Falling Skies

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...
Post Reply
User avatar
Pitarrr82
Posts: 11866
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

Falling Skies

Post by Pitarrr82 » 01/07/2011 10:58

Image

http://www.imdb.com/title/tt1462059/


Evo i teme za ovu seriju, ako bude ljubitelja kao sto sam ja... Za sada su prikazane 3 epizode...http://www.tnt.tv/series/fallingskies/


Falling Skies, najnovija TNT-ova znanstveno-fantastična drama, serija koja je toliko daleko od uobičajenog programa svoje mreže, sinoć je imala svoju premijeru u Americi.

Nakon godinu i nešto duže u produkciji, Falling Skies, u koju je svoje prste umočio i Steven Spielberg, iznenađujuće je solidna kroz svoje prve dvije prikazane epizode. Iznenađujuće iz nekoliko razloga, nijedan od kojih je očajno stanje znanstvene fantastike na malim ekranima.

TNT, koji do sada nije imao nikakve ambicioznije projekte poput ovoga, bacio se na glavu, s puno hrabrosti, u nišu koja na televiziji uspijeva u možda desetak posto slučajeva. Naša priča započinje nekoliko mjeseci nakon što su zločesti svemirci započeli svoju invaziju; opustošili, ubili i zarobili jadne ljude, a šačica sposobnih započela je pokret otpora da otjera svemirsko smeće s našeg planeta. Ništa novo i neviđeno, no postapokaliptični ugođaj funkcionira nevjerojatno dobro iz razloga što je mreža očigledno potrošila prilično veliku svotu novca na snimanje i specijalne efekte. U prijevodu – serija izgleda lijepo.Falling Skies prati Toma Masona (Noah Wyle, odnosno onaj tip što je povraćao u prvoj epizodi “Hitne Službe”), profesora povijesti, koje se silom prilika našao s puškom u ruci u vrhu hijerarhijske surogatne vojne piramide koja pokušava otjerati svemirsku gamad. Kao što je Tom u epizodi i rekao, njima nije cilj ubiti sve aliene, već im učiniti dovoljno štete da se oni sami pokupe i odu s našeg planeta. Tom ima trojicu sinova, najstarijeg Hala (Drew Roy), tinejdžera koji se bori ruku-pod-ruku s ocem, Bena – kojem na početku serije ne znamo gdje je i što radi, te najmlađeg Matta (Maxim Knight), koji bi sada radije htio biti u školi nego tražio hranu i bježao od aliena.

Pored bradatog i vrlo dobrog Wylea, serija prati niz sporednih likova, članova improvizirane vojno-civilne divizije od 300 ljudi. Pa tako imamo doktoricu Anne Glass (koju glumi žena s najboljim imenom i prezimenom u šoubiznisu ikad, prekrasna Moon Bloodgood), strogog zapovjednika Weavera (Will Patton), i još nekolicine poznatih i manje poznatih glumaca, koje ćete prepoznati iz nekih drugih serija i filmova. Solidna glumačka postava lijepo je isprepletena i služi svrsi.

S druge strane imamo aliene, koji su došli iz nepoznatog razloga, njihov plan i program ne znamo, baš kao i otkud su došli, što hoće od nas, gledaju li porniće na svom planetu i plaćaju li njihovi studenti jeftinije tramvajske pokaze. Ništa se o njima ne zna, osim da otimaju djecu, kojoj stavljaju bio-mehaničko remenje na kralježnice kojim ih potom upravljaju. To remenje se ne može skinuti s djece, bez da ih se ubije. Zasad. Kroz prve dvije epizode upoznali smo i dvije vrste napadačke sile; mehanizirani dvonožni robot alien i ljigavi, šestonožni, ružni pješak alien.

Nešto svemirsko u pozadini, Falling Skies; TNT

Iako je TNT reklamirao sinoćnju premijeru kao jednu veliku epizodu, potpuno je očito da se radi o dvije različite epizode s dva namjerno različita cilja i priče. No, to nema nikakve veze, jer tih sat i pol prolazi relativno brzo, uz lijepo tempiranu radnju sa više no simpatičnim upoznavanjem likova, iako primjetno siromašnom karakterizacijom, no daleko bolje od jednog V-a ili The Eventa. Likovi jesu karikaturalni trenutno (Tom je profesor povijesti koji će u svakoj situaciji pronaći “zanimljivu” anegdotu i držati predavanje o njoj, Anne je doktorica, žena koja eto liječi ranjenike, a zapovjednik Weaver je strogi vojnik koji ni pod kojom cijenom neće odustati od svog zacrtanig cilja), ali kroz svoju opću, jasnu i upadljivu karakterizaciju likovi nisu samo šablone. U to nas zorno uvjeravaju kroz dvije lijepe scene s kraja “prve” i “druge” epizode, kada likovi pronalaze pet minuta za poneku dozu normalnosti u paklu postapokalipse.

Falling Skies (“Padajuća nebesa” u neslužbenom hrvatskom prijevodu koji je velika želja autora) solidna je i prilično zabavna akcijsko postapokaliptična drama s mreže s koje ne očekujete ovakve stvari. Iako ne bez grešaka, Skies strani mediji smještaju u prostor negdje između Walking Deada i Battlestar Galactice, ni približno prvoj u količini krvi, iznutrica i horora, te ni blizu drugoj zbog manjka velikih etičko-moralnih dvojbi, pitanja i problema. Što je zapravo – odlično.

Falling Skies nadasve je zabavna, s umjerenom dozom napucavanja, drame i obiteljske mehanike, ljetna razbibriga. Priča je dobra, likovi su zanmiljivi, radnja se pomiče, atmosfera primamljiva, produkcijske vrijednosti na visokoj razini. Čvrsta trojka, nategnuta četvorka. Preporuka.


User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Falling Skies

Post by Black swan » 01/07/2011 11:26

već sam pokrenuo topik :P :P :P ranije

User avatar
Pitarrr82
Posts: 11866
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

Re: Falling Skies

Post by Pitarrr82 » 01/07/2011 11:29

Black swan wrote:već sam pokrenuo topik :P :P :P ranijeF..., nisam ga uspio pronaci jbg jel barem ovaj moj bolji haha :P?

Post Reply