Pitanje: Dali je moguce osnovati kongres Bosnjaka koji teze ujuednjenju ili spajanju vjere sa politikom, sto bi krace receno pretstavljalo islamsku politicku partiju koja bi parirala krscanskim politickim partijama na zapadu.
Fatmir Alispahic: Nemoj se ljuti na mene što ću biti iskren. Ovo što si ti rekao mogao bi poželjeti, recimo, Radovan Karadžić, jer bi takav Kongres opravdao Karadžićeve ratne ciljeve. Vjeru i politiku treba razdvojiti. Džamija sebi, politika sebi. Ovo je Evropa, i mi smo muslimani u Evropi. Islamski je da opstanemo, a da bismo opstali naše političko organiziranje mora biti evropsko. I ne samo to. Ovo je Bosna. U Bosni mi nismo sami. Ako svoju politiku vežemo za džamiju, onda smo legitimizirali srpsko i hrvatsko separatističko pravo. Mi svoju politiku moramo vezati za bosanstvo, za izgradnju zajedničkih interesa sa Srbima i Hrvatima, jer od tog zajedništva ovisi opstanak Bosne, a time i nas samih. Kazat ćeš – oni neće. Pa dobro, ne moraju, ali oni nikud iz Bosne ne mogu otići dok im mi to ne dozvolimo. A mi bismo im to dozvolili ako bismo se separirali u svoj vjersko-politički krug. Dokle god smo mi otvoreni prema bosanstvu, dotle Bosna ima šanse. Ako se mi zatvorimo, zatvorena je budućnost Bosne. Ja pretpostavljam da ti se ovaj odgovor neće svidjeti, pa, eto, možda se ne sviđa ni meni, ali – to je realnost.