ako neko ima da ide na FIT u mostaru ili da je zavrsio, molio bi da mi da malo informacija oko upisa i inace kakv je fakultet, na njihovoj stranici nema bas mnogo
PS. koliko sam cuo prijemnog ispita nema uopste
hvala unaprijed
FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
- mousstapha
#2 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
Tacno je da nema prijemnog ispita. Ne znam tacno kakve te informacije intersuju, pa ne znam sta bih ti konkretno rekao.
Na stranici imas file Nastavni plan i program u kojem mozes naci informacije o svakom predmetu.
Iz mog licnog iskustva ti mogu reci da je fakultet dobar. Ispiti nisu lagani i nisu formalnost, odnosno, nemoj da te zavara to sto se upis svake godine placa (prva godina 1500 KM). Programski jezik koji se uci na prvoj godini je C++.
Ako imas jos pitanja slobodno pitaj.
Na stranici imas file Nastavni plan i program u kojem mozes naci informacije o svakom predmetu.
Iz mog licnog iskustva ti mogu reci da je fakultet dobar. Ispiti nisu lagani i nisu formalnost, odnosno, nemoj da te zavara to sto se upis svake godine placa (prva godina 1500 KM). Programski jezik koji se uci na prvoj godini je C++.
-
senex
#3 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
koliko primaju studenata i kakav je princip Distance-Learningmousstapha wrote:Tacno je da nema prijemnog ispita. Ne znam tacno kakve te informacije intersuju, pa ne znam sta bih ti konkretno rekao.
- mousstapha
#4 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
To sa brojem studenata ne treba da te brine. Koliko znam jos nisu nikog odbili zato sto su imali preveliki broj. Mislim da jedino postoji granica za redovan broj studenata, ali sto se tice DL studenata tu sve primaju.
DL studiranje je izvedeno kroz DLWMS sistem na kojem student dobiva materijale iz kojih moze da uci sve ono sto se radi na predavanju. Kada su ispiti u pitanju, neke parcijale odonosno testove mozes raditi od kuce, dok se svi zavrsni rade u pod nadzorom. Zadnjih godina se organizira i polaganje ispita u Sarajevu.
Prijava ispita je online, kontak sa asistentima i profesorima mailom i preko comunity server sistema i maila.
DL studiranje je izvedeno kroz DLWMS sistem na kojem student dobiva materijale iz kojih moze da uci sve ono sto se radi na predavanju. Kada su ispiti u pitanju, neke parcijale odonosno testove mozes raditi od kuce, dok se svi zavrsni rade u pod nadzorom. Zadnjih godina se organizira i polaganje ispita u Sarajevu.
Prijava ispita je online, kontak sa asistentima i profesorima mailom i preko comunity server sistema i maila.
- PeshtA
#5 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
Back in the days, 2003 kad sam ja pohadjao FIT ... bilo je chisto uzimanje para od naivnih studenata i njihovih roditelja, pod izgovorom modernog studiranja, bolonjske deklaracije i slicnih supljaka ... Dok je na ostalim fakultetima upisnina bila 400 maraka FIT je bio 1500 pod izgovorom tog modernizma, a kolicina znanja koju su pruzali bila je jednaka malo vishe expandiranom informatickom kursu. Mnostvo kvazi asistenata od 24 godine, miljenika rahmetli Krkica, frustrirano/degenericnih profesora istjeranih sa inih fakulteta diljem lijepe nashe, kao sto je kvazi-matematicar Jovo Sarovic, koji je istjerivao polaznike sa predavanja zato sto mu nisu donijeli bajramske baklave, Nijaza Bajgorica koji izdaje 12 knjiga u kvartalu, koje su nishta do prepiske iz Info-a i Bug-a, nekih americkih naturaliziranih bosanaca povratnika koji nisu znali prichati bosanski, sto bi maajka reko, zavUAche kad pUIchaju ... koji su drzali predavanja, dicheci se sa diplomom i spikom, jea ja sam zavrshiou finiks juniversiti for aj ti teknolodjis (gdje je imao 3 predmeta, od kojih su 2 neobavezna, i 4 ispita godisnje tipa, a, b, c or all of the above) .....
Ja licno u 2 godine nisam naucio nista ... sto nisam vec znao .... jedino shto je bilo cool, je bratstvo i jedinstvo ... bilo je na faxu raje iz svih dijelova lijepe nashe ... i to extra raje ...
Zivot u Mostaru, skup do testisa, sto je u Tuzli marka, u Mostaru je 3, hercegovci, zemljoposjednici koji iznajmljuju stanove i sobe, cesto znaju nagurat po 4 u jednu sobu i pritome svima naplacivati po 200 KM ...
I sve to bi se moglo progutati, da tada (sada neznam) FIT nije bio neshto shto puni ushi i usta, ali ne i dzep ... Elektrotehnicki fakultet sa univerziteta u Chajnichu bio je priznatiji nego FIT tada, posebnost je bila, prilika kad poslodavcu pocnes objasnjavat, znash bolonjska deklaracija, 3 godine inzinjer, 4 diplomirani ovo ono, i pitanja tipa, pa jel to fakultet ili nije ....
Ja licno u 2 godine nisam naucio nista ... sto nisam vec znao .... jedino shto je bilo cool, je bratstvo i jedinstvo ... bilo je na faxu raje iz svih dijelova lijepe nashe ... i to extra raje ...
Zivot u Mostaru, skup do testisa, sto je u Tuzli marka, u Mostaru je 3, hercegovci, zemljoposjednici koji iznajmljuju stanove i sobe, cesto znaju nagurat po 4 u jednu sobu i pritome svima naplacivati po 200 KM ...
I sve to bi se moglo progutati, da tada (sada neznam) FIT nije bio neshto shto puni ushi i usta, ali ne i dzep ... Elektrotehnicki fakultet sa univerziteta u Chajnichu bio je priznatiji nego FIT tada, posebnost je bila, prilika kad poslodavcu pocnes objasnjavat, znash bolonjska deklaracija, 3 godine inzinjer, 4 diplomirani ovo ono, i pitanja tipa, pa jel to fakultet ili nije ....
- mousstapha
#6 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
Ajajajaj...sta ti ovdje sve nabraja. Mnogo toga mi je zasmetalo u tvom postu, ali najvise nacin na koji elaboriras stvari, ubacujuci mnostvo netacnih informacija i uz to dodas par epiteta za odredjene profesore i asistenete da bi covjek dobio mucninu u stomaku.
Nijaz Bajgoric izdaje 12 knjiga u kvartalu koje nisu nista drugo do prepiska iz Info-a i Bug-a.
Spominjes da si proveo dvije godine na FIT-u, a nisi spomenu da si diplomirao. Vjerovatno i nisi dobio toliko znanja za to vrijeme, ali necemo o tome.
Jovo Sarovic koji je bi bauk profesor zbog svojih degenericnih ideja i postupaka nije vise profesor na FIT-u. Danas je Matematika na FIT-u dobila prilicno drugaciji smijer od onoga kad je Jovo bio tu. Vecina asistenata koji drze vjezbe i predavanja su magistrirali, a ostali su tu blizu da zavrse. Generalno problem FIT-a jeste sa manjkom kadra, ali veliki broj asistenata su kvalitetni predavaci pa se to nekako nadoknadjuje. Dovrsena je i opremljena dodatna zgrada sa nekoliko ucionica, amfiteatrom i sl. U zavrsnoj su fazi prostorije na spratu stare zgrade, gdje bi se trebale nalaziti dvije ucionice sa po 50 racunara i biblioteka.
Sve u svemu kvaliteta nastave na FIT-u je daleko ispred i jednog fakulteta na Univerzitetu "Dzemal Bijedic".
Nijaz Bajgoric izdaje 12 knjiga u kvartalu koje nisu nista drugo do prepiska iz Info-a i Bug-a.
Spominjes da si proveo dvije godine na FIT-u, a nisi spomenu da si diplomirao. Vjerovatno i nisi dobio toliko znanja za to vrijeme, ali necemo o tome.
Jovo Sarovic koji je bi bauk profesor zbog svojih degenericnih ideja i postupaka nije vise profesor na FIT-u. Danas je Matematika na FIT-u dobila prilicno drugaciji smijer od onoga kad je Jovo bio tu. Vecina asistenata koji drze vjezbe i predavanja su magistrirali, a ostali su tu blizu da zavrse. Generalno problem FIT-a jeste sa manjkom kadra, ali veliki broj asistenata su kvalitetni predavaci pa se to nekako nadoknadjuje. Dovrsena je i opremljena dodatna zgrada sa nekoliko ucionica, amfiteatrom i sl. U zavrsnoj su fazi prostorije na spratu stare zgrade, gdje bi se trebale nalaziti dvije ucionice sa po 50 racunara i biblioteka.
Sve u svemu kvaliteta nastave na FIT-u je daleko ispred i jednog fakulteta na Univerzitetu "Dzemal Bijedic".
-
senex
#7 Re: FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
hvala svima na informacijama, puno vise sam cuo dobrih strana fakulteta nego losh, al imam jos malo vrema da se odlucim, pa valjda ce biti pametna odluka...
hvala svima jos jednom
hvala svima jos jednom