Farmacija u Travniku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ELMauro

#1 Farmacija u Travniku

Post by ELMauro »

Pozdrav svima.
Kratko sam pretražio forum o ovoj temi, konkretno govorim o farmaciji u Travniku http://www.fzf.ba/ i nisam našao neke informacije koje me zanimaju. Prije nego postavim pitanje, zamolio bih sve koji će dati eventualni odgovor da se suzdrže od komentara tipa "kakav privatni fakultet", "vidjećemo kad dođe revizija šta će biti sa diplomama tih kvazi fakulteta" "ne idi tamo" i sl. a administratorima se izvinjavam ako sam postavio temu na pogrešno mjesto.
Mene zanima, da li neko pohađa ili je završio farmaciju u Travniku, kakva su vaša iskustva i da li preporučujete upis na isti s obzirom da je cijena astronomska (5000 KM - godina) i da li uopšte izađete sa fakulteta spremni za rad. Ja imam 26 godina i imam želju da upišem farmaciju jer (pod broj 1) sam na birou dobio informaciju da su farmaceuti veoma traženi,a (broj 2) privlači me i samo radno mjesto farmaceuta. Ako neko može da me prosvijetli bio bih zahvalan.
matematicar_teski

#2 Re: Farmacija u Travniku

Post by matematicar_teski »

vidjet cete vi kad dodje revizija
visocicaguy

#3 Re: Farmacija u Travniku

Post by visocicaguy »

ma daj ba, kakav privatni fakultet...
Zovem se Zelena

#4 Re: Farmacija u Travniku

Post by Zovem se Zelena »

Ne, ne preporučujem. Prijateljica je prije dvije-tri godine napustila četvrtu godinu farmacije u Sarajevu jer nije nikako mogla da položi jedan predmet iz treće... Otišla u Travnik, ne znam kako je išlo sa priznavanjem ispita ali je tamo nastavila da sluša treću godinu. I poslije godinu dana digla papire i iz Travnika. Kaže opšte rasulo, ništa nije bilo kako su im govorili da će biti. Pa ti dobro razmisli. 5000 i nije mala cifra.

Što se posla tiče situacija je takva da su se i u toj profesiji, ali na malo kulturniji način, počeli šteliti poslovi. Apoteke su već pune mladog kadra koji je završio fakultete prije 5 godina. Pripravnički je smanjen sa godinu dana na 6 mjeseci, ali više niko i ne pomišlja da daje novčića pripravnicima. Dakle, volontiraš. Rijetko koja daje topli obrok... A i kada završiš pripravnički do posla je jako teško doći.

Plate su zbog hiperprodukcije kadra (Sarajevo, Tuzla, Mostar, pa eto Travnik a čujem i Bijeljina ima neki fakultet) srozane maksimalno. Bar je tako početnicima. Stariji i iskusniji magistri jedva nađu posao a o tehničarima da i ne govorim.

Ako već želiš biti stručni saradnik, ni tamo ne cvetaju ruže. Pored dr.medicine i stomatologije jako je teško jednom magistru dobiti posao. Iako se magistri još uvijek preferiraju, ali nije pravilo. Ukoliko imaš nekoga da te preporuči, dobre su šanse za posao.

U industriju je jako teško upasti bez dobre zaleđine, ne znam kakva je situacija u bolničkim apotekama, ali sam čula da su njima plate mizerne. O nekim drugim radnim mjestima i ne govorim jer skoro svako traži neku specijalizaciju.

Tako da, dobro razmisli o svemu, izvagaj... Ipak imaš 26, dok završiš 31. Ne baš lijepe godine za uposliti nekoga. Jedino si sretan što si muško pa te neće šikanirati pitanjima o planiranju porodice.

U svakom slučaju tebi sretno ukoliko odlučiš da upišeš farmaciju (umjesto Travnika preporučujem Tz jer u Sa su svi profesori pomahnitali). Što se tiče tvog pitanja oko toga da li ćeš biti spreman za posao nakon završenog faksa :lol: nećeš ni to. Praksa i rad na terenu je sve ono što nisi i nećeš učiti na fakultetu.
lajk

#5 Re: Farmacija u Travniku

Post by lajk »

Studiram ja . Predavanja su obavezna,sada su predavanja svaki dan neovisno o vikendu i sve vise mladje raje upisuje..Vlasnik je cjenjeni doktor i tu je sada ne samo fakultet vec i poliklinika i stomatoloske ordinacije,labaratorij je dobro opremljen,profesori su kao Bozo Banjanin koji je takodje predaje i u Sarajevu,ne znam ako hoces popis profesora na pp ? Uglavnom dobro se namucis dok polozis vaznije predmete npr.analizu i kontlolu,gnoziju,hemije,organsku,analiticku dok naravno na medicinsku etiku,metodologiju naucno-istrazivackog rada to bas i ne ! Ne znam kako ocekujes dobre informacije jer ovdje svako ima tamo nekog prijatelja koji je nesta nesta...Ima na nizim godinama 10-20 osoba iz apoteka koje rade i to je to,ostalo je mladja raja..Ove godine mi se cini da je obnavlja godinu oko 10-15 osoba koje su misle da ce lako i da ne treba dolaziti ....da se razumijemo po godini na studiju Farmacije nema vise od 30-ak ljudi

@zelena uz dozno postovanje tvoja prijateljica nije toliko relevatna (ne mogu da se drugacije izrazim) da nesto tako kaze ako se razumijemo nas je vrlo malo i znam ko je ta cura ;-) :thumbup:
OSTALO SI DOBRO OBJASNILA :) Cura je neki dan dosla iz Sarajeva sa farmacije raditi u apoteci i izdala je sirup a da nije rastvorila...praksa je praksa ;-)
Zovem se Zelena

#6 Re: Farmacija u Travniku

Post by Zovem se Zelena »

Koliko je relevantna ne znam, prošlo je godinu-dvije kako se ona vratila u Sa. Možda je situacija sada drugačija. Lijepo je čuti pozitivne komentare. Žalosno je samo što farmaceuti niču kao gljive poslije kiše i to uglavnom jer "nas traže", "nije težak posao", "dobro su plaćeni" a već sad imamo problema sa zapošljavanjem.
Al' dobro, na kraju se opet iskristališe i znanje i ljubav prema tom poslu i sve ostalo. Samo, treba svima biti jasno da farmacija kod nas više nije zlatna koka kakva je nekada bila :mrgreen:
Scopio

#7 Re: Farmacija u Travniku

Post by Scopio »

a daj me neojte j*** da je i to otvoreno u Travniku! Haos :shock:
lajk

#8 Re: Farmacija u Travniku

Post by lajk »

Zovem se Zelena wrote:Koliko je relevantna ne znam, prošlo je godinu-dvije kako se ona vratila u Sa. Možda je situacija sada drugačija. Lijepo je čuti pozitivne komentare. Žalosno je samo što farmaceuti niču kao gljive poslije kiše i to uglavnom jer "nas traže", "nije težak posao", "dobro su plaćeni" a već sad imamo problema sa zapošljavanjem.
Al' dobro, na kraju se opet iskristališe i znanje i ljubav prema tom poslu i sve ostalo. Samo, treba svima biti jasno da farmacija kod nas više nije zlatna koka kakva je nekada bila :mrgreen:
Ma znam da se vratila :) sretno njoj znam da ako je iko osjetio na svojoj kozi farmaciju ona je :cry: ... Ne znam ovaj momak trazi informacije na pogrsnom mjestu ,najbolje ti je spremit se i doci dole :) ako treba nek se javi na pp pa cu mu javit kad smo dole i da sazna informacije iz prve ruke ! Ja necu recu da smo mi u rangu s SARAJEVSKIM NIKAD,AL OZBILJO RADIMO NA TOME . Uglavnom nema toga da me neko terorizira,a stvarno imamo sansu da nam znanje prenesu ljudi koji su u tom poslu cjenjeni :)
ELMauro

#9 Re: Farmacija u Travniku

Post by ELMauro »

A da li bi ja mogao otvoriti svoju apoteku nakon završenog fakulteta ili moram na dodatne specijalizacije?
lajk

#10 Re: Farmacija u Travniku

Post by lajk »

ELMauro wrote:A da li bi ja mogao otvoriti svoju apoteku nakon završenog fakulteta ili moram na dodatne specijalizacije?
Moras poloziti drzavni,certifikat za samostalan rad cini mi se ,drzavni pod obavezno a sta slijedece ne znam uglavnom moras biti magistar,tehnicar ne moze otvoriti apoteku na svoje ime ...a ti bi upisao samo fax rad toga i mislis da ces lako ? nemoj beze onda pare bacat :-)
Post Reply