Fakultetska pravila

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
madner

#26 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

burek_in_space wrote:
madner wrote:Hajmo ovako, napravite prijedlog koji ce
a) drzati broj praznicnih dana na 2
b) ne primoravati nikoga da radi za svoj praznik

Jel mislish po jednom prazniku dva dana ili godishnje dva dana praznikovanja?!
Ne hocu reci da broj neradnih dana treba da ostane na 2 zbog vjerskih razloga a da svi budu zadovoljni. Kolko znam svugdje se slave samo vjerski praznici vecine, tako da mi je ovo malo cudna zalba.

U kojoj drzavi su to uspjeli rijesiti?
kockica_kockica

#27 Re: Fakultetska pravila

Post by kockica_kockica »

madner wrote:Pa cekam prijedlog.
Ako ti omoguce da imas nastavu za bajram neko nema praznik.

Kad malo razmislim mozda mogu nabrojati 2 profesora ( koja meni by the way ne predaju) da im nije praznik na Bajram... ja od njih ne mogu ocekivati da drze nastavu taj dan ( kako je meni drago imati praznik znam da je i njima)... :sad:

ja ne zelim madner da oni prave velike reforme na fakultetu... bilo bi mi zaista sasvim dovoljno da su napisali da ne moramo doci i da ce ispiti biti odrzani u sljedecem terminu... ionako ne izostajem sa predavanja, jedan minus nije mnogo ali dosta toga propustis pa poslije nemas pojma o cemu prfa prica, al eto neka i to.... ali mi jako smeta taj drzak i bezobrazan nacin na koji oni komuniciraju sa nama tipa: "pojedinacan slucaj si ispiti su ti obaveza otkaci"...
burek_in_space

#28 Re: Fakultetska pravila

Post by burek_in_space »

madner wrote:
burek_in_space wrote:
madner wrote:Hajmo ovako, napravite prijedlog koji ce
a) drzati broj praznicnih dana na 2
b) ne primoravati nikoga da radi za svoj praznik

Jel mislish po jednom prazniku dva dana ili godishnje dva dana praznikovanja?!
Ne hocu reci da broj neradnih dana treba da ostane na 2 zbog vjerskih razloga a da svi budu zadovoljni. Kolko znam svugdje se slave samo vjerski praznici vecine, tako da mi je ovo malo cudna zalba.

U kojoj drzavi su to uspjeli rijesiti?
Iskreno,nemam pojma gdje su uspjeli rijeshiti.Ali zar nisu malo kontradiktorni sa tim da smo mi svi konstitutivni(nas ostale ko *ebe :D ) i imamo pravo uprazhnjavati svoja vjerska prava i slobode na svakom pedlju ove zemlje(jes' al' u q) a kada dodje prvi praznik pokazhe se svo licemjerstvo ovdashnjih vlastodrzhaca.I ne mislim sada konkretno smao na kockicin sluchaj,jer znam ljude koji imaju iste probleme i u BL i u Mostaru itd. itd...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#29 Re: Fakultetska pravila

Post by anjusha »

Moj bi prijedlog bio prilicno jednostavan: neka nema nastave za Bajram. I ne treba je biti zapravo buduci da većina ljudi slavi taj praznik. Ali nemojte da ljudi koji slave neki drugi ispastaju kad ne dodju na taj svoj praznik na nastavu. Sta fali pomjeriti ispit jedan dan ili dati mogucnost polaganja drugi dan? Sta fali preskociti dati minus osobi koja taj dan nije dosla na nastavu zbog vjerskog praznika?

Mislim da ce se i Kockica sloziti sa mnom u ovome. Nisu to bas neki budibogsnama kakvi zahtjevi... :)
madner

#30 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

Svatam da je ton mogao biti bolji, ali oni su u biti u pravu.

Ovo za dva dana je rjesenje da u Banja Luci ili Mostaru mogu imati razlicite praznike od Sarajeva, ali u ovisnosti gdje si praznici su fiksni. Da li mislis da u Njemackoj uvazavaju muslimanske praznike ili u Turskoj hriscanske kada prave planove za ispit?
madner

#31 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

anjusha wrote:
Moj bi prijedlog bio prilicno jednostavan: neka nema nastave za Bajram. I ne treba je biti zapravo buduci da većina ljudi slavi taj praznik. Ali nemojte da ljudi koji slave neki drugi ispastaju kad ne dodju na taj svoj praznik na nastavu. Sta fali pomjeriti ispit jedan dan ili dati mogucnost polaganja drugi dan? Sta fali preskociti dati minus osobi koja taj dan nije dosla na nastavu zbog vjerskog praznika?

Mislim da ce se i Kockica sloziti sa mnom u ovome. Nisu to bas neki budibogsnama kakvi zahtjevi... :)
To prakticno znaci da imas vise praznicnih dana od ostalih.
Erzsebet

#32 Re: Fakultetska pravila

Post by Erzsebet »

Uopšte nisam takvo nešto rekao, da trebamo svi iste praznike slaviti, a upravo ti nisi pročitala šta sam napisao gore, pa je smiješno samo ovu jednu rečenicu uzeti iz konteksta nekoliko postova.

Kao što rekoh, drugi dan Bajrama sam imao ispit, i niko me nije pitao da li mi se to sviđa ili ne. Bajram traje tri, odnosno četiri dana, ali meni ne pada na pamet tražiti sedam slobodnih dana za vjerske praznike. Da nisam izašao na ispit, niko mi ne bi organizovao drugi rok, vama se ovdje nudi drugi rok, izborite se za njega.

Pogledaj šta sam napisao o dešavanjima u Holandiji, gdje ima mnogo više muslimana, recimo u samom Amsterdamu, nego ovdje nemuslimana, pa opet vlada katolično-protestantska većina i ne pada im na pamet Bajram proglasiti državnim praznikom.

Ali, ovo je netolerantno Sarajevo, koje sve čini da otjera nebošnjake... To je šuplja priča, u Sarajevu su ljudi koji nisu većina zaštićeni k'o bijeli medvjedi, dok to u Evropi uopšte nije slučaj.
pustopoljina

#33 Re: Fakultetska pravila

Post by pustopoljina »

kockica_kockica wrote:
pustopoljina wrote:ili sve slaviti...pa da imamo najvise neradnih dana na svijetu-ili svima isto-mozes imati jedan dan opravdano i to je sve...

nije stvar u tome sto se ide na faks u vrijeme praznika, vec je stvar u tome sto se u vrijeme odredjenih praznika ne ide dok se u vrijeme odredjenih ide .. neki su bitni neki nisu... nema ravnopravnosti... ako ja postujem sve praznike logicno je za ocekivati da i drugi postuju moj.. ali ne na moju stetu...

uprava fakulteta je svakako dala novo obavjestenje... radni dan je.. oni koji slave ne moraju doci... a profesori ce danas biti obavjesteni da daju naknadno rok onima koji ne budu na ispitu ( ovo je suplja do jaja jer ni jedan profa nece to dati a ja cu na kraju morati duplo vise da ucim od onih kojima nije bio praznik i nemaju minus, a radili su pismeni i polozili)
SHVATAM ja tebe,i ponavljam-ili ce SVI vjerski praznici biti podjednako vrijedni-tj.NEMA nastave ili svakome dati na njegov praznik 1opravdan (a ima nastave) pa ti-izvoli-ho's na bajram,na hanuku,na jedan od 2 bozica.
s tim,sto se ne moze nikako sastaviti skolska godina iz kombinacije islamskih praznika i katolickih i pravoslavnih i jevrejskih...
ne bi imao,ukupno tri dana nastave.
pogledaj samo po katolickim zemljama: svi sveti,pa sveti nikola,pa bozic-10-15 dana,pa semetar ferije (mjesec) ,pa tri kralja,pa uznesenje (ili tako nekako),pa uskrs (14 dana),pa pfingsten dan ili dva(duhovi),pa ono kad je isus nahranio narod s tri kruha i pet riba (znam! tjelovo!)...i u to je kraj ljetnog semestra (izostavila sam garant koji dan bez nastave).
dodaj sad isto za pravoslavne i nekih 10 dana od dva bajrama...
zato bih ja svima po pet dana ukupno...petnaest dana bez nastave i mirna bosna :mrgreen:
p.s. dok sam bila u sa-znalo se desiti da zbog toga sto mi je ispit odmah iza bajrama,te ne mogu otici kuci za bajram,ili nam daju pismeni/prakticni ili glupi trijaz u sred tih "neradnih" dana-a ispit onda nakon "praznika".
Erzsebet

#34 Re: Fakultetska pravila

Post by Erzsebet »

Nema logike da svi praznici budu isto tretirani u svakoj sredini, jer će se to kod nas zloupotrebljavati. Najpravednije je ovo sada, svakome dva dana, pa neka izmisli sebi vjeru ako želi. Samim tim što neke firme ili institucije ne rade za Bajram, u povlaštenom položaju su samo nemuslimani, koji imaju više slobodnih dana.

Dali ste mi dobru ideju, odoh se boriti da slavim Bajram u Budimpešti, imamo ovdje organizaciju koja okuplja 50.000 ljudi iz cijele Mađarske. Vjerovatno ću dobiti srdačan osmijeh i niko me neće shvatiti ozbiljno, ali javiću vam kako je prošlo.
anjusha

#35 Re: Fakultetska pravila

Post by anjusha »

madner wrote:
anjusha wrote:

To prakticno znaci da imas vise praznicnih dana od ostalih.
Sto se opet vraca na ono sto sam ranije rekla. Primorana sam da ne radim za Bajram jer niko ne radi. To su praznicni dani koje ja postujem, slavim uz komšije, ali to ipak nije lično moj praznik. Kad dođe dan koji je lično moj praznik, onda to ne valja da slavim i da budem kući jer imam više onda prazničnih dana od drugih?? Je li to tvoja poruka?
Ja ne trazim da bilo ko igdje (ma zapravo je van pameti da to uopce spominjem, ali eto) radi za Bajram. Samo trazim da se nerad ljudi koji slave Hanuke, Uskrse i Bozice na njihov praznik NE sankcionise nekakvim minusima. Pa imam pravo na taj svoj praznik, ne?
kockica_kockica

#36 Re: Fakultetska pravila

Post by kockica_kockica »

Erzsebet wrote:Nema logike da svi praznici budu isto tretirani u svakoj sredini, jer će se to kod nas zloupotrebljavati. Najpravednije je ovo sada, svakome dva dana, pa neka izmisli sebi vjeru ako želi. Samim tim što neke firme ili institucije ne rade za Bajram, u povlaštenom položaju su samo nemuslimani, koji imaju više slobodnih dana.
Dali ste mi dobru ideju, odoh se boriti da slavim Bajram u Budimpešti, imamo ovdje organizaciju koja okuplja 50.000 ljudi iz cijele Mađarske. Vjerovatno ću dobiti srdačan osmijeh i niko me neće shvatiti ozbiljno, ali javiću vam kako je prošlo.
ma da .. osjecam se povlasteno ... jaaaakooooo :zzzz:
madner

#37 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

Naravno da imas pravo da slavis svoj praznik. Ali nemas pravo da trazis da drzava slavi tvoj praznik.

Kazem jos jednom, pogledajte druge drzave i vidjet cete da je to normalna stvar. Turci rade za Bajram u Njemackoj.
slavkoimamodilera

#38 Re: Fakultetska pravila

Post by slavkoimamodilera »

Erzsebet wrote:Dali ste mi dobru ideju, odoh se boriti da slavim Bajram u Budimpešti, imamo ovdje organizaciju koja okuplja 50.000 ljudi iz cijele Mađarske. Vjerovatno ću dobiti srdačan osmijeh i niko me neće shvatiti ozbiljno, ali javiću vam kako je prošlo.
Samo zaboravljas jednu stvar, ovdje su sve tri etnicke i religijske skupine podjednako tretirane ustavom i zakonom, u hungariji ne... ;-) al najlakse se englez pravit...
slavkoimamodilera

#39 Re: Fakultetska pravila

madner wrote:Naravno da imas pravo da slavis svoj praznik. Ali nemas pravo da trazis da drzava slavi tvoj praznik.

Kazem jos jednom, pogledajte druge drzave i vidjet cete da je to normalna stvar. Turci rade za Bajram u Njemackoj.
Pogledaj gore, nemoj se i ti pravit englez kad nisi... ;-)
Erzsebet

#40 Re: Fakultetska pravila

Post by Erzsebet »

madner wrote:Naravno da imas pravo da slavis svoj praznik. Ali nemas pravo da trazis da drzava slavi tvoj praznik.

Ma što će to gledati, kad im ne odgovara, a ja sam to odmah napisao.
anjusha

#41 Re: Fakultetska pravila

Post by anjusha »

Niti u jednoj recenici nisam rekla da i drzava treba da slavim moj praznik. Niti nagovijestila tako nesto. Nema puno stranica ove teme, pogledaj ponovo. Samo trazim da oni koji slave druge praznike osim Bajrama, imaju pravo da se opuste kod kuce i ne misle na to sto propustaju taj jedan dan (za svaki praznik po jedan tj ukupno 2 dana) i kakve im to posljedice moze ostaviti (propustanje roka ispita i sl). Nista vise, i nista manje. Fer?
amalia

#42 Re: Fakultetska pravila

Post by amalia »

slavkoimamodilera wrote:
Erzsebet wrote:Dali ste mi dobru ideju, odoh se boriti da slavim Bajram u Budimpešti, imamo ovdje organizaciju koja okuplja 50.000 ljudi iz cijele Mađarske. Vjerovatno ću dobiti srdačan osmijeh i niko me neće shvatiti ozbiljno, ali javiću vam kako je prošlo.
Samo zaboravljas jednu stvar, ovdje su sve tri etnicke i religijske skupine podjednako tretirane ustavom i zakonom, u hungariji ne... ;-) al najlakse se englez pravit...
Upravo to podjoh napisati, mislim porediti Hrvate u Bosni i Turke u Njemackoj je van pameti. Kao da zaboravljamo da su Hrvati i Srbi konstutitivni narodi u BiH, a Turci manjina u Njemackoj. I mislim da smo svi off topic, cura je pitala kako je na drugim fakultetima u BiH, a ne u Amsterdamu.
madner

#43 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:

Pogledaj gore, nemoj se i ti pravit englez kad nisi... ;-)

Nase rjesenje je da si u Banja Luci u Moskvi, u Mostaru u Rimu a u Sarajevu u Stambolu.

Nemoguce je da svako pojedicano ima pravo na dva dana i da se to uvazi, bar sto se tice toga da se ne radi.
njegica

#44 Re: Fakultetska pravila

Post by njegica »

kockica_kockica wrote:
Erzsebet wrote:Moja djevojka studira u Amsterdamu, gdje ima bar 150.000 muslimana. Za Božić i Uskrs se, naravno, ne radi, i već u novembru počne medijska tortura s božićnim programima, spotovima, muzikom, filmovima, crtanim filmovima i sl. Bajram se spomene tek usput, a na fakultetu svi rade, dok muslimani i ne pomišljaju da traže nedolazak tih dana na fakultete. A radi se o najtolerantnijoj zemlji Evrope.

Kad je riječ o nama, otišao sam u Čapljinu 15.8. prošle godine da sredim papirologiju za neki posjed koji tamo imam. Opština nije radila, jer je bio praznik Velike Gospe, a morao bi neko dežurati u opštini, jer to nije uopšte državni praznik, kao što nije nijedan vjerski. U tom istom, netolerantnom Sarajevu, sve državne službe rade u toku svih praznika, pa i Bajrama.

Vi ovdje spominjete kako ste imali ispit za Badnjak i netom poslije Božića. Stvarno ne znam šta očekujete? Da imate slobodnih 7 dana? Ja sam imao ispit na drugi dan Bajrama, pa mi nije palo na pamet buniti se. U vrijeme kad sam bio prva godina na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za Uskrs i Vaskrs se nije radila po cijela sedmica, i onda dvije sedmice nema predavanja.

Zakon je takav da i radnicima omogućava dva dana godišnje za vjerske praznike, pa neka oni odluče koja dva dana će to biti. Slično je i na fakultetima, niko vas ne tjera da dođete.

ti poredis neradne dane zaposlenog i neradne dane na fakultetu...

da ja tebi nesto kazem... ja dajem ogromne pare za taj fakultet i ako fakultet ne radi za Bajram i po tri dana, a ispiti se prolongiraju po 7 dana na racun istog, zasto ja ne bih mogla traziti da ispit ne bude na Bozic i Uskrs... to su dva dana.. dva je..na dana u godini.... na koja nemam pravo ..

zaposleni... oni primaju placu i ako ne slave imaju lijepo doci i raditi, ako slave niko im ovdje ne uskracuje taj dan ... i na Bajram ne rade muslimani vec pripadnici drugih vjera...

mene ne zanima Mostar,Čapljina Austrija i Njemacka itd, ja ne zivim tamo zivim u Sarajevu ... mene zanima ovo ovdje.. ako ti se ne svidja tamo.. dodji ovdje.. ni jedan fakultet ne radi za Bajram i imat ces svu paznju svijeta....i niko te nece silovati crtanim filmovima o Bozicu i Uskrsu... a imat ce i Ramazanski i Bajramski program ....
Pozdrav Kockice, ako se pak TEBI ne sviđa tamo hajd i ti lagano drugdje!!!
Kad već znaš savjetovati druge, primjeni i na sebe.
madner

#45 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

amalia wrote:
slavkoimamodilera wrote:
Upravo to podjoh napisati, mislim porediti Hrvate u Bosni i Turke u Njemackoj je van pameti. Kao da zaboravljamo da su Hrvati i Srbi konstutitivni narodi u BiH, a Turci manjina u Njemackoj. I mislim da smo svi off topic, cura je pitala kako je na drugim fakultetima u BiH, a ne u Amsterdamu.
Zamjeni Turke sa Njemcima porijekom iz Turske, islamske vjeroispovjesti i njemackog drzavljanstva :roll:
anjusha

#46 Re: Fakultetska pravila

Post by anjusha »

Erzsebet wrote:

Vidite momci, izvinjavam se sto sam tako neupucena i sto nemam pojma o svijetu u kojem zivim. Bas me stid i sram sto nisam znala da su turci konstitutivan narod u Njemackoj.... Sorry, nikad vise na ovu temu necu uci jer sam toliko posramljena svojim neznanjem da me stid da zivim sad uopce....

Ja pricam o Bosni, o Sarajevu, koje ima svoje velike specificnosti. Ako vas nije stid pricati strancima kako je Sarajevo europski Jeruzalem, jer se tu na nekih 100ak metara udaljenosti mogu naci i crkva jedna, i katedrala druga i dzamija i sinagoga, ako nam Ustav garantira ista prava kako god da je nesuvisao i nedovrsen, onda vas ne mora biti stid ni da priznate da sam ipak u pravu....
madner

#47 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

anjusha wrote:
Erzsebet wrote:

Vidite momci, izvinjavam se sto sam tako neupucena i sto nemam pojma o svijetu u kojem zivim. Bas me stid i sram sto nisam znala da su turci konstitutivan narod u Njemackoj.... Sorry, nikad vise na ovu temu necu uci jer sam toliko posramljena svojim neznanjem da me stid da zivim sad uopce....

Ja pricam o Bosni, o Sarajevu, koje ima svoje velike specificnosti. Ako vas nije stid pricati strancima kako je Sarajevo europski Jeruzalem, jer se tu na nekih 100ak metara udaljenosti mogu naci i crkva jedna, i katedrala druga i dzamija i sinagoga, ako nam Ustav garantira ista prava kako god da je nesuvisao i nedovrsen, onda vas ne mora biti stid ni da priznate da sam ipak u pravu....
Niko ti ne brani da proslavis svoj praznik kako god zelis.
Nesto sasvim drugo je sto nemas pravo da ne radis za taj dan. (ali imas pravo da ne radis za drugi dan)
slavkoimamodilera

#48 Re: Fakultetska pravila

madner wrote:Nase rjesenje je da si u Banja Luci u Moskvi, u Mostaru u Rimu a u Sarajevu u Stambolu.

Nemoguce je da svako pojedicano ima pravo na dva dana i da se to uvazi, bar sto se tice toga da se ne radi.
Sa takvim razmisljanjem nase je jedino rjesenje kolektivno samoubistvo... :-)

Dzabe vrtis temu turaka u Njemackoj i svodis na vjeru, kad ti opet kazem, u Njemackoj je ustav/zakon forumulisan na jedan nacin, kod nas na potpuno suprotan i stoga je navodjenje Njemacke kao primjera u najmanju ruku neozbiljno...
madner

#49 Re: Fakultetska pravila

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
madner wrote:Nase rjesenje je da si u Banja Luci u Moskvi, u Mostaru u Rimu a u Sarajevu u Stambolu.

Sa takvim razmisljanjem nase je jedino rjesenje kolektivno samoubistvo... :-)

Dzabe vrtis temu turaka u Njemackoj i svodis na vjeru, kad ti opet kazem, u Njemackoj je ustav/zakon forumulisan na jedan nacin, kod nas na potpuno suprotan i stoga je navodjenje Njemacke kao primjera u najmanju ruku neozbiljno...
Napravi pravedno rjesenje i imas moju podrsku. Ja samo mislim da je nemoguce da imamo dva dana praznika ali da svako probere koje ce.

Sta promjeniti, ali da niko nema vise ili manje slobodnih dana?
slavkoimamodilera

#50 Re: Fakultetska pravila

madner wrote:Napravi pravedno rjesenje i imas moju podrsku. Ja samo mislim da je nemoguce da imamo dva dana praznika ali da svako probere koje ce.

Sta promjeniti, ali da niko nema vise ili manje slobodnih dana?
Ne treba nista mijenjati, treba samo postovati zakon, a to je da svako ima po zakonu pravo iskoristiti 2 slobodna dana za vjerske praznike... tacka...
Post Reply