Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
fixon

#1 Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by fixon »

Zdravo. Planiram upisati radioloske tehnologije.Da li mi neko moze ukratko nesto reci o ovom smjeru?
Koliko je fax tezak,koliko ga je tesko uopce upisati?
Kolika je potraznja za ovim zvanjem nakon faxa,sta sestra tacno radi tj da li je obicna med sestra ili visa,kako i sta...?
Bilo kakva informacija dobro bi mi dosla..

Pozz :-D
fixon

#2 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by fixon »

Barem neko ?
ilkbahar

#3 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by ilkbahar »

fixon wrote:Barem neko ?
Upisi u travniku imaju super opremu
blonda

#4 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by blonda »

[quote="fixon"]Zdravo. Planiram upisati radioloske tehnologije.Da li mi neko moze ukratko nesto reci o ovom smjeru?
Koliko je fax tezak,koliko ga je tesko uopce upisati?
Kolika je potraznja za ovim zvanjem nakon faxa,sta sestra tacno radi tj da li je obicna med sestra ili visa,kako i sta...?
Bilo kakva informacija dobro bi mi dosla..

Pozz :-D[/quote]

Pozz....meni nije bio tezak fakultet....zanimljiv je...zavrsila sam prije 5 godina, ali sam jos nezaposlena...
Zvanje koje dobijes je diplomirani inžinjer medicinske radiologije i nema nikakve veze sa medicinskom sestrom....
Po meni je to najcistije i najlakse zvanje u medicini....najkrace radno vrijeme, sve je na "tipke"....mnogi se boje zracenja, ali to je nigdje veze, uslovi su mnogo bolji nego prije 20-tak godina, svi zaposleni normalno rade i zive...
Ne znam sta te konkretno zanima?
bumerangss

#5 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by bumerangss »

Samu sebe demantujes! Najcistije jeste ali je i najopasnije jer kezes da se svi boje zracenja i fol nidje veze a sama kazes da je najkrace radno vrijeme a zasto? Pa bas zbog tog opasnog zracenja! Nosis taj neki dozimetar sto ti mjeri kolicinu zracenja kojeg si "upila" i ako si "predozirana" moras na bolovanje dok se ne "izluftiras" zato imas i duplo duzi godisnji odmor.... ali zato au ti male sanse da ces docekati penziju a ako i docekas cijelog zivota strahujes kad te sta zaboli je li Ca, smijes li zatrudniti, kakvu ces dijecu, roditi....
I sama kazes da si na birou vec 5 godina sa tom diplomom sto znaci da je hiperprodukcija tog kadra, jer logicno, malo ih na trzistu rada treba, u hitnoj i u domovima zdravlja ih treba po 2, u vojnoj 5-6 i u KCUS-u ih ima mozda 30-ak i to 20ak na radiologiji a ostalih 10ak mozda na ortopediji, KUM-u... i to je to! U cijelom Sarajevu mozda ima 70ak zaposlenih radiologa a na birou ih je sigurno 5X vise. Zato ti je moj savjet, bolje ti je upisati vanredno Srednju medicinsku skolu na Bijelavama, opsti smjer i laganini to zavrsiti za dvije godine i odraditi staz za 6 mjeseci i kosta te ukupno oko 2000KM (a fax ti je 2000km godina x 4 god = 8000KM plus svi drugi troskovi) i birati dali ces u njemacku jer taj kadar traze ili ces ostati u Sa gdje su ti sanse da dobijes posao mnogo vece nego kao diplpmirani radiolog jer samo u KCUS-u ima 1600 zaposlenih med sestara tehnicara sa SSS a svega 100-tinjak sestara tzv "tegetuša" tamno plavih onih sa faxom zdravstvenih studija a medju kojima je i onih 30ak radiologa a njihova plata je svega 200-tinjak maraka veca od sestre sa srednjom med skolom. Takodje i u Domovima zdravlja, njih 6-7 i preko 100 ambulanti u KS ima preko 1000 med sestara, a stalno neko od njih ide u penziju, neki odlaze u EU zbog vecih plata, neke prelaze u privatne poliklinike... Zato razmisli sta i kako!
blonda

#6 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by blonda »

Nista ja sebe ne demantujem....samo je jos u zemljama u okruzenju i nasoj zadrzano to famozno radno vrijeme od 6 sati....svugdje prelaze na osam sati jer kao sto sam i rekla uslovi rada se poboljsavaju i nije to rad u nuklearnom reaktoru, vec za rtg aparatima....Nisam u toku studiranja ( a i radila sam u Kosevu )vidjela da se bilo ko od zaposlenih na Radiologiji, Onkologiji i Nukklearnoj razbolio i umro od zracenja....Svijetu se jos ne moze objasniti da to nije opasan poziv i da od jednog snimka pluca nece opasti kosa i raspasti se krvna zrnca....
Sto se tice potrebe za radiolozima, oooooo, postoji velika potreba samo sto nece da zaposle....svako radno mjesto treba da opsluzuju po 2 radiologa, ali nece da zaposle toliki kadar....znam sigurno za DZ Stari grad da fale ljudi, DZ Omer Maslic, mamografije rade ljudi koji nisu skolovani za to itd....
I na kraju ko mi je kriv sto nemam stelu pa da se zaposlim u Kosevu, al' to nije tema ove emisije....pitanje je bilo o radioloskom smjeru na fakultetu...
A sto se tice Njemacke ne bih se prekvalifikovala za med. sestru, sa ovim smjerom se moze bez problema naci posao vani...
Ja govorim iz svog ugla....meni je ovo lijep poziv....kome se ne svidja ima jos smjerova, fakuleta...
Daryl Dixon

#7 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 01:26, edited 1 time in total.
ala7

#8 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by ala7 »

Doktor veterinarske medicine?

Velik spektar zaposlenja, manjak struke na tržištu koji stalno raste. Zaposlenje na institutima, klinikama, teren, mliječna industrija, mesna industrija, inspekcijski poslovi, farmaceutske kuće i mnogo toga.
bumerangss

#9 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by bumerangss »

ala7 wrote:Doktor veterinarske medicine?

Velik spektar zaposlenja, manjak struke na tržištu koji stalno raste. Zaposlenje na institutima, klinikama, teren, mliječna industrija, mesna industrija, inspekcijski poslovi, farmaceutske kuće i mnogo toga.
Sve poslove treba voljeti ali posao veterinara treba stvarno voljeti da bi bio dobar veterinar!
Neko haustorce koje je kravu vidjelo samo na ekranu a hoce da upise veterinu samo zato sto hoce da bude dr pa makar i veterine ili zeli da se brzo zaposli je cista glupost jer sutra kad diplomira veterinu i treba krenuti u štalu, pocne povracati od "mirisa" balege ili se onesvjesti kad mora zavuci cijelu ruku u kravu da bi joj pomogao da se oteli :D
Tesla10

#10 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by Tesla10 »

bumerangss wrote:

Sve poslove treba voljeti ali posao veterinara treba stvarno voljeti da bi bio dobar veterinar!
Neko haustorce koje je kravu vidjelo samo na ekranu a hoce da upise veterinu samo zato sto hoce da bude dr pa makar i veterine ili zeli da se brzo zaposli je cista glupost jer sutra kad diplomira veterinu i treba krenuti u štalu, pocne povracati od "mirisa" balege ili se onesvjesti kad mora zavuci cijelu ruku u kravu da bi joj pomogao da se oteli :D
Zašto je glupost :roll: ? Pa kad će naučiti ako ne tad?
bumerangss

#11 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by bumerangss »

Tesla10 wrote:
bumerangss wrote:

Zašto je glupost :roll: ? Pa kad će naučiti ako ne tad?
ne govorim o ucenju nego da treba voljeti zivotinje i da ne bude gadljiv ili strasljiv, e to govorim!
Daryl Dixon

#12 Re: Fakultet Zdravstvenih Studija - Radioloske tehnologije

Post by Daryl Dixon »

.
Post Reply