Fair Trade-banalna pretpostavka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Macka u cizmama

#1 Fair Trade-banalna pretpostavka

Post by Macka u cizmama »

Nisam bas dobro informisana po ovom pitanju, ali jedna spontana misao:
Kad bi se izvrsio jak lobby da se uspostavi Fair Trade, da se prestane zloupotrebljavati jeftina radna snaga, porasla bi cijena proizvodnje i u tim zemljama. Zar to ne bi bilo korisno i za bogate zemlje, jer bi se samim tim proizvodnja prestala seliti na Istok i nezaposlenost bi opala?

Ovo mi zvuci dosta banalno i znam da there must be a catch, ali ne kuzim gdje? A ako je nema sta sprijecava velike zemlje da malo pritisnu?
winetou

Post by winetou »

Multinacionalne kompanije koje baš i nije briga šta misle države, valjda :-?
Macka u cizmama

OK, ali ne mogu li velike zemlje uticati na male da pocnu postovati ljudska prava, pa da uvedu neke statutory benefits, minimalna placa toliko i toliko, ...? :?
pitt

#4 Re: Fair Trade-banalna pretpostavka

Post by pitt »

Macka u cizmama wrote:Nisam bas dobro informisana po ovom pitanju, ali jedna spontana misao:
Kad bi se izvrsio jak lobby da se uspostavi Fair Trade, da se prestane zloupotrebljavati jeftina radna snaga, porasla bi cijena proizvodnje i u tim zemljama. Zar to ne bi bilo korisno i za bogate zemlje, jer bi se samim tim proizvodnja prestala seliti na Istok i nezaposlenost bi opala?

Ovo mi zvuci dosta banalno i znam da there must be a catch, ali ne kuzim gdje? A ako je nema sta sprijecava velike zemlje da malo pritisnu?
macak,
Sa ukidanjem tih stvari opala bi i cijena proizvoda kao i troskovi oko istih. to znaci da bi morale opasti i place zaposlenih u tim kompanijama (ako opada cijena i troskovi moraju sljediti ako firma zeli biti profitabilna, plate uposlenih su jedan od najvecih troskova u svakoj firmi) a to je nocna mora svih zaposlenih....od cistaca pa do direktora. Naravno, manja zarada kompanijama znaci manje poraza drzavi kojoj ti itekako nije u ineteresu jer valja placat onoliku birokratiju.
Macka u cizmama

#5 Re: Fair Trade-banalna pretpostavka

pitt wrote:macak,
Sa ukidanjem tih stvari opala bi i cijena proizvoda kao i troskovi oko istih. to znaci da bi morale opasti i place zaposlenih u tim kompanijama (ako opada cijena i troskovi moraju sljediti ako firma zeli biti profitabilna, plate uposlenih su jedan od najvecih troskova u svakoj firmi) a to je nocna mora svih zaposlenih....od cistaca pa do direktora. Naravno, manja zarada kompanijama znaci manje poraza drzavi kojoj ti itekako nije u ineteresu jer valja placat onoliku birokratiju.
Nisam bas shvatila na koje stvari mislis? Ja zapravo jedino mislila na ukidanje dnevnice od jednog eura i slicnih jada u Aziji?

Ali citajuci ovo sinulo mi je nesto drugo: povecavanjem plate tim ljudima porasla bi zapravo cijena proizvoda koje mi kupujemo na svijetskom trzistu, zar ne? To bi zapravo bilo sokantno: sa 1euro po danu na 4-5 najmanje po satu, cijene bi otisle u finu stininu, pogotovo kad bi se na to jos procentualno uvelo penziono, socialno, zdravstveno, sve ono sto ti ludi nemaju... Majko mila!

Doduse, tu bi mozda postojala mogucnost smanjenja razlike u placi izmedju vrha i dna hijerarhije, a posto se tu pita bas vrh, vjerovatno zato ne ide...?
pitt

Post by pitt »

Upravo tako. Takvo nesto bi bilo protiv principa kapitalizma (po kojima cilj svake firme je da maximizira profit za svoje dionicare). najvise profitiraju oni koje smanje troskove a troskovi se najvise smanje kada prebacis posao koji bi u USA placao $50 po satu u maleziju i placas nekog (vjerovatno i bolje kvalifikovanog) $5 po sedmici. Onda posto si ustedio na platama toliko, malkice oboris cijenu svojih proizvoda i usluga i javnost te u zvijezde kuje... :D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

mačko, to što ti pitaš za ljudska prava...malo sutra :(
kako da intervenišu kad ih krše i same :oops:
kapitalizam zakon jačeg...

nego, samo ljubav može promijeniti svijet :wink:

biće bolje... :)
pitt

Post by pitt »

mačak u čizmama wrote:mačko, to što ti pitaš za ljudska prava...malo sutra :(
kako da intervenišu kad ih krše i same :oops:
kapitalizam zakon jačeg...

nego, samo ljubav može promijeniti svijet :wink:

biće bolje... :)
Macak,
u kapitalizmu su ljudska prava ispod profita, rasta kompanije, plata direktora.......
Sto se svijeta tice......mislim da je i za ljubav vise kasno. Nista bez ledenog doba :D:D
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Eno gledam i cevapi poskupili na 5KM :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:

:-)
mačak u čizmama

onda uzmi peticu ili namaži sebi :)
pitt

Post by pitt »

Nenooooo......pokajmaci mi malo ajrokrema :D:D:D
mačak u čizmama