Fakultet Politickih nauka
-
avenged_sevenfil
#1 Fakultet Politickih nauka
Planiram upisat ovaj fakultet ali nisam siguran koji smjer da uzmem pa ako moze savjet za smjerove koji je mozda najbolje da upisem hvala
-
razmazena
-
funaki
#3 Re: Fakultet Politickih nauka
Prosetaj malo do zgrade FPN, mozda ti ubace diplomu u dzep, onako slucajno...avenged_sevenfil wrote:Planiram upisat ovaj fakultet ali nisam siguran koji smjer da uzmem pa ako moze savjet za smjerove koji je mozda najbolje da upisem hvala
Ovo je bilo uvijek aktuelno na faxu....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
ni meni nije jasno sto hoces na FPN ako ne znas sta hoces da studiras
ja cu upisat FPN (nadam se
) i to zurnalistiku
a ti jos jednom razmisli jesi siguran da hoces FPN

ja cu upisat FPN (nadam se
a ti jos jednom razmisli jesi siguran da hoces FPN
-
avenged_sevenfil
Ma siguran sam ja ali sam se neckao između 2 smjera ali sa,m se odlucio zahvaljujuci jednomn clanu foruma

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
Fakultet političkih nauka
ako boga znate pokušajte se mučiti u životu sa školom kasnije vam se možda isplati (tehnički fakulteti medicina...)
a FPN upišite samo ako ste guzonjini sinovi
ako boga znate pokušajte se mučiti u životu sa školom kasnije vam se možda isplati (tehnički fakulteti medicina...)
a FPN upišite samo ako ste guzonjini sinovi
- ladyblue18
pa koji smjeravenged_sevenfil wrote:Ma siguran sam ja ali sam se neckao između 2 smjera ali sa,m se odlucio zahvaljujuci jednomn clanu foruma![]()
komi ja se 12 godina mucim sa skolom i to bas mucim ucim ko crnac i ne nisam kcerka guzonje zaboga ali jednostavno zurnalistika mi se svidja
ne razumijem zasto neko sad da upise medicinu i muci se cjeli zivot
kao da se na FPN ne uci
svakakvih zakljucaka
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
i meni se sviđalaladyblue18 wrote: jednostavno zurnalistika mi se svidja
idi logikom
ne što mi se sviđa nego što mi je ekonomski isplativo - od čea ću moći živjeti...
ti ćeš učiti na FPNu ali će te masa neradnika povući na dno i profa neće moći iz tebe izvući maximum kao što bi mogao da ima 20 studenata na godini umjesto 200
- ladyblue18
eh pa prvi izbor mi je anglistika al buduci da se to ne isplati studirat i nema nekih para od tog isplatnija mi je zurnalistika
da se razumijemo necu pravo ni ekonomiju ni bilo sta sto ima veze sa mat,informatikom,fizikom,prirodnim naukama i slicne gluposti
ko zna nesto pametnije bujrum
da se razumijemo necu pravo ni ekonomiju ni bilo sta sto ima veze sa mat,informatikom,fizikom,prirodnim naukama i slicne gluposti
- ladyblue18
to znam nazalost
kad vidim da danas manekeni i manekenke rade kao voditelji onda ne znam sto upisat to
ajde onda dajte neke konstruktivne prijedloge onda sta da upisem
ah da ja bih Ganica al jbg
kad vidim da danas manekeni i manekenke rade kao voditelji onda ne znam sto upisat to
ajde onda dajte neke konstruktivne prijedloge onda sta da upisem
- alphonse kauders
Hahahahhaha, ko se ovdje od novinarstva obogatio;))))) (dobro, Fahru ne računamladyblue18 wrote:eh pa prvi izbor mi je anglistika al buduci da se to ne isplati studirat i nema nekih para od tog isplatnija mi je zurnalistika
da se razumijemo necu pravo ni ekonomiju ni bilo sta sto ima veze sa mat,informatikom,fizikom,prirodnim naukama i slicne gluposti![]()
Sretno!!
- alphonse kauders
Nemoj ništa, nije za tebe fakultet, svakako si gore napisala da te ništa ne interesuje..ladyblue18 wrote:to znam nazalost![]()
kad vidim da danas manekeni i manekenke rade kao voditelji onda ne znam sto upisat to![]()
ajde onda dajte neke konstruktivne prijedloge onda sta da upisem![]()
-
Svemirski_Jebach
fakat. ljudi koji su to studirali i zavrsili ti govore da je to besmislen fakultet.
Novinar mozes biti sa bilo kojom visokom spremom, pravom posebno. Nije ti potrebna zurnalistika da budes novinar. I sam znam par ljudi, odlicnih studenata koji su zavrsili zurnalistiku pa se evo vec godinama pate s poslom. Nema od toga hljeba.
Slusaj ljude koji ti govore...mlada si i razmisljas kao ono "eh ja cu upisati sto volim"...putsi to, to mozda pali u americi (ali ni ovdje vise ne toliko) ali u Bosni ne. Gledaj da radis nesto sto koliko toliko volis i sto ce ti se kasnije isplatiti.
Ostali smjerovi na FPN-u su jos gori...besmisleni potpuno...ona sigurnost je bila, onda sociologija i slicno...
nego ti dijete upisi nesto sto ce ti donijeti koristi..nemoj da sebe za 5 godina proklinjes i govoris sto sam to tako uradila...
svako od nas bi htio raditi nesto sto voli...ali je jako jako malo poslova gdje radis bas ono sto volis...ili makar samo ono sto volis.
Razmisli i nemoj da te povedu emocije i neke zelje. Jednostavno ne zelim da sama sebi unistis par godina zivota ni zbog cega...zbog pogresne odluke.
pozdrav
Novinar mozes biti sa bilo kojom visokom spremom, pravom posebno. Nije ti potrebna zurnalistika da budes novinar. I sam znam par ljudi, odlicnih studenata koji su zavrsili zurnalistiku pa se evo vec godinama pate s poslom. Nema od toga hljeba.
Slusaj ljude koji ti govore...mlada si i razmisljas kao ono "eh ja cu upisati sto volim"...putsi to, to mozda pali u americi (ali ni ovdje vise ne toliko) ali u Bosni ne. Gledaj da radis nesto sto koliko toliko volis i sto ce ti se kasnije isplatiti.
Ostali smjerovi na FPN-u su jos gori...besmisleni potpuno...ona sigurnost je bila, onda sociologija i slicno...
nego ti dijete upisi nesto sto ce ti donijeti koristi..nemoj da sebe za 5 godina proklinjes i govoris sto sam to tako uradila...
svako od nas bi htio raditi nesto sto voli...ali je jako jako malo poslova gdje radis bas ono sto volis...ili makar samo ono sto volis.
Razmisli i nemoj da te povedu emocije i neke zelje. Jednostavno ne zelim da sama sebi unistis par godina zivota ni zbog cega...zbog pogresne odluke.
pozdrav
- ladyblue18
ja ne znam sto svi toliko mrzite Fahru
uglavnom niko ne zna pomoc? ovo mi je najvaznija odluka u zivotu a ja ne znam ni sta ni kako ni gdje
a sta onda da upisem a da od tog ima para?
uglavnom niko ne zna pomoc? ovo mi je najvaznija odluka u zivotu a ja ne znam ni sta ni kako ni gdje
- ladyblue18
e sad vala....alphonse kauders wrote:Nemoj ništa, nije za tebe fakultet, svakako si gore napisala da te ništa ne interesuje..ladyblue18 wrote:to znam nazalost![]()
kad vidim da danas manekeni i manekenke rade kao voditelji onda ne znam sto upisat to![]()
ajde onda dajte neke konstruktivne prijedloge onda sta da upisem![]()
bjez ba tesko je ovo
-
Svemirski_Jebach
pusti ba fahru...nije on problem sada...problem je sto od 100 zurnalista, njih 5 nadje pravi i dobro placeni posao.ladyblue18 wrote:ja ne znam sto svi toliko mrzite Fahru![]()
uglavnom niko ne zna pomoc? ovo mi je najvaznija odluka u zivotu a ja ne znam ni sta ni kako ni gdje![]()
U pravu si, ovo ti je jedna od vaznijih odluka u zivotu i zato molim te dobro razmisli...fakat ne bih volio da za 3 ili 5 godina budes proklinjala faks i sto ga upisa...
sta donosi lovu i najbolju perspektivu...hm...ja bih rekao, pravo, ekonomija ili tehnicki fakulteti tipa elektrotehnika, arhitektura, gradjevina, medicina...stomatologija, pa i farmacija...
ima jos nesto sigurno...samo se ne mogu sjetiti..
ono sto je bitno jeste sljedece...sa bilo kojim od ovih fakulteta, recimo pravo mozes raditi nesto drugo, nesto sto volis ali ces sa ovim faksom imati ono kao zaledje, ako ti to nesto drugo ne krene kako si mislila...kontas?
polako, razmisli...ja sam zavrsio pravo i sad magistriram...
npr. zavrsis pravo i onda ne moras to raditi, radi nesto drugo sto volis...sto mozda ne zahtijeva formalno obrazovanje iz te oblasti ili jednostavno takvo ne postoj...i onda vidis kako ide...ako ide lose onda se uvijek mozes vratiti na pravo.
problem je sto kod nas ne postoji trziste za ljude koji se bave malo rjedjim zanimanjima...i nema ko da ih plati. zna se sta trziste radne snage treba...
- Lace
svi smjerovi na FPN???...postoji i smijer socijalnog rada...ili ces reci da je socijalni rad...u zemlji sa kriticnom socijalnom slikom besmislen??? da nikom ne treba socijalni radnik...da zivimo u zemlji blagostanja...gdje svi znaju svoja prava...na sta imaju i na sta nemaju pravo...te na koji nacin doci do toga???Svemirski_Jebach wrote:fakat. ljudi koji su to studirali i zavrsili ti govore da je to besmislen fakultet.
pozdrav
samo da kazem da sa diplomom socijalnog rada mozes da radis u: centru za socijalni rad, ministarstvu socijalne politike, skoli, klinickom centru, domu za nezbrinutu djecu, domu za stare, domu za invalidne, institucijama za specijalno obrazovanje djece, NVO-u...itd...pa bas i ne izgleda tako besmisleno za jedan smjer na FPN...kao sto tvrdis...
-
Šandor
Ladyblue, najbitnije je kakva si bila u školi. Ocjene. Ako nisi guzonjina kako kažeš. 
Nekad davno kad sam ja upisivao FPN taj faks nije bio popularan. Sjećam se i danas da nas je na prijemnom bilo samo 59. I to je za moj odsjek samo. Slično je bilo i na drugim odsjecima. Zahvaljujući tome prošao sam i upisao faks regularno. Primali su oko 40 redovnih.
Međutim, danas na svaki odsjek aplicira oko 300 osoba. Ako nemaš sve petice iz gimnazije/srednje nećeš moći upisati regularno. Možda da budeš negdje pri dnu liste onih koji su prošli ako imaš par četvorki. Možda. Ako si bilo koji od 3 razreda završila vrlodobrim počni tražit štelu.
A najbolje ti je da se ispališ negdje vani ako možeš dok si još mlada. Ja se još uvijek nadam odlasku vani iako ću se potrudit da završim faks ovdje.
Nekad davno kad sam ja upisivao FPN taj faks nije bio popularan. Sjećam se i danas da nas je na prijemnom bilo samo 59. I to je za moj odsjek samo. Slično je bilo i na drugim odsjecima. Zahvaljujući tome prošao sam i upisao faks regularno. Primali su oko 40 redovnih.
Međutim, danas na svaki odsjek aplicira oko 300 osoba. Ako nemaš sve petice iz gimnazije/srednje nećeš moći upisati regularno. Možda da budeš negdje pri dnu liste onih koji su prošli ako imaš par četvorki. Možda. Ako si bilo koji od 3 razreda završila vrlodobrim počni tražit štelu.
A najbolje ti je da se ispališ negdje vani ako možeš dok si još mlada. Ja se još uvijek nadam odlasku vani iako ću se potrudit da završim faks ovdje.
-
prleitihi
a to za..recimo..žurnalistiku ne važi?!..Svemirski_Jebach wrote:npr. zavrsis pravo i onda ne moras to raditi, radi nesto drugo sto volis...sto mozda ne zahtijeva formalno obrazovanje iz te oblasti ili jednostavno takvo ne postoj...i onda vidis kako ide...ako ide lose onda se uvijek mozes vratiti na pravo.