Fakturisanje i prefakturisanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
luna09

#1 Fakturisanje i prefakturisanje

Post by luna09 »

Molim Vas hitno mi treba pomoć. Firma se bavi naučnim istraživanjem za ino klijente. Za potrebe istraživanja uvezla je materijal za koii je platila carinu i ostalo. Uslugu istraživanja smo fakturisali bez PDV jer je naručilac ino firma. Sad želim prefakturisati utrošeni materijal, kao i carinu . Kako
high_volume

#2 Re: Fakturisanje i prefakturisanje

Post by high_volume »

luna09 wrote:Molim Vas hitno mi treba pomoć. Firma se bavi naučnim istraživanjem za ino klijente. Za potrebe istraživanja uvezla je materijal za koii je platila carinu i ostalo. Uslugu istraživanja smo fakturisali bez PDV jer je naručilac ino firma.

Sad želim prefakturisati utrošeni materijal, kao i carinu
. Kako
Kome.... na koga ćeš nasloviti novu fakturu? Ako prema kupcu u inostranstvu, sve troškove takođe bez PDV.

Npr. Ako si kupila u inostranstvu materijal za 1.000 KM, platila carinu i PDV, sa troškovima špeditera ukupno 400 KM, sada je taj materijal tvoj, i u vrijednoti je 1.400 KM. Ti ga sada prodaješ ino partneru za 1.400 KM bez PDV.
PRO165

#3 Re: Fakturisanje i prefakturisanje

Post by PRO165 »

Mislim da si u pogledu obračuna PDV-a na uslugu pogriješila jer ako je usluga obavljena na teritoriji BiH onda se obračunava PDV. Mislim, dakle nisam sto posto siguran, ne srećem se sa ovim često u praksi.
Post Reply