FAFA
Moderator: anex
- ForzaZeljo
- ForzaZeljo
#2 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
Fulio sam podforum, izvinite i hvala moderatoru koji je premjestio temu 
- friskyoreo
#3 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
WTF is pljuskavice? 
- Kal El
#4 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
Ospice jel?friskyoreo wrote:WTF is pljuskavice?
- friskyoreo
#5 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
Pojma nemam, ja mislio pljEskavice u starijoj dobi kad vidjeh temu, zato se i ukljuci... Za veceru imao pljeskavice, pa me presjece...Kal El wrote:Ospice jel?friskyoreo wrote:WTF is pljuskavice?
- al_akhisari
#6 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
friskyoreo wrote:WTF is pljuskavice?
- ForzaZeljo
#7 Re: Pljuskavice u starijoj dobi
ahahahhaahhaahhahafriskyoreo wrote:Pojma nemam, ja mislio pljEskavice u starijoj dobi kad vidjeh temu, zato se i ukljuci... Za veceru imao pljeskavice, pa me presjece...Kal El wrote:Ospice jel?friskyoreo wrote:WTF is pljuskavice?
evo ispravio, stari izraz
- friskyoreo
#8 Re: Ospice u starijoj dobi
Pa tako reci....
Uglavnom, koliko se sjecam, nemoj se kupat dok ne prodje, i ako se ceskas i odgulis ono, ostane ti oziljak.
A sad ionako imas vremena na pretek, pa mozes komotno svaku tackicu ganjat i mazat pojedinacno....
Brz oporavak ti zelim.
Uglavnom, koliko se sjecam, nemoj se kupat dok ne prodje, i ako se ceskas i odgulis ono, ostane ti oziljak.
A sad ionako imas vremena na pretek, pa mozes komotno svaku tackicu ganjat i mazat pojedinacno....
Brz oporavak ti zelim.
- Kal El
#9 Re: Ospice u starijoj dobi
ja sam se cesao kad sam imao ospice..ostali su mi ozuljci na onoj stvar 
(bio sam djete)
(bio sam djete)
- JanuaryJones
#10 Re: Ospice u starijoj dobi
Jesi li dobio ospice-morbile ili pljuskavice-varičela zoster?
Ospice (morbili, male boginje) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila iz porodice paramiksovirusa.
Pljuskavice, vodene kozice ili varičele izrazito su zarazna bolest specifična za dječju dob, uzrokovana primarnom infekcijom varicella-zoster virusom (VZV) iz porodice herpesvirusa.
- ForzaZeljo
#11 Re: Ospice u starijoj dobi
varičeleJanuaryJones wrote:Jesi li dobio ospice-morbile ili pljuskavice-varičela zoster?
Ospice (morbili, male boginje) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila iz porodice paramiksovirusa.Pljuskavice, vodene kozice ili varičele izrazito su zarazna bolest specifična za dječju dob, uzrokovana primarnom infekcijom varicella-zoster virusom (VZV) iz porodice herpesvirusa.
- JanuaryJones
#12 Re: Ospice u starijoj dobi
Moraćeš opet prepraviti naslov, tj. vratiti na pljuskavice. Moraš odmarati, ne dolaziti u kontakt sa ljudima (pogotovo sa trudnicama), mazati kremom - nema veze što se skida, i čekati da prođe. Gledaj filmove, kakvu knjigu pročitaj 
- JanuaryJones
#13 Re: Ospice u starijoj dobi
Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu 
- ForzaZeljo
#14 Re: Ospice u starijoj dobi
buraz mi ih je bolovao 2 3 sedmice prije mene i znam da je i on dobio taj neki puder ali ga je bilo jako puno te je mogao da ih tacka sve redom, ja sam bukvalno za 2 mazanja potrosio ove moje kreme, jako malo mi je jos ostalo.JanuaryJones wrote:Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu
mazacu nije problem, ali mislim da se s ovom kremom nije potrebno tackati, jer je hermovir namijenjen za herpese i nanosi se neki lagani sloj koliko sam shvatio...ali opet nadam se da nece biti nikakvi problema i ako ne budem mazao neke dijelove a ne budem ih cesao gulio etc...
najvaznije mi je samo da nista ne ostane po zavrsetku posto mi ovo izgleda fuj
- JanuaryJones
#15 Re: Ospice u starijoj dobi
Kupi i ti taj puder pa namaži prije spavanja. Sretno.ForzaZeljo wrote:buraz mi ih je bolovao 2 3 sedmice prije mene i znam da je i on dobio taj neki puder ali ga je bilo jako puno te je mogao da ih tacka sve redom, ja sam bukvalno za 2 mazanja potrosio ove moje kreme, jako malo mi je jos ostalo.JanuaryJones wrote:Možeš tražiti da ti u apoteci naprave puder za pljuskavice, mažu se tačkice da se brže suše. To se inače i pravi za djecu
mazacu nije problem, ali mislim da se s ovom kremom nije potrebno tackati, jer je hermovir namijenjen za herpese i nanosi se neki lagani sloj koliko sam shvatio...ali opet nadam se da nece biti nikakvi problema i ako ne budem mazao neke dijelove a ne budem ih cesao gulio etc...
najvaznije mi je samo da nista ne ostane po zavrsetku posto mi ovo izgleda fuj
- insomnia78
#16 Re: Varičele u starijoj dobi
Za to vrijeme pogledaj "Variola vera" sa Šerbedžijom
"Od svih onih koji su se borili protiv nje u ondasnjoj vojnoj bolnici jedini sam ja osto ziv, kljakav ali ziv"
"Od svih onih koji su se borili protiv nje u ondasnjoj vojnoj bolnici jedini sam ja osto ziv, kljakav ali ziv"
- bubi_mama
#17 Re: Varičele u starijoj dobi
Iz licnog iskustva pazi se dobro, prati temperaturu i ako je ne uspijes je skinuti javljaj se odmah doktoru. Moj brat ih je dobio negdje bas u toj dobi kao i ti, imao je veliki osip i zaglavio bolnice 7 dana. Kupi i puder kremu imaljackaj stavljaj, sklanjaj se od sunca i vrucine, puno tecnosti pij. I naravno izolcija stroga.
- ForzaZeljo
#18 Re: Varičele u starijoj dobi
bubi_mama wrote:Iz licnog iskustva pazi se dobro, prati temperaturu i ako je ne uspijes je skinuti javljaj se odmah doktoru. Moj brat ih je dobio negdje bas u toj dobi kao i ti, imao je veliki osip i zaglavio bolnice 7 dana. Kupi i puder kremu imaljackaj stavljaj, sklanjaj se od sunca i vrucine, puno tecnosti pij. I naravno izolcija stroga.
Juce me skroz malo svrbilo, danas uzasno bas, nepodnosljivo, evo sjebajem se...
mazao opet malo kremu, preletio cist, zamracio sobu otvorio prozor...vodu pijem
e sto se temperature tice, u zadnja 3 4 dana dobijem je pred vecer i ujutro se obicno probudim sav mokar i vreo...pijem i tablete neke za temperaturu pa valjda ce proci dobro sve...
izdrzat cu opet necu se cesati i sve nekako, samo opet kazem da ne ostane nista posto imam fobiju od bilo kakvih tackica po tijelu, stvarno mi je odvratno
- shmizlica
#19 Re: Varičele u starijoj dobi
varičele su tu najlakši oblik tih ''dječijih'' zaraznih tako da osim što je ružno i nervira ne bi trebalo biti problema
ja sam ih dobila s 32
blaga temperatura i osip
dosadan do bola
koliko se sjećam dali mi neku kremu ko kreč
da tačkam te čvibe.... i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu 
- ForzaZeljo
#20 Re: Varičele u starijoj dobi
ne diram ih uopste, jedino kada ih mazem dotaknem prstom al operem ruke prije toga...shmizlica wrote:varičele su tu najlakši oblik tih ''dječijih'' zaraznih tako da osim što je ružno i nervira ne bi trebalo biti problemaja sam ih dobila s 32
blaga temperatura i osip
dosadan do bola
koliko se sjećam dali mi neku kremu ko kreč
da tačkam te čvibe.... i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu
i kad sjedim, lezim, jebiga valjda ne smeta sto su tada stisnute o stolicu ove ledjne
- shmizlica
#21 Re: Varičele u starijoj dobi
ja ih fasovala ljeti, bilo vruće ko vrag, još dok nisam skontala šta je umijem se
tako mi se ove na licu inficirale i hebaji ga....mislim da su meni rekli da kremu mažem onim štapićima za uši...uglavnom ne kvasi i diraj što manje i biće ok 
- friskyoreo
#22 Re: Varičele u starijoj dobi
Ma to je jos i podnosljivo, nema gore bolesti od onog "crvenog vjetra". Ne znam koji je medicinski naziv za to. Temperatura 40, koza crvena, spaljena, ne znas za sebe. I tako 7 dana u transu. Ne dao Bog nikome....
- ćiribiribela
#23 Re: Varičele u starijoj dobi
shmizlica wrote: i nemoj češati nipošto ni odguljivati krastice, ostaće ti ožiljci, ja imam par po licu

Ja sam ih imala dok sam isla u osnovnu skolu, ostao mi samo jedan oziljak na nozi.
- ForzaZeljo
#24 Re: Varičele u starijoj dobi
ja sam se mamlaz okupao, dobio ih na poslu, iskocile mi po čelu 3 4 i tu noć se okupam, ujutro ustao sav tackastshmizlica wrote:ja ih fasovala ljeti, bilo vruće ko vrag, još dok nisam skontala šta je umijem setako mi se ove na licu inficirale i hebaji ga....mislim da su meni rekli da kremu mažem onim štapićima za uši...uglavnom ne kvasi i diraj što manje i biće ok
- shmizlica
#25 Re: Varičele u starijoj dobi
preživjet ćeš