Fatmir Redux
-
digger
#1 Fatmir Redux
Jeste li ovo znali?
Posebna prica su imena koja su nastala spajanjem pocetnih glasova roditeljskih imena. Ovo je bastina tzv. mijesanih brakova i nemaju nikakvo znacenje ni u arapskom ni u perzijskom niti u turskom jeziku.
Tako je ime Fatmir nastalo od Fatima i Miroslav.
Vise na: http://www.bhdani.com/arhiva/182/t18208p.shtml
Posebna prica su imena koja su nastala spajanjem pocetnih glasova roditeljskih imena. Ovo je bastina tzv. mijesanih brakova i nemaju nikakvo znacenje ni u arapskom ni u perzijskom niti u turskom jeziku.
- kekec
Melisa (biljka-Melissa officinalis L.):...Za vrijeme socijalističke revolucije i neposredno nakon Drugog svjetskog rata bosanski muslimani su, pehlivaneći između vjere i vlasti, krenuli u izmišljanje imena. Tada je nastalo ime Melisa i to od početnih slova u prezimenima Marx, Engels, Lenjin i Staljin,...

http://www.terra.com.sv/especiales/medi ... melisa.htm
E neka je socijalisticka revolucija kriva...
Lenin - zna li neko sta je to "Lenin"a obrnutim čitanjem imena Lenin i dodatkom nastavka "a" za ženski rod, nastalo je ime Ninela.
itd, itd...
Koje gluposti nece sve "strucnjaci" i nasi "umovi" izvaliti.
-
kub lajkan
Tako je odomaćeno ime Ridžvard nastalo tako što su spojena slova koja su različita od prvih slova imena i prezimena tada vrlo popularnih Franca Bekenbauera, Gerda Milera, Pelea i Mišela Platinija.kekec wrote:Koje gluposti nece sve "strucnjaci" i nasi "umovi" izvaliti.
Mogao bi se i ja baviti naukom, šta velite?
- kekec
Stvarno steta da takav talenat propadne.
Cim sretnem gospodina Saliha E. Traku, preporucujem
te iz sveg srca. A on ce se zeznuti ako te ne uzme bar
za asistenta.
Samo si trebao naglasiti da su pojedinci djeci davali to ime
pehlivaneći između njemacko-francusko-juznoamerickog
trulog kapitalistickog fudbala, koji nema nikakve korijene
u nasim hebrejsko-persijsko-arapskim prostorima.
Ma, dobar ti primjer !
Cim sretnem gospodina Saliha E. Traku, preporucujem
te iz sveg srca. A on ce se zeznuti ako te ne uzme bar
za asistenta.
Samo si trebao naglasiti da su pojedinci djeci davali to ime
pehlivaneći između njemacko-francusko-juznoamerickog
trulog kapitalistickog fudbala, koji nema nikakve korijene
u nasim hebrejsko-persijsko-arapskim prostorima.
Ma, dobar ti primjer !
-
glasnost
#6 Re: Fatmir Redux
digger wrote:Jeste li ovo znali?

sad nam fatmir mora mijenjat ime
kako ce on perom (:?) branit bosnjacke interese, a ime mu nastalo od nake neosvijescene balinkure fatime
-
kub lajkan
On i Mirnes imaju istog idola... šta'š, generacija nafurana na revolucije...
-
kub lajkan
Ma najbolji je, mora se priznati, što jes' jes'... Uzima siromašnima i daje bogatima... tj. sebi
- Fair Life
Robin Udkub lajkan wrote:Ma najbolji je, mora se priznati, što jes' jes'... Uzima siromašnima i daje bogatima... tj. sebi
- Soul_Sista
Da li iko ovdje zna porijeklo imena Imra?
- Soul_Sista
rumenko wrote:kublaj bi to mor'o znati....mada ja kontam da bi moralo imati veze sa....Irma...samo su se zayebali prilikom upisa....
Da lako je pomisliti ali to su dva sasvim razlicita imena. Raspitivala sam se za Irma i ako mene nisu lagali to je njemacko ime...e sad ...
-
kub lajkan
khm-khm...Soul_Sista wrote:rumenko wrote:kublaj bi to mor'o znati....mada ja kontam da bi moralo imati veze sa....Irma...samo su se zayebali prilikom upisa....![]()
Da lako je pomisliti ali to su dva sasvim razlicita imena. Raspitivala sam se za Irma i ako mene nisu lagali to je njemacko ime...e sad ...
Nauka o postanku imena nam govori ovo:
Ime IMRA je u direktnoj vezi sa jednim ruskim gradom koji se nekad zvao CARICIN. Da bismo doznali u kakvoj su vezi CARICIN i IMRA, trebamo znati da je Caricin STARO IME VOLGOGRADA. Tokom istorije su ovim gradom prodefilovale mnoge vojske i vladari koji su sa sobom donosili svoj izgovor, pa je vremenom i transformisan ovaj naziv. Otprilike ovako:
STARO IME VOLGOGRADA
STARIME VOLGGRADA
STRIME VGRADA
SRIM VGRAD
IMVGRAD
IMRAD
IMRA
Eto, tako je bilo, ako mi ne vjerujete pitajte i nekog drugog znanstvenika...
-
dr.pi
Uloga socijalističke revolucije u bošnjačkoj porodici
Kako su se u tradiciju bosanskih muslimana uvukli Marx, Engels, Lenjin i Staljin? Otkad je Sandokan Bošnjak, a Ajko, Bejzo, Džehvo, Hato, Kavo, Kado, Hanko, Ramzo i Šaho - žene? Zašto se neka djeca zovu Luster, Svilen Konac, Pištaljka, Revizor ili Ortoped? Čije su Darija i Suzana, i zašto kćerki ne dati ime Kuraheta?
Nije to zaslugom nikakve socijalisticke revolicije vec zadrtog komunizma.
Poredjenje je kita
-
Prenj
dr.pi wrote:Uloga socijalističke revolucije u bošnjačkoj porodici
Kako su se u tradiciju bosanskih muslimana uvukli Marx, Engels, Lenjin i Staljin? Otkad je Sandokan Bošnjak, a Ajko, Bejzo, Džehvo, Hato, Kavo, Kado, Hanko, Ramzo i Šaho - žene? Zašto se neka djeca zovu Luster, Svilen Konac, Pištaljka, Revizor ili Ortoped? Čije su Darija i Suzana, i zašto kćerki ne dati ime Kuraheta?
Nije to zaslugom nikakve socijalisticke revolicije vec zadrtog komunizma.![]()
Poredjenje je kita
Slutim ovdje Jekana maskiranog najnovijim nickom
-
digger
Sto je moja majka uobicavala da kaze: Lakse je vjerovati nego ici okolo i pitati.kub lajkan wrote:...Otprilike ovako:
STARO IME VOLGOGRADA
STARIME VOLGGRADA
STRIME VGRADA
SRIM VGRAD
IMVGRAD
IMRAD
IMRA
Eto, tako je bilo, ako mi ne vjerujete pitajte i nekog drugog znanstvenika...