FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

madner

#6576 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Kakav HSP, to hoces da kazes da je HOS bio gori od HVO?

Mijenjati iznutra :D , ta taktika je ovih zadnjih godina bas dala rezultate.
Banksy

#6577 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Banksy »

madner wrote: Kakav HSP, to hoces da kazes da je HOS bio gori od HVO?

Nije ba, to su bili oslobodioci, partizani, takoreć :)

Što, zar ste bili unutra?
Teško je to, da bi stvari mijenjao iznutra moraš biti pošten i dosljedan i nekorumpiran i nepotkupljiv, principjelan i aktivan, itd.
Zapravo sve ono što SDP odavno nije.
ultima_palabra

#6578 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:Nikad. Ući u vlast pa mijenjati iznutra, pisali smo već dovoljno o tome.
Jel 'nako ko Hare? 8-)
Banksy

#6579 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:Nikad. Ući u vlast pa mijenjati iznutra, pisali smo već dovoljno o tome.
Jel 'nako ko Hare? 8-)
Teško. Odgovor zašto ti je u drugom dijelu posta.
luckypot

#6580 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by luckypot »

Banksy wrote:

Teško je to, da bi stvari mijenjao iznutra moraš biti pošten i dosljedan i nekorumpiran i nepotkupljiv, principjelan i aktivan, itd.
Ih ma nemoj - da sdp pravi vlast na brzinu, da opet preko BiH kredita rs nastavi parazitirati - ne može, dovidjenja prijatno :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6581 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Chmoljo »

Banksy wrote:
@Chmoljo
Nikad. Ući u vlast pa mijenjati iznutra, pisali smo već dovoljno o tome.
:roll:

nismo svi Hamdija Pozderac :-) ako je SDP najbolja opcija trenutno, to ne znači da su svi Majke Tereze, Mahatme i Brandtovi...

gledati kako se SDP-u imputira rušenje države je za mene vrlo znakovito. pojedinci su se prepali. znam, sad ide kontraargument ustaše, alijice, mesari... itd. itd...

ali ja sam također govorio, i đubre smrdi, pa ga opet staviš na oranicu da povrće bolje uspije.
madner

#6582 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Banksy wrote:

Izbjegavas odgovor, tipicno :roll: . Ja se sjecam jedne vojske koja je priznavala BiH i jedne koja to nije radila.

Svjesna si da si sama sebe dovela u kontradikciju sa ovim iza? :D
AliceInChains

#6583 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by AliceInChains »

Mostar: Čović i Ljubić se sastali s Harčenkom
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
B. A. 16/02/2011 15:05:00
image Aleksandar Bocan-Harčenko / Vijesti.ba

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić razgovarali su danas u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandarom Bocan Harčenkom. Tom prigodom razmijenjena su stajališta o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, a posebno oko procesa međustranačkog pregovaranja o...

... uspostavi vlasti nakon Općih izbora te položaju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednici stranaka Čović i Ljubić istaknuli su kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama te su pozvali na promjenu Ustava kojom će se osigurati istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Također, ukazali su na potrebu žurne izmjene Izbornog zakona u BiH nakon posljednjih općih izbora koji su potvrdili mogućnost brojnih manipulacija i pokušaja eliminiranja legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti.

"Europski put BiH nema alternativu, a treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na višu razinu nego do sada.

Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", istaknuli su Čović i Ljubić.

Dodali su kako SDP i stranke okupljene oko njega vrše nedopustiv pritisak na institucije kako bi dobile jednu trećinu zastupnika u hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH formirale neustavan Dom naroda te većinom bošnjačkih glasova u Zastupničkom domu izabrali predsjednika FBiH i Vladu, protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji, što je nedemokratski i producira nepovjerenje između stranaka i naroda.

Na sastanku je bilo još riječi o provedbi Odluke Europskog suda za ljudska prava i "berlinskom dijalogu". Predsjednici dva HDZ istaknuli su kako HDZ 1990 i HDZ BiH ne blokiraju, kako to neki tvrde, uspostavu vlasti, već naprotiv čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će jamčiti stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus. Za taj dogovor je potrebno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobivenog u svakom narodu i svih građana.

Čović i Ljubić su zamolili veleposlanika Harčenka da Rusija kao članica Vijeća za provedbu mira (PIC) predloži ostalim zemljama članicama potvrđivanje opravdanih zahtjeva za ravnopravnost Hrvata u BiH i da se to nađe i u dokumentima PIC-a.

Hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990 će zajedno s ostalim legitimnim predstavnicima naroda i građana BiH nastojati što prije formirati funkcionalne vlade koje bi trebale zadovoljiti osnovna načela, što podrazumijeva dovoljan ukupni kapacitet za usvajanje potrebitih reformi, posebice ustavnih te većinsku izbornu legitimaciju sva tri konstitutivna naroda.

Za nesmetano funkcioniranje budućih vlasti nužno je da parlamentarne većine na relaciji država, entitet, županije kada je riječ o Federaciji BiH budu maksimalno moguće kompatibilne.

Veleposlanik Bocan Harčenko kazao je da Rusija nema namjeru nametati svoje interese i neku svoju viziju unutarnjeg uređenja, već želi podudaranje "interesa Rusije i interesa BiH kao partnera".

Po njegovim riječima, Rusija je izravno uključena u političku stabilizaciju u našoj zemlji kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Govoreći o OHR-u i međunarodnoj zajednici, ponovio je stav da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH. Rusija smatra da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti vlastima u BiH, kazao je Harčenko.

Ruski veleposlanik u BiH dotaknuo se i pitanja promjene Daytonskog sporazuma, rekavši da su promjene moguće, ali samo na osnovu domaće inicijative svih institucija vlasti, političkih lidera, političkih institucija BiH, u okviru domaćeg dijaloga i na osnovu konsenzusa.

Protivi se, dodao je, bilo kakvim pokušajima nametanja promjena daytonskog Ustava BiH i stvaranja nekog nametnutog uređenja države. "Formiranje vlasti je potpuno unutarnja stvar BiH i mi se nećemo miješati u to. Želimo da se vlast formira što brže", kazao je Bocan Harčenko, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću HDZ-a BiH.

(Vijesti.ba/fena)
Bez sale, treba ove budale...khm...predstavnike vecine Hrvata ugrozavati maksimalno.
zemo_online

#6584 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by zemo_online »

Sa druge strane SAD pozuruje SDP da formiraju vlast. moglo bi da dodje do jos vece podjele u bih i mozda paralelne vlasti 2 hdz-a ili...........koji cirkus.
luckypot

#6585 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by luckypot »

test01 wrote:Sa druge strane SAD pozuruje SDP da formiraju vlast. moglo bi da dodje do jos vece podjele u bih i mozda paralelne vlasti 2 hdz-a ili...........koji cirkus.
Ako se americi negdje žuri, eno im egipat, tamo je prava žurba... :D

Ovdje više nema žurbe - a nismo ni zainteresirani za "američku pomoć" :D Šta će se to posebno desiti ako SDP amerima ne ispuni želje? pa ništa naročito, oni će reći "podržavamo dejton" i nek "domaći rješe stvari" - a to upravo i radimo, rješavamo stvari
Corto Maltese

#6586 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

Chmoljo wrote:
Corto Maltese wrote:Kako pobjednici za čas pobjegoše od teme i prebaciše se na NS. :D
Možete vi bježat od teme, ali tema od vas, a bogme ni od nas ne odlazi. I tako već 4 mjeseca i kusur, stoji i ne miče, nikako da se pretvori u "Vlada FBiH- SDP, NSRZB, SDA, HSP, ili bilo koja druga"
ja vidim da jedino ti ovdje bježiš od teme. i nedo nam dragi Bog da je Krsmanović bio SDP-ov koalicioni partner. krv bi nam popio i glavu probio ovdje. oko iste stvari oko koje ti bježiš sada.

:-)
Budi ljubazan pa me prosvijetli i ukaži mi od kojeg dijela teme po imenu "FBiH-SDP, NSRZB, SDA, HSP" ja ovdje bježim?
Nass

#6587 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

Banksy wrote:
hajducka travica wrote:
Fra Luka Markešić: Mi smo se svrstali za platformu SDP-a, a Lovrenović je ideolog HDZ-a
Znao sam ja uvijek da je Lovrenovic Trojanski konj.
:x

http://dnevnik.ba/novosti/bih/fra-luka- ... deolog-hdz
Tamo gdje je HSP proeuropska demokratska stranka, Lovrenović ne može biti ništa drugo do Trojanski konj.

@madner U tom StoLcu o kojem govoriš, i u cijeloj Hercegovini, logorsku sezonu '92 - '94 je otvorio HSP, ne raspolažeš osnovnim informacijama, neko ti je to već rekao. Isitina, Srbi su bili prve mušterije, pa se to valjda ne pika.

@Chmoljo
Niko nije rekao da je HSP proeuropska demokratska stranka, vec manje zlo. Ali sam primjetila da se ovakvi 'argumenti' kao sto je Banksy sad upotijebio cesto koriste na drugim forumima od velikih nacionalista za navodnu 'diskreditaciju' protivnika, gdje im se stavlja u usta ono sto nisu rekli. A po vama takvima je izgleda i Fra Luka Markesic HSP-ovac i stovatelj Pavelica :-)
A sto se tice HOS-a, pa de nam vise daj neki link, neki dokaz da je HOS pravio koncentracione logore za Srbe, koliko je ljudi proslo kroz te logore, koliko su tamo boravili, kakav je bio njihov tretman i slicno.
Ne bi me cudilo da mozda jeste bilo nekih stvari od strane HOS-a koje treba rasvijetliti, ali ja moram priznati da do sada nisam cula nista u rangu ONIH logora koje je pravio HDZ, NI BLIZU. Zato mi nemoj suplje price, vec konkretni podaci. A o logorima HDZ se vec mnogo toga zna, odi na stranice Haskog tribunala.
A sto se tice ovih vasih scenarija, vama smeta HSP iz ideoloskih razloga, a HDZ vam ne bi smetao iz istih ideoloskih razloga. Koji licemjeri.
AliceInChains

#6588 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by AliceInChains »

test01 wrote:Sa druge strane SAD pozuruje SDP da formiraju vlast. moglo bi da dodje do jos vece podjele u bih i mozda paralelne vlasti 2 hdz-a ili...........koji cirkus.
Ma Hrvatski nacionalisti su se vec davno okrenuli od ove zemlje. Podjele vec postoje. Vece podjele bi samo rezultirale u brzem vezanju Hrvatskih i Srpskih patika u procesu selidbe za maticu. :mrgreen: I, treba li me to zabrinjavati, kad ocito niti Srbi niti Hrvati zbog tog procesa nisu zabrinuti? Ugodan put
JohnnyS

#6589 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by JohnnyS »

Nass wrote: A sto se tice HOS-a, pa de nam vise daj neki link, neki dokaz da je HOS pravio koncentracione logore za Srbe, koliko je ljudi proslo kroz te logore, koliko su tamo boravili, kakav je bio njihov tretman i slicno.
Ne bi me cudilo da mozda jeste bilo nekih stvari od strane HOS-a koje treba rasvijetliti, ali ja moram priznati da do sada nisam cula nista u rangu ONIH logora koje je pravio HDZ, NI BLIZU. Zato mi nemoj suplje price, vec konkretni podaci. A o logorima HDZ se vec mnogo toga zna, odi na stranice Haskog tribunala.
A sto se tice ovih vasih scenarija, vama smeta HSP iz ideoloskih razloga, a HDZ vam ne bi smetao iz istih ideoloskih razloga. Koji licemjeri.
Dretelj camp was a concentration camp run by the Croatian Defence Forces (HOS) and later by the Croatian Defence Council (HVO) during the Bosnian War.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dretelj_camp

Nije neki dokaz jer je ipak wikipedia upitanju, al engleska je, tu su kontrole ipak malo jače nego na ovim našim domicilnim
Nass

#6590 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

hajducka travica wrote:
Nass wrote:Da, znala sam i ja. Dobro je da je sad napokon otvoreno pokazao za sto se zalaze. Lasic je vec od ranije provaljen.
Tip se veoma vjesto kamuflirao ali je i grijesio u svojim intervjuima koje je davao za javnost.Pazljivim citanjem onog izmedju redova,zakljucio sam da je veoma sumnjiv.U zadnje vrijeme to vise i nije tako skrivao,iole pazljivijem citaocu bilo je jasnu gdje naginje.Nekako mu je bilo najteze da srednjovjekovnu bosansku historiju prikaze kao histoju Hrvata.U zadnje vrijeme se dao u pisanje svega i svacega.
Upravo tako. U njegovim tekstovima u DANIMA u posljednih godinu dana se moglo procitati dobrih stvari, ali pazljivijim citanjem se uvijek osjecala ta jedna uznemirujuca nit, koja je ukazivala da Lovrenovic ipak jeste za nacionalnu podjelu zemlje. A u zadnje vrijeme je ta nit sve otvorenije iskazivana. Tako da nije cudno sto je istupio iz HNV-a, mislim da su ljuti sto nisu uspjeli preuzeti i HNV, koja je jedna od malobrojnih preostalih postaja koje jos nisu pale pod kontrolu HDZ-a.
Chmoljo

#6591 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Chmoljo »

Corto Maltese wrote: Budi ljubazan pa me prosvijetli i ukaži mi od kojeg dijela teme po imenu "FBiH-SDP, NSRZB, SDA, HSP" ja ovdje bježim?
sročio odgovor... ali onda skontao, nemam ja toliko života da se preiprem sa tobom i sličnima koji dijelktikom i time što se prave nevješti ubijaju svoje vrijeme na forumu.

uživaj u forumanju.
hercegovac_pravi

#6592 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by hercegovac_pravi »

Nass wrote:
Banksy wrote: Tamo gdje je HSP proeuropska demokratska stranka, Lovrenović ne može biti ništa drugo do Trojanski konj.

@madner U tom StoLcu o kojem govoriš, i u cijeloj Hercegovini, logorsku sezonu '92 - '94 je otvorio HSP, ne raspolažeš osnovnim informacijama, neko ti je to već rekao. Isitina, Srbi su bili prve mušterije, pa se to valjda ne pika.

@Chmoljo
Niko nije rekao da je HSP proeuropska demokratska stranka, vec manje zlo. Ali sam primjetila da se ovakvi 'argumenti' kao sto je Banksy sad upotijebio cesto koriste na drugim forumima od velikih nacionalista za navodnu 'diskreditaciju' protivnika, gdje im se stavlja u usta ono sto nisu rekli. A po vama takvima je izgleda i Fra Luka Markesic HSP-ovac i stovatelj Pavelica :-)
A sto se tice HOS-a, pa de nam vise daj neki link, neki dokaz da je HOS pravio koncentracione logore za Srbe, koliko je ljudi proslo kroz te logore, koliko su tamo boravili, kakav je bio njihov tretman i slicno.
Jeste pravio ih je. Koncentracioni logor Dretelj. Bilo je zatvoreno oko 70 civila i 6 vojnika. Tamo su boravili oko dva i po mjeseca. Postupci prema zatočenicima su bili ODVRATNI i ništa bolji od onih trotura koje su prošli i Bošnjaci u tom logoru.
Za ratne zločine protiv civilnog stanovništva zatočenog u Dretelju od strane HOS-a osuđeni su Mirsad Repak i Ahmet Makitan. Protiv drugih učesnika ovog zločina se vodi krivični postupak .
hercegovac_pravi

#6593 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

JohnnyS wrote:
Nass wrote: A sto se tice HOS-a, pa de nam vise daj neki link, neki dokaz da je HOS pravio koncentracione logore za Srbe, koliko je ljudi proslo kroz te logore, koliko su tamo boravili, kakav je bio njihov tretman i slicno.
Dretelj camp was a concentration camp run by the Croatian Defence Forces (HOS) and later by the Croatian Defence Council (HVO) during the Bosnian War.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dretelj_camp

Nije neki dokaz jer je ipak wikipedia upitanju, al engleska je, tu su kontrole ipak malo jače nego na ovim našim domicilnim
Nisam primjetio ovaj post ali već sam odgovrio tako da ti ne treba wiki...
Corto Maltese

#6594 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

Chmoljo wrote:
Corto Maltese wrote: Budi ljubazan pa me prosvijetli i ukaži mi od kojeg dijela teme po imenu "FBiH-SDP, NSRZB, SDA, HSP" ja ovdje bježim?
sročio odgovor... ali onda skontao, nemam ja toliko života da se preiprem sa tobom i sličnima koji dijelktikom i time što se prave nevješti ubijaju svoje vrijeme na forumu.

uživaj u forumanju.
Čak i ovako nadmen izgovor, ostaje samo izgovor.
Nass

#6595 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

hercegovac_pravi wrote:
Nass wrote:
Banksy wrote: Tamo gdje je HSP proeuropska demokratska stranka, Lovrenović ne može biti ništa drugo do Trojanski konj.

@Chmoljo
Jeste pravio ih je. Koncentracioni logor Dretelj. Bilo je zatvoreno oko 70 civila i 6 vojnika. Tamo su boravili oko dva i po mjeseca. Postupci prema zatočenicima su bili ODVRATNI i ništa bolji od onih trotura koje su prošli i Bošnjaci u tom logoru.
Za ratne zločine protiv civilnog stanovništva zatočenog u Dretelju od strane HOS-a osuđeni su Mirsad Repak i Ahmet Makitan. Protiv drugih učesnika ovog zločina se vodi krivični postupak .
E tako, dragi mi je da si mi ukazao. Znala sam da je moralo biti ovakvih stvari, zato sam i rekla da vjerovatno postoje zlocini koje treba rasvijetliti, ili kao sto si napisao, koji su vec procesuirani ili se procesuiraju. I neka se sve kazni, apsolutno se to mora uciniti. Svaki i najmanji zlocin. Ali evo, iz ovog sto je napisano, bez obzira na okrutnost svakog zlocina, jasno je da je HVO logor bio vise desetina puta obimniji, i da je bio sustavni dio jedne cijele politike. Zato govorim da ova averzija prema HSP-u ne moze biti u istom kosu sa ljubavi i razumijevanjem prema HDZ-u. Licemjeri.
hercegovac_pravi

#6596 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Nass wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Nass wrote: Niko nije rekao da je HSP proeuropska demokratska stranka, vec manje zlo. Ali sam primjetila da se ovakvi 'argumenti' kao sto je Banksy sad upotijebio cesto koriste na drugim forumima od velikih nacionalista za navodnu 'diskreditaciju' protivnika, gdje im se stavlja u usta ono sto nisu rekli. A po vama takvima je izgleda i Fra Luka Markesic HSP-ovac i stovatelj Pavelica :-)
E tako, dragi mi je da si mi ukazao. Znala sam da je moralo biti ovakvih stvari, zato sam i rekla da vjerovatno postoje zlocini koje treba rasvijetliti, ili kao sto si napisao, koji su vec procesuirani ili se procesuiraju. I neka se sve kazni, apsolutno se to mora uciniti. Svaki i najmanji zlocin. Ali evo, iz ovog sto je napisano, bez obzira na okrutnost svakog zlocina, jasno je da je HVO logor bio vise desetina puta obimniji, i da je bio sustavni dio jedne cijele politike. Zato govorim da ova averzija prema HSP-u ne moze biti u istom kosu sa ljubavi i razumijevanjem prema HDZ-u. Licemjeri.
Nema problema..drago mi je ukazati na činjenično stanje.
Sa ostatkom tvoga posta se slažem...HOS-u se sudi za zločine dok se HDZ-u sudi za "Udruženi zločinački poduhvat" kreiran od strane vojno-politčkog vrha bivše tzv. "hzhb", Republike Hrvatske, HV-a i HVO-a. Razlika je ogromna.U suštini, politika koju HDZ zastupa danas je ista ona politka kojoj se sudi u Haag...ništa ni manje ni više od toga.
Chmoljo

#6597 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Chmoljo »

Corto Maltese wrote:
Chmoljo wrote:

uživaj u forumanju.
Čak i ovako nadmen izgovor, ostaje samo izgovor.
:thumbup:
Alfa_Ze

#6598 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Alfa_Ze »

hercegovac_pravi wrote:
Nass wrote:

@Chmoljo
Da, ali treba to sve staviti u kontekst vremenski dogadjanja.
HOS, do ubistva Kraljevica vise nije bio ono sto je bio nakon njegovog ubistva.
Blaž Nikola Kraljević (Lisice kraj Ljubuškog, 17. septembar 1947. - Kruševo kraj Mostara, 9. august 1992.), komandant HOS-a Hercegovine, general Armije RBiH.
Logor Dretelj bio je sabirni logor kojeg je vodila Hrvatska Republika Herceg-Bosna kraj Čapljine od travnja 1993. do travnja 1994. tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u sklopu rata u Bosni i Hercegovini
hercegovac_pravi

#6599 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Alfa_Ze wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Nass wrote:
Da, ali treba to sve staviti u kontekst vremenski dogadjanja.
HOS, do ubistva Kraljevica vise nije bio ono sto je bio nakon njegovog ubistva.
Blaž Nikola Kraljević (Lisice kraj Ljubuškog, 17. septembar 1947. - Kruševo kraj Mostara, 9. august 1992.), komandant HOS-a Hercegovine, general Armije RBiH.
Logor Dretelj bio je sabirni logor kojeg je vodila Hrvatska Republika Herceg-Bosna kraj Čapljine od travnja 1993. do travnja 1994. tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u sklopu rata u Bosni i Hercegovini
Alfa
drugar mješaš pojmove. Dretelj je 1992 bio konc logor za Srbe koji je bio organizovan od strane HOS-a. Zatvoren je i raspuštan i to upravo zbog inicijative Bošnjaka ( političke i vojne komponente u Hercegovini).
Dretelj je ponovo otvoren 1993, tada ga je aktivirao HVO i bivša tzv. "hzhb" i u njemu su tada bili smješteni Bošnjački civili...hiljade i hiljade Bošnjaka je prošlo kroz taj pakao. Nikad neću zaboraviti civile koju su otud dolazili na slobodnu teritoriju....prva impresija je bila nešto kao...."mrtav čovjek a hoda"...
Alfa_Ze

#6600 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Alfa_Ze »

hercegovac_pravi wrote:Alfa
drugar mješaš pojmove. Dretelj je 1992 bio konc logor za Srbe koji je bio organizovan od strane HOS-a. Zatvoren je i raspuštan i to upravo zbog inicijative Bošnjaka ( političke i vojne komponente u Hercegovini).

Dretelj je ponovo otvoren 1993, tada ga je aktivirao HVO i bivša tzv. "hzhb" i u njemu su tada bili smješteni Bošnjački civili...hiljade i hiljade Bošnjaka je prošlo kroz taj pakao. Nikad neću zaboraviti civile koju su otud dolazili na slobodnu teritoriju....prva impresija je bila nešto kao...."mrtav čovjek a hoda"...
Tada su ABiH, HVO i HOS bili na istoj strani. Sta se poslije desilo, to znamo!!
Sad ne znam jesu li Mirsad Repak i Ahmet Makitan osudjeni za zlocine u Dretelju u prvom (HOS-ovom ),ili drugom ( HVO )otvaranju logora ??
Locked