FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Vertig0

#45801 Re: FC Barcelona

Post by Vertig0 »

Meni je jasno zasto se za Lea trazi zatvor :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#45802 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Kad vec spomenuste Messija, a kako je aktuelno da mu Madrid sve ovo pakuje....recimo da je placao porez i da se nije pravio blesav, sta bi onda bilo, nesto bi ovi iz Madrida izmislili?!
Mislim da je bezveze svaljivati sve na Madrid kad znas da imas oraha u dzepovima.
Koliko se sjecam, Messi je prvo negirao da ima neplacenih poreza i da je sve u redu.
Mascherano je odmah rekao jesam, necu vise i platio.
Znam, bice sad ko je Messi, a ko Mascherano.
Kako je krenulo, sutra ce biti da su iz Madrida Maradoni poturili drogu. Nije on to, gdje bi. Sve u cilju da se onomad sjebe najbolji, a danas opet ista stvar. Ovaj slucajno nije platio koju desetinu miliona poreza, desava se.
skenderija04

#45803 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tomahawk11 wrote:Kad vec spomenuste Messija, a kako je aktuelno da mu Madrid sve ovo pakuje....recimo da je placao porez i da se nije pravio blesav, sta bi onda bilo, nesto bi ovi iz Madrida izmislili?!
Mislim da je bezveze svaljivati sve na Madrid kad znas da imas oraha u dzepovima.
Koliko se sjecam, Messi je prvo negirao da ima neplacenih poreza i da je sve u redu.
Mascherano je odmah rekao jesam, necu vise i platio.
Znam, bice sad ko je Messi, a ko Mascherano.
Kako je krenulo, sutra ce biti da su iz Madrida Maradoni poturili drogu. Nije on to, gdje bi. Sve u cilju da se onomad sjebe najbolji, a danas opet ista stvar. Ovaj slucajno nije platio koju desetinu miliona poreza, desava se.
A sto se Casillasu i X. Alonsu nije pokretao proces? Casillas 2 miliona... Nego je bilo "ah te nestasne knjigovodje..." Nova prijava prihoda i rijesen problem
Tomahawk11
Globalni moderator

#45804 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Milion je pitanja. Pitanje na pitanje. Mozda zato sto su iz Madrida. Mozda.
No, i dalje ostaje otvoreno pitanje zasto je Messi dopustio sebi tu glupost oko poreza. Mozemo dati hiljadu odgovora, ni jedan ga ne opravdava.
Ako je i madridska kuhinja, on je licno dobro zacinio.
skenderija04

#45805 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tomahawk11 wrote:Milion je pitanja. Pitanje na pitanje. Mozda zato sto su iz Madrida. Mozda.
No, i dalje ostaje otvoreno pitanje zasto je Messi dopustio sebi tu glupost oko poreza. Mozemo dati hiljadu odgovora, ni jedan ga ne opravdava.
Ok, i da je tako.. Ali zašto se sve svodi na to da ga se vodi na sud uprkos tužilaštvu koje ga je oslobodilo?
I ulazi u igru javno pravobranilastvo koje navodno brani interese države. I slucajno je ista osoba koja zastupa drzavu u slucaju neymar. I slucajno je ista osoba koja je zastupala drzavu u slučaju Castor u kojem je Florentinu isplacena milijarda i tristo miliona. I slučajno je ista osoba koja je bila clan upravre Real Madrida u prvom mandatu Fiorentina Pereza... I slucajno je ista osoba ciji je mamin brat Alvaro Lapuerta, blagajnik vladsjuce desnicarske partije.... Vidi, puno je cudnih stvari u ovim procesima da bih mogao reci da vlast savjrsno radi svoj posao.Ko hoce da vjeruje da je sve po zakonu ja nemam nista protiv njega, niti mislim da ga ubjedjujem u suprotno. Ipak, puno je nepravilnost, specijalno u slucaju Neymar, da bih mogao prihvatiti.
Zmijuga loma

#45806 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Tomahawk11 wrote:Milion je pitanja. Pitanje na pitanje. Mozda zato sto su iz Madrida. Mozda.
Ostaje otvoreno pitanje što se ti ovdje napinješ ko žaba šupljiranjem kad je bolno očito da ni periferno ne poznaješ materiju. :oops: @skenderbeg te na kašiku hrani konkretizovanim tvrdnjama na šta ti odgovaraš sa "možda". :facepalm:

Zašto je 18-godišnjak sebi dopustio tu glupost da mu otac poreze na dohodak od imidža prijavljuje i plaća preko otvorenih firmi u Belizu i Urugvaju? :oops: Kako nije znao da krši Španske zakonske propise (na stranu što je i samoj državi trebalo par godina da posloži stvari)? :pisnuo:
Tomahawk11
Globalni moderator

#45807 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

skenderija04 wrote:
Ok, i da je tako.. Ali zašto se sve svodi na to da ga se vodi na sud uprkos tužilaštvu koje ga je oslobodilo?
I ulazi u igru javno pravobranilastvo koje navodno brani interese države. I slucajno je ista osoba koja zastupa drzavu u slucaju neymar. I slucajno je ista osoba koja je zastupala drzavu u slučaju Castor u kojem je Florentinu isplacena milijarda i tristo miliona. I slučajno je ista osoba koja je bila clan upravre Real Madrida u prvom mandatu Fiorentina Pereza... I slucajno je ista osoba ciji je mamin brat Alvaro Lapuerta, blagajnik vladsjuce desnicarske partije.... Vidi, puno je cudnih stvari u ovim procesima da bih mogao reci da vlast savjrsno radi svoj posao.Ko hoce da vjeruje da je sve po zakonu ja nemam nista protiv njega, niti mislim da ga ubjedjujem u suprotno. Ipak, puno je nepravilnost, specijalno u slucaju Neymar, da bih mogao prihvatiti.
Daleko od toga, ja ni ne tvrdim da je sve po zakonu, odnosno, da ovo neplacanje poreza nije iskoristeno kao fitilj za paljenje dinamita. Nije Spanija toliko idealan sistem da nema prostora za malverzacije. E, sad, tu dolazi do izrazaja ko ima veci uticaj, tome se i pokrivaju nepravilnosti.
Rekoh i ranije, time je dat povod i sumnjam da bi bila sva ova hajka da se nisu za sta imali uhvatiti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45808 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Zmijuga loma wrote:
Ostaje otvoreno pitanje što se ti ovdje napinješ ko žaba šupljiranjem kad je bolno očito da ni periferno ne poznaješ materiju. :oops: @skenderbeg te na kašiku hrani konkretizovanim tvrdnjama na šta ti odgovaraš sa "možda". :facepalm:

Zašto je 18-godišnjak sebi dopustio tu glupost da mu otac poreze na dohodak od imidža prijavljuje i plaća preko otvorenih firmi u Belizu i Urugvaju? :oops: Kako nije znao da krši Španske zakonske propise (na stranu što je i samoj državi trebalo par godina da posloži stvari)? :pisnuo:
Prvo, da razjasnimo, nista se ja ne napinjem. Komentarisem cijelu pricu koju nisam samo ja pokrenuo, nego svi pricaju o istom na ovom pdf-u.
Drugo, tebi bi nesto bilo kad ne bi pokusao diskvalifikovati sugovornika ispraznom floskulom da nema pojma :mrgreen: jes, ako ti je lakse nemam pojma.
Postujem skenderijine upise jer covjek komentarise i iznosi argumentaciju bez da gleda da diskvalifikuje sugovornika kao sto to, recimo, ti radis. Odlika velikog covjeka :thumbup:
Za ovo zadnje...ejs...jes, bas je u svemu tome 18-godisnjak sam sa neupucenim :D ocem....ko u to jos vjeruje :P
A i ovi ostali nisu znali, cekali da se uspostavi sistem?! Pusti tu pricu. Fakt je da porez nije placen (za vise njih) i u tome se istice da je dosta igraca Barce koji nisu placali porez. Tacno, nije placao ni Iker, Alonso. I tacno, sa svim ovim se pretjeruje po pitanju Barce, ali rekoh i skenderiji, dat je povod, fitilj je zapaljen.
Zmijuga loma

#45809 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Tomahawk11 wrote: Za ovo zadnje...ejs...jes, bas je u svemu tome 18-godisnjak sam sa neupucenim :D ocem....ko u to jos vjeruje :P
Pa otac mu je vodio firme, niko ne kaže da je on neupućen. A pretpostavku da je 18-godišnje derle bez IKAKVE ekonomske naobrazbe shvatalo da šta je dohodak od eksploatacije imidža, gdje je on oporeziv (tu se i sami poreski savjetnici razilaze oko tumačenja i primjene propisa, zato i postoje brojni ovakvi slučajevi) je i tužilac odbacio.
Tomahawk11 wrote:A i ovi ostali nisu znali, cekali da se uspostavi sistem?! Pusti tu pricu. Fakt je da porez nije placen (za vise njih)
Netačno. Porez jest plaćen, ali u Belizeu i Urugvaju. :D Za šta ga u Španiji terete je takođe plaćeno, sa kamatom.
Tomahawk11 wrote:i u tome se istice da je dosta igraca Barce koji nisu placali porez.
Jel ti kontaš da klub nema nikakvog dodira sa ovom vrstom prihoda po kojoj se tereti Messi? Klub mu je obavezan prijaviti i plaćati porez na ono što mu on isplaćuje (platu) i tu spora nema. Ovdje se radi o dohotku od eksploatacije imidža što je u režiji igrača.
Tomahawk11 wrote:Tacno, nije placao ni Iker, Alonso. I tacno, sa svim ovim se pretjeruje po pitanju Barce, ali rekoh i skenderiji, dat je povod, fitilj je zapaljen.
Veze ti nemaš. Nadal, Iker, Alonso, Messi, Mascherano su svi ove imidž dilove radili preko svojih ino firmi i tamo prijavljivali porez po drastično manjoj stopi. Zašto? Ne zato što su oni lično računovodstveni mastermajndi ili što oni lično svjesno žele prevariti Španiju, već zato što su ih oni koje plaćaju da im vode ovakve stvari tako savjetovali vjerujući da će takva praksa imati "prođu". Nije nikakav fitilj zapaljen. Svi su problem u startu riješili polažući pare, izuzev Messija (iako je u roku ODMAH položio iznos za koji se tereti + kamatu). Jedino u njegovom slučaju sudija insistira da se uključi u istragu iako TUŽIOC traži da ga se skine.

Džaba tebi pričati o fenomenologiji ove pojave kad nisi ni okrznuo materiju. Nije da te vrijeđam da bi te uvrijedio, ali stvarno nemaš pojma. Napisao si već par "na oko obimnih" postova na ovu temu a da se nisi osvrnuo ni na jednu konkretizaciju koja ti je iznesena. Zašto? Razlog se sam nameće: veze nemaš o čemu pričaš.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45810 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

@Zmijuga loma, ja i nisam spomenuo Barcu u tom kontekstu, u smislu da je klub kriv sto igraci nisu platili porez Spaniji. Ne znam sto me onda pitas da li kontam.
Kazes, porez placen u Belizeu i Urugvaju? Spanija trazi svoje :D
Nisam nikakav ekspert za ovo pitanje, znam sto znam, citam sta pise stampa i sta drugi ovdje raspravljaju. Meni dosta. Necu doktorat pisati iz toga.
Cinjenica je da porez nije placen i da od tog sve krece. Mozes ti danima filozofirati oko toga, ali to se nece promijeniti.
Kazes i drugi sportisti trazili krivinu, e pa izgleda da im to nije proslo. Zadnje sto imamo je da je Mascherano priznao i platio, a i za Alonsa se istrazuje. Dakle, zaobilaznica nula bodova.
SSemir

#45811 Re: FC Barcelona

Post by SSemir »

znaci nije kriv ovaj sto je utajio porez, nego je kriv racunovodja koji mu je to pokusao prikrit. :D
za sve privredne kriminale u svijetu bi onda trebalo optuzivati racunovodje, a pocinioce prave ne dirati jebiga. to je ta logika :D
Zmijuga loma

#45812 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

SSemir wrote:znaci nije kriv ovaj sto je utajio porez, nego je kriv racunovodja koji mu je to pokusao prikrit. :D
za sve privredne kriminale u svijetu bi onda trebalo optuzivati racunovodje, a pocinioce prave ne dirati jebiga. to je ta logika :D
Ja zaključka. Cijenim trud ali nemoj ti puno naprezati glavu, otpašće ti uši. :D
SSemir

#45813 Re: FC Barcelona

Post by SSemir »

Zmijuga loma wrote:Zašto? Ne zato što su oni lično računovodstveni mastermajndi ili što oni lično svjesno žele prevariti Španiju, već zato što su ih oni koje plaćaju da im vode ovakve stvari tako savjetovali vjerujući da će takva praksa imati "prođu".
tvoj zakljucak, genijalac
Zmijuga loma

#45814 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

SSemir wrote:
Zmijuga loma wrote:Zašto? Ne zato što su oni lično računovodstveni mastermajndi ili što oni lično svjesno žele prevariti Španiju, već zato što su ih oni koje plaćaju da im vode ovakve stvari tako savjetovali vjerujući da će takva praksa imati "prođu".
tvoj zakljucak, genijalac
Da, fino piše da su krive računovođe koje su to "pokušavale prikriti". 8-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#45815 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Ni na jednom ti sudu nece proci ta prica: ''Nisam ja majke mi, racunovodja je to sve vodio''. Vodio, ali u tvoje ime. Dakle, ako nemas papire da si lud, a punoljetan si, onda bi trebao da znas na sta stavljas svoj potpis.
sizifinho

#45816 Re: FC Barcelona

Post by sizifinho »

Tomahawk11 wrote:Ni na jednom ti sudu nece proci ta prica: ''Nisam ja majke mi, racunovodja je to sve vodio''. Vodio, ali u tvoje ime. Dakle, ako nemas papire da si lud, a punoljetan si, onda bi trebao da znas na sta stavljas svoj potpis.
hmm... a to znas zato sto studiras pravo ili si tek tako uupucen u pravosudni sistem Spanije?
skenderija04

#45817 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

20:30 Geta - Barcelona

Gadna tema, nagazna mina. Valjda ce uci koncentrisani u utakmicu. Vraćaju se Iniesta i Sergi Roberto.
Jucer je predsjednik (gazda) Getafea dao jednu zanimljivu izjavu. Nezadovoljan odzivom publike i nedostatkom podrske lokalnih vlasti, kaze da ce odvesti klub u Salamancu. To bi bio prvi put da jedan klub primere promjeni sjedište.
Zmijuga loma

#45818 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Tomahawk11 wrote:Ni na jednom ti sudu nece proci ta prica: ''Nisam ja majke mi, racunovodja je to sve vodio''. Vodio, ali u tvoje ime. Dakle, ako nemas papire da si lud, a punoljetan si, onda bi trebao da znas na sta stavljas svoj potpis.
Ti i sarkazam se ni u putu niste sreli. :D Ja uopšte ne negiram njihovu krivicu i odgovornost koju prirodno moraju snositi, već navodim činjenicu da je to bila gotovo opšta praksa u Španiji u tom periodu i da su savjetovani da tako rade. I u svim slučajevima se uredno izmiri dug i nastavlja sa životom. Osim u Messijevom. :oops: Usput, kompanije je formirao i sve uglavnom potpisivao otac.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45819 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

sizifinho wrote:
hmm... a to znas zato sto studiras pravo ili si tek tako uupucen u pravosudni sistem Spanije?
Ne studiram pravo (ne studiram nista, zavrsio :D ), doduse imao sam nekad poslovno pravo na ekonomiji.
Nije to pravosudni sistem Spanije, to je opsta cinjenica iz prava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45820 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Zmijuga loma wrote:
Ti i sarkazam se ni u putu niste sreli. :D Ja uopšte ne negiram njihovu krivicu i odgovornost koju prirodno moraju snositi, već navodim činjenicu da je to bila gotovo opšta praksa u Španiji u tom periodu i da su savjetovani da tako rade. I u svim slučajevima se uredno izmiri dug i nastavlja sa životom. Osim u Messijevom. :oops: Usput, kompanije je formirao i sve uglavnom potpisivao otac.
Ejs, sad je sarkazam, a prije je bilo ja pojma nemam. Fulio si, priznaj :D
Da ne duzimo (a ionako se necemo sloziti), ali koliko mi se cini, u Messijevom slucaju je bilo da on prvo nije priznao da je duzan po pitanju poreza (ispravi me ako grijesim), dok su ostali priznali, platili i vozdra.
Zmijuga loma

#45821 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Tomahawk11 wrote:
Zmijuga loma wrote:
Ejs, sad je sarkazam, a prije je bilo ja pojma nemam. Fulio si, priznaj :D
Da ne duzimo (a ionako se necemo sloziti), ali koliko mi se cini, u Messijevom slucaju je bilo da on prvo nije priznao da je duzan po pitanju poreza (ispravi me ako grijesim), dok su ostali priznali, platili i vozdra.
Šta da ti priznam, da nisam naglasio nešto što je očigledno svakom: da za utaju odgovara onaj ko je od nje profitirao? :oops:

Osim Mascherana, niko ništa nije javno priznao, sve je riješeno nagodbom. Osim Messijevog slučaja. U 2013. počinje istraga oca, odmah u augustu iste godine Messi polaže dug + kamatu. Tužilac traži od sudije da izuzme Lea lično i da idu na oca s obzirom da mu se on starao o finansijama, objektivni i nepristrasni sudija (čiji lik i djelo je @skenderija već predstavio :D ) odbija. Sabrati dva plus dva. 8-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#45822 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

U proslom postu kazes da ne negiras krivicu i odgovornost, sad da nista nije kriv :D
Hajd dobro :D
Zmijuga loma

#45823 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Tomahawk11 wrote:U proslom postu kazes da ne negiras krivicu i odgovornost, sad da nista nije kriv :D
Hajd dobro :D
Rekao sam da ne negiram krivicu i odgovornost koju oni prirodno moraju snositi, množina. Gdje sam u citiranom postu rekao da nisu krivi?
Zmijuga loma wrote:Šta da ti priznam, da nisam naglasio nešto što je očigledno svakom: da za utaju odgovara onaj ko je od nje profitirao?

Osim Mascherana, niko ništa nije javno priznao, sve je riješeno nagodbom. Osim Messijevog slučaja. U 2013. počinje istraga oca, odmah u augustu iste godine Messi polaže dug + kamatu. Tužilac traži od sudije da izuzme Lea lično i da idu na oca s obzirom da mu se on starao o finansijama, objektivni i nepristrasni sudija (čiji lik i djelo je @skenderija već predstavio ) odbija. Sabrati dva plus dva.
Kriv je on (otac ili obojica) po prirodi stvari jer se radi o njihovim parama (što ne znači da je Messi lično bio svjestan onog šta se dešava), isto kao što je bio kriv Nadal i ostali. I gledaj, svi ostali su bez puno buke očistili porez a Messi se nastavlja razvlačiti po sudovima gdje se čak i zatvorskom kaznom kontemplira. Čak i kad tužilac insistira na njegovom isključenju iz istrage.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45824 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Tomahawk11 wrote:
Daleko od toga, ja ni ne tvrdim da je sve po zakonu, odnosno, da ovo neplacanje poreza nije iskoristeno kao fitilj za paljenje dinamita.
Rekoh i ranije, time je dat povod i sumnjam da bi bila sva ova hajka da se nisu za sta imali uhvatiti.
Evo ti dio posta kojim sam odgovorio skedneriji.
To bi bio donekle odgovor i na ovo tvoje.
LSD

#45825 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Opraste na ruke sa tim porezima :lol:
Post Reply