Fadilovi porezi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

soha96

#26 Re: Fadilovi porezi

Post by soha96 »

mayab wrote: 14/11/2021 08:24
-Chesterfield- wrote: 13/11/2021 16:51

Naslijediš kuću od roditelja i moraš platiti 10%
Ili roditelj koji ima penziju od 380 KM, naslijedi nekretnine od djece i mora platiti 10%

Jesam li ja ovo dobro skontao, ili ima neka kvaka?
i meni izgleda tako i prosto ne mogu povjerovati da bi čak i ova lopovska vlast to uradila :shock:

ili situacija, npr. dijete student , ili friško nezaposlen , naslijedi stan u kojem se i rodio i živio cijeli svoj život, i pljus, duguje državi odjednom 10 milja KM , da uplati u kratkom roku :lol: :lol: :lol:
znači u startu su ga :izet: , napravili roba , taj može samo da se spakuje i ode odavde i da nikada ni ne svrati
I ja sve kontam, pa nema sanse da su toliko bahati i ne vidim da se nesto pise puno o tih 10% za nasljedstvo po portalima?
Ci-Nick

#27 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

soha96 wrote: 14/11/2021 09:26

i meni izgleda tako i prosto ne mogu povjerovati da bi čak i ova lopovska vlast to uradila :shock:

ili situacija, npr. dijete student , ili friško nezaposlen , naslijedi stan u kojem se i rodio i živio cijeli svoj život, i pljus, duguje državi odjednom 10 milja KM , da uplati u kratkom roku :lol: :lol: :lol:
znači u startu su ga :izet: , napravili roba , taj može samo da se spakuje i ode odavde i da nikada ni ne svrati
I ja sve kontam, pa nema sanse da su toliko bahati i ne vidim da se nesto pise puno o tih 10% za nasljedstvo po portalima?
Nigdje se ne plaća porez na nasljedstvo ako si nasljednjik prvog reda ili na nasljedstvo po vertikali. Ako se naslijedi nešto od brata, sestre ili tetke onda se plaća iako bi i tu trebali postojati neoporezivi iznosi.
Član 36. prijedloga zakona kaže,..
"(2) Kapitalnim dobitkom, odnosno gubitkom u smislu ovog zakona, ne smatra se razlika nastala
prijenosom prava, udjela ili vrijednosnih papira, kada su stečeni nasljeđem ili poklonom, a na koje
je plaćen porez na poklon ili naslijeđe ili oslobođen od poreza na poklon ili naslijeđe po propisima
kantona.
"
Amko80

#28 Re: Fadilovi porezi

Post by Amko80 »

Ci-Nick wrote: 14/11/2021 09:36

Nigdje se ne plaća porez na nasljedstvo ako si nasljednjik prvog reda ili na nasljedstvo po vertikali. Ako se naslijedi nešto od brata, sestre ili tetke onda se plaća iako bi i tu trebali postojati neoporezivi iznosi.
"(2) Kapitalnim dobitkom, odnosno gubitkom u smislu ovog zakona, ne smatra se razlika nastala
prijenosom prava, udjela ili vrijednosnih papira, kada su stečeni nasljeđem ili poklonom, a na koje
je plaćen porez na poklon ili naslijeđe ili oslobođen od poreza na poklon ili naslijeđe po propisima
kantona.
"
Netačno, zemlje gdje se ne plaća su izuzeci. Tako je najveći porez na nasljedstvo po pravoj liniji u Japanu 55%, UK i USA su na 40%, Njemačka 30%, Grčka 20%, Turska 10% itd. Od preko 100 zemalja oecd-a u njih 15 se ne plaća porez na nasljedstvo.
Član koji citiraš nema veze sa tekstom koji prije navodiš.
Ne branim ništa, samo fact-checking
jasib

#29 Re: Fadilovi porezi

Post by jasib »

Porezi trebaju biti i porezi trebaju biti plaćeni, ali u drastično nižim ili makar u prepolovljenim iznosima nego sadašnji.

Država svoje izvore prihoda mora namicati iz drugih, najbolje uvećanim obrtom kapitala, uvećanim prometom roba i usluga i sveobuhvatnim poticajima za razvoj takvih prometa.
Ci-Nick

#30 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

Amko80 wrote: 14/11/2021 09:50

kantona.
"
Netačno, zemlje gdje se ne plaća su izuzeci. Tako je najveći porez na nasljedstvo po pravoj liniji u Japanu 55%, UK i USA su na 40%, Njemačka 30%, Grčka 20%, Turska 10% itd. Od preko 100 zemalja oecd-a u njih 15 se ne plaća porez na nasljedstvo.
Evo da vidiš da ni ti nisi u pravu,..
postoje neoporezivi iznosi zavisno od srodstva, pa je to 500.000 eura za bračnog partnera, iznad tog iznosa 7%, 400.000 eura za dijete, iznad tog iznosa 7%,.. itd...
čak i neko ko ti nije ništa,.. može ti pokloniti neoporezivo 20.000 eura

https://www.steuertipps.de/service/rech ... errechner/

Pa još kaže,..
"19 der 28 EU-Staaten haben eine Erbschaftssteuer. In Österreich wurde sie 2008 abgeschafft ."
Austrija ga ukinula 2008. a ne plaća se u 9 EU zemalja.
https://de.wikipedia.org/wiki/Erbschaft ... hes_Recht)

A ovdje se zapravo vidi da bračni partner plaća porez na nasljedstvo samo u nekoliko EU zemalja.
Last edited by Ci-Nick on 14/11/2021 11:20, edited 3 times in total.
Diverse

#31 Re: Fadilovi porezi

Post by Diverse »

kantona.
"
U Americi je 40% ali kada se predje neka ogromna cifra (oko 10 miliona dolara), dakle samo za bogate, inace je 0%. I ova dilema gore oko toga kako ce nasljednik priustiti da plati 10%, sto moze da bude 10, 20 hiljada maraka, je u Americi rijesena tako sto se nekretnina bukvalno proda i naplati porez, jer porez placa onaj koji je umro, a ne onaj koji nasljedjuje, koliko god to morbidno zvucalo. Dakle, naplacivati 10% sirotinji je pretjerana odluka ove drzave (mislim nije sirotinja kada nasljedjuje stan, ali opet).
Ci-Nick

#32 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

Diverse wrote: 14/11/2021 10:28

U Americi je 40% ali kada se predje neka ogromna cifra (oko 10 miliona dolara), dakle samo za bogate, inace je 0%. I ova dilema gore oko toga kako ce nasljednik priustiti da plati 10%, sto moze da bude 10, 20 hiljada maraka, je u Americi rijesena tako sto se nekretnina bukvalno proda i naplati porez, jer porez placa onaj koji je umro, a ne onaj koji nasljedjuje, koliko god to morbidno zvucalo. Dakle, naplacivati 10% sirotinji je pretjerana odluka ove drzave (mislim nije sirotinja kada nasljedjuje stan, ali opet).
Zakon kaže,
"Opšti neoporezivi dio iznosi 5 miliona $. Iznos se prilagođava godišnjoj inflaciji."

To je ono što sam spomenuo. Hoće da oporezuju kamatu od štednje iako je kamata 3 puta niža od inflacije.
Diverse

#33 Re: Fadilovi porezi

Post by Diverse »

Ci-Nick wrote: 14/11/2021 10:40
Diverse wrote: 14/11/2021 10:28
Zakon kaže,
"Opšti neoporezivi dio iznosi 5 miliona $. Iznos se prilagođava godišnjoj inflaciji."

To je ono što sam spomenuo. Hoće da oporezuju kamatu od štednje iako je kamata 3 puta niža od inflacije.
Jeste, totalno besmisleno. Kao da neko uopste nije razmisljao kada je smisljao ove zakone. samo daj nesto na brzinu da uzmemo pare.
Mada ovu stednju i treba oporezovati, ne bi li ljudi prestali da unistavaju sebe tako glupom odlukom :-D , da daju pare na stednju sa tako malom kamatom. Razumijem da ljudi ne znaju za druge mogucnosti, ali stednja je katastrofa za kucni budzet.
muhafuca

#34 Re: Fadilovi porezi

Post by muhafuca »

morelSeLezat wrote: 13/11/2021 01:35
mishic wrote: 13/11/2021 00:13 Slijede ga i kantonalni premijeri i vlade kojima dugovi po osnovu kamata po presudama za neisplaćena dugovanja uposlenima vrtoglavo rastu.

Logika je da se preživi mandat a dugovi ma koliki bili neka sačekaju novu vladu i ministre.

Niko da ih prozove zbog urušavanja države.
Sve ti je kod nas tako, useri koliko mozes, pa kad izgubis mandat seri po novima kako nista ne rade, a treba im 10 godina da tvoje isprave..
upravo to

SDA trpa dugove u javna preduzeca i slicne ustanove 20 i kusur godina, i samo prolongira krah istih.

Cim izgube vlast, prva stavka i zahtjev iz opozicije, prema novoj vlasti im je "vracaj dugove"

Politicko preseravanje SDA hobotnice
Haris.ba

#35 Re: Fadilovi porezi

Post by Haris.ba »

Diverse wrote: 14/11/2021 10:50
Mada ovu stednju i treba oporezovati, ne bi li ljudi prestali da unistavaju sebe tako glupom odlukom :-D , da daju pare na stednju sa tako malom kamatom. Razumijem da ljudi ne znaju za druge mogucnosti, ali stednja je katastrofa za kucni budzet.
Pa sta ce sa parama? Mogu ih samo podici iz banke i metnuti u dusek, pa pa nek Fadil popravlja likvidnost banaka. Jos kupis Franke, pa se smanjuje i monetarna baza.

Hoces da investira narod? U sta? U nekretnine? Pa onda se kuka sto cijene nekretnina rastu. U biznis? U berzu u BiH? Pa to mogu i bez oporezivanja kamata.

Samo nek se zezaju. Samo usmjerim lovu gdje je ljepse.

P.S.
Neko napisa za Tursku. Kakav je to porez na nasljedstvo u Turskoj?
Copper

#36 Re: Fadilovi porezi

Post by Copper »

muhafuca wrote: 14/11/2021 11:01
morelSeLezat wrote: 13/11/2021 01:35

Sve ti je kod nas tako, useri koliko mozes, pa kad izgubis mandat seri po novima kako nista ne rade, a treba im 10 godina da tvoje isprave..
upravo to

SDA trpa dugove u javna preduzeca i slicne ustanove 20 i kusur godina, i samo prolongira krah istih.

Cim izgube vlast, prva stavka i zahtjev iz opozicije, prema novoj vlasti im je "vracaj dugove"

Politicko preseravanje SDA hobotnice
To je oni sto se zove Enron sema. Ko zna koliko ima računa duhova, na koji se samo prebacuju dugovi, i koliko ima fiktivnih preduzeća bas za tu namjenu. Znaci SDA kvazi naučnici i eksperti su stvorili laznu ekonomiju i njenu sliku koja samo njima moze odgovarati u statistici i izvještajima.
Diverse

#37 Re: Fadilovi porezi

Post by Diverse »

Haris.ba wrote: 14/11/2021 11:33
Pa sta ce sa parama? Mogu ih samo podici iz banke i metnuti u dusek, pa pa nek Fadil popravlja likvidnost banaka. Jos kupis Franke, pa se smanjuje i monetarna baza.

Hoces da investira narod? U sta? U nekretnine? Pa onda se kuka sto cijene nekretnina rastu. U biznis? U berzu u BiH? Pa to mogu i bez oporezivanja kamata.

P.S.
Mislim na ulaganje u inostranu berzu i izdavanje nekretnina, da. To je bolji nacin da se ocuva ustedjevina i jos i uveca, nego da stoji u vidu stednje u banci i bude pojedena od inflacije.
To je moje misljenje, a i savjet. Znam da mnogi nemaju dovoljno ustedjevine da kupe nekretninu, i znam da mnogi ne znaju da ulazu u berzu. Ali moze se nauciti. a meni je uspjeh i ako jedan covjek poslusa savjet, pa makar se 99 ostalih ljutilo sto uopste iznosim ovakvo misljenje.
Copper

#38 Re: Fadilovi porezi

Post by Copper »

Diverse wrote: 14/11/2021 11:58

P.S.
Mislim na ulaganje u inostranu berzu i izdavanje nekretnina, da. To je bolji nacin da se ocuva ustedjevina i jos i uveca, nego da stoji u vidu stednje u banci i bude pojedena od inflacije.
To je moje misljenje, a i savjet. Znam da mnogi nemaju dovoljno ustedjevine da kupe nekretninu, i znam da mnogi ne znaju da ulazu u berzu. Ali moze se nauciti. a meni je uspjeh i ako jedan covjek poslusa savjet, pa makar se 99 ostalih ljutilo sto uopste iznosim ovakvo misljenje.
Zlato, platina, bakar, srebro
Haris.ba

#39 Re: Fadilovi porezi

Post by Haris.ba »

Diverse wrote: 14/11/2021 11:58 Mislim na ulaganje u inostranu berzu i izdavanje nekretnina, da. To je bolji nacin da se ocuva ustedjevina i jos i uveca, nego da stoji u vidu stednje u banci i bude pojedena od inflacije.
To je moje misljenje, a i savjet. Znam da mnogi nemaju dovoljno ustedjevine da kupe nekretninu, i znam da mnogi ne znaju da uazu u berzu. Ali moze se nauciti. a meni je uspjeh i ako jedan covjek poslusa savjet, pa makar se 99 ostalih ljutilo sto opste iznosim ovakvo misljenje.
Negdje su objavljivali statistiku, mislim da je i prof.Domazet o tome pisao, o strukturi stednje.

50% stedisa ina stednju do 5000 KM, i onda Lafrerova krivulja svoje odradi. Sve manji i manji broj ima sto vise i vise.

To su pare za crne dane. Nisu to pare za klasicne investicije. Ti sto imaju milione, oni vec investiraju i imaju mogucnosti koje nemaju prosjecni.

Gledam moje roditelje. Lova koju imaju u banci, nista im ne znaci inflacija. Oni su prezivjeli hiperinflaciju. Ova postojeca inflacija je njima gledajuci prosjecno koliko se mogu nadati zivotu je beznacajna.
Diverse

#40 Re: Fadilovi porezi

Post by Diverse »

Haris.ba wrote: 14/11/2021 12:03
Diverse wrote: 14/11/2021 11:58 Mislim na ulaganje u inostranu berzu i izdavanje nekretnina, da. To je bolji nacin da se ocuva ustedjevina i jos i uveca, nego da stoji u vidu stednje u banci i bude pojedena od inflacije.
To je moje misljenje, a i savjet. Znam da mnogi nemaju dovoljno ustedjevine da kupe nekretninu, i znam da mnogi ne znaju da uazu u berzu. Ali moze se nauciti. a meni je uspjeh i ako jedan covjek poslusa savjet, pa makar se 99 ostalih ljutilo sto opste iznosim ovakvo misljenje.
Negdje su objavljivali statistiku, mislim da je i prof.Domazet o tome pisao, o strukturi stednje.

50% stedisa ina stednju do 5000 KM, i onda Lafrerova krivulja svoje odradi. Sve manji i manji broj ima sto vise i vise.

To su pare za crne dane. Nisu to pare za klasicne investicije. Ti sto imaju milione, oni vec investiraju i imaju mogucnosti koje nemaju prosjecni.

Gledam moje roditelje. Lova koju imaju u banci, nista im ne znaci inflacija. Oni su prezivjeli hiperinflaciju. Ova postojeca inflacija je njima gledajuci prosjecno koliko se mogu nadati zivotu je beznacajna.
To je tacno. A i tuzno. Uglavnom su to sitne pare i tu su ruke vezane za bilo kakvo investiranje.
Ci-Nick

#41 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

P.S.
Porez na nasljedstvo plaćaju svi, bez obzira da li su Turci ili stranci, ako je nasljedstvo u Turskoj.
Neoporezivi iznos za djecu i supruga ( suprugu ) je (202.154 TL), nešto preko 35.000 eura po nasljedniku.
poreske stope zavisno od iznosa,..

do 240.000 TL 1 %
do 570.000 TL 3 %
do 1.270.000 TL 5 %
do 2.200.000 TL 7 %
preko tog iznosa 10 %
ZyzzSar

#42 Re: Fadilovi porezi

Post by ZyzzSar »

ne znam zasto to niko ne objavljuje, pisao je avaz msm, ali klix, face i ovi ostali msm da nisu nista

Federalni "Šerif iz Nottinghama" nije se tu zaustavio. Novalić pruža ruku i prema vašim nekretninama i naslijeđu. Tako je zamišljeno da stanovnik Federacije plaća 10 posto poreza na prodaju nekretnine, ali i 10 posto poreza na naslijeđenu nekretninu, te nekretninu koje ste dobili kao poklon. U prijevodu, ukoliko od roditelja naslijedite kuću koja vrijedi npr. 200.000 maraka, Novaliću trebate platiti 20.000 maraka poreza.

zatim jos ce se placati i porez na prodaju nekretnina, ima cijene da jos skoce u nebo

Image

a tek freelenceri, ima da nadrljaju, pola zaradjenih para ce da im ode drzavi

je li ima neko da uporedi ove poreze sa porezima u susjednim zemljama, srbiji, crnoj gori, makedoniji, albaniji, i hrvatskoj
yasaq

#43 Re: Fadilovi porezi

Post by yasaq »

ZyzzSar wrote: 15/11/2021 08:10

ne znam zasto to niko ne objavljuje, pisao je avaz msm, ali klix, face i ovi ostali msm da nisu nista

Federalni "Šerif iz Nottinghama" nije se tu zaustavio. Novalić pruža ruku i prema vašim nekretninama i naslijeđu. Tako je zamišljeno da stanovnik Federacije plaća 10 posto poreza na prodaju nekretnine, ali i 10 posto poreza na naslijeđenu nekretninu, te nekretninu koje ste dobili kao poklon. U prijevodu, ukoliko od roditelja naslijedite kuću koja vrijedi npr. 200.000 maraka, Novaliću trebate platiti 20.000 maraka poreza.

zatim jos ce se placati i porez na prodaju nekretnina, ima cijene da jos skoce u nebo

Image

a tek freelenceri, ima da nadrljaju, pola zaradjenih para ce da im ode drzavi

je li ima neko da uporedi ove poreze sa porezima u susjednim zemljama, srbiji, crnoj gori, makedoniji, albaniji, i hrvatskoj
ovo za prodaju nekretnine mi ne ide u glavu !?

nigdje na svijetu nema duplo oporezivanje. kada kuuješ stan plačaš porez ili PDV kod novogradnje. Ne može te ponovo oporezovati kad prodaješ tu istu nekretninu.
mishic

#44 Re: Fadilovi porezi

Post by mishic »

donnie_darko wrote: 14/11/2021 02:41 Vakat ic iz ove vukojebine
Da, ali kako makar naplatiti ono što je vlada silom otela, što je sud presudio a pojedinac se zadužio ganjajući "pravdu" i ono što mu pripada? Sada je u dugovima, vlada i ne pomišlja da to isplati, ogradila se zakonima (kako ono ide, kamata ne može nadmašiti glavnicu...) pa pojedinac čemeran, jadan i gladan može još samo uzeti pravdu u svoje ruke jer su mu sve druge opcije sistemski oduzete...
mishic

#45 Re: Fadilovi porezi

Post by mishic »

Siva ekonomija i kriminal su oblasti koje vlada forsira. Vlastodršci narod tjeraju da ih opnaša. Postoji samo jedna mala razlika. Vlastodršci su zaštićeni a narod nije.
ljubicasti limun

#46 Re: Fadilovi porezi

Post by ljubicasti limun »

Dosta je ljudi otislo, sve je manje radnika koje mogu guliti, fali im para i logicnim slijedom ce onda vise guliti one koji su ostali ovdje.

Sto se tice poreza na porodicno naslijedje, 10% je vec ustaljeno ako nekretninu ne nasljedjuje 1. nasljedni red. Meni su odrezali porez od 10% na nekretninu naslijedjenu od nane s kojom sam zivjela cijeli zivot.

Zaista bi svi koji to mogu trebali napustiti BiHn kako god znaju i umiju. Nek gule svoje glasace, a na kraju ce guliti sami sebe kad vise nikog ne bude.
slomaa

#47 Re: Fadilovi porezi

Post by slomaa »

Za mene kao freelancera je ovo neprihvatljivo. Končno me niko ne izrabljuje. Radim ukupno godinu. Ne znam št je ovo. Ali 40+% je neprihvatljivo. Nadam se da ovu budalaštinu neće usvojiti. Ovo je smiješno pa ubit će IT. Bukvalno i što bude freelancera radit će na crno.
morelSeLezat

#48 Re: Fadilovi porezi

Post by morelSeLezat »

slomaa wrote: 16/11/2021 00:28 Za mene kao freelancera je ovo neprihvatljivo. Končno me niko ne izrabljuje. Radim ukupno godinu. Ne znam št je ovo. Ali 40+% je neprihvatljivo. Nadam se da ovu budalaštinu neće usvojiti. Ovo je smiješno pa ubit će IT. Bukvalno i što bude freelancera radit će na crno.
U ovoj gore tabeli ne vidim nista sto ce uticati na one koji nemaju obrt, koji imaju direktne uplate iz inostranstva kao fizicka lica, mozda grijesim..
nekome

#49 Re: Fadilovi porezi

Post by nekome »

koliko je hiljada ljudi koji rade po ugovoru o djelu koji nemaju veze sa IT niti sa izvozom i sve njih ce ovo pogoditi ali o tome slabo jer ljudi nit su zainteresovani niti razumiju a kada bude bit ce oj sta nam rade :-)
a to sto se zahtjeva uplata za pio po ugovoru o djelu cak i danas je kriminalno jer se ne registruje uplata na tvoje ime
Ci-Nick

#50 Re: Fadilovi porezi

Post by Ci-Nick »

Mora neko tužbu podnijeti,..
Ne može ti odbiti doprinos za penziono a da ti ga ne pripiše. Pogotovo sad kada se obračun penzije vrši na osnovu uplate.
Post Reply