Fair Trade-banalna pretpostavka
-
Macka u cizmama
#1 Fair Trade-banalna pretpostavka
Nisam bas dobro informisana po ovom pitanju, ali jedna spontana misao:
Kad bi se izvrsio jak lobby da se uspostavi Fair Trade, da se prestane zloupotrebljavati jeftina radna snaga, porasla bi cijena proizvodnje i u tim zemljama. Zar to ne bi bilo korisno i za bogate zemlje, jer bi se samim tim proizvodnja prestala seliti na Istok i nezaposlenost bi opala?
Ovo mi zvuci dosta banalno i znam da there must be a catch, ali ne kuzim gdje? A ako je nema sta sprijecava velike zemlje da malo pritisnu?
Kad bi se izvrsio jak lobby da se uspostavi Fair Trade, da se prestane zloupotrebljavati jeftina radna snaga, porasla bi cijena proizvodnje i u tim zemljama. Zar to ne bi bilo korisno i za bogate zemlje, jer bi se samim tim proizvodnja prestala seliti na Istok i nezaposlenost bi opala?
Ovo mi zvuci dosta banalno i znam da there must be a catch, ali ne kuzim gdje? A ako je nema sta sprijecava velike zemlje da malo pritisnu?
-
Macka u cizmama
OK, ali ne mogu li velike zemlje uticati na male da pocnu postovati ljudska prava, pa da uvedu neke statutory benefits, minimalna placa toliko i toliko, ...? 
- pitt
#4 Re: Fair Trade-banalna pretpostavka
macak,Macka u cizmama wrote:Nisam bas dobro informisana po ovom pitanju, ali jedna spontana misao:
Sa ukidanjem tih stvari opala bi i cijena proizvoda kao i troskovi oko istih. to znaci da bi morale opasti i place zaposlenih u tim kompanijama (ako opada cijena i troskovi moraju sljediti ako firma zeli biti profitabilna, plate uposlenih su jedan od najvecih troskova u svakoj firmi) a to je nocna mora svih zaposlenih....od cistaca pa do direktora. Naravno, manja zarada kompanijama znaci manje poraza drzavi kojoj ti itekako nije u ineteresu jer valja placat onoliku birokratiju.
-
Macka u cizmama
#5 Re: Fair Trade-banalna pretpostavka
Nisam bas shvatila na koje stvari mislis? Ja zapravo jedino mislila na ukidanje dnevnice od jednog eura i slicnih jada u Aziji?pitt wrote:macak,
Sa ukidanjem tih stvari opala bi i cijena proizvoda kao i troskovi oko istih. to znaci da bi morale opasti i place zaposlenih u tim kompanijama (ako opada cijena i troskovi moraju sljediti ako firma zeli biti profitabilna, plate uposlenih su jedan od najvecih troskova u svakoj firmi) a to je nocna mora svih zaposlenih....od cistaca pa do direktora. Naravno, manja zarada kompanijama znaci manje poraza drzavi kojoj ti itekako nije u ineteresu jer valja placat onoliku birokratiju.
Ali citajuci ovo sinulo mi je nesto drugo: povecavanjem plate tim ljudima porasla bi zapravo cijena proizvoda koje mi kupujemo na svijetskom trzistu, zar ne? To bi zapravo bilo sokantno: sa 1euro po danu na 4-5 najmanje po satu, cijene bi otisle u finu stininu, pogotovo kad bi se na to jos procentualno uvelo penziono, socialno, zdravstveno, sve ono sto ti ludi nemaju... Majko mila!
Doduse, tu bi mozda postojala mogucnost smanjenja razlike u placi izmedju vrha i dna hijerarhije, a posto se tu pita bas vrh, vjerovatno zato ne ide...?
- pitt
Upravo tako. Takvo nesto bi bilo protiv principa kapitalizma (po kojima cilj svake firme je da maximizira profit za svoje dionicare). najvise profitiraju oni koje smanje troskove a troskovi se najvise smanje kada prebacis posao koji bi u USA placao $50 po satu u maleziju i placas nekog (vjerovatno i bolje kvalifikovanog) $5 po sedmici. Onda posto si ustedio na platama toliko, malkice oboris cijenu svojih proizvoda i usluga i javnost te u zvijezde kuje... 
-
mačak u čizmama
mačko, to što ti pitaš za ljudska prava...malo sutra
kako da intervenišu kad ih krše i same
kapitalizam zakon jačeg...
nego, samo ljubav može promijeniti svijet
biće bolje...
kako da intervenišu kad ih krše i same
nego, samo ljubav može promijeniti svijet
biće bolje...
- pitt
Macak,mačak u čizmama wrote:mačko, to što ti pitaš za ljudska prava...malo sutra![]()
kako da intervenišu kad ih krše i same![]()
nego, samo ljubav može promijeniti svijet![]()
biće bolje...
u kapitalizmu su ljudska prava ispod profita, rasta kompanije, plata direktora.......
Sto se svijeta tice......mislim da je i za ljubav vise kasno. Nista bez ledenog doba
-
Duh sa sjekirom
Eno gledam i cevapi poskupili na 5KM