Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
phil manzanera

#1 Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

Danas sam išao (Sarajevo) da ovjerim zdravstvenu knjižicu za dijete od 15 godina. Rekoše mi da treba potvrda o redovnom školovanju da bi dijete dobilo pravo na zdravstveno osiguranje. Dobro, to meni nije problem, završio sam to.

No, priupistao sam ih šta je sa djecom koje se NE školuju redovno ili se NE školuju nikako, kakvih je veeeeliiiki broj u BiH, jer nemaju svi mogucnost da školuju svoju djecu, ili nemaju novaca ili su bolesni itd, rekoše mi da treba prijava na biro za zapošljavanje.

Tu sam ostao prosto šokiran i nisam mogao da vjerujem da očekuju da dijete od 15 godina bude zaposleno u radni odnos.

Po meni je ovo užas i koliko se sjećam zadnji put je Gestapo tjerao jevrejsku djecu u logorima da rade sa 15 godina.

Šta god vi rekli, meni ovo nije u redu.
animals

#2 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by animals »

Nije u redu da dijete od 15 godina se ne skoluje..
ako sam dobro razumio..
klosar pravi

#3 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by klosar pravi »

:D
hizo ramidovic

#4 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by hizo ramidovic »

phil manzanera wrote:Danas sam išao (Sarajevo) da ovjerim zdravstvenu knjižicu za dijete od 15 godina. Rekoše mi da treba potvrda o redovnom školovanju da bi dijete dobilo pravo na zdravstveno osiguranje. Dobro, to meni nije problem, završio sam to.

No, priupistao sam ih šta je sa djecom koje se NE školuju redovno ili se NE školuju nikako, kakvih je veeeeliiiki broj u BiH, jer nemaju svi mogucnost da školuju svoju djecu, ili nemaju novaca ili su bolesni itd, rekoše mi da treba prijava na biro za zapošljavanje.

Tu sam ostao prosto šokiran i nisam mogao da vjerujem da očekuju da dijete od 15 godina bude zaposleno u radni odnos.

Po meni je ovo užas i koliko se sjećam zadnji put je Gestapo tjerao jevrejsku djecu u logorima da rade sa 15 godina.

i bas ti rekli da treba prijava sa biroa za dijete a ne za roditelje/staratelje?
studiorum_tuzlaensis

#5 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by studiorum_tuzlaensis »

Pitaj google kako u Americi i normalnom svijetu funkcioniše zdravstveno osiguranje.

Onda se vrati ovdje i pogledaj šta si napisao.

Onda opet pitaj google šta je fašizam.

phil manzanera

#6 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

hizo ramidovic wrote:
phil manzanera wrote:Danas sam išao (Sarajevo) da ovjerim zdravstvenu knjižicu za dijete od 15 godina. Rekoše mi da treba potvrda o redovnom školovanju da bi dijete dobilo pravo na zdravstveno osiguranje. Dobro, to meni nije problem, završio sam to.

i bas ti rekli da treba prijava sa biroa za dijete a ne za roditelje/staratelje?

Da, da, kristalno jasno, DIJETE se mora prijaviti na biro za zaposljavanje, a ne roditelj(i) !!!
phil manzanera

#7 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

studiorum_tuzlaensis wrote:Pitaj google kako u Americi i normalnom svijetu funkcioniše zdravstveno osiguranje.

Onda opet pitaj google šta je fašizam.

Eto care, nismo u Americi, mi smo u Europi koja je koliko-toliko socijalna "zemlja" za razliku od Amerike (vjerovatno mislis na USA), koja je daaaleeeeko od socijalne zemlje.

Volio bih da tvome djetetu kazu da mora da pocne da radi sa 15 godina, pa da vidis kako to izgleda. Ustvati, ne bih volio, to je samo retoricka postavka. Tuzno je da to podrzavas.
phil manzanera

#8 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

animals wrote:Nije u redu da dijete od 15 godina se ne skoluje..
ako sam dobro razumio..

Naravno da nije u redu da se dijete od 15 godina ne skoluje, ali naglasavam da mnogo djece u siromasnoj BiH nema mogucnost da nastavi skolovanje nakon osnovne skole (a pitanje je da li su i nju zavrsili) i nije u redu da se trazi da DIJETE od 15 godina koje se ne skoluje redovno mora ici da se prijavi na biro za zaposljavanje i u konacnci da radi sa 15 godina da bi imao pravo na zdravstveno osiguranje. Sa 18 da, ali sa 15 - nikako!
hizo ramidovic

#9 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by hizo ramidovic »

phil manzanera wrote:

Eto care, nismo u Americi, mi smo u Europi koja je koliko-toliko socijalna "zemlja" za razliku od Amerike (vjerovatno mislis na USA), koja je daaaleeeeko od socijalne zemlje.

Volio bih da tvome djetetu kazu da mora da pocne da radi sa 15 godina, pa da vidis kako to izgleda. Ustvati, ne bih volio, to je samo retoricka postavka. Tuzno je da to podrzavas.
ne pise da mora da pocne da radi vec da se mora prijaviti na biro da bi ostvario pravo na zdravstvenu zastitu...
Haris.ba

#10 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Haris.ba »

Po zakonu dijete sa 15 godina se može zaposliti, a sa 16 vjenčati.

Sa 14 godina može da ide u (maloljetnički) zatvor.

Sa 7 godina može odgovarati parnično.

P.S.
Prijava na biro ne znači da dijete mora raditi. Takav je sistem trenutno da bi se dobilo zdrastveno.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by dr.gog »

Nisi dobro razumio sistem. Svako dijete ima pravo na osiguranje, nema tu puno filozofije. Potvrda sa Biroa je dokaz da biro( tj. min.financija posredno), pokriva troškove liječenja djeteta "osiguranika", tj. osiguranje roditelja se prenosi na djete, što je i logično.

Poređenje sa...Geheimestaatpolizei :D nema mjesta.Godine nisu igrale nikakvu ulogu.

To ti je istina, i bilo bi dobro zakatančit' ovu temu :)
phil manzanera

#12 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

Dakako da nije receno da mora da radi sa 15 godina, ali ako ga salju na biro za zaposljavanje - ponavljam: biro za zaposljavanje, pa sta taj biro radi? Valjda mu je obaveza da nadje prijavljenom djetetu - zaposlenje! I dalje ne mogu da vjerujem da podrzavate ovo. :|
Last edited by phil manzanera on 16/10/2018 12:01, edited 1 time in total.
Haris.ba

#13 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Haris.ba »

phil manzanera wrote:Dakako da nije receno da mora da radi sa 15 godina, ali ako ga salju na biro za zaposljavanje - ponavljam: biro za zaposljavanje, pa sta taj biro radi? Valjda mu je obaveza da nadje prijavljenom djetetu - zaposlenje!
Gdje ti živiš? Jelde da nisi odavle?
phil manzanera

#14 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

Haris.ba wrote:
phil manzanera wrote:Dakako da nije receno da mora da radi sa 15 godina, ali ako ga salju na biro za zaposljavanje - ponavljam: biro za zaposljavanje, pa sta taj biro radi? Valjda mu je obaveza da nadje prijavljenom djetetu - zaposlenje!

Jok ba care, ja sam iz Vlasenice. Vi "odavle" više vrijedite od nas iz Vlasenice, puno više, šatro.
Last edited by phil manzanera on 16/10/2018 12:04, edited 1 time in total.
insomnia78

#15 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by insomnia78 »

Bgt kakav si ti bio u skoli
phil manzanera

#16 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by phil manzanera »

insomnia78 wrote:Bgt kakav si ti bio u skoli
Kakve ba to veze ima?
apsidejzi

#17 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by apsidejzi »

phil manzanera wrote:
Haris.ba wrote:

Jok ba care, ja sam iz Vlasenice. Vi "odavle" više vrijedite od nas iz Vlasenice, puno više, šatro.
U vas u Vlasenici biro pronalazi posao ljudima?
Haris.ba

#18 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Haris.ba »

phil manzanera wrote:
insomnia78 wrote:Bgt kakav si ti bio u skoli
Kakve ba to veze ima?
Velike. :D
Radio Sarajevo

#19 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Radio Sarajevo »

Admini, dajte zatvorite ovu temu. Niđe ni fašizma, a ni smisla ovakvim nebulozama.
apsidejzi

#20 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by apsidejzi »

Radio Sarajevo wrote:Admini, dajte zatvorite ovu temu. Niđe ni fašizma, a ni smisla ovakvim nebulozama.
Neka ba, daj da se malo smijemo :D Vidis da smo dosli do toga da biro pronalazi ljudima posao. Mozda jos bude zanimljivih izjava.
Haris.ba

#21 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Haris.ba »

Биро Власеница
Адреса: Светосавска 86, 75440 Власеница
Телефон: 056 / 733 – 206
Емаил: [email protected].

Treba zvati da se pita imaju li posla da nađu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22 Re: Fašizam u Sarajevu i BiH (novi prilozi)

Post by Chmoljo »

:roll:

Indijo...
Locked