Fašistički napadi na Muftiju Smajkića

Republika Hrvatska je izvršila brutalnu agresiju na RBiH?

da
26
60%
ne
17
40%

Total votes: 43

dr.

#1 Fašistički napadi na Muftiju Smajkića

Post by dr. »

Istina nije provokacija

Piše: Faruk VELE

Muftija Smajkić nije rekao ništa novo pa se s pravom postavlja pitanje zašto je njegov govor toliko zabolio hrvatske medije i političke partije

Govor mostarskog muftije Seida ef. Smajkića na otvaranju Četvrtih susreta bošnjačke omladine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača hrvatski mediji i stranke tokom proteklih nekoliko dana kvalificirali su skandaloznim, huškačkim, provokacijom i, naposlijetku, dokazom kako jedinstvene obale Neretve i bošnjačko-hrvatsko pomirenje u Hercegovini nisu mogući.

Premalo je bilo želje da se cio govor najprije dobro iščita, analizira i podijeli na segmente, pa tek onda izvuku pouke i kvalifikacije izrečenog.
Između ostalih, zaboravljene su i muftijine jasno ispoljene želje da se na istini i povjerenju gradi suživot.

Međutim, previše je bilo želje da se Smajkića, kao nekoga ko je javno pokušao iznijeti svoja stajališta i činjenice čiji je svjedok, okvalificira šovinistom ili, kako je to učinila jedna politička partija, čak uporedi sa samim teroristom Bin Ladenom!?

A šta je zaista u govoru muftije Smajkića toliko zasmatalo dijelu mostarske stvarnosti? Između ostalog, za njih je neugodna činjenica da su tokom 1993. godine jedinice HVO-a, često potpomognute i snagama HV-a, bile gospodari života i smrti u Hercegovini, odgovorne za stotine ubijenih, osakaćenih, odvedenih u logore Heliodrom, Dretelj, Gabela, Ljubuški, prognanih, silovanih i torturisanih, izgladnjelih, ožednjelih...

Provokacijom je ocijenjena i tvrdnjada je barbarstvo uništavanje kulturno-historijske baštine i rušenje Starog mosta, kao i to da je Mostar bio bosanskohercegovačka Hirošima, a da je mostarskim Bošnjacima i ostalim patriotama od dvije mostarske obale namijenjena Neretva.

Nažalost, činjenica je da je i Katolička crkvaprečesto prešućivala ili pravdala učinjeno, a nikada ga nije osudila.
Iz Crkve, objavljeno je, traže dokaze za ono što je Smajkić rekao. Na njihovu žalost, o onome što je govorio muftija Smajkić zaista postoji i previše pisanih i očiglednih dokaza.

To su brojni mezari, invalidi, hercegovački logoraši, patnje Mostaraca, slike rušenja Starog mosta i uništenih objekata. Dokazale su to i haške presude zločincima, a potvrdit će one koje slijede.
Na kraju, svećenicima koji su se, navodno, našli uvrijeđenima dovoljno bi bilo da pročitaju dostupne stenograme razgovora vođenih u uredu pokojnog hrvatskog predsjendika Franje Tuđmana.
hananah

Post by hananah »

Ko je dao muftiji pravo da mijesa religiju i politiku :x :x :x :x :x ja bih ga praznom tepsijom po glavi mlatnula, dobro je prosao :x :x
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Da se to desilo negdje u nekoj dzamiji ja bih rekao OK covjek je obavljao svoj posao pa dobro i podsjetio svoj narod na stradanje i sve ono kroz sta je prosao tokom godina rata. Ali koji klinac vjerski sluzbenici drze politicke govore. Ja vidim samo jedan razlog. DA SE NAROD OPET ZATRUJE. Njih sve treba zatvoriti u bogomolje i nedat im da rijec progovore van njih. I ako Tito nista nije bio u pravu bio je u tome sto nije dao da se mjesa vjera i politika jer je znao sta to moze donjeti.
List

Post by List »

A sto ne bi on to govorio?

Na stranu kolko je to nemoralno i neeticno. Ali on govori o stradanjima.

U tome ne vidim nista lose. To treba da se zna i da se prenosi sa koljena na koljeno.
U tome nema nista lose.

A s druge strane.....gledo sam popa iz Trebinja koji je oprvdao rusenje.....cini mi se 10....Trebinjskih dzamija.....time da ih je bilo previse....i da su se dzamije pravile ondje gdje zive samo Srbi da bi ih provocirali.....

I nikom nista......

Za mene ovo nikad nece biti isto. Jer pravoslavni i katolicki vjerski sluzbenici pozdravljaju genocid nad Bosnjacima kao Bogu milo djelo pred TV kamerama. To se desava i danas. I to vrlo cesto.

S druge strane, u podsjecanju na zlocin ne vidim nista lose.

Nisu Srbi i Hrvati greskom pokusali istrijebiti Bosnjake. Sve je to bilo planirano i sve se to zeljelo.
Od Bosnjaka se mozda ocekuje da predju preko toga? Malo sutra.

Mir mir mir.....svi su krivi je li? :zzzz: :D

Nikad vise nece biti kao sto je bilo u vrijeme Jugoslavije. I zato i treba da se podsjeca na ono sto se desilo.
mostarac

Post by mostarac »

ja imam svoj stav o ovome. Muftija nije nista slagao, ali mislim da nije trebao o ovome uopste govoriti i da nije njegovo ovo da govori i da je trebao maldosti pricati o buducnosti, a ne o proslosti. Na ovakao krvavoj proslosti se ne moze graditi svjetla buducnost i muftija kao ucen covjek bi to trebao znati . On je mladim ljudima trebao pricat o tome da treba da uce i bla bla, a ne pozivat na mrznju i na rat ili to uopste spominjati i nije njegovo da sa tim truje mladost, a nije mu ovo ni prvi put da on baca ovakve izjave i izjave tipa: Mostar je vjekovima bio muslimanski grad, a zalosno je sto taj muftija uopste nije iz Mostara nego iz sela kraj Mostara i onda nije ni cudo sto se nije srodi s carsijom u koju je dosao.,
Ono sto me jos zasmetalo je to da su "hrvatski" mediji u Hercegovini kao i politicke paritje sa hrvatskim predznakom slozno zagraktali na sve to sto i ja osudjujem, ali to bi bilo uredu, da to isto i to svake nedelje ne radi Biskup Peric i cak sam i ja ovdje postavljao teme o njegovom velicanju ustasa i nazivao ga ustasom. Dakle bilo bi to uredu da bskup Peric svake nedelje ne radi gore stvari od ove i mislim da bi i ti mediji i te partije prvo trebali pocistiti svoju avliju pa gledati u tudju, ali kada bi to uradili onda bi sami unistili svoju masinu za donosenje glasova i ovako je najbolej. "Bosnjacki" mediji ce prozivati Perica, "Hrvatski" ce prozivati Smajkica, a obadvojica glasove donose za SDA i HDZ i boli ih neka stvar za narod i obadvbojica su isti, jednaki i sa istom konfiguracijom mozga - fasistickom.
List

Post by List »

Eno sad isti. :roll: E moj Mostarac. :roll: :D
mostarac

Post by mostarac »

List wrote:Eno sad isti. :roll: E moj Mostarac. :roll: :D
Nisam cuo da je muftija osudio Grabovicu, Uzdol, Doljane ili pravljenje dzamije na Bradini na srpskoj zemlji, a sve na podrucju njegovog muftijstva. U cemu je onda razlika? :shock:
mostarac

Post by mostarac »

Ovako je prenio Dnevni list:

Zajednička budućnost u međusobnom dijalogu s drugim narodima i jačanje veza Bošnjačke omladinske mreže, očuvanje kulture, tradicije i jezika ciljevi su koji su posebno istaknuti na jučer održanom 4. susretu ...

... Bošnjačke omladine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Susretu su, između ostalih, nazočili i Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH, kao izaslanik člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, pokrovitelja susreta, Hadži seid efendija Smajkić, mostarski muftija, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Fuad Ćatović te predsjednik Bošnjačke omladinske mreže Amir Spahić.

Dok se oštar govor mostarskog muftije osvrtao na optuživanje, predstavnici Bošnjačke omladine u dijaspori osvrnuli su se na nedavna terorističke napade u Engleskoj i Egiptu, zbog kojih i oni sami, kako je istaknuto, snose posljedice u životu, radu, studiranju te integriranju u društva u kojima žive.

"Osuđujemo i ograđujemo se od neodgovornog i destruktivnog ponašanja pojedinaca, destruktivnog djelovanja u svijetu, zbog kojih trpimo pritiske i osjećamo da moramo bezrazložno ispaštati. Želimo zajednički život, život na koji smo navikli u BiH želimo prenijeti i u društva u kojima sada živimo", naglasili su iz Bošnjačke omladine iz dijaspore.
Hadži seid efendija Smajkić, mostarski muftija, u svom obraćanju nazočnima osvrnuo se na povijest nastanka Mostara, bogatu kulturnu baštinu ovog grada kojoj su, kako je naglasio, pridonijeli umjetnici svih nacionalnosti. Ipak, Smajkić je iskoristio priliku i oštro kritizirao:

"Mostar je mnogima smetao i bio je napadan. Napadali su ga razbojnici poput Stojana Jankovića, ali i pojedinci čijoj misiji i ulozi takvo nešto nije bilo primjereno od biskupa fra Paška Buconjića i drugih, Mostar je bio protiv Latasa, Austro-Ugarske, fašista svih boja i nacija.

U svom oštrom govoru, Smajkić je naglasio da je "desna obala Mostara bila namijenjena Hrvatima, lijeva Srbima, a Neretva Bošnjacima", ističući kako su isto spriječili mostarski branitelji.

Smajkić je za progone Bošnjaka u Mostaru u proteklom ratu, izuzev HVO-a, optužio i Međunarodnu zajednicu, te snage HV-a.

"Isti scenarij kao i u Srebrenici, ali hvala bogu ne i s tako tragičnim posljedicama", zaključio je Smajkić.

U svom govoru mostarski muftija naročito je kritizirao Katoličku crkvu na ovim prostorima koja, kako je istaknuo, "u svemu podržava rigidnu političku opciju HDZ-a, a nerijetko vuče i radikalnije konce u ostvarivanju ciljeva Hrvata na ovim prostorima".

"U provođenju svojih ekspanzionističkih namjera Katolička crkva ne preza od prisvajanja zajedničkog zemljišta, bespravne izgradnje, podizanja križeva gdje im nije mjesto, a pojedini svećenici svojim istupima šire neistinu o Bošnjacima negirajući ih kao narod. Mostar je danas opterećen počinjenim užasnim zločinima, mržnjom, ali i činjenicom da se od ratnog cilja da Mostar postane hrvatski grad nije odustalo", zaključio je mostarski muftija.

Na kraju je rekao da za Mostar tračak nade predstavljala uvrštavanje Mostara na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

Prenoseći pozdrave Sulejmana Tihića, Šefik Džeferović je u obraćanju nazočnima rekao da je "duboko uvjeren u muftijine zasluge za Mostar", a također je naglasio kako se u BiH radi na obnovi povjerenja između bh. naroda.

"Agresija na BiH načela je povjerenje između bh. naroda, a ogromnu ulogu u vraćanju povjerenja ima međunarodni sud u Haagu", rekao je Džeferović ističući važnost reintegracije i ujedinjenja svih institucija Mostara.
mostarac

Post by mostarac »

Zanimljivo je i da faruk Vele spominje da je muftija rekao da je Neretva bila namjenjena Bosnjacima i ostalim patriotima, a sam muftija je spomenuo samo Bosnjake.

ovo je izjava muftije na sve ovo:

Muftija mostarski Seid ef. Smajkić, povodom brojnih reakcija, posebno hrvatskih medija, na njegov istup na Četvrtim susretima bošnjačke omladine, izjavio da je njegov govor krivo interpretiran. Smajkić je ...

... tijekom Četvrtih susreti bošnjačke omladine, koji su proteklog vikenda održani u Mostaru, održao govor, koji je u raznim medijima ocijenjen kao "skandalozan istup", kojim je, kako su mediji naveli, napao Katoličku crkvu.

Ovim povodom, reagirala je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u BiH, čiji je glasnogovornik govor mostarskog muftije ocijenio "zabrinjavajućim".

"Zabrinjavajuća je retorika kojom se jedan vjerski velikodostojnik služi deset godina nakon završetka rata. Takav govor primjeren je ratnom razdoblju, koje je na svu sreću iza nas. Islamska vjera, kao i kršćanska i židovska, treba pozivati na suživot, mir i toleranciju, posebno u multietničkoj i multikulturalnoj BiH", izjavio je za Hinu glasnogovornik HDZ-a Mišo Relota.

Navodi se da je Smajkić Katoličku crkvu optužio za ekspanzionističke namjere i podupiranje "rigidne političke" opcije HDZ-a, a za Hrvatsko vijeće obrane (HVO) je kazao da je bilo agresor.

“Ja vam mogu reći da smo mi imali strašne opstrukcije u izgradnji i revitalizaciji vjerskih objekata na terenu gdje vlada HDZ, gdje je duhovna vlast Katolička crkva. Nikada nismo imali ni najmanje pomoći s te strane”, izjavio je Smajkić.

On je dodao da je njegova zadaća da prenese istinu i da je njegov govor, na koji se pozivaju, utemeljen na činjenicama.

"Mogu jedino kazati to da ti navodi, koji su poneke iritirali, u stvari moraju i da iritiraju one koji se neodgovorno ponašaju prema gradu i prema ovoj državi BiH”, kazao je mostarski muftija.

Prema njegovim riječima, u svijetu je shvaćeno da sada, kada je Mostar uvršten na UNESCO-ovu listu, više ne postoje problemi, te da vlada harmonija u političkom, privrednom i kulturnom smislu, što je sasvim netočno.

“Nakon uvrštavanja Mostara na listu UNESCO-a treba ubrzano riješiti sve probleme u našem gradu, kako bi se izvršila njegova istinska reintegracija”, kazao je Smajkić.

(Onasa)
List

Post by List »

umro je mostar wrote:
List wrote:Eno sad isti. :roll: E moj Mostarac. :roll: :D
Nisam cuo da je muftija osudio Grabovicu, Uzdol, Doljane ili pravljenje dzamije na Bradini na srpskoj zemlji, a sve na podrucju njegovog muftijstva. U cemu je onda razlika? :shock:
U Sarajevu su se ti zlocini osudjivali. Za Smajkica ne znam.

Al nekako precesto izjednacavamo sve strane. A s tim se nikako ne mogu sloziti.

Uzdol i Grabovicu naredio je jedan covjek koji nije imao naredjenja sa vise pozicije. Jer da jeste, to bi sigurno izjavio u Haagu. Zasto da ne? Ali to bi onda morao argumentovati. A da se desilo nekako bi se i argumentovalo.
Isto vazi i za Naera Orica koga su Slobodna Bosna & Friends opisivali kao zrtvu Alje.

A Naser ni glasa o Alji u negativnom svijetlu.

Al hajd, sto je babi milo to joj se i snilo.

Nisam odavno prosao tim putem. Zar dzamija na Bradini nije srusena? Bilo je planirno da se rusi nakon sto je vlasnik imanja odbio da mu se plati.

A sta je bilo u Doljanima? Je li mislis na Doljane na granici? :shock:
Zrinski

Post by Zrinski »

Kako neki olako potežu riječ "fašizam". Očito je da pojma nemaju što ta riječ znači. :-)
mostarac

Post by mostarac »

ne nego na doljane kod Jablanice, a dzamija na Bradini je srusena, ali muftija nije osudio njenu gradnju, nego dozvolio, a i muftija nije nista imao sa njenim rusenjem nego drzava je naredila rusenje. Muftija nije imao niokakav temelj da se supristavi. zato je i sutio. ZALI BOZE PARA KOJE SU PAMETNIJE MOGLE BITI UTROSENE.
mostarac

Post by mostarac »

Zrinski wrote:Kako neki olako potežu riječ "fašizam". Očito je da pojma nemaju što ta riječ znači. :-)
hahahahahha

Jok eto nije fasizam podici onaj krst na Humu, pa onda blagosiljati bojovnike u krvavim pohodima, pa podici dzamiju na srpskoj zemlji, pa nazvati Mostar muslimanskim gradom. Mozda nije fasizam iz tvoje perspektive, ako mislis isto ko i oni, pa te stid da te neko nazove fasistom. A ako ne mislis, nemas ih sta branit.
List

Post by List »

umro je mostar wrote:ne nego na doljane kod Jablanice, a dzamija na Bradini je srusena, ali muftija nije osudio njenu gradnju, nego dozvolio, a i muftija nije nista imao sa njenim rusenjem nego drzava je naredila rusenje. Muftija nije imao niokakav temelj da se supristavi. zato je i sutio. ZALI BOZE PARA KOJE SU PAMETNIJE MOGLE BITI UTROSENE.
Super, znaci srusena je. Tome sam se i nadao.

A krst na temeljima dzamije u Stocu je jos uvijek gdje je i bio zar ne?

Doljani kod Jablanice. Nikad cuo. To mora da je tamo prema Rami. Prema opstini Prozor?
Vjerovatno u pogranicnom dijelu opstine Jablanica.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Da je mostarski muftija (ili bilo koji drugi muftija IZ BiH) odrzao ovakav vatreni govor u Srebrenici na racun Milosevicevih cetnika, covjek bi pomislio evo konacno ima i u IZ-u BiH ljudi koji su ustali protiv zlocina, agresije i neprvde.

Medjutim, dok IZ grli Borisa Tadica, cija drzava je direktno odgovorna za genocid u RBiH i u isto vrijeme drzi vatreni govor protiv velikohrvatske politike u BiH, vidi se da njima u stvarnosti nije kost u glu velikohrvatska, ustaska politika vec produbljivanje mrznje izmedju Bosnjaka i Hrvata, sto je naravno i glavni cilj UDBE.

Ovaj govor dolazi u vrijeme kada BiH i Hrvatska nastoje da rijese mnoge stvari vezane za prosperitet obadvije drzave. To genocidnoj tvorevini RS smeta i zahtjeva odlaganje potpisivanja bilateranog sporazuma, a da podgrije svoju politiku UDBA salje Smajkica da odrzi vatreni govor. Treba stavrno biti poznavalac prilika u okupiranoj Republici BiH da bi se shvatilo kako i gdje UDBA djeluje
List

Post by List »

:-)
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:Da je mostarski muftija (ili bilo koji drugi muftija IZ BiH) odrzao ovakav vatreni govor u Srebrenici na racun Milosevicevih cetnika, covjek bi pomislio evo konacno ima i u IZ-u BiH ljudi koji su ustali protiv zlocina, agresije i neprvde.

Medjutim, dok IZ grli Borisa Tadica, cija drzava je direktno odgovorna za genocid u RBiH i u isto vrijeme drzi vatreni govor protiv velikohrvatske politike u BiH, vidi se da njima u stvarnosti nije kost u glu velikohrvatska, ustaska politika vec produbljivanje mrznje izmedju Bosnjaka i Hrvata, sto je naravno i glavni cilj UDBE.

Ovaj govor dolazi u vrijeme kada BiH i Hrvatska nastoje da rijese mnoge stvari vezane za prosperitet obadvije drzave. To genocidnoj tvorevini RS smeta i zahtjeva odlaganje potpisivanja bilateranog sporazuma, a da podgrije svoju politiku UDBA salje Smajkica da odrzi vatreni govor. Treba stavrno biti poznavalac prilika u okupiranoj Republici BiH da bi se shvatilo kako i gdje UDBA djeluje
Izvini ali ovo mi je malo licemjeran post, ako nista zbog hercegovackih zrtava. Nije bitno sta je muftija govorio, ali je ovo licemjerno.
List

Post by List »

:-)
Zrinski

Post by Zrinski »

umro je mostar wrote:
Zrinski wrote:Kako neki olako potežu riječ "fašizam". Očito je da pojma nemaju što ta riječ znači. :-)
hahahahahha

Jok eto nije fasizam podici onaj krst na Humu, pa onda blagosiljati bojovnike u krvavim pohodima, pa podici dzamiju na srpskoj zemlji, pa nazvati Mostar muslimanskim gradom. Mozda nije fasizam iz tvoje perspektive, ako mislis isto ko i oni, pa te stid da te neko nazove fasistom. A ako ne mislis, nemas ih sta branit.
Ti si zreo za liječenje.

Autor topika je nazvao prosvjede povodom huškačkog govora mržnje muftije Smajkića fašističkim. Zbog čega su ti prosvjedi "fašistički"?
mostarac

Post by mostarac »

Zrinski wrote:
umro je mostar wrote:
hahahahahha

Ti si zreo za liječenje.

Autor topika je nazvao prosvjede povodom huškačkog govora mržnje muftije Smajkića fašističkim. Zbog čega su ti prosvjedi "fašistički"?
Onda si trebao naglasiti kome se obracas, jer sam ja i Perica i Smajkica isto tako nazvao fasistima. Citiraj post iduci put. :-)
neutralac

Post by neutralac »

Ako je istina ovo sto rece ovaj uvazeni muftija oko Neretve za Bosnjake, onda to i nije bio los deal.Srbima i Hrvatima kamenje, a Bosnjacima voda .
Pametan je muftija, pogotovo ako ga se cita izmedju redova.
mostarac

Post by mostarac »

Onaj koji poznaje Hercegovinu zna da je Istocna Hercegovina siromasna kamenjem a bogata sumom i plodnim poljima. Pogresna je slika o kamenoj zemlji Hercegovini, jer Hercegovina je kamenita samo u Mostarskoj kotlini i tom pojasu od Konjica do Mostara + skutorija. veci dio je bogat sumama i plodnim poljima
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

umro je mostar wrote:
E. Jaganjac wrote:Da je mostarski muftija (ili bilo koji drugi muftija IZ BiH) odrzao ovakav vatreni govor u Srebrenici na racun Milosevicevih cetnika, covjek bi pomislio evo konacno ima i u IZ-u BiH ljudi koji su ustali protiv zlocina, agresije i neprvde.

Izvini ali ovo mi je malo licemjeran post, ako nista zbog hercegovackih zrtava. Nije bitno sta je muftija govorio, ali je ovo licemjerno.
Itekako je bitno sta muftija govori jer narod, pa i hercegovacke zrtve to slusaju. Perfidnost u radu UDBE je dovedena do savrsenstva. Mostarski muftija nije nista slagao. Problem je sto organizacija iz koje dolazi amnestira u potpunosti zlocine cetnika, govorima u kojima se zalaze za "individualizaciju" zlocina, odnosno amnestiranjei drzave SCG, legalizaciju genocidom stvorene RS, a kada su gradjani Republike BiH na putu da ostvare bilo kakvu pozetivnu saradnju sa politickim opcijama koje su spremne da nas podrze koliko toliko, UDBA salje svoje ljude da to razvali. Ovakav vatreni govor dolazi u vrijeme kada BiH i Hrvatska treba da potpisu bilateralni sporazum o uredjenju imovinskih odnosa na fer principima. Za to najvise zasluga ima hrvatski Predsjednik Stjepan Mesic, koji je ipak naklonjen pravdi i normalizaciji odnosa izmedju BiH i Hrvatske.To genocidnoj tvorevini RS smeta. Ovdje je link:

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

I stoga slijedi akcija IZ BiH (odnosno UDBE) na miniranju takvih napora. Ovaj govor Smajkica prividno izrazava vapaj za pravdom i zahtjev za osudom ustaskih zlocina, ali stvrani efekat, pa i namjera je produbljivanje mrznje izmedju Bosnjaka i Hrvata, u ovom momentu i navodi vodu na mlin jacanja velikohrvatskog nacionalizma. Sem toga, da Republika BiH nije okupirana od strane sljedbenika velikosrpskog i velikohrvtaskog fasizma, zlocini i jedne i druge strane bi bili redovno procesuirani na sudu Republike BiH, nebi bilo potrebe da muftije drze vatrene govore i uz to bez ikakvog stvarnog efekta za zahtjeve za pravdom hercegovackih zrtava.

Sa druge strane IZ BiH javno agituje za amnestijom od zlocina drzave SCG (kreatora politike genocida) i oprastanju najveceg zlocina nad gradjanima RBiH poslije drugog svjetskog rata. Evo sta je reis Ceric izjavio nedavno u svom govoru:

"Rijaset IZ-e drži da kolektivna krivnja za genocid prestaje kad se utvrdi individualna odgovornost. Stoga, Rijaset IZ-e poziva relevantne institucije da jasno i nedvosmisleno osude srebrenički genocid, te da učine sve što je u njihovoj moći da se odgovorni za genocid nad bosnaskim muslimanima uhapse i privedu licu pravde. To bi moglo pridonijeti istini, pravdi, miru i pomirenju."

Po njima individualizacija zlocina je prava stvar, uhapsiti pet sest ljudi i privesti pravdi. A to sto je jedna cijela drzava razorena, stotine hiljada pobijeno i prognano i to kao rezultat smisljene i planski provedene politike genocida os strane SRJ (SCG), to nema veze..

Image
kub lajkan

Post by kub lajkan »

BTW, jesu li to susreti bosnjacke ili islamske omladine?

Koje su takmicarske discipline? Jesu li ucaci Kur'ana ili nesto drugo?

Koja je funkcija prisustva muftije na tom dogadjaju?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

E. Jaganjac wrote: Medjutim, dok IZ grli Borisa Tadica, cija drzava je direktno odgovorna za genocid u RBiH .
Ne grli ga IZ BiH vec muftija beogrdski!!!! Dodji sebi prvo pa i nama!
Sta mislis da je IZ trebala da uradi, da pozove preko 200 000 muslimana Srbije da se nasele u Bosnu??? Jel to trebala da uradi? Ili, da ostavi te ljude tek tako, pa da kasnije kukamo kako se 200 000 muslimana tek tako dobrovoljno pokrstilo! Da je iko drugi htio ostat u Beogradu da bude muftija ostao bi, mislis da je muftaiji milo sto se grli sa Tadicem i ostalom kompanijom! :x :x :x
Jel znas kolko su puta muftija i njegova porodica do sada izbacivani na ulicu? Jel znas sta su sve prezivjeli ti ljudi u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu? :?
Lahko je teb palamudit iz dijaspore dje si se uhljebio na socijali.... :x :x :x
Post Reply