Fakultet za javnu upravu
-
beCA_
#1 Fakultet za javnu upravu
Nisam znao gdje da stavim pitanje pa cu ovdje
Doslo je vrijeme za upis na fakultet, pa jedna od opcija je vec navedeni fakultet JAVNA UPRAVA ili kako vec
Zanima me dali neko vec ide na taj fakultet, pa da mi kaze nesto o tom fakultetu... Kako i sta... Zahvalan
- ja.neron
- kockica_kockica
#3 Re: Fakultet za javnu upravu
beCA_ wrote:Nisam znao gdje da stavim pitanje pa cu ovdjeDoslo je vrijeme za upis na fakultet, pa jedna od opcija je vec navedeni fakultet JAVNA UPRAVA ili kako vec
Zanima me dali neko vec ide na taj fakultet, pa da mi kaze nesto o tom fakultetu... Kako i sta... Zahvalan
sta te zanima?
ja sam pred diplomom na tom fakultetu
-
beCA_
#4 Re: Fakultet za javnu upravu
kockica_kockica wrote:beCA_ wrote:Nisam znao gdje da stavim pitanje pa cu ovdjeDoslo je vrijeme za upis na fakultet, pa jedna od opcija je vec navedeni fakultet JAVNA UPRAVA ili kako vec
sta te zanima?
ja sam pred diplomom na tom fakultetu
Zanima me oko upisa, kazu nije klasicni prijemni. Naravno da li je tezak puno... Dali si zadovoljna sto si upisala taj fax
-
gaius
#5 Re: Fakultet za javnu upravu
gledam program i cijenu.. fakultet za javnu upravu nije isto što i pravni fakultet.. na njemu nema ni 10% predmeta sa prava..
prema tome znaj da ćeš biti izrazito limitiran.. o pravosuđu, advokaturi i sl. slobodno zaboravi... opet gledam cijenu.. i razmišljam čisto radi mogućnosti.. bolje ti je završiti pravni fakultet pa onda i postdiplomski na istom (koji će te koštati oko 11.ooo KM).. dodiplomski na pravu ti dođe skoro besplatno ako si redovan student..
prema tome znaj da ćeš biti izrazito limitiran.. o pravosuđu, advokaturi i sl. slobodno zaboravi... opet gledam cijenu.. i razmišljam čisto radi mogućnosti.. bolje ti je završiti pravni fakultet pa onda i postdiplomski na istom (koji će te koštati oko 11.ooo KM).. dodiplomski na pravu ti dođe skoro besplatno ako si redovan student..
-
legendo_moja
#6 Re: Fakultet za javnu upravu
Čuj, Fakultet za javnu upravu?
Ispiti sa prve godine: Teorija države i štele, Historija zabušavanja na radnom mjestu, Sociologija rodbinskih veza, osnove sive ekonomije, Šanerski jezik 1.
Nemojte zamjeriti, morao sam
Ispiti sa prve godine: Teorija države i štele, Historija zabušavanja na radnom mjestu, Sociologija rodbinskih veza, osnove sive ekonomije, Šanerski jezik 1.
- rumenige_brajtner
#7 Re: Fakultet za javnu upravu
fakultet za stvaranje ublehaskih kadrova za drzavnu sluzbu koja je ionako sama po sebi ubleha.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Fakultet za javnu upravu
fakultet za javni lopovluk
- slavkoimamodilera
#9 Re: Fakultet za javnu upravu
legendo_moja wrote:Čuj, Fakultet za javnu upravu?
![]()
- kockica_kockica
#10 Re: Fakultet za javnu upravu
micki125 wrote:nikako ne upisivati ublehaske fakultete, što je svakako i ovaj za javnu upravu. kad zavrsis tvoje mogućnosti za zaposlenje će biti minimalne ili nikakve. bolje ti je 1000x upisati pravo sa koji ćeš moći raditi i te poslove kao i mnoge druge. fakultet za javnu upravu je izmišljen fakultet i bježi od toga.
jednom sam se slično izradio kad sam upisao kriminalistiku da bi kada sam diplomirao vidio da tog fakulteta nema nigdje u zakonu niti ima radnih mjesta koja su predviđena za te kadrove. nakon toga je uslijedila borba sa sistemom, što nikome ne preporučujem, i ubacivanje fakulteta u zakone. radio sam ono što je fakultet trebao a nije, jer ga nije bilo briga obzirom da je imao svake godine dovoljno neinformiranih brucoša. ujedno ovo je poruka i onima koji planiraju upisati kriminalistiku. cijenim da će ista situacija biti i sa ovim novim fakultetom.
koga zanimaju zakoni i provođenje istih najpametnije je upisati pravo i isključivo pravo. da nebi svoje greske iz mladosti morali kasnije ispravljati, kao ja, kroz postdiplomski i sl. možda je post malo konfuzan ali tema me pomalo i pogodila jer me podsjetila na mnoga neugodna iskustva pa eto.................
Fakultet za javnu upravu zdravo!
Za razliku od kriminalistike zvanja stecena na Fakultetu za javnu upravu se nalaze u kodifikaciji zanimanja
I jeste post konfuzan jer ti pricas protiv fakulteta za javnu upravu a zapravo te ispizd..la kriminalistika i nemogucnost zaposlenja nakon zavrsenog fakulteta za kriminalistiku...
- kockica_kockica
#11 Re: Fakultet za javnu upravu
hmmm da... ruzna ruzna kriminalistika sto ti ne dade posao cim si ga zavrsio.. smrc.. jec... jos si morao na postdiplomski... smrc... bas mi te zao....micki125 wrote:bojim se da se nismo baš najbolje razumjeli, i zvanje sa kriminalistike je bilo u kodifikaciji zanimanja ali to nije ni izdaleka dovoljno, ali nek ti bude, mlada si, skontaćeš nekad. a i tješi se još malo dok ne diplomiraš to smeće od fakulteta............., a glede tog zijeva, zijevat ćeš ti po birou............ dugo vremena.......kockica_kockica wrote:micki125 wrote:nikako ne upisivati ublehaske fakultete, što je svakako i ovaj za javnu upravu. kad zavrsis tvoje mogućnosti za zaposlenje će biti minimalne ili nikakve. bolje ti je 1000x upisati pravo sa koji ćeš moći raditi i te poslove kao i mnoge druge. fakultet za javnu upravu je izmišljen fakultet i bježi od toga.
jednom sam se slično izradio kad sam upisao kriminalistiku da bi kada sam diplomirao vidio da tog fakulteta nema nigdje u zakonu niti ima radnih mjesta koja su predviđena za te kadrove. nakon toga je uslijedila borba sa sistemom, što nikome ne preporučujem, i ubacivanje fakulteta u zakone. radio sam ono što je fakultet trebao a nije, jer ga nije bilo briga obzirom da je imao svake godine dovoljno neinformiranih brucoša. ujedno ovo je poruka i onima koji planiraju upisati kriminalistiku. cijenim da će ista situacija biti i sa ovim novim fakultetom.
koga zanimaju zakoni i provođenje istih najpametnije je upisati pravo i isključivo pravo. da nebi svoje greske iz mladosti morali kasnije ispravljati, kao ja, kroz postdiplomski i sl. možda je post malo konfuzan ali tema me pomalo i pogodila jer me podsjetila na mnoga neugodna iskustva pa eto.................
Fakultet za javnu upravu zdravo!
Za razliku od kriminalistike zvanja stecena na Fakultetu za javnu upravu se nalaze u kodifikaciji zanimanjavec uvrstena i objavljena
![]()
I jeste post konfuzan jer ti pricas protiv fakulteta za javnu upravu a zapravo te ispizd..la kriminalistika i nemogucnost zaposlenja nakon zavrsenog fakulteta za kriminalistiku...![]()
![]()
a i moja poruka nije bila upućena tebi, već isključivo budućim studentima pa te molim da se ubuduće ne obazireš na moje postove, odnosno poštedi me svog komentara.
sad malo ozbiljnog pisanja
niti zijevam niti cu zijevati na birou jer radim i studiram...
Fakultet za javnu upravu nije ubleha vec potreba jer sve i svasta radi po organima uprave i lokalne samouprave, ljudi koji nemaju ni osam razreda skole ali sjede i izdaju potvrde... treba ocistiti one tetice i stricevice koji sjede nista ne rade a primaju platu i to samo zato jer su podobni "stranacki"... fuj bljak
sto se tice mojih godina ..
- atko
#12 Re: Fakultet za javnu upravu
Ja fakulteta
Evo ja cu sa timom od 50-ak inzenjera softvera svesti cijelu drzavnu administraciju na 5 servera i 200 terminalnih stanica za par godina ... ukupono bi trebalo jedno 3000 (odlicno placenih i motivisanih) radnika da opsluzuje cijelu drzavu i godisnji budzet bi bio 20 miliona maximalno ... tako da bi nam jedna milijarda ostala za ono za sta i treba ... za rad i razvoj privrede
@kockica_kockica, sorry znam da ti ponos nece dopustiti da nas pustis da ti blatimo fax slobodno se brani
, u svakom slucaju tebi nije nista licno&personalno upuceno .
Ali ne mogu da shvatim ovu mlados, sa 19 godina jedini cilj u zivotu je zavrsiti neki lijevi fax i do 30-e ganjati stelu da te dajdza ubaci u opstinu da budes referent za sahtove
Cujj fax za javnu upravu
... isto kao da imas fax za rjesavanje kvadratne jednacine, odsjek za skup pozitivnih rjesenja 
Evo ja cu sa timom od 50-ak inzenjera softvera svesti cijelu drzavnu administraciju na 5 servera i 200 terminalnih stanica za par godina ... ukupono bi trebalo jedno 3000 (odlicno placenih i motivisanih) radnika da opsluzuje cijelu drzavu i godisnji budzet bi bio 20 miliona maximalno ... tako da bi nam jedna milijarda ostala za ono za sta i treba ... za rad i razvoj privrede
@kockica_kockica, sorry znam da ti ponos nece dopustiti da nas pustis da ti blatimo fax slobodno se brani
Ali ne mogu da shvatim ovu mlados, sa 19 godina jedini cilj u zivotu je zavrsiti neki lijevi fax i do 30-e ganjati stelu da te dajdza ubaci u opstinu da budes referent za sahtove
Cujj fax za javnu upravu
- halilova vila
#13 Re: Fakultet za javnu upravu
Pomocnik referenta za sahtove.atko wrote:referent za sahtove
Salu na stranu, i ja cu se pridruziti forumasima koji te odgovaraju od tog fakulteta, upisi nesto sto ce ti i za 10 i za 20 godina dati neku sigurnost da ces imati posao.
Nazalost, danas se fakulteti otvaraju samo da bi nekome u biografiji stajalo da je nekad negdje bio dekan, moraju ovi silni ljudi doktorirati i biti docenti i profesori na univerzitetu, "kad moze svako, sto ne bi i ja". Sve po ledjima djece koja ne znaju u sta srljaju, pa se hvataju za glavu kad se suoce sa stvarnoscu.
Ako dvojis izmedju te dvije opcije, upisi pravo.
- atko
#14 Re: Fakultet za javnu upravu
Ali dok stignu do tih para, para vise nece biti ...Her Flick wrote: ...nazalost, tamo su pare i svakom je u cilju da se sto prije zbrine
- kockica_kockica
#15 Re: Fakultet za javnu upravu
atko wrote:Ja fakulteta![]()
![]()
@kockica_kockica, sorry znam da ti ponos nece dopustiti da nas pustis da ti blatimo fax slobodno se brani, u svakom slucaju tebi nije nista licno&personalno upuceno .
Ali ne mogu da shvatim ovu mlados, sa 19 godina jedini cilj u zivotu je zavrsiti neki lijevi fax i do 30-e ganjati stelu da te dajdza ubaci u opstinu da budes referent za sahtove![]()
Cujj fax za javnu upravu... isto kao da imas fax za rjesavanje kvadratne jednacine, odsjek za skup pozitivnih rjesenja
Ja bih zapravo voljela da ga blati neko ko studira na tom fakultetu a ne kriminalisti i inace ljudi koji zapravo nemaju pojma o cemu se radi na tom fakultetu...
- halilova vila
#16 Re: Fakultet za javnu upravu
Nisu problem 4 godine koje ces provesti na fakultetu, sta god da upises bice ti to vjerovatno najbolje godine zivota, problem je ono sto te ceka 40 godina nakon diplomiranja. Sve te tetke sto imaju osnovnu skolu i rade po salterima imaju ugovore na neodredjeno i bice tu dok ne odu u penziju, znaci narednih 20-30 godina. Na njihova radna mjesta ne racunaj, eto ti kolega kriminalista, na njihovim su mjestima cak i inzinjeri rudarstva i geologije, i to u boljem slucaju, znaju oni najbolje ko sve radi u policiji, mislis da ce dobiti otkaz jer nemaju odgovarajucu strucnu spremu? Nikad.kockica_kockica wrote:atko wrote:Ja fakulteta![]()
![]()
@kockica_kockica, sorry znam da ti ponos nece dopustiti da nas pustis da ti blatimo fax slobodno se brani, u svakom slucaju tebi nije nista licno&personalno upuceno .
Ali ne mogu da shvatim ovu mlados, sa 19 godina jedini cilj u zivotu je zavrsiti neki lijevi fax i do 30-e ganjati stelu da te dajdza ubaci u opstinu da budes referent za sahtove![]()
Cujj fax za javnu upravu... isto kao da imas fax za rjesavanje kvadratne jednacine, odsjek za skup pozitivnih rjesenja
Ja bih zapravo voljela da ga blati neko ko studira na tom fakultetu a ne kriminalisti i inace ljudi koji zapravo nemaju pojma o cemu se radi na tom fakultetu...ali eto to je vase pravo da pljujete po svakome i svemu... samo naprijed
- halilova vila
#17 Re: Fakultet za javnu upravu
Drzava, htjela ili ne, morace srezati javnu potrosnju, na ovaj ili na onaj nacin. Prema tome, dok god isti posao moze obavljati i neko sa manjom strucnom spremom, drzava nece biti motivirana da na to mjesto dovede nekoga sa VSS, i da za isto radno mjesto daje vise sredstava.
Last edited by halilova vila on 12/05/2009 10:40, edited 2 times in total.
- atko
#18 Re: Fakultet za javnu upravu
Jednog dana ce EU postaviti uslov da se administracija mora smanjiti za 60% ... bice para za one najprobranije sinove nacije koji ce nastaviti da budu referenti za sahtove ... i bas me zanima kuda ce armija onih koji su zavrsili socijalni rad, pedagogiju, javnu upravu, odbranu, ekonomij, pravo (ekonomisti i pravnici imaju prostora i za privatno djelovanje ali opet njih je bar 10x vise nego sto trzistu treba ) ... sto kaze jedan moj prijatelj, da bi ih pozaposljavali samo lupe odredbu od danas i vodenica mora imati pravnika i ekonomsituHer Flick wrote:ma hoce, atko, dok je ovaca bit ce i para i referenta za sahtove i ovlazivaca drveta itd itd i svakakvih gluposti samo da bi se "njihova" djeca zbrinulaatko wrote:Ali dok stignu do tih para, para vise nece biti ...Her Flick wrote: ...nazalost, tamo su pare i svakom je u cilju da se sto prije zbrine
-
mare 28
#19 Re: Fakultet za javnu upravu
Pogledajte malo bolje program: imaju i pravni i ekonomski predmeti, tako da...mislim da je izbor dobar. Hoces li nesto nauciti na fakultetu, to je u mnogome pitanje tvoga rada i zalaganja. Garancija da ces steci neko znanje nije upis drzavnog fakulteta. A ovi sto lupetaju, tipa kada udjemo u EU...
? Halo, znate li uopce kakve su procedure za ulazak, i koliko ce nama trebati? Reforma javne uprave jeste aktuelna, i sigurno ce biti jos dugo aktuelna. S druge strane, mogucnost zaposlenja se ne odnosi samo na organe uprave. Tako, nemojte pricati o onome o cemu ne znate nista. Da ne bude zabune, i ja sam zavrsila drzavni fakultet drustvenog usmjerenja, ali stvarno mi je muka od ljudi koji vole o svemu pametovati...a nemaju osnovne ulazne informacije.
- atko
#20 Re: Fakultet za javnu upravu
U normalnoj drzavi bi recimo fakulteti prava i ekonomije formirali jedan zajednicki odsjek za javnu upravu kada se pokaze da na terenu fali takvog kadra ... kod nas je drzava zlatna koka pa ljudi fino osnuju privatni fax i naplacuju 3500 KM po godini ...ali sto neko rece tesko ces ti ove tete od 45 godina pomaci sa saltera narednih 20 godina jer one imaju ugovor na neodredjeno ...
- zgembo_sa
#21 Re: Fakultet za javnu upravu
Upisi bolan neki pravi fakultet, sta ce ti ova glupost. Mislim, u redu, ako imas stelu pa ces se odmah zaposliti u drzavnoj sluzbi onda ti je svejedno, zavrsis i prst u uho... Ali ako mislis da stvarno nesto naucis na fakultetu onda upisi nesto konkretno, eto pravo, ekonomija i sl. kad vec hoces nesto drustveno. Naravno najvise je do tebe. Ima ljudi koji upisuju odlicne fakultete, ali se provlace na sve moguce nacine i nista ne ponesu u glavi kad iz njega izadju.
- kockica_kockica
#22 Re: Fakultet za javnu upravu
micki125 wrote:pa onaj ko studira na istom se već zaj..bao u životu pa nema snage da to sam sebi prizna. ja namam nikakvih kompleksa i prvo cu ispljuvati svoj fakultet jer je ubleha pa onda sve ostale koji ne valjaju.kockica_kockica wrote:[
Ja bih zapravo voljela da ga blati neko ko studira na tom fakultetu a ne kriminalisti i inace ljudi koji zapravo nemaju pojma o cemu se radi na tom fakultetu...ali eto to je vase pravo da pljujete po svakome i svemu... samo naprijed
smatram da je pravo puno bolji i pametniji izbor, te sam ga i sam izabrao za postdiplomski.
znam da misliš da si najpametnija (jer nije mala stvar završiti fakultet za javnu upravuza razliku od nas priprostih koji nismo uspjeli dalje od osnovne)
ja se ni jedne sekunde ne osjecam kao neko ko se zahebao... za ovo vrijeme stekla sam znanje iz oblasti prava i ekonomije sasvim dovoljno da mi ne treba drzavna sluzba jer ovo znanje koje imam mogu primjeniti na svoj sadasnji posao uz dodatne beneficije povecanja place itd... ja sam pljuvala po svom fakultetu iz nekih drugih razloga koje nisu uopce tema danasnje emisije, ali ono sto oni nama pruzaju kad se radi o znanju i obrazovanju je nesto sasvim drugo...
pravnici rade po organima drzavne uprave i lokalne samouprave.. nemaju pojma o zivotu... svi ti referenti koje vi tako zdusno ismijavate rade njihov posao a onda taj isti pravnik neznalica na kvadrat samo potise... koliko je njihovo znanje i kako prolaze na fakultetu imali smo svi priliku da citamo u novinama... HVALA LIJEPO...
ja ne mislim da sam najpametnija... skromnost je vrlina a ne mana... ja sebi skidam kapu jer sam uspjela doci do diplome i nije mala stvar zavrsiti bilo koji fakultet, a tebi zelim jako puno srece sa tim svojim stavom podcjenjivanja tudjeg znanja i vrijednosti..
- atko
#23 Re: Fakultet za javnu upravu
Rece da ja lupetam pa odlupeta i sama sve ono sto i ja rekohmare 28 wrote:Pogledajte malo bolje program: imaju i pravni i ekonomski predmeti, tako da...mislim da je izbor dobar. Hoces li nesto nauciti na fakultetu, to je u mnogome pitanje tvoga rada i zalaganja. Garancija da ces steci neko znanje nije upis drzavnog fakulteta. A ovi sto lupetaju, tipa kada udjemo u EU...? Halo, znate li uopce kakve su procedure za ulazak, i koliko ce nama trebati? Reforma javne uprave jeste aktuelna, i sigurno ce biti jos dugo aktuelna. S druge strane, mogucnost zaposlenja se ne odnosi samo na organe uprave. Tako, nemojte pricati o onome o cemu ne znate nista. Da ne bude zabune, i ja sam zavrsila drzavni fakultet drustvenog usmjerenja, ali stvarno mi je muka od ljudi koji vole o svemu pametovati...a nemaju osnovne ulazne informacije.
EU ce jednog dana zatraziti da se krene sa konkretnim potezima reforem javne uprave ... nece traziti da se to desi preko noci ... to se svakako kod nas nece ni za deceniju moci provesti ...ako se uopste ikad bude i moglo provesti ... ali tendencija samnjenja broja drzavnih uposlenika ce biti sve veeca i prisutnija a nase obrazovne institucije za drustvene nauke ko rudari iz kreke svake godine prebace normu ...
A ovo vrijedi jos jednom istaknuti ... bilo tebi ne bilo muka ... ljudi koji generisku konkretnu vrijednost tako sto prodaju krompir ili uslugu ili znanje, narocito strancima i direktno ubrizgavaju novac u drzavu imaju pravo da pametuju jer finansiraju i drustvene drzavne fakultete i one koji ih zavrse i njihova izmisljena radna mjesta ...mare 28 wrote: ali stvarno mi je muka od ljudi koji vole o svemu pametovati...a nemaju osnovne ulazne informacije.
Usporedbe radi pogledaj samo koliko dnevno kosta javna uprava EU, organizacije koja upravlja sa 30-ak drzava.
Pogledaj takodje koliko kosta javna uprava svake od tih drzava koje su u EU
I pogledaj koliko kosta BiH (FBiH+RS+BD) ... i razmisli ko lupeta i pametuje
- Altsa
#24 Re: Fakultet za javnu upravu
niti zijevam niti cu zijevati na birou jer radim i studiram...
Fakultet za javnu upravu nije ubleha vec potreba jer sve i svasta radi po organima uprave i lokalne samouprave, ljudi koji nemaju ni osam razreda skole ali sjede i izdaju potvrde... treba ocistiti one tetice i stricevice koji sjede nista ne rade a primaju platu i to samo zato jer su podobni "stranacki"... fuj bljak
taj fakultet obicno upisuju ljudi koji vec rade u drzvanoj upravi i imaju veeeliki kompleks sto su samo zavrsili srednju skolu i hoce na brzaka da zavrse nesto.
Last edited by Altsa on 12/05/2009 11:37, edited 2 times in total.
- atko
#25 Re: Fakultet za javnu upravu
@kockica_kockica, opet nekako svodis sve na licnu ravan, niko ne sumnja u tvoje znanje i tvoje vrline, posao koji radis bi vjerovatno radila odlicno i bez faxa, tvoje je apsolutno pravo da investiras u svoje znanje na nacin na koji zelis, da gradis svoju karijeru kako zelis ... ljuts se na omalovazavanje tvog faxa a u istoj recenici pravnike nazivas neznalicama ... ne da ste dvije susjedne grane nego ste dva lista na istoj grani ... pa tvoj fax je mix prava i ekonomije ... a sve te neznalice na kvadrat sto samo potpisuju su dio te iste javne uprave