Proslijedi ti meni tvoj rad o Bijelim rupama na reviziju.Bloo wrote: ↑30/12/2019 18:03Osim tvog namjernog zanemarivanja istog izvora svih monoteističkih religija, na što nemam stvarno vremena ni živaca da se osvrnem, a lijepo te zamolih da inteligentnije trolaš....sadie_forever wrote: ↑30/12/2019 17:52Ma peonta je da smo bliski puno blizi nego krscanstvo-judaizam ili krscanstvo -islam...to sve vise ljudi uvidja.Masa organziacija se stvara izmedju jevreja i muslimana.Bloo wrote: ↑30/12/2019 17:48 https://www.bbc.co.uk/religion/religion ... sion.shtml
Not all Jewish conversions are accepted by all Jews. The more Orthodox a community is the less likely it is to accept a conversion done in a more liberal movement.
Orthodox Jews usually don't accept the validity of conversions done by non-Orthodox institutions - because many Orthodox Jewish communities do not accept that non-Orthodox rabbis have valid rabbinical status.
Ipak ima ....
joj sadeta bona...
Nedavno je jedna ortodoksna jevrejska skola u Americi primila muslimanske ucenjake da odrze zajednicki seminarij ,sto je mozda jedina druga vjera koja je primljena da drzi govor tu u toj skoli ikada.
imamo slicne rijeci selam alejkum(shalom aleychum)medresa(midrash),Elohim(Allah ) itd itd
Riječi su slične jer su jezici SEMITSKI ženo draga, ali samo jedna od nabrojanih fonetski i po značenju to jeste shalom aleichem. Također, isti izraz imaš i toko mise i liturgije.
![]()
Novi zavjet imaš i na aramejskom na kojem su možda i pisani dijelovi...a koji je opet pogodi...SEMITSKI.
btw shalom aleichem*
Midrash nema veze sa medresama jer midrash nije institucija. Midrash je egzegeza tekstova.
Elohim se i ne izgovara ni slično kao Allah da ne ulazim u ortografiju, ali ako kontaktiraš Smrleta može ti proslijediti moj traktat o hebrejskom jeziku sa druge teme.
a tvoje mini info koje povremeno nabaciš bez navođenja izvora su mi naročito charming.
Fasizam jos nije porazen
- SmokingMan
#426 Re: Fasizam jos nije porazen
-
Haman2
#427 Re: Fasizam jos nije porazen
https://stav.ba/nekaznjena-vecina-zlostavljaca/NEKAŽNJENA VEĆINA ZLOSTAVLJAČA
17.01.2020.
“Nismo zadovoljni presudom Ratku Dronjku, upravniku logora Kamenica, koji je pravosnažno osuđen samo na 15 godina zatvora. Nismo zadovoljni načinom na koji je Sud BiH tretirao zločine i cijeli pristup tom slučaju oko logora u Drvaru jer nisu obuhvaćeni svi oni koji su vršili maltretiranja Bošnjaka u tom logoru. Dragan Rodić Šaula dobio je sporazumno 8 godina jer je priznao neke krivice i otkrio neke detalje i jame u koje su bacana tijela. Samo su njih dvojica osuđena”
Piše: Fahrudin VOJIĆ
Hilmo Kozlica (58) iz bihaćkog naselja Orašac prošao je golgote četničkih tortura početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je zarobljen i bačen u logore u kojima su ga mučile njegove komšije srpske nacionalnosti.
Prisjeća se kako su srpske vojne jedinice 1992. godine zauzele Orašac, a stanovništvo primorale u zbjeg u gluho doba noći: “Prvo se 11. juna 1992. godine desio napad na Ljutočku dolinu. Bio sam u sastavu policije i nas nekoliko držalo je stražu. Čuli smo da dolaze srpske paravojne jedinice i poručili smo im da ne dolaze dolje kako ne bi ugrozili stanovništvo koje nije ništa krivo, a oni su nas nakon toga napali. Pucali su na nas i tad smo imali prvu žrtvu, ubijen je Muho Zajkić, ali mi i dalje nismo pucali na njih već smo se povukli prema selu, prema svojim porodicama, ali oni su postavili barikade na puteve, a dan prije toga nam je došao ultimatum da predamo naoružanje. Mi se nismo ni pokušali odbraniti na način da smo pucali na nekoga, nego smo se zaputili prema Radolji (prostor iznad Štrbačkog buka, op. a.) bez ikakvog plana izvlačenja. Tu smo se 12. juna 1992. godine okupili i proveli noć na otvorenom i na kiši.”
Hilmo Kozlica svjedoči da je tu noć oko 6.000 Bošnjaka prenoćilo pod otvorenim nebom u strahu i neizvjesnosti šta će s njima biti kada svane novi dan. “Onda smo poslali nekog od naših da ide pregovarati s njihovom stranom, te smo došli do njihovog glavnokomandujućeg kako bi nam bilo omogućeno da što prije dođemo do tog mosta na prostoru Hrvatske. Dat nam je prijedlog da krenemo polugoli i da u jednoj ruci nosimo oružje i municiju, a u drugoj odjeću. Prvo su išli muški, pa žene i djeca, a zatim starci. Mi smo to ispoštovali u cilju da dođemo do mosta kako bi nas propustili na drugu stranu gdje se nalazio UNPROFOR. Kad smo došli dolje, naredili su da svi muškarci bace oružje i da se vrate nazad u kolonu. Jednog smo poznali po glasu i mislim da je to bio Željko Brujić Piksi. S njima je bila i vojska SAO Krajine, a njega sam poznavao jer je bio iz Donjeg Lapca.
Također je tu bio Vidnjević iz Donjeg Lapca, te Miladin Kovačević, koji je radio sa mnom u ‘Krajina putevima’. Na tom putu prema Štrbačkom buku bila je postavljena njihova patrola. Nisu nam dali da pređemo most dok nas ne prekontroliraju. U međuvremenu dolazi Safet Kasić, koji se sa srpskom vojskom uputio iz Orašca, te je donio spisak po kojem su oni počeli ljude prozivati. Trebali smo se obući i krenuti s njima, a onaj ko se nije javio ostajao je tu i drugi dan. Zatim je došao UNPROFOR i pitali su šta se to dešava na bh. strani. Ovi su im kazali da će neki od nas biti pušeni da prođu preko mosta, dok će neke ostaviti da budu ovdje još neko vrijeme. Ta naša agonija kod tog mosta trajala je cijelu vječnost”, prisjeća se Hilmo.
Na tom mostu, priča, zarobljeno je 209 Bošnjaka iz Ljutočke doline. Konačno je počeo prelazak preko mosta, a Hilmo Kozlica tu je razdvojen od svoje žene i djece. Najmanje dijete imalo je samo 3 godine kada su ga četnici otrgli iz očevih ruku. Bio je to rastanak koji će Hilmo pamtiti dok je živ.
“Prvo su nas odveli na plato između kuća, u štalu gdje su držali konje. Moju grupu su odveli prema crkvi, a ostale ljude su, pretpostavljam, odvezli prema Ripču (selo nadomak Bihaća, op. a.) Cijelu noć nam nisu dali spavati, mučili su nas, vrijeđali, govorili da će nam porodice biti poubijane, da će Una teći krvava. Ujutro su nas natovarili na kamione negdje na području Gorjevca i poslali nas nazad u Orašac. Kada smo stigli, zatvorili su nas u štale. Sve vrijeme smo bili vezani i morali smo gledati samo u nožne prste. Zatim su nas odveli u osnovnu školu i zatvorili u učionicu koja je bila krvava. Kasnije smo saznali da je tu ubijen Omer Kasić. Neki su poslušali njihovu vojnu jedinicu iz koje su rekli da im ništa neće učiniti i da se mogu vratiti svojim kućama, a kada su to učinili, oni su ih zarobili. Neke su poubijali u Orašcu, a onda je u noći između 13. i 14. juna pred školu došao autobus u koji su nas potrpali i odvezli. Išli smo ka Petrovcu, a zatim skrenuli desno prema Koluniću i preko Drvara lijevo prema Glamoču u selo Prekaja. Tu su nas smjestili u neku zamračenu prostoriju. Sve vrijeme smo bili u mraku. Nismo znali kad je dan, a kad noć”, priča Hilmo.
Ubrzo su ih počeli prozivati i morali su davati pisane izjave. Tu proceduru prošla su samo 22 zarobljenika koji su za krajiške Srbe bili “najekstremniji” u političkom životu Bošnjaka Ljutočke doline. Hilmo Kozlica u to je vrijeme bio član SDA, a za Srbe je to značilo prijetnju.
“U tom mjestu ostali smo 80 dana i sve vrijeme su nas mučili i patili. U toalet smo morali ići svezanih ruku. Poslije 18 dana od davanja tih izjava pojedinci su išli na neku razmjenu i oni koji su se vraćali bili su bačeni u neku jamu gore, tu smo ih mi kasnije našli, a neki su ubijeni, te smo ih našli poslije rata u masovnoj grobnici. Ostatak nas prebacili su iz Prekaje u logor Kozula (na području općine Petrovac, op. a.), koji se nalazio u jednoj šumi u dvije-tri barake. Tu smo proveli 38 dana, skučeni u maloj prostoriji tri metra širine, u kojoj je nas 18 boravilo. Prozori su bili zakovani, a samo malo zraka nam je ulazilo kroz šupljine. Vani su bile velike vrućine”, svjedoči Hilmo.
Tu su im se, kaže, pridružili Bošnjaci s područja Bosanskog Petrovca koje su Srbi zarobili. Nakon toga su prebačeni u novoformirani logor Kamenica iznad Drvara, gdje su se nekada snimali partizanski filmovi. Logor je bio u Domu kulture. Tu su proveli 115 dana do konačne razmjene. U logor Kamenica dovođene su grupe s cijelog prostora Bosanske krajine.
“Tu smo imali kao malo nešto bolji tretman, ali su se maltretiranja, odvođenja ljudi i likvidacije nastavile u večernjim satima. Tu su nas prvi put obišli predstavnici međunarodnog Crvenog križa. Došli su da nas registriraju. Prevodila im je Jelena iz Knina, koja im je govorila i ono što smo rekli i ono što nismo. Sve je to ona tovarila nama, tako da se to kasnije osjećalo kroz noćna batinanja. Nakon nekoliko posjeta predstavnika međunarodnog Crvenog križa, predstavnici naše vlasti u Bihaćkom okrugu i predstavnici Srba dogovorili su razmjenu u zamjenu za zarobljene Srbe koji su se nalazili na teritoriji Bihaćkog okruga. Razmjena se desila u prvoj polovini novembra 1992. godine. Došli su po nas 72, potrpali su nas u dva autobusa i preko Grahova se zaputili u Knin”, kaže Hilmo, ističući da se tokom putovanja do Karlovca, lokacije gdje je izvršena razmjena, dešavalo svašta i da su Srbi planirali odvojiti jedan autobus, ali su to spriječili ljudi iz Crvenog križa.
Poslije razmjene boravili su desetak dana u Zagrebu. Potom su došli predstavnici Crvenog križa i UNHCR-a koji su bivše logoraše Bošnjake slali u treće zemlje: “Neko je otišao u Australiju, neko u Ameriku, a nas 150 u Češku. Ondje smo uživali sva prava, kao i ostali građani Češke. Ostvarili smo pravo na spajanje porodica, tako da su kod mene u Češku došle moja supruga i kćerka, a zatim i moji roditelji, te brat koji je također bio zarobljen. Logoraši su ondje imali redovne ljekarske preglede, gdje su nam rekli da imamo fizičke i psihičke posljedice torture i da niko od nas nije zdrav sto posto.”
Hilmo Kozlica podsjeća da su u Češkoj logoraši iz Krajine ostali sve do 1997. godine, kada se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. Putovali su iz Praga u Split, a zatim autobusima preko Hercegovine, Bugojna i Jajca do dijela koji prolazi kroz Republiku Srpsku. Bilo ih je, kaže, strah tim putem ići i zatražili su pratnju i policijsko osiguranje. Nastavili su dalje, a kad su ušli u Ključ, tada su se, kaže, ponovo rodili.
“Stigli smo u Bihać, gdje sam ostao nekoliko dana, a zatim sam otišao u Orašac. Povratak nije odmah bio moguć, sve do 2000. godine, kada mi je kuća u projektu obnove ponovo stavljena u funkciju. Isprva sam radio privatno i preživljavao hraneći porodicu, da bih 2011. godine prilikom ‘Marša stradanja i spasa’, koji se svake godine održava u Ljutočkoj dolini u cilju prisjećanja na stradanja Bošnjaka, bio obradovan viješću da sam dobio posao. Tu je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka ‘Una’, čuo priču o meni i pozvao me na razgovor. Kada sam otišao, dao mi je ugovor o zaposlenju da potpišem i tako sam dobio stalni posao rendžera u Nacionalnom parku ‘Una’”, prisjeća se Hilmo.
On je bio inicijator da se na Štrbačkom buku postavi spomen-ploča u znak sjećanja na zbjeg Bošnjaka Ljutočke doline i odvajanja na mostu gdje su Srbi odvajali vojno sposobne muškarce od njihovih porodica. Pripremio je projektnu dokumentaciju i pokrenuo inicijativu da se iznad jame na Hrgaru postavi spomen-ploča u cilju označavanja mjesta gdje su bacana tijela ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.
Napisao je Hilmo Kozlica i knjigu u koju je pohranio sva svoja sjećanja od dana napada na bošnjačka sela u Ljutočkoj dolini, vremena provedenog u logoru, pa sve do razmjene. “Kada sam napisao knjigu, dao sam radnu verziju sedamnaestorici koji su sa mnom bili i prošli to sve da pogledaju kako bi potvrdili autentičnost moje priče. Bilo je to strašno iskustvo kojeg se nerado sjećam. Vrijeđali su nas na raznim osnovama, tjerali su nas da dižemo tri prsta i da pjevamo četničke pjesme. Tjerali su nas da pjevamo ‘Turkinja se klela da je samo Srbina volela’. Nismo zadovoljni presudom Ratku Dronjku, koji je bio upravnik logora Kamenica, a koji je pravosnažno osuđen samo na 15 godina zatvora.
Nismo zadovoljni načinom na koji je Sud BiH tretirao zločine i cijeli pristup tom slučaju oko logora u Drvaru jer nisu obuhvaćeni svi oni koji su vršili maltretiranja Bošnjaka u tom logoru. Dragan Rodić Šaula, koji je bio obuhvaćen suđenjem s Ratkom Dronjkom, dobio je sporazumno 8 godina jer je priznao neke krivice i otkrio neke detalje i jame u koje su bacana tijela. Samo su njih dvojica osuđena, a ostali još nisu. Prošle godine išao sam svjedočiti na sudu u Banjoj Luci, tako da su tek sad počeli, ali lokalni sudovi, da procesuiraju ove, da tako kažem, obične vojnike koji su vršili batinanja i torture nad nama.”
-
Haman2
#428 Re: Fasizam jos nije porazen
[quote]JOVO DIVJAK, Fašizam u Bosni i Hercegovini nažalost nije pobijeđen, to je vidljivo iz dana u dan. Koji su po vama legitimni načini kako bi se ova pošast konačno iskorijenila?

To je pitanje ustroja BIH. Dok je većina država potpisalo i prihvatilo dekleraciju o genocidu u Srebrenici Parlament BIH to nije usvojio. To je fašizam u funkciji takvog Parlamenta. Postoji takva struktura vlasti na svim nivoima koje tolerišu da se ovakve stvari događaju. Fašizam je na neki način dobro bio kontrolisan od 45. do 80-ih godina zahvaljujući, kako neko ovde kaže diktaturi Tita i Savezu komunista. Nacionalizmi su pokušavali da se iskažu, ali oni su uvijek bili kažnjavani. Međutim, fašizam do kraja nije nikad iskorijenjen. Čim je oslabila snaga Saveza komunista, odlaskom Tita, oni su jednostavno pokazali to što jesu. Fašizam je za mene što Radončić uđe u vlast. Nemoguće je da Lagumdžija sarađuje sa socijalistima Republike Srpske koji ne priznaju genocid, ne priznaju Bosnu i Hercegovinu. Kako će se boriti protiv fašizma ako oni sarađuju između sebe!?[/quote]
Izvod iz intervjua dialog.info

To je pitanje ustroja BIH. Dok je većina država potpisalo i prihvatilo dekleraciju o genocidu u Srebrenici Parlament BIH to nije usvojio. To je fašizam u funkciji takvog Parlamenta. Postoji takva struktura vlasti na svim nivoima koje tolerišu da se ovakve stvari događaju. Fašizam je na neki način dobro bio kontrolisan od 45. do 80-ih godina zahvaljujući, kako neko ovde kaže diktaturi Tita i Savezu komunista. Nacionalizmi su pokušavali da se iskažu, ali oni su uvijek bili kažnjavani. Međutim, fašizam do kraja nije nikad iskorijenjen. Čim je oslabila snaga Saveza komunista, odlaskom Tita, oni su jednostavno pokazali to što jesu. Fašizam je za mene što Radončić uđe u vlast. Nemoguće je da Lagumdžija sarađuje sa socijalistima Republike Srpske koji ne priznaju genocid, ne priznaju Bosnu i Hercegovinu. Kako će se boriti protiv fašizma ako oni sarađuju između sebe!?[/quote]
Izvod iz intervjua dialog.info
-
Haman2
#429 Re: Fasizam jos nije porazen
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/140 ... hincu.htmlČETNICI KRSTARE I PARIZOM: Oskrnavili ploču sa imenom Srebrenice i poslali poruke podrške ratnom zločincu
Vandalizam u Parizu! Ploče s imenom Srebrenice, u ulici u glavnom gradu Francuske koja dobila naziv po mjestu u kojem je izvršen najstrašniji zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, oskrnavljene su ispisivanjem ćiriličnog “4S”, te podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću
Ilustracija: Deutsche Welle
Pored, ploča s imenom Srebrenice, u blizini je, također, crvenom farbom ispisano više simbola “4S”, te “Free Ratko Mladić”, potvrđeno je Radio Sarajevo iz više izvora u bosanskohercegovačkoj dijaspori.
Informaciju o vandalizmu u Parizu na svom Facebook profilu je objavio i Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta.
Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Père Lachaise.
Okolnosti pod kojim je izvršen ovaj vandalizma zasad nisu poznate, a pretpostavlja se da bi se uskoro trebale oglasiti i francuske vlasti.
Grad Pariz je dobio 2017. godine Ulicu Srebrenica, kako se navodi u odluci o imenovanju, u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u srpnju 1995. kad je ubijeno 8.000 Bošnjaka”.
U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine, prenio je ranije DW.
Slučajno ili ne: Ulica Srebrenica je produžetak Ulice Balkan. Duga je oko 200 metara ili nekih 245 koraka. U cijelosti je stambena, veoma tiha, gotovo bez prometa i gužvi.
Počinje malom i jedinom starom zgradom, utonulom u zelenilo, na čiju metalnu ogradu je postavljena ploča “Rue de Srebrenica” s objašnjenjem: “En mémoire des massacres pérpétres en juillet 1995 contre les Bosniaques” - „U spomen na žrtve masakra koji su počinjeni nad Bošnjacima u srpnju 1995.”
(Hayat.ba)
- mayab
#430 Re: Fasizam jos nije porazen
Delegati odbili kažnjavanje negiranja genocidaDržavni delegat predložio je da se uspostavi i odgovornost za institucije koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluke o imenovanju javnih objekata po presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda......
- Maraschino
#431 Re: Fasizam jos nije porazen
to su isti oni koji su sutra spremni isto to uraditi ili nareditimayab wrote: ↑23/01/2020 20:21Delegati odbili kažnjavanje negiranja genocidaDržavni delegat predložio je da se uspostavi i odgovornost za institucije koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluke o imenovanju javnih objekata po presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda......
-
Haman2
#432 Re: Fasizam jos nije porazen
Napomena: Tezak tekst za citanje. Dug sam razmisljao da li da ga postavim. POslije citanja po drugi put gubim vjeru u ljude u neko zajednistvo, jer to sto se desavalo u Drugom svjetskom ratu desavalo se i u ovom poslednjem. Mozemo samo zamisliti sta bi se desavalo u nekom buducem.
NAPOMENA: Ko moze nek nastavi. Kliknite samo na link: https://stav.ba/cetnicki-pokolji-u-foci ... -na-kolac/
ČETNIČKI POKOLJI U FOČI U DRUGOM SVJETSKOM RATU (2): BOŠNJAČKE CIVILE KUHALI SU, PEKLI I NABIJALI NA KOLAC
20.01.2020.
“U selu Popov Most četnici Slijepčevići iz sela Prijeđel zatekli su u kući majku Hasana Vreve i Šerifa s njihovom i drugom djecom iz sela. U ključalu vodu u kazan uzimali su jedno po jedno dijete za noge i glavom gurali u ključalu vodu, dok im oči nisu iscurile i tako su u najtežim mukama umirali. Prema saznanju i pričanju, radi se o umoru na takav način 10-15 osoba (djece)”
Piše: Jasmin GROŠIĆ
TREĆI POKOLJ U FOČI
Nakon proživljena dva pokolja, veliki broj građana Fočanskog sreza mislio je da je vrijeme stradanja prošlo i da dolaze bolja vremena. Većina ranije izbjeglih građana, živeći u krajnjoj bijedi, goli, bosi i gladni, željni vlastitog doma i ognjišta, vratili su se kućama. Početkom januara 1943. godine Draža Mihajlović izdaje zapovijed za etničko čišćenje Sandžaka i istočne Bosne. U pokolju koji će narednih dana uslijediti na teritoriji Bijelog Polja, Pljevalja, Priboja, Čajniča i Foče bit će počinjen najmasovniji ratni zločin koji je počinila Jugoslavenska vojska u otadžbini (četnici) tokom Drugog svjetskog rata. Tokom ove operacije ubijeno je, prema jednom četničkom izvještaju, približno 9.200 muslimana, od čega 1.200 muškaraca i 8.000 žena, staraca i djece. Fočom, kao i mnogim drugim gradovima istočne Bosne, opet su tekli potoci krvi. Mnogi fočanski Bošnjaci izgubili su svoje najmilije, a traume i bol koji su im nanijele njihove bivše komšije Srbi nosit će do kraja svojih života.
Po okončanju rata, mnogi Fočaci progovorili su o stradanju bošnjačke djece te nesretne 1943. godine. Salko Bekan iz Tvrdaka kod Slatine tako je izjavio: “Zimus (1943. godine) u kući Bajra Bukve iz Tvrdaka četnici su poklali, nakon što su ih na razne načine mučili, a onda zajedno sa kućom zapalili: moje troje male djece, četvoro djece Bajra Bukve, ženu i četvoro djece Derviša Mujanovića, Fatu Mujanović, zatim starca Ramu Bekana i jedno dijete Hadže Bekana. Svega je, dakle, tu stradalo petnaest osoba. To je posao četnika iz susjednog sela Zavajt.”
Halil Brković iz Donjeg Papratna, općina Slatina, izjavio je: “Četnici: Pero Davidov Kovač iz Slatine, Dušan Stanojević i brat mu Sreten iz Slatine, te Radislav Hojdanić, Crnogorac, inače za Jugoslavije bio žandar u Slatini, poklali su sa svojim društvom 106 Muslimana iz Papratna, od čega oko dvadeset odraslih muškaraca, dok sve ostalo čine žene i djeca. Potom su ih sagorjeli. Bilo je to koncem januara 1943. godine.”
Remzo Zeković iz Draževa, općina Čelebići, izjavio je: “Istaknuti četnici – zlikovci Danilo Samardžija, Vlado Popović, Vidoje Todović, Rade Gašpar i Dako Daković s još nekim drugim – poklali su, a nešto i živo popalili u selu Draževu oko 50 osoba. Od toga su tri odrasla muškarca, dok sve ostale čine žene i djeca. U cijelom selu se spasilo samo oko trideset osoba.”
Hafa Čankušić iz Slatine ispričala je sljedeće: “Četnici, Vojo Mitrić Urošev iz Zavajta sa drugom Aleksom, čije prezime ne znam, u sami akšam su uljegli u kuću Sulejmana Čankušića, gdje sam se nalazila ja sa sedmoro svoje djece, zatim Zeka Čankušić sa četvoro djece, Hadžira Čankušić Sulejmanova s troje, Melča, majka spomenutog Sulejmana i Hašima Čankušića, žena Tahirova s djetetom. Pred kućom su uhvatili Zeku i počeli je bosti nožem i klati. Jedan joj je gurnuo nož u lice, od čega se odmah srušila na zemlju. Mislili su da je već mrtva, pa su uljegli nama u kuću. Ona je onda puzeći pored kuće pobjegla i sklonila se u susjednu šumu, gdje je ostala tri dana tako ranjava ništa ne jedući, da nakon tri dana šumom pobjegne u Foču, gdje su joj Italijani liječnici pružili pomoć.
Čim su razbojnici utrčali u kuću, počeli su ubijati, bosti i klati. Vojo je udario u rame prvo mene nožem, a onda malo mi djetešce, koje sam u naramku držala. Tom prilikom je osjekao i svoja tri prsta, pa je onda postao još nasrtljiviji, udarajući čim prije stigne. Mi smo svi pali i skoro i svijest od bolova izgubili, a oni su sve više klali i tukli. Potpuno su preklali pomenutu Melču, zatim Hašimu i dijete joj, Sulejmanovo dvoje djece, Zekino dvoje djece i jedno moje dijete, dok su ostalo toliko izgrdili da je izgledalo da je sve od uboja i uboda pomrlo. Kad su mislili da smo svi mrtvi, onda su kuću u kojoj smo se nalazili zapalili i otišli, a mi koji smo ostali živi nekako smo se ispod mrtvih izvukli i kroz dim i plamen na vrata izišli i tako smo se spasli, ali svi smo teški invalidi, jer smo strašno unakaženi.”[ii]
Mujo Dedović iz Slatine izjavio je sljedeće: “U selu Prijakovićima, Slatina, četnici Aleksa Đorđević, Mirko Mihajlović, Rade Perišić i Pavle Marić s družinom stjerali su u dvije štale 80 (osamdeset) osoba, sve iz istog sela. Tu su neke poklali, a neke su i žive zapalili sa štalama. Od toga je bilo desetak odraslijih muškaraca, dok su sve ostalo žene i djeca. Pomenuti su četnici slično učinili i u selu Prativi (Slatina), gdje su zapalili 25 (dvadeset i pet) osoba u kući Omera Cagara, te u selu Lajevci, gdje su zaklali 21 (dvadeset i jednu) osobu. Sve je to bilo početkom januara 1943. godine.”[iii]
Stradanja fočanskih Bošnjaka nastavljena su i nakon januara 1943. godine. Četnici i mjesni Srbi uhvatili su 7. februara 1943. godine u selu Karauzovići dvadeset četvero žena i djece, zaklali ih i zapalili pored kuće Hamida Karauzovića.[iv]
NEVIĐENI SADIZAM
Sva djeca umorena su na strašan način. Četnici su ih klali, nabadali na bajonete, hvatali za noge i udarali o zemlju ili zid, a velik broj ih je i spaljeno živo. Toliku mržnju, zvjerstvo i sadizam nesretni Fočaci do tada još nisu vidjeli. Huseina Kramu iz Foče, sina Halimovog, dječaka od dvanaest godina, decembra 1941. godine jedan je četnik nabio na bajonet i bacio u Drinu, dok je njegovog oca Halima na mostu zaklao četnik Đorđo Lugonjić.[v] U selu Mješaje četnici su koncem decembra 1941. godine ubili četrdesetak muslimana, žena i djece. Djevojku Zlatiju Ćerimagić su silovali, a zatim joj odsjekli spolne organe, dojke, ruke i isjekli je na komade.[vi]
Vrhunac sadizma i četnika i domaćih Srba prema bošnjačkoj djeci zabilježen je u selu Popov Most kod Foče. Zločin kakvog nema ni u horor-filmovima i za koji normalan čovjek ne može povjerovati da ga uopće može počiniti ljudsko biće. Naime, “u selu Popov Most, četnici Slijepčevići iz sela Prijeđel zatekli su u kući majku Hasana Vreve i Šerifa s njihovom i drugom djecom iz sela. U ključalu vodu u kazan uzimali su jedno po jedno dijete za noge i glavom gurali u ključalu vodu, dok im oči nisu iscurile i tako su u najtežim mukama umirali. Prema saznanju i pričanju, radi se o umoru na takav način 10-15 osoba (djece).”[vii] Semu Karup i djecu Avde Karupa, Asim (3), Zahira (2), Bejta (6), četnici su 6. februara 1943. godine poklali u jednoj kući u Dragočavi i spalili.[viii] Slična sudbina zadesila je i Hasana Kašmu i kompletnu njegovu porodicu: ženu i petero djece, koje su četnici 19. augusta 1942. godine žive spalili u kući.[ix] Početkom 1943. godine četnici su zaklali i spalili četrdeset muslimana iz Gornjeg i Donjeg Papratna u kući Muje Ahmića.[x]
Najokrutnija su umorstva četnici ispoljavali u svim mogućim prilikama i uživali u tuđoj patnji. Navest ćemo još nekoliko primjera: Osmana Zunđu četnici su januaru 1942. godine u Pribišcima ubili tako što su mu derali kožu i posipali sol.[xi] Smaila Šiljka iz Osanice su potkovali, zatim ga gonili na Romaniju i tu zaklali.[xii] Asima Rašidkadića četnici su decembra 1941. godine živog razapeli na tarabe, sjekli nožem i sipali mu sol na rane. Umro je u najvećim mukama. Isto tako, razapeli su na stablo Mehu Ramića u Čelebićima i živog zapalili.[xiii] Trudnicu Hadžiru Mandžo zvanu Džirka, ženu Ibre Mandže, decembra 1941. godine četnici su u mjestu Mijakovići umorili tako što su je pekli na vatri dok nije umrla. Na isti način postupili su i s Hasanom Mandžom.[xiv] Mustafu Sarača zapalili su decembra 1941. godine živog kod spomenika na Pazarištu.[xv] Dedibega Batotića starog 56 godina živog su potkovali, a potom isjekli na mostu u Miljenom, dok su Halil-bega Batotića nabili na kolac i ispekli.[xvi]
Hasan Adilović iz sela Vojvodići kod Slatine ubijen je od četnika pod komandom Gojka Krezovića u augustu 1942. godine. Hasanu su odsjekli glavu na panju.[xvii] Husu Čengića, sina Huseinovog, decembra 1941. godine okrutno su mučili tako što su ga vezali za glavu i mošnje, zatim ga je zaklao četnik Živko Vuletić i bacio u Drinu.[xviii] Mušu Hodžić, ženu Džafera Hodžića, 28. decembra 1941. godine četnici su u Tuholjima kod Zavajta svezali za drvo i živu spalili slamom.[xix] Fatimu Hadžić, Mušanovu ženu, četnici su usmrtili strahovitom smrću u mjestu Meljeni kod Papratnog februara 1942. godine tako što su je kuhali u bakrenom kotlu.[xx] Hasana Jašara zakovao je u decembru 1941. godine četnik Mitar Blagojević živog za dasku, a onda ga ubio i bacio u Drinu s mosta u Foči.[xxi] Muliju Malinović iz Grdijevića četnici su juna 1943. godine u Čelebićima silovali, zakovali za baraku i zapalili.[xxii]
Genocid nad Bošnjacima Fočanskog sreza u decembru 1941. i januaru 1942. godine duboko se urezao u sjećanje svih koji su posjetili Foču neposredno nakon pokolja. Jedan od njih bio je i jugoslavenski partizanski general Kosta Nađ, koji ovako opisuje svoja sjećanja na bosanski grad Foču u zimu 1942. godine: “Ne sećam se da sam ikada u životu vidio nečeg jezovitijeg od onog što smo zatekli u tom gradu. Razularena četnička rulja formalno je plivala u ljudskoj krvi. Most na Drini pružao je groznu sliku. Na njemu nije bilo ni jednog pedlja zemlje, koji ne bi bio zasićen krvlju poklanih. To je bilo stratište nedužnog muslimanskog naroda – prava klanica. Pod mostom mnogo leševa. Povezane žicom, međusobno prepletene njome, četnici su preklane ljude i žene bacili s mosta u reku. Mnogi se zapletoše o stubove mosta. Životinjsko divljanje, gore od onog najkrvoločnije zveri. Žene i devojke prije klanja silovali su naočigled roditelja, muževa i braće. Strahote se ne daju opisati.”[xxiii]
POKOLJ U GORAŽDU I DRUGIM NASELJIMA U ISTOČNOJ BOSNI
Masovna ubijanja nedužnog bošnjačkog stanovništva četnici i domaći Srbi provodili su u Goraždu i okolini u isto vrijeme kad i u Foči, odnosno u decembru 1941. godine i januaru 1942. godine, a ubistva Bošnjaka dešavala su se sve do kraja rata. Prema dokumentima Zemaljske komisije za utvrđivanje okupatora i njihovih pomagača za Bosnu i Hercegovinu, u Goraždu i okolini ubijeno je više od 1.440 Bošnjaka, od čega najmanje 279 djece.[xxiv] Broj ubijene djece znatno je veći s obzirom na to da je komisija prilikom popisa žrtava upisala tek jednu trećinu. Komandant fočanskih četnika Sergije Mihajlović isticao je da je u Goraždu ubijeno 2.000 Bošnjaka, dok su vlasti NDH procjenjivale da je na tri goraždanska mosta ubijeno, uglavnom klanjem, približno 7.000 ljudi. U svakom slučaju, u Goraždu i okolini činjeni su zločini zbog kojih zastaje dah.
Poznato je da je u Kopačima u kući Huse Drljevića krajem 1941. godine zatvoreno približno osamdeset muškaraca, žena i djece Bošnjaka koji su živi zapaljeni i izgorjeli zajedno s kućom.[xxv] U mjestu Kostenik kod Goražda četnici su 1941. godine ubili 21 dijete i dvije žene. U Zorovićima između Goražda i Pala ubili su (1941/1942. godine) trinaestero djece i tri žene. U mjestu Biljin kod Goražda četnici su 1941/1942. godine ubili 21 dijete i dvanaest žena.
U Goraždu i okolini zvjerstva nad civilima, među kojima su najviše stradale žene i djeca, bila su dio svakodnevice. Poznat je slučaj zvjerstva četnika u selu Kremin 1942. godine, kada su jedne noći blokirali selo i pohvatali 24 žena i djece, koliko ih je u tom selu bilo iz porodica Mirojević, Podrug i Lepir. Stare žene i djecu odmah su poklali, a mlade žene i djevojke uveli u jednu obližnju štalu, tu ih silovali, a zatim ih pobili i zajedno s poklanom djecom i starim ženama ubacili u jednu štalu i zapalili, a selo opljačkali.[xxvi]
Potresno svjedočenje o stradanju Bošnjaka i bošnjačke djece u Goraždu u decembru 1941. godine i januaru 1942. godine ostavio nam je Zufer-efendija Bešlić, džematski imam iz Goražda, koji je između ostalog izjavio i ovo: “Bio je veliki broj obešćašćenih djevojaka i žena, ali u manjem omjeru u gradovima negoli po selima. Po selima su ubijali, mrcvareći starce starije od osamdeset godina, starice i čak malodobnu djecu bacali u zrak i dočekivali na noževe. Naprimjer, slijepog starca Osmana Kanlića iz Kanlića, kome je bilo više od osamdeset godina, dugo su mučili i zlostavljali, a zatim zaklali. U Kopačima u jednu kuću utjerali su više od stotinu osoba – starica, staraca, žena i djece – probadali ih noževima i klali, a zatim su ubacivali zapaljive bombe i sve ih zajedno spalili s kućom.[xxvii]
NAPOMENA: Ko moze nek nastavi. Kliknite samo na link: https://stav.ba/cetnicki-pokolji-u-foci ... -na-kolac/
-
breuer
#433 Re: Fasizam jos nije porazen
fazon je što su Bošnjaci Foče bili iole sigurni dok su fašisti bili u kraju, ono što ih je snašlo po njihovom odlasku je 5 puta gore od fašizma...
-
Haman2
-
breuer
#435 Re: Fasizam jos nije porazen
Koristiti termin fašizam je preglupo jer svi znamo ko ga je izmislio. U okolici Foče su bile stacionirane italijanske trupe koje su koliko toliko čuvale mir u tom kraju. Kad su morale napustiti, onda su nastali četnički pokolji. Dakle, četnikluk mnogo gori od fašizma.
Mislio sam da nije potrebno pojašnjavati.
Mislio sam da nije potrebno pojašnjavati.
-
Haman2
#436 Re: Fasizam jos nije porazen
Hvala na pojasnjenju.
" Dz. Kohen ( engleski istoricar jevrejskog porijekla) autor knjige Tajni rat Srbije, propaganda i histrorijska obmana", Sarajevo 1996.godine istice da je srpski fasizam stariji i od Hitlerovog, da korijeni srpskog fasizma pocinju vec 1804.godine koje 40 gdoina kasnije oblikova Ilija Garasanin u svom Nacertaniju.
Vec tada je nastao izrazi etnicko ciscenje, i da su Srbi izvrsili genocide nad nesrpskim stanovnistvom, da se to proteze vec dva stoljeca. U svim pobunama ili mirnim periodima u proslom stoljecu stradalo je muslimansko i jevrejsko stanovnistvo, tako da je Srbija pred Prvi balkanski rat bila ociscena od muslimana. Mada su bili malobrojniji u odnosu na muslimansko stanovnistvo, ista sudbina zadesila je i Jevreje, sa izuzetkom perioda Milosa Obrenovica.
Obrazac koji je dao Ilija Garasanin, a koji su usavrsili njegovi sledbenici, svodi se na zlostavljanje, prisilno isiljevanje, pljackanje, silovanje, klanje, masakriranje posebno nozem.
U pet ratova koje su Srbi vodili u ovom stoljecu ideologija i metode koje su zagovarali njegovi sledbenici Vasa Cubrilovic, S. Moljevic i Milorad Ekmecic, bile su iste, samo se lista nesrba prosirila na: Albance,Bosnjake,Bugare, Hrvate,Makedonce, Madjare i Nijemce Vojvodine.
Filip Dz. Kohen se u svom pomenutom djelu nadovezuje na tvrdnju srpskog knjizevnika Milana Milicevica iz 1871.godine koji je jos tada otvoreno kazao da ne mogu nasi potomci znati istinu o nama jer je mi ne kazujemo, nego ono izlazemo, sto nam podmiruje trenutni racun , pa kaze ako je historija umjetnicka galerija puna slika, s malo orginala i mnogo kopija, onda je srpska historija takva galerija, puna falsifikata koje je Evropa pa i Amerika dugo vremena prihvacala kao orginalne. Mnogi zapadni eksperti za Balkan eksploatisali su ih za svoje titule, a politicari za svoje prljave ciljeve.
" Dz. Kohen ( engleski istoricar jevrejskog porijekla) autor knjige Tajni rat Srbije, propaganda i histrorijska obmana", Sarajevo 1996.godine istice da je srpski fasizam stariji i od Hitlerovog, da korijeni srpskog fasizma pocinju vec 1804.godine koje 40 gdoina kasnije oblikova Ilija Garasanin u svom Nacertaniju.
Vec tada je nastao izrazi etnicko ciscenje, i da su Srbi izvrsili genocide nad nesrpskim stanovnistvom, da se to proteze vec dva stoljeca. U svim pobunama ili mirnim periodima u proslom stoljecu stradalo je muslimansko i jevrejsko stanovnistvo, tako da je Srbija pred Prvi balkanski rat bila ociscena od muslimana. Mada su bili malobrojniji u odnosu na muslimansko stanovnistvo, ista sudbina zadesila je i Jevreje, sa izuzetkom perioda Milosa Obrenovica.
Obrazac koji je dao Ilija Garasanin, a koji su usavrsili njegovi sledbenici, svodi se na zlostavljanje, prisilno isiljevanje, pljackanje, silovanje, klanje, masakriranje posebno nozem.
U pet ratova koje su Srbi vodili u ovom stoljecu ideologija i metode koje su zagovarali njegovi sledbenici Vasa Cubrilovic, S. Moljevic i Milorad Ekmecic, bile su iste, samo se lista nesrba prosirila na: Albance,Bosnjake,Bugare, Hrvate,Makedonce, Madjare i Nijemce Vojvodine.
Filip Dz. Kohen se u svom pomenutom djelu nadovezuje na tvrdnju srpskog knjizevnika Milana Milicevica iz 1871.godine koji je jos tada otvoreno kazao da ne mogu nasi potomci znati istinu o nama jer je mi ne kazujemo, nego ono izlazemo, sto nam podmiruje trenutni racun , pa kaze ako je historija umjetnicka galerija puna slika, s malo orginala i mnogo kopija, onda je srpska historija takva galerija, puna falsifikata koje je Evropa pa i Amerika dugo vremena prihvacala kao orginalne. Mnogi zapadni eksperti za Balkan eksploatisali su ih za svoje titule, a politicari za svoje prljave ciljeve.
-
Haman2
#437 Re: Fasizam jos nije porazen
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/141 ... datak.htmlMITROPOLIT PORFIRIJE SA SVEŠTENSTVOM U ČETNIČKOM DELIRIJU: Ovaj SNIMAK je napravio HAOS na INTERNETU, a imamo i DODATAK!
Porfiriju je jasno da se radi u četničkoj pjesmi, a poznati su mu i detalji vezani uz nastanak te pjesme.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, zajedno sa grupom sveštenika u Čikagu, je snimljen kako pjeva četničke pjesme i to u odličnom raspoloženju. Riječ je o pjesmi "Ostaj mala kod ovaca", a njen tekst ide ovako:
Zbogom ostaj mala kod ovaca,
A ja odoh preko Donjeg Lapca.
Ne daj mala da te ljube djeca,
Već ti čekaj mene mitraljesca.
Nas dva brata oba ratujemo,
Ne plač' majko ako poginemo.
Moga brata ranila granata,
Žao mi je što i mene nije.
Šta se ono na Dinari sjaji,
Đujićeva kokarda na glavi.
Sa Dinare svanut će sloboda,
Donijet će je Momčilo vojvoda.
Dakle, radi o pjesmi u kojoj se veliča ratni zločinac iz 2. svjetskog rata, četnički vojvoda Momčilo Đujić.
A kako su sveštenici otpjevali ovu pjesmu, možete da pogledate u videu ispod.
Porfiriju je jasno da se radi u četničkoj pjesmi, a poznati su mu i detalji vezani uz nastanak te pjesme. Transkript tog uvodnog dijela, koji su objavili hrvatski mediji, uz povremene glasove iz publike, glasi:
Porfirije: Još, još jedanput.
Publika: Ajd, ajd.
Prvi pjevač: .. Ma sto puta. Ajte vamo, možete i sto puta.
Porfirije: Naša pjesma!
Prvi pjevač: Kad su se povlačili pred Obađana [Obodina, lokalitet u Istočnoj Hercegovini], teško im je bilo, morali su da ostave sve, njih 10 hiljada, 15 hiljada ...
Porfirije: 15 hiljada
Prvi pjevač: ... i onda su gledali ono i onda kaže zbogom ostaj mala kod ovaca. Pre 40 godina ja sam naučio to ovde u Čikagu od onih starih ratnika.
Neko iz publike: 500 su četnici izgubili boraca u jednom danu.
Prvi pjevač: Ajde, presvećeni naš pita.
Porfirije: Još jedamput.
Neko iz publike: A partizani jedno 4 hiljada. Ajmo.
Napomena: Kliknite na gornji link link da pogledate i poslusate VIDEO
-
Haman2
#438 Re: Fasizam jos nije porazen
Da se podsjetimo, da ne zaboravimo, jer su se slicne stvai desavala i kod nas.
[quote]STRAŠNE PRIČE IZ AUSCHWITZA KOJE ČETE ZAUVIJEK PAMTITI: Angeli Orosz je vjerovala kako ne nosi nikakve traume, sve dok je nisu pitali zašto nikad ne baca koru od krompira
Oko 200 preživjelih logoraša okupilo se u bivšem nacističkom logoru istrebljenja u Auschwitzu kako bi obilježili 75. obljetnicu svojega oslobođenja, mnogi od njih vjerojatno posljednji put.

Janek Skarzynski/AFP
Prije petnaest godina na Vratima smrti, mjestu istovara željezničkih kompozicija u kompleksu Birkenau, bilo ih je preko 1500. Prije pet godina, na 70. godišnjici, bilo ih je oko tri stotine. Glasovi preživjelih iz godine u godinu sve su malobrojniji: najstariji su već stogodišnjaci, a najmlađa je žena koja je rođena u samom lageru.
Do najvećega nacističkog pogona smrti i svojega nesuđenog stratišta putovali su iz cijeloga svijeta: od SAD-a i europskih zemalja, preko Izraela, Južne i Srednje Amerike do Australije. Psihološki i tjelesni napor takvog puta mnoge je nagnao na odustajanje, premda im je u Poljskoj stavljen na raspolaganje tim od 50-ak liječnika i terapeuta.
Otpor zaboravu kod većine je ipak jači od bolesti, slabosti i staračkih konstitucija: došli su još jednom posvjedočiti kako ovdašnja smrt 1,1 miliona njihovih supatnika u agoniji gladi, plinskim komorama i krematorijima nije bila nikakav incident, nego državno sponzorirano masovno ubojstvo.

"Holokaust je organiziran od tadašnje vlasti. Ne samo da su htjeli da se to dogodi, već su hrabrili i obične ljude da postanu ubojice", kazuje Benjamin Lesser, 92-godišnji Židov rođen u Poljskoj, čija je obitelj 1944. godine poslana u Auschwitz.
Tvrdi da se kao jedini preživjeli vratio kako bi održao uspomene na životu i pokušao spriječiti svijet da potone u amneziju.
Devedesetdvogodišnji David Lenga iz Los Angelesa već je u nedjelju bio među onima koji su iznova zakoračili kroz zloguku kapiju s ironičnom parolom Arbeit macht frei (Rad oslobađa). Sa sobom je prvi put u obilazak bivšeg zatvora poveo i kćerku Bertu Kaplowitz. Lenga je imao 14 godina kad je u ljeto 1944. dospio u logor, a preživio je ponajviše zahvaljujući tome što je od logorskih deka izrađivao tople jakne za esesovske čuvare, pa je dobivao dodatnu hranu. Kasnije je krojačku karijeru nastavio na Beverly Hillsu, odbijajući da mu holokaust zauvijek definira život, premda su od 98 članova šire obitelji preživjeli samo otac i on.

Iste one barake Auschwitza u kojima su hiljade izdahnule u agoniji Angeli Orosz (75) iz Montreala označile su prvi zemaljski udah. Majka je rodila u tajnosti na slamarici Auschwitz-Birkenauu kompleksa u decembru 1944. Dugo je vjerovala kako iz tih vremena ne nosi nikakve traume, sve dok je djeca nisu pitala zašto nikad ne baca koru od krumpira.
Zahvaljujući toj kori preživjele su i majka i ona kao beba, te je instinkt još nagoni da na krumpirovu ljusku gleda kao na božju nagradu.
Edith Gluck (92) u Auschwitz je doputovala iz Australije. Njezina obitelj mađarskih Židova deportirana je u logor u junu 1944., živeći dotad u rumunskoj Transilvaniji s antisemitskim animozitetima i svakodnevnim optužbama da su ubili Isusa. Kad su ih iseljavali iz kuće, rulja je već bila opkolila jedva čekajući da je opljačka. Najprije su zatvoreni u sinagogi, zatim u getu u sljedećem selu, da bi naposljetku kolektivno bili deportirani u Poljsku. Tamo je zauvijek izgubila majku, mlađu sestru i dva mala brata: sama je preživjela zahvaljujući čvrstoj građi seoske djevojke i odvođenju na rad u tvornicu municije Mährisch Weisswasser u Čehoslovačkoj. Još joj u glavi odjekuju zadnje majčine riječi za razdvajanja u Auschwitzu: “Edith, ali jutros nisi doručkovala!“

Ernest Ehrmann (91), rodom iz Karlovskog Chlumeca u Čehoslovačkoj, u Auschwitzu je već 14. put. Tamo dolazi jer je to posljednje mjesto gdje je žive vidio oca i majku, koji su nakon višednevnog puta prepunog patnje upućeni pravo u plinsku komoru. Pokupili su ih iz kuće u vrijeme Šabata i odvezli u dvorište sinagoge. Brata, koji je bio crvenokos, roditelji su prethodno opskrbili lažnom krštenicom i sklonili u Budimpeštu, ali je Gestapo tamo otkrio da je dječak obrezan, pa je strijeljan i bačen u Dunav. Ernest je u Auschwitzu proveo samo tri dana, ali ih pamti po najvećim batinama koje je dobio u životu. Prebačen je ubrzo u Bergen-Belsen, gdje je sloboda za njega došla u liku crnog čovjeka: prvi saveznički vojnik kojega je ugledao bio je Afroamerikanac.
Sam logor u Auschwitzu 27. januarai 1945. oslobodila je Crvena armija. Te subote prije podne prvi sovjetski vojnici ušli su u Auschwitz III-Monowitz, a Auschwitz I i Auschwitz II-Birkenau oslobođeni su oko 15 sati. Tamo je bilo još oko 7500 živih zatvorenika, dok je još oko 20.000 zatvorenika iz Auschwitza uspjelo preživjeti i tzv. marševe smrti.
U kompleks Auschwitz-Birkenau je tokom pet godina ukupno bilo deportirano 1,3 miliona ljudi, od čega je 900 hiljada ubijeno u plinskim komorama odmah po dolasku, dok su ostali moreni postupno: glađu, bolestima, batinama, mecima, medicinskim eksperimentima, a nadasve tupošću ljudskoga srca.
(Slobodna Dalmacija/S. B.)
[/quote]
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/141 ... mpira.html
[quote]STRAŠNE PRIČE IZ AUSCHWITZA KOJE ČETE ZAUVIJEK PAMTITI: Angeli Orosz je vjerovala kako ne nosi nikakve traume, sve dok je nisu pitali zašto nikad ne baca koru od krompira
Oko 200 preživjelih logoraša okupilo se u bivšem nacističkom logoru istrebljenja u Auschwitzu kako bi obilježili 75. obljetnicu svojega oslobođenja, mnogi od njih vjerojatno posljednji put.

Janek Skarzynski/AFP
Prije petnaest godina na Vratima smrti, mjestu istovara željezničkih kompozicija u kompleksu Birkenau, bilo ih je preko 1500. Prije pet godina, na 70. godišnjici, bilo ih je oko tri stotine. Glasovi preživjelih iz godine u godinu sve su malobrojniji: najstariji su već stogodišnjaci, a najmlađa je žena koja je rođena u samom lageru.
Do najvećega nacističkog pogona smrti i svojega nesuđenog stratišta putovali su iz cijeloga svijeta: od SAD-a i europskih zemalja, preko Izraela, Južne i Srednje Amerike do Australije. Psihološki i tjelesni napor takvog puta mnoge je nagnao na odustajanje, premda im je u Poljskoj stavljen na raspolaganje tim od 50-ak liječnika i terapeuta.
Otpor zaboravu kod većine je ipak jači od bolesti, slabosti i staračkih konstitucija: došli su još jednom posvjedočiti kako ovdašnja smrt 1,1 miliona njihovih supatnika u agoniji gladi, plinskim komorama i krematorijima nije bila nikakav incident, nego državno sponzorirano masovno ubojstvo.

"Holokaust je organiziran od tadašnje vlasti. Ne samo da su htjeli da se to dogodi, već su hrabrili i obične ljude da postanu ubojice", kazuje Benjamin Lesser, 92-godišnji Židov rođen u Poljskoj, čija je obitelj 1944. godine poslana u Auschwitz.
Tvrdi da se kao jedini preživjeli vratio kako bi održao uspomene na životu i pokušao spriječiti svijet da potone u amneziju.
Devedesetdvogodišnji David Lenga iz Los Angelesa već je u nedjelju bio među onima koji su iznova zakoračili kroz zloguku kapiju s ironičnom parolom Arbeit macht frei (Rad oslobađa). Sa sobom je prvi put u obilazak bivšeg zatvora poveo i kćerku Bertu Kaplowitz. Lenga je imao 14 godina kad je u ljeto 1944. dospio u logor, a preživio je ponajviše zahvaljujući tome što je od logorskih deka izrađivao tople jakne za esesovske čuvare, pa je dobivao dodatnu hranu. Kasnije je krojačku karijeru nastavio na Beverly Hillsu, odbijajući da mu holokaust zauvijek definira život, premda su od 98 članova šire obitelji preživjeli samo otac i on.

Iste one barake Auschwitza u kojima su hiljade izdahnule u agoniji Angeli Orosz (75) iz Montreala označile su prvi zemaljski udah. Majka je rodila u tajnosti na slamarici Auschwitz-Birkenauu kompleksa u decembru 1944. Dugo je vjerovala kako iz tih vremena ne nosi nikakve traume, sve dok je djeca nisu pitala zašto nikad ne baca koru od krumpira.
Zahvaljujući toj kori preživjele su i majka i ona kao beba, te je instinkt još nagoni da na krumpirovu ljusku gleda kao na božju nagradu.
Edith Gluck (92) u Auschwitz je doputovala iz Australije. Njezina obitelj mađarskih Židova deportirana je u logor u junu 1944., živeći dotad u rumunskoj Transilvaniji s antisemitskim animozitetima i svakodnevnim optužbama da su ubili Isusa. Kad su ih iseljavali iz kuće, rulja je već bila opkolila jedva čekajući da je opljačka. Najprije su zatvoreni u sinagogi, zatim u getu u sljedećem selu, da bi naposljetku kolektivno bili deportirani u Poljsku. Tamo je zauvijek izgubila majku, mlađu sestru i dva mala brata: sama je preživjela zahvaljujući čvrstoj građi seoske djevojke i odvođenju na rad u tvornicu municije Mährisch Weisswasser u Čehoslovačkoj. Još joj u glavi odjekuju zadnje majčine riječi za razdvajanja u Auschwitzu: “Edith, ali jutros nisi doručkovala!“

Ernest Ehrmann (91), rodom iz Karlovskog Chlumeca u Čehoslovačkoj, u Auschwitzu je već 14. put. Tamo dolazi jer je to posljednje mjesto gdje je žive vidio oca i majku, koji su nakon višednevnog puta prepunog patnje upućeni pravo u plinsku komoru. Pokupili su ih iz kuće u vrijeme Šabata i odvezli u dvorište sinagoge. Brata, koji je bio crvenokos, roditelji su prethodno opskrbili lažnom krštenicom i sklonili u Budimpeštu, ali je Gestapo tamo otkrio da je dječak obrezan, pa je strijeljan i bačen u Dunav. Ernest je u Auschwitzu proveo samo tri dana, ali ih pamti po najvećim batinama koje je dobio u životu. Prebačen je ubrzo u Bergen-Belsen, gdje je sloboda za njega došla u liku crnog čovjeka: prvi saveznički vojnik kojega je ugledao bio je Afroamerikanac.
Sam logor u Auschwitzu 27. januarai 1945. oslobodila je Crvena armija. Te subote prije podne prvi sovjetski vojnici ušli su u Auschwitz III-Monowitz, a Auschwitz I i Auschwitz II-Birkenau oslobođeni su oko 15 sati. Tamo je bilo još oko 7500 živih zatvorenika, dok je još oko 20.000 zatvorenika iz Auschwitza uspjelo preživjeti i tzv. marševe smrti.
U kompleks Auschwitz-Birkenau je tokom pet godina ukupno bilo deportirano 1,3 miliona ljudi, od čega je 900 hiljada ubijeno u plinskim komorama odmah po dolasku, dok su ostali moreni postupno: glađu, bolestima, batinama, mecima, medicinskim eksperimentima, a nadasve tupošću ljudskoga srca.
(Slobodna Dalmacija/S. B.)
[/quote]
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/141 ... mpira.html
- bunk
#439 Re: Fasizam jos nije porazen
Pogledaj proslavu iz skole u Srebrenici.
Zamisli da se nacisti okupljaju u Ausvicu..
Strasno.
Zamisli da se nacisti okupljaju u Ausvicu..
Strasno.
- problemnatravunu
#440 Re: Fasizam jos nije porazen
Fali nama zakon pod hitno, a jos vise da se provodi,
jer kako se je Njemačka drugačije pročistila od 2.svj rata nego rigoroznim kažnjavanjem ološa
jer kako se je Njemačka drugačije pročistila od 2.svj rata nego rigoroznim kažnjavanjem ološa
- Bloo
- Globalna šefica
#441 Re: Fasizam jos nije porazen
Zar se ne mogu pozvati na krivicni?problemnatravunu wrote: ↑28/01/2020 07:10 Fali nama zakon pod hitno, a jos vise da se provodi,
-
mishic
#442 Re: Fasizam jos nije porazen
Gospodo antifašisti, bez imalo sumnje u Vašu dobronamjernost i dobronamjernost samog postavljaća teme ovaj naslov: "Fašizam još nije poražen" pomalo me plaši i doživljavam ga kontraproduktivnim pa ako hoćete i pomalo opasnim. U naslovu teme ova boldirana riječ "još" nekako asocira na to da se protiv fašizma vodi žestoka borba i da, iako nije "još" poražen, onda će to uskoro biti i samo što nije.
A kakvo je stvarno stanje, gdje i koliko je fašizma danas i ko, kako i koliko se protiv njega bori, pitanja su na koja bi pravi odgovor trebao da uplaši svakog istinskog antifašistu.
Poslije II WW dugo smo se tješili i uljuljkivali u svojoj zabludi da makar kada je u pitanju gospođa Europa tu fašizma više nema, da je pobijeđen i za sva vremena na njenom tlu iskorijenjen. A onda su nas devedesete godine trgnule iz te uljuljkanosti, demantovale našu ni na čemu utemeljenu iluziju i pokazale da ga i te kako ima i to tamo gdje bi se moglo reči da smo ga najmanje očekivali. Fašizam je uskrsnuo i ponovo u crno zavio najveći dio Balkana. Evropa i Svijet su zabezeknuto posmatrali strahovita krvoprolića, klanja, rušenja, paljenja, patnje, mučenja, silovanja, logore, masovne grobnice, genocid, urbicid, kulturocid i sve drugo što ide uz to uključujući i neshvatljivu mržnju, dugo ne čineći ništa, kao da nisu mogli vjerovati svojim očima da je to ponovo moguće. A eto bilo je, i moguće, i jasno, i bjelodano, i zrelo da se odmah u startu i prije samih krvoprolića to zaustavi, prekine i onemogući. Bilo je ali se dugo, dugo ništa nije činilo na tome.
Prolila se krv, ubijalo se, rušilo, pljačkalo, palilo i sve to mirno posmatralo sve dok zlo nije natjeralo građane Evrope da oni vrisnu i počnu prozivati svoje vlade zbog njihove inertnosti na sve to. A onda opet mlako, mlitavo, nespretno, povuci-potegni, sve do trenutka dok snage antifašizma nisu nezaustavljivo krenule naprijed.
I tek onda se dogodila prava reakcija ali sa četiri godine zakašnjenja. Reakcija za koju se komotno može reći da je spašavala fašizam od antifašizma. Reakcija koja jeste zaustavila krvoprolića ali tek onda kada su masovnije počeli da ginu fašisti. Reakcija koja je na koncu završila višestrukom nagradom fašistima. Oproštena im je agresija na suverenu državu, dobili su pola te države, oprošten je i nagrađen genocid, mali dio ratnih zločinaca procesuiran a mirovnim ugovorom nametnuti Ustav žrtvu učinio potčinjenom zločincu.
Ili da idemo ovako, sa kim bi od najžešćih fašista u povijesti mogao uporediti Šešelj? Ko je još u povijesti izgovorio toliko gadosti, izlio mržnje i uložio truda u širenju i promociji fašističkih ideja. Ko je više od njega napisao oda fašizmu i uvreda žrtvama? Ko je žešće od njega huškao na klanja, ubijanja, mučenja i zlostavljanja? Koliko imovine su porušili, popalili, opljačkali i u Srbiju odvezli oni koje je on organizovao da to rade?
Koliki procenat zločina su činile i počinile koja strana u tom sukobu, koliko je koja stradala, a kakvi su ishodi suđenja i hoće li biti proporcionalni krivici svake strane? Ko je agresor a ko žrtva i ko je zapravo kažnjen a ko nagrađen?!!
Mlaka i mlitava Evropa je baš zbog ovih pitanja i sama suočena sa sve većim brojem onih koji poslije svega ovoga otvoreno šire i podržavaju fašizam i fašističke ideje. Vidjeli kako Evropa reaguje i koga i za što nagrađuje.
I za razliku od devedesetih godina kada na ovim prostorima nije bilo ni u pola mržnje i fašizma koliko ga danas ima, kada pored ovoga na Balkanu, danas i u mnogim zemljama Evrope fašizam legitimno opstaje, kada ratni zločinci sa Balkana ponovo otvoreno rade ono što su radili i devedesetih, govoriti o "... "još"nije poražen" dok on zapravo buja, raste, širi se i uzima sve većeg maha, pomalo je suicidno.
Fašizma je već decenijama sve više i više a antifašizma sve manje i sve je tiši, nemoćniji, i blijeđi.
Šešelja je sve više i na Balkanu i u svijetu. A ponavljam, teško je naći večeg fašistu u cijeloj historiji...
A kakvo je stvarno stanje, gdje i koliko je fašizma danas i ko, kako i koliko se protiv njega bori, pitanja su na koja bi pravi odgovor trebao da uplaši svakog istinskog antifašistu.
Poslije II WW dugo smo se tješili i uljuljkivali u svojoj zabludi da makar kada je u pitanju gospođa Europa tu fašizma više nema, da je pobijeđen i za sva vremena na njenom tlu iskorijenjen. A onda su nas devedesete godine trgnule iz te uljuljkanosti, demantovale našu ni na čemu utemeljenu iluziju i pokazale da ga i te kako ima i to tamo gdje bi se moglo reči da smo ga najmanje očekivali. Fašizam je uskrsnuo i ponovo u crno zavio najveći dio Balkana. Evropa i Svijet su zabezeknuto posmatrali strahovita krvoprolića, klanja, rušenja, paljenja, patnje, mučenja, silovanja, logore, masovne grobnice, genocid, urbicid, kulturocid i sve drugo što ide uz to uključujući i neshvatljivu mržnju, dugo ne čineći ništa, kao da nisu mogli vjerovati svojim očima da je to ponovo moguće. A eto bilo je, i moguće, i jasno, i bjelodano, i zrelo da se odmah u startu i prije samih krvoprolića to zaustavi, prekine i onemogući. Bilo je ali se dugo, dugo ništa nije činilo na tome.
Prolila se krv, ubijalo se, rušilo, pljačkalo, palilo i sve to mirno posmatralo sve dok zlo nije natjeralo građane Evrope da oni vrisnu i počnu prozivati svoje vlade zbog njihove inertnosti na sve to. A onda opet mlako, mlitavo, nespretno, povuci-potegni, sve do trenutka dok snage antifašizma nisu nezaustavljivo krenule naprijed.
I tek onda se dogodila prava reakcija ali sa četiri godine zakašnjenja. Reakcija za koju se komotno može reći da je spašavala fašizam od antifašizma. Reakcija koja jeste zaustavila krvoprolića ali tek onda kada su masovnije počeli da ginu fašisti. Reakcija koja je na koncu završila višestrukom nagradom fašistima. Oproštena im je agresija na suverenu državu, dobili su pola te države, oprošten je i nagrađen genocid, mali dio ratnih zločinaca procesuiran a mirovnim ugovorom nametnuti Ustav žrtvu učinio potčinjenom zločincu.
Ili da idemo ovako, sa kim bi od najžešćih fašista u povijesti mogao uporediti Šešelj? Ko je još u povijesti izgovorio toliko gadosti, izlio mržnje i uložio truda u širenju i promociji fašističkih ideja. Ko je više od njega napisao oda fašizmu i uvreda žrtvama? Ko je žešće od njega huškao na klanja, ubijanja, mučenja i zlostavljanja? Koliko imovine su porušili, popalili, opljačkali i u Srbiju odvezli oni koje je on organizovao da to rade?
Koliki procenat zločina su činile i počinile koja strana u tom sukobu, koliko je koja stradala, a kakvi su ishodi suđenja i hoće li biti proporcionalni krivici svake strane? Ko je agresor a ko žrtva i ko je zapravo kažnjen a ko nagrađen?!!
Mlaka i mlitava Evropa je baš zbog ovih pitanja i sama suočena sa sve većim brojem onih koji poslije svega ovoga otvoreno šire i podržavaju fašizam i fašističke ideje. Vidjeli kako Evropa reaguje i koga i za što nagrađuje.
I za razliku od devedesetih godina kada na ovim prostorima nije bilo ni u pola mržnje i fašizma koliko ga danas ima, kada pored ovoga na Balkanu, danas i u mnogim zemljama Evrope fašizam legitimno opstaje, kada ratni zločinci sa Balkana ponovo otvoreno rade ono što su radili i devedesetih, govoriti o "... "još"nije poražen" dok on zapravo buja, raste, širi se i uzima sve većeg maha, pomalo je suicidno.
Fašizma je već decenijama sve više i više a antifašizma sve manje i sve je tiši, nemoćniji, i blijeđi.
Šešelja je sve više i na Balkanu i u svijetu. A ponavljam, teško je naći večeg fašistu u cijeloj historiji...