Fakturisanje i prefakturisanje
Moderator: anex
-
luna09
#1 Fakturisanje i prefakturisanje
Molim Vas hitno mi treba pomoć. Firma se bavi naučnim istraživanjem za ino klijente. Za potrebe istraživanja uvezla je materijal za koii je platila carinu i ostalo. Uslugu istraživanja smo fakturisali bez PDV jer je naručilac ino firma. Sad želim prefakturisati utrošeni materijal, kao i carinu . Kako
-
high_volume
#2 Re: Fakturisanje i prefakturisanje
Kome.... na koga ćeš nasloviti novu fakturu? Ako prema kupcu u inostranstvu, sve troškove takođe bez PDV.luna09 wrote:Molim Vas hitno mi treba pomoć. Firma se bavi naučnim istraživanjem za ino klijente. Za potrebe istraživanja uvezla je materijal za koii je platila carinu i ostalo. Uslugu istraživanja smo fakturisali bez PDV jer je naručilac ino firma.
Sad želim prefakturisati utrošeni materijal, kao i carinu . Kako
Npr. Ako si kupila u inostranstvu materijal za 1.000 KM, platila carinu i PDV, sa troškovima špeditera ukupno 400 KM, sada je taj materijal tvoj, i u vrijednoti je 1.400 KM. Ti ga sada prodaješ ino partneru za 1.400 KM bez PDV.
-
PRO165
#3 Re: Fakturisanje i prefakturisanje
Mislim da si u pogledu obračuna PDV-a na uslugu pogriješila jer ako je usluga obavljena na teritoriji BiH onda se obračunava PDV. Mislim, dakle nisam sto posto siguran, ne srećem se sa ovim često u praksi.