Fasizam u Evropi?!

osa

#76 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by osa »

KREMEN wrote:
Bosnolog wrote:
keep it real wrote:[quote="Bosnolog"

Amerika nije socijalna drzava ,mada ti pruza sve mogucnoati ako zelis raditi ,obrazovati se i i biti ces uspjesan i bogat,zivjeti u bogatijem dijelu grada ,druziti se u bogatom drustvu.Sirotinje ce uvijek biti a sami su najveci krivci za svoj status . Zasto svi koji dosele u Ameriku zele biti i Amerikanci ? zato sto su svi jednaki pred zakonom i svi imaju iste mogucnosti uspjeha na svimpoljima sa maksimalnim slobodama i pravima dok istima ne ugrozavas necija druga prava.Koripcija gotovo da ne postoji.Nema razlike izmedu vlastodrzaca i obicnih ljudi pred zakonom.Zakon je jedan za sve.
Lobiji i lobisticke ske grupe su nesto drugo, pa onaj ko ima lovu ima i moc to ti je zakon novca ,znanja i interesa kao i svugdje u svijetu.

Jesi ti zivio u Americi ili Evropi pa pricas iz iskustva ili si samo cuo od svog prijatelja koji je to isto negdje cuo???
U Austriji svaki stranac koji radi 6 mj. u jednoj firmi ima pravo sljedeci 6 mj. ako ne radi 60%od plate, pa onda socijalna pomoc koja je nesto manja..
Imali to u Americi..Zdravstvenu pomoc ako npr, samo jedan roditelj radi imaju svi clanovi porodice..i ti pricas o fasizmu..
američki i europski kapitalizam su dvije potpuno različite priče, europski više socijalni (tu ulaze i australija i kanada), a američki bolji za poslovanje i poduzetnike.
MFToonyo

#77 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by MFToonyo »

americki kapitalizam je super za kapitaliste.

za ostale je sranje.
Broj 1

#78 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Broj 1 »

U Holandiji , Svedskoj kao i Belgiji najbolje prolaze kriminalci.
Ko je god pokusao posteno nije mu uspjelo.
Geronimo81

#79 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Geronimo81 »

Broj 1 wrote:U Holandiji , Svedskoj kao i Belgiji najbolje prolaze kriminalci.
Ko je god pokusao posteno nije mu uspjelo.
Pa valjda ti nevole da rade i nisu naucili da rade pa im je lakse se baviti kriminalom.Cuj tko god je pokusao da radi posteno nije uspjeo :)
Bosnolog

#80 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Bosnolog »

KREMEN wrote:
Bosnolog wrote:
keep it real wrote:[quote="Bosnolog"

Amerika nije socijalna drzava ,mada ti pruza sve mogucnoati ako zelis raditi ,obrazovati se i i biti ces uspjesan i bogat,zivjeti u bogatijem dijelu grada ,druziti se u bogatom drustvu.Sirotinje ce uvijek biti a sami su najveci krivci za svoj status . Zasto svi koji dosele u Ameriku zele biti i Amerikanci ? zato sto su svi jednaki pred zakonom i svi imaju iste mogucnosti uspjeha na svimpoljima sa maksimalnim slobodama i pravima dok istima ne ugrozavas necija druga prava.Koripcija gotovo da ne postoji.Nema razlike izmedu vlastodrzaca i obicnih ljudi pred zakonom.Zakon je jedan za sve.
Lobiji i lobisticke ske grupe su nesto drugo, pa onaj ko ima lovu ima i moc to ti je zakon novca ,znanja i interesa kao i svugdje u svijetu.

Jesi ti zivio u Americi ili Evropi pa pricas iz iskustva ili si samo cuo od svog prijatelja koji je to isto negdje cuo???
U Austriji svaki stranac koji radi 6 mj. u jednoj firmi ima pravo sljedeci 6 mj. ako ne radi 60%od plate, pa onda socijalna pomoc koja je nesto manja..
Imali to u Americi..Zdravstvenu pomoc ako npr, samo jedan roditelj radi imaju svi clanovi porodice..i ti pricas o fasizmu..

Ovisno u kakvoj firmi radis i koliko dugo,takode u USA nakon 6 mjeseci rada u kontinuitetu ,ako ostanes bez posla imas pravo na pomoc sa zavoda za zaposljavaje ali ne i medicinsko, ili je umanjeno.Neke manje kompanije nemaju zdravstvene beneficije a i godisnji odmori su mnogo kraci u odnosu na evropske , gdje radnici imaju mnogo bolje beneficije i zastitu dok su na zavodu za zaposljavanje.....U Evropi je vise socijalni kapitalizam poredeci ga sa americkim.

Tema je Fasizam u Evopi , ljudska prava i slobode a ne ekonomsko socijalna prava , koje su zaista mnogo vece u evropskim zemljama, to svi znamo ..... netrpeljivost prema strancima lezi , zbog priliva emigrnata iz trecih zemalja kao i istocno Evropskih zemalja to jest novih clanica EU-a koji su voljni raditi za mnogo manje novca od domaceg stanovnistva sto za posljedicu ima gubitak radnih mjesta ili rad za nizu platu i pojave netrpeljivosti prema istima kao i jacanja stranaka radikalne nacionalisticke desnice i pojave fasizma.
Abacija

#81 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Abacija »

Bosnolog wrote: Kada bi u BiH ljudsk prava islobode bili zasticeni koa u Americi , da je zakon tako striktan po pitanju diskriminacije i da nam je drzava uredena poput nje nidje kraja nasem rahatluku ne bi bilo.
:thumbup: :bih:
dr.Gonzo

#82 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by dr.Gonzo »

Svjedoci smo globalne ekonomske krize. Vise naucnih studija je potvrdilo vezu izmedju ekonomske situacije, i stope desnog ekstremizma u drustvu. Kad su male plate i velika nezaposlenost, ljudi se osjecaju nesigurno i nezadovoljno. To nezadovoljstvo se cesto manifestira glasanjem za nekonvencionalne politicke opcije. Kako organizovane ekstremne ljevice vise nema, preostaju samo ultradesnicari. Oni koriste povecanu nesigurnost i strah clanova drustva, da stimulisu osjecaj ksenofobije koji se u ovim okolnostima prirodno razvija. Svojevremeno samo vidio grafik koji opisuje zavinost podrske ekstremnoj desnici u Njemackoj, u odnosu na ekonomske pokazatelje, i situacija je bila vise nego ocita. Kad je dobra ekonmska situacija, podrska ekstremnim strankama je marginalna. Ljudi imaju pametnijeg posla.
Znaci, u narednom periodu mozemo samo ocikivati porast znacaja ekstremno desnih stranaka sirom Evrope.

Postoji jos jedan faktor koji znatno utice na porast podrske neonacistima. Ako zanemarimo one prave, okorjele fasiste kojih je objektivno veoma malo, podrska strankama kao sto je NPD u Njemackoj uglavnom dolazi od strane nezadovoljnog stanovnistva u ruralnim oblastima. Primjera radi, u Njemackoj drzavi Brandenburg, NPD je usao u drzavni parlament, uglavnom zahvaljujuci ovoj kategoriji stanovnika. Samo su se oni potrudili da obilaze zabacena sela sa malo ljudi, koji svakako ne zive dobro. Mainstream strankama se jednostavno nije isplatilo trositi pare na kampanje u ovim oblastima. Recimo da stranka ima budzet od 1000 eura. Ako ih potrose na kampanju u Potsdamu (najveci grad u Brandenburgu), mogu dobiti 1000 novih glasova. Cijena glasa je jedan euro. Sa druge strane, da bi otisli u neko zabaceno selo i ubjedili 100 seljaka da glasaju za njih, trebalo bi im isto para. To se jednostavno ne isplati, jer mogu efikasnije potrositi te pare. Sa druge strane, ektremne stranke kao NPD nemaju puno izbora (u velikim gradovima cesto nikako nisu u mogucnosti da vode aktivne kampanje), pa se posvecuju i tim glasacima. Zato su i usli u parlament.

Sto se tice odnosta prama ovim strankama u parlamentu, mislim da je aktivno ignosiranje, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, najbolja opcija.
Abacija

#83 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Abacija »

dr.Gonzo wrote:Svjedoci smo globalne ekonomske krize. Vise naucnih studija je potvrdilo vezu izmedju ekonomske situacije, i stope desnog ekstremizma u drustvu. Kad su male plate i velika nezaposlenost, ljudi se osjecaju nesigurno i nezadovoljno. To nezadovoljstvo se cesto manifestira glasanjem za nekonvencionalne politicke opcije. Kako organizovane ekstremne ljevice vise nema, preostaju samo ultradesnicari. Oni koriste povecanu nesigurnost i strah clanova drustva, da stimulisu osjecaj ksenofobije koji se u ovim okolnostima prirodno razvija. Svojevremeno samo vidio grafik koji opisuje zavinost podrske ekstremnoj desnici u Njemackoj, u odnosu na ekonomske pokazatelje, i situacija je bila vise nego ocita. Kad je dobra ekonmska situacija, podrska ekstremnim strankama je marginalna. Ljudi imaju pametnijeg posla.
Znaci, u narednom periodu mozemo samo ocikivati porast znacaja ekstremno desnih stranaka sirom Evrope.
Da se vratimo malo u istoriju... Mene interesuje zasto su u teskim vremenima neka drustva birali ultra-ljevicare (npr. Lenjina u Rusiji) dok su druga izabrala ultra-desnicare (Hitlera u Njemackoj). :?
dr.Gonzo

#84 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by dr.Gonzo »

Onako laicki, ja bih rekao da tu bas i nije bilo nekog izbora. Jednostavno, splet veoma kompleksnih okolnosti je doveo do onoga sto se desilo.
Dvadesetih godina Njemacka je imala jaku ljevicu koja je mogla izvesti revoluciju, ali uticaj SSSR-a, pogotovo Staljina, na razvoj situacije je bio poguban. Isto se kasnije desilo i u spanskoj revoluciji, kada je Staljinova politika bila veoma stetna za spanske socijaliste.
Neki bi cak isli tako daleko da tvrde da je fasizam u evropi izrod politickih igraniki sovjetske vlasti koje su se otele kontroli.
seln

#85 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by seln »

A sta reci na iznenadjujuce jacanje ljevicara u Njemackoj, koji su u nekim dijelovima zemlje vec pretekli klasicne socijaldemokrate?
I Njemacka je pogodjena krizom.....
dr.Gonzo

#86 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by dr.Gonzo »

A sta reci na iznenadjujuce jacanje ljevicara u Njemackoj, koji su u nekim dijelovima zemlje vec pretekli klasicne socijaldemokrate?
Pa i to nije neko iznenadjenje, nakon politike koju su social demokrati vodili u zadnjih par godina. U velikoj koaliciji sa CDU-om su se "pomakli u desno", i izgubili povjerenje velikog broja biraca, sto je dobro doslo lijevim, koji su pored toga pokupili veliki broj glasova DDR nostalgicara.
staza

#87 EU forever...

Post by staza »

Sve zavisi kako na to gledaš: ako su se lijevi pomakli u desno, onda su oni centrirani ili blago udesno od centra pozicionirani (npr. CDU) se pomjerili u lijevo.
Najbolji primjer je Angela.
Sjetimo se afere CDU-ovske tj. kolovske, sa njegovom kolibicom tj. vikendicom, kupljenom od stranačkoga budžeta, plaćenom 1 milion DM (tadašnjih), koja je izišla na vidjelo a CDU se razračunao sa kriminalcima u vlastitim redovima.
Dobili su superradnu i superpoštenu političarku Merkel, i danas mogu komotno ulaziti u koaliciju ili nastupati sami.
Tako to rade veliki...
Pobjeda desnice EU-a (parlamentarna), samo je povratak u centar, liberalni, makar se tako i ne nazivao.
Slijedećih godina ljevica će još jače udariti: Francuska, Norveška, itd.: najbolji su pokazatelji šta se sprema...
:-)
BHCluster

#88 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by BHCluster »

Abacija wrote:
dr.Gonzo wrote:Svjedoci smo globalne ekonomske krize. Vise naucnih studija je potvrdilo vezu izmedju ekonomske situacije, i stope desnog ekstremizma u drustvu. Kad su male plate i velika nezaposlenost, ljudi se osjecaju nesigurno i nezadovoljno. To nezadovoljstvo se cesto manifestira glasanjem za nekonvencionalne politicke opcije. Kako organizovane ekstremne ljevice vise nema, preostaju samo ultradesnicari. Oni koriste povecanu nesigurnost i strah clanova drustva, da stimulisu osjecaj ksenofobije koji se u ovim okolnostima prirodno razvija. Svojevremeno samo vidio grafik koji opisuje zavinost podrske ekstremnoj desnici u Njemackoj, u odnosu na ekonomske pokazatelje, i situacija je bila vise nego ocita. Kad je dobra ekonmska situacija, podrska ekstremnim strankama je marginalna. Ljudi imaju pametnijeg posla.
Da se vratimo malo u istoriju... Mene interesuje zasto su u teskim vremenima neka drustva birali ultra-ljevicare (npr. Lenjina u Rusiji) dok su druga izabrala ultra-desnicare (Hitlera u Njemackoj). :?
To je sigurno sto tada malo inteligentni ljudi prestaju glasati za one koji su u vladi a sa tim cinom daju oporbi vise sanse i to jeto.
tempora

#89 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by tempora »

osa wrote:
ovo podvučeno nije istina, imam kamarau familije po zapadu, dva strica u australiji, majku u njemačkoj, dva ujaka u austriji, jednog u nizozemskoj, bratića u usa, i nitko mi se nikad nije požalio da je imao problema s ksenofobijom domicilnog stanovništva, doduše, nitko od njih nije na socijali, ni kriminalac, nitko ne pljuje na zemlju koja ga hrani, možda je samo u tome problem.

Cuj da si rekao kako tvoji koji su vani nisu imali prilike susresti se s diskriminacijom prihvatila bih tu tvoju recenicu kao izuzetno lijepu vijest. No obzirom da naglasavas kako ti isti tvoji nisu na socijali niti kriminalac, dovodeci valjda tako u vezu nepostojecu diskriminaciju prema istima -bojim se da ne samo nisi zreo za bilo kakvu tvrdnju po tom pitanju, nego ovu tematiku uokvirujes prvenstveno svojim predrasudama. To sto tvoji nisu dozivjeli nista slicno, izuzetna je lijepo cuti, ali bi bilo krajnje obzirno s tvoje strane, da prije no sto pocnes sa ovakvim tvrdnjama imas obzira prema zrtvama- citaj mrtvima koji svake godine u istoj Evropi bivaju zapaljeni ili ubijeni a koje valjda po svom rezonu karakterises kao ljude jel na socijali ili kriminalce. Jer valjda si to htio da kazes? Tvoji su uzorni gradjani, a ostatak koji se slucajno pobuni na diskriminaciju ( zaboga, odakle im pravo?) taj je u nekoj mutnoj radnji, jer kako drukcije objasniti diskriminaciju prema istome.
Da ti osvjezim pamecenje sa zadnjim primjerom Njemice egipatskog porijekla, koja je trudna ovoga ljeta ubijena u sudnici, za vrijeme procesa u tuzbi za diskriminaciju od strane jednoga Njemca te izbodena cak cini mi se 18 puta nozem.
Sumnjam da ces imati sluha za isto, jer kada pricas o kritici o jednoj zemlji koja kao nekoga hrani ( koga hrani i na koji nacin?) ocigledno da nemas pojma o cemu pricas, ali se ako vec ucestvujes u ovakvoj jednoj diskusiji pozabavi monitorima EU o porastu diskriminacije, incidentima kao gore navedeni i prema kojim grupama stranaca je ista usmjerena.
I pustite se supljih prica o tome kako BiH nema pravo o cemu pricati po tom pitanju, jer ovdje je rijec o Evropi a ne o prilikama u Bosni. A diskriminacija na ma kojem tlu, ostaje diskriminacija i ne umanjuje njenu negativnost samo zato sto se kao radi o nekim slobodnijim, demokratskijim rezimima.
Ti i mnogi ovdje, polaze od toga da gradjanstvo u demokratskim rezimima po automatizmu jeste liberalno, tolerantno, intelektulano ili kako vec drukcije postedjeno od barbarstva nama vicnog. Ako to nije predrasuda ne znam sta jeste.
staza

#90 Aha...

Post by staza »

osa wrote:[quote="KREMEN"

ovo podvučeno nije istina, imam kamarau familije po zapadu, dva strica u australiji, majku u njemačkoj, dva ujaka u austriji, jednog u nizozemskoj, bratića u usa, i nitko mi se nikad nije požalio da je imao problema s ksenofobijom domicilnog stanovništva, doduše, nitko od njih nije na socijali, ni kriminalac, nitko ne pljuje na zemlju koja ga hrani, možda je samo u tome problem.
I moja malenkost ima priličan broj daljnje rodbine u nekoliko evropskih zemalja: odlično ih primili: stranci im se pokazali kao odlične komšije: poslove našli, pa ih malo izgubili, pa opet našli; djeca im se odlično školuju... sve u svemu: zadovoljni su.
Da, države koje su ekonomski stabilnije, jesu i demokratskije, i liberalnije: nisu jedino u situaciji, ako ne radiš: onda idu geta, i to opet ne u svim evropskim zemljama, nego u onima, gdje je konkurencija za posao, na koji konkuriraju imigranti, najveća: recimo Francuska.
A naši ljudi, su, većinom, snalažljivi, pa odma' pronađu posao: djeca im najbolji učenici, i najomiljeniji u školama sa domicilnim stanovništvom.
BiH je dno: i po BDP-u, i po poštovanju ljudskih prava, i po nevladinim organizacijama (trebaju da čuju kako se iste organizacije u nekim evropskim zemljama bore za humana prava, a kako to na Balkanu rade), i po strankama, i po toleranciji: i takva su sva tranzicijska društva: i prema homoseksualcima (prema kojima gajim izuzetan intimni animozitet, ali ne podržavam nasilje koje su u Sarajevu pretrpjeli) i prema Romima (Bugarska, Rumunija, Mađarska), i prema socijalno nezbrinutima (koji se u tranzicijskim zemljama potiskuju u geta: a to će, gospodo, doći i kod nas, pogledajmo incidente raznih vrsta: nacionalnih, ekonomskih i inih, koji sve više pogađaju provincije u BiH i na Balkanu; a metropole i veći gradovi to kanalizaraju na drugačiji način)...
Eno Kosovari izgradiše auto-put, i oni će nas preteći...
:bih:
dr.Gonzo

#91 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by dr.Gonzo »

Evo jedno frisko, licno iskustvo. Iako nije u pitanju fasisticki ispad, siguran sam da se velikom broju ljudi koji zive vani desavalo nesto slicno.
Dodje mi clan porodice u posjetu, i odvedem je da se registruje u policiji. Ja nakon toga odem na posao, a ona ostane da ceka. I za sat se javlja, kaze nije nista zavrsila, i nije ni skontala sta su od nje trazili jer niko NIJE HTIO govoriti engleski. Em sto je ponizavajuce sto se gradjani trecih zemalja moraju da se registruju u policiji, jos bi mozda trebali zbog toga i da nauce pricati jezik njihove male zemlje?
I nista, odemo jutros opet, zajedno. Greska je sto sam u formular upisao adresu koja je razlicita od ono gdje imam prijavljen boravak. Moja greska, o tome nema govora, i ponovo popunjavamo formular sa ispravnom adresom. Opet se natezemo oko jezika, nece da primi formular, ja ne razumijem sve sto mi govori i pitam sto u policiji za strance ona ne govori niti jedan strani jezik, meni puca film i postajem bezobrazan skoro kao ona... Uglavnom, ona nece da primi prijavu, jer nam vise ne vjeruje nakon sto smo je pokusali prevariti sa prvom adresom. Sad mi trazi potvrdu od vlasnika stana na kome sam prijavljen, i to ovjerenu kod notara, da zaista zivim tamo.

Sve zbog toga sto sam htio biti uzoran gradjanin i postovati glupi zakon koji kaze da se gosti moraju prijaviti, i koji vecina mojih poznanika svakako zanemaruje.

Mozda nije u pitanju diskriminacija, znam da se ovakve stvari desavaju svugdje. I sve je po zakonu. Al iskreno, to me ni malo ne tjesi. ***em im mater svima zajedno cijelo jutro.
Broj 1

#92 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Broj 1 »

Evo neki dan cujem od rodjaka da ekstremno desni politicar Wilders predlaze uvodjenje poreza za muslimanke koje nose marame!

Pa hebote pa to je extremna vrsta fasizma.

Koji su to apsurdi, ali ciljani, javne kuce, homo klubovi itd. ne smetaju njihovim krscanima ali smetaju marame.

Musko sam ali iz nekog inata cu poceti nosati maramu, onako umotanu ko ahmediju sto nose u Afghanistanu.

Ovo ce izaci na gori fasizam nego sto je hico radio.

Nedavno su Marokanca, koji je profesor na univerzitetu otpustili samo zato sto je dao intervju iranskoj televiziji. Ako neko zna vise neka postavi.
Risto Kuglarić

#93 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Risto Kuglarić »

JThomas wrote:
MFToonyo wrote:fasizam u evropi je periferna pojava dok je to kod nas mainstream, glavno uvjerenje koje se gaji u porodici, obdanistu, skolama, medijima. tamo fasisti imaju 3% glasova a kod nas 95%.
tačno to.

mi od svih naroda se bavimo i zanimamo fašizmom u zapadnoj evropi :-) ko o čemu, kurva o poštenju...

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
MFToonyo

#94 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by MFToonyo »

dr.Gonzo wrote:Evo jedno frisko, licno iskustvo. Iako nije u pitanju fasisticki ispad, siguran sam da se velikom broju ljudi koji zive vani desavalo nesto slicno.
Dodje mi clan porodice u posjetu, i odvedem je da se registruje u policiji. Ja nakon toga odem na posao, a ona ostane da ceka. I za sat se javlja, kaze nije nista zavrsila, i nije ni skontala sta su od nje trazili jer niko NIJE HTIO govoriti engleski. Em sto je ponizavajuce sto se gradjani trecih zemalja moraju da se registruju u policiji, jos bi mozda trebali zbog toga i da nauce pricati jezik njihove male zemlje?
I nista, odemo jutros opet, zajedno. Greska je sto sam u formular upisao adresu koja je razlicita od ono gdje imam prijavljen boravak. Moja greska, o tome nema govora, i ponovo popunjavamo formular sa ispravnom adresom. Opet se natezemo oko jezika, nece da primi formular, ja ne razumijem sve sto mi govori i pitam sto u policiji za strance ona ne govori niti jedan strani jezik, meni puca film i postajem bezobrazan skoro kao ona... Uglavnom, ona nece da primi prijavu, jer nam vise ne vjeruje nakon sto smo je pokusali prevariti sa prvom adresom. Sad mi trazi potvrdu od vlasnika stana na kome sam prijavljen, i to ovjerenu kod notara, da zaista zivim tamo.

Sve zbog toga sto sam htio biti uzoran gradjanin i postovati glupi zakon koji kaze da se gosti moraju prijaviti, i koji vecina mojih poznanika svakako zanemaruje.

Mozda nije u pitanju diskriminacija, znam da se ovakve stvari desavaju svugdje. I sve je po zakonu. Al iskreno, to me ni malo ne tjesi. ***em im mater svima zajedno cijelo jutro.
o kojoj se zemlji radi? svedska, holandija? zamisli da nama stranci stalno bauljaju po gradu, i da svi moramo znati engleski kako bi njima bilo lakse u nasoj zemlji... pfffff...

nema nigdje fasista ni fasizma kao na balkanu.
Abacija

#95 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Abacija »

MFToonyo wrote:
U pravu si - trenutno nema... Ali ima nas koji nismo fasisti. Valjda mi mozemo diskutovati o Evropi.

P.S.. I posto ovo ponavljas pitam se da li si procitao prvu stranicu ove teme.
Broj 1

#96 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Broj 1 »

Jedan moj rodjak dok je bio smjesten u jednom izbjeglickom centru u Kopenhagenu 92/93, dozivio je da je sikustvo sa neofasistima koji su dva navrata polupali prozore obdanista i ubacili stotine letaka sa kukastim krizevima i porukama Danska Dancima, napolje sa strancima.

U Holandiji nakon ubistva Teo van Gog-a iste noci je zpaljeno 20 dzamija. Demokratski nema sta.

Sta bi bilo da se jos zarati?

Valjda su dobro pratili i prostudirali eksperimente koje su odradjivali cetnici po Bosni!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#97 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

Imamo dežurne kritičare na forumu po kojima mi ne bismo trebali pisati ni o zagađenosti voda nap rimjer bilo gdje , jer je kao kod nas puno gore.
E, pa na stranu naša nacionalna trvljenja i sva sranja koja imamo u zemljji, ovo je druga tema. A vać kad smo kod spominjanja ovog što nam navode, mi uprincipu, nemamo otpor prema strancima, čak se rado pihvataju stranci koji uče naš jezik ili su tu došli živjeti.

I ovi koji mi prosipaju kako je vani med i mlijeko prema strancima i kako nikad nisuosjetili diskriminaciju, ne lažu mene, nego sebe.
Andrej4MRN7H

#98 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Andrej4MRN7H »

Katarina,kad u nekoj drzavi ekonomija krene niz brdo,oni prvo traze krivce bas u strancima.. evo ti nedavno gledah jednub politicku emisiju,gdje u parlamentu Holandske vlade predlaze vodja radikala da se uvede porez na marame(zamotane zene)..dobro taj pokazuje otvoreno da ne zeli strance u svojoj drzavi..ali osjeca se averzija prema strancima svugdje u Evropi..mrznja se precutkava,demokratija vjesto glumi,a moze se osjetiti takodje na primjeru sudova,na primjer sud ce osuditi porijeklom stranca mnogo vise nego domicilnog kriminalca..a toga je mnogo u izobilju.. :D
dr.Gonzo

#99 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by dr.Gonzo »

o kojoj se zemlji radi? svedska, holandija? zamisli da nama stranci stalno bauljaju po gradu, i da svi moramo znati engleski kako bi njima bilo lakse u nasoj zemlji... pfffff...
Jedna manja zemlja u centralnoj evropi. Pa valjda je red da u policiji za strance, gdje se turisti trebaju prijaviti, neko govori engleski. Znaci nije bauljanje po gradu, nego nesto sto moras obaviti.
A slazem se da je na balkanu puno gore, ipak su na zapadu rijetki (ali ne i nepostojeci) slucajevi gdje mozes biti fizicki ugrozen. Onih suptilnijih vidova diskriminacije je puno vise, ali obzirom na to odkle dolazimo... :D
MFToonyo

#100 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by MFToonyo »

KatarinaKosaca wrote:Imamo dežurne kritičare na forumu po kojima mi ne bismo trebali pisati ni o zagađenosti voda nap rimjer bilo gdje , jer je kao kod nas puno gore.
E, pa na stranu naša nacionalna trvljenja i sva sranja koja imamo u zemljji, ovo je druga tema. A vać kad smo kod spominjanja ovog što nam navode, mi uprincipu, nemamo otpor prema strancima, čak se rado pihvataju stranci koji uče naš jezik ili su tu došli živjeti.

I ovi koji mi prosipaju kako je vani med i mlijeko prema strancima i kako nikad nisuosjetili diskriminaciju, ne lažu mene, nego sebe.
mi imamo tu i tamo pokojeg stranca tako da nam dođu kao endemske vrste.

ali u briselu, amsterdamu, malmeu, itd. njih je vise od 50% domicilnog stanovnistva. e zamisli sad da svi svaki dan stalno moramo pricati strani jezik kako bi njima bilo kao kod kuce, uvazavati njihove obicaje, hirove, nacine ponasanja, bahatost, kriminal, socijalna izdavanja i sta sve ne i jos da se zale kako ne damo da se ponasaju kao kod kuce????

pffffffff.... ne sorry, da milion puta ponovim nije dovoljno reci koliko smo mi ksenofobi, generalno u regiji. kad bi neki gradonacenik u evropi izjavio ono sto je gradonacelnik splita izjavio neki dan, ili sta izjavljuje masa politicara kod nas, sta se i kako uci u skolama, govori na tv... u stvari kad bi neko takav dobio i 2 % glasova na izborima u evropi... to je u domenu naucne fantastike.

za nas je musolini jedan fini liberalno-demokrasti, umjereni gospodin.
Post Reply