Farmacija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#1 Farmacija

Post by besserwisser »

Pozdrav ljudi.Najmeravam upisati farmaciju u Becu,ali posto se kaskam izmedju jos nekih prirodnih nauka(medicina npr.),nije mi bas lahko.Samo sto izgleda da polozaj medicinara danas i nije bas nesto,a farmaceutima ide dobro i jako su trazeni.Licno ne poznajem nijednog nezaposlenog farmaceuta.Sta mislite kakve su sanse da se nakon Beckog studija(drugi najjaci farmaceutski fakultet u Evropi,poslije Münchena) upadne u neku veliku farma firmu,kao sto je BOSNA lijek ili PLIVA,i kakav je danas polozaj i sanse opcenito sa tim fakultetom nakon studija.
hvala
tarik
Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

#2

Post by Dezze »

Pa ne znam kakve su sanse da u neku tako dobru kompaniju upadnes, ali znam da su farmaceuti pravo trazeni. Ovi sa sarajevskog univerziteta su trazeni, tako da mislim da ce neko kao sto si ti biti itekako trazen, ako dolazi sa tako jakog univerziteta.

Uglavnom, ovdje farmaceuti imaju super poslove i plate. To znam.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13650
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#3

Post by JohnnyS »

Farmacija je posao budućnosti, al samo ako ćeš bit dobar student. Inače ćeš završit kao običan prodavač u nekoj apoteci. Imat ćeš vjerojatno i tad dobru plaću, ali će te grist onih 5 godina bačenih na jedan od po meni najtežih fakulteta koji postoji.
A medicinu ako možeš izbjegni (govori ti student treće godine :D), tu će ti plata biti jedino da pomažeš ljudima (da se razumijemo, većeg zadovoljstva od toga nema, ali ne hrani ti to djecu nego lova). Ako ti je do love onda možeš bit ili jedan od šupaka koji zaradjuju tražeći od sirotinje mito ili podanik neke farmaceutske firme čije ćeš lijekove morati propisivati iako su možda i lošiji od drugih na tržištu. Sad ti vidi (u ovom drugom slučaju) je li bolje guzit (radit U farmaceutskoj kompaniji i tjerat doktore da propisuju škart) ili biti gužen (radit ZA farmaceutsku kompaniju kao dr.med.). Sorry za ovako neakademsku usporedbu.


I jedna opaska, nema ti kruha od toga da ti pitaš na forumu što želiš biti, to ti trebaš sam sa sobom raščistiti. To su dva duga i teška fakulteta koji zahtjevaju puno odricanja i ljubavi prema knjizi. Da sam patetičan rekao bih ti "učini što ti srce kaže" :lol:. Uvijek ti je bolje upisat ono što baš želiš, jer će ti to bit lakše učit, a samim time, bit će ti kasnije lakše u životu.

U svakom slučaju, sretno
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#4

Post by besserwisser »

Mislim ipak isto licno da je farmacija nesto bolji izbor.Ne samo novcano nakon toga,nego i uslovi rada i nacin zivota...
User avatar
JohnnyS
Posts: 13650
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#5

Post by JohnnyS »

besserwisser wrote:nacin zivota...
To definitivno... Neki dan mi na vježbama, dežurni doktor na internom, došao u petak u 8 ujutro, dežura do subote u 8 ujutro i onda mora ostat na dijalizi do 11 navečer :shock:
1. bolje bi mu bilo da je pomorac, kad već mora bit odvojen od obitelji nek bar tu i tamo odspava
2. To dokazuje kakav je mozak raznoraznih po ministarstvu zdravstva, kako mogu očekivati da će netko bit koncentriran na davanje adekvatne skrbi nakon 39 sati rada?
Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

#6

Post by Dezze »

JohnnyS wrote:
besserwisser wrote:nacin zivota...
To definitivno... Neki dan mi na vježbama, dežurni doktor na internom, došao u petak u 8 ujutro, dežura do subote u 8 ujutro i onda mora ostat na dijalizi do 11 navečer :shock:
1. bolje bi mu bilo da je pomorac, kad već mora bit odvojen od obitelji nek bar tu i tamo odspava
2. To dokazuje kakav je mozak raznoraznih po ministarstvu zdravstva, kako mogu očekivati da će netko bit koncentriran na davanje adekvatne skrbi nakon 39 sati rada?
Sad mi je drago sto nisam upisao medicinu :D A htio sam. Kako sam se mogao za*ebati.....auuuuuuuuuuu :-?
Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#7

Post by Eshek »

Farmacija - lagodan, ali ne baš dinamičan život.

Medicina - manje lagodan, ali možda i predinamičan život. Bonus: 3. smjena. :D

P.S: Upiši veterinu :oops: :D
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#8

Post by besserwisser »

Ipak bi radije izabrao lagodniji i bolje placen posao :-D A vjerujem da sa farmacijom,ako se dokazes kao dobar,mozes ostvariri odlicne poslovne uspjehe.
User avatar
lolita_xx
Posts: 5076
Joined: 25/02/2007 18:43
Location: sjecanja

#9

Post by lolita_xx »

pa ako si odlucio onda upisi, ne moras nama govoriti sta je bolje.. al eto mislim da je medicina i bolja, a i pruza lagodan zivot :)
User avatar
Sinapsa
Posts: 839
Joined: 01/06/2004 18:28

#10 Re: Farmacija

Post by Sinapsa »

besserwisser wrote:Pozdrav ljudi.Najmeravam upisati farmaciju u Becu,ali posto se kaskam izmedju jos nekih prirodnih nauka(medicina npr.),nije mi bas lahko.Samo sto izgleda da polozaj medicinara danas i nije bas nesto,a farmaceutima ide dobro i jako su trazeni.Licno ne poznajem nijednog nezaposlenog farmaceuta.Sta mislite kakve su sanse da se nakon Beckog studija(drugi najjaci farmaceutski fakultet u Evropi,poslije Münchena) upadne u neku veliku farma firmu,kao sto je BOSNA lijek ili PLIVA,i kakav je danas polozaj i sanse opcenito sa tim fakultetom nakon studija.
hvala
tarik
zdravo besserwisser,

predlazem ti da veoma dobro razmislis cime bi da se bavis u buducnosti prije nego inskripiras...Informisi se o profilu profesija za koje si zainteresovan. Ja sam, prije nego sto sam se odlucio za farmaciju, dobio sve potrebne informacije u BIZ (Berufsinformationszentrum) i preporucujem ti isto. BIZ je ogranak AMS-a i mislim da je i u Becu isto strukturiran kao i u .........(odakle se javljam)
:D . Osim toga tamo mozes i da napravis test ciji rezultati ti mogu olaksati odluku jer ukazuju na tvoje kvalitete i slabosti.

Iako ti preporucujem da prije svega poslusas svoj osjecaj, zelio bih ti preporuciti farmaciju, ukoliko je zelis studirati.
Ja sam studirao i medicinu i farmaciju, tako da mislim da sam u stanju koliko-toliko objektivno uporediti oba fakulteta.
Moj licni izbor pada na farmaciju, ali iz cisto pragmaticnih razloga. Farmacija je kao i medicina, iako je pravnici smatraju suhom, jako socna, saftali - u svakom smislu rijeci. Fax je veoma interesantan i mjesavina je medicne, hemije i biologije (uopsteno receno). Ponajvise ces se baviti hemijom i svim njenim aspektima (anorganska, organska, farmaceutska hemija, o analitickim vjezbama da i ne govorim...propisaces krv dok sve ne zavrsis :D )...Hemija je, ako je pokusas od pocetka detaljno shvatiti, nevjerovatno interesantna i logicna (ali i kompleksna...ja sam je u srednjoj skoli u BiH mrrrrrrzio- dok nisam poceo farmaciju da studiram..tad sam je razumio i u nju se zaljubio :D )
Jedna od glavnih razlika izmedju farmacije i medicine je da medicina ima relativno malo ispita ali su zato masala, dok farmacija ima generalno manje ispite ali ih zato ima more - nikad kraja :shock: !
Kod medicine ti je bitno da si u stanju svakodnevno izdrzati kontakt sa onim od cega svi bjeze-bolest i smrt (koliko smrti zavisi od specijalizacije koju izaberes). Treba ti biti jasno da ces u toku fakulteta ímati kontakt sa lesevima i da ces se na njima praksati (npr. kursevi seciranja)...mada sve u svemu to i nije tako strasno jer te profesori u toku predavanja na to pripreme (ako budes imao srece).
Nemoj kao moj poznanik - medicinu skoro zavrsio a padne u nesvjest kada vidi kap krvi.

Resüme: Farmacija ti pruza fenomenalne perspektive nakon Faxa...Ti u Becu mozes naci veoma brzo posao kao Apotekar ali i u farmaceutskoj industriji, nauci...itd. Plata ce ti biti od pocetka solidna i nema puno oblasti u kojima mozes fino zaraditi kao tu.
Cijena koju ces platiti je- mogu ti to reci svjestan bijesa kojeg cu prouzrokovati kod medicinara :) - najtezi fakultet koji mozes izabrati. Za nijansu tezi od medicine.
Odgovornost koju nosis kao apotekar je na podnosljivom nivou, ali apotekar biti ne znaci biti obicni prodavac, kao sto to laici predpostavljaju.
Svejedno koja branza, uvijek ce ti neko bolje znati sta si od tebe samoga...Tako su psiholozi umno bolesni, studenti Sozialschmarotzer i ljencuge, ljekari mesari, arhitekti zidari ili pak graficari, advokati lopovi (O.K to je mozda tacno :lol: )....itd...

Posle Faxa medicine nemas ruzicaste izglede. Moras cekati, ovisno o tvojoj fleksibilnosti, na mjesto Turnus-ljekara...Posle toga moras proci razlicite stanice na klinici...obrazujes se dalje, znaju te i handriti...Pocetna
Plata ti je da places- 1100 Eura netto...(minimalno duplo manje od farmaceuta)
radices prekovremeno, prosjecno 65 sati sedmicno..mladost ce ti proci dok ne budes poceo zaradjivati solidno - ako budes uopste jednoga dana poceo da zaradjujes solidno!!! To barem sa aspekta finansija..
Mozda se neki ljekari sa time ne slazu - ali mislim da to sto te ljudi gotive kao ljekara i sto ti to jedan period pruza satisfakciju ne opravdava sav
trud koji ulozís u toku obrazovanja i specijalizacije.

Ako ti je farmacija draga i ako imas strpljenja, ako si uporan onda je se ne boj. U svakom slucaju ce ti se isplatiti!!! Pozdrav
Last edited by Sinapsa on 21/05/2007 20:32, edited 1 time in total.
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#11

Post by besserwisser »

Mogul farmaceuti podnijeti zahtjev kao Schüsselkraft,ako znas sta je to:)Uslov za ostajanje u Austriji nakon studija:)Jer znam da medicinari ne mogu ni pomocu trikova.
User avatar
Sinapsa
Posts: 839
Joined: 01/06/2004 18:28

#12

Post by Sinapsa »

besserwisser wrote:Mogul farmaceuti podnijeti zahtjev kao Schüsselkraft,ako znas sta je to:)Uslov za ostajanje u Austriji nakon studija:)Jer znam da medicinari ne mogu ni pomocu trikova.
To stvarno ne znam, nisam siguran - moguce je. Farmaceuti su posebno u becu dragocjeni, tako da bi ti vjerovatno i to bilo moguce kao tzv. Schlüsselkraft da ostanes ovdje...zvuci logicno ali ne i sigurno.
Mozes se vala i ozeniti :) pa opet ostanes...Ma imas raznih mogucnosti...
Vjeruj mi gdje god da zivis - Fax se isplati...
P.S. ja sam mislio da si u Austriji..
User avatar
JohnnyS
Posts: 13650
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#13 Re: Farmacija

Post by JohnnyS »

Sinapsa wrote: Jedna od glavnih razlika izmedju farmacije i medicine je da medicina ima relativno malo ispita ali su zato masala, dok farmacija ima generalno manje ispite ali ih zato ima more - nikad kraja :shock: !
Kod medicine ti je bitno da si u stanju svakodnevno izdrzati kontakt sa onim od cega svi bjeze-bolest i smrt (koliko smrti zavisi od specijalizacije koju izaberes). Treba ti biti jasno da ces u toku fakulteta ímati kontakt sa lesevima i da ces se na njima praksati (npr. kursevi seciranja)...mada sve u svemu to i nije tako strasno jer te profesori u toku predavanja na to pripreme (ako budes imao srece).
Nemoj kao moj poznanik - medicinu skoro zavrsio a padne u nesvjest kada vidi kap krvi.

Resüme: Farmacija ti pruza fenomenalne perspektive nakon Faxa...Ti u Becu mozes naci veoma brzo posao kao Apotekar ali i u farmaceutskoj industriji, nauci...itd. Plata ce ti biti od pocetka solidna i nema puno oblasti u kojima mozes fino zaraditi kao tu.
Cijena koju ces platiti je- mogu ti to reci svjestan bijesa kojeg cu prouzrokovati kod medicinara :) - najtezi fakultet koji mozes izabrati. Za nijansu tezi od medicine.
Odgovornost koju nosis kao apotekar je na podnosljivom nivou, ali apotekar biti ne znaci biti obicni prodavac, kao sto to laici predpostavljaju.
Svejedno koja branza, uvijek ce ti neko bolje znati sta si od tebe samoga...Tako su psiholozi umno bolesni, studenti Sozialschmarotzer i ljencuge, ljekari mesari, arhitekti zidari ili pak graficari, advokati lopovi (O.K to je mozda tacno :lol: )....itd...
Zdravo sinapsa

Ja, iako medicinar, osobno mislim da je farmacija teža. Ali to se ne može uzeti u apsolutnoj mjeri, tj. uvelike ovisi o afinitetu studenta. Neko ko konta kemiju će sigurno smatrat farmaciju lakšom od medicine na kojoj ima bar 4000 stranica za naučit napamet godišnje (osim fiziologije, farmakologije i patofiziologije ja dosad nisam susreo logičan ispit - biokemiju i biofiziku ne računam jer jebo ispit ispod 500 strana :D ). Nema se što uvrijedit nitko s medicine ako netko kaže da je farma teža iz prostog razloga što ne znamo kako je na tom faksu (ali se iz programa vidi da je prejebena).
Jedino što nas na svim predavanjima straše da ćemo robovati opakoj farmaceutskoj industriji (pfizer, pliva... su na medicini označeni sotonski, vjerojatno ko Microsoft medju etf-ovcima).
A sad, da ne robujem predrasudama, objasni mi što sada apotekari rade. 99% posla se svodi na izdavanje lijekova na recept "scatulam originalem", a ostalo su magistralni lijekovi koje opet u većini slučajeva doktori sastave, galenski lijekovi su po već zadanoj recepturi, fakat ne znam što bi oni mogli tako teško i uzbudljivo radit u životu, prosvijetli me.
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#14

Post by besserwisser »

Sinapsa:
Da,jesam u Austriji i razmisljam sta cu upisati,dvoumim se to jeste izmedju medicine i farmacije.a iskreno receno,obadvoje me zanima,i uzecu ono s cime mogu ostati u austriji,jer mi je iskreno receno glupo ovdje doci iz bosne i uloziti ovoliko novca,truda,vremena i pisanja krvi da naucis duplo ti treba vise na njemackom nego nasem logicno,i nakraju se vratis u Bosnu,radit nekom djikanu za 600 km,ne pada mi na pamet.Ako si i ti u Austriji,dobro znamo da svi ovdje dolaze ne bi li i ostali,osim dvije kategorije:
1.koji "studiraju"-starci im salju pare a oni se provode svaki dan po festama
2.studenti antropologije,sociologije,psihologije,filozofije i sl.
Medicina za ostajanje u austriji:Hmmmmmm :( Ne bas lahko.
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#15

Post by Nosferatu »

Pazi, ja nisam upoznat sa sistemom u Austriji.

Mozes li mi napisati, zbog cega ne mozes ostati poslje studija medicine, a mogao bi poslje studija farmacije?

Ja znam jedno. Kako je u Americi. U Americi postoje dualni program MD/PhD. To su ljudi koji su big dogs farmaceustske industrije. Znaci 4 (prije medicine) 4 godine medicine, plus 3 godine doktorata, iz farmakologije. Plus po mogucnost specijalizacija, ukoliko hoces da budes stvarno i ljekar. Tu zavisi onda od koje oblasti farmakologije bi da specijaliziras, normalno neces ici u hirurge, vec npr. u onkologe, infektivne bolesti, internu medicinu i slicno.

Na drugu stranu imas farmaciju. Farmaceut je ljep posao, al' iskren da budem, za mene je to zenska profesija. Iz razloga sto ako si musko - trebas da stisnes, pa se upustis u zivot. Godina imas, ne trebas letiti ni na svabdu ni na derneke. Sa zenama je situacija malo drukcija jer one ipak moraju misliti o tome, a medicina trazi maskimalne napore prije bilo kakve kompenzacije, plus sto je jako tesko biti doktor - "part-time" tj. manje od punog radnog vremena.

Zbog toga - ako hoces da budes big dog, ja sam ti objasnio - ko su ljudi koji u farmceutskim vodama prave milione dollara i evra, godisnje. Ako hoces da budes covjek koji radi u apoteci od 9-4, i ima zivot, uz solidnu platu onda je farmacija dobar izbor, ukoliko hoces da si malo blizi - stvarno svijetu, a ne brojanju pilula, onda mozes biti bolnicki farmaceut, sto je isto tako, dobro placen posao. Ukoliko mislis - da ces biti neko i nesto u svijetu farmacije - uz fakultet farmacije, varas se. Znas zbog cega? Zbog toga sto farmaceut nema istinsko znanje - a ni praksu iz polja - kako i na koji nacin, odredjeni ljek se razvija, te mozes raditi u laboratorijima koje proizvode - tone i tone odredjenih ljekova, ali tesko osim uz znatno iskustvo, da ces moci raditi u laboratoriji koja pravi novi ljek, na koji se investiraju milijarde, i s kojim ce se sutra ljeciti dijete od raka ili ce biti novi antibiotik. Zasto? Rekao sam ti. Jer znanje farmaceuta je o postojecem, i o primjenjenom, te se na tom studiju jako malo razvija sposobnost nezavisnog razmisljanja i daje mogucnost istrazivanja. Naravno - postoje i doktori farmacije, tj. ljudi koji nakon 5 godina faksa, idu na post-diplomske studije, i to je jos jedna od opcija, ukoliko si zainteresovan.

Sve u svemu, svodi se na ovo.

Da li te interesuje covjek, il' hemija.

Ako te ne interesuju ljudi, onda vjerovatno nisi za doktora, osim patologa, radiologa i par drugih specijalizaijca koje nemaju mnogo interakcija sa zivom prirodom. Ukoliko te interesuje nauka - moguce je i iz medicine ali i iz farmacije doci - tamo dokle ti hoces, ali - nijedno ni drugo nece, biti bas pretjerano lezerno i bezbolno u procesu, a vjerovatno nece ni biti pretjerano placeno osim ako nisi pionir, i ako nisi covjek koji na svojim ledjima, sa svojim znanjem, ostvaruje maskimalne profite, kompaniji za koju radis.

Ukoliko te interesuje lova, batali sve, i idi u biznis. Jerbo za magisterijem iz biznisa, za 6-7 godina, vec imas solidan posao, za jos 5, imas dovljno iskustva da pocnes praviti ozbiljnu svoticu. Naravno, u biznisu nema life-style-a. Prije profita ne dolazi nista, ni mater, ni zena, ni san, ni etika, ni moral, ni kolege neke od kojih ces morati odpisati da bi ti postao - ono sto hoces, jerbo sto se penjes vise, to je vazduh tanji i teze je disati tj. nije za svakoga. Treba razivit - sposobnost opstajanja na tim visinama, i sposobnost amortizacije stresa, te da budes sretan s onim sto radis, jerbo to je osnova svega. Ja bih samo tu uporedio jednu stvar. Koliku varijabilnost ti pruza medicina a koliku farmacija, npr. ukoliko za 10 godina se umoris od posla koji bi eventualno imao i htjeo da radis nesto drugo?

Sve u svemu - ako imas prliku otidji i provedi 1 dan, s doktorom i sa farmaceutom. Mislim da jedino tako mozes steci, pravu sliku onoga kakvim necim jeste i sta je, jerbo svako misli da je trava zelenija s druge strane. Ja znam kako je u Americ, a tu je ovako. Ko god nije mogao upisati medicinu studira farmaciju i stomatologiju. Opet kazem - dosta je do sistema i steretipova koji prevladavaju u njemu te ja ne znam nista o tome kako je u Austriji, a cini mi se da ovdje postoji niz problema - koje ti trpas u istu vrecu. Ti ne trebas - razmisljati o tome - kako ce biti onda kad ti zavrsis medicinu. Znas sto? Jer ti nisi ni poceo studirati. Tvoj problem sad treba da predstavlja sta je prava profesija za tebe, u cemu se vidis, i sta nece nestati za 40 godina kao i to, sta te kao emigranta moze lansirati u uspjesan zivot vani, sta moze donijeti kruh za hastal, a ne - da li se moze ili ne ostati u Austriji. Austrija je u EU, ako ne mozes ostati u EU, dodji u Ameriku ili idi u Australiju, kao doktor, bilo farmacije bilo medicine, mogu ti samo obecati jedno, a to je da neces biti bez posla. Ukoliko ista znas i icemu vrijedis.
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#16

Post by besserwisser »

Lose sa medicinom u Austriji je to sto imaju ogroman visak doktora i ogroman broj studenata medicine,sto je proizvelo katastrofu u zadnjih 20 godina,a prema njihovim prognozama to ce se sntaviti jos dugorocno,jer sada hoce da dodatno smanje broj doktorskih radnih mjesta,to ce provesti jos vecu nezaposlenost doktora.Drugo,kad zavrsis medicinu ovdje u Becu,postoji staz kojeg moras odraditi da bi postao doktor sa dozvolom.Jedan od uslova za staz je austrijsko drzavljanstvo,a njega je,vjerovao ti ili ne,nemoguce dobiti,jer je austrija zemlja sa najstrozim zakonima te vrste u cijeloj evropi!!!!!Treci problem sa medicinom,specijalizaciju je jakoooooo tesko dobiti,jer u malte ne svim zemljama EU-a imas pokrivenu potrebu za doktorima u iducih 15 godina!Cetvrta stvar,ako i kad zavrsis medicinu u Austriji,i hoces da ides u neku drugu zemlju,trebas polagati tonu ispita,dobiti milion dozvola da bi se tek mogao upustiti u potragu za poslom.Peta stvar,plata stazista doktora (turusarzt) u austriji je 1100 eura (toliko oprilike zaradjuju cistacice)-a ako neko nece da radi za tolsne pare,vjeruj mi ima ovdje milijardu doktora na cekanju koji hoce bilo sta! Ne zaboravi da sa BH-pasosem,kojeg ja posjedujem,imas vize za svaku mogucu zemlju sto te znatno organcava u mobilnosti i potrazi u drugim zemljama!
Farmacija:iskreno u austriji jako perspektivan studij,i kad je zavrsim ne mislim ostati samo na tome,sta god upisem msigurno cu ici do doktorata!A sa tim mi en gine fino mjesto i sigurnost boravka ili ovdje ili u Njemackoj.Kao Farmaceut licno ne bih volio radiit u apoteci vec u nekom labaratorijskom centru za proizvodnju(kojima austrija i njemacka obiluju i konstanto traze novo osoblje).
Ja ne govorim da je medicina losa nauka,naprotiv,jako fin poziv,ali i jako psihicki i fizicki naporan,dogovoran i stresan(u smislu cime se bavis i koliko je dugo da bi postigao da ne budes nakon 6 godina doktor za djecju temperaturu).Vec hocu da kazem da je EU ono sto ovdje kazu scheißgesetz (nula od zakona) sto se tice medjusobog priznavanja medicine i davanja dozvola za rad(pogotovo sa BH pasosem).
Nadam se da nisam nabacao zbrda zdola i da ces shvatit:)
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#17

Post by Nosferatu »

@ Sinapsa, dobar post. Izvini ne procita prije nego sto sam napisao svoj, subjektivan pogled, na materiju.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13650
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#18

Post by JohnnyS »

Ja bih se nadovezao na Nosferatua (iako je sve važno rekao) i dodao da je u Americi ipak najkvalitetniji visokoškolski sistem na svijetu (znam da bi ovo moglo izazvat zgražanje dijela forumske populacije, ali to je jednostavno tako) i malokoja se europska diploma iz polja biomedicinskih područja može nositi s američkim...
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#19

Post by Nosferatu »

besserwisser wrote:Lose sa medicinom u Austriji je to sto imaju ogroman visak doktora i ogroman broj studenata medicine,sto je proizvelo katastrofu u zadnjih 20 godina,a prema njihovim prognozama to ce se sntaviti jos dugorocno,jer sada hoce da dodatno smanje broj doktorskih radnih mjesta,to ce provesti jos vecu nezaposlenost doktora.Drugo,kad zavrsis medicinu ovdje u Becu,postoji staz kojeg moras odraditi da bi postao doktor sa dozvolom.Jedan od uslova za staz je austrijsko drzavljanstvo,a njega je,vjerovao ti ili ne,nemoguce dobiti,jer je austrija zemlja sa najstrozim zakonima te vrste u cijeloj evropi!!!!!Treci problem sa medicinom,specijalizaciju je jakoooooo tesko dobiti,jer u malte ne svim zemljama EU-a imas pokrivenu potrebu za doktorima u iducih 15 godina!Cetvrta stvar,ako i kad zavrsis medicinu u Austriji,i hoces da ides u neku drugu zemlju,trebas polagati tonu ispita,dobiti milion dozvola da bi se tek mogao upustiti u potragu za poslom.Peta stvar,plata stazista doktora (turusarzt) u austriji je 1100 eura (toliko oprilike zaradjuju cistacice)-a ako neko nece da radi za tolsne pare,vjeruj mi ima ovdje milijardu doktora na cekanju koji hoce bilo sta! Ne zaboravi da sa BH-pasosem,kojeg ja posjedujem,imas vize za svaku mogucu zemlju sto te znatno organcava u mobilnosti i potrazi u drugim zemljama!
Farmacija:iskreno u austriji jako perspektivan studij,i kad je zavrsim ne mislim ostati samo na tome,sta god upisem msigurno cu ici do doktorata!A sa tim mi en gine fino mjesto i sigurnost boravka ili ovdje ili u Njemackoj.Kao Farmaceut licno ne bih volio radiit u apoteci vec u nekom labaratorijskom centru za proizvodnju(kojima austrija i njemacka obiluju i konstanto traze novo osoblje).
Ja ne govorim da je medicina losa nauka,naprotiv,jako fin poziv,ali i jako psihicki i fizicki naporan,dogovoran i stresan(u smislu cime se bavis i koliko je dugo da bi postigao da ne budes nakon 6 godina doktor za djecju temperaturu).Vec hocu da kazem da je EU ono sto ovdje kazu scheißgesetz (nula od zakona) sto se tice medjusobog priznavanja medicine i davanja dozvola za rad(pogotovo sa BH pasosem).
Nadam se da nisam nabacao zbrda zdola i da ces shvatit:)
Dobro, slazem se ja s tvojim izlaganjem.

Samo nemoj da ti se ovo desi. Da postanes zrtva sticaja okolnosti. Ti u Austriji mozes medicinu skoro pa besplatno zavrsiti. I doci npr. u USA. Ovdje je godina studija $50.000 godisnje plus troskovi zivljenja. Za 1 godinu mozes poloziti obadva ispita, iz medicine, koja su potrebna, da bi mogao traziti specijalizaciju. Mozes jer su ti ispiti - ukoliko zaista se posvetis studiju u Austriji, poprlicno lagani da PRODJES, da bi bio u vrhu - moras znati poprilicno ali kao sto rekoh - mogao bi ih poloziti za 1 godinu dana ukoliko u slobodno vrijeme citas medicinske zurnale na Engleskom i malo perfektiras jezik. Tu si odmah ustedio - $200.000 u poredenju s nekim ko je zavrsio medicinu u Americi, imas otezavajucu okolnost jezik i papire, koje treba izganjati ali na svakog doktora koji je zavrsio u Americi, imas doktora koji je "international graduate" tj. dosao iz vana. Specijalizacija ima koliko ti bog hoce, jer je u Americi jako tesko upisati medicinu i jako je malo, ljudi koji ih upisiju, npr, u Michiganu koji je jednake velicine kao Austrija, po broju stanovnika, imas circa 400 studenata godisnje, na 10+ miliona ljudi. Na faksu koji sam ja upisao na 140 mjesta je bilo 10.000 aplikanata.

Naravno, u Americi je obrnuto od Austrije, ovdje kao doktor imas previse posla i jednako tako nisi placen, tokom specijalizacije jedva prezivljavas, ali nakon iste, pocetna plata je sa 6 cifara.

Kljuc je u ovome. Nema para u socijalnoj medicini. Al' zemlje socijalne medicine imaju bolje fakultete, ja barem mislim tako. Mada i farmaceutske korporacija nose svoje breme, ja sam - bjezeci od korporacija dosao u medicinu, jer nisam htjeo da budem, saraf ogromnog sistema, koji ce te sutra poslati kuci, nakon 20 godina rada, kad postanes visak jer ima radnika u Indiji, Kini i drugdje koji ce za 1/100 troska, proizvoditi istu stvar.

Kljuc je u ovome. If there is a will, there is a way. Ako ima zelje, postoji i nacin. I rekoh ti, informisan si poprilicno, o svim negativnim stvarima unutar medicinske komune, sto je dobro, ali ogranicio si se na Austriju, kao da je ona aim i beim, a ne jedna mala Alpska zemlja koja je na rubu - Istocne Europe iz koje je ogromna emigracija, i upliv ljudi, ucinio to sto jeste, od sistema. Medjutim - ne vidim ako si se odlucio da budes emigrant, sta tebe ima da veze za Njemacku i Austriju, ukoliko ti one ne nude sansu da imas posao koji hoces ali nude ti da se skolujes. Moja je teorija, iskoristi, i idi dalje, ako je medicina - sto stvarno zelis da studiras, nemoj da te obeshrabre drugi ljudi.
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#20

Post by besserwisser »

Prvo da ti zahvalim na svim savjetima i informacijama:)Problem medicine ja zaista EU,u Americi mislim da je situacija bolja.Nisam se ogranicio na Austriju,ali ova zemlja ima jako puno prednosti,a najvaznije mi je sto sam toliko blizu Bosne,tako da mogu dole otici kad god hocu.
Usput,sa zavrsenim medicinskim fakultetom u EU,ako imas informacije,i ako ovdje nisi odradio staz(jer ga je kao sto sam ti objasnio nemoguce dobiti),mozes dobiti staz u nekim drugim evropskim zemljama,ali je problem sto je profesija doktora u cijeloj EU zaista preplavljena vec sada,a da ne pomislim sta ce biti ne daj Boze kad otvore svoja radna trzista doktoria iz 10 novih clanica Unije.Kad nagrnu Poljaci i Madjari... Ne kazem da se ogranicavam na Austriju,medicina je zapravo uvijek bila moj izbor,prije ovih kompliciranih sistema koji ovdje vladaju...samo kazem da nudi jako malu i ogranicenu mobilnost,pogotovo kad imas pasos,sa kojim ce ti uskoro sigurno za Hrvatsku trebat viza.
Jedan slucaj iz prakticnog zivota: Poznajem momka iz sarajeva koji je zavrsio medicinu u Becu,sa jako dobrim kvalifikacijama.Morao je ici iz Austrije jer doktori nisu kljucna snaga(jer jedino tako mozes ostat ovdje),pokusao je u Svicarskoj-nisu ga primili,Njemackoj(gdje isto trenutno vlada katastrofa u medicinskom podrucju,ne znam jesi li cuod a doktori u Njemackoj trenutno masovno strajkuju)-ni tamo ga nisu primili.Pokusao je u Svedskoj,ne moze.Na kraju se vratio u Bosnu,i dole su mu rekli,becka medicina je po modulima,haj sad polazi dodatne ispite.Neki dan mi je razgovoru rekao da tek sad vidi zasto su mu svi govorili nemoj medicinu i da se kaje.Vjerojatno je to neki strah da se ne pokajem ako upisem medicinu,jer budimo iskreni,nista te ne moze vise oborit nego kad kazu"zao nam je,niste EU".Moras shvatiti da je cijela EU intelektualno sovinitiscki nastrojena,tako da JAKO veliku ulogu igra jel ti na pasosu pise Österreich,Deutschland ili Bosna i Hercegovina.Pogotovo u drzavnom zanimanju kao sto je medicina! Moras shvatiti da Evropa nije ono sto je Amerika,i da si ovdje vjecno obiljezen kao stranac "Ausländer" i da su ljudi jako skloni osudjivanju stranaca,ma koliko ti pametan bio. :roll:
Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#21

Post by Eshek »

Materijalno gledano, svakako ćeš bolje živjeti sa farmacijom. Gdje god odeš, imaćeš barem 2 puta veću platu od prosječne.

Ali, na kraju krajeva, savjetujem ti da upišeš ono što ti se dopada, jer entuzijazam i ljubav prema svom pozivu utiču više na platu nego zemlja, pasoš i te priče.
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#22

Post by Nosferatu »

Shvatam ja tebe u potpunosti i kao sto rekoh, podrzavam bilo koju odluku da napravis, shvati - ne mozes pogrijesiti. Ali - u isti mah, ovo su odluke koje ces imati jednom u zivotu sansu da napravis i vise nikada. I zbog toga shvatam zbog cega zelis da malo prodiskutujes, ja sam namjerno malo isforsirao svoje stavove, da vidim, koliko imas oformljeno misljenje vec koje treba samo "ispeci" tj. treba samo da dodje taj dan, kad ces ustati na sabahu i znati, to je to. Poslje toga, sve sto je i mnogo teze, bude lakse, jer je ekstriznicno, a ne borba neka iznutra u covjeku kontra sistema i vjecnih zivotnih dilema.

I ja sam dosta toga naucio, od tebe po pitanju situacije u Austriji, iako sam prije mislio da ljude hvata blaga paranoja, od dugog studija na kraju koga je mizerna specijalizacija i "nikad svanut" sindrom, tj. mislio sam da preuvelicavaju neki - prepreke na putu, samo da bi od puta opcenito i odustali. A to inace - ne volim, jer je to - konformizam. Shvatiti moras, da se trendovi mjenjaju, kao i to da je populacija u Europi stara, kojoj treba zdravstvena njega ma sta oni - zahtjevali, i kakvu troturu uvodili kroz trening buducih doktora, e sad, da postoje problemi i da nije jednostavno i lako, tome i sam svjedocim, u Americi, no ono sto sam htjeo da ti kazem je da ne mozes se brinuti o necemu, sto je na dugom stapu, daleko od tebe. To ti htjedoh reci. Tamo gdje ima mnogo doktora, imas i sansu, da ako si imalo iznad prosjeka - dokazes se kao jako dobar strucnjak. Tamo gdje ih je samo nekolicina, a i tih nekoliko probranih, da u 20 godina prakse preko ruke im predje 100.000 ljudi - tu je tesko ponekad uopste odrzati se, a kamoli biti nadprosjecan ali ces biti dobro kompenziran. Zbog toga shvati da svaka okolnost, ima dvije strane medalje. Ti meni nudis primjer covjeka koji je morao u BiH se vratiti i tu ne moze biti doktor, ja znam primjer Iranca, neurologa koji je zavrsio faks u becu, specijalizirao u Americi i godisnje zaraduje $300.000. Njemu nije bitna daljina od Irana, vec da je on - materijalizirao ono sto zeli da bude, i da sutra, mu nece dijete morati prolaziti kroz sve traume u kojima je bio on, te da ce moci da bude - sta god hoce i gdje god hoce. Ako ti je 18 godina, shvati da od Bosne nemas vise sta nauciti. To je - dobro mjesto, za vizitu al' ti ako si iz Bosne otisao, otisao si s pogledom uprtim naprijed a ne s ledjima svezanim pozada. Ne da zivis zivotom kao u Bosni, vec da nesto s odlaskom - profitiras i kapitaliziras na tom a da bi to mogao - moras promjeniti i to sto ti je u zivotu - na prvom mjestu. Nije vise bog, Zeljo i carsija, vec - profesija, familija i da nesto i iza tebe ostane. Na drugu stranu, uzdaj se u ono sto ti Austrijanci imaju reci. Oni kojima mozes da pridjes i pristupis - jer potrebno je vidjeti cim se oni bave i u koje struke idu, sta njima roditelji savjetuju i kako ih usmjeravaju poslje srednje. Jer - da sam ja slusao Bosnace, ni ja danas siguran budi ne bih studirao, sta studiram, vec bih vozao kamione od 16 do 22 tocka, po Americi. Tako je to - nazalost.

Stoga sretno tebi, i javi sta odlucis, ne radi nas koji smo vec tu bili i prosli vec radi mladje radje, koja se isto tako lomi, oko slicnih odluka, neka imaju sta da procitaju, mozda kome dobro dodje i pomogne.
User avatar
Pasiflora
Posts: 3838
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

#23

Post by Pasiflora »

Neko jako pametan (ne mogu se sjetiti ko) je rekao: "ako cijeli zivot radis ono sto volis - neces raditi niti jedan dan u zivotu".

Sretno!!! :)
besserwisser
Posts: 11
Joined: 15/05/2007 18:52

#24

Post by besserwisser »

Austrijanci najvise idu prema tehnici.Vjeruj mi da sam upoznao jako puno Austrijanaca i Nijemaca(kojih je ovdje u Becu na medicini jako mnogo)koji su mi rekli da se kaju zato sto su to upisali,jer im se jednostavno u zivotu ne isplati ulozenog truda.ne iskljucujem mogucnost amerike,ali ako gledamo procentualno,najvise raje hoce da ostane u Evropi.
Za Bosnu mi je vazno ovdje da sam blizu ne zato jer sam vezan za carsiju,Velez(ne Zelju hehe),vec me vezu emocije za osobe koje su mi dole-najuza familija.
Jasno mi je da se sigurno nece desiti da bi sa medicinskom diplomom cistio ulice,ali bi ako ostanem u Evropi,a to je ono sto preferiram,volio imati nesto sa cime ce se biti
1.lakse probiti i izgonjati nesto
2.moci fino zivjeti
da znas njemacki,odmah bih ti poslao glavni forum studenata medicine u Becu,gdje 90% njih pljuje po svojoj odluci.Normalno da svugdje ima onih koji ce samo kukati,ali je cudno da je tako veliki prosjek takvih osoba bas na medicini...
Jer budimo iskreni,ti nesto mozes voliti(a ja licno volim i farmaciju i medicinu i vidim se u obadva smjera),i cak kasnije i uzivati u tome,ali ti je sve to dzaba kada nema merhameta od toga-ne samo u smislu para,jer mi je to vjeruj mi ne toliko vazno,vec mogucnost da ces moci napredovati.

Drugo:sto se tice opcenito situacije u nejmackom govornom podrucju(Njemacka,Austrija,Svicarska) situacija je svugdje gotovo identicna sto se tice studiranje/kasniji napredak. Uvijek ce se desiti da ako za nesto aplicira neki Austrijanac i ti kao Bosanac,ako ste na istom rangu ili si sitno bolji od njega uzece njega i u tome nema rasprave,to se ovdje desava svaki dan.Tebe ce uzeti samo ako si im ili
1.orgoman manjak zanimanja(sto je slucaj ovdje sa farmacijom)
2.u nekom poslu znatno bolji od Austrijanca ili nekoga sa EU pasosem

Moras shvatiti da je EU tako uredjena,da su oni ZAKONSKI obavezni da preferisu gradjane EU u medjusobnim projektima,obrazovanju i zasposljavanju.

Ove dvije gore stavke koje sam ti naveo svakako ne vrijede za medicinu,jer si ovdje hendikepiran obavezom produzavanja boravka,dokazom nekog uspjeha(ili na fakultetu ili da si nasao posao kao kljucna snaga za razvoj zemlje),pa ce ti se u najvecem broju slucajeva desiti,pakuj kofere i kuci.A iz Bosne mobilnost i informisanost nula!!!!!!!Ne mozes nigdje mrdnut zbog viznih ogranicenja.
Bio sam u Americi (washington d.c. i richmond,virginia) i znam da je tamo otprilike "dokazi se,nas si".Hmmmmm.Sta reci,ovdje nije niublizu tako,kad dodjes da podneses neki zahtjev,nema veze koliko si dobar,prvo pitanje koje postave je "Posjedujete li austrijsko drzavljanstvo"-ne "Jeste li EU-gradjanin"- ne "zao m je ali NEIN,dovidjenja"!!!!
Druga stvar specificna za medicinu u Evropi,sto se svake godine donose novi poostravajuci zakoni,pa je tako nedavno Velika Britanija( u koju su stranci poslije ovdje zavrsene medicine masovno pokusavali ici) uvela zakon da ce u buducnosti primati samo vec gotove specijalizante ili one koji imaju staz u Engleskoj.Drugi otpadaju.Sve ovo ti je posljedica jednostavne matematike-trziste je pokriveno i visak je svuda u Evropi.
Mozda je glupo od mene razmisljati da ce situacija kada ja zavrsim po mene isto taka,nema veze koji pasos imam,ali sve naznake vode u tom smjeru.S druge strane,ne kazem da cu sa farmacijom odmah upasti u Bayer ili Barr :-D Ali abrem one znatno vise kotiraju nego sa medicinom....
Mozda me neces shvatiti,ali cudna je psihologija covjeka
User avatar
Sinapsa
Posts: 839
Joined: 01/06/2004 18:28

#25 Re: Farmacija

Post by Sinapsa »

JohnnyS wrote:
Sinapsa wrote: Jedna od glavnih razlika izmedju farmacije i medicine je da medicina ima relativno malo ispita ali su zato masala, dok farmacija ima generalno manje ispite ali ih zato ima more - nikad kraja :shock: !
Kod medicine ti je bitno da si u stanju svakodnevno izdrzati kontakt sa onim od cega svi bjeze-bolest i smrt (koliko smrti zavisi od specijalizacije koju izaberes). Treba ti biti jasno da ces u toku fakulteta ímati kontakt sa lesevima i da ces se na njima praksati (npr. kursevi seciranja)...mada sve u svemu to i nije tako strasno jer te profesori u toku predavanja na to pripreme (ako budes imao srece).
Nemoj kao moj poznanik - medicinu skoro zavrsio a padne u nesvjest kada vidi kap krvi.

Resüme: Farmacija ti pruza fenomenalne perspektive nakon Faxa...Ti u Becu mozes naci veoma brzo posao kao Apotekar ali i u farmaceutskoj industriji, nauci...itd. Plata ce ti biti od pocetka solidna i nema puno oblasti u kojima mozes fino zaraditi kao tu.
Cijena koju ces platiti je- mogu ti to reci svjestan bijesa kojeg cu prouzrokovati kod medicinara :) - najtezi fakultet koji mozes izabrati. Za nijansu tezi od medicine.
Odgovornost koju nosis kao apotekar je na podnosljivom nivou, ali apotekar biti ne znaci biti obicni prodavac, kao sto to laici predpostavljaju.
Svejedno koja branza, uvijek ce ti neko bolje znati sta si od tebe samoga...Tako su psiholozi umno bolesni, studenti Sozialschmarotzer i ljencuge, ljekari mesari, arhitekti zidari ili pak graficari, advokati lopovi (O.K to je mozda tacno :lol: )....itd...
Zdravo sinapsa

Ja, iako medicinar, osobno mislim da je farmacija teža. Ali to se ne može uzeti u apsolutnoj mjeri, tj. uvelike ovisi o afinitetu studenta. Neko ko konta kemiju će sigurno smatrat farmaciju lakšom od medicine na kojoj ima bar 4000 stranica za naučit napamet godišnje (osim fiziologije, farmakologije i patofiziologije ja dosad nisam susreo logičan ispit - biokemiju i biofiziku ne računam jer jebo ispit ispod 500 strana :D ). Nema se što uvrijedit nitko s medicine ako netko kaže da je farma teža iz prostog razloga što ne znamo kako je na tom faksu (ali se iz programa vidi da je prejebena).
Jedino što nas na svim predavanjima straše da ćemo robovati opakoj farmaceutskoj industriji (pfizer, pliva... su na medicini označeni sotonski, vjerojatno ko Microsoft medju etf-ovcima).
A sad, da ne robujem predrasudama, objasni mi što sada apotekari rade. 99% posla se svodi na izdavanje lijekova na recept "scatulam originalem", a ostalo su magistralni lijekovi koje opet u većini slučajeva doktori sastave, galenski lijekovi su po već zadanoj recepturi, fakat ne znam što bi oni mogli tako teško i uzbudljivo radit u životu, prosvijetli me.
Zdravo JohnnyS,
Evo da obrazlozim zasto je to ipak pretjerano...

Lijekove istrazuje, pronalazi (da bi ljekar imao sa cime sprovesti terapiju) i proizvodi (da bi apotekar imao cime snabdjeti stanovnistvo) farmaceutska industrija....

Apotekari nemaju niti tezak nit uzbudljiv zivot.
Primarni zadatak apoteke je snabdjevanje stanovnistva sa lijekovima a ne prodavanje lijekova (sto u praksi, znam, nekada drukcije izgleda) Oni su obavezani da uzimaju kod vecine lijekova samo jedan udio od stvarne cijene toga lijeka...ljekari, ukoliko imaju ugovor sa kasom, nisu primorani odmah kasirati tako da ne ostaje utisak prodavaca zdravstvenih usluga.

Dalje - apotekarka ili apotekar nude strucnu informaciju o uzimanju lijekova, aplikaciji, dejstvu Pharmakona i rizicima kojima su pacijenti izlozeni koristenjem lijekova i medicinskih produkata, mogucim interakcijama u slucaju aplikacije razlicitih Pharmakona - posebno kod onih sa niskom terapeutskom sirinom (Therapeutische Breite-terapeutska sirina??? prevodim bukvalno jer mi terminologija na nasem nije jaca strana), minimiranje opasnosti kontaindikacija (npr. moja tetka je srcani bolesnik...kardiolog joj prepise kardiaca i posto ima Ödeme dobije i diuretike koji ne stede izlucivanje Kalijuma i na sve to kucni doktor joj prepise laksans koji isuvise izlucuje Kalium - amin!!!),
kompetentno savjetovanje pacijenta i ljekara, kontrola recepta i korekcija istoga ukoliko doza nije optimirana npr. tezini, starosti pacijenta (apotekar je cesto obavezan stupiti u kontakt sa ljekarom i skrenuti mu paznju na gresku i napraviti alternativni prijedlog...ukoliko se radi o gresci a ne o svjesnoj namjeri ljekara sa plauzibilnim objasnjenjem).
Evo nedavno mi je ljekar prepisó cetverostruku kolicinu jednoga laxansa...ne bas opasan incident, al´ se desi - recimo da sam ga poslusao nebih sebi ispraznio samo gastro-intestinalni trakt nego bi mi i mozak izasao na dupe :D. Na stranu to sto je ukus laksansa uzasan i PEG 4000 ostavlja osjecaj da sí pojeo pola "pavloviceve".

Ne zelim biti zlonamjeran jer su mi obje struke bliske - ali zna ljekar i indikaciju profulati!
Sta mislis od koga dobrim dijelom ( a taj udio se u zadnji decenij sukcesivno povecava) zavisi koji medikament ce ti tvoj ljekar prepisati - od farmaceutskog referenta (Pharmareferent) i provizije koju ljekar dobije zato sto je bas taj medikament prepisao...

Dalje, u cilju sto vece sigurnosti, svaka apoteka (barem ovdje) ima jedan mali laboratorij u kojemu se izvrsi analiza dostavljenih lijekova - konkretno analiza identiteta lijeka, ili u slucaju ljekovitih biljaka se ispituje da li je i koliki udio je falsificiran, sprovodi se kvalitativna i kvantitativna analiza sadrzaja...kvalitetna farmakognosticna informacija o ljekovitim biljkama se dobija od apotekara, a ne od obicnoga prodavaca.
Dalje, dosta apoteka ima takozvane kucne specijalitete koje sama proizvodi i koji nisu vezani za ljekarski recept.

Dakle uopsteno i povrsno - zadatak apotekara je da kompetentno savjetuje, informise i pomogne kako pacijentu tako i ljekaru i bitno se razlikuje od zadatka ljekara. Ljekar je zaduzen za dijagnozu i terapiju i da bi je izvrsio daje apotekaru informaciju i instrukciju u obliku recepta (Terapija je iskljucivo domena ljekara)
Ljekar i apotekar (farmaceut) su partneri u zdravstvu....
Eto zbog toga apotekar nije obicni prodavac...Pozdrav
Post Reply