Fakultet poslovne informatike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
atko

#26 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

SoulSeeker wrote: Zezaš me? :)
Vjeruj mi da ne zezam ... to sto ti opisah neki dan sa jednom prijatelju pomagao da spremi C++ na FIT i te gluposti sam pisao (na komp-u naravno, kako cu drugacije ... neznam ja teoretski plivat na papiru, ja naucio u bazenu :D ) onda on to printa pa jadnik nako pismeno vjezba :roll: ... ja konto treba covjeku objasniti virtualne funkcije, polimorfizme i slicene tradicionalno zbunjujuce stvari za studente :-)

A sto se IT faxa tice i nema ga bas u BiH .. etf u sa je dosta tezak i vise je onako teoretski usmjeren ... slaobo koji programer izadje odatle ... (a i tu sretnes studenta koji pita moj prijateljicu koliko imas rama na laptopu... kaze ona gigu ... ih samo toliko ja imam 160 giga :lol: :D )

Dakle najboljifax ti je tamo gdje stavis svoj laptop, knjigu i litrenjak kafe ;)

A za papir ... slobodno me poslusaj ... manager je manager ;) :D
draganbl

#27 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Znači, nivo nauke na Apeironu je u svjetskim okvirima jednak nuli. Eto kakav je to fakultet - univerzitet.
Evo pitat ću i tebe, koji IT faks u BiH možeš preporučiti sa ovim preduslovima:

- Diploma se ne može kupiti ;

- Četiri godine studija se ne mogu završiti za pola godine, i ne može ga završiti svako ;

- Faks ne bi trebao biti puno skup (recimo nemam namjeru davati 10.000 KM za jednu godinu, 2000 - 3000 KM mi je oke, studirao bih vanredno) ;

- Faks treba biti priznat u svijetu zbog činjenice da već sutra mogu otperjati odavde, a ne čište mi se klozeti u inostranstvu. Uopšteno, faks mora imati neki rejting na zapadu ;

- Asistentkinje bi trebale imati velike okrugle ne_silikonske sise.
Daću ti iskren odgovor, nadam se da ćeš shvatiti o čemu pričam. Ne mogu ti ništa preporučiti, ali ti mogu dati svoje mišljenje.
Kao prvo, nijedan privatni fakultet nije dobar.
O državnim fakultetima u Sarajevu ne znam puno. Za PMF (smjer matematika i/ili informatika) sam čuo da nije toliko loš, jedino je štos što oni valjda imaju jednog jako dobrog stručnjaka koji ima drži veliki broj predmeta, što sa jedne strane nije loše, ali sa druge ipak znači da su neozbiljni.
O fakultetu FIT u Mostaru sam čuo kontradiktorne stvari. Sticajem okolnosti, upoznao sam neke ljude koji tamo rade i čine mi se ok. Sa druge strane, kompletna ta ideja o eLearningu je neozbiljna i po mom mišljenju dosta kvari sliku o fakultetu. Dalje, kogod je studirao na nekom ozbiljnom fakultetu ne može sa ozbiljnošću da prihvati da je fakultet smješten u motažnoj zgradi na prostoru bivše kasarne. Da naglasim, ne ponižavam ja taj fakultet, on je takav kakav je, nije loš, ali objektivno, da bi fakultet nečemu vrijedio, mora da radi barem jedno trideset godina. Da ne bismo komplikovali oko toga, a da se pozovem na prethodni post, pogledaj spisak profesora i broj naučnih radova na SCI listi. Ako je taj broj veći od prosječno dva po profesoru, taj fakultet nije loš. Jedino se ja plašim da oni ukupno nemaju dva rada na SCI listi, a ne prosječno dva po profesoru.
Čuo sam i lijepih stvari o Tuzli, ali i za njih važi ista situacija kao za Mostar. Da si me pitao gdje da upišeš medicinu, vjerovatno bih ti predložio Tuzlu. Ovako, ništa.
Ostale Univerzitete i fakultete u FBiH smatram neozbiljnim (moj je stav, nikome ga ne namećem).
Što se tiče RS-a, naravno, odmah isključujem Istočno Sarajevo, jer je to katastrofa sama po sebi i iako ti geografski nije daleko, tamo nećeš ništa naučiti.
Dođosmo do Banjaluke. Mislim da Elektrotehnički fakultet jedini nečemu valja. Ima dugu tradiciju postojanja, nekoliko veoma dobrih (mladih) profesora i asistenata, dobru opremu, redovnu nastavu itd. Mislim da jedino oni u Banjaluci liče na pravi fakultet. Sa druge strane, taj fakultet je jako jako težak. A s obzirom da sebi ne možeš priuštiti luksuz da svaki dan pratiš nastavu, mislim da to nije rješenje.
Postoji informatika i na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banjaluci i koliko sam čuo, nije toliko teško. Jedini problem ti može biti što tu radi dosta matematičara, pa se samim tim i matematika dosta traži (naravno, to nije nelogično, jer informatika u nekoj mjeri i počiva na matematici). Koliko sam ja uspio da se uputim u ove stvari, najbolje je da se pokušaš preko nekog foruma povezati sa studentima. Oni će ti reći dosta važnih i konkretnih stvari koje ja ne znam.
Da rezimiram i ovaj post, moj je stav da ako želiš da naučiš nešto što će ti koristiti u životu, to u BiH ne možeš uraditi. (Ostaje mogućnost elektrotehnike, ali to je pretpostavljam tebi sada nedostižno). Ono što stalno napominjem, a sada prelazim na politiku, Srbima iz Bosne je omogućeno besplatno studiranje u Srbiji. Da ja sada upisujem fakultet i to informatiku, vjerovatno bih upisao u Austriji (Beču ili Gracu), a ako to sebi ne mogu priuštiti, onda u Srbiji, ili na FON-u u Beogradu, ili informatiku na nekom od matematičkih ili elektrotehničkih fakulteta u Beogradu ili Novom Sadu. Ali, da ne idem dalje u politiku, bolje da ovdje stanem.
atko

#28 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

draganbl wrote: Malo sam pobjegao sa podforuma politika, pa sam se ovdje baš raspisao...
Slažem se sa tobom da su asistenti na fakultetima često iskompleksirani, pa i neznalice... Ne zato što su glupi i nesposobni, već prvenstveno zato što nemaju praksu, pa i ne znaju šta se cijeni i na čemu treba potencirati. Sticajem okolnosti, znam nekoliko asistenata sa fakulteta u Banjaluci koji rade ili na Elektrotehničkom ili na Prirodno matematičkom fakultetu i o njima nemam loše mišljenje, pogotovo jer nešto i oni tezgare sa strane i to prilično uspješno. Znam i da su moji profesori sa mog fakulteta u Srbiji bili dosta zaposleni u raznim projektima...
Međutim, i pored toga, ako si student nemoj se puno opterećivati kompleksašima kojih zasigurno ima u asistentskom kadru. Ako si upisao fakultet i još znaš dobro da programiraš u c++-u vjerovatno ćeš položiti ispit i izvrtićeš te brojeve ili slova na dijagonali matrice... Ako si prihvatio da studiraš tako nešto, znaš ili ćeš brzo saznati šta te čeka i sa tim se moraš pomiriti. Ja se nisam puno obazirao na to da li mi je baš svaka stvar o kojoj su asistenti pjenili kao o najvažnijoj stvari na planeti toliko korisna. Učio sam i polagao to što se od mene tražilo i na kraju stekao diplomu koja mi ipak znači dosta. Jedan procenat onoga čime su me drilovali mi je i danas u poslu zaista potreban. Veliki procenat nije, ali šta ćeš, nisam studirao na Prinstonu, već na našem, balkanskom fakultetu. A u krajnjoj liniji, ti ćeš fakultet završiti i otići, a oni će jadni ostati da svoje komplekse liječe na nekome drugom.
Slazem se, ima izuzetaka uvijek ... kojim skidam kapu ...

Ovo sto pricam pricam iz iskustva ... jer sam dio R&D team-a koji se prostire na dva kontineta, tri drzave i 4-5 gradova ... radimo na produktu od 5 miliona linija koda ... i sad da pokucas nekom profesoru i kazes jeste li za saradnju ... ismijali bi te, kao sta ti znasss... i vratili bi se svojim naprednim switch iskazima i slicnim nebulozama kojim ubijaju ljude u pojam. :D ... jednostavno ljudi nisu svjesni vremena i zaostatka u koje su zapali :roll:
SoulSeeker

#29 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

atko wrote:
SoulSeeker wrote: Zezaš me? :)
Vjeruj mi da ne zezam ... to sto ti opisah neki dan sa jednom prijatelju pomagao da spremi C++ na FIT i te gluposti sam pisao (na komp-u naravno, kako cu drugacije ... neznam ja teoretski plivat na papiru, ja naucio u bazenu :D ) onda on to printa pa jadnik nako pismeno vjezba :roll: ... ja konto treba covjeku objasniti virtualne funkcije, polimorfizme i slicene tradicionalno zbunjujuce stvari za studente :-)

A sto se IT faxa tice i nema ga bas u BiH .. etf u sa je dosta tezak i vise je onako teoretski usmjeren ... slaobo koji programer izadje odatle ... (a i tu sretnes studenta koji pita moj prijateljicu koliko imas rama na laptopu... kaze ona gigu ... ih samo toliko ja imam 160 giga :lol: :D )

Dakle najboljifax ti je tamo gdje stavis svoj laptop, knjigu i litrenjak kafe ;)

A za papir ... slobodno me poslusaj ... manager je manager ;) :D
To be jarabi, to be continued... :)

Nego, jučer sam malo surfao po netu, i našao sam neka pitanja za prijemni, nemam pojma za koji faks. Pokušat ću naći taj .pdf jer je super, a sve ide u ovom tonu...

Image

Image

Ja se stvarno najljubaznije izvinjavam, ali ovo su pitanja koja su bila postavljanja programerima u drugom razredu gimnazije. Imaš tu još par stvari sa nekog drugog fakulteta, na jednom "crtaš ugljenom olovkom sliku osobe nasmiješene ulijevo" (čovjek je vjerovatno mislio na Mona Lizu ili na Franju Tuđmana), a na drugom odgovaraš na pitanja tipa "koja je razlika između pojmova *cut* i *cat*" i "MKDIR i RAM".

Izgleda da sve ovo svakim danom sve više i više ide u kurac prijatelju. U pravu si što se tiče kafe...
SoulSeeker

#30 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Da rezimiram i ovaj post, moj je stav da ako želiš da naučiš nešto što će ti koristiti u životu, to u BiH ne možeš uraditi. (Ostaje mogućnost elektrotehnike, ali to je pretpostavljam tebi sada nedostižno). Ono što stalno napominjem, a sada prelazim na politiku, Srbima iz Bosne je omogućeno besplatno studiranje u Srbiji. Da ja sada upisujem fakultet i to informatiku, vjerovatno bih upisao u Austriji (Beču ili Gracu), a ako to sebi ne mogu priuštiti, onda u Srbiji, ili na FON-u u Beogradu, ili informatiku na nekom od matematičkih ili elektrotehničkih fakulteta u Beogradu ili Novom Sadu. Ali, da ne idem dalje u politiku, bolje da ovdje stanem.
Elektrotehniku ne mogu ni smislit jer mrzim sve što radi na 42V +. :)

Hvala ti na jako opširnom odgovoru i na odvojenom vremenu za njega, uglavnom - dao si mi sve informacije koje sam trebao.
draganbl

#31 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Da rezimiram i ovaj post, moj je stav da ako želiš da naučiš nešto što će ti koristiti u životu, to u BiH ne možeš uraditi. (Ostaje mogućnost elektrotehnike, ali to je pretpostavljam tebi sada nedostižno). Ono što stalno napominjem, a sada prelazim na politiku, Srbima iz Bosne je omogućeno besplatno studiranje u Srbiji. Da ja sada upisujem fakultet i to informatiku, vjerovatno bih upisao u Austriji (Beču ili Gracu), a ako to sebi ne mogu priuštiti, onda u Srbiji, ili na FON-u u Beogradu, ili informatiku na nekom od matematičkih ili elektrotehničkih fakulteta u Beogradu ili Novom Sadu. Ali, da ne idem dalje u politiku, bolje da ovdje stanem.
Elektrotehniku ne mogu ni smislit jer mrzim sve što radi na 42V +. :)

Hvala ti na jako opširnom odgovoru i na odvojenom vremenu za njega, uglavnom - dao si mi sve informacije koje sam trebao.
Molim lijepo. Nisam ja potrošio puno vremena na pisanje, jer brzo pišem, a sve što sam pisao držim glavi i lako prebacim na ekran. Znam ja da ti nisam puno pomogao, jer ti nisam rekao ništa konkretno. Nažalost, takvo je stanje kod nas. Ja bih volio da me neko demantuje, rado bih prihvatio da griješim.
SoulSeeker

#32 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Molim lijepo. Nisam ja potrošio puno vremena na pisanje, jer brzo pišem,
Ovdje smo isti. :D
draganbl wrote:Znam ja da ti nisam puno pomogao, jer ti nisam rekao ništa konkretno. Nažalost, takvo je stanje kod nas. Ja bih volio da me neko demantuje, rado bih prihvatio da griješim.
Griješiš samo u ovome da "mi nisi puno pomogao jer mi nisi rekao ništa konkretno", jer sam se opasno "zapalio" za faskom u Travniku. Uštedio si mi oko četiri godine studiranja, i to nije malo. Zahvalio bih se još jednoj moderatorki ("Amazonka"), i svima ostalima koji su mi poslali savjete na Pi Em.
Oticon

#33 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by Oticon »

.
Last edited by Oticon on 13/05/2013 23:15, edited 1 time in total.
sarajlija1965

#34 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by sarajlija1965 »

Ja sam starinski dipl.ing., sef IT-a u jednoj stranoj firmi. Sticajem tih okolnosti, u situaciji sam da primam nove ljude u IT odjel i mogu vam reci par stvari:

- uvijek, ali UVIJEK ce prednost imati neko ko je zavrsio "pravi, drzavni" fakultet.
- cak i onaj bez ikakvog fakulteta, ali sa nekim jakim industrijskim certifikatom (MS, CISCO...) ce uvijek kod mene imati prednost pred onim koji je zavrsio neki od tih "Branko Kockica" fakulteta po bosanskim vuko*ebinama.
- ako bas nema nikoga osim ovih sa tariguz diplomama, ponovit cu konkurs :-)

Usput, niko jos nije informatiku naucio u skoli. Osim nauke, to je i zanat gdje se najbolje uci kroz praktican rad. Na kraju krajeva, dok zavrsis faks i dodjes do toga da trazis posao, 90% onoga sto si ucio je zastarilo i prevazidjeno..
SoulSeeker

#35 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

sarajlija1965 wrote:- cak i onaj bez ikakvog fakulteta, ali sa nekim jakim industrijskim certifikatom (MS, CISCO...) ce uvijek kod mene imati prednost pred onim koji je zavrsio neki od tih "Branko Kockica" fakulteta po bosanskim vuko*ebinama.
- ako bas nema nikoga osim ovih sa tariguz diplomama, ponovit cu konkurs :-)

Usput, niko jos nije informatiku naucio u skoli. Osim nauke, to je i zanat gdje se najbolje uci kroz praktican rad. Na kraju krajeva, dok zavrsis faks i dodjes do toga da trazis posao, 90% onoga sto si ucio je zastarilo i prevazidjeno..
Nemam šta za dodati jer si u pravu 1/1, i drago mi je što si se javio.

Ispravio bih samo onaj dio tekta gdje kažeš da je informatika "zanat" radi složenije strukture koja sadrži i programiranje zbog čega IT postaje umjetnost, odnosno "sposobnost usađivanja kodne duše i života bezličnoj gomili nepokretnih slika koju zovemo korisnički interface".

Ako programiranje prenesemo na PIC-ove i povežemo ih sa mehaničkim mašinama kojima možemo upravljati, programeri su u neku ruku i kreatori novog života. :)

Puno sreće i uspjeha u radu, želim ti što bolje konkurente za posao.
SoulSeeker

#36 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

alternativni wrote:Da ne duzim, mrzis li matematiku?
Ne, to mi je jedan od hobija. :)
SoulSeeker

#37 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

alternativni wrote:Na temi Prirodno matematicki fakultet se dosta pisalo o smjeru TKN.

Na stranici fakulteta, http://www.pmf.unsa.ba/matematika/Dodip ... /index.htm, imas spisak predmeta i opis onoga sto bi trebalo da se nauci na njima. Ako ti stima, welcome. :bih:
Hvala.
atko

#38 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

Juric i Ribic jesu giganti ... ali kad svu tu svoju genijalnost usmjeris na studente onda je to pomalo izivljavanje :-)

To su ljudi za neke druge drzave u kojoj imas institute, labaratorije i naucno istrazivacki rad
SoulSeeker

#39 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

atko wrote:Juric i Ribic jesu giganti ... ali kad svu tu svoju genijalnost usmjeris na studente onda je to pomalo izivljavanje :-)

To su ljudi za neke druge drzave u kojoj imas institute, labaratorije i naucno istrazivacki rad
S obzirom da mene ne možeš folirati da nisi svršeni student (odao te je polimorfizam u jednom od prošlih postova), reci mi šta misliš o ovom fakultetu (smjer "razvoj poslovnih informacionih sistema").

http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=150

Da napomenem, meni ne treba znanje jer mi je znanja pun kurac. Čak što više, volio bih da manje znam jer "štrčim" u sredini sa kojom radim. Treba mi solidan faks koji nije puno težak zbog kojeg neću prestati čitati romane kapetana Mikija i noćima grcati u boli i suzama režući vene što nisam položio ispit dok će me za to vrijeme sa grane posmatrati napušeni golub mira koji je zaboravio gdje treba odletjeti sa konzervom coca-cole u krilu.

Bitno mi je samo da se diploma ne može kupiti i da ne liči na tariguz papir koji može svako imati. Cijena mi je solidna (1000 KM), predavači su mi oke (naročito moj Lagumdžija), društvo sam već upoznao na forumu i volio bi ih sresti i uživo, i faks mi se čini u redu. Sve u svemu - šta misliš o ovome, i jesu li im predavačice sisate ili nisu? :)
atko

#40 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

Sto bi reko jedan meni drag profesor sa mog (masinskog :D ) fakulteta ... tezak je ovo fakultet ... al koji si K musko ako ces cmizdriti :D

Kad sve saberes ... Cijena ti dakle odgovara, spreman si zapeti da dodjes do prave diplome (al da nije pretesko sad ), kombinacija IT-a i poslovanja je dooobra kombinacija... tu se vrti dosta cache-a ;) ... ako ti to jos sjeda onako ... dakelM bujrum na kafu u SA kad se upises ;) :wink:
Last edited by atko on 26/02/2010 17:31, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#41 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

atko wrote:dakelm bujrum na kafu u SA kad se upises ;) :wink:
Dogovoreno. :)
nellington

#42 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by nellington »

atko wrote:Juric i Ribic jesu giganti ... ali kad svu tu svoju genijalnost usmjeris na studente onda je to pomalo izivljavanje :-)

Rečenica "to su ljudi za instituta" ima smisla za ljude koji u pedagoško-didaktičkom radu ne pokazuju sposobnost za prenošenje znanja, motiviranje studenata za učenje, buđenje interesa kod studenata za užu naučnu oblast. U slučaju pomenute dvojice, to ipak nije slučaj, jer pokazuju natprosječne pedagoške sposobnosti. Ne ulazim u to da li bi oni radije radili u ustanovi institutskog tipa, ali ne može im se spočitati iživljavanje na studentima.
nadimakSA

#43 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by nadimakSA »

Sto se tice obrazovanja, obrazovanje u BiH je trenutno u katastrofalnom neredu, sto zbog Bologne, sto zbog nedostatka profesora i ostalog. Ni ETF vise nije sto je nekad bio, jer sam cula da pustaju ljude kako bi zadovoljili 50% prolaza koji je uslovljen Bolognom, kako se nebi ispit ponavljao.
Trenutno sam na FIT na 4.godini i morala sam reagirati na neke "prepotstavke" napisane ovdje za FIT. FIT je odlican fakultet i ne moze ga svako zavrsiti, druga je stvar organizacija fakulteta i nedostatak profesora, tu i oni malo kaskaju. Ali sto se tice programiranja i pisanja na papiru, to je istina za Uvod u programiranje, i mislim da je to zato sto nedostaje opreme, na primjer na prvoj godini ima po 200 studenata, nema toliko prostora, jer se moraju organizirati i ispiti za ostale godine, a mozda bi se moglo i to srediti, jer se vec Programiranje1 i Programiranje2 radi na racunaru. Nasmijesniji su mi programeri koji programiraju po 10 godina i onda im je tesko napisati na papiru 20 linija code-a, mislim ne znam sta je tesko napisati na papiru, jer tu trebas pokazati samo svoje razmisljanje, a ne da ti sve bude tacno i da radi, mislim da je to poenta ovog ispita na papiru. I to je jedini ispit ovog tipa koji se radi na papiru. Sve ostalo radis na racunarima, ukljucujuci i Sigurnost i zastitu informacijskih sistema gdje dobijes zadatak i konfiguraciju, pa ti radi, kao i baze podataka, gdje upite radis prakticno, te programiranje, gdje dobijes 1 zadatak i radis ispit na racunaru itd...

Sve ima svoje, prve dvije godine su vise teoretski bazirane, dok je ostatak sve prakticno i mislim da trenutno nema konkurencije FIT-u u BiH sto se tice informatike. Ja im jedino zamjeram sto nema nekog prijemnog ispita i sto upisuju puno studenata, ali vjerujem da ce se i to vremenom promijeniti.
nellington

#44 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by nellington »

nadimakSA wrote:Sto se tice obrazovanja, obrazovanje u BiH je trenutno u katastrofalnom neredu, sto zbog Bologne, sto zbog nedostatka profesora i ostalog. Ni ETF vise nije sto je nekad bio, jer sam cula da pustaju ljude kako bi zadovoljili 50% prolaza koji je uslovljen Bolognom, kako se nebi ispit ponavljao.
Ne brini, padne prolaznost i ispod 20% na nekim predmetima ;)
Amazonka27

#45 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by Amazonka27 »

Najaci su mi ovi koji kazu : Cula/o sam da je na XY fakultetu tako...(pa opljuje), a u nastavku kazu...morala/o sam reagirati na neke "prepotstavke" napisane ovdje (pa brani svoj fax)

tudje pljujemo - svoje nedamo - zivio prvi maj :D
atko

#46 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

nellington wrote:

Rečenica "to su ljudi za instituta" ima smisla za ljude koji u pedagoško-didaktičkom radu ne pokazuju sposobnost za prenošenje znanja, motiviranje studenata za učenje, buđenje interesa kod studenata za užu naučnu oblast. U slučaju pomenute dvojice, to ipak nije slučaj, jer pokazuju natprosječne pedagoške sposobnosti. Ne ulazim u to da li bi oni radije radili u ustanovi institutskog tipa, ali ne može im se spočitati iživljavanje na studentima.

Nisam mislio braniti studente :D ... jednostavno bih volio da za takve gigante imamo odgovarajuca mjesta u drustvu ;) ... i recenica "to su ljudi za instituta" (je malo iskrivljena :D)... ima smisla za gigante koji bi na tim institutima napraili cudo ... a ovako se moraju zajebavati sa stodentima koji nikako da skontaju sta je trodimenzionalni niz ... to su ljudi za fakultete tipa "fakultet za c++" ili "fakultet za OS-e" ... ovako predaju poneki predmet na faksovima koji bas i nisu informaticki i zato to lici pomalo na izivljavanje i na sebi i na studentima, jer trose vrijeme da nauce nekoga nesto a taj neko samo ceka diplomu da se zaposli u osnovnoj skoli kao nastavnik informatike ... poznajem obojicu licno to su ljudi za respekta ;) ... btw ... Juric je "kriv" sto sam ja danas u IT vodama :D
komsh

#47 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by komsh »

moze mala pomoc:

dobio sam poziv na neko uvodno predavanje, ali sam dosta daleko od travnika, pa me samo zanima jeli dolazak obavezan??
Großmeister

#48 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by Großmeister »

Mislim da nema potrebe da se pljuje po Fakultetu poslovne informatike, jer je na njemu (za razliku od većine državnih fakulteta) odnos sa asistentima i profesorima jako korektan u smislu normalne komunikacije.

Što se tiče toga da li se nešto može naučiti, to zavisi od toga da li si zainteresovan da naučiš ili nisi. Lično poznajem ljude koji su završili informatiku na državnom u Sarajevu, pa ne znaju ni Excel koristiti kako treba, a kamo li šta više.

Složio bih se da je znanje jako presudno, pogotovo u ovoj struci, jer posao nećete dobiti ni ako imate diplome svih državnih fakulteta a ne znate da radite ono što poslodavac traži, ponajviše zbog toga što informatičari najčešće rade kod privatnika.

Ovaj fakultet ima svojih nedostataka, ali je relativno mlad i u velikom je usponu. Što se tiče Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" pri kojem djeluje ovaj fakultet, to nije ispostava banjalučkog "Apeiron"-a. Prvobitno jeste tako bilo, ali čim je univerzitet otkupljen, i ime se promijenilo, tako da je i suvišno o tome puno raspravljati.

Što se tiče kvaliteta nastavnog kadra, na stranici Univerziteta imaju biografije svih nastavnika, pa se lahko može zaključiti da ovdje rade renomirani profesori od kojih se može dosta naučiti. Ono što je jako bitno (ZA RAZLIKU OD VEĆINE DRŽAVNIH, A I PRIVATNIH FAKULTETA) na ovom Univerzitetu, pa tako i na Fakultetu poslovne informatike, predavanja smiju držati samo profesori, a vježbe asistenti. Ko god je negdje studirao, znat će da je većinu predavanja slušao kod asistenata, a da je profesora vidio možda samo kada je išao po potpis. Obzirom na to, ovo je veliki plus za ovaj fakultet jer to uveliko doprinosi kvalitetu nastave.

Jeste da kod nas ima i privatnih fakulteta koji nisu kvalitetni, ali mislim da nije u redu da se zbog toga pljuje po svim privatnih fakultetima. Pogotovo nije logično da pljuju oni koji nisu ni vidjeli kako i šta se radi na kojem fakultetu. Treba doći, vidjeti i uvjeriti se, pa onda davati zaključke!
Strasbourg22

#49 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by Strasbourg22 »

Dajem instrukcije iz matematike i statistike. Mob:062-758-386. Sat i po od 25 do 50 KM zavisno od nivoa.
Post Reply