FAFA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ForzaZeljo

#1 FAFA

Post by ForzaZeljo »

FAFAFAFAFA
Last edited by ForzaZeljo on 16/07/2015 16:47, edited 3 times in total.
ForzaZeljo

#2 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

Fulio sam podforum, izvinite i hvala moderatoru koji je premjestio temu :)
friskyoreo

#3 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by friskyoreo »

WTF is pljuskavice? :roll:
Kal El

#4 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by Kal El »

friskyoreo wrote:WTF is pljuskavice? :roll:
Ospice jel?
friskyoreo

#5 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by friskyoreo »

Kal El wrote:
Ospice jel?
Pojma nemam, ja mislio pljEskavice u starijoj dobi kad vidjeh temu, zato se i ukljuci... Za veceru imao pljeskavice, pa me presjece... :lol:
al_akhisari

#6 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by al_akhisari »

:lol: isto se upitah kad sam vidio temu
ForzaZeljo

#7 Re: Pljuskavice u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

friskyoreo wrote:
Kal El wrote:
Ospice jel?
Pojma nemam, ja mislio pljEskavice u starijoj dobi kad vidjeh temu, zato se i ukljuci... Za veceru imao pljeskavice, pa me presjece... :lol:
ahahahhaahhaahhaha

evo ispravio, stari izraz :D
friskyoreo

#8 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by friskyoreo »

Pa tako reci....
Uglavnom, koliko se sjecam, nemoj se kupat dok ne prodje, i ako se ceskas i odgulis ono, ostane ti oziljak. :D
A sad ionako imas vremena na pretek, pa mozes komotno svaku tackicu ganjat i mazat pojedinacno.... :D
Brz oporavak ti zelim. :wink:
Kal El

#9 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by Kal El »

ja sam se cesao kad sam imao ospice..ostali su mi ozuljci na onoj stvar :lol:

(bio sam djete)
JanuaryJones

#10 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by JanuaryJones »

Jesi li dobio ospice-morbile ili pljuskavice-varičela zoster?
Ospice (morbili, male boginje) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila iz porodice paramiksovirusa.
Pljuskavice, vodene kozice ili varičele izrazito su zarazna bolest specifična za dječju dob, uzrokovana primarnom infekcijom varicella-zoster virusom (VZV) iz porodice herpesvirusa.
ForzaZeljo

#11 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

JanuaryJones wrote:Jesi li dobio ospice-morbile ili pljuskavice-varičela zoster?
Ospice (morbili, male boginje) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila iz porodice paramiksovirusa.
Pljuskavice, vodene kozice ili varičele izrazito su zarazna bolest specifična za dječju dob, uzrokovana primarnom infekcijom varicella-zoster virusom (VZV) iz porodice herpesvirusa.
varičele
JanuaryJones

#12 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by JanuaryJones »

Moraćeš opet prepraviti naslov, tj. vratiti na pljuskavice. Moraš odmarati, ne dolaziti u kontakt sa ljudima (pogotovo sa trudnicama), mazati kremom - nema veze što se skida, i čekati da prođe. Gledaj filmove, kakvu knjigu pročitaj ;)
JanuaryJones

#13 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by JanuaryJones »

Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu ;)
ForzaZeljo

#14 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

JanuaryJones wrote:Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu ;)
buraz mi ih je bolovao 2 3 sedmice prije mene i znam da je i on dobio taj neki puder ali ga je bilo jako puno te je mogao da ih tacka sve redom, ja sam bukvalno za 2 mazanja potrosio ove moje kreme, jako malo mi je jos ostalo.

mazacu nije problem, ali mislim da se s ovom kremom nije potrebno tackati, jer je hermovir namijenjen za herpese i nanosi se neki lagani sloj koliko sam shvatio...ali opet nadam se da nece biti nikakvi problema i ako ne budem mazao neke dijelove a ne budem ih cesao gulio etc...

najvaznije mi je samo da nista ne ostane po zavrsetku posto mi ovo izgleda fuj :D
JanuaryJones

#15 Re: Ospice u starijoj dobi

Post by JanuaryJones »

ForzaZeljo wrote:
JanuaryJones wrote:Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu ;)
buraz mi ih je bolovao 2 3 sedmice prije mene i znam da je i on dobio taj neki puder ali ga je bilo jako puno te je mogao da ih tacka sve redom, ja sam bukvalno za 2 mazanja potrosio ove moje kreme, jako malo mi je jos ostalo.

mazacu nije problem, ali mislim da se s ovom kremom nije potrebno tackati, jer je hermovir namijenjen za herpese i nanosi se neki lagani sloj koliko sam shvatio...ali opet nadam se da nece biti nikakvi problema i ako ne budem mazao neke dijelove a ne budem ih cesao gulio etc...

najvaznije mi je samo da nista ne ostane po zavrsetku posto mi ovo izgleda fuj :D
Kupi i ti taj puder pa namaži prije spavanja. Sretno.
insomnia78

#16 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by insomnia78 »

Za to vrijeme pogledaj "Variola vera" sa Šerbedžijom :lol: :lol:
"Od svih onih koji su se borili protiv nje u ondasnjoj vojnoj bolnici jedini sam ja osto ziv, kljakav ali ziv"
bubi_mama

#17 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by bubi_mama »

Iz licnog iskustva pazi se dobro, prati temperaturu i ako je ne uspijes je skinuti javljaj se odmah doktoru. Moj brat ih je dobio negdje bas u toj dobi kao i ti, imao je veliki osip i zaglavio bolnice 7 dana. Kupi i puder kremu imaljackaj stavljaj, sklanjaj se od sunca i vrucine, puno tecnosti pij. I naravno izolcija stroga.
ForzaZeljo

#18 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

bubi_mama wrote:Iz licnog iskustva pazi se dobro, prati temperaturu i ako je ne uspijes je skinuti javljaj se odmah doktoru. Moj brat ih je dobio negdje bas u toj dobi kao i ti, imao je veliki osip i zaglavio bolnice 7 dana. Kupi i puder kremu imaljackaj stavljaj, sklanjaj se od sunca i vrucine, puno tecnosti pij. I naravno izolcija stroga.

Juce me skroz malo svrbilo, danas uzasno bas, nepodnosljivo, evo sjebajem se...

mazao opet malo kremu, preletio cist, zamracio sobu otvorio prozor...vodu pijem :D

e sto se temperature tice, u zadnja 3 4 dana dobijem je pred vecer i ujutro se obicno probudim sav mokar i vreo...pijem i tablete neke za temperaturu pa valjda ce proci dobro sve...

izdrzat cu opet necu se cesati i sve nekako, samo opet kazem da ne ostane nista posto imam fobiju od bilo kakvih tackica po tijelu, stvarno mi je odvratno :D
shmizlica

#19 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by shmizlica »

varičele su tu najlakši oblik tih ''dječijih'' zaraznih tako da osim što je ružno i nervira ne bi trebalo biti problema :D ja sam ih dobila s 32 :D blaga temperatura i osip :-) dosadan do bola :D koliko se sjećam dali mi neku kremu ko kreč :D da tačkam te čvibe.... i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu :cry:
ForzaZeljo

#20 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

shmizlica wrote:varičele su tu najlakši oblik tih ''dječijih'' zaraznih tako da osim što je ružno i nervira ne bi trebalo biti problema :D ja sam ih dobila s 32 :D blaga temperatura i osip :-) dosadan do bola :D koliko se sjećam dali mi neku kremu ko kreč :D da tačkam te čvibe.... i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu :cry:
ne diram ih uopste, jedino kada ih mazem dotaknem prstom al operem ruke prije toga...

i kad sjedim, lezim, jebiga valjda ne smeta sto su tada stisnute o stolicu ove ledjne :D
shmizlica

#21 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by shmizlica »

ja ih fasovala ljeti, bilo vruće ko vrag, još dok nisam skontala šta je umijem se :-) tako mi se ove na licu inficirale i hebaji ga....mislim da su meni rekli da kremu mažem onim štapićima za uši...uglavnom ne kvasi i diraj što manje i biće ok :)
friskyoreo

#22 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by friskyoreo »

Ma to je jos i podnosljivo, nema gore bolesti od onog "crvenog vjetra". Ne znam koji je medicinski naziv za to. Temperatura 40, koza crvena, spaljena, ne znas za sebe. I tako 7 dana u transu. Ne dao Bog nikome....
ćiribiribela

#23 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by ćiribiribela »

shmizlica wrote: i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu :cry:
Image

Ja sam ih imala dok sam isla u osnovnu skolu, ostao mi samo jedan oziljak na nozi. :D
ForzaZeljo

#24 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by ForzaZeljo »

shmizlica wrote:ja ih fasovala ljeti, bilo vruće ko vrag, još dok nisam skontala šta je umijem se :-) tako mi se ove na licu inficirale i hebaji ga....mislim da su meni rekli da kremu mažem onim štapićima za uši...uglavnom ne kvasi i diraj što manje i biće ok :)
ja sam se mamlaz okupao, dobio ih na poslu, iskocile mi po čelu 3 4 i tu noć se okupam, ujutro ustao sav tackast :D
shmizlica

#25 Re: Varičele u starijoj dobi

Post by shmizlica »

preživjet ćeš :mrgreen:
Post Reply