Vecina u narodu kaze - nemoj, nece nikada biti kao fabricko! Istina ili zabluda
Farbanje branika, da ili ne ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
MrShadow
#1 Farbanje branika, da ili ne ?
Imam auto novije generacije sa par ostecenja na zadnjem braniku, nisu strasna, ali s obzirom da sam detaljista meni bodu oci i mislio sam skinuti branik i farbati ga cijelog.
?
- amar1994
#2 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
zabluda, jedino sto se ne isplati, ofarbas ko novo bude, ali provozas par puta autoputem i BiH magistralom i opet dodjes na isto
plastika je svakoko, pa ne hrdja

plastika je svakoko, pa ne hrdja
-
dgL_
#3 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
ja sam doduse na mazdi svojoj, bivsem autu farbao oba branika i lajsne u crnu boju... ispocetka je bilo extra... izgledalo je fantasticno... plastic prajmer sam koristio kao ne skida se, ali se nakon 2 godine vec po rubovima boja skidala... Ja ti to nebi preporucio... radije nek ti napravi neko kodiranu boju tvog auta pa to zatackaj malo... ako je zako malo kao sto kazes... LPMrShadow wrote:Imam auto novije generacije sa par ostecenja na zadnjem braniku, nisu strasna, ali s obzirom da sam detaljista meni bodu oci i mislio sam skinuti branik i farbati ga cijelog.
Vecina u narodu kaze - nemoj, nece nikada biti kao fabricko! Istina ili zabluda?
-
530i
#4 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Nikad neće biti kao novo, posebno ako ga budeš farbao u nekoj kućnoj radinosti.
-
timezone
#5 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Ako mislis kupit sprej i sam farbat bolje nemoj nista dirat jer ce rezultat biti losiji nego to kao ti je sad, e sad ako mislis taj branik prepustiti majstoru da ti farba bice kao iz fabrike.
Samo moras znati da nije svako majstor pa ima i onih koji kazu ja sam majstor pa ti to ofarba u garazi i jos sad kad je vani hladno 5 stepeni to sve osusi femom za kosu i kaze evo ga kao nov , u tom slucaju neces biti dugorocno zadovoljan.
Znaci ako ti je stalo do toga da je fino a ocigledno da jeste onda uradi ili kako treba ili nemoj nikako , to ti je moj savjet.
Samo moras znati da nije svako majstor pa ima i onih koji kazu ja sam majstor pa ti to ofarba u garazi i jos sad kad je vani hladno 5 stepeni to sve osusi femom za kosu i kaze evo ga kao nov , u tom slucaju neces biti dugorocno zadovoljan.
Znaci ako ti je stalo do toga da je fino a ocigledno da jeste onda uradi ili kako treba ili nemoj nikako , to ti je moj savjet.
- Hakuna Matata
#6 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Zasto nece biti kao novo ako ode kod nekog dobrog majstora koji ce to dobro i uraditi530i wrote:Nikad neće biti kao novo, posebno ako ga budeš farbao u nekoj kućnoj radinosti.
-
530i
#7 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Ako odeš kod nekog super strpljivog i vrhunskog majstora možda se ništa i ne primjeti, ali bojim se da tad bi i cijena bila izuzetna, tj. odgovarajuća velikom trudu. Svi ostali ili će nešto sjebat pri montaži i demontaži ili će profulati nijansu ili će nakon godinu-dvije sve početi da se guli, otpada....imam i ja na zadnjem braniku na par mjesta manja oštećenja - ogrebotine i ne pada mi na pamet da išta diram.
-
dgL_
#8 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
potpis... bas i ne znam majstora da se nesto od gore navedenog vec za par godina ne pocne dogadjat...530i wrote:Ako odeš kod nekog super strpljivog i vrhunskog majstora možda se ništa i ne primjeti, ali bojim se da tad bi i cijena bila izuzetna, tj. odgovarajuća velikom trudu. Svi ostali ili će nešto sjebat pri montaži i demontaži ili će profulati nijansu ili će nakon godinu-dvije sve početi da se guli, otpada....imam i ja na zadnjem braniku na par mjesta manja oštećenja - ogrebotine i ne pada mi na pamet da išta diram.
-
MrShadow
#9 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
U ovlasteni bi servis vozio, traze mi 350 km za branik, ali to je nebitno, i dalje me raja ubjedjuje da nece biti ista nijansa te da ce poceti spadati posle 2 godine.
-
Patriotska_Liga
#10 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Sačekaj nek se još malo pohaba pa onda.
- helpdesk1
#11 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Odi u Speed u Nedjaricima/Mojmilu iza doma zdravlja. Bez racuna barem 100-ja manje, a usluga vrhunska.MrShadow wrote:U ovlasteni bi servis vozio, traze mi 350 km za branik, ali to je nebitno, i dalje me raja ubjedjuje da nece biti ista nijansa te da ce poceti spadati posle 2 godine.
-
punosvega
#12 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
bez racuna je to 250, fabricki da ga ofarba, sa orginal farbom u nijansi auta.MrShadow wrote:U ovlasteni bi servis vozio, traze mi 350 km za branik, ali to je nebitno, i dalje me raja ubjedjuje da nece biti ista nijansa te da ce poceti spadati posle 2 godine.
-
timezone
#13 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Vjerovatno neces kupiti novi branik vec samo ofarbati stari tako da sto se otpadanja boje tice nemoj se brinuti jer se ta vec postojeca tvornicka boja nece skinuti do plastike vec samo prelakirati isto onako kao sto bi i haubu ili vrata prelakirao. A sto se nijanse tice i tu nebi trebalo biti problema ( ako je auto sive ili neke skroz svjetle metalik boje onda je teze ali samo malo teze potrefiti nijansu) a posto je branik zadnji dio auta za razliku od vrata ili blatobrana gdje imas orginalnu staru boju i prije i poslije farbanog djela, moras bas promasit nijansu pa da se primjeti.
sve je do majstora ali lakiranje branika je jedan od najlaksih i najcescih poslova koji jedan lakirer radi
sve je do majstora ali lakiranje branika je jedan od najlaksih i najcescih poslova koji jedan lakirer radi
-
condy
#14 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
ZabludaMrShadow wrote:Imam auto novije generacije sa par ostecenja na zadnjem braniku, nisu strasna, ali s obzirom da sam detaljista meni bodu oci i mislio sam skinuti branik i farbati ga cijelog.
Vecina u narodu kaze - nemoj, nece nikada biti kao fabricko! Istina ili zabluda?
Kod mene se jednom lakirer zahebo i skinuo zadnji branik i njega ofarbao.
Odvezao auto zbog prednjeg desnog blatobrana ( zvizno me skuter na parkingu ) a on mi ofarbao zadnji zadnji branik
Inače dobar je lik, jel jesi ti to kontao farbati ili neki lakirer ?
Ako si ti kontao, onda bolje nemoj
-
condy
#15 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Skupo.MrShadow wrote:U ovlasteni bi servis vozio, traze mi 350 km za branik, ali to je nebitno, i dalje me raja ubjedjuje da nece biti ista nijansa te da ce poceti spadati posle 2 godine.
Traži ti auto lakirera, odakle si ?
- HAVANA
#16 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Samo u bosni od lakiranja jebenog branika raja nauku napravi.Pa nije sveto pismo
Ne slusaj nikog i oboji ako ti smeta.Ja neki dan na armaturu ogrebao,eno ga ko pista.Sta cu,nervira me.
-
530i
#17 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Ako se tebi daju tri i po stoje za branik...samo naprijed. Pa opet tako za dva mjeseca kad te neko ogrebe.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
havana sve rekao... 
- mayab
#19 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
HAVANA wrote:Samo u bosni od lakiranja jebenog branika raja nauku napravi.Pa nije sveto pismoNe slusaj nikog i oboji ako ti smeta.Ja neki dan na armaturu ogrebao,eno ga ko pista.Sta cu,nervira me.
- Nabucco
#20 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
Zavisi od boje, mada su male sanse da se primjeti.. Recimo od firme golf 6, metalik tamnoplava neka highline farba, nista se ne primjeti... Radili krov, pola haube, prednji i zadnji branik i nista se nije primjetilo. Dok recimo kod mene je nemoguce ofarbati branik a da se ne primjeti razlika. Boja Seat Žuta
. Znaci nemoguce.. Bio zakacio malo blatobran i prednji branik. Odvezao kod majstora, covjek otišo po kodu kupio farbu, ofarbo blatobran i karambolku, na blatobranu se ne primjeti ništa, dok je karambolka za nijansu svjetlija.... Nije do majstora, išao sam i kod Tice u Visoko i covjek mi je odma rekao da je tu boju pravo teško ubosti, i da mi se ne isplati ponovo farbati, jer necu ništa postici.... I nije samo kod mene, kod jos jednog poznanika na istoj boji se primjeti razlika između karamoblke i ostatka auta... Znaci zakljucak.. Ako ti auto nije žuto, slobodno goni i ne sikiraj se
Cim si bio u ovlaštenom, znaci da je auto poprilicno novo, te tesko da je moglo doci do matiranja ostatka farbe na autu, pa sanse da ce se nesto primjetiti su mizerno male..
Moja preporuka je Tica, ali je trenutno prebukiran, i tesko da bi mogao upasti termin, ali možeš pokušati.
Moja preporuka je Tica, ali je trenutno prebukiran, i tesko da bi mogao upasti termin, ali možeš pokušati.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21 Re: Farbanje branika, da ili ne ?
zna se desiti da ista boja bude drugacije nijanse na plastici i na metalu....