Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
kenan_tat00

#1 Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by kenan_tat00 »

Pošto nam se polako približava vrijeme kada upisujemo maturante na fakultete, hajde da vidimo iskustva bivših studentica i studenata o ovom fakultetu (da ne pričamo stalno kako je najlakši itd.) nego da se malo zabavimo i prestavimo ga na drugačiji način...

Koji su po vama najzanimljivji profesori ili profesorice, asistenti i asistentice (ili najljepši/e :lol: ) na njemu?

Preporuke, savjeti...
Perdita_Durango

#2 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by Perdita_Durango »

Kakve poruke, savjeti, nek se sami zajebu.
pinkman

#3 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by pinkman »

Kakve bolan politicke nauke. Upisi elektrotehniku, masinstvo, farmaciju, medicinu, matematiku, fiziku ili tako nesto.

Mozes i ekonomiju i pravo ako imas ti je zelja da se uhljebis u drzavnu administraciju i to pod uslovom da imas nekoga da ti pomogne. A ne znas da li ce taj neko to moci i za 4 godine.

Pored ovakvog stanja u drzavi, ko upise bilo sta, a da to nije sto sam naveo, nije u dobrim odnosima sa razumom. Bolje 15 godina studirati elektrotehniku nego 4 godine politicke nauke.
Boemica

#4 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by Boemica »

pinkman wrote: 06/05/2020 13:38 Kakve bolan politicke nauke. Upisi elektrotehniku, masinstvo, farmaciju, medicinu, matematiku, fiziku ili tako nesto.

Mozes i ekonomiju i pravo ako imas ti je zelja da se uhljebis u drzavnu administraciju i to pod uslovom da imas nekoga da ti pomogne. A ne znas da li ce taj neko to moci i za 4 godine.

Pored ovakvog stanja u drzavi, ko upise bilo sta, a da to nije sto sam naveo, nije u dobrim odnosima sa razumom. Bolje 15 godina studirati elektrotehniku nego 4 godine politicke nauke.
Hvala na ohrabrenju :lol:
numizmatic

#5 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by numizmatic »

Boemica wrote: 14/05/2020 14:23
pinkman wrote: 06/05/2020 13:38 Kakve bolan politicke nauke. Upisi elektrotehniku, masinstvo, farmaciju, medicinu, matematiku, fiziku ili tako nesto.

Nije ovo ni neistina :lol: Mene su tako tješili dok sam studirala, naime imam jednog rođaka koji je svaku godinu ponovio jednom, znači 8 god je studirao (ante-bolonja), i zbilja, čovjek završi, zaposli se, sve rega :lol: još mu i na faksu bilo super, bez pritiska :lol:
Seyfo

#6 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by Seyfo »

Taj fakultet je odličan za one kojima babo ili tetak ima firmu i svakako će se tamo zaposliti,pa eto da ima zvanje kakvo-takvo,zatim za one koje čeka posao u državnoj administraciji (i koji ga je čekao i prije nego su ga roditelji napravili) pa treba bilo kakav papir, zatim za one kojima ne idu prirodne nauke i ništa drugo pa daj da se išta završi,za one koji će ići vani na studij ili na master pa da se prebace, kao i za one koje imaju bilo gdje raditi i bez tog papira.

Objektivno je bolje završiti nešto drugo("jače") u Srednjobosanskom kantonu (Kobiljača, Kiseljak, Vitez, Travnik).

Malo ko radi u struci nakon završetka. Najčešće se radi nešto što nema veze s tom strukom tj. radilo bi se i bez fakulteta.

To su realne stvari.
Boemica

#7 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by Boemica »

numizmatic wrote: 09/06/2020 11:35
Boemica wrote: 14/05/2020 14:23

Nije ovo ni neistina :lol: Mene su tako tješili dok sam studirala, naime imam jednog rođaka koji je svaku godinu ponovio jednom, znači 8 god je studirao (ante-bolonja), i zbilja, čovjek završi, zaposli se, sve rega :lol: još mu i na faksu bilo super, bez pritiska :lol:
Nisam bila ironična, ja sam na mašinstvu :lol:
addem

#8 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by addem »

Ko upise politicke nauke a da mu neko u rodbini nije federalni ministar pa da ga negdje uhljebi taj je totalno poludio. Idi radi nesto ne gubi vrijeme na fakultetu od kojeg neces imati nikakve koristi u zivotu.
klixoris

#9 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by klixoris »

sherbett wrote: 17/06/2020 12:26 U drzavama clanicama EU kojoj tezi i BiH, politolozi i pravnici ce itekako biti potrebni.
Dok sam ja studirala na pilitologiji, govorilo se da je to fakultet-gimnazija
Da nemas konkretno zvanje, pa sam se odlucila za smjer novinarstva a tamo za tisak i PR. Tako da imam politoloska znanja koja su itekako u smislu funkcioniranja drzava vezana uz pravnu struku samo sireg znanja o drzavi, a uz to imam i "zanat"

Nisam studirala u BiH al mogu pogledat :mrgreen:
Ovdje se na fakultetu PN prije padne niz stepenice nego na ispitu :mrgreen:
vazi

#10 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by vazi »

Moj brat je diplomiro davne ‘75 il ‘74, ne sjecam se i pred rat taman bio pri kraju magistarskog.

Rat , logori, Evropa... ta mu diploma ne bijase od koristi dok je prijateljica sa zavrsenom ekonomijom uspjela ovdje caskom 5 u god (5.) po bolonji, uletila u neku semu i eno je savjetnik neki u opstini, vise nego dobro joj je.

Vazno je dobro razmisliti pri odabiru faxa mada se danas sve to ponovo prestrojava u hodu i rijetko ko cijeli radni vijek radi isti poso/zvanje.
sefket_ramadani

#11 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by sefket_ramadani »

i informatiku. Sve ostalo je gubljenje vremena i para.
dzeno123

#12 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by dzeno123 »

addem wrote: 09/06/2020 13:40 Ko upise politicke nauke a da mu neko u rodbini nije federalni ministar pa da ga negdje uhljebi taj je totalno poludio. Idi radi nesto ne gubi vrijeme na fakultetu od kojeg neces imati nikakve koristi u zivotu.
Nazalost u pravu si, sigurno da je i do mene, preispitujem i sebe, možda nisam dovoljno kvalitetan za tržište ali jednostavno vrata su nam svugdje zatvorena bez stranacke pozadine. Covjek se razocara, upadne u letargiju jer se u struci ne moze zaposliti i vidim na sebi da jednostavno iz godine u godinu moja vrijednost na tržištu je sve manja i manja. Master sigurnosnih i mirovnih studija, za nadati se da ce biti bolje u skorijoj buducnosti prilikom ulaska u nato ali... Do tada sam vozac da bi prehranio porodicu.
esmasaric

#13 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by esmasaric »

Poznajem par ljudi koji su magistrirali komunikologiju prije dvije godine.

Od njih dvadeset, samo jedna osoba radi u "struci", kao organizator snimanja na jednoj privatnoj televiziji.
Većina radi poslove koji se mogu raditi i bez pet godina studiranja, tipa rad u turističkoj agenciji, recepcija...
Možda ih ima par koji rade po portalima, ali kad shvatiš, taj fakultet se stvarno slabo vrednuje, a većina tih poslova, pogotovo novinarskih, obavljaju ljudi sa završenom književnošću, filozofijom itd.

Tako da je zaključak da se ne isplati čak ni magistrirati na spomenutom fakultetu, jer je budućnost crna.
yuser

#14 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by yuser »

To je fakultet ubleha kako u BiH tako i u EU. Konkretno u Njemackoj je sprdancija da politolozi rade kao taksisti. I ako nadju posao to je nesto mizerno placeno i jedva se uvale na ugovore za stalno, sto je standard za 90% zanimanja za inzinjere, ekonomiste, informaticare.

Tako da se cisto razbijju iluzije tipa "Kad zavrsim ja cu na Zapad". Ni Zapadu ne treba taj kadar. Studirajte nesto sto ima smila kao sto je vec ovdje navedeno.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#15 Re: Fakultet političkih nauka - najzanimljiviji profesori/ce

Post by pici »

fakultet ubleHaskiH nauka... ako ti je babo u stranki pa da uletis ko neki savjetnik il da se bavis politikom i uhljebis se ko skupstinski zastupnik itd... mores i ko analiticar za polikitu...bolje platit privatni fakultet, zaposlit se i otplacivat ga pa zavrsiti za informatiku, inzinjerstvo, medicinu nego lizat dupe u ulici mehmeda spahe da te nedze uvale ko savjetnika na privremeni ugovor...
Post Reply