grade jedni pored drugih, ne postoji nikakvih problema motivisanih religioznom mrznjom. Pa i Moskvi se procjenjuje broj muslimana oko milion, koji zive u miru sa drugima. U kompletnoj Rusiji zivi oko 15% muslimana u odnosu na ukupan broj stanovnika koji pripadaju raznim etnickim grupama. Ta cifra je priblizno ista kao i za vrijeme sovjetskog saveza.
cyprus

#83 Re: Federacije?

Post by cyprus »

Bosnolog wrote:Ono sto je Rusija radila u Ceceniji se moze usporediti sa onim sto je velikosrpski fasizam uradio u BiH i ex YU regionu,....Masovna likvidacija muskaraca i ravnanje gradova staljinisticki nacinom gazenja svega na sto su naisli koji je organizovan sa najveceg drzavnog vrha Ruske dume,....Vjerujes li ti u drzavni teror i tiraniju ??????,......ocito snijeg pada da svaka zvijerka otkrije tragove pa i ova tema i tvoja odbrana ruskog fasizma nad Cecenima ti skide masku iza koje se skrivase do sada,....Razlika je sto mi u BiH imamo presudu suda pravde kojim je dokazan i potvrden genocid a u Ceceniji nemamo nikavo sudenje medunarodnog suda za pocinjene zlocine nad Cecenima iako su indeticni nacini sprovedenog zlocina nad Cecenima.Ceecnski pobunjenici su za tebe teroristi poput kosovskih nesto mi je ta prica poznata kao izgovor za progon Kosovara i punjenje hladanajca sa istima,....

Metod je bio isti ,..... neko je od nekoga prepisao metod i nacin kako se to sprovodi,....

Da li ti znas za ideologiju dugorocnog istrebljenja jedne etnicke zajednice orkestriran ideoloskim i drzavnim projektima koji su se desavali krozi historiju,......??????

To sto Rusija nije sudena pred medunarodnim sudom prave zbog zlocina u Cecniji pa nema ni presude o genocidu ne oslobadza je odgovornosti za pocinjene zlocie u Ceceniji,.. ja samo govorim oz tezini zlocina i nacinu njegovog izvrsenja koji se moze okarakterisati kao genocid, i etnocid u reziji drzave Rusije i ruske vojne masinerije ,savjeutujem ti da malo proguglas pa se informisi.

Cecni nisu ubijali svoje susjede vec se suprostavili Ruskoj sosldateskoj,......Pointa mog posta je bio moj gore prilog o reakciji Medvjeda da se Kavkazom siri radikalni islam kao kuga /kancer/ po mom misljenju bio samo odgovor na represiju koju Moskva sprovodi protiv muslimana tog dijala Ruske federacije kao i nad drugim republikama ruske federacije.Rusij tek ceka ubiranje Putinove zlocinacke tiranije nad Cecenima koji na isti nacin prosirio na druge Federalne Ruske republike i opsljedicama koje nagovjestava Medvjed,....nesto nas podsjeca kao repriza 90 tih na Srbiju i velikosrpski fasizam,........ :roll:
Nemam sad vremena, radim neku prezentaciju za fax, pa da opširno odgovaram, a bojim se i da imam vremena, odgovor na ovo bi bio gubitak istog :-) :-)
klixober

#84 Re: Federacije?

Post by klixober »

osa wrote:
komeba wrote:@osa
Nisi mi odgovorio....nekada je cijela Amerika,sjeverna,srednja,juzna,bila mjesto razlicitih kultura,civilizacija,religija,sve do jednom....sta se onda desilo,Islam dosao?

šta da ti odgovorim, istinu si rekao, doduše sad govorimo o sadašnjem vremenu i problemima s kojima se susrećemo....
Ti si jednostavno subjektivan.U ime krscanstva je unisteno toliko kultura,civilizacija i religija,da se malo sta vise moze unisti,porobiti,ratovati u ime te ideje.Danas u Americi vise nema ko da ratuje u ime religije,krscanstvo je to vec rijesilo.Dakle...krajnje je licemjerno optuzivati da se ratovi desavaju samo u podrucjima gdje je Islam u dodiru s drugim religijama.Najvece svjetske ratove,ubistva,nisu pocinili,ni pokrenuli muslimani...
I ovo nikako ne govorim da bih opravdao idiote koji se u ime Islama dizu u zrak,ubijaju ljude,nego govorim o tvom licemjernom,bezobraznom poimanju Islama kao ratobornije religije u odnosu na druge.Bezobrazno,krajnje....
1gorstak

#85 Re: Federacije?

Post by 1gorstak »

osa wrote:
BaileyS wrote:A po cemu je neobjektivno nazvati borbom za slobodu ako jedan narod u velikoj vecini zeli slobodu
ovo podvučeno, vrijedi li to za sve narode , recimo u bih...
Naravno, nasa je obaveza da se borimo za slobodu sva tri bosanskohercegovacka naroda.
pengpeng

#86 Re: Federacije?

Post by pengpeng »

1gorstak wrote: Naravno, nasa je obaveza da se borimo za slobodu sva tri bosanskohercegovacka naroda.
Ne postoje nikakvi bosansko-hercegovacki narodi, postoje Srbi, Bosnjaci, Hrvati, te nacionalne manjine poput Ukrajinaca, Rusina, itd. Bosanskohercegovacki je izraz koji bi se mogao porediti sa jugoslovenskim, a i reginalnog karaktera koji dvije regije opisuje u jednoj rijeci.
bingov buraz

#87 Re: Federacije?

Post by bingov buraz »

pengpeng wrote:
1gorstak wrote: Naravno, nasa je obaveza da se borimo za slobodu sva tri bosanskohercegovacka naroda.
Ne postoje nikakvi bosansko-hercegovacki narodi, postoje Srbi, Bosnjaci, Hrvati, te nacionalne manjine poput Ukrajinaca, Rusina, itd. Bosanskohercegovacki je izraz koji bi se mogao porediti sa jugoslovenskim, a i reginalnog karaktera koji dvije regije opisuje u jednoj rijeci.
:lol: :lol:
pengpeng

#88 Re: Federacije?

Post by pengpeng »

bingov buraz wrote: :lol: :lol:
Reci ti Hercegovcu da je Bosanac pa ces vidjeti reakcije, bez obzira iz kog djela Hercegovine :lol:
felipe kajetano

#89 Re: Federacije?

Post by felipe kajetano »

Krajnje je simpathicna zabrinutost za sudbinu nekih likova u mrskoj Rusiji tamnici naroda i narodnosti...btw koja etnicka i religijska grupa nesmetano zivi u Kazanju?Evo bas fudbalski klub iz Kazanja prvak Rusije vec 2 sezone uzastopno..dobri i u Evropi.Trener tespih ne ispusta iz ruku...bice da je to promaklo rujama..inace bi zavrsio u sekundarnoj grobnici someWhere in Sibir :-) ..Glede Cecenije,Dagestana itd...dovoljno je pogledati samo web stranicu "boraca za nezavisnost"...nesto su mi likovi i spika poznati..pametnom dosta!
1gorstak

#90 Re: Federacije?

Post by 1gorstak »

pengpeng wrote:
1gorstak wrote:Naravno, nasa je obaveza da se borimo za slobodu sva tri bosanskohercegovacka naroda.
Da sam rekao "bosanski" ili "hercegovacki", tvoja primjedba o regionalnom karakteru bi imala smisla. Ali nisam, jer i nisam mislio na regije nego na drzavu. A drzava se zove Bosna i Hercegovina.
bingov buraz

#91 Re: Federacije?

Post by bingov buraz »

pengpeng wrote:
bingov buraz wrote: :lol: :lol:
Reci ti Hercegovcu da je Bosanac pa ces vidjeti reakcije, bez obzira iz kog djela Hercegovine :lol:
Zasto bih ja Hercegovcu govorio da je Bosanac :-)

I opet :lol: :lol:
hercegovac_pravi

#92 Re: Federacije?

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote: .......ali upalo mi je u oči da u svim krajevima u kojima islam ima spoj s drugim kulturama ima problema
i ovo nije moj stav, nego konstatacija, da li sam u pravu....
Naravno da si upravu baš kao i obično :zzzz: pa dalton@ se ogulio nedavno objašnjavajući ti kako vama nema života sa "đžihadlijama"...nije valjda da si tek sada skontao šta je on pisao prije 2 sedmice? :-D
osa

#93 Re: Federacije?

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: .......ali upalo mi je u oči da u svim krajevima u kojima islam ima spoj s drugim kulturama ima problema
Naravno da si upravu baš kao i obično :zzzz: pa dalton@ se ogulio nedavno objašnjavajući ti kako vama nema života sa "đžihadlijama"...nije valjda da si tek sada skontao šta je on pisao prije 2 sedmice? :-D

na istinu nema kontraargumenata, to je problem istine, šta god pisao ne možeš je promijeniti...
hercegovac_pravi

#94 Re: Federacije?

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:

na istinu nema kontraargumenata, to je problem istine, šta god pisao ne možeš je promijeniti...
Kontraargumente? Dosta forumaša ti je ponudilo te kontrargumente ali tvoj mentalni sklop jednostavno odbija da ih procesuira. To ni u najmanju ruku ne implicira da nisi ustanju da ih procesuiraš, ali implicitno stoji da kod tebe postoji nekakva mentalna blokada koja ti sputava u procesuiranju validnih argumenata.
Zbog toga nećeš ni dobiti nekakve ozbiljne kontraargumente jer po onoj starniskoj uzrečici.."ne vrijedi bacati dukate pred svinje".
michio

#95 Re: Federacije?

Post by michio »

Covjeku su problem muslimani. I sam je ucestvovao u srpsko-hrvatskom sukobu (zapravo jedini problem na Balkanu i uzrok bh problema) ali krivi su muslimani.
osa

#96 Re: Federacije?

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
hercegovac_pravi wrote: Naravno da si upravu baš kao i obično :zzzz: pa dalton@ se ogulio nedavno objašnjavajući ti kako vama nema života sa "đžihadlijama"...nije valjda da si tek sada skontao šta je on pisao prije 2 sedmice? :-D

Kontraargumente? Dosta forumaša ti je ponudilo te kontrargumente ali tvoj mentalni sklop jednostavno odbija da ih procesuira. To ni u najmanju ruku ne implicira da nisi ustanju da ih procesuiraš, ali implicitno stoji da kod tebe postoji nekakva mentalna blokada koja ti sputava u procesuiranju validnih argumenata.
Zbog toga nećeš ni dobiti nekakve ozbiljne kontraargumente jer po onoj starniskoj uzrečici.."ne vrijedi bacati dukate pred svinje".
rekoh već ako je ovo što napisah, o sukobu kultura, neistina, ispričavam se i povlačim napisano, dakle nema sukoba na balkanu, kavkazu, bliskom istoku, indiji, zapadnoj kini, na južnim filipinskim otocima, sudanu, nigeriji itd., laže zapadni tisak.....
hercegovac_pravi

#97 Re: Federacije?

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: na istinu nema kontraargumenata, to je problem istine, šta god pisao ne možeš je promijeniti...
rekoh već ako je ovo što napisah, o sukobu kultura, neistina, ispričavam se i povlačim napisano, dakle nema sukoba na balkanu, kavkazu, bliskom istoku, indiji, zapadnoj kini, na južnim filipinskim otocima, sudanu, nigeriji itd., laže zapadni tisak.....
Nepotupna istina je ekvivalentna potpunoj laži.
osa

#98 Re: Federacije?

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
hercegovac_pravi wrote: Kontraargumente? Dosta forumaša ti je ponudilo te kontrargumente ali tvoj mentalni sklop jednostavno odbija da ih procesuira. To ni u najmanju ruku ne implicira da nisi ustanju da ih procesuiraš, ali implicitno stoji da kod tebe postoji nekakva mentalna blokada koja ti sputava u procesuiranju validnih argumenata.
zato sam i stavio na kraju itd., da nabrajanje ne traje predugo, a i možda i ne znam za sve slučajeve sukoba, nego da li su ovi neistiniti, nikako da odgovoriš..
hercegovac_pravi

#99 Re: Federacije?

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
zato sam i stavio na kraju itd., da nabrajanje ne traje predugo, a i možda i ne znam za sve slučajeve sukoba, nego da li su ovi neistiniti, nikako da odgovoriš..
Odgovorio sam...nepotpuna istina je ekvivalentna potpunoj laži
osa

#100 Re: Federacije?

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
hercegovac_pravi wrote: Nepotupna istina je ekvivalentna potpunoj laži.
Odgovorio sam...nepotpuna istina je ekvivalentna potpunoj laži
iskreno, nisam ni očekivao odgovor....
Post Reply