FANZINAŠTVO?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sepulcrum

#1 FANZINAŠTVO?

Post by sepulcrum »

Interesuje me da li iko čita ili čak piše ovaj vid altermedija?
Koji su vam omiljeni fanzini?

Ja se fanzinaštvom bavim od malih nogu. Zanimljiv su i orginalan izvor dobrih informacija koje nisu podležne manipulaciji. Iz dobrog fanzina uvijek su se mogle čitati sjajne reportaže o svirkama, utakmicama, zatim zanimljivi tekstovi na lične i privatne teme, kao i odlične preporuke za pojedine bendove. Veliko zadovoljstvo je praviti fanzin. Nekada se to radilo ručno pišući tekstove, na kucaćoj mašini, isjecanjem i lijepljenjem kolaža, pa kopiranjem itd... danas uglavnom na računarima ili kao inerentZINE!

Čitam ih na desetine, a omiljeni su mi: Mozak u tegli, Brus Li Nije Mrtav, Kontrapunkt, Serumartija...
lunci

#2 Re: FANZINAŠTVO?

Post by lunci »

sepulcrum wrote:Interesuje me da li iko čita ili čak piše ovaj vid altermedija?
Koji su vam omiljeni fanzini?

Ja se fanzinaštvom bavim od malih nogu. Zanimljiv su i orginalan izvor dobrih informacija koje nisu podležne manipulaciji. Iz dobrog fanzina uvijek su se mogle čitati sjajne reportaže o svirkama, utakmicama, zatim zanimljivi tekstovi na lične i privatne teme, kao i odlične preporuke za pojedine bendove. Veliko zadovoljstvo je praviti fanzin. Nekada se to radilo ručno pišući tekstove, na kucaćoj mašini, isjecanjem i lijepljenjem kolaža, pa kopiranjem itd... danas uglavnom na računarima ili kao inerentZINE!

Čitam ih na desetine, a omiljeni su mi: Mozak u tegli, Brus Li Nije Mrtav, Kontrapunkt, Serumartija...
nekad prije da uglavnom hardcore punk fanzine.. sad nesto i ne znam da postoje, bar printani...meni su zapravo danasnji blogovi nastavak fanzinastva, samo sto sad za razliku od hc vremena ima i boja :) evo bas citam serumartiju..interesantno da dolazi iz sipova, super!!
sepulcrum

#3 Re: FANZINAŠTVO?

Post by sepulcrum »

Da... danas je jako teško naći štampane fanzine, a de ne govorimo one rukom pisane, ti su već pravi unikat.
Logičan slijed je bio prelaz na blogove i na web adrese, jer se mora prilagoditi savremenim tokovima, inače ode u propast.

Serumartija je projekat par prijatelja koji uspjevaju da jednom mjesečno urade po jedan broj. Do sada je to 15. brojeva, što je za jedan fanzin nekad bilo nemoguće. Nadam se da će nastaviti što duže to da rade.

Da, iz Šipova je. Mala, provincijski, zatvorena mjesta su oduvijek bila jak izvor alternativnog razmišljanja i djelovanja, jer nigdje više ne boli monotonija loše svakodnevnice i sranja koja nas okružuju kao u malim mjestima.
Ž!

#4 Re: FANZINAŠTVO?

Post by Ž! »

sepulcrum wrote:Da... danas je jako teško naći štampane fanzine, a de ne govorimo one rukom pisane, ti su već pravi unikat.
Logičan slijed je bio prelaz na blogove i na web adrese, jer se mora prilagoditi savremenim tokovima, inače ode u propast.
Online fanzini i nisu baš nastavili tradiciju fanzinaštva. Fanzini su izgubili auru koju su imali.
Na kraju krajeva 80% interneta je na neki način fanzin (otvoriš blog, last FM, myspace etc, i kao plasiraš svoj stav svijetu.), dok je print bio polulegalna tvorevina, koja je zahtjevala mnogo više truda i želje i imala je tu prejaku foru da je služila za razmjenu fanzina, pa si mogo upoznat nekog iz paragvaja ko sluša KAAOS i Dischrge pa otić u goste :D.

Uglavnom nisam to htio reć:
Radio emisija i mini portal: http://www.vidimoseuzivinicama.ba/ na jesen će se pojaviti na "tržištu" i kao fanzin. Biće štampan i prelomljen u maniru old skul fanzina- većina materijala će se ručno slagati na papir, tzv. cut'n'paste (dok kompjuterski cut and paste nije ni postojao).

Ako nekog zanima imam još primjeraka fanzina kojeg sam radio s prijateljima, a koji se 97% prodao vani, jer tada (kao ni sad :D) nije bilo ljudi koje je zanimalo ništa što nije trula pseudourbana pizdarija, bilo da je Bob Sinclair il Skroz, Štuke i slični levati.
Zvao se Neuro- broj 4 je izašao na engleskom, ako ima zainteresiranih nek se jave privatnom porukom il' putem sajta.
R A V E N

#5 Re: FANZINAŠTVO?

Post by R A V E N »

http://www.nacl-rave.ba

Ne baš svi linkovi su aktivni.
Post Reply