E ovako...Zanima ma da li mi neko može objasniti šta znači Federal fund rate ??? Čitao sam miškina i nalazim se u konfuziji...U jednom dijelu piše da FOMC,komitet za operacije na otvorenom tržištu sam odredjuje federal fund rate a kasnije piše da ga ne odredjuje...da li ova kamatna stopa ima uticaja na ponudu novca i na koji način ?
Hvala unaprijed !
FED
Moderator: anex
-
nonca
#2 Re: FED
Odisej002 wrote:E ovako...Zanima ma da li mi neko može objasniti šta znači Federal fund rate ??? Čitao sam miškina i nalazim se u konfuziji...U jednom dijelu piše da FOMC,komitet za operacije na otvorenom tržištu sam odredjuje federal fund rate a kasnije piše da ga ne odredjuje...da li ova kamatna stopa ima uticaja na ponudu novca i na koji način ?
Hvala unaprijed !
pa to je valjda kamatna stopa koju odredjuje centralna banka amerike, i po toj stopi se novac posudjuje komercijalnim bankama, koje dalje plasiraju te novce u realnu ekonomiju.
kontam da je to isto kao i Leitzins evropske centralna banke....
ovo ovako odokativno,ako grijesim ispravite me...
-
Odisej002
#3 Re: FED
Koliko sam ja upoznat federal funs rate je kamaatna stopa po kojoj banke posudjuju sredstva jedna od druge ... Fed sredstva bankama posudjuje putem discount windowa i ta sredstva služe za likvidnost (ovaj vid posudjivanja nije popularan jer se smatra da nesto ne stima u funkcionisanju banke,zato banke posudjuju jedne od druge jer mnoge od njih pored obavezne rezerve imaju i visak rezervi koje mogu posuditi ...)...e sad da li Fed sam odredjuje federal fund rate i koliki uticaj ova kamatna stopa ima na ekonomiju jedne zemlje,ovo postavljam jer malo istrazujem finansijsku krizu (hipotekarnu) pa me zanima da li je kretanje ove kamatne stope imalo uticaja na kreiranje finansijske (hipotekarne )krize i u kojoj mjeri?
-
duh_
#4 Re: FED
Federal funds rate u sustini predstavlja diskontnu/eskontnu stopu tj. kamatnu stopu po kojoj Centralna banka jedne zemlje odobrava kredite komercijalnim bankama te zemlje. USA nema centralne banke vec ima Federal reserve system a on obavlja ulogu centralne banke. Operacije otvorenog trzista, eskontna stopa, stopa obavezne rezerve predstavlja instrumentarij monetarne politike koju koriste centralne banke.
Federal funds rate predstavlja kamatnu stopu po kojoj iskljucivo centralna banka posudjuje kredite komercijalnim bankama.
Operacije otvorenog trzista predstavlja kupovini i prodaju vrijednosnih papira. Ukoliko se ekonomija nalazi u krizi onda je potrebno podstaknuti a to se obavlja kupovinom vrijednosnih papira tj, centralna banka kupuje V.P. za novac i sa tim se povecava kolicina novca u opticaju.
Stopa obavezne rezerve predstavlja rezervu koju odredjuje centralna banka komercijalnim bankama. To jest kada komercijalna banka dobije depozit npr. 100 KM onda c.banka kaze da se od tog iznosa 20% izdvaja za rezervu a ostatak se odobrava za izdavanje kredita.
Kamatna stopa po kojoj komercijalne banke odobravaju kredite je nesto drugo i ono je vezano za kreditnu ekspanziju kao i za obavezne rezerve.
Federal funds rate predstavlja kamatnu stopu po kojoj iskljucivo centralna banka posudjuje kredite komercijalnim bankama.
Operacije otvorenog trzista predstavlja kupovini i prodaju vrijednosnih papira. Ukoliko se ekonomija nalazi u krizi onda je potrebno podstaknuti a to se obavlja kupovinom vrijednosnih papira tj, centralna banka kupuje V.P. za novac i sa tim se povecava kolicina novca u opticaju.
Stopa obavezne rezerve predstavlja rezervu koju odredjuje centralna banka komercijalnim bankama. To jest kada komercijalna banka dobije depozit npr. 100 KM onda c.banka kaze da se od tog iznosa 20% izdvaja za rezervu a ostatak se odobrava za izdavanje kredita.
Kamatna stopa po kojoj komercijalne banke odobravaju kredite je nesto drugo i ono je vezano za kreditnu ekspanziju kao i za obavezne rezerve.