FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

bicebolje

#101 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by bicebolje »

Socijalista wrote: Ukoliko SDP ne moze napraviti vlast na drzavnom nivou onda ne moze i bice opozicija ali ce pokusati sve da bude pozicija i kraj price. I to vrijedi za svaku instancu.
Nije kraj priče. Isto tako je prevarom izabran Komšić pa ne može mrdnuti bez dozvole srpskog i bošnjačkog člana predsjedništva. Neće ni ova SDPova karafeka moći mrdnuti bez legitimno izabranih predstavnika Srba i Hrvata. I ne treba mrdnuti, nakon ovako otvorenih karata i demonstracije nauma kad bi imali zuba, ne treba im nikad ni bilo kome drugom dopustiti da samostano kroji sudbinu BiH.

Ja ostajem pri tome da je SDP sebi skočio u stomak a to će vam svima biti jasno u narednom periodu.
Socijalista

#102 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

bicebolje wrote:
Socijalista wrote: Ukoliko SDP ne moze napraviti vlast na drzavnom nivou onda ne moze i bice opozicija ali ce pokusati sve da bude pozicija i kraj price. I to vrijedi za svaku instancu.
Nije kraj priče. Isto tako je prevarom izabran Komšić pa ne može mrdnuti bez dozvole srpskog i bošnjačkog člana predsjedništva. Neće ni ova SDPova karafeka moći mrdnuti bez legitimno izabranih predstavnika Srba i Hrvata. I ne treba mrdnuti, nakon ovako otvorenih karata i demonstracije nauma kad bi imali zuba, ne treba im nikad ni bilo kome drugom dopustiti da samostano kroji sudbinu BiH.

Ja ostajem pri tome da je SDP sebi skočio u stomak a to će vam svima biti jasno u narednom periodu.
Nikakve prevare tu nema, to samo govori o tome sta etnonaciste zele da naprave od ove drzave, bolan treci rajh je bio kurac za ovo sto se kod nas desava. Ako nisi znao najbitnije je da predsjednik Komsic ima svoj glas u predsjednistvu i da moze sprijeciti serakanje drugih, kuzis? Mozda ne moze puno mrdnuti, ali ne mogu ni drugi bez koncenzusa. Ovo sto BiH ima nema nigdje na kugli zemaljskoj bolan i ti bi sad da ludi Bosnjaci prihvate nekakav dodatni kamen zvanim hb na svoja ledja? Ne budi smijesan bolan. Reci ko si od forumasa sa hb foruma?
1mustra

#103 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1mustra »

Ovo je po meni skroz pozitivno desavanje, napokon se karte do kraja otvaraju. Vjerujem da se mozemo sloziti da ovo znaci prekretnicu u pokusajima da se Hrvati i Srbi uvjere da je strah od majorizacije neopravdan. Negiranje izborne volje Hrvata i Srba je postala pozeljna i jedino normalna pojava, a postivanje te volje ludost.
kajdara

#104 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by kajdara »

Socijalista, tu je to. Samo, otkud onda SDA u toj kombinatorici?
Bloger

#105 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Bloger »

Ništa od obećanih reformi, SDP vodi državu u najveću krizu nakon rata.
Socijalista

#106 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

1mustra wrote:Ovo je po meni skroz pozitivno desavanje, napokon se karte do kraja otvaraju. Vjerujem da se mozemo sloziti da ovo znaci prekretnicu u pokusajima da se Hrvati i Srbi uvjere da je strah od majorizacije neopravdan. Negiranje izborne volje Hrvata i Srba je postala pozeljna i jedino normalna pojava, a postivanje te volje ludost.
Jbg. Cova bi rusio drzavu sa Dodom (a on ce ga na kraju nasankati), izvoli Cova racun nazad...jebi se. Ni sram ga nije, volio bih samo znati kolika ga je Dodo naguzio za ovo...ali neka. :thumbup:
Socijalista

#107 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

kajdara wrote:Socijalista, tu je to. Samo, otkud onda SDA u toj kombinatorici?
Ne moze drugacije. SDP mora praviti promjene jer mu je narod dao glas da mijenja ovo stanje u zemlji, puno ce se toga desiti nakon zakona o nelegalno stecenoj imovini (ZONSI :mrgreen: ) koji ce pokrenuti val promjena...ja sam uvjeren u to. SDP jednostavno sad mora pokazati da mijenja stanje, inace...jbg.
convict

#108 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by convict »

Ne bavim se inače prebrojavanjem krvnih zrnaca, ali pretpostavljajući kako se ko izjašnjava situacija u parlamentima kad su Hrvati u pitanju je sljedeća:

FBiH
HDZovi - 15
SDP+NSRZB+SDA+HSP - 11

BiH
HDZovi - 4
SDP+NSRZB+SDA+HSP - 3

Sve se sad svodi na to da Lijanovićevi i Jurišićevi Hrvati nisu pravi, a Ljubićevi i Čovićevi jesu.
Prpa.ba

#109 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Prpa.ba »

1mustra wrote:Ovo je po meni skroz pozitivno desavanje, napokon se karte do kraja otvaraju. Vjerujem da se mozemo sloziti da ovo znaci prekretnicu u pokusajima da se Hrvati i Srbi uvjere da je strah od majorizacije neopravdan. Negiranje izborne volje Hrvata i Srba je postala pozeljna i jedino normalna pojava, a postivanje te volje ludost.

Kako mozemo majorizirati dijaspore susjednih zemalja koje silom prilika borave u nametnutoj tamnici naroda? :?

Mislim, 20 godina kukate o toj tamnici naroda, vrijeme da se ona pocne polako i ostvarivati. Sto bi se u narodu reklo- trazili ste- gledajte. :D
heckler

#110 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by heckler »

ccccc jeblo majku, Dodik zatro trag nesrbima u cetnitetu, sve sem jednog ministra Bosnjaka on licno izabrao. Za svih ovih godina i svih zalbi Bosnjackog kluba Vijeca Naroda NSRSa Ustavni Sud koristeci nelegalni pravilnik o radu odbio sve sem 1 zalbe (na tekst nove himne). Cak i to se ignorise pa se himna ne zove himna nego svecana pjesma a koristi se redovno kao himna. A neustavni grb entiteta promjenjen pa kad je promjena odbijena prozvan "amblem" i koristi se kao grb svuda. I dalje svaka zgrada i svaka ustanova ima svoju slavu koja se redovno slavi. O pravu na jezik da ne govorim.

Sa druge strane u Mostaru i dalje gradonacelnik Hrvat mimo podpisanog sporazuma, u Stocu niti jedan Bosnjak neradi u nekoj javnoj ustanovi, Bosnjacka djeca i dalje po "2 skole pod istim krovom" idu na zadnja vrata kao gubavci, Bosnjackim srednjoskolcima iz Stoca direktor hrvat nece diplomu da potpise pa nemogu na fakultet da se upisu, momku koji je podigao BiH zastavu u centru grada policija slozi krivicnu prijavu za izazivanje nacionalne mrznje....

i vi pricate o majorizaciji?????????????????

A vi fakat mislite da smo mi svi redom budale?

A ne lijepi moji, vasoj politici, vasem mentalnom sklopu i vasim pulenima izabranim da vas vode tako kako vas vode treba objaviti rat do istrebljenja. Sa vama kompromisa nema.
Bosnolog

#111 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Bosnolog »

Socijalista wrote:
bicebolje wrote:

Nikakve prevare tu nema, to samo govori o tome sta etnonaciste zele da naprave od ove drzave, bolan treci rajh je bio kurac za ovo sto se kod nas desava. Ako nisi znao najbitnije je da predsjednik Komsic ima svoj glas u predsjednistvu i da moze sprijeciti serakanje drugih, kuzis? Mozda ne moze puno mrdnuti, ali ne mogu ni drugi bez koncenzusa. Ovo sto BiH ima nema nigdje na kugli zemaljskoj bolan i ti bi sad da ludi Bosnjaci prihvate nekakav dodatni kamen zvanim hb na svoja ledja? Ne budi smijesan bolan. Reci ko si od forumasa sa hb foruma?
U istu se duva,....... :mrgreen:

http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/vlais ... arod-u-bih

http://www.dnevnik.ba/kolumna/nemo%C5%A ... zbogom-bih
Last edited by Bosnolog on 15/12/2010 23:40, edited 1 time in total.
Socijalista

#112 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

Meni je ljudi vise dosta one 4 godine harlakanja i natezanja, Tihic hudnjak nije znao ni ko je ni sta je, sad su Covicevci to htjeli i zakucati...ma dosta vise toga, sad se valja bakljati sa Zlayom a taj ne da kad nesto uzme...sretno ostalima :D
valterbranisarajevo

#113 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by valterbranisarajevo »

Ja ne vjerujem da će SDA dopustiti da SDP dira u njihova "osinja gnijezda": velike praonice novca kao što su BH telekom, Razvojna banka, Zavodi za zapošljavanje, zatim sudove i tužilaštva koji su pod njihovom kontrolom. Neće dopustiti smjenu svojih korumpiranih i nesposobnih direktora.

Nedavno sam pročitao u Oslobođenju da je npr u Kantonu Sarajevo SBiH držala samo 3 javna preduzeća: Velepekaru, Park i GRAS. Sve ostalo drži SDA što znači da su direktno odgovorni za loše održavanje saobraćajne infrastrukture, loše usluge u zdravstvu, probleme u obrazovanju...

Kako napraviti promjene kada će na terenu ostati uglavnom isti ljudi koji su i doveli privredu i usluge građanima u kolaps...
Bosnolog

#114 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Bosnolog »

Bloger wrote:Ništa od obećanih reformi, SDP vodi državu u najveću krizu nakon rata.
SDP mora s neki u koaliciju,SDA je ocito najmanje zlo sa najvise glasova medu kojima je najveci broj probosanski orjentisanih glasaca kao i izabranih predstavnika vlasti a koja je spreman podrzati SDP-ov progrmski plan.....Da ih treba prosijati kao i druge za dvodecenijsku kleptovladavinu asolutno treba,.......Ja sam prema njima imao uvijek prezir zbog svog krimo miljea i korumpirano nesposobne i beskaraktnog odnosa prema glasacima i drzavi kojima treba ogromna cistka,.....

Treba uraditi sve da u buduce SDP uzme toliko glasova da ne mora ulaziti u koaliciju iz nuzde do tada ce se morati birati manej zlo,......Sta reci za Ausvic gdje se plebiscitarno daju glasovi najvecim mrziteljima Bosne i negatorima genocida,....

HDZ dvojnik je ista kopija Herceg Srpske,to jest kombinacjia etnokrimo nacionalisticke anti BH koalicije,.....
cikafe

#115 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by cikafe »

Koliko ima RVATA u BiH, znadel iko? :D
Last edited by cikafe on 15/12/2010 23:47, edited 1 time in total.
splavar šime

#116 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by splavar šime »

Pa ljudi moji vidjeli ste sami da je Dodik pozajmio svoj avion Čoviću, a uskoro će jedan od njih ili obadvoica sa istim avionom šmugnuti iz države ali po svemu sudeći završiti kao Sanader direktno u ćuzu.
Čoviću je jasno da ako SDP bude taj koi će biti nosioc vlasti e onda će morati da ili ide u zatvor ili neznam gdje opet će morati u zatvor jer u Hrvatskoj ga neće a i tamo će uskoro HDZ otići u zaborav jer im evo pola vlade ode iza rešetaka a tek je počelo jer nastavak slijedi.
slobodni armirach

#117 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by slobodni armirach »

BH Telecom nije drzavni, doduse trentuno jest, ali za 2 godine ce se morati prodati da se bi otplatili MMF dugovanja.
mada cisto sumnjam da ce i EP da ostane netaknuta, kad MMF donese konacni racun.

Zlaja citas li ti ovo ista? :)
Socijalista

#118 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

slobodni armirach wrote:BH Telecom nije drzavni, doduse trentuno jest, ali za 2 godine ce se morati prodati da se bi otplatili MMF dugovanja.
mada cisto sumnjam da ce i EP da ostane netaknuta, kad MMF donese konacni racun.

Zlaja citas li ti ovo ista? :)
ZONSI ce vratiti ca. 1mlrd. ;-)
Bloger

#119 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Bloger »

Malo je providno objašnjenje SDP-a zašto ne želi u koaliciju sa HDZ-om. Zar nisu počeli pregovarati sa SDS-om Radovana Karadžića i danas bi ponudlili koaliciju SDS-u da ih Dodik nije preduhitrio. Mislim da je ključ problema u tome što Lagumždija želi biti na čelu Vijeća ministara BiH, i to je jedini razlog što po svaku cijenu nastoji eliminirati HDZ i Čovića. Kakvi principi, kakavi bakrači, u pitanju je gola bitka za vlast.
Socijalista

#120 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

Bloger wrote:Malo je providno objašnjenje SDP-a zašto ne želi u koaliciju sa HDZ-om. Zar nisu počeli pregovarati sa SDS-om Radovana Karadžića i danas bi ponudlili koaliciju SDS-u da ih Dodik nije preduhitrio. Mislim da je ključ problema u tome što Lagumždija želi biti na čelu Vijeća ministara BiH, i to je jedini razlog što po svaku cijenu nastoji eliminirati HDZ i Čovića. Kakvi principi, kakavi bakrači, u pitanju je gola bitka za vlast.
Ovdje nije rijec o drzavnom parlamentu, nego o federlanom...to su dvije razlicite stvari.
1mustra

#121 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1mustra »

Prpa.ba wrote:

Kako mozemo majorizirati dijaspore susjednih zemalja koje silom prilika borave u nametnutoj tamnici naroda? :?

Mislim, 20 godina kukate o toj tamnici naroda, vrijeme da se ona pocne polako i ostvarivati. Sto bi se u narodu reklo- trazili ste- gledajte. :D
Tako je, u prenesenom znacenju, kriva je zrtva a ne silovatelj, jer je zrtva provokativno mrdala kukovima. :lol:
travnik

#122 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by travnik »

Ova koalicija će definitivno ojačati borbu Srba za opstankom entitetskog glasovanja iz dva razloga:
1. Ponovo će potvrditi ranjivu ustavnu poziciju Hrvata, odnosno mogućnost formiranja vlasti, a de se ne poštuje većinska volja tog naroda. To će samo osnažiti srpske argumente za zadržavanjem entitetskog glasovanja, odnosno sprječavanjem dolaska u poziciju Hrvata. To govore i umjereniji srpski političari poput Ivanića i Čavića. Uostalom, da nema entitetskog glasovanja, tko garantuje Srbima da bi bila ispoštovana njihova izborna volja!!???? Zahvaljujući njemu Srbi se još pitaju u BiH. Koliko god to nekom smetalo, istina je.
2. Potpuno će izbiti bošnjački argument o nepostojanju potrebe za entitetskim glasovanjem jer postoje Domovi naroda. Sada se pokazuju različite igrice oko toga. Domovi naroda bi isključivo trebali štiti nacionalne interese, a kako da to rade, kada se biraju podobni većinskom, a ne svom narodu, odnosno oni koji ne uživaju potporu naroda čije interese treba da štite!!!???

To su činjenice, sviđale se nekom ili ne. Srpski političari su mnogo puta entitetsko glasovanje pravdali pozicijom Hrvata. Moj stav je da su Bošnjaci više-manje definitivno odustali od BiH. Naravno, mislim na političare. Njihov cilj je poklopiti potpuno Hrvate u FBiH i tu napraviti svoj entitet ili državicu, a javnoto ne priznaju samo zbog toga što se s tim ne slaže MZ i veliki dio bošnjačkog naroda.

Nije mi jasno kako SDP misli graditi državu sa Hrvatima, kada ne poštuje političku volju tih istih Hrvata???? Ovim drugim strankama je i ovako samo do vlasti stalo. Ovdje se ne radi o propagiranju jedne stranke, već o principijelnom stavu, da se poštuje izborna volja sva tri naroda. Zbog Ustava BiH izborna vilja Srba i Bošnjaka se mora ispoštovati, dok Hrvata ne. To nije pravedno. Moje mišljenje je takvo, neovisno o kojem narodu se radi. U pitanju su principi, a oni nisu rastezljiva kategorija u ovisnosti o potrebama vlastite političke opcije.

O opasnim i zlonamjernim igrama SDP-a su govorili Vuk Baćanović, Mile Lasić, Žarko Puhovski, Ivan Lovrenović, Ugo Vlaisavljević, Bojan Bajić, Senad Avdić i itd. Nitko od njih nema veze sa HDZ-om ili HZ HB. To su ljudi različite nacionalnosti i profesije, dolaze iz različitih država, a zajedničko im je ukazivanje na grubo igranje SDP-a sa državom BiH i besramno ignoriranje Hrvata.

Ovakva koalicija će se među običnim Hrvatima protumačiti kao čin njihovog ignoriranja, majorizacije i potcjenjivanja. Ona dovodi do jedne kolektivne frustracije i udaljava Hrvate od BiH. Tko misli da je to dobro za bh društvo i državu BiH, u grdnoj je zabludi. Doći će do bujanja nacionalizma i produbljivanja animoziteta među narodima u BiH. Nikom normalnom to nije u interesu.

p.s. Da slučajno ne bi koji patriota (čitaj: nacionalista u 90% slučajeva) posumnjao da sam HDZ-ovac, razočarat ću ga, nisam. Stranke za koje sam glasao su minorne. Jedino je jedna prošla u skupštinu kantona. FBiH i BiH, ništa. Osobno, jednako mi je bilo i kada su vladali HDZ-SDA-SDS, i kada je vladala Alijansa, i kada se ubacio SNSD umjesto SDS-a, i kada se HDZ podijelio. Ne očekujem ništa bolje ni u buduće. Tko god dođe na vlast, sve najbolje im želim. Ukazujem samo na opasnosti od ignoriranja samo jednog naroda, i licimjerstvo pojedinih političkih opcija.
cikafe

#123 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by cikafe »

Socijalista wrote:
Bloger wrote:Malo je providno objašnjenje SDP-a zašto ne želi u koaliciju sa HDZ-om. Zar nisu počeli pregovarati sa SDS-om Radovana Karadžića i danas bi ponudlili koaliciju SDS-u da ih Dodik nije preduhitrio. Mislim da je ključ problema u tome što Lagumždija želi biti na čelu Vijeća ministara BiH, i to je jedini razlog što po svaku cijenu nastoji eliminirati HDZ i Čovića. Kakvi principi, kakavi bakrači, u pitanju je gola bitka za vlast.
Ovdje nije rijec o drzavnom parlamentu, nego o federlanom...to su dvije razlicite stvari.
Socijalista ti si mi bas involviran u ovu temu pa pretpostavljam da znas koliko hrvata ima u BiH? Mozes li mi dati tu informaciju ili mjesto gdje je mogu naci? :D HVALA!
1mustra

#124 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1mustra »

travnik wrote: To su činjenice, sviđale se nekom ili ne.
Krivo skroz, pricamo samo o cinjenicama koje nam se svidjaju.
Socijalista

#125 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

cikafe wrote:
Socijalista wrote:
Socijalista ti si mi bas involviran u ovu temu pa pretpostavljam da znas koliko hrvata ima u BiH? Mozes li mi dati tu informaciju ili mjesto gdje je mogu naci? :D HVALA!
Svakakvih brojki sam se naslusao, ja mislim da se krece brojka negdje oko ca. 450.000 ali i to je sve lupanje ma da je ta cifra otprilike 5% gore dole tacna. Puno vise Hrvata ne moze biti u BiH a ni puno manje.
Locked