Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Moderator: O'zoneUser avatar
Hajlac
Posts: 3718
Joined: 15/02/2012 15:08
Location: Chris Hedges!

#1302 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Hajlac » 16/05/2020 12:06

Ovaj uvezani KRIMOS Kadrija seljacina ("Đe sam", "TI Senade"...), po naglasku jos jedan od privrednih (ratno-)profiterskih sandzaklija(Jusufranic i kompletan GRAS itd. dug je spisak...) u sinocnjem FACE TV intervjuu pred kamerama i citavom javnoscu BEZOCNO LAZE pokazujuci na grafikonu na "vrhunac pandemije" na datum 07.5.2020. dok je pricao o datumu kad je ugovor s Fikrom Malinom potpisan odnosno 03.4.2020. :lol:

Image

Kaze "BAŠ taj dan(na datum potpisivanja ugovora - 03.4.) najgore je u Bosni i Hercegovini", u pokusaju da opravda "smrtnu HITNOST" odnosno izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama :-) :-) :-) :-)

UNOSNI POSLOVI ADVOKATA KADRIJE KOLIĆA: Uposlenik KM Tradea uređuje i nadzire stranicu firme Patrio!

Mnogo je slučajnosti u “čudesnom svijetu biznisa” koji se oslanjaju na budžetski novac raznih institucija u Bosni i Hercegovini. Tako je i sa poslovima Kadrije Kolića, aktuelnog branitelja direktora FUCZ Fahrudina Solaka

https://zurnal.info/novost/23074/uposle ... rme-patrio


Luca40
Posts: 21
Joined: 24/11/2019 13:08

#1304 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Luca40 » 17/05/2020 09:06

Pa vidite koliko je uzeo para samo po službenoj dužnosti: https://www.cin.ba/advokati/advokati.php?advokat=13613, a na nabavkama za Vladu Federacije se spominje cifra od 30 miliona KM!!!

A tek ovaj biser: https://www.cin.ba/advokati/advokati.php?advokat=70, pa neka me neko ubijedi da sudije, tužioci i on nisu u sprezi. Sudija dobije slučaj, dodijeli ga taldžiji tužiocu , ovaj sastavi optužnicu tako da je Omar na zicer obori i naravno da njega svaki kriminalac traži kad zna da će ga ovaj sigurno izaditi iz zatvora.

Ci-Nick
Posts: 3394
Joined: 15/03/2015 17:38

#1305 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Ci-Nick » 17/05/2020 09:50

muha_sa wrote:
17/05/2020 08:46
Samo se potvrđuje,.. da svaka država ima mafiju,.. a samo naša mafija ima svoju državu.
Pljačkanje u ratu, pljačkanje u poslijeratnoj obnovi, pljačkanje kroz privatizaciju, pljačkanje kroz javne nabavke, pljačkanje na sve moguće načine.
Ugrubo sve skupa u posljednjih 25 godina preko 50 milijardi narodnog novca je završilo u privatnim džepovima pa kad se tome doda višak uhljeba i njihovo izdržavanje dolazimo do brojke od 70 do 80 milijardi ili iznosa od 20 hiljada KM po glavi stanovnika.
Da stvar bude jasnija, javna potrošnja jede više od pola BDP-a u brojkama izraženo preko 200 milijardi KM u posljednjih 25 godina.
Dakle trećina novca je pokradena.

User avatar
Hajlac
Posts: 3718
Joined: 15/02/2012 15:08
Location: Chris Hedges!

#1306 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Hajlac » 17/05/2020 12:12

Polako ali zasigurno postaje sve jasnije na koji nacin je isla ova KATASTROFA od nabavke i bacanja ogromnih 10,5 miliona KM nasih para :!:

1) Ured Novalicevog kabineta, na celu sa (pravnikom po struci) Ganibegovicem + direktno podredjenim Solakom iz FUCZ ujedno sefom Kriznog staba, jos krajem MARTA mjeseca izignorisao puno bolje/kvalitetnije ponude za iste pare tj. DO MAX 70.000KM/kom :!: (koje bi manje vise za istih onih oko 4 sedmice dostavili 80 :!: respiratora, za koliko je na kraju i Fikret poljoprivrednik - 3.4. do 27.4. dostavio ono smece)

2) BEZ angazovanja po brzom postupku BILO KAKVIH STRUCNJAKA, bilo iz privatnog sektora (imamo firmu koja vrsi odrzavanje i atestiranje medicinske opreme, imamo barem 4-5 firmi u BiH koje se bave uvozom takve sofisticirane i skupocjene opreme pa samim tim ZNAJU PROCIJENITI I USPOREDITI KVALITET onih koje je Ganibegovic u emailu slao Peharu tj. Zavodu ja javno zdravstvo(Shangrila 510S, ACM812A - oboje SMECE i puuuuno kvalitetniji Prunus Boaray 3000D!!!
http://en.prunusmedical.com/list/post/708286/

Image
Image

Image

3) kaze advokat Kolic "Solak nije radio napamet". Pa kako nije radio napamet kad iz ZJZ, barem po Kolicu, nisu odabrali od Ganibegovicevih:
a) Shangrila 510S - SMECE
b) ACM812A - SMECE ili
c) Prunus Boaray 3000D - kvalitetan, JEDINI SA CE CERTIFIKATOM
Onda mu je ocito Ganibegovic u svojstvu Ureda Premijera "sugerisao" a) / b) SMECE preko Fikre poljoprivrednika.

4) Dalje, Fikro dobio info da je po jednom respiratoru izdvojeno/predvidjeno potrositi do 100.000 KM naseg novca i oportuni mali "poduzetnik" skontao - moRe ovaj od realne vrijednosti 5000$ uvalit za >70.000 KM, iako i sama cijena govori da je to IGRANJE SA ZIVOTIMA PACIJENATA :!: Crnogorci Djukanovicevi mafijasi/kartel trgovine medicinske opreme ga jos dobro zajebali sa napuhivanjem cijene tj. vjerovatno i on i oni se dogovorno "UGRADILI" taman do, od strane Vlade FBiH, predvidjene cijene do 100.000KM po komadu s PDV-om.

Ali sta jedan pravnik (Ganibegovic) ili bivsi PORTIR Solak ili jedan rijaliti "zvijezda" sleš novinarcic zna o medicinskoj opremi i OZBILJNOSTI POSLJEDICA takvog šarlatanskog ODLUČIVANJA!!!

Proces zataskvanja AFERE i kriminalnog odlucivanja odgovornih osoba te bacanja nasih para vidimo kroz:

1) svjedocenje jednog od forumasa da su u Hrasnom na parkingu odmah po izbijanju afere vidjeni Mehmedagic Osmica (OSA BiH), + Asim Sarajlic (bil hajr, prvi do don-Bakira šahiste velemajstora) + Fikret Hodzic poljoprivrednik

2) fofografijom zabiljezen sastanak suprotnih strana u postupku Ganibegovica (Ured Premijera FBiH) + Kolica, advokata Solaka(ujedno i upetljanog u nabavku medicinske opreme i materijala za FUCZ preko svojih privatnih firmi) + Solaka, FUCZ+Krizni stab.

3)...


Ci-Nick
Posts: 3394
Joined: 15/03/2015 17:38

#1308 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Ci-Nick » 17/05/2020 19:07

Ima tu materijala za hapšenje i to ne samo Solaka nego i advokata Kolića i još mnogih u lancu.
Meni je u ovom slučaju Fikret nebitan, on je samo poslužio kao alat za realizaciju "projekta".
Lopovluk je najlakše dokazati na ugovorima sa ovom firmom Patrio.
Firma koja nema nikakvog prometa dok se ne otvori "radilište".
Od koga su i po kojoj cijeni nabavili robu koju su prodali CZ i gdje je novac od zarade. Je li već izvučena gotovina sa računa.
Ako tužilaštvo ozbiljno želi da ne zajebe slučaj, nema tog sudije koji bi mogao donijeti oslobađajuću presudu.

User avatar
Hajlac
Posts: 3718
Joined: 15/02/2012 15:08
Location: Chris Hedges!

#1309 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Hajlac » 18/05/2020 00:08

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je na sjednici održanoj 13. maja razmatrala Informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite(FUCZ) u periodu stanja nesreće u FBiH od 16.03.2020. godine i Izvještaj o postupku nabavki od 16. 03.2020. godine. S tim u vezi v.d. direktora FUCZ-a do sutra mora odgovoriti na ključna pitanja.
Na spomenutoj sjednici vršilac dužnosti direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović nije dao odgovre na ključna pitanja pod izgovorom da je tek dan ranije imenovan na tu funkciju poslije suspenzije Fahrudina Solaka. Stoga je Kadribegović dobio rok da do kraja radnog dana 18. maja odgovori na ključna pitanja u vezi rada FUCZ-a i javnih nabavki u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH.

Članovi Komisije za sigurnost tražili su odgovore na slijedeća pitanja:

Ko je pisao specifikaciju za respiratore? Da li je FUCZ znao da firma nije na spisku ovlaštenih za uvoz medicinske opreme u trenutku sklapanja obligacionog odnosa? Da li ste kontaktirali sve firme koje su ovlaštene? Da li ima aneks ugovora?

Zašto je došlo do promjene u samom stožeru FUCZ-a? Ko je potpisao Odluku o nabavci sredstava u ime ministrice Milićević, a nije potpis ministrice, kao i
gospodina Solaka? Kako je došlo do toga da je FUCZ postala služba za javne nabavke umjesto Vlade FBiH i svih resornih ministarstava? Zašto postoji veliki broj posrednika i da li je Vlada FBiH mogla direktno naručiti svu ovu opremu?

Koji su respiratori i broj respiratora traženi od kriznog štaba zdravstva. Koji su tipovi respiratora naručeni, a koji su stigli u FBiH. Šta sad kad je novac potrošen, a može se desiti nova prirodna nepogoda?

Članovi komisije traže odgovore i na slijedeća pitanja u vezi nabavke respiratora:

Postoji li pismena odluka, akt Vlade FBiH kojim se daje ovlaštenje FUCZ-u za nabavku respiratora, ko je potpisao? Postoji li odluka Vlade FBiH kojim ona avansno uplaćuje 10,5 miliona KM ovoj firmi? Ko je pravio specifikaciju i zašto je ista više puta mijenjana? Otkud tolika cijena? Ako nije ispoštovana isporuka do 15.04.2020. godine zašto nije raskinut ugovor? Da li je odobren produžetak roka isporuke od FUCZ-a za koji period i pod kojim uslovima i zbog čega je to urađeno ako se pozvalo na hitnost?

Šta je FUCZ zaprimio od ponuda, na koji način je to analizirano i kako su potrošeni novci građana FBiH? Da li je odlukom Vlade FBiH bila limitirana marža za zaštitne maske i rukavice?

Federalna uprava civilne zaštite je od 16. marta do kraja aprila potrošila ukupno 23 miliona KM na javne nabavke, a osim respiratora postoji još nekoliko sumnjivih nabavki ostaleopreme, poput maski, zaštitnih odijela i slično. Naročito je sumnjivo sklapanje poslova sa firmama koje se do sad anisu bavile sličnom djelatnošću, ili nisu imale prihoda prethodnih godina, kao što jeslučaj s firmom Patrio iz Visokog, s kojom je FUCZ sklopio više od dva miliona KM vrijedne poslove, iako ta firma nema prihoda za 2019. niti se zna broj zaposlenih i prethodna iskustva.

Komisija čeka odgovore od FUCZ-a i na slijedeća pitanja:

Na osnovu čega ste stavljali cijene na ove količine, da li temeljem ponuda koje
ste prethodno dobili ili ste proizvoljno računali, pa se to kao slučajno dogodilo
da se podudari sa onim kada ste nabavljali? Ko je u FUCZ-u procjenjivao vrijednost roba koje su nabavljane i na osnovu kojih informacija?

Kako ste dolazili do odluka o nabavci koje ste predložili Štabu koji ih je usvajao?
Zašto FUCZ nije tražio ponude od firmi koje su kompentente i ovlaštene da se
bave prometovanjem medicinskih sredstava? Zašto FUCZ protivno zabrani povećanja cijena medicinskih sredstava nije reagovao na objavljene spiskove privrednih subjekata koji su uvećavali iste i time direktno ostvarivali profit?

Ukoliko vršilac dužnosti direkotra FUCZ-a Mustafa Kadribegović odgovori na ova pitanja mnogi detalji iz cijelog procesa FUCZ-ovih nabavki će biti jasniji, ali i sam postupak nabavke respirtora.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /200517052

User avatar
Matzan
Posts: 6868
Joined: 16/01/2015 13:25

#1310 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Matzan » 18/05/2020 02:54

Hajlac wrote:
17/05/2020 12:12
Polako ali zasigurno postaje sve jasnije na koji nacin je isla ova KATASTROFA od nabavke i bacanja ogromnih 10,5 miliona KM nasih para :!:

1) Ured Novalicevog kabineta, na celu sa (pravnikom po struci) Ganibegovicem + direktno podredjenim Solakom iz FUCZ ujedno sefom Kriznog staba, jos krajem MARTA mjeseca izignorisao puno bolje/kvalitetnije ponude za iste pare tj. DO MAX 70.000KM/kom :!: (koje bi manje vise za istih onih oko 4 sedmice dostavili 80 :!: respiratora, za koliko je na kraju i Fikret poljoprivrednik - 3.4. do 27.4. dostavio ono smece)

2) BEZ angazovanja po brzom postupku BILO KAKVIH STRUCNJAKA, bilo iz privatnog sektora (imamo firmu koja vrsi odrzavanje i atestiranje medicinske opreme, imamo barem 4-5 firmi u BiH koje se bave uvozom takve sofisticirane i skupocjene opreme pa samim tim ZNAJU PROCIJENITI I USPOREDITI KVALITET onih koje je Ganibegovic u emailu slao Peharu tj. Zavodu ja javno zdravstvo(Shangrila 510S, ACM812A - oboje SMECE i puuuuno kvalitetniji Prunus Boaray 3000D!!!
http://en.prunusmedical.com/list/post/708286/

Image
Image

Image

3) kaze advokat Kolic "Solak nije radio napamet". Pa kako nije radio napamet kad iz ZJZ, barem po Kolicu, nisu odabrali od Ganibegovicevih:
a) Shangrila 510S - SMECE
b) ACM812A - SMECE ili
c) Prunus Boaray 3000D - kvalitetan, JEDINI SA CE CERTIFIKATOM
Onda mu je ocito Ganibegovic u svojstvu Ureda Premijera "sugerisao" a) / b) SMECE preko Fikre poljoprivrednika.

4) Dalje, Fikro dobio info da je po jednom respiratoru izdvojeno/predvidjeno potrositi do 100.000 KM naseg novca i oportuni mali "poduzetnik" skontao - moRe ovaj od realne vrijednosti 5000$ uvalit za >70.000 KM, iako i sama cijena govori da je to IGRANJE SA ZIVOTIMA PACIJENATA :!: Crnogorci Djukanovicevi mafijasi/kartel trgovine medicinske opreme ga jos dobro zajebali sa napuhivanjem cijene tj. vjerovatno i on i oni se dogovorno "UGRADILI" taman do, od strane Vlade FBiH, predvidjene cijene do 100.000KM po komadu s PDV-om.

Ali sta jedan pravnik (Ganibegovic) ili bivsi PORTIR Solak ili jedan rijaliti "zvijezda" sleš novinarcic zna o medicinskoj opremi i OZBILJNOSTI POSLJEDICA takvog šarlatanskog ODLUČIVANJA!!!

Proces zataskvanja AFERE i kriminalnog odlucivanja odgovornih osoba te bacanja nasih para vidimo kroz:

1) svjedocenje jednog od forumasa da su u Hrasnom na parkingu odmah po izbijanju afere vidjeni Mehmedagic Osmica (OSA BiH), + Asim Sarajlic (bil hajr, prvi do don-Bakira šahiste velemajstora) + Fikret Hodzic poljoprivrednik

2) fofografijom zabiljezen sastanak suprotnih strana u postupku Ganibegovica (Ured Premijera FBiH) + Kolica, advokata Solaka(ujedno i upetljanog u nabavku medicinske opreme i materijala za FUCZ preko svojih privatnih firmi) + Solaka, FUCZ+Krizni stab.

3)...
Najjači dokaz dosad.
Slučaj riješen.
:lol: :lol: :lol: :lol:

winpin
Posts: 849
Joined: 16/05/2020 17:08

#1311 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by winpin » 18/05/2020 03:13

Fahrudin Solak je samo jedan od svih stanovnika BiH Ili u prevodu "svi smo mi Fahrudin Solak"! Takva smo nacija da nam je u genima ukrasti, prevariti, slagati, optuziti. Od xxxl komsija koje imam ne vjerujem da ima ijedan koji na neki nacin ne krade od drzave i ne bavi se sumnjivim poslovima. Samo zavisi koju mogucnost ima i koliko moze hapiti. Nije bez razloga ona " ko umije njemu dvije"! Izgubili smo najbitniju odliku DOSTOJANSTVO i POSTENJE i zaronili smo u vode zavisti, pohlepe. Postali smo sljam ljudskog drustva!

Ci-Nick
Posts: 3394
Joined: 15/03/2015 17:38

#1312 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Ci-Nick » 18/05/2020 07:12

winpin wrote:
18/05/2020 03:13
Fahrudin Solak je samo jedan od svih stanovnika BiH Ili u prevodu "svi smo mi Fahrudin Solak"! Takva smo nacija da nam je u genima ukrasti, prevariti, slagati, optuziti. Od xxxl komsija koje imam ne vjerujem da ima ijedan koji na neki nacin ne krade od drzave i ne bavi se sumnjivim poslovima. Samo zavisi koju mogucnost ima i koliko moze hapiti. Nije bez razloga ona " ko umije njemu dvije"! Izgubili smo najbitniju odliku DOSTOJANSTVO i POSTENJE i zaronili smo u vode zavisti, pohlepe. Postali smo sljam ljudskog drustva!
Tako je,..
Dobrih 80% stanovništva bi na mjestu Solaka učinilo isto i to je valjda jedan od razloga što sve ovako prolazi.
Solak je prodao obraz za milione i onaj ko proda glas zbog 200 grama kafe je mnogo gori i nemoralniji.
I na kraju uvijek stignemo do činjenice da imamo vlast kakvu zaslužujemo i ne samo vlast nego i socijalno ekonomsko stanje.

User avatar
TESLA_EDISON
Posts: 4672
Joined: 08/05/2017 19:17

#1313 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by TESLA_EDISON » 18/05/2020 08:51

Malo sam isrtraživao, i zaista je fakt da je ACM respirator jedan od najtraženijih. Sada mi nikako nije jasno ko je to rekao da su neupotrebljivi i na osnovu čega i kakave su reference tog vještaka?

Također, trenutna cijena je nešto veća od 10 mil. sa PDV-om za 100 komda tako da, i u tom aspektu ne vidim ništa sporno.

Ako je istina da je Fikret samo poslao ponudu (jer ko ne bi da je u njegovoj situaciji i da je imao priliku da nabavi respiratore) a ovi prihvatili bez da su druge ponude razmatrali (ako ih je zaista i bilo) onda Fikret je najmanje kriv u svemu ovome ako je uopšte i kriv pravno gledano. Imam osjećaj da sada i FUCZ i Vlada pokušavaju sve da svale na njega jer je sitna riba a oni da se izvuku.

Za ove ostale što se sada javljaju da su slali ponude, što to nisu objavili u momentu kada su dobili odbijenicu a ne kada je afera pokrenuta. Sada su svi pametni i svi su mogli sve a nikoga nije bilo u momentu kada se odlučivalo o tome ko će biti dobavljač.

Naravno, nama nije trebalo ni 20 respiratora a da ne govorim o 100 ali opet za to je kriva Vlada, ZZJZ i FUCZ. Niti jedan dobavljač sa tim nema ništa jer ne određuje dobavljač potrebe jedne države.

drndalo
Posts: 17547
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#1314 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by drndalo » 18/05/2020 09:15

TESLA_EDISON wrote:
18/05/2020 08:51
Malo sam isrtraživao, i zaista je fakt da je ACM respirator jedan od najtraženijih. Sada mi nikako nije jasno ko je to rekao da su neupotrebljivi i na osnovu čega i kakave su reference tog vještaka?

Također, trenutna cijena je nešto veća od 10 mil. sa PDV-om za 100 komda tako da, i u tom aspektu ne vidim ništa sporno.

Ako je istina da je Fikret samo poslao ponudu (jer ko ne bi da je u njegovoj situaciji i da je imao priliku da nabavi respiratore) a ovi prihvatili bez da su druge ponude razmatrali (ako ih je zaista i bilo) onda Fikret je najmanje kriv u svemu ovome ako je uopšte i kriv pravno gledano. Imam osjećaj da sada i FUCZ i Vlada pokušavaju sve da svale na njega jer je sitna riba a oni da se izvuku.

Za ove ostale što se sada javljaju da su slali ponude, što to nisu objavili u momentu kada su dobili odbijenicu a ne kada je afera pokrenuta. Sada su svi pametni i svi su mogli sve a nikoga nije bilo u momentu kada se odlučivalo o tome ko će biti dobavljač.

Naravno, nama nije trebalo ni 20 respiratora a da ne govorim o 100 ali opet za to je kriva Vlada, ZZJZ i FUCZ. Niti jedan dobavljač sa tim nema ništa jer ne određuje dobavljač potrebe jedne države.
ACM?

Mercedes, Fiat? Koji model, s kojim motorom, kojom opremom, kojim rokom isporuke, bojom... Inicijalni ugovor? Na ACM ili na VX?

Reference anesteziologa koji je zaduzen da pokusa da mi spasi zivot kopcanjem na respirator? Mozda Doktor Anesteziolog? Za razliku od Fadila, Fikreta, Fahra...? Hm, kome vise vjerovati kada kaze da ovi modeli nisu primjenjivi u intenzivnoj bolnickoj njezi? FFF ili doktoru kojem je posao da se ako je ikako moguce musterija probudi nakon upotrebe istog? :roll:

sumirprimus
Posts: 46641
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#1315 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by sumirprimus » 18/05/2020 09:19

TESLA_EDISON wrote:
18/05/2020 08:51
Malo sam isrtraživao, i zaista je fakt da je ACM respirator jedan od najtraženijih. Sada mi nikako nije jasno ko je to rekao da su neupotrebljivi i na osnovu čega i kakave su reference tog vještaka?

Također, trenutna cijena je nešto veća od 10 mil. sa PDV-om za 100 komda tako da, i u tom aspektu ne vidim ništa sporno.

Ako je istina da je Fikret samo poslao ponudu (jer ko ne bi da je u njegovoj situaciji i da je imao priliku da nabavi respiratore) a ovi prihvatili bez da su druge ponude razmatrali (ako ih je zaista i bilo) onda Fikret je najmanje kriv u svemu ovome ako je uopšte i kriv pravno gledano. Imam osjećaj da sada i FUCZ i Vlada pokušavaju sve da svale na njega jer je sitna riba a oni da se izvuku.

Za ove ostale što se sada javljaju da su slali ponude, što to nisu objavili u momentu kada su dobili odbijenicu a ne kada je afera pokrenuta. Sada su svi pametni i svi su mogli sve a nikoga nije bilo u momentu kada se odlučivalo o tome ko će biti dobavljač.

Naravno, nama nije trebalo ni 20 respiratora a da ne govorim o 100 ali opet za to je kriva Vlada, ZZJZ i FUCZ. Niti jedan dobavljač sa tim nema ništa jer ne određuje dobavljač potrebe jedne države.
kako to da bassve ovi bliski sda poslali ponude,i znali da ovi nabavljaju a bez javnog poziva i slicno? od testova, preko maski do respiratora? klimava prica skroz.
i onda oni sposobni i snalazljivi ,a firme koje se time bave nisu .
znaci to sto vrijedi ljudi u ovoj oblasti, i sto rade sa ovim respiratorima kazu da ne valjaju. i svi spominju njemacke dregere.pa posle njih jos par tipova respiratora. koje bi trebalo nabavit. bujrum poslje vjestacenja ko smije nek se nakaci na iste.
lijepo je rekao direktor tz ukc, da u tom momentu nista nije hti kupit, jer sve sto valja zauzeto je i nestalo.

sumirprimus
Posts: 46641
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#1316 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by sumirprimus » 18/05/2020 09:20

i kad vec istrazujete istrazite onda i zasto fikro i slicni ko onaj kubikus nisu smjeli biti uopste u prici oko ovih nabavki.

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109731
Joined: 14/08/2009 14:51

#1317 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Tomahawk11 » 18/05/2020 09:25

Kad će onih 20 što nisu mogli stati u prvu turu?

sumirprimus
Posts: 46641
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#1318 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by sumirprimus » 18/05/2020 09:30

kad ih dovuce flaj bosna onim humanitarnim letom :lol:


beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :lol:

CikCikCikPogodi
Posts: 2413
Joined: 29/01/2020 08:39

#1319 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by CikCikCikPogodi » 18/05/2020 09:31

Tomahawk11 wrote:
18/05/2020 09:25
Kad će onih 20 što nisu mogli stati u prvu turu?
E ti 20 su specijalni mogu sigurno pet ljudi odjednom odrzavati na zivotu, zato se ceka.

Ci-Nick
Posts: 3394
Joined: 15/03/2015 17:38

#1320 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Ci-Nick » 18/05/2020 09:37

Koliko se ja razumijem u tehniku, a tehničke sam struke, ovi nabavljeni su za održavanje nastradalog ili pacijenta u transportu a tu se radi o ventilaciji koja traje sat, dva ili kraće.
Ti uređaji nemaju praćenje svih potrebnih parametara pacijenta jer nisu namjenjeni za dugotrajnu kliničku ventilaciju.
Vjerovatno se mogu nadograditi softverski i opremiti dodatnom opremom pa da zadovoljavaju potrebe dugotrajne ventilacije.
Čini mi da reče ovaj ansteziolog da monitori ili displeji potrebni za praćenje koštaju 20.000 KM po uređaju.
Dakle kupljena je bukvalno rečeno osnovna pumpa lošeg proizvođača po cijeni odlično opremljenog uređaja vrhunskog proizvođača kao što je Draeger.
Kupljeno je 25 kg plastike za 100.000 KM.


User avatar
piupiu
Posts: 13351
Joined: 05/01/2008 05:08

#1322 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by piupiu » 18/05/2020 21:11

"Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helać gostovala je u Danu uživo na N1 gdje je pojasnila kako je došla u posjed dokumenta koji dokazuje da je advokat Fahrudina Solaka prodao automobil MUP-u KS i to za milion KM."


Behem0th
Posts: 188
Joined: 11/05/2020 19:45

#1323 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Behem0th » 18/05/2020 21:14

sad će ti reći šta će ona ba vid joj glave :run:
ne zna Arijana da je to avto Elon napravio samo za Solaka
Last edited by Behem0th on 18/05/2020 21:19, edited 1 time in total.

laik1981
Posts: 3601
Joined: 05/12/2012 13:04

#1324 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by laik1981 » 18/05/2020 21:17

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /200518135

To je ovo.. Zato je i ponisten posao jer su trenutno sve oci uprte u javne nabavke..

Garant je ozbiljni advokat Kolic probao uvaliti ovako nesto za milion marki
https://tictrucks.en.made-in-china.com/ ... ruck-.html

User avatar
Blixen
Posts: 1532
Joined: 11/02/2019 14:28
Location: Skupština je izabrala predsjednika Cerića koji će u klub uložiti vizije

#1325 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite

Post by Blixen » 19/05/2020 11:26

piupiu wrote:
18/05/2020 21:11
"Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helać gostovala je u Danu uživo na N1 gdje je pojasnila kako je došla u posjed dokumenta koji dokazuje da je advokat Fahrudina Solaka prodao automobil MUP-u KS i to za milion KM."

nije auto nego borno oklopno vozilo :D

ne branim solaka
zelim mu suknjicu u Zenici :D :D :D

Post Reply