FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Danss

#3951 Re: FC Barcelona

Post by Danss »

Smijesno mi je da se od Barcelone pravi zrtva. Cuj ''Kraljevski savez''??? :lol: Ovakvu Barcelonu, sa ovom formom, trenutno niko ne moze pobjediti. Cemu onda trazenje izgovora?! Sad njih htio savez nasankati, a u korist Reala?! Dajte, ljudi, malo objektivnosti 8-) Bas zbog statusa koji uziva Barcelona (i grad i klub) i slike koju o sebi prave, savez vise pazi da ne osteti Barcelonu CF. Po tom pitanju, ako nisu u predosti u odnosu na Real, onda sigurno nisu ni podredjeni. :thumbup:
5 0 5

#3952 Video: The best images of the clasico!

Post by 5 0 5 »

5 0 5

#3953 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Image

Gerard Houllier (coach Aston Villa):
"I told Barry Bannan that all the best players in the world, like the ones of Barcelona, are smaller."
Houllier (Aston Villa): "Xavi, Messi, Iniesta, Pedro... you see them at Barcelona and wonder whether they are playing for the youth team."

Redknapp (coach Tottenham): "The clasico was amazing. It was as good as I've ever seen. I don't think I've ever seen a better performance."
Redknapp (coach Tottenham): "It just goes to show you don't need big power. It's not about size - it's about ability and wanting to play."
Redknapp (coach Tottenham): "I think anyone wants to avoid Barcelona in the first knock-out round of the Champions League!"

Deschamps (coach Marseille): "I won't be very original but the example right now is Barça. This Barcelona comes closest to perfection."
Deschamps (coach Marseille): "Barça still has a philosophy behind the results. The youth players grow up drenched in their way of playing."
Deschamps (coach Marseille): "To copy Barcelona, you need players with a superior technique. If you don't have that, it's impossible."

Iniesta will next month be awarded the FIFA Ballon d'Or. Xavi will be 2nd, Messi probably 3rd although that could also be Villa.
Barcelona player Seydou Keita is on the 5-name shortlist for African Player of the Year, together with Drogba, Eto'o, Gyan and Kalou

FC Barcelona is the first club in the Liga history to win their first 7 away matches of the season.
Barcelona player with the most assists this season: Lionel Messi with 10

Pique, Puyol, Xavi, Iniesta, Messi and Villa have been nominated for Uefa's Team of the Year. You can vote here
5 0 5

#3954 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Barçino putovanje u Pamplonu (video-španski)

Open letter to club members and supporters

www.fcbarcelona.cat

Below we reproduce the open letter from Club President Sandro Rosell to the Club’s members and supporters.
Dear members and supporters of FC Barcelona,

The events which occurred on Saturday surrounding the match which the first team played in Pamplona demand a calm reflection. Firstly, I wish to publically congratulate our team and back room staff who once again showed that they are capable of turning the most serious problems into a challenge to be faced. The win in Pamplona has an extraordinary merit.

Over the last few hours, I have read and listened to all kinds of comments about the situation which occurred. We have been criticised for our lack of prevision and our communication strategy. In addition, our actions as a club in dealing with the problem have been questioned. I personally assume all responsibility for everything which happened before the game on Saturday. I had all the dealings with the RFEF and I accept full responsibility for everything that occurred as a result. I believed in the word of the Federation officials and of the representatives of AENA and, despite my mistakes I have always acted in the interests of the Barça above all. We will draw our conclusions from this experience for the future.

The members deposited their confidence in me to preside over the Club and this enormous responsibility obliges me to be self critical for the good of the Club. I accept and understand that my actions may be criticised, but I will not stand injustice. And it is unjust to accuse our executives and even our coach and the players of not wanting to travel to Pamplona unless it was by plane. That is absolutely untrue, unjust and unacceptable, since all the decisions in this matter were taken and/ or authorised personally by me. The professional attitude and commitment with which our staff and players faced up to the journey and the game in Pamplona, is the only thing which they should be judged on. I only have words of thanks and pride for them.

I would like to finish this letter by asking you all, now more than ever, to show your support and unity, which is very necessary right now. The challenges we face are formidable and we need the support of you all. More than any other consideration, the common interests of Barça have to be foremost at all times. That is and always will be my firm commitment and resolution.

Yours Sincerely,

Sandro Rosell
President of FC Barcelona

google prevod

Otvoreno pismo članova kluba i navijačima

http://www.fcbarcelona.cat

U nastavku ćemo reproducirati otvorenom pismu iz kluba predsjednik Sandro Rosell za clanovi kluba i navijača.
Dragi članovi i simpatizeri FC Barcelona,

Događaja koji se dogodio u subotu oko utakmice koje prvoj momčadi igrao u Pamploni zahtijevaju mirno razmišljanje. Prvo, želim javno čestitati našem timu i stražnjoj sobi osoblja, koji još jednom pokazali da su sposobne pretvoriti se najozbiljnijih problema u izazov da se treba suočiti. Pobijediti u Pamploni ima izvanredne zasluge.

Tijekom posljednjih nekoliko sati, pročitao sam i slušao sve vrste komentara o situaciji koja se dogodila. Mi smo bili kritizirali za naš nedostatak predviđanje i naše komunikacijske strategije. Osim toga, naše akcije kao klub u rješavanju problema su ispitani. Ja osobno preuzeti svu odgovornost za sve što se dogodilo prije utakmice u subotu. Imao sam sve odnose s RFEF i sam preuzeti punu odgovornost za sve koji su se dogodili kao rezultat. Sam vjerovao u riječi Federacije dužnosnika i predstavnika AENA i, bez obzira na moje greške sam uvijek djelovao u interesu Barça iznad svega. Mi ćemo izvući svoje zaključke iz ovog iskustva za budućnost.

Članovi položiti svoje povjerenje u mene da predsjedava kluba i to ogromna odgovornost obvezuje me da se samo-kritičan za dobrobit kluba. Ja prihvatiti i shvatiti da moje radnje mogu biti kritizirana, ali neću stajati nepravde. I to je nepravedno optužiti naše rukovoditelji, pa čak i naš trener i igrači ne žele putovati u Pamplonu osim ako je to avionom. To je apsolutno neistinita, nepravedan i neprihvatljiv, budući da sve odluke u ovom predmetu su poduzete i / ili ovlašteni osobno po meni. Profesionalni odnos i obveza s kojima se naši djelatnici i igrači s kojima se suočavaju sve do putovanja i igru u Pamploni, je jedina stvar koja trebaju biti suđeni na. Imam samo riječi zahvale i ponos za njih.

Htio bih završiti ovo pismo tražeći sve vas, sada više nego ikada, pokazati svoju podršku i jedinstvo, što je vrlo potrebno upravo sada. Izazove s kojima se susreću grozan i trebamo podršku svih vas. Više nego bilo koji drugi razmatranje, zajedničkim interesima Barça moraju biti prije svega u svakom trenutku. To je i uvijek će biti moj čvrstu predanost i rezolucije.

Srdačan pozdrav,

Sandro Rosell
Predsjednik FC Barcelona
Charuga
Globalni moderator

#3955 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

ZVANIČNO: I ove godine Zlatna lopta u ruke igrača Barcelone

Danas u 12 sati su i zvanično objavljena imena tri kandidata za osvajača Zlatne lopte 2010. Očekivano sva tri igrača su članovi FC Barcelone, i to: Xavi Hernandez, Andres Iniesta i Lionel Messi. Ovo znači da će drugu godinu za redom ovaj trofej ići u ruke jednom igraču Barcelone. Ovo je 3. put da su kandidati iz jednog kluba, dva puta do sada je to pošlo za rukom Milanu 88. i 89. godine (Van Basten-Gullit-Rijkaard i Van Basten-Baresi-Rijkaard), ali je prvi put da su sva trojica iz jedne škole fudbala, u ovom slučaju La Masie. Ako osvajač bude Messi, Argentina i Messi bi dva puta zaredom osvojili ovu nagradu, dok bi u slučaju da nagrada ode Xaviju ili Iniesti ovo za Španiju bila prva nagrada nakon 50 godina (Luis Suarez iz FC Barcelone posljednju osvojio 1960. godine)

Osim za najboljeg igrača objavljena su i imena tri trenera koja su ostala u užem krugu za osvajanje nagrade za najboljeg ove godine. Pep Guardiola će za protivnike imati Del Bosquea i Mourinha.

U anketi ispod molimo vas da i vi glasanjem za jednog od naša tri zlatna momka date svoje mišljenje o tome kome bi najradije dali ovu nagradu.

http://www.fcbarcelonabih.com/fc-barcel ... elone.html
Obuca9

#3956 Re: FC Barcelona

Post by Obuca9 »

Xavi je broj jedan, koji je zsalužio ovu nagradu definitivno. Već godinama je mozak Barcine igre, po meni možda i najvažniji igrač u njihovom timu, a uz to je u ovoj godini osvojio i Mundijal (doduše osvojio ga je i Iniesta, ali je ipak za mene Xavi no 1).
Charuga
Globalni moderator

#3957 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

hz__semir wrote:Xavi je broj jedan, koji je zsalužio ovu nagradu definitivno. Već godinama je mozak Barcine igre, po meni možda i najvažniji igrač u njihovom timu, a uz to je u ovoj godini osvojio i Mundijal (doduše osvojio ga je i Iniesta, ali je ipak za mene Xavi no 1).
U potpunosti se slazem. Kad bi gledali samo nastupe u Barsi mozda bih malo bio na strani Messija ali kad se ukljuce igre u spanskoj reprezentaciji, definitivno je Xavi bez premca.
ultima_palabra

#3958 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Malo ga pretjeraše, pa i jedan Sneijder je imao extra godinu... a najjače je kad Milita nisu uvrstili među 23 igrača :shock:
extraordinary

#3959 Re: FC Barcelona

Post by extraordinary »

Puno su pretjerali, Iniesta nije ništa napravio skoro cijelu sezonu, imao je prosječno Svjetsko prvenstvo i jako dobro finale i na osnovu toga je zaslužio da bude ispred Sneijdera i Milita. Ma da.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3960 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Sneider je bio u finalu svjetskog prvenstva i osvojio je LP. Iniesta je igrao polufinale LP i osvojio je svjetsko prvenstvo. Ako cemo gledati po tom faktoru, Sneider je trebao bar biti u izboru za nagradu. Mada ja ne gledam igrace po tome sta je osvojio, mozes biti neka lopata sto s klupe ulazi 5 minuta, a da si osvojio LP i WC. 8-)
ultima_palabra

#3961 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Ma meni je Iniesta zakon, ali čovjek je propustio najvažniji dio prošle sezone, svjetsko je odigrao solidno i zabio taj gol, ali to nije dovoljno da budeš među prva 3 na svijetu.
LSD

#3962 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Ako ima imalo pravde Xavi mora dobiti Zlatnu Loptu.
extraordinary

#3963 Re: FC Barcelona

Post by extraordinary »

Morao je dobiti Sneijder, ali eto, Xavi mu je bio jedini konkurent. Ako je Iniesta dobije, biće stvarno nezasluženo.
5 0 5

#3964 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Five B team players in Champions League squad

Marc Bartra, Andreu Fontàs, Thiago Alcántara, Jonathan dos Santos and Víctor Vázquez are the five youngsters joining the squad for the final game of the group stages on Tuesday night at Camp Nou, with Alves, Xavi, Villa, Pedro and Keita all given a rest.

Image
Image
5 0 5

#3965 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

extraordinary wrote:Ako je Iniesta dobije, biće stvarno nezasluženo.
Ne znam da li je ovo neki argument, ali svakako je činjenica pa da podjelim.

Andres Iniesta has not failed to complete fewer than 80% of his passes in a single Liga game so far in 2010.
5 0 5

#3966 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

FC Barcelona have 7 World Player of the Year titles (record) and 7 Ballon d'Or titles (third behind Juve and Milan on 8 each)

After the Ballon d'Or event next month, Barcelona will become the most successful club with 8 Ballon and World Player of the Year wins each.

Previous Barcelona winners Ballon d'Or: Luis Suarez (60) Cruyff (73 74) Stoichkov (94) Rivaldo (99) Ronaldinho (05) Messi (09)

For the 1st time in the history of the Ballon d'Or (since 1956), the top-3 comes from the same club's youth academy.
Jack Be Nimble

#3967 Re: FC Barcelona

Post by Jack Be Nimble »

Ako ima pravde po prvi put bi dali dvojici igraca, Xavi + Iniesta. Bez njih dvojice nema Barce niti Spanije.
sinkaspud

#3968 Re: FC Barcelona

Post by sinkaspud »

Niko normalan ne priznaje ovaj smijesni dirigovani izbor za najboljeg igraca korumpirane fife koja se uvukla i u izbor FranceFootballa kako bi nametala svima svoje stavove. Njihov izbor je legitiman kao i izbor Pjongjang Timesa gdje je sigurno Tae Se najbolji igrac na svijetu.
hau jes no

#3969 Re: FC Barcelona

Post by hau jes no »

ova smješna nagrada se daje za pokazano u jednoj godine a ne u karijeri,
iniesta je bio povrijeđen sve do maja i zadnje utakmice barcelone u primeri prošle sezone :-) znači kandidat je zbog gola u finalu i 2 pete u el classicu :roll:

ima barem 5-10 igrača koji su više pokazali od njega
5 0 5

#3970 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Batista: "Tenemos que construir un equipo en base a Messi"
Pretende anteponer nivel técnico y fuerza física ·La posesión del balón debe ocupar un papel protagonista

El seleccionador argentino de fútbol, Sergio Batista, aseguró este lunes que su intención es construir un equipo "en base a Messi" y acercarse a los valores de estilo que propone el conjunto culé "con mucha posesión y respeto por la pelota".

Aún así, Batista quiso dejar claro que la importancia recae en todo el equipo y no sólo en la 'pulga'. "No es que Lionel vaya a salvar a la selección, sino que hay que formar un equipo con mucha posesión. Mascherano y Messi son mis capitanes", dijo el 'checho', como se le conoce en Argentina.

Además, el técnico que sustituyó a Maradona tras el Mundial de Sudáfrica explicó que la intención es acercarse al concepto que propone el Barça. "Es muy difícil la perfección que casi tiene el Barcelona. Es la idea y estilo que me gusta a mí, y tenemos jugadores para hacer ese estilo de juego", dijo en declaraciones que recoge el diario Olé.

"Tenemos al mejor jugador del mundo que es Messi y tenemos que hacer un equipo en base a eso. Hay que formar un equipo con mucha posesión de pelota, con el respeto por la pelota", explicó el técnico que desea "buscar jugadores técnicamente bien dotados, no tanto físicamente".

"Tenemos jugadores de buena calidad técnica, con Lionel de tres cuartos de cancha para adelante. Hay que llevar la pelota de la mejor manera hasta esa posición", concluyó el seleccionador nacional argentino, cuyo objetivo es conducir con éxito a la albiceleste al Mundial de 2014.

Image

google prevod:

Batista: "Moramo graditi momčad na temelju Messi"
Namjerava stavljajući tehničke i fizičke snage • posjed mora zauzimaju središnju ulogu

Argentinski nogometni trener, Sergio Batista, izjavio je u ponedjeljak da namjerava izgraditi momčad "temelji se na pristupu Messi i stil vrijednosti je predložila Zajednička Čule" s velikim poštovanjem za posjed i loptu. "
Ipak, Batista je htio dati do znanja da je važnost leži u cijeli tim, a ne samo u 'buha'. "Nije da Lionel će se spasiti izbor, ali treba oformiti momčad s puno posjeda. Mascherano i Messi su moji gospodari", "Češke Republike ', kao što je poznato u Argentini.
Osim toga, tehničar koji je zamijenio Maradona u Svjetskom kupu nakon što je objasnio da je namjera približiti koncept je predložio klub. "To je teško za savršenstvo koje je gotovo u Barceloni. Je li ideja i stil volim da mi, a imamo igrače za to stil igre", rekao je listu Ole prikupljanje.
"Mi smo najbolji igrač na svijetu je Messi i moramo napraviti momčad na temelju toga. Moramo graditi momčad s puno posjed lopte, s obzirom na loptu", rekao je trener koji želi da se "naći igrača tehnički dobro darovitih, ne toliko fizički. "
"Imamo igrače dobre tehničke kvalitete, s tri četvrtine Lionel polja naprijed. Moramo nositi loptu najbolji način za to mjesto", rekao je argentinski reprezentativac, čiji je cilj voziti uspjeh u svijetu albiceleste 2014.
extraordinary

#3971 Re: FC Barcelona

Post by extraordinary »

Kakve veze to ima? Iniesta nije bio ni ključni igrač Španije, ni Barcelone u prošloj godini, odnosno nisu ništa osvojili zahvaljujući njemu. Njegova jedina dobra utakmica u sezoni jeste bila finalna utakmica Svjetskog prvenstva, i za to mu skidam kapu, ali nije zaslužio da se nađe ovako visoko. Da se razumijemo, on je za mene jedan od najboljih fudbalera na svijetu i igrač koji daje poseban šmek Barceloni, ali nije ga bilo u prošloj sezoni nikako.
Bušman

#3972 Re: FC Barcelona

Post by Bušman »

extraordinary wrote:Kakve veze to ima? Iniesta nije bio ni ključni igrač Španije, ni Barcelone u prošloj godini, odnosno nisu ništa osvojili zahvaljujući njemu. Njegova jedina dobra utakmica u sezoni jeste bila finalna utakmica Svjetskog prvenstva, i za to mu skidam kapu, ali nije zaslužio da se nađe ovako visoko. Da se razumijemo, on je za mene jedan od najboljih fudbalera na svijetu i igrač koji daje poseban šmek Barceloni, ali nije ga bilo u prošloj sezoni nikako.
Diego Milito je bio igrac sezone prema UEFA-i i to zbog ona dva gola u finalu. Ostatak sezone ga nije ni bilo. A za Iniestu, to da ga nije bilo najbolje se vidjelo u utakmicama protiv Intera gdje je najvise falila prodornost u veznom redu koju Iniesta ima (nije napad bio problem koliko je to bio problem). Iniesta dok je igrao i Barca je igrala. Spanija totalno drugacije igra sa njim, vezni red Spanije je tad zagonetka svakom timu. U svakom slucaju, Iniesta je jedan od najboljih igraca svih vremena na svojoj poziciji.
Mada ja smatram da Xavi zasluzuje nagradu vise od njega.
extraordinary

#3973 Re: FC Barcelona

Post by extraordinary »

Žao mi je što moram ovako grubo reći, al' veze ti nemaš . Milito 23 gola u Seriji A, gol u posljednoj utakmici sezone u Seriji A kojim je Inter postao šampion, finale kupa protiv Rome u Rimu i gol Milita za pobjedu Intera, šlag na to sve dva gola Bayernu u finalu. Prvi igrač u historiji Lige prvaka koji je dao gol u svakoj fazi takmičenja. Grupnoj, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu. I kažeš nije ga nigdje bilo cijelu godinu. I još jedan argument u korist Sneijdera i Milita, Inieste NIJE bilo protiv Intera. Ključna riječ. Nije ga bilo tokom skoro cijele sezone.
5 0 5

#3974 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

extraordinary wrote: Nije ga bilo tokom skoro cijele sezone.
Mislim da to nije istina. Igrao je skoro cijelu sezonu 2009/10 (30 utakmica u La Liga i 9 u LŠ. Počeo je 31 utakmicu a igrao u 43. Ukupno 2838 minuta - samo za Barcelonu, bez Španije). Ako već tvrdiš nešto bar provjeri činjenice.
Bušman

#3975 Re: FC Barcelona

Post by Bušman »

extraordinary wrote:Žao mi je što moram ovako grubo reći, al' veze ti nemaš . Milito 23 gola u Seriji A, gol u posljednoj utakmici sezone u Seriji A kojim je Inter postao šampion, finale kupa protiv Rome u Rimu i gol Milita za pobjedu Intera, šlag na to sve dva gola Bayernu u finalu. Prvi igrač u historiji Lige prvaka koji je dao gol u svakoj fazi takmičenja. Grupnoj, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu. I kažeš nije ga nigdje bilo cijelu godinu. I još jedan argument u korist Sneijdera i Milita, Inieste NIJE bilo protiv Intera. Ključna riječ. Nije ga bilo tokom skoro cijele sezone.
Prvo, FIFA daje nagradu za godinu 2010. Ne za sezonu 2009/2010. Drugo, Inieste nije bilo protiv Intera i Barca ispadne, a sa Spanijom fenomenalno odigra SP, a Milita nigdje na SPu. FIFA, naravno, favorizira svoje takmicenje, ali daleko od toga da Iniesta nije bio dobar i u ligi i u CL. Sa druge strane, Milita na pocetku sezone 2010/2011 nema nigdje, dok Iniesta ubija sa Barcom (i u Spaniji je odlican bio, osim one blamaze protiv Portugala kada je bila totalno promasena taktika).
Post Reply