Fasizam u Evropi?!

Post Reply
Abacija

#1 Fasizam u Evropi?!

Post by Abacija »

Evropska unija i desničari

Ian Traynor 14.09.2009.
http://www.6yka.com/do/da,750

Nekoliko baronica, pripadnika torijevskog plemstva, laburističkih stranačkih operativaca, novinara i eurokrata halapljivo je ispijalo šampanjac i grickalo kriške crnog hleba premazane krem sirom.

Na četvrtom spratu grandiozne cilindrične zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu u sredu uveče, glavne teme su bile Britanci u Briselu i Britanija u Evropi.

Bilo je i metaforičkog zapušavanja noseva kada se u tračarenju došlo do dvojice novih poslanika Evropskog parlamenta sa severa Engleske, koji su upravo zauzimali svoja mesta u prostoriji u prizemlju.

Samo Nik Grifin i Endru Brons iz Britanske nacionalne partije od ukupno 72 britanska poslanika nisu pozvani na prijem koji je organizovala vlada.

To je jedan od mogućih načina borbe protiv ekstremne desnice – ne primaš ih u pristojno društvo i nadaš se da će nestati.

Takva strategija možda funkcioniše u Britaniji, gde politička klasa doživljava BNP kao uznemirujuću, ali ne i preteću pojavu, zahvaljujući većinskom izbornom sistemu.

U ostatku Evrope, gde su proporcionalni sistem i koalicione vlade pravilo, krajnja desnica se ne može otpisati i izolovati tako lako – bilo da se radi o rasistima, neofašistima, ksenofobima ili prosto – populistima.

U Italiji je krajnja desnica na vlasti i pripadaju joj vodeća mesta u parlamentu. U Austriji ona upravlja delom države. U Holandiji je predstavlja druga partija po popularnosti. U Poljskoj je postala deo najveće opozicione stranke i kao i u Slovačkoj, učestvuje ili je učestvovala u vršenju vlasti.

Odgovor

Krajnja desnica nije skoro bila ovoliko uspešna. To predstavlja pravi problem za glavne političke partije Evrope. Ali one vrlo različito reaguju na porast ekstremizma.

„Ne postoji panevropski odgovor na ekstremnu desnicu,“ kaže Anton Pelinka, austrijski politički analitičar sa Srednjoevropskog univerziteta u Budimpešti. „U Belgiji ili Francuskoj, velike partije ne žele da imaju nikakva posla sa krajnjom desnicom, dok Berluskoni u Italiji predstavlja desničarskog populistu koji je apsorbovao krajnju desnicu.“

Glavna nedoumica za velike partije, bile one na vlasti ili u opoziciji, jeste da li da prihvate ili da bojkotuju ekstremnu desnicu.

Kada se Evropski parlament sastao ove nedelje, u njegovom radu su učestvovali mrzitelji Roma iz Mađarske, Francuzi koji negiraju holokaust, holandski antiislamisti, austrijske antisemite, italijanski rasisti i flamanski separatisti, kao i Grifin, za koga islam predstavlja kancer i koji bi potopio brodove sa emigrantima. Parlamentarni funkcioneri su ih brže bolje marginalizovali, dogovorivši se među sobom da ekstremiste ne puštaju na ključne položaje i u važne komitete.

Ali u evropskim državama, slika je mnogo drugačija. Na primer, u Italiji.

„Berluskoni se svojski potrudio da oformi široku partiju,“ kaže Džejms Volston, profesor političkih nauka sa Američkog univerziteta u Rimu.

Apsorbovao je „postfašistički“ Nacionalni savez i poklonio ministarstvo unutrašnjih poslova Robertu Maroniju iz separatističke i antimuslimanske Severne lige.

„Ima mnogo rasističkih elemenata,“ kaže Volston. „U Severnoj ligi su mnogi koji se ne boje da otvoreno budu rasisti.“

Berluskonijeva strategija pripajanja elemenata ekstremne desnice, po kojoj se njihova podrška obezbeđuje usvajanjem delova njihovih programa, može se videti i u Poljskoj, gde je desničarska opoziciona partija Pravo i pravda blizanaca Kaćinski uništila dve ekstremno antisemitske, antinemačke i ultra-katoličke stranke sa margina poljske političke scene, dodvoravajući se njihovim biračima i nudeći položaje njihovim vodećim članovima.

Ovaj pristup je potpuno suprotan onom u Francuskoj, ili u flamanskom delu Belgije, gde se glavne partije levice i desnice udružuju kada je potrebno sprečiti krajnju desnicu da preuzme vlast.

Najpoznatiji primer su francuski levičari, koji su 2002. podržali „degolistu“ Žaka Širaka, kako vođa Nacionalnog fronta Žan Mari Lepen ne bi dospeo u Jelisejsku palatu. Pre dve nedelje, isti scenario se odigrao na izborima za gradonačelnika u severnoj Francuskoj, gde je Nacionalni front osvojio preko 47% glasova, ali ga je ipak porazila desno-leva koalicija. „Strategija isključivanja je uspela u Francuskoj. Le Pen je skoro dokrajčen,“ kaže Pelinka.

U Flandriji su flamanski secesionisti iz stranke „Flamanski interes“ sprečeni „sanitarnim kordonom,“ sačinjenim od ostalih partija koje drže separatiste u opoziciji.

Pelinka tvrdi da i to funkcioniše, ali se mnogi ne slažu.

„To je pogrešan način borbe protiv takvih partija,“ kaže Martin Van Dam, poslanik laburista u holandskom parlamentu. Flamanski interes samo jača zbog sanitarnog kordona.

Popularnost krajnje desnice u toj zemlji ove godine je naglo porasla, a antiislamista Hert Vilders i njegova Slobodarska stranka osvojili su drugo mesto sa 17% glasova na izborima za Evropski parlament u Holandiji.

Svaka stranka koja osvoji 15-20% glasova u koalicionom sistemu ima pravo da sudeluje u pregovorima o formiranju vlade.

Ali establišment je podeljen. Laburisti kažu da ne žele u koaliciju sa Vildersom, ali Van Dam kaže: „Nismo rekli – nikad. Ne verujem da su svi ti birači ekstremni desničari. Tradicionalnim partijama se prosto više ne veruje.“

„Koaliciona vlada sa Vildersom je nezamisliva zbog njegovih ideja. Ali uvek ćemo se truditi da ne isključujemo njegove glasače.“

Međutim, demohrišćani Jana Petera Balkendea su podeljeni po pitanju Vildersa, i još uvek ne isključuju mogućnost podele vlasti sa čovekom koji islam opisuje kao fašizam, i koga čeka suđenje za podsticanje verske mržnje.

Strategija isključivanja može uspeti samo ukoliko se desni i levi centar dogovore da u njoj istraju. Austrijski kancelar Volfgang Šisel prekršio je dogovor kada je uveo pokojnog Jerga Hajdera u vladu 1999. godine.

Samouništenje

Vlada nije dugo potrajala. Zagovornici ovog stava kažu da je nabolji način za slabljenje krajnje desnice da im se prepusti vlast i da će se oni sami uništiti.

Političari poput Berluskonija, tradicionalnih partija u Austriji i Holandiji, i Nikolasa Sarkozija u Francuskoj, oslabili su krajnju desnicu kopirajući njene predloge i retoriku po pitanju imigracije, reda i mira, nacionalizma i evroskepticizma.

Militantni crnokošuljaši iz pokreta Jobik, antiromski i otvoreno antisemitski orijentisani, trenutno predstavljaju treću partiju po snazi u Mađarskoj. Očekuje se da će stranka desnog centra Fides ubedljivo pobediti na izborima iduće godine. Pelinka iz Budimpešte kaže da će liberali, koji nikad ne bi glasali za Fides, to sledeće godine ipak učiniti, kako bi ta stranka osvojila apsolutnu većinu i kako ne bi pala u iskušenje da formira koalicionu vladu sa ekstremistima.

Preveo za http://www.pescanik.net Ivica Pavlović. Preuzeto sa http://www.guardian.co.uk.
Koliko su evropski politicari skloni nacionalizmu i fasizmu? Koliko su jake nacionalisticke partije Evrope? Da li demokratske partije kopiranjem politickih programa nacionalistickih partija i same postaju ekstremne?
samo malo

#2 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by samo malo »

Ekstremna desnica u Evropi je sve jaca i jaca, a nije im ni tesko ojacati, jer evropske drzave su shvatile da su pogrijesile sa liberalnom politikom prema (prije svega tamnoputim) emigrantima.

I previse je njih koji se ne zele uklopiti u pravila ponasanja zemlje domacina.

Desnica samo koristi nezadovoljstvo domicilnog stanovnistva.
Orbini

#3 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Orbini »

Ima tu puno stvari.
Mnogu su zaboravili 11.09 ali se i danas i jos ce se dugo osjecati posljedice toga. Tkzv. rat protiv terorizma ima mnoog nacina, vidova i posljedica. Osim toga, i medijska hajka, "Izraelu treba pomoci", jacanje Irana,.. ovladavanje izvorima nafte,.. sve to gradi jednu antiislamsku sliku, a muslimani su danas najveca prijetnja staroj kurvi,.. izvinte me sto psujem, al ja samo pricam onako kako cujem,..

Muslimanski imigranti u Evropi - ruku na srce - iako i sam tehnicki pripadam toj kategoriji - mora se priznati da povelik dio jeste faktor destabilizacije i zivi parazitski. Dakle, crpe se socijalne dotacije do daske, ljudi nece da rade niti uce jezik, ne salju djecu u skolu i odgajaju ih da budu kriminalci i mrze drzavu koja ih hrani, drustvena imovina se unistava, prlja se i przni oko sebe, unistava privatna imovina oko sebe iz obijesti(zapaljena auta, razbijeni prozori i izlozi, prebijanja i opasnost na ulicama prvim mrakom), odsustvo bilo kakvog kucnog reda,.... E sad neka me razapnu mnogi ovdje ali govorim kako jest. Jako velik broj imigranata u Evropi je takvog tipa da bi ih svako pa i najtolerantniji zelio podalje od svoje kuce. Problem je samo sto Evropa nikad nija znala(ili nije htjela) - gledati ljude individualno i razluciti ko je problem a ko normalan. Cjela se imigrantska populacija posmatra negativno kroz prizmu ovih problema i ljudi iz straha, predrasuda, generalizivanja,... daju glas desnicarima - koji ce kao braniti i paziti. :D

Prirodni ciklus - ljevica i desnica imaju svoje periode gdje ima i trenda a ima i odredjenih preduslova. Ako je socijalna i ekonomska situacija nako-nako,.. ili nepovoljna - ljudi vise naginju ljevici, ali cim tu pocne funkcionisati i cim se stekne osjecaj sigurnosti i funkcionalnog sistema - onda desnica preuzima pod plastom zastite moralnih vrijednosti. Ljevica se nametnula kao zastitnik od gladi, nezaposlenosti, stiti prava radnika, podupire sindikate, ravnopravnost(vjere, rase, etnicki, nacionalno, polovi, starosna dob,..), "izmislila" je socijalnu zastitu,... Desnica se pak nametnula kao zastitnik morala(o ironije), crkve, braka, tradicije, nacije i kulturne bastine, stiti idilu od svih remetilackih faktora(stranci, muslimani, pederi, komunisti,..), "izmislila" je gradjansku sigurnost.
I kako gdje sta pocne zapinjati(ili mediji to napucavati), tako se ljudi i opkrecu ovom ili onom zastitniku.

Ekstremna desnica je vise psihicki i individualni fenomen(citaj - bolest), negoli drustveni. Historija je pokazala kako bude kada krajnja desnica dodje na vlast, ali ljudi ili slabo pamte ili ne mare za historiju kao uciteljicu. Sticajem okolnosti neke drzave imaju desnicu koja je blizu centra i krajnju desnicu. Ako se ova "normalna" desnica pokaze kao neucinkovita i korumpirana,.. ljudi naginju jos vise desno.
osa

#4 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by osa »

desnica nije sinonim za fašizam, i prije fašizma postojaše desnica.
hadzofield

#5 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by hadzofield »

ma desnica mi nekako nagodnija :) he he he
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

Desnica u europskom smislu ne mora da znači fašizam, čak se u principu i ograđuje od njega. Samo što smo mi decenijema učeni da je to jednako, pa je teško sad mijenjati mentalni sklop. Desnica u principu kratkoročno ima ekonomski napredak, naravno da odgovara bogarašima, a sad sam se sjetila jedne izreke... Glup kao radnik koji glasa desnicu.
Dakle, nikako nagodna za srednji i niži stalež. Idealna za bogataše.

Što se same Europe tiče ona jeste konzervativna i negostoprimljiva prema strancima, zadnju se deceniju osjeti klasična ksenofobija. Ali je to jednako prisutno vladala desnica ili ljevica. Na primjer neka je ljevica da bi dokazala i pokazala kako nije ksenofoba liberalizirala zakone prema strancima. Našli su se potom u takvom haosu, da su vratili zakone još tvrđe i gore nego što su bili desničarski.
KREMEN

#7 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

KatarinaKosaca wrote:Desnica u europskom smislu ne mora da znači fašizam, čak se u principu i ograđuje od njega. Samo što smo mi decenijema učeni da je to jednako, pa je teško sad mijenjati mentalni sklop. Desnica u principu kratkoročno ima ekonomski napredak, naravno da odgovara bogarašima, a sad sam se sjetila jedne izreke... Glup kao radnik koji glasa desnicu.
Dakle, nikako nagodna za srednji i niži stalež. Idealna za bogataše.

Što se same Europe tiče ona jeste konzervativna i negostoprimljiva prema strancima, zadnju se deceniju osjeti klasična ksenofobija. Ali je to jednako prisutno vladala desnica ili ljevica. Na primjer neka je ljevica da bi dokazala i pokazala kako nije ksenofoba liberalizirala zakone prema strancima. Našli su se potom u takvom haosu, da su vratili zakone još tvrđe i gore nego što su bili desničarski.
Nije evropa konzervativna i negostoljubiva prema strancima..kad vidis te strance koji se nece uklopiti u evropski nacin zivota, kad vidis da 99% crnaca dila drogu a jedan posto radi...kad vidis da 99% kriminala rade stranci..i ja sam stranac pa me niko ne dira..radi svoj posao posteno i nema problema..
i onda kad neka desnicarska stranka na tome ubire glasove, nije ni cudo..ali jos uvijek prevladava ljevica i glas razuma..dokle vidjecemo..
KatarinaKosaca

#8 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

KREMEN wrote:Nije evropa konzervativna i negostoljubiva prema strancima..kad vidis te strance koji se nece uklopiti u evropski nacin zivota, kad vidis da 99% crnaca dila drogu a jedan posto radi...kad vidis da 99% kriminala rade stranci..i ja sam stranac pa me niko ne dira..radi svoj posao posteno i nema problema..
i onda kad neka desnicarska stranka na tome ubire glasove, nije ni cudo..ali jos uvijek prevladava ljevica i glas razuma..dokle vidjecemo..
I te kako jeste, ne kada dilaš drogu, nego samo kako se zoveš i prezivaš. Naravno da te ne ubija iako su česte agresije baš na strance, samo ako govoriš sa naglaskom Europa je u principu ksenofobna.
Last edited by KatarinaKosaca on 18/09/2009 23:30, edited 1 time in total.
1in1000

#9 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by 1in1000 »

kazes 99% crnaca dila drogu,..a de mi reci koliki je procenat crnaca kojim se daje mogucnost da naprave nesto od sebe (da se skoluju itd) ja ti kazem jer to znam da je veoma veoma sicusna procentaza takvih crnaca,..znaci od necega moraju i oni zivit,..sad sto dilaju drogom to je druga prica imas i nasih koji dilaju imas recimo i njemaca i danaca i svedjana koji dilaju al eto crnci su u tom kliseu i to je OK jelde?
KREMEN

#10 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

Vjeruj meni, zivim vani, ne dira te niko, svejedno je kako se zoves.. radis posteno, niko te ne dira..
Dodje Turcin i smeta mu kriz u skoli i buni se u tudjoj zemlji..a kad se domaci covjek pocne buniti sto uciteljica u skoli predaje obucena u narodnu tursku nosnju onda je on fasist..nemojte relativizirati stvari..i tebi smeta kad ti vehabija pocne tupiti u Sarajevu..
KatarinaKosaca

#11 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

KREMEN wrote:Vjeruj meni, zivim vani, ne dira te niko, svejedno je kako se zoves.. radis posteno, niko te ne dira..
Dodje Turcin i smeta mu kriz u skoli i buni se u tudjoj zemlji..a kad se domaci covjek pocne buniti sto uciteljica u skoli predaje obucena u narodnu tursku nosnju onda je on fasist..nemojte relativizirati stvari..i tebi smeta kad ti vehabija pocne tupiti u Sarajevu..
Pa nisi ti jedini koji živi ili je živio u Europi. Ja nisam ni vehabija, ni nosim narodnu nošnju, muž mi je iz jedne europske zemlje, pa sam ja tamo uvijek osjetila otpor i odboj. I po poslovima koji su mi bili pristupačni i po ophođenju prema meni, na svakom koraku. Samo zato što imam za njih neobično ime i prezime i naglasak.
KREMEN

#12 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

[quote="1in1000"]kazes 99% crnaca dila drogu,..a de mi reci koliki je procenat crnaca kojim se daje mogucnost da naprave nesto od sebe (da se skoluju itd) ja ti kazem jer to znam da je veoma veoma sicusna procentaza takvih crnaca,..znaci od necega moraju i oni zivit,..sad sto dilaju drogom to je druga prica imas i nasih koji dilaju imas recimo i njemaca i danaca i svedjana koji dilaju al eto crnci su u tom kliseu i to je OK jelde?[/quo

Mogao sam i ja dilati drogu, ali nisam, mene su naucili da se samo postenim radom moze zivjeti..najlakse je uvijek drugog kriviti za svoje neuspjehe..
Normalno da ima i drugi koji to rade, i Hrvata i Srba I Engleza...pa ne moze Evropa primiti citavu treci svijet sebi..i ovako je vec previse..puknut ce kad tad..
KREMEN

#13 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

KatarinaKosaca wrote:
KREMEN wrote:Vjeruj meni, zivim vani, ne dira te niko, svejedno je kako se zoves.. radis posteno, niko te ne dira..
Pa nisi ti jedini koji živi ili je živio u Europi. Ja nisam ni vehabija, ni nosim narodnu nošnju, muž mi je iz jedne europske zemlje, pa sam ja tamo uvijek osjetila otpor i odboj. I po poslovima koji su mi bili pristupačni i po ophođenju prema meni, na svakom koraku. Samo zato što imam za njih neobično ime i prezime i naglasak.
Pa odes u susjedno selo pa osjetis otpor, to je normalno..nemoj sad u krajnost ici..
Vertigo

#14 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Vertigo »

Sva ta krajnja desnica (kao i ljevica) je obicna shasha-basha bez jasne, razradene, teoretski potkovane...ideoloske pozadine.
srecom po sviju, ja nista tako ne primjecujem na vidiku ( islamofobija ?)
sodom

#15 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by sodom »

Mislim da bi se više trebali baviti ovim stvarima, nego fašizmom u evropi:

Image
KatarinaKosaca

#16 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

KREMEN wrote:Mogao sam i ja dilati drogu, ali nisam, mene su naucili da se samo postenim radom moze zivjeti..najlakse je uvijek drugog kriviti za svoje neuspjehe..
Normalno da ima i drugi koji to rade, i Hrvata i Srba I Engleza...pa ne moze Evropa primiti citavu treci svijet sebi..i ovako je vec previse..puknut ce kad tad..
E, bolan ne laži sam sebe. MOj je muž jednom toliko pukao u svojoj zemljji zbog diskriminacije prema meni da je u mom cv-u promijenio samo ime u jedno tipično domicilno i poslao na pet firmi. Svih pet je odmah zvalo. Prije toga 40 njih nije odgovorilo. Dakle, netko ko je uvidio diskriminaciju u svojoj rođenoj zemlji, i ne bi da nije živio sa mnom, a ti mi sad veći Europljanin od njih. Imaš diskurs Sarkozija. Razmisli o angažiranju u desnici, upssss, ako te prime radi prezimena. :-)
zeman

#17 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by zeman »

sodom wrote:Mislim da bi se više trebali baviti ovim stvarima, nego fašizmom u evropi:

Image
Sta je problem na sdlici,nisu skripari Ustase.Deda mi je bio skripar!
KREMEN

#18 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

KatarinaKosaca wrote:
KREMEN wrote:Mogao sam i ja dilati drogu, ali nisam, mene su naucili da se samo postenim radom moze zivjeti..najlakse je uvijek drugog kriviti za svoje neuspjehe..
E, bolan ne laži sam sebe. MOj je muž jednom toliko pukao u svojoj zemljji zbog diskriminacije prema meni da je u mom cv-u promijenio samo ime u jedno tipično domicilno i poslao na pet firmi. Svih pet je odmah zvalo. Prije toga 40 njih nije odgovorilo. Dakle, netko ko je uvidio diskriminaciju u svojoj rođenoj zemlji, i ne bi da nije živio sa mnom, a ti mi sad veći Europljanin od njih. Imaš diskurs Sarkozija. Razmisli o angažiranju u desnici, upssss, ako te prime radi prezimena. :-)
U kojoj to drzavi zivota ti, i sta cu ja u desnici..tvoj muz pukao u svojoj zemlji..samo mi reci da si svog muza jos dovela u svoju zemlju pa ste sad sretni..
Znas li ti koliko je ta fasisticka zemlja primila tvoji sunarodnjaka do sada..i svi super zive u toj evropi i usput kukaju na nju..pa sta bi ti, da ti prostiraju crvene tepihe, kao sto ti rade i u tvojoj zemlji..znam tu pricu vec..kao sto Srbi .ebu po spisku sve Njemcima i Austrijancima, a svi bi da zive tamo..malo realnosti nije na odmet..
KatarinaKosaca

#19 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KatarinaKosaca »

Ne, ja nigdje nisam rekla da je zemlja fašistička. Napisala sam drugačije.
Dovela sam muža u svoju zemlju, zašto da ne? Da, pukao je često puta u svojoj zemlji, jer dok se nije sa mnom oženio nije bio svjestan ksenofobije koja ga okružuje.
Ipak, ovdje tema nije bila niti tvoje niti moje iskustvo, nego nešto drugo........
KREMEN

#20 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by KREMEN »

[quote="KatarinaKosaca"]Ne, ja nigdje nisam rekla da je zemlja fašistička. Napisala sam drugačije.
Dovela sam muža u svoju zemlju, zašto da ne? Da, pukao je često puta u svojoj zemlji, jer dok se nije sa mnom oženio nije bio svjestan ksenofobije koja ga okružuje.
Ipak, ovdje tema nije bila niti tvoje niti moje iskustvo, nego nešto drugo........[/quote
Ja mislim da nije ni manje ni vise fasisticka od ostatka svijeta..
DZONPI

#21 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by DZONPI »

U Holandiji ili Nizozemskoj toj visenacionalnoj zemlji najpopularniji politicar je trenutno nacionalist zesci gospodin Wilders
koji zeli uvest porez na muslimanske zene koje nose maramu na glavi.Porez bi bio 1000eura godisnje.Ja znam dosta bolesnika ali ovo je za istrazit.Taj porez nece proc u parlamentu ali citajuci misljenja obicnih gradjana o ovome nevjerovatnih 35% je za taj zakon.Demokratija nema sta.
osa

#22 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by osa »

DZONPI wrote:U Holandiji ili Nizozemskoj toj visenacionalnoj zemlji najpopularniji politicar je trenutno nacionalist zesci gospodin Wilders
koji zeli uvest porez na muslimanske zene koje nose maramu na glavi.Porez bi bio 1000eura godisnje.Ja znam dosta bolesnika ali ovo je za istrazit.Taj porez nece proc u parlamentu ali citajuci misljenja obicnih gradjana o ovome nevjerovatnih 35% je za taj zakon.Demokratija nema sta.
upravo sam pročitao knjigu, sinoć, od ayan hirsi ali:nevjernica, izbjeglici iz somalije koja govori o nizozemskoj i njenom odnosu prema izbjeglicama, o davanju šansi, a isto tako o ponašanju tih izbjeglica, pročitaj, napisala je somalka, nije nizozemka.
liquidhorse

#23 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by liquidhorse »

DZONPI wrote:U Holandiji ili Nizozemskoj toj visenacionalnoj zemlji najpopularniji politicar je trenutno nacionalist zesci gospodin Wilders
holandija je zemlja manja od bosne a primili su na milione muslimana i sad je porez na maramu tako strasna stvar?

u bosni ne mozes imat queer festival da se ne bi neko uvrijedio, pomjera se filmski festival jer je ramazan kako bi se odaslala lazna slika o normalnom sarajevu. red je onda i skinuti maramu u sekularnoj holandiji.
Maraschino

#24 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by Maraschino »

osa wrote:
upravo sam pročitao knjigu, sinoć, od ayan hirsi ali:nevjernica, izbjeglici iz somalije koja govori o nizozemskoj i njenom odnosu prema izbjeglicama, o davanju šansi, a isto tako o ponašanju tih izbjeglica, pročitaj, napisala je somalka, nije nizozemka.
nemas ti pojma
osa

#25 Re: Fasizam u Evropi?!

Post by osa »

Maraschino wrote:
osa wrote:
nemas ti pojma
možda, zato i čitam djela onih koji su nešto doživjeli, pa valjda imaju malo pojma, "nitko sve ne zna, ali zato svi sve znaju".
Post Reply