Upravo tako! Ne možemo glumiti da smo građanska država i ne smijemo glumiti da je SDP multietnička stranka i da su Hrvati masovno glasali za njih! To prosto nije tačno i moramo prihvatiti realnost!travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.
Sa druge strane, zahvaljujući Ustavima u BiH, da bi se formirala vlast, mora biti osigurana izborna volja Bošnjaka i Srba. Zbog toga se toliko priča o Hrvatima, jer jedino njihova izborna volja ne mora biti ispoštovana.Sada će neko reći glasuju građani i itd. itd., ali ipak dođe na ovo ranije rečeno. Ostalo je sve iskrivljivanje realnosti.
FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
-
Pacifist
#226 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
- nokia6170
#227 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Sta imas od toga za koga ti glasas, kad i taj za koga glasas sutra napravi kolaciju sa onim za koga ti nikad ne bi glasao.travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.
Sa druge strane, zahvaljujući Ustavima u BiH, da bi se formirala vlast, mora biti osigurana izborna volja Bošnjaka i Srba. Zbog toga se toliko priča o Hrvatima, jer jedino njihova izborna volja ne mora biti ispoštovana.Sada će neko reći glasuju građani i itd. itd., ali ipak dođe na ovo ranije rečeno. Ostalo je sve iskrivljivanje realnosti.
Ko ti se k'o fol nesto pitas, jel'
- travnik
#228 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Oko kojeg će tek uslijediti razne igrice i potpuno uništiti njegov značaj, te ga obezvrijediti kao što je slučaj sa Vijećem naroda u RS-u.seln wrote:Sve je to fino, ali...daj se odlucite jeste li manjina koja ima zagarantovane mandate ili ste konstitutivni narod, kojeg ima toliko koliko ga ima i koji kao branu protiv diskriminacije ima dom naroda.travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.
- travnik
#229 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Slabo kontaš, pokušaj ponovo.nokia6170 wrote:Sta imas od toga za koga ti glasas, kad i taj za koga glasas sutra napravi kolaciju sa onim za koga ti nikad ne bi glasao.travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.
-
stari grad Visegrad
#230 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
BH Hrvati eto vidite da se Covic i pismeno odrekao Posavine, i drigum mjesta u rs gdje su zivjeli ili jos zive Hrvati.
e-novine
Nenad Kecmanovic: Odpakivanje vashintonskog paketa
...
Nа nedаvnim rаzgovorimа u Bаnjаluci, Čović je, istinа, u zаmjenu zа podršku potpisаo sаopštenje u kome je eksplicitno nаvedeno dа hrvаtski zаhtjevi ni nа koji nаčin neće zаdirаti u tertorijаlni integritet RS. Ali, ubrzo potom, stiglа je znаkovitа izjаvа bivšeg predsjednikа Hrvаtsаke Stipe Mesićа dа bi “treći entitet morаo dа obuhvаti i hrvаtske krаjeve u Posаvini”.
U zamjenu za podrsku.
To pokazuje njegovu dvolicnost. On samo podrzava jedan dio Hrvata. Pa svi se zale kako mogu dobiti posao u hercegovackim gradovima samo ako su clanovi HDZ. Pa gdje to ima, HDZ je diktatorska stranka. a gdje su vam politicke slobode, ili samo vazi jednoumlje?
Last edited by stari grad Visegrad on 16/12/2010 16:19, edited 2 times in total.
- nokia6170
#231 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ma tebi se samo cini da ti kontas drug mojtravnik wrote:Slabo kontaš, pokušaj ponovo.nokia6170 wrote:Sta imas od toga za koga ti glasas, kad i taj za koga glasas sutra napravi kolaciju sa onim za koga ti nikad ne bi glasao.travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.
Nema kod nas logike, a pogotovo nema logike ako uzmes u obzir volju glasaca i djelovanje stranaka za koje su isti glasali.
Da nekog prosjecnog zaljubljenika u RS ili Herceg-Bosnu pitas sta misli o SDA, S BiH i SDP-u...oni bi ti ih popljuvali i nazivali najruznijim imenima. Medjutim ti isti ce dati "svojima" glas, koji ce onda da naprave koaliciju upravo sa onima koje njihovi glasaci ne mogu organski.
Sto ti je demokratija i volja biraca
-
bicebolje
#232 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Dodik sa jednim poslanikom u FBiH ne može uticati na SDPove igre.Alfa_Ze wrote:Da li su ovo naznake da Covic gubi podrsku Dodika u reinkarnaciji HercegBosne ??Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je najava koalicije između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava unutrašnja stvar Federacije BiH i da Republika Srpska nema ništa sa tim.![]()
- Banksy
#233 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Koga briga za SDP. Ova zemlja treba novo ustrojstvo. SDP je tu samo incident koji potvrđuje i izvrće ruglu šizofreniju u kojoj živimo, pokazujući svu nefunkcionalnost i apsurd nametnutog sistema.seln wrote:Ne znam zasto, ali nesto mi igra lijevo oko da ce im u prvom slucaju 50% spomenuti mater jer "idu s nacionalistima i brinu samo za fotelje", a u drugom takodje jer "koji q sam im davao glas ako ce u opoziciju".Banksy wrote: Nema šilteta, programske koalicije, evropski blok, Hrvati i koješta, sve je to magla.
Samo ulazak u vlast ili opozicija. To je jedina dilema, a izgleda da odluka još nije donesena.
Kazem ti, ova zemlja ne treba SDP.
Šta ih briga ko im će spomenuti mater.
Osvojili su glasove, sad nek idu u vlast i nek se bore.
- Banksy
#234 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Da, Lijanović je klovn, čije god glasove uzimao, nemoj da širimo, Alme ti Čardžić.madner wrote:Covjek je u Hercegovini napravio multietnicku partiju (uzima glasove sa ljeve i desne strane Mostara), ako je to klovn onda nam treba vise takvih.Banksy wrote:Lijanović je klovn, nećemo valjda o njemu ozbiljno.madner wrote: Rado, ako nam objasnis zasto si stavio znak jednakosti izmedju HDZ i Hrvatskog naroda, meni je sasvim jasno zasto Covic pokusava tako da se predstavi, ali mi nije jasno kako neko razuman moze tako razmisljat.
Jel to i ti vjerujes u autohotne predstavnike istih, negirajuci da su Lijanovici isti?
HDZ je autohtoni predstavnik, koliko je i SDA, recimo. U daytonskoj državi tri naroda.
I opet, ne vidim tvoja razmišljanja i stavove. Imaš li ih uopšte?
HDZ je politicka partija i nista vise.
Moj stav je da ako covjek ne moze uvaziti razmisljanje nacionalista i klerofasista kao mjerodavno, niti se trebaju uzimati u obzir njihovi osjecaji dok se drugi pridrzavaju zakona koji su isti sklepali.
Naravno, HDZ je samo beznačajna politička partija, a ovo oko nas je Shangri-La.
Nije mi baš najjasnije, ali pretpostavljam da kad kažeš nacionalisti misliš na SDA, a klerofašisti na HSP?
I dalje ne razumijem tvoj stav.
-
adnan_hz
#235 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
ne kontam sto se ne ujedine dva hdz-a ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.
-
bicebolje
#236 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Što se ne ujedine SDP i SDA ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.adnan_hz wrote:ne kontam sto se ne ujedine dva hdz-a ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.
- travnik
#237 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
bicebolje wrote:Što se ne ujedine SDP i SDA ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.adnan_hz wrote:ne kontam sto se ne ujedine dva hdz-a ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.
-
braco3
#238 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Realno i oni su Hrvati, pa cak i Komsic (..ne bi covjek rekao, al stvarno jest)..Medjutim ''sve otvorenije'' se postavlja pitanje , za koji peršun da izlaze na izbore, kada drugi sve obave za njih ..michio wrote:Hrvati bi rebali biti zadovoljni. Hrvatskije stranke od pravasa nema.
- jutarnji
#239 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Slazem se, taj novi sistem bi trebao biti totalni protektorat, bar 20 godina.Banksy wrote:Koga briga za SDP. Ova zemlja treba novo ustrojstvo.

Ako moze neko slican ovom ciki.
-
Alfa_Ze
#240 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ujedinit ce ih borba za BiH. A prvi na meti je neprijatelj broj 1.''Ščepo'' !!bicebolje wrote:Što se ne ujedine SDP i SDA ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.adnan_hz wrote:ne kontam sto se ne ujedine dva hdz-a ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.
-
adnan_hz
#241 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
posto su bila jedna stranka..bicebolje wrote:Što se ne ujedine SDP i SDA ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.adnan_hz wrote:ne kontam sto se ne ujedine dva hdz-a ako su koalicija.. ne kontam ih... do juce neprijatelji broj 1.
- wickerman
#242 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
SDP ovim potezom mi je opravdao ocekivanja zasto sam glasao za njih ! Priej izbora su rekli da ce ici u programske kolacije ! Doduse kazu to svi ali na kraju odu sa svojim bratskim nacionalistima i tako zadnjih 20 godina ,a sve gore i gore ! SDP je uradio onako kako treba ova drzava izgledati ubuduce i kako se trebaju koalicije praviti ubuduce !
- wickerman
#243 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nek govore imaju pravo za to ... ali ne mozes ti u koaliciju s nekim ko zeli BiH jos vise djeliti ! HDZ nije ostavio bas puno prostora za dogovor! Bilo je ili kako oni kazu ili nikako(preslo mu od Dodika xD)...ispalo je nikako na moju veliku radost i vjerovatno vecine gradjana !alternativni wrote:U pravu si. Ali sad ce da se jave oni koji su ocekivali da ih HDZ ugradi na drzavni aparat, pa ce nam objasniti svoju ugrozenost...wickerman wrote:SDP ovim potezom mi je opravdao ocekivanja zasto sam glasao za njih ! Priej izbora su rekli da ce ici u programske kolacije ! Doduse kazu to svi ali na kraju odu sa svojim bratskim nacionalistima i tako zadnjih 20 godina ,a sve gore i gore ! SDP je uradio onako kako treba ova drzava izgledati ubuduce i kako se trebaju koalicije praviti ubuduce !
- travnik
#244 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Multietnična, al' ne u prevelikoj mjeri, da se ne bi ugrozila prljava etno-kombinatorika dragog vođe.wickerman wrote:SDP ovim potezom mi je opravdao ocekivanja zasto sam glasao za njih ! Priej izbora su rekli da ce ici u programske kolacije ! Doduse kazu to svi ali na kraju odu sa svojim bratskim nacionalistima i tako zadnjih 20 godina ,a sve gore i gore ! SDP je uradio onako kako treba ova drzava izgledati ubuduce i kako se trebaju koalicije praviti ubuduce !
- wickerman
#245 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ja ne vidjeh gdje sam spomenuo multietnicnost,ja sam dao svoj stav kako treba praviti koalicije ubuduce,jedan zadatak za buducnost !!!!travnik wrote:Multietnična, al' ne u prevelikoj mjeri, da se ne bi ugrozila prljava etno-kombinatorika dragog vođe.wickerman wrote:SDP ovim potezom mi je opravdao ocekivanja zasto sam glasao za njih ! Priej izbora su rekli da ce ici u programske kolacije ! Doduse kazu to svi ali na kraju odu sa svojim bratskim nacionalistima i tako zadnjih 20 godina ,a sve gore i gore ! SDP je uradio onako kako treba ova drzava izgledati ubuduce i kako se trebaju koalicije praviti ubuduce !
Last edited by wickerman on 16/12/2010 20:17, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#246 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Davno je neko na ovome forumu napisao da će Srbi biti najveći branitelji Bosne i Hercegovine i to kao građanske države. Jedino nisam očekivao da su trenutno toliko slabi da već zagovaraju zajedničku državu...ali dalo se to naslutiti čim je formiran politički blok Dodik-Čovićmadner wrote:Vasic se zabrino za BiH, mislim da je time sve jasno
-
Kenan-sa
#247 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Covic je naivno nasjeo na slatkorjecivost Mile Fasiste,on mu je velikodusno ponudio treci entitet ali da RS ostane netaknuta,hahhaa koja budala,a ovaj jos gori pa mu povjerovao i ponadao se..e sad ces u opoziciju,tamo neka cvili do mile volje! kako je samo bio glup ,umjesto da se dogovara sa Lagumdzijom i Tihicem,jok,on saveznika trazi u fasisti iz Laktasa!HDZ je najveci rkivac zasto je Federacija kaskala u prethodne 4 godine,hvala Bogu sad je uspjesno zaobidjen,i ide se konacno u programsku koaliciju,da se pokusa nesto napraviti..a ne ko zadnji papci svadjati se na nacionalistickoj osnovi...Hrvatima u ustavnim promjenama svakako treba poboljsati status,da imaju svog clana predsjednistva itd,ali pricati o nekakvim novim entitetima je utopija,prica za ludjake,ne znam samo ko bi na to i kada pristao..ludjacki pokusaj,koji je vec u startu bio osudjen na propast! ali nacionalisti na tome grade svoju politiku,njih ekonomija ne zanima,zato i jesmo tu gdje jesmo...
-
hercegovac_pravi
#248 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Programska ne matematička koalicija, u tome je ključ.
U procesu pravljenja postizbornih koalicija-blokova koristi se najmanji zajednički sadržilac političke platforme. To je naj jednostavniji način stvaranja političke platforme koji omogućuje i političku saradnju i ostanak političke autohotnosti svih stranaka uključenih u koaliciju.
U ovome slučaju (koalicija-blok koji je naveden u naslovu teme), najmanji zajednički sadržilac je država Bosna i Hercegovina. Mnogima to trenutno nije jasno jer se koalicija odnosi isključivo na pederaciju....ali sačekanmo malo....Dayton je jedan grnadiozan dokument koji treba podržavati u potpunosti još najmanje 10 -ak godina a onda polako otvoriti priču o nadogradnji istog.
A Čović...šta mu možeš, takva je politika...sada nek se preseli u "bolji i slobodniji" dio BiH pa neka dipla sa Roooojkom Voooosićem ...propa Čova ko tzv. "hzhb".
Dalje, vlast na državnom nivou neka prave oni kojima trebaju pare. Pošto su Hrvati veoma "bogati i dobrostojeći", logično je da njima ne trebaju pare. Isto važi i za Dodika i "ekonomsko čudo". Pitanje se nameće, zašto su onda ti "bogatuni" toliko zapeli za formiranje centralnih institucija vlasti u BiH?
Btw. poručite Dodiku da se ne treba pojavljivati sa prijedlogom o stvaranju penzijskog fonda na nivou BiH. Samo će biti ismijan i proglašen za političko nedonošče. A Čović...pa on kontroliše "najbogatiji" kanton u BiH (bar nam hercegsrbi tako tvrde
)gdje su svi skoro pa Bil Gejts. Ono jest da je kanton pred bankrotom i da mu treba finansijska injekcija sa nivoa Federacije...ali valjda i ti bogati nekada trebaju početi plaćati poreze , naravno ako imaju od čega..ha ja..
U procesu pravljenja postizbornih koalicija-blokova koristi se najmanji zajednički sadržilac političke platforme. To je naj jednostavniji način stvaranja političke platforme koji omogućuje i političku saradnju i ostanak političke autohotnosti svih stranaka uključenih u koaliciju.
U ovome slučaju (koalicija-blok koji je naveden u naslovu teme), najmanji zajednički sadržilac je država Bosna i Hercegovina. Mnogima to trenutno nije jasno jer se koalicija odnosi isključivo na pederaciju....ali sačekanmo malo....Dayton je jedan grnadiozan dokument koji treba podržavati u potpunosti još najmanje 10 -ak godina a onda polako otvoriti priču o nadogradnji istog.
A Čović...šta mu možeš, takva je politika...sada nek se preseli u "bolji i slobodniji" dio BiH pa neka dipla sa Roooojkom Voooosićem ...propa Čova ko tzv. "hzhb".
Dalje, vlast na državnom nivou neka prave oni kojima trebaju pare. Pošto su Hrvati veoma "bogati i dobrostojeći", logično je da njima ne trebaju pare. Isto važi i za Dodika i "ekonomsko čudo". Pitanje se nameće, zašto su onda ti "bogatuni" toliko zapeli za formiranje centralnih institucija vlasti u BiH?
Btw. poručite Dodiku da se ne treba pojavljivati sa prijedlogom o stvaranju penzijskog fonda na nivou BiH. Samo će biti ismijan i proglašen za političko nedonošče. A Čović...pa on kontroliše "najbogatiji" kanton u BiH (bar nam hercegsrbi tako tvrde
-
Hodidid
#249 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nije valjda da bi Mile penziono na drzavnom nivou
. A ne, treba Miletu zahvaliti na velikodusnosti i ostaviti penziono da se njim bakcu entiteti. U ingerencije takve vrste se ne dira nikad. Sto ce nam onda regionalizacija i decentralizacija ha ja.
-
StupskaBitanga
#250 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Pročitah na TTX SDP TV (FTV) da poziv da HDZ90 uskoci u kolo stoji ali ne za HDZ
i šta će sada ljubić hoćel u kolo sa Zlajom ili plakat u opoziciji
i šta će sada ljubić hoćel u kolo sa Zlajom ili plakat u opoziciji