Mora, ali ne mora ulaziti u koaliciju sa svim i svakim i na nacin da bez rijeci prihvata sve njihove ucjene i uvjete.KatarinaKosaca wrote:Ja, razmišljanja, dragi Bože. Da li engleska kraljica mora biti kraljica i republikancima? Da.madner wrote:Tako je, zato i nije problem sto se vlada mora malo duze cekat. Nije mala stvar slomiti kicmu HDZu.
Da li pobjednička stranka mora vladati i za one koji nisu za nju glasali?
FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
-
Nass
#6776 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6777 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pa upravo i govorim da to ne treba mene pitati (niti bilo koga), sad poslije izbora i u ovoj situaciji.dale cooper wrote:@ Katarina
Ovo sam pitanje postavio i Cortu na drugoj temi. Šta je to po tebi SDP trebao drugačije uraditi da bi se formirala
vlast? I od tebe sam ovdje primjetio mnoge kritike upućene SDP-u, ali ne i neki pravi odgovor na ovo pitanje.
Dakle, imali smo svi priliku u životu da nešto uradimo. Dakle, ideš na izbore. Znaš u kakvoj zemlji, znaš da je dejtonski nakaradna, znaš da to ne možeš mijenjati, znaš da ćeš morati sa nekim koalirati (nitko nije nikad dobio 110%, nećeš ni ti), znaš sve kakvi su ti sa kojima ćeš morati koalirati. Onda se opredjeliš... Na primjer ... Koaliraću sa Fahrom a svom biračkom tijelu ću ponuditi priču kako nikada nije bio u vlasti, a Fahru ću držati za ... uda oko toga i toga (Ovo je banalan primjer, molim da se ne zakači neko za radončića ili da ga favoriziram). Onda osmisliš za svakog na osnovu njegove slabe tačke, želja, tako da formiraš vlast. to i jeste umijeće politike. SDP nas je godinama obmanjivao, a mene njegovi sljedbenici na forumu kako je samo narod glup pa ne glasa. Kad ih izglasa, sve će se riješiti. SDP je pričao o nekim expertima i politikama, mahao nekim kjnižicama, i sad mene pita šta je to trebao uraditi?
- KatarinaKosaca
#6778 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Igraj se ti sa svojom kućom i Zlaya sa ukradenom imovinom, a sa zemljom natopljenom krvi NEmadner wrote:Hocemo treci.
Mnogo ste jaki.
Baci treci da se igramo, da se igramo
Last edited by KatarinaKosaca on 17/02/2011 10:50, edited 1 time in total.
- madner
#6779 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
HT je federalni. Aluminij je federalni. Mada je prije postojao "dzentlmenski" dogovor da je HDZov. To je i razlog zasto HDZ hoce u vlast.plain vanilla wrote:Nass wrote:Slazem se. A zasto je Bozo otisao..... ne mislim uopce da je kriv Zlatko. Logicno je da je veliku ulogu odigrao Covic, ali ko jos, da li Zagreb, Njemacka, Dodikovi lobisti, neko drugi? Ne bi me svasta cudilo.plain vanilla wrote:Pa, upravo tako, odlazak Devedesetke je sve poremetio
Ako se sjetimo predizborne kampanje, Devedesetka ju je zasnivala na pljuvanju i distanciranju od HDZ-a. Pokusavali su dokazati koliki su lopovi HDZ-ovci, nikakav Treci se nije spominjao..ne da mi se sad traziti te tekstove, ali ko je imalo pratio zna o cemu govorim
Isto tako, SDP je vecinu glasova dobio jer je trenutno najbolja opcija (jer se ljudima zgadio SDA, a ne jer su savrsenstvo bez mane), sve sto su govorili poklapalo se sa programom Devedesteke.
Ne znam jesi li bila ovdje kad smo "Cekali Bozoa", neki nas forumasi jos uvijek zezaju zbog toga..cekali smo da se Bozo prikljuci SDP-u..ne znam je li Zlaja tu pogrijesio, ali koliko sam razumjela, Bozi je ponudjeno vise nego zasluzuje izbornim rezultatima. Medjutim, on iz nekih razlloga ( i dalje tvrdim zbog oraha u dzepu) to odbija i priklanja se dotad njemu mrskom Covicu..I nikakve to veze nema sa zastitom hrvatskog naroda, vise ima sa izvorima finansiranja..ta je ideologija danas jedina prisutna..
Ja volim mastati da je tako, da su nasi politicari principijelni, i da ce odreci se vlasti zbog nekog principa, zastite svog naroda i sl. Ali sumnjam..otisao je zbog para..HT, elektra i ostali izvori moci..iz istog razloga Zlaja ne zeli Covica..
- madner
#6780 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pogresna adresa, Ivo Jovo je prava adresa.KatarinaKosaca wrote:Igraj se ti sa svojom kućom i Zlaya sa ukradenom imovinom, a sa zemljom natopljenom krvi NEmadner wrote:Hocemo treci.
Mnogo ste jaki.
Baci treci da se igramo, da se igramo
Da se igramo, da se igramo
- KatarinaKosaca
#6781 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Još da vas na tim partijskim sastancima nauče kvotati, pa da ne prostirete ponjave i ponavljate cijele postove, bilo bi dobro 
- KatarinaKosaca
#6782 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Za igru je potrebno dvoje. Upravo , intelektualno i po žvaki ij este nivo Ive Mire Jovića partner u igri.madner wrote:Pogresna adresa, Ivo Jovo je prava adresa.
- madner
#6783 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
O Alija tvoja mudrost je velika.KatarinaKosaca wrote:Za igru je potrebno dvoje. Upravo , intelektualno i po žvaki ij este nivo Ive Mire Jovića partner u igri.madner wrote:Pogresna adresa, Ivo Jovo je prava adresa.
- KatarinaKosaca
#6784 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
madner wrote:O Alija tvoja mudrost je velika.
Pa kad gledam nove vladare, sve više volim aliju. Za ovog tvog jadnog avatara je megagigapolitičar.
I nauči kvotati, živ bio.
- madner
#6785 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Vidim, koristis njegove velike mudrosti. Samo jos nam fali da kazes da mozemo mirno spavatiKatarinaKosaca wrote:madner wrote:O Alija tvoja mudrost je velika.
Pa kad gledam nove vladare, sve više volim aliju. Za ovog tvog jadnog avatara je megagigapolitičar.
I nauči kvotati, živ bio.
Kvotati nije nasa rijec nego citirati
- dale cooper
#6786 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pa nije problem koalirati sa bilo kojom od ovih stranaka, ali na osnovu čega i po kojim principima?KatarinaKosaca wrote:Pa upravo i govorim da to ne treba mene pitati (niti bilo koga), sad poslije izbora i u ovoj situaciji.dale cooper wrote:@ Katarina
Ovo sam pitanje postavio i Cortu na drugoj temi. Šta je to po tebi SDP trebao drugačije uraditi da bi se formirala
vlast? I od tebe sam ovdje primjetio mnoge kritike upućene SDP-u, ali ne i neki pravi odgovor na ovo pitanje.
Dakle, imali smo svi priliku u životu da nešto uradimo. Dakle, ideš na izbore. Znaš u kakvoj zemlji, znaš da je dejtonski nakaradna, znaš da to ne možeš mijenjati, znaš da ćeš morati sa nekim koalirati (nitko nije nikad dobio 110%, nećeš ni ti), znaš sve kakvi su ti sa kojima ćeš morati koalirati. Onda se opredjeliš... Na primjer ... Koaliraću sa Fahrom a svom biračkom tijelu ću ponuditi priču kako nikada nije bio u vlasti, a Fahru ću držati za ... uda oko toga i toga (Ovo je banalan primjer, molim da se ne zakači neko za radončića ili da ga favoriziram). Onda osmisliš za svakog na osnovu njegove slabe tačke, želja, tako da formiraš vlast. to i jeste umijeće politike. SDP nas je godinama obmanjivao, a mene njegovi sljedbenici na forumu kako je samo narod glup pa ne glasa. Kad ih izglasa, sve će se riješiti. SDP je pričao o nekim expertima i politikama, mahao nekim kjnižicama, i sad mene pita šta je to trebao uraditi?
Kažeš trebalo je političkog umijeća pridobiti Ljubića? Pridobiti čime? Jedino što i njega i Čovića zadovoljava
je podjela fotelja bez pitanja i bez nekih obaveza sa njihove strane, za to ti i ne treba neko posebno političko
umijeće. Daj im dio plijena i biće zadovoljni. Samo u tom slučaju će sljedeće 4 godine biti iste kao i prethodne
4. Ovdje se konačno političke partije moraju okupiti oko jasnog plana i programa rada na koje će
se sve obavezati da ga ispunjavaju. Ne mora to biti ni ta famozna SDP platforma, ali mora biti nešto što će
sačinjavati jasne prioritetne ciljeve BiH kao što je put u EU, zapošljavanje, borba protiv korupcije i kriminala itd.
Ali da se jasno sačini i potpiše takav dokument, a ne da se samo deklerativno podržavaju ove stvari.
- KatarinaKosaca
#6787 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Alije nije tema. A nije ni lingvistikamadner wrote:Vidim, koristis njegove velike mudrosti. Samo jos nam fali da kazes da mozemo mirno spavati![]()
Kvotati nije nasa rijec nego citirati
Stara loša škola. Kad nedostaje argument onda ili po forumašu, ili po lingvistici ili uvođenje nebitne stvari u temu (alija)
- 1gorstak
#6788 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Bitna je drzava (koja ce biti u stanju obezbjediti zivot dostojan covjeka). Ako HDZ zeli destabilizaciju drzave, onda treba vidjeti kako izbaciti HDZ iz kalkulacija .... bez obzira na izborni rezultat HDZ-a.KatarinaKosaca wrote:Ja, razmišljanja, dragi Bože. Da li engleska kraljica mora biti kraljica i republikancima? Da.madner wrote:Tako je, zato i nije problem sto se vlada mora malo duze cekat. Nije mala stvar slomiti kicmu HDZu.
Da li pobjednička stranka mora vladati i za one koji nisu za nju glasali?
Ako SDP zeli da se koalicioni partneri usaglase oko prioriteta kojim bi se napravilo korak ka toj stabilizaciji, onda SDP treba podrzati svim silama .... bez obzira na izborni rezultat SDP-a.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#6789 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
To je i razlog zasto njega Zlaja nece u vlastmadner wrote:
HT je federalni. Aluminij je federalni. Mada je prije postojao "dzentlmenski" dogovor da je HDZov. To je i razlog zasto HDZ hoce u vlast.
- madner
#6790 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
KatarinaKosaca wrote:Alije nije tema. A nije ni lingvistikamadner wrote:Vidim, koristis njegove velike mudrosti. Samo jos nam fali da kazes da mozemo mirno spavati![]()
Kvotati nije nasa rijec nego citirati![]()
Stara loša škola. Kad nedostaje argument onda ili po forumašu, ili po lingvistici ili uvođenje nebitne stvari u temu (alija)
Pa ko je poceo uvlaciti velicine citata? Ajde bre Katarina malo se odmori, vidim da si mnogo uzrujana sto ne uzmamo Ivu ozbiljno
- KatarinaKosaca
#6791 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pa, to skontaš prije izbora, a ne 4 mjeseca poslijedale cooper wrote:
Pa nije problem koalirati sa bilo kojom od ovih stranaka, ali na osnovu čega i po kojim principima?
Kako već napisah, znalo se i zna se i ko je Čović i kakav je i ko je LJubić i kakav je. Zna se i ko je Jurišić . I sa Jurišićem se složilo i koaliralo samo na osnovu obećanja o mjestu predsjednika Federacije. Pa se zaboravio i fašistički predznak i baština njegove stranke.dale cooper wrote:Kažeš trebalo je političkog umijeća pridobiti Ljubića? Pridobiti čime? Jedino što i njega i Čovića zadovoljava
je podjela fotelja bez pitanja i bez nekih obaveza sa njihove strane, za to ti i ne treba neko posebno političko
umijeće. Daj im dio plijena i biće zadovoljni. Samo u tom slučaju će sljedeće 4 godine biti iste kao i prethodne
Pa, cijelo ti vrijeme i govorim da jeste mudrost i umijeće političke partije da to uradi i zna. A ne da sad lamentira kako ne može.dale cooper wrote:4. Ovdje se konačno političke partije moraju okupiti oko jasnog plana i programa rada na koje će
se sve obavezati da ga ispunjavaju. Ne mora to biti ni ta famozna SDP platforma, ali mora biti nešto što će
sačinjavati jasne prioritetne ciljeve BiH kao što je put u EU, zapošljavanje, borba protiv korupcije i kriminala itd.
Ali da se jasno sačini i potpiše takav dokument, a ne da se samo deklerativno podržavaju ove stvari.
Da ja tebi postavim pitanje:
Da li je SDP rekao da hoće i da ima experte i crvene knjižice?
Da li se pokazalo tako?
- madner
#6792 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pa jesmo li birali promjene ili cemo po starom? Mislim ako je poenta da SDP ne smije dirati u stare dealove, onda ljepo proglasiti HDZ-SDA dozivotnim i zdravo.plain vanilla wrote:To je i razlog zasto njega Zlaja nece u vlastmadner wrote:
HT je federalni. Aluminij je federalni. Mada je prije postojao "dzentlmenski" dogovor da je HDZov. To je i razlog zasto HDZ hoce u vlast.
- KatarinaKosaca
#6793 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Kvariš šarm forumanja sa ponjavamamadner wrote:Pa ko je poceo uvlaciti velicine citata?
Kad mi to kaže netko kao ti, veliki mi je komplimentmadner wrote: Ajde bre Katarina malo se odmori, vidim da si mnogo uzrujana sto ne uzmamo Ivu ozbiljno
Last edited by KatarinaKosaca on 17/02/2011 11:08, edited 1 time in total.
- plain vanilla
#6794 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ne, nije u tome poenta. Poenta je da se sve vrti oko novca, a da je ostalo cista demagogijamadner wrote:Pa jesmo li birali promjene ili cemo po starom? Mislim ako je poenta da SDP ne smije dirati u stare dealove, onda ljepo proglasiti HDZ-SDA dozivotnim i zdravo.plain vanilla wrote:To je i razlog zasto njega Zlaja nece u vlastmadner wrote:
I Platforma, i Treci, i Peticija..sve je to borba za lovu, a ne za narod
-
Nass
#6795 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pa vlast se u nas uvijek jako sporo i tesko formira. Ne znam zasto vec nastaje ova histerija i prica kako je SDP pogrijesio i da je SDP jedini krivac sto jos nemamo vlast..... Mislim da nije, mislim da se SDP trudi da napravi neki pomak..... ali ima jako teske okolnosti...... ne moze se trgovati svime i svacim, jer je drzava dosta slabija nego prije 4 godine, Dodik je totalno ufuran u zaokruzivanje RS-a, i sa Covicem bi rusio BH sudove itd. i ko zna sta jos. Mislim da su ovo prijelomni trenuci jer ce se i Ustav mijenjati u ovom mandatu. Zato nije nebitno kako se radi. Ja priznajem da je jako tesko i da nisam ni ja neki preveliki optimista, ali ako SDP natjera ostale stranke na barem minimum konsenzusa o tome sta ce raditi (u vidu neke platforme) sa pozitivnim reformama, meni se cini da cemo moci mirnije spavati. Mada, kako rekoh, tesko je i nisam veliki optimista.KatarinaKosaca wrote:Pa upravo i govorim da to ne treba mene pitati (niti bilo koga), sad poslije izbora i u ovoj situaciji.
I da, ideologija je uvijek usko povezana sa novcem, ako nije i jest jednaka. Jer sta je to ideologija ako ne teznja odredjene grupe da ostvari potpunu kontrolu nad odredjenim resursima, Otud se i RS i treci entitet moze gledati kao teznja za potpunom kontrolom nad resursima bez ucesca drugih, ako bas hocete da budemo tako blunt.
- madner
#6796 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pogresno, to su stubovi moci HDZ i njihovi izvori financiranja. Dovesti to u red, omoguciti drugima da se zaposle bi bili veliki koraci za narod. Da je u pitanju lova, BHT i elektroprivreda su puno primaljiviji.plain vanilla wrote:Ne, nije u tome poenta. Poenta je da se sve vrti oko novca, a da je ostalo cista demagogijamadner wrote:Pa jesmo li birali promjene ili cemo po starom? Mislim ako je poenta da SDP ne smije dirati u stare dealove, onda ljepo proglasiti HDZ-SDA dozivotnim i zdravo.plain vanilla wrote: To je i razlog zasto njega Zlaja nece u vlast
I
- plain vanilla
#6797 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
kome su BHT i elektro puno primamljiviji?madner wrote:Pogresno, to su stubovi moci HDZ i njihovi izvori financiranja. Dovesti to u red, omoguciti drugima da se zaposle bi bili veliki koraci za narod. Da je u pitanju lova, BHT i elektroprivreda su puno primaljiviji.plain vanilla wrote:Ne, nije u tome poenta. Poenta je da se sve vrti oko novca, a da je ostalo cista demagogijamadner wrote: Pa jesmo li birali promjene ili cemo po starom? Mislim ako je poenta da SDP ne smije dirati u stare dealove, onda ljepo proglasiti HDZ-SDA dozivotnim i zdravo.
I
- vee-jay
#6798 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Sorry ovo je podcjenjivanje. Naravno da je o bogacenju rijec. No da je Dodik izabrao neku drugu stranu, mogao je danas vladati citavom Bosnom... ali ne, Bosna njega ne interesuje...plain vanilla wrote: Mene najvise nervira kad pricamo o nekakvim ideologijama, nema ovo nikakve veze s ideologijom, a ni Platformom..sva prica pocinje i zavrsava novcem..
- KatarinaKosaca
#6799 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nikad ovako sporo. Na izbornom pobjednku je uvijek najveća odgovornostNass wrote:Pa vlast se u nas uvijek jako sporo i tesko formira. Ne znam zasto vec nastaje ova histerija i prica kako je SDP pogrijesio i da je SDP jedini krivac sto jos nemamo vlast..... Mislim da nije, mislim da se SDP trudi da napravi neki pomak..... ali ima jako teske okolnosti...... ne moze se trgovati svime i svacim, jer je drzava dosta slabija nego prije 4 godine, Dodik je totalno ufuran u zaokruzivanje RS-a, i sa Covicem bi rusio BH sudove itd. i ko zna sta jos. Mislim da su ovo prijelomni trenuci jer ce se i Ustav mijenjati u ovom mandatu. Zato nije nebitno kako se radi. Ja priznajem da je jako tesko i da nisam ni ja neki preveliki optimista, ali ako SDP natjera ostale stranke na barem minimum konsenzusa o tome sta ce raditi (u vidu neke platforme) sa pozitivnim reformama, meni se cini da cemo moci mirnije spavati. Mada, kako rekoh, tesko je i nisam veliki optimista.
I da, ideologija je uvijek usko povezana sa novcem, ako nije i jest jednaka. Jer sta je to ideologija ako ne teznja odredjene grupe da ostvari potpunu kontrolu nad odredjenim resursima, Otud se i RS i treci entitet moze gledati kao teznja za potpunom kontrolom nad resursima bez ucesca drugih, ako bas hocete da budemo tako blunt.
Ovdje mi govorite kao da je jadni SDP sad direktno sa Marsa ili Merkura pao, pa nije znao da postoji Dodik, nije znao kakav je Ljubić itd. I tako dajete argument više neozbiljnosti i lažima SDP-a oko priprema , experata, knjižica, 1000 politika itd.
Ako je država pred raspadom (kako kažeš), zašto izlaziš na izbore i pristaješ biti njen (su)dželat
- madner
#6800 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Kome god. Puno veci kolaci, puno jace firme.plain vanilla wrote:madner wrote:kome su BHT i elektro puno primamljiviji?
Da je cilj bio podjeliti pare, mogli smo u decembru imati vladu. SBiH, pardon SDP-u EP, SDA BHT i HT HDZu.
Ali bitno je provuc pricu da je u stvari borba za fotelje