Fadilovi porezi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#51 Re: Fadilovi porezi

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 16/11/2021 12:27 Mora neko tužbu podnijeti,..
Ne može ti odbiti doprinos za penziono a da ti ga ne pripiše. Pogotovo sad kada se obračun penzije vrši na osnovu uplate.
Pa godinama je tako i niko nista.
studiorum_tuzlaensis

#52 Re: Fadilovi porezi

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ci-Nick wrote: 14/11/2021 09:36
soha96 wrote: 14/11/2021 09:26

I ja sve kontam, pa nema sanse da su toliko bahati i ne vidim da se nesto pise puno o tih 10% za nasljedstvo po portalima?
Nigdje se ne plaća porez na nasljedstvo ako si nasljednjik prvog reda ili na nasljedstvo po vertikali. Ako se naslijedi nešto od brata, sestre ili tetke onda se plaća iako bi i tu trebali postojati neoporezivi iznosi.
Član 36. prijedloga zakona kaže,..
"(2) Kapitalnim dobitkom, odnosno gubitkom u smislu ovog zakona, ne smatra se razlika nastala
prijenosom prava, udjela ili vrijednosnih papira, kada su stečeni nasljeđem ili poklonom, a na koje
je plaćen porez na poklon ili naslijeđe ili oslobođen od poreza na poklon ili naslijeđe po propisima
kantona.
"
Možeš li baciti link gdje se može pročitati čitav prijedlog zakona?
Ajatolah_

#53 Re: Fadilovi porezi

Post by Ajatolah_ »

slomaa wrote: 16/11/2021 00:28 Za mene kao freelancera je ovo neprihvatljivo. Končno me niko ne izrabljuje. Radim ukupno godinu. Ne znam št je ovo. Ali 40+% je neprihvatljivo. Nadam se da ovu budalaštinu neće usvojiti. Ovo je smiješno pa ubit će IT. Bukvalno i što bude freelancera radit će na crno.
Ja ću sad uletjeti kao padobranac, ali me ozbiljno zanima argumentacija po kojoj, ako se kasirki u Bingu od 1000 maraka bruto plate odbije 350, to ne bi trebalo uraditi i freelanceru? S tim podrazumijevam da se i spomenuti freelancer uvede u penzioni i sistem zdravstvene zaštite, kao i spomenuta kasirka. Pitam otvorenog uma, nemam razvijen stav. Postoji li neka praksa ustaljena u među evropskim zemljama?
caseytron

#54 Re: Fadilovi porezi

Post by caseytron »

Ajatolah_ wrote: 16/11/2021 20:46
slomaa wrote: 16/11/2021 00:28 Za mene kao freelancera je ovo neprihvatljivo. Končno me niko ne izrabljuje. Radim ukupno godinu. Ne znam št je ovo. Ali 40+% je neprihvatljivo. Nadam se da ovu budalaštinu neće usvojiti. Ovo je smiješno pa ubit će IT. Bukvalno i što bude freelancera radit će na crno.
Ja ću sad uletjeti kao padobranac, ali me ozbiljno zanima argumentacija po kojoj, ako se kasirki u Bingu od 1000 maraka bruto plate odbije 350, to ne bi trebalo uraditi i freelanceru? S tim podrazumijevam da se i spomenuti freelancer uvede u penzioni i sistem zdravstvene zaštite, kao i spomenuta kasirka. Pitam otvorenog uma, nemam razvijen stav. Postoji li neka praksa ustaljena u među evropskim zemljama?
Nisu navikli od pocetka, ova od starta ima 350 manje.
Ci-Nick

#55 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

studiorum_tuzlaensis wrote: 16/11/2021 20:11
Ci-Nick wrote: 14/11/2021 09:36

Nigdje se ne plaća porez na nasljedstvo ako si nasljednjik prvog reda ili na nasljedstvo po vertikali. Ako se naslijedi nešto od brata, sestre ili tetke onda se plaća iako bi i tu trebali postojati neoporezivi iznosi.
Član 36. prijedloga zakona kaže,..
"(2) Kapitalnim dobitkom, odnosno gubitkom u smislu ovog zakona, ne smatra se razlika nastala
prijenosom prava, udjela ili vrijednosnih papira, kada su stečeni nasljeđem ili poklonom, a na koje
je plaćen porez na poklon ili naslijeđe ili oslobođen od poreza na poklon ili naslijeđe po propisima
kantona.
"
Možeš li baciti link gdje se može pročitati čitav prijedlog zakona?
Danas je i Ante Domazet na N1 rekao da se neće plaćati porez na nasljedstvo za nasljednike prvog reda.
Na kraju krajeva vise političari imaju za ostaviti nego ja.
A porez se već plaća u Kantonu Sarajevo, za nasljednike drugog reda.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... m47exyf0qm
Last edited by Ci-Nick on 16/11/2021 22:39, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#56 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

Mogu prijaviti obrt i ući u sistem i onda bar imati i penziono i zdravstveno. A po novom zakonu o Obrtu široke su mogućnosti.
slomaa

#57 Re: Fadilovi porezi

Post by slomaa »

Uavisid države, negdje IT nema nikakvog poreza kako bi ostali u državi.
Diverse

#58 Re: Fadilovi porezi

Post by Diverse »

Ako govorimo o postojecem zakonu, freelancer, niti bilo ko ko radi na ugovor o djelu, ili autorski ugovor, iako placa doprinose nema nista od njih. Dakle to je prvi razlog sto ove dvije stvari nisu iste. Drugi je sto uz obaveze idu i prava. Kasirka ima pravnu zastitu drzave ukoliko joj se pojavi bilo kakav problem sa poslodavcem (postoje zakoni sudovi, stite je). Freelancera drzava ne stiti, poslodavac je u inostranstvu, sansa da cete drzva zastititi u nekom sudskom postupku u inostranstvu su ravne nuli. Kasirka ima zagarantovane slobodne dane i godisnji odmor, freelancer nema. Kasirka ima pravo na bolovanje, freelancer nema. kasirka ima pravo da ne radi praznicima, i ima pravo na 40 radnu nedelju, freelancer nema. Kasirka ima pravo na kredit, da udje u minus na kartici, freelancer nema. Ima toga jos
soha96

#59 Re: Fadilovi porezi

Post by soha96 »

Mlad covjek kao freelancer moze samo zivjeti "od danas do sutra". Kako da takva osoba kupi stan u Sarajevu u 2021. godini bez kredita npr? Osnovna stvar ti nije omogucena.
nuttyyy

#60 Re: Fadilovi porezi

Post by nuttyyy »

Image

Pogledajte stavku pomoć poslodavca. U firmi gdje radim je npr. Pravilnikom uredjeno u kojim slučajevima isplaćuje pomoć poslodavca - smrti u porodici, bolesti, nesreće, izgorio, poplavio ....sve nedajBože slučajevi. I sada na to 13% :sad:

Bruka
ferratilis

#61 Re: Fadilovi porezi

Post by ferratilis »

Ovo za nasljedstvo je bila suplja da se omeksaju ljudi kad kaze "eto necemo naplacivati taj porez, nego samo ove ostale." SAMO. Onda svi sretni i radosni. A kao da ne znate s kakvom bagrom imate posla. Seoska varalica ce se izvuci, po ne znam koji put. I za respiratore, i za ostalo.
Ci-Nick

#62 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

Ma nema od tog zakona ništa,.. bar još dvije godine.
HDZ neće podržati zakon zbog oporezivanja kladionica, a ne može se sve oporezovati a da se ne oporezuju i prihodi od kocke.
Tako da sumnjam da će zakon skoro biti usvojen. Svakako više nismo na putu za EU pa i ta agenda gubi smisao.
Post Reply