SoulSeeker wrote:draganbl wrote:Znači, nivo nauke na Apeironu je u svjetskim okvirima jednak nuli. Eto kakav je to fakultet - univerzitet.
Evo pitat ću i tebe, koji IT faks u BiH možeš preporučiti sa ovim preduslovima:
- Diploma se ne može kupiti ;
- Četiri godine studija se ne mogu završiti za pola godine, i ne može ga završiti svako ;
- Faks ne bi trebao biti puno skup (recimo nemam namjeru davati 10.000 KM za jednu godinu, 2000 - 3000 KM mi je oke, studirao bih vanredno) ;
- Faks treba biti priznat u svijetu zbog činjenice da već sutra mogu otperjati odavde, a ne čište mi se klozeti u inostranstvu. Uopšteno, faks mora imati neki rejting na zapadu ;
- Asistentkinje bi trebale imati velike okrugle ne_silikonske sise.
Daću ti iskren odgovor, nadam se da ćeš shvatiti o čemu pričam. Ne mogu ti ništa preporučiti, ali ti mogu dati svoje mišljenje.
Kao prvo, nijedan privatni fakultet nije dobar.
O državnim fakultetima u Sarajevu ne znam puno. Za PMF (smjer matematika i/ili informatika) sam čuo da nije toliko loš, jedino je štos što oni valjda imaju jednog jako dobrog stručnjaka koji ima drži veliki broj predmeta, što sa jedne strane nije loše, ali sa druge ipak znači da su neozbiljni.
O fakultetu FIT u Mostaru sam čuo kontradiktorne stvari. Sticajem okolnosti, upoznao sam neke ljude koji tamo rade i čine mi se ok. Sa druge strane, kompletna ta ideja o eLearningu je neozbiljna i po mom mišljenju dosta kvari sliku o fakultetu. Dalje, kogod je studirao na nekom ozbiljnom fakultetu ne može sa ozbiljnošću da prihvati da je fakultet smješten u motažnoj zgradi na prostoru bivše kasarne. Da naglasim, ne ponižavam ja taj fakultet, on je takav kakav je, nije loš, ali objektivno, da bi fakultet nečemu vrijedio, mora da radi barem jedno trideset godina. Da ne bismo komplikovali oko toga, a da se pozovem na prethodni post, pogledaj spisak profesora i broj naučnih radova na SCI listi. Ako je taj broj veći od prosječno dva po profesoru, taj fakultet nije loš. Jedino se ja plašim da oni ukupno nemaju dva rada na SCI listi, a ne prosječno dva po profesoru.
Čuo sam i lijepih stvari o Tuzli, ali i za njih važi ista situacija kao za Mostar. Da si me pitao gdje da upišeš medicinu, vjerovatno bih ti predložio Tuzlu. Ovako, ništa.
Ostale Univerzitete i fakultete u FBiH smatram neozbiljnim (moj je stav, nikome ga ne namećem).
Što se tiče RS-a, naravno, odmah isključujem Istočno Sarajevo, jer je to katastrofa sama po sebi i iako ti geografski nije daleko, tamo nećeš ništa naučiti.
Dođosmo do Banjaluke. Mislim da Elektrotehnički fakultet jedini nečemu valja. Ima dugu tradiciju postojanja, nekoliko veoma dobrih (mladih) profesora i asistenata, dobru opremu, redovnu nastavu itd. Mislim da jedino oni u Banjaluci liče na pravi fakultet. Sa druge strane, taj fakultet je jako jako težak. A s obzirom da sebi ne možeš priuštiti luksuz da svaki dan pratiš nastavu, mislim da to nije rješenje.
Postoji informatika i na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banjaluci i koliko sam čuo, nije toliko teško. Jedini problem ti može biti što tu radi dosta matematičara, pa se samim tim i matematika dosta traži (naravno, to nije nelogično, jer informatika u nekoj mjeri i počiva na matematici). Koliko sam ja uspio da se uputim u ove stvari, najbolje je da se pokušaš preko nekog foruma povezati sa studentima. Oni će ti reći dosta važnih i konkretnih stvari koje ja ne znam.
Da rezimiram i ovaj post, moj je stav da ako želiš da naučiš nešto što će ti koristiti u životu, to u BiH ne možeš uraditi. (Ostaje mogućnost elektrotehnike, ali to je pretpostavljam tebi sada nedostižno). Ono što stalno napominjem, a sada prelazim na politiku, Srbima iz Bosne je omogućeno besplatno studiranje u Srbiji. Da ja sada upisujem fakultet i to informatiku, vjerovatno bih upisao u Austriji (Beču ili Gracu), a ako to sebi ne mogu priuštiti, onda u Srbiji, ili na FON-u u Beogradu, ili informatiku na nekom od matematičkih ili elektrotehničkih fakulteta u Beogradu ili Novom Sadu. Ali, da ne idem dalje u politiku, bolje da ovdje stanem.