Fakultet poslovne informatike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
SoulSeeker

#1 Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

Zamolio bih forumašice i forumaše koji imaju iskustva sa fakultetom poslovne informatike u Travniku da mi ukratko (ili nadugo, svejedno) pojasne o kakvom se zapravo fakultetu radi, da li je ozbiljan poput FIT-a, i da li je priznat u Evropi ili samo u BiH? Drugim riječima, da li je ovo jedan od fakulteta koji su nikli "kao gljive poslije kiše" ili se zaista radi o ozbiljnom i priznatom fakultetu?
draganbl

#2 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:Zamolio bih forumašice i forumaše koji imaju iskustva sa fakultetom poslovne informatike u Travniku da mi ukratko (ili nadugo, svejedno) pojasne o kakvom se zapravo fakultetu radi, da li je ozbiljan poput FIT-a, i da li je priznat u Evropi ili samo u BiH? Drugim riječima, da li je ovo jedan od fakulteta koji su nikli "kao gljive poslije kiše" ili se zaista radi o ozbiljnom i priznatom fakultetu?
Da li je taj fakultet ispostava banjalučkog Univerziteta Apeiron ili nešto drugo?
SoulSeeker

#3 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Da li je taj fakultet ispostava banjalučkog Univerziteta Apeiron ili nešto drugo?
Ne znam, evo ti link pa me malo prosvjetli. Zanima me njegov ugled, značaj, i tako to...

http://fpi.out.edu.ba
draganbl

#4 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Da li je taj fakultet ispostava banjalučkog Univerziteta Apeiron ili nešto drugo?
Ne znam, evo ti link pa me malo prosvjetli. Zanima me njegov ugled, značaj, i tako to...

http://fpi.out.edu.ba
Jeste ispostava banjalučkog Apeirona. Taj univerzitet je trenutno u jakoj sprezi sa Dodikovom vlašću, tako da je on u RS-u u posljednjih nekoliko godina doživio pravu ekspanziju, i po broju fakulteta, smjerova i po broju studenata. Međutim, ono što karakteriše taj, ali i sve druge privatne fakultete jeste katastrofalan nivo znanja koji se traži i postiže na fakultetu. Neću reći da je situacija na javnim fakultetima puno bolja, ali je činjenica, da kada pričamo o privatnim, da je to sve jedno veliko pranje para i prodaja diploma. S obzirom na to da isti ljudi rade i u Banjaluci i u Travniku, situacija ti je potpuno ista, gdje god da upišeš nešto iz Apeironove ponude. Znači, ako ti treba diploma bez znanja, tada ti je nešto iz Apeirona idealno. Međutim, ako ti treba znanje, sigurno ga nećeš steći. Ja sam imao priliku da razgovaram sa svršenim studentima Apeirona i mogu ti reći da to na papiru sve lijepo zvuči, ali njihovo je znanje približno jednako nuli.
Što se tiče konkretno tog fakulteta, sticajem okolnosti sam imao mogućnost da zaposlim (preporučim za zaposlenje) nekoliko tih studenata kao nekakve informatičare i sve sam glatko odbio, jer nisam mogao da ubijedim ljude da se internet programiranje ne završava na html-u već tu počinje, dok pored Access-a postoje i druge baze podataka. I slične stvari.
Dalje, što se tiče kadra, koliko sam uspio vidjeti, zaključujem da se uglavnom dijele u dvije grupe:
1. Zaposleni su penzioneri ili ljudi pred penziju koji su pod stare dane odlučili da namaknu sebi malo para.
2. Kvazi naučnici, koji su doktorirali na tom ili sličnom fakultetu i nemaju nikakva naučna dostignuća.

Konkretno, sticajem okolnosti znam dekana tog fakulteta, Lazu Roljića, koji je u principu dobar čova, boravio je jedno vrijeme i u Americi, radio (i još uvijek radi) ovdje u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, a posljednjih godina tako tezgari po raznim privatnim fakultetima. Mislim da je on doktorirao na FON (Fakultet organizacionih nauka) u Beogradu koji je zapravo izvrstan fakultet, zaposleni imaju visoka dostignuća iz oblasti informatike i ekonomije. Međutim, pitanje je koga je Lazo dovukao u Banjaluku odnosno Travnik. Pretpostavljam samo penzionere i blesane, jer pravi naučnik se neće brukati i prodati nekom apeironu. (Daj bože da griješim).

Znači, da rezimiram, ako ti treba diploma, upiši, plati i uzmi je. Ako ti treba znanje, upiši nešto drugo.
atko

#5 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

U glavnom ubleha :roll:

Ako ti treba znanje potrazi ga negdje drugo ;)
Ako ti treba papir i imas plan kuda sa njim onda plati i dobijes ;)

U svakom slucaju ako pogledas plani program ... jedan obicni buckuris svega i svacega ... ono in je danas biti u IT i nekom managementu pa se tako i taj buckuris smiksa :roll: :(
SoulSeeker

#6 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

Ma imam ja znanje Dragane, sve je oke. Programiram još od starog basica koji se koristio na Commodore 64 i 128 K mašinama, danas radim uglavnom u C++, VB, i VBA, a sa bazama na MSSQL-u i Oraclu. Kao mrežni i sistemski admin u jednoj državnoj firmi radim oko 15 godina, nekad i u inostranstvu po potrebi i pozivu, i sve u svemu mi nije loše jer me ljudi jako cijene kroz posao koji uradim. Diploma mi ne treba za posao jer već imam pola svoje firme (nije u vezi sa ovom državnom), htio sam je uzeti čisto radi sebe jer danas svaka šuša ima diplomu, pa sam razmišljao o tome koji je meni kurac.

Razmišljao sam o odluci između FIT-a i ovog faksa u Travniku i mislio sam odabrati Travnik jer mi je taj grad gotovo pred nosom, ali sam odmah bio u dilemi jer mi je (sa dužnim poštovanjem prema svima koji tu studiraju) predmetna nastava i previše lagana i pomalo mi liči na nastavu za srednje škole. Ne znam čak ni šta je "diplomirani informatički menadžer" jer sam "prvolinijaš" za kojeg postoje samo sistemski, mrežni admini, programeri, i oni koji su all in one.

Hvala na informacijama, odustao sam nakon ovog što si napisao jer ne želim biti u rangu sa onima koji misle da je diploma jedino što im treba u životu, i da u svemu tome ne mora biti ni trun znanja.

Pretpostavljam da se sa ovim fakultetom ne može ni raditi u inostranstvu. Jesam li u pravu?
draganbl

#7 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:Ma imam ja znanje Dragane, sve je oke. Programiram još od starog basica koji se koristio na Commodore 64 i 128 K mašinama, danas radim uglavnom u C++, VB, i VBA, a sa bazama na MSSQL-u i Oraclu. Kao mrežni i sistemski admin u jednoj državnoj firmi radim oko 15 godina, nekad i u inostranstvu po potrebi i pozivu, i sve u svemu mi nije loše jer me ljudi jako cijene kroz posao koji uradim. Diploma mi ne treba za posao jer već imam pola svoje firme (nije u vezi sa ovom državnom), htio sam je uzeti čisto radi sebe jer danas svaka šuša ima diplomu, pa sam razmišljao o tome koji je meni kurac.

Razmišljao sam o odluci između FIT-a i ovog faksa u Travniku i mislio sam odabrati Travnik jer mi je taj grad gotovo pred nosom, ali sam odmah bio u dilemi jer mi je (sa dužnim poštovanjem prema svima koji tu studiraju) predmetna nastava i previše lagana i pomalo mi liči na nastavu za srednje škole. Ne znam čak ni šta je "diplomirani informatički menadžer" jer sam "prvolinijaš" za kojeg postoje samo sistemski, mrežni admini, programeri, i oni koji su all in one.

Hvala na informacijama, odustao sam nakon ovog što si napisao jer ne želim biti u rangu sa onima koji misle da je diploma jedino što im treba u životu, i da u svemu tome ne mora biti ni trun znanja.

Pretpostavljam da se sa ovim fakultetom ne može ni raditi u inostranstvu. Jesam li u pravu?
Ja ne znam kakva ti je perspektiva na drugim fakultetima. Što se tiče ovoga, samo sam ti napomenuo da ja opravdano sumnjam u stečeni nivo znanja, jer sam imao priliku da razgovaram sa svršenim studentima koji blago rečeno nemaju pojma. Svjestan sam da ova moja konstatacija može izazvati gnijev mnogih koji studiraju taj ili neki drugi privatni fakultet, ali to je moje mišljenje. I vjeruj mi da imam materijalno pokriće da imam pravo i znanje da ocjenjujem te stvari.
Sa druge strane, svi privatni fakulteti hvataju na varijantu Bolonje, razmjene studenata, modernog plana i programa, uzori su im (na papiru) najbolji svjetski univerziteti itd. U suštini, oni samo to i imaju i to im je osnova za reklamu i konkurentnost, jer ni po kadru, ni po znanju ne mogu konkurisati pravim državnim fakultetima. Nažalost, u Banjaluci je i na državnom univerzitetu očajno stanje, ali mi se čini da ipak nije toliko loše kao na privatnim. Pored toga, mnogi od nas smo se školovali u Srbiji (molim vas bez političkih komentara, ostavimo to za drugi forum). S obzirom na to da znam šta sam ja učio na svom fakultetu, dajem sebi za pravo da komentarišem da je mogućnost sticanja znanja na ozbiljnom, državnom fakultetu neuporedivo veća nego na privatnom.
Što se tiče priznavanja u inostranstvu, ne bi me nimalo iznenadilo da su te diplome priznate, u nekom stepenu. Međutim, vjerovatno znaš i bolje od mene, u razvijenim zemljama nemaju sve diplome istog naziva istu težinu, već njihova vrijednost zavisi od univerziteta u kom su izdate. S obzirom na tu činjenicu, diplome sa Apeirona su možda priznate, ali zasigurno nisu cijenjene.
Da zaključim, ako ti treba diploma, kupi je, ali ne očekuj da će ti neko ponuditi i da nešto naučiš za te pare, jer jednostavno, ti ljudi nemaju šta da ti prenesu..
draganbl

#8 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

dupli...
G@ss

#9 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by G@ss »

FIT, u svakom slucaju. :-D
draganbl

#10 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

G@ss wrote:FIT, u svakom slucaju. :-D
Koji je to FIT fakultet? Je li to u Sarajevu? Znam da u Mostaru postoji takav fakultet pri univerzitetu Džemal Bijedić.
SoulSeeker

#11 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Koji je to FIT fakultet? Je li to u Sarajevu? Znam da u Mostaru postoji takav fakultet pri univerzitetu Džemal Bijedić.
http://www.fit.ba

fIT je jedan od faksova koji je po meni najjači u BiH. Na elitesecurity su pisali još davno da je navodno priznat i u nekim jačim zapadnim zemljama. Meni nije problem ni fIT osim što je taj faks u Mostaru, a do tamo trebam putovati oko tri i po` sata što znači da ću biti jako sjeban, čak toliko da mi neće ni biti do ispita. Znam ovo iz iskustva, žena mi je tamo (od)studirala četiri godine (završila je za pet godina jer je plavuša) pa sam se navozao i namostarisao za čitav život. Zato mi je ovo u Travniku bilo simpatično jer je to za nas, kako ovdje kažemo, "pripišaj hoda".
SoulSeeker

#12 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Da zaključim, ako ti treba diploma, kupi je
Ne razumijem... Kako da je "kupim"?
draganbl

#13 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
Mislio sam figurativno, naravno da ne postoji prodavnica diploma...
Mislio sam, ako ti treba diploma, plati i upiši se na privatni fakultet, a diploma će već doći sama po sebi, kao posljedica polaganja trivijalnih ispita kroz seminarske radove ili odgovore tipa, pa nije to kolega baš najbolje naučeno, ali evo vam 8.
nivla

#14 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by nivla »

ako ti treba diploma koju ces brzo steci onda definitivno apeiron, moji prethodnici su rekli o tome nesto vise, moje misljenje dok je dodika bice taj fakultet priznat ako radis u drzavnim firmama
ako zelis da ipak imas koliko toliko nesto priznato FIT, mada je i to zbog organizacije i mnogo toga daleko od fakulteta posebno distance learning studij, vise se forsira neki zanatski pristup od onog akademskog, zanat jeste potreban kad radis, ali daleko je to od nekog inzenjerstva i dobrih temelja, prema mojim saznanjima na fakultetu sve u vezi sa nastavom vode asistenti
apeiron Image
Lafo.Mamone

#15 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by Lafo.Mamone »

draganbl wrote:
SoulSeeker wrote:
Mislio sam figurativno, naravno da ne postoji prodavnica diploma...
Mislio sam, ako ti treba diploma, plati i upiši se na privatni fakultet, a diploma će već doći sama po sebi, kao posljedica polaganja trivijalnih ispita kroz seminarske radove ili odgovore tipa, pa nije to kolega baš najbolje naučeno, ali evo vam 8.
Imas li info koliko kosta jedan semestar. Hvala
draganbl

#16 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

Lafo.Mamone wrote:...
draganbl wrote: Mislio sam figurativno, naravno da ne postoji prodavnica diploma...
Imas li info koliko kosta jedan semestar. Hvala
Stvarno ne znam, a da ti pravo kažem, i ne interesuje me. Ali to možeš lako saznati na njihovom sajtu, sačekaj sekund, http://www.apeiron-uni.eu.
Samo da napomenem da nije ništa čudno što postoje takvi fakulteti. Kažu da je i u bivšoj jugi postojalo nekoliko takvih univerziteta, gdje se školovao kadar koji je bio politički podoban, ili se radilo o ljudima iz državnih firmi, kojima je trebala diploma. Meni lično odgovara ta situacija, jer sve dok se ne školuje kvalitetan kadar, meni je konkurencija manja i ja imam veću šansu da radim dobar posao.
Ja bih ovdje priču prebacio ili na politiku ili na edukaciju, a s obzirom na to da je ovo podforum Računari i tehnologija, ovdje završavam.
EDIT: Zahvaljujem se moderatorima za prebacivanje teme u pravi podforum.
SoulSeeker

#17 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Samo da napomenem da nije ništa čudno što postoje takvi fakulteti.
Nije mi jasno par stvari, recimo, šta uopšte znači skraćenica APEIRON, i ako se ovdje navodi da je to "school of Europian knowledge" zbog čega ga uopšteno vežeš samo za Banja Luku?
draganbl wrote:Meni lično odgovara ta situacija, jer sve dok se ne školuje kvalitetan kadar, meni je konkurencija manja i ja imam veću šansu da radim dobar posao.
Opusti se. :)

Faksovi se "pikaju" još samo u državnim firmama i preduzećima koja polako postaju zamorna radi nikakve strategije i dosadnih menadžment timova od kojih gotovo 80% treba napucati nogom u dupe direktno na ulicu. Primjer "dobrog državnog informatičkog sistema poslovanja" imaš na primjeru BH Telekoma u kojem postoji više porodičnih veza nego u bilo kojoj španskoj sapunici. Na drugoj strani u krugu privatnih IT sektora nema zajebancija kakve pravi BH Telekom jer tamo možeš raditi, ili možeš ne raditi ali nikako. U PS-u je oduvijek bilo najvažnije znanje i brzina, a s obzirom da će se sve ovo jednog dana isprivatizirati ne moraš se brinuti za to da li će već sutra nekakav scritp kiddie uzeti tvoje radno mjesto ili ne.

Da li si ikada probao raditi u inostranstvu?
draganbl

#18 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Samo da napomenem da nije ništa čudno što postoje takvi fakulteti.
Nije mi jasno par stvari, recimo, šta uopšte znači skraćenica APEIRON, i ako se ovdje navodi da je to "school of Europian knowledge" zbog čega ga uopšteno vežeš samo za Banja Luku?
Apeiron je Univerzitet koji je osnovan u Banjaluci, u Banjaluci mu je sjedište, dok je u Travniku samo njegova ispostava namijenjena Federaciji BiH. Većina profesora je iz Banjaluke, ili je preko Banjaluke angažovana u Travniku (bez želje da potenciram nacionalnosti, pogledaj da ima veliki broj ljudi za koje možeš garantovati da sa Travnikom nemaju nikakve veze). Ima dosta profesora koji su iz Beograda. Zbog toga ta veza sa Banjalukom.
Da rezimiram u vezi sa njima, oni su sada jako moćni, jer Dodik stoji iza njih. Da ilustrujem, predsjednik komisije za nostrifikaciju stranih diploma na Apeironu je predsjednik Rs-a Rajko Kuzmanović!
SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Meni lično odgovara ta situacija, jer sve dok se ne školuje kvalitetan kadar, meni je konkurencija manja i ja imam veću šansu da radim dobar posao.
Opusti se. :)

Faksovi se "pikaju" još samo u državnim firmama i preduzećima koja polako postaju zamorna radi nikakve strategije i dosadnih menadžment timova od kojih gotovo 80% treba napucati nogom u dupe direktno na ulicu. Primjer "dobrog državnog informatičkog sistema poslovanja" imaš na primjeru BH Telekoma u kojem postoji više porodičnih veza nego u bilo kojoj španskoj sapunici. Na drugoj strani u krugu privatnih IT sektora nema zajebancija kakve pravi BH Telekom jer tamo možeš raditi, ili možeš ne raditi ali nikako. U PS-u je oduvijek bilo najvažnije znanje i brzina, a s obzirom da će se sve ovo jednog dana isprivatizirati ne moraš se brinuti za to da li će već sutra nekakav scritp kiddie uzeti tvoje radno mjesto ili ne.

Da li si ikada probao raditi u inostranstvu?
Ne bih se složio da se faksovi pikaju samo u državnim firmama, ne zato što ja imam faks, već zato što generalno lakše napreduješ ako imaš faks. Tačno je da je znanje primarna stvar i da se srećom znanje cijeni više od formalne diplome. Međutim, kad tad ti ta diploma zatreba i to znaju i gazde - direktori kada zapošljavaju kadar. Onaj ko nosi diplomu ozbiljnog fakulteta, pored toga što je diploma uglavnom i dokaz o stručnosti, diploma daje i dokaz da je čovjek vrijedan, odgovoran, dosljedan, istrajan i da može da savlada veće prepreke nego onaj ko je sa 19 godina digao ruke od daljeg školovanja. Da me ne bi pogrešno shvatio, ne mislim da diploma sama po sebi nosi i dokaz da je čovjek uspješan, već da diploma nosi onaj značaj zbog kog bi i ti upisao i završio fakultet.

Što se mene tiče, ja preko firmi za koje honorarno radim implementiram inostrane projekte (to znači da odgovaram strancima i oni me posredno plaćaju), iako to nije moj primarni posao. Zbog same prirode foruma kao medija, ne bih dalje detaljisao prirodu mog posla.
SoulSeeker

#19 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Ne bih se složio da se faksovi pikaju samo u državnim firmama, ne zato što ja imam faks, već zato što generalno lakše napreduješ ako imaš faks. Tačno je da je znanje primarna stvar i da se srećom znanje cijeni više od formalne diplome. Međutim, kad tad ti ta diploma zatreba i to znaju i gazde - direktori kada zapošljavaju kadar. Onaj ko nosi diplomu ozbiljnog fakulteta, pored toga što je diploma uglavnom i dokaz o stručnosti, diploma daje i dokaz da je čovjek vrijedan, odgovoran, dosljedan, istrajan i da može da savlada veće prepreke nego onaj ko je sa 19 godina digao ruke od daljeg školovanja. Da me ne bi pogrešno shvatio, ne mislim da diploma sama po sebi nosi i dokaz da je čovjek uspješan, već da diploma nosi onaj značaj zbog kog bi i ti upisao i završio fakultet.
Ma slažem se, ali nismo se razumjeli. Naravno da je bolje imati faks nego ga nemati, i naravno da će te i privatnik radije primiti u radni odnos ako imaš fakultet nego ako ga nemaš. Dio mog teksta u kojem kažem "da se fakulteti pikaju samo u državnim firmama" odnosi se na ljude koji zahvaljujući rodbinskim vezama ili mitu dobijaju poslove i radne zadatke u državnim preduzećima i firmama sa minimumom znanja jer se radi o društvenoj firmi/preduzeću kojoj je sasvim svjedno da li će poslovati pozitivno ili ipak neće zbog čega u radni odnos mogu primati koga god požele. U drugom slučaju, kada se jedan takav uposlenik uporedi recimo s tobom u privatnom sektoru, bez obzira da li ti imaš fakultet ili ne, za slučaj da na prijemnom testu pokažeš bolje rezultate ti ćeš biti taj koji će biti primljen u radni odnos. Ako već imaš faks kao što kažeš, onda je to još bolje. U tom smislu sam i napisao rečenicu "da se fakulteti pikaju samo u državnim preduzećima i firmama".

Što se tiče "papira" koje prati nikakvo znanje o kojima si pisao, poznajem dosta takvih osoba, pa čak i jednog profesora informatike kojem sam pisao pripreme za časove. U svom tom haosu moj jedini interes je baziran samo na jednom, a to je pitanje koje mi konstantno visi nad glavom i glasi - "zbog čega moram biti tolika budala i dozvoliti sebi da mi ljudi koji o IT-u nemaju blage veze mašu diplomama ispred nosa".

Informatika je inače moja prva ljubav :) , odavno se zabavljamo i shvatam je na jedan sasvim drugi, profinjenjiji način. Travnik sam pomenuo jer tu na ispit mogu doći za oko pola sata, a nakon ovoga što si napisao nekako mi se sve smučilo. Ne zbog Srba, Banja Luke i RS-a (da me ne shvatiš pogrešno), nego zbog načina na koji se mlati novac i degradacije intelekta u BiH.
atko

#20 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

Jednostavno je problem u tome sto nema institucije u kojoj bi ti pokazao tvoje znanje, pravo znanje koje si naucio zato sto to volis ...

Mala ilustracija:
zamisli ti dodjes na npr predmet programski jezici, C++ ... i tamo neki streber asistent te maltretira da napises NA PAPIRU program koji kreira matricu 5x5 i random u nju upisuje karaktere male i velike i onda da ispises sve karaktere ispod prve dijagonale, prebrojis samoglasnike i obrnes ih ako su mala onda ih ispises velikim slovima i obrnuto :D :D

Idiotizam koji ces uraditi za 30 minuta ako sjedes za racunar ... ali ne ... pise se na papiru ... osim toga assistent ima taj primjer ... da mu promjenis dvije linije koda ne bi znao prepoznati gdje je problem ... itd itd ... o OOP da ne pricamo ... reci ce ti da je on cuo za to :D

I taj idiot ti daje diplomu ... pa da se roknes :D ... takav princim je na FIT mostar ... mogu misliti onda kako je onda po ostalim shupama koje su zakacile tablu univerzitet :roll: :-)

Zato ti je najbolje uzmi nesto sto ne volis ... nemoj skrnaviti svoju ljubav prma IT :D ... npr uzmes management, ubleha ko ubleha al zvuci kad kazes manager :wink: :D
draganbl

#21 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

SoulSeeker wrote:
draganbl wrote:Ne bih se složio da se faksovi pikaju samo u državnim firmama, ne zato što ja imam faks, već zato što generalno lakše napreduješ ako imaš faks. Tačno je da je znanje primarna stvar i da se srećom znanje cijeni više od formalne diplome. Međutim, kad tad ti ta diploma zatreba i to znaju i gazde - direktori kada zapošljavaju kadar. Onaj ko nosi diplomu ozbiljnog fakulteta, pored toga što je diploma uglavnom i dokaz o stručnosti, diploma daje i dokaz da je čovjek vrijedan, odgovoran, dosljedan, istrajan i da može da savlada veće prepreke nego onaj ko je sa 19 godina digao ruke od daljeg školovanja. Da me ne bi pogrešno shvatio, ne mislim da diploma sama po sebi nosi i dokaz da je čovjek uspješan, već da diploma nosi onaj značaj zbog kog bi i ti upisao i završio fakultet.
Ma slažem se, ali nismo se razumjeli. Naravno da je bolje imati faks nego ga nemati, i naravno da će te i privatnik radije primiti u radni odnos ako imaš fakultet nego ako ga nemaš. Dio mog teksta u kojem kažem "da se fakulteti pikaju samo u državnim firmama" odnosi se na ljude koji zahvaljujući rodbinskim vezama ili mitu dobijaju poslove i radne zadatke u državnim preduzećima i firmama sa minimumom znanja jer se radi o društvenoj firmi/preduzeću kojoj je sasvim svjedno da li će poslovati pozitivno ili ipak neće zbog čega u radni odnos mogu primati koga god požele. U drugom slučaju, kada se jedan takav uposlenik uporedi recimo s tobom u privatnom sektoru, bez obzira da li ti imaš fakultet ili ne, za slučaj da na prijemnom testu pokažeš bolje rezultate ti ćeš biti taj koji će biti primljen u radni odnos. Ako već imaš faks kao što kažeš, onda je to još bolje. U tom smislu sam i napisao rečenicu "da se fakulteti pikaju samo u državnim preduzećima i firmama".

Što se tiče "papira" koje prati nikakvo znanje o kojima si pisao, poznajem dosta takvih osoba, pa čak i jednog profesora informatike kojem sam pisao pripreme za časove. U svom tom haosu moj jedini interes je baziran samo na jednom, a to je pitanje koje mi konstantno visi nad glavom i glasi - "zbog čega moram biti tolika budala i dozvoliti sebi da mi ljudi koji o IT-u nemaju blage veze mašu diplomama ispred nosa".

Informatika je inače moja prva ljubav :) , odavno se zabavljamo i shvatam je na jedan sasvim drugi, profinjenjiji način. Travnik sam pomenuo jer tu na ispit mogu doći za oko pola sata, a nakon ovoga što si napisao nekako mi se sve smučilo. Ne zbog Srba, Banja Luke i RS-a (da me ne shvatiš pogrešno), nego zbog načina na koji se mlati novac i degradacije intelekta u BiH.
Znaš onaj vic: Staje autobus na autobusku stanicu u Banjaluci i šofer kaže: Pauza 15 minuta, ko želi da popuši cigaretu ili završi fakultet :-D .
Šalim se, sad ću malo ozbiljnije. Ono što se kod nas dosta zaobilazi jeste naučni doprinos fakulteta. Ja kada bih sada upisivao fakultet, gledao bih najviše to kakav je status profesora sa tog fakulteta u svjetskoj naučnoj zajednici. U svijetu postoje objektivni pokazatelji koji govore o tome ko je na kom nivou nauke. Kod nas je to sve izvitopereno, pa tako i imamo polupismene akademike, redovne profesore koji su posljednji rad objavili na konferenciji u Ohridu 1983. i slično. Standarni način procjene kvaliteta nekog naučnika iz oblasti ICT-a (kao i drugih srodnih oblasti, matematike, elektrotehnike i sl.) jeste broj objavljenih radova u časopisima koji su na tzv. SCI listi. Napominjem da je ovo malo neprecizno, ali ako nisi u ovim vodama, pojasniću:
Postoji lista časopisa koji se u svijetu cijene više od ostalih. Ta lista se zove SCI lista. Svaki naučnik teži da objavi rad u nekom časopisu sa te SCI liste. Da rezimiram, barem za ovaj post: Kada bi sabrao radove svih profesora sa Apeirona, ne bi dobio nijedan jedini rad na SCI listi. (Moguće je da su eventualno doveli nekog penzosa, koji je prije dvadesetak godina nešto radio i tada imao neke rezultate). Da uporedim, prosječan profesor sa fakulteta koji sam ja završio u Srbiji ima recimo 5-6 radova na SCI listi (ima i onih koji imaju na desetine, pa čak i na stotine!). Znači, nivo nauke na Apeironu je u svjetskim okvirima jednak nuli. Eto kakav je to fakultet - univerzitet.
SoulSeeker

#22 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

atko wrote:zamisli ti dodjes na npr predmet programski jezici, C++ ... i tamo neki streber asistent te maltretira da napises NA PAPIRU program koji kreira matricu 5x5 i random u nju upisuje karaktere male i velike i onda da ispises sve karaktere ispod prve dijagonale, prebrojis samoglasnike i obrnes ih ako su mala onda ih ispises velikim slovima i obrnuto :D :D

Idiotizam koji ces uraditi za 30 minuta ako sjedes za racunar ... ali ne ... pise se na papiru ... osim toga assistent ima taj primjer ... da mu promjenis dvije linije koda ne bi znao prepoznati gdje je problem ... itd itd ... o OOP da ne pricamo ... reci ce ti da je on cuo za to :D
Zezaš me? :)

fIT mi djeluje onako... ozbiljno... možda griješim? Koji je (po tebi) najbolji IT faks u BiH?
atko wrote:Zato ti je najbolje uzmi nesto sto ne volis ... nemoj skrnaviti svoju ljubav prma IT :D ... npr uzmes management, ubleha ko ubleha al zvuci kad kazes manager :wink: :D
Čuj... Ovo ti je jedna jako dobra ideja. Možda te i poslušam. :D :D :D :D :D
atko

#23 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by atko »

draganbl :thumbup: U sridu ;)...
draganbl

#24 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by draganbl »

atko wrote:Jednostavno je problem u tome sto nema institucije u kojoj bi ti pokazao tvoje znanje, pravo znanje koje si naucio zato sto to volis ...

Mala ilustracija:
zamisli ti dodjes na npr predmet programski jezici, C++ ... i tamo neki streber asistent te maltretira da napises NA PAPIRU program koji kreira matricu 5x5 i random u nju upisuje karaktere male i velike i onda da ispises sve karaktere ispod prve dijagonale, prebrojis samoglasnike i obrnes ih ako su mala onda ih ispises velikim slovima i obrnuto :D :D

I taj idiot ti daje diplomu ... pa da se roknes :D ... takav princim je na FIT mostar ... mogu misliti onda kako je onda po ostalim shupama koje su zakacile tablu univerzitet :roll: :-)

Zato ti je najbolje uzmi nesto sto ne volis ... nemoj skrnaviti svoju ljubav prma IT :D ... npr uzmes management, ubleha ko ubleha al zvuci kad kazes manager :wink: :D
Malo sam pobjegao sa podforuma politika, pa sam se ovdje baš raspisao...
Slažem se sa tobom da su asistenti na fakultetima često iskompleksirani, pa i neznalice... Ne zato što su glupi i nesposobni, već prvenstveno zato što nemaju praksu, pa i ne znaju šta se cijeni i na čemu treba potencirati. Sticajem okolnosti, znam nekoliko asistenata sa fakulteta u Banjaluci koji rade ili na Elektrotehničkom ili na Prirodno matematičkom fakultetu i o njima nemam loše mišljenje, pogotovo jer nešto i oni tezgare sa strane i to prilično uspješno. Znam i da su moji profesori sa mog fakulteta u Srbiji bili dosta zaposleni u raznim projektima...
Međutim, i pored toga, ako si student nemoj se puno opterećivati kompleksašima kojih zasigurno ima u asistentskom kadru. Ako si upisao fakultet i još znaš dobro da programiraš u c++-u vjerovatno ćeš položiti ispit i izvrtićeš te brojeve ili slova na dijagonali matrice... Ako si prihvatio da studiraš tako nešto, znaš ili ćeš brzo saznati šta te čeka i sa tim se moraš pomiriti. Ja se nisam puno obazirao na to da li mi je baš svaka stvar o kojoj su asistenti pjenili kao o najvažnijoj stvari na planeti toliko korisna. Učio sam i polagao to što se od mene tražilo i na kraju stekao diplomu koja mi ipak znači dosta. Jedan procenat onoga čime su me drilovali mi je i danas u poslu zaista potreban. Veliki procenat nije, ali šta ćeš, nisam studirao na Prinstonu, već na našem, balkanskom fakultetu. A u krajnjoj liniji, ti ćeš fakultet završiti i otići, a oni će jadni ostati da svoje komplekse liječe na nekome drugom.
SoulSeeker

#25 Re: Fakultet poslovne informatike

Post by SoulSeeker »

draganbl wrote:Znači, nivo nauke na Apeironu je u svjetskim okvirima jednak nuli. Eto kakav je to fakultet - univerzitet.
Evo pitat ću i tebe, koji IT faks u BiH možeš preporučiti sa ovim preduslovima:

- Diploma se ne može kupiti ;

- Četiri godine studija se ne mogu završiti za pola godine, i ne može ga završiti svako ;

- Faks ne bi trebao biti puno skup (recimo nemam namjeru davati 10.000 KM za jednu godinu, 2000 - 3000 KM mi je oke, studirao bih vanredno) ;

- Faks treba biti priznat u svijetu zbog činjenice da već sutra mogu otperjati odavde, a ne čište mi se klozeti u inostranstvu. Uopšteno, faks mora imati neki rejting na zapadu ;

- Asistentkinje bi trebale imati velike okrugle ne_silikonske sise.
Post Reply