LJUDINA !!Online Magazin START wrote:69 pitanja: Josip Pejaković
Volio bih raditi sa Emirom Kusturicom
Odnedavno smo pored Visokog predstavnika dobili i alternativnog visokog predstavnika – Josipa Pejakovića. Glumac i pjevač rodom iz Travnika odlučio je ponovo pokušati promijeniti BiH, ovaj put tako što bi ispratio Peddya Ashdowna. Za Start Pejaković govori i o svojim drugim angažmanima, razlozima zbog kojih više ne glumi, te kaže da je za propast pozorišta u BiH najveći direktni krivac Gradimir Gojer.
Razgovarao: Haris DAUL
1. Kako izgleda radni dan alternativnog visokog predstavnika?
To je samo moja nova uloga, u kojoj ne radim de facto ništa osim što intenzivnije razgovaram s ljudima i pokušavam pratiti ono što do sada nisam pratio, na primjer odluke Visokog predstavnika, ponašanje ljudi koji obnašaju vlast u BiH... Moram priznati da mi je to sve dosadno. Sad sam našao razlog zašto to nikada ranije nisam pratio. Cijeli Dejtonski sporazum obiluje nekim stvarima koje zdrav razum ne može da shvati. Mene ovakav Dejtonski sporazum, a pogotovo njegova primjena podsjeća na jedan vic. Kada su na jednom simpozijumu u Mađarskoj govorili o komunizmu, neko je rekao da je komunizam pobjeda teorije nad zdravim razumom. Mislim da je i Dejtonski sporazum pobjeda jednog glupog papira nad zdravim razumom.
2. Šta biste Vi promijenili u Dejtonskom sporazumu?
Promijenio bih njegovu suštinu i bit. Zahvalio bih se svima onima koji su 1995. godine imali snage i moći da zaustave rat, prije svega međunarodnoj zajednici. Ali ono što se poslije toga dogodilo je bilo protiv države BiH.
3. Kako je uopšte došlo do ovog projekta?
Ja sam imao predstavu koja se zove Moj Visoki predstavnik, a predlagači su imali ovaj projekat. Na meni je bilo da odlučim šta mi se na neki način više isplati, ne financijski nego kreativno. Mislio sam da je ovo ipak ozbiljniji put. Ja bih tu lakrdiju napravio, našalio se i zaradio možda puno veće novce nego koje ću zaraditi sada, ali i izmorio puno više. Meni nije bilo stalo do toga da ja budem direktor Drame Narodnog pozorišta, ali kad sam već to, onda moram da radim najbolje što znam i umijem i rezultati neće izostati. Ova pozicija treba da onemogući one koji nisu za vlast da budu i dalje u vlasti.
4. Vidite li se u budućnosti u Predsjedništvu BiH?
Ne! Ja sam i rekao kada bude jedan čovjek predsjednik ove države, onda bih možda i razmišljao o tome, ali ako bih već pristao na tu varijantu, taj predsjednik države bi morao imati jako mala ovlaštenja u kojima bih ja više proceduralno participirao. Zašto ne, poslije svega ovoga, i karizme, i što sam radio u životu, valjda zavređujem i tu funkciju da budem neki Stipe Mesić Bosne i Hercegovine.
5. Formirate i alternativnu vladu?
Da, ona je danas (četvrtak, 09.09.2004. op.a.) doživjela inauguraciju svog premijera. Prof.dr. Dragoljub Stojanov je, de facto, mandatar i on će sada odrediti ministre u toj alternativnoj vladi. Ona će, na moju sugestiju, a na prijedlog alternativnog predsjedništva, biti vlada mladih eksperata. Dakle, kada kažem mladi, to su oni nabildani znanjem, koji su završili čuvene univerzitete u svijetu, a nemaju u ovoj zemlji šansu.
6. Koliko ste Vi visoki?
Ja sam visok 185 cm.
7. A Peddy Ashdown, znate li?
Mislim da je on nekoliko centimetara niži ili viši od mene, svejedno.
8. Kako se do sada snalazite u političkim vodama?
Ja se nalazim u jednoj fantastičnoj poziciji da ne odgovaram nikome. Čak ne odgovaram ni svojoj savjesti. Mogu u isto vrijeme biti saveznik Visokom predstavniku, a mogu biti i žestoki protivnik u isto vrijeme. Aktualna vlast to ne može, ona može biti samo saveznik, ona protivnik ne može biti, jer je neće ni biti. Ja ću stvoriti temperaturu u narodu da sam ja Visokog predstavnika na neki način ispratio iz ove zemlje, jer ja nemam obzir ni prema kome, pa ni prema njemu ako ne radi za dobro i interes ove zemlje.
9. Koji je najveći problem BiH danas?
Mislim da je pitanje svih pitanja postojanje Visokog predstavnika. Ne možemo nigdje sa Visokim predstavnikom, ali nigdje. Svi nas smatraju retardiranim i nedoraslim. Tek njegovim odlaskom i odlaskom tutorskog dijela međunarodne zajednice može doći do napretka u BiH. I nećemo mi biti napušteni od međunarodne zajednice ako se to desi, ona će i dalje biti vrlo žestoko prisutna ovdje sa svim svojim institucijama.
10. Ima li danas Bosne?
U odnosu na Irsku zvaničnog Visokog predstavnika, ima je. On upravo želi kroz primjer Irske reći da smo mi iz BiH nepravedni prema sebi jer smo u odnosu na Irsku puno više učinili. Pa nismo mi divljaci kao oni, u tome je razlika. Protestanti i katolici, to je jedna vjera. Samo ta mala doza autokefalnosti iz jedne vjere je probudila interes za klanjem i ubijanjem. I dan danas se kolju, a da ni sami ne znaju zašto.
11. Kako su izgledali vaši glumački počeci?
Ja nisam čovjek koji je puno vremena proveo u amaterizmu, glumačkom amaterizmu. Ja sam više bio čovjek rock and rolla i bavio se time dugi niz godina. Došao sam kao mlad čovjek u čuveno amatersko pozorište u Travniku, tamo sam odigrao par uloga i odmah sam otišao u Sarajevo. Ali sam stalno bio u muzici. Čak i kad sam došao u Sarajevo, ja sam ovdje svirao. Svirao sam u tada čuvenom bendu Veziri iz Travnika. Kasnije su kroz taj bend prošli mnogi pjevači poput Seida Memića Vajte, Zlatka Hodnika i mnogih drugih koji su kasnije zauzeli mjesta u čuvenim grupama. Međutim, stvari su se okrenule, ja sam došao u Sarajevo, vrlo brzo sam postao mezimče i publike i dobronamjernih kritičara. Bio sam u prednosti jer sam imao taj rock and roll u sebi. To je i moj zalog za djelovanje u politici, ta drskost i onaj fini feeling bezobrazluka.
12. Kakav je osjećaj bio ponovo pjevati sa starim bendom u "Extra 2000"?
To je bio jedan vremeplov i sjećanje na ta stara vremena. Problem BiH i jeste što se čini da je ovdje historija počela 1992. godine, a sve prije toga se pokušava prekriti. Nije to tragedija prema nama koji smo bili kreatori tog cijelog jednog prostora, nego je to tragedija mladih ljudi danas koji misle da prije njih nije bilo ništa. Oni počinju djelovati sa lošeg mjesta. Da znaju, oni bi naš kraj uzeli za svoj početak. To nije samo problem u muzici, nego i u pozorištu.
13. Šta Vam nedostaje iz nekadašnje države?
Sloboda. Mislim da smo mi definitivno izgubili slobodu. A sloboda se ne gubi da je neko zauzme ili da ti neko ne da da izađeš, kao što je bilo u ratu. Ja sam puno radio, puno sam i trošio. Ne zato što sam bio snob pa sam išao na ekskluzivna skijališta i egzotična ljetovališta. Ne, na to sam najmanje trošio. Ja sam pare trošio da zadovoljim svoju vlastitu radoznalost, zajedno sa svojom porodicom. Da dva mjeseca u godini dana pokažem svojoj porodici da žrtva u toku tih deset mjeseci nije bila uzaludna i da ta dva mjeseca mogu živjeti dostojno čovjeka. Na žalost, ja to njima danas ne mogu prirediti, a oni sami se za to ne mogu izboriti. Zašto je to tako, zato što im je oduzeta sloboda. Ja više ne mogu otići deset mjeseci iz Sarajeva i igrati predstave, jer moja publika više ne nosi iste naočale. Ja ne želim da budem izviždan samo zato što sam Josip. Želim da mi neko zviždi zato što loše igram predstavu.
14. Je li Vam žao što niste ostvarili karijeru pjevača?
Nije. Mislim da kao pjevač ne bih imao šanse da dobacim toliko daleko koliko sam dobacio kao glumac. Inače je taj svijet vrlo loše organiziran. Glumci ipak iza sebe mogu ostaviti više od pjevača. Ja i nisam tipični glumac, ja se bavim svim i svačim. To ne znači da svaštarim, kao što su neki dan primijetili u novinama, već prosto, da se bavim samo jednim poslom bilo bi mi jako dosadno.
15. Čime se trenutno najviše zanimate?
Trenutno najveći posao koji radim je taj da sam ponovo sa svojim prijateljima. To je Ante Marković koji mi je pružio šansu kao što mi ju je pružio devedesetih godina. Radimo jedan ogromni projekat. Osnovali smo firmu koja se bavi finansijskim inženjeringom da za BiH obezbijedi gotovo dvije milijarde eura. Prvo ćemo regenerirati termocentrale, a onda i izgraditi dvije nove.
16. Dugo Vas nismo vidjeli u filmu?
Isto su mi pitanje postavljali gotovo dvadeset godina, i prije rata. Ovakav način rada u filmu nije privlačan za mene. Možda ću odgovoriti pozitivno Bati Čengiću ili Ademiru Kenoviću ako budu radili nove filmove. Prije svega, ja sam profesionalac koji radi za novac, a kod nas su uglavnom amaterske varijante. Ne radim ja ni za kakvu Zlatnu palmu ili Zlatnog lava ili leoparda... Koliko para, toliko muzike. Ja sam okrutni profesionalac. Oni to znaju od ranije i zato me nisu ni zvali, jer se boje da ću ih odbiti, kao što sam uglavnom radio.
17. Šta mislite inače o novom bh. filmskom valu?
Bio bih stvarno kreten kada bih sada ja nešto u tome osporavao. Međutim, bh. kinematografija boluje od neizlječive bolesti. Od koje bolesti, to znaju filmadžije. Zanos mladih ljudi koje je država ubijedila da su bitan faktor neće dugo trajati, od zanosa se ne živi. Filmovi se ne prave sa državnim parama. Filmovi se prave sa investitorima i producentima koji u tome vide interes. Film se isključivo pravi zbog para, ne pravi se za nagrade.
18. Koja je osnovna razlika između filma i pozorišta?
Film je industrija koja je samo jednim dijelom umjetnost, kada je u pitanju estetika. Prava umjetnost je u pozorištu.
19. Kakva sudbina čeka bh. pozorište?
Gledajući iz ove pozicije, katastrofalna. S Gradimirom Gojerom i njegovim suradnicima ne vidim nikakvu mogućnost za progres. On je sebi pripisao zasluge za adaptaciju pozorišta. Da se njega pitalo, pozorište bi bilo korijen kanalizacije. Adaptacija pozorišta je zasluga kantona i ministra Šarića. Gojer je toliko okrutan i bezobrazan da ministar Šarić, koji je jedan suzdržan čovjek, neće da reaguje kada ovaj to pokuša prisvojiti. A kakva je to adaptacija vidjećemo sa nekoliko mjeseci kada počne otpadati fasada.
20. Šta je gore: loše odigrati ulogu ili odigrati lošu ulogu?
Da parafraziram: ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. Ne postoji toliko loša uloga koju dobar glumac ne može odigrati. Najgori su oni koje dobre uloge loše odigraju. Prefiks loš je, na žalost, postala konstanta u našem društvu. Ja ne mogu u tolikom izobilju prosječnosti pristati na nešto što je izuzetno. Ono što Zijah Sokolović i ja radimo na Brionima - evo, sad možda prvi put izgovaram ime i prezime koje ću afirmirati – je daleko iznad svih standarda koje vidim ovdje. Za ove prostore to što radi Zijah Sokolović je svemrski brod.
21. Da li Vam se ikada desilo da za vrijeme predstave zaboravite tekst?
Da, to je prateća pojava u pozorištu. Međutim, to je već jedan istreniran mehanizam i sistem koji omogućava improvizaciju koja to brzo rješava.
22. Da li Vam se u životu desilo da ostanete bez teksta?
Rijetko sam kada dolazio u poziciju da ne znam odgovoriti na neka pitanja. Ipak, događaji poput ovih nedavno u školi u Rusiji, Ferhadija, Srebrenica, taj svakodnevni politički teror... Tad stvarno ostajem bez teksta. Ni sanjao nisam da ću 2004. godine doživljavati ovo što doživljavam. To bi bilo previše i za samoubistvo. Ne bih ni stvarao porodicu da sam znao da će nečija druga djeca biti ubijana na taj način. To me ostavlja bez teksta jer tad postajem patetičan, a ja ne volim biti patetičan. Ovo nije vrijeme za patetiku, ovo je vrijeme za konkretne akcije.
23. A postoji li vrijeme za patetiku?
To je američko vrijeme. Amerika je skrojena kao zemlja za patetiku. To je ta surova zemlja laži, petljavina i onoga što oni godina proklamuju kao demokratiju, a imaju iza sebe jednu cijeli crnu storiju zvanu rasizam. Oni proklamuju blagostanje i dobar odnos i sude za zločine, a jedan čovjek je bacio bombu i ubio 70.000 ljudi. Nije problem u tome što ju je on bacio, već u tome što je on sve do neki dan tog čovjeka slavio kao heroja. Takvo licemjerje nije viđeno u svijetu.
24. Poznati ste po svojoj bradi. Šta Vam kažu ukućani kada se kući pojavite obrijani?
Brada je dio praktičnog imidža Josipa Pejakovića jer ja ne podnosim mastiks – ljepilo koje služi za lijepljenje lažne brade. Imao sam tu sreću da sam u pozorištu igrao uglavnom uloge koje su imale bradu. Moja porodica se jedino iznenadi kada dođem katkada bez brade i tada mi počnu govoriti da mi to ne stoji dobro jer sam ostario, pala mi je vilica... Onda opet pustim bradu. Ne želim da u ogledalu gledam nekoga drugoga, hoću da gledam sebe. Bradu sam nosio više od pola života, to sam ja, sve drugo je neki drugi Pejaković.
25. Da li ste osvetoljubivi?
Ne, ja nisam zlopamtilo. Nekako sam loše stvari smatrao normalnim, više se zabrinem kada me hvale. Ne osjećam se dobro samo kada lažu o meni. Bojim se da kada šute govore istinu, a ja se nje katkada bojim. U pozorištu sam bio užasno hvaljen i užasno kuđen, a ni jedni ni drugi nisu bili u pravu.
26. Šta nikada ne biste oprostili?
Ono maloprije što sam nabrojao, zbog čega postajem patetičan.
27. Stidite li se svojih poroka?
Ne, vrlo malo ih i imam.
28. Koji su Vam poroci?
Ja nikada nisam pio puno. Ako i jesam, to je bilo u nekom mladenačkom zanosu, kada sam želio biti kao i svi ostali. Vidio sam da to nema smisla i prestao. Pušio također nisam pretjerano puno. Prestao sam davno, mada sam se povremeno vraćao, ali nikada toliko da bih ugrozio vlastito zdravlje. Drogu nikada nisam probao, a bila mi na dohvatu ruke jer su to upražnjavali mnogi pored mene.
29. Kakvi ste u laganju?
Pa dobro, one konstruktivne laži su dio svakodnevnice i njih upražnjavam kao i svi. Nisam oslobođen tog poroka i ne mogu reći da sam toliko častan da nikada ništa nisam slagao. Više sam puta slagao zato što se nisam sjetio šta treba da kažem, pa sam, da ne bih ispao glup, lupio neku budalaštinu.
30. Jesu li Vas uhvatili u laži ikada?
Uglavnom me uhvate kada tako slažem. Ali ima i druga – ne priznaj! To je najbolja odbrana poslije toga.
31. Omiljena psovka?
Bog te tvoj.
32. Kada ste bili najsretniji u životu?
Bio sam najsretniji onda kada se rat završio. Zatekao sam se tad u Minhenu. Tada sam prvi put izašao iz Sarajeva na desetak dana. Radio je objavio mir, a ja sam na sred Minhena u autu sa tablicom sa ljiljanima stao i počeo bjesomučno da sviram. Sav saobraćaj se zaustavio i svi su svirali. Znali su šta se dogodilo. Neki ljudi su istrčali iz auta i počeli da me grle i ljube.
33. A kada ste bili najtužniji?
U isto vrijeme. Ja sam znao da će oni jednom morati sjesti i dogovoriti se. Već tada sam znao da se oni ne mogu ništa dogovoriti, jer da su mogli, ne bi bilo rata. Jedan moj junak kaže: U ratu mi je bilo bolje. U rovu sam imao i hranu i nadu, a sad nemam ni jedno ni drugo. Dok me god grlo nosi, ja ću tu priču ponavljati.
34. Čega se najintezivnije sjećate iz rata?
Sjećam se tog ushićenja kada smo svi jedni drugima bili bliži. To je bio princip jednakosti – jednako smo svi bili ugroženi, jednako smo svi mogli biti pogođeni. Tad smo svi jednaka bila meta, bilo je samo pitanje ko je promašen, a ko pogođen. Bili smo vrlo susretljivi jedni prema drugima.
35. Najveći boem među glumcima?
To je svakako bio pokojni Pavle Vujisić. Obožavao sam ga upravo zbog te boemije. Njemu je sve bilo ravno do mora. Niko mu nije bio ni blizu.
36. Koju pjesmu najradije pjevate na derneku?
Volim Žute dunje.
37. Kako se borite protiv suvišnih kilograma?
Šetnjama i uspio sam prošle godine poravnati neke račune. Međutim, vidio sam da ni to nije nešto posebno pa sam se opet vratio u neke zagarantovane granice.
38. Najbolji pjevač među glumcima?
Đorđe David, pjevač Generacije 5.
39. Koliko vremena provodite u prirodi?
Vrlo malo jer mi je kuća na Vlašiću još uvijek devastirana. Kada je obnovim, onda ću sigurno tamo provoditi najmanje dva-tri mjeseca godišnje.
40. Šta Vas nervira kod žena?
Nestrpljenje.
41. Domaća kuhinja ili restoran?
Kombinacija.
42. Za čime što niste uradili žalite?
Što nisam izašao iz Sarajeva kada je počeo rat.
43. A čime se ponosite?
Što sam tada ostao u Sarajevu.
44. Šta nikome nikada ne biste povjerili?
Koliko sam love dobio za neki posao.
45. Prema kojem kriteriju birate uloge?
Prema onome šta mi odgovara ili ne odgovara. Moja uloga je broj 60, a to je broj mog odijela.
46. Koju ulogu nikada ne biste prihvatili?
Ne bih prihvatio da budem tumač nečega što nije istina.
47. Koji je Vaš najveći glumački gaf?
To je Marko Antonije u Juliju Cezaru.
48. Režiser s kojim biste voljeli raditi?
Emir Kusturica.
49. Da li Vas frustrira poluprazna pozorišna sala?
Ne.
50. Šta Vas onda frustrira?
Nekompetentna i neprimjerena uprava.
51. Posljednji film koji ste gledali u kinu?
Kenovićev Tajni prolaz, ali on je tad prekinut.
52. Šta Vas može iznervirati kod drugih ljudi?
Neprincipijelnost. To je ono što danas uglavnom nedostaje ljudima, principijelnost.
53. Šta najviše volite u glumačkom poslu?
Volim slobodu izbora. To je najveći zalog za uspjeh.
54. A šta najviše mrzite?
Licemjerje.
55. Najbolji mladi sarajevski glumac?
Mislim da je Mirvad Kurić najdarovitiji upravo zato što on nije sarajevski glumac.
56. A glumica?
Ajla Bavčić. Ona je na neki način najspremnija i najodanija pozorištu.
57. Lik kojeg biste najviše voljeli oživjeti na daskama?
a sam uglavnom sve svoje odigrao. Sumnjam da bi sad bilo nešto što bi me posebno impresioniralo. Možda bih volio igrati sa Miralemom, Ziketom i nekim drugim dragim ljudima, ali bez ovih pomenutih ja ne bih rado prihvatio bilo kakvu varijantu glume.
58. Šta se desilo sa čuvenim Stratocasterom kojem ste čak i posvetili pjesmu?
Još uvijek je kod kuće. On je iz 1963. godine, možda je i najstariji i najvredniji takav u BiH.
59. Kako biste sebe opisali u jednoj rečenici?
Bio jednom jedan čovjek...
60.Šta mislite o... Peddyu Ashdownu?
Za sada mu je povoljna ocjena.
61. Emiru Kusturici?
Sve najbolje.
62.Sulejmanu Kupusoviću?
Također sve najbolje.
63. Harisu Pašoviću?
O njegovom rediteljskog ciklusu do dolaska u Sarajevo 1992. godine sve najbolje. Na žalost, što-šta što je od tada radio je u znaku pitanja.
64. Dini Mustafiću?
Mislim da je prihvatio preveliki zalogaj i da pomalo svaštari. Morao bi se opredijeliti. Ne može se sve.
65. Tvrtku Kulenoviću?
Moj sjajan prijatelj.
66. Pjeru Žalici?
Vrlo darovit, možda je od, rekao bih, Kenovićevih sljedbenika najdarovitiji.
67. Miri Purivatri?
Mislim sve najbolje, genije.
68. Gradimiru Gojeru?
Na žalost, on je najveća pošast današnjeg vremena i prostora kada je pozorište u pitanju. Toliko je toga uradio ružnoga u pozorištu da mu i ono što je ranije uradio dobro ne mogu priznati.
69. Benjaminu Filipoviću?
On je darovit reditelj i želim mu sve najbolje, bez obzira na gaf koji je meni uradio sa svojim novim filmom. Nisam ga dovoljno pratio da bih nešto više rekao o njemu
FADIL SJEKAC
- Fair Life
#1 FADIL SJEKAC
Last edited by Fair Life on 02/10/2004 14:15, edited 1 time in total.
-
BigusDickus
On je bio kljucni lik iz NSRZB, zbog kojeg danas njima dadoh svoj glas (za koji ne sumnjam da ce biti odlucujuci
).
-
RIPPER
Dalo bi se diskutovati o Josipu Pejakoviću. Ja sam bio svjedok da je on za vrijeme rata u Sarajevu formirao nekakav formaciju koja se zvala "kulturna policija", i znam da se cijelo vrijema rata ta formacija bavila švercom hrane, kafe, cigara, ... i to pravo. Od kad znam čovjek je uvijek nešto šupljirao, nekog ružio, šatro nitro, i na osnovu toga uzimao lovu....
Prema tome, ne bi rekao da je on nekakva ljudina, ... mislim jeste krupan i ima veliku glavurdu i priča kao prava seljačina, ali nije kakav čovjek ...
Prema tome, ne bi rekao da je on nekakva ljudina, ... mislim jeste krupan i ima veliku glavurdu i priča kao prava seljačina, ali nije kakav čovjek ...
-
svitac
Ne bih se raspravljala žučnim tonom oko bilo koga. Ipak sjeti se da Josip imao i mogao otići gdje god je želio iz Bh. Ostao je ovdje jer je volio svoju zemlju što je dokazao nebrojeno puta. Niko se nije dosjetio da mu zahvali na aktivnom ucescu u svim okvirima njegovih mogucnosti.
Radije cemo favorizirati prave kriminalce i njihovo mjesto ustupiti Josipu.
Sreca da nismo svi jednaki.
PS. izvini ali na temu protiv Josipa potrazi drugoga sugovornika.
Radije cemo favorizirati prave kriminalce i njihovo mjesto ustupiti Josipu.
Sreca da nismo svi jednaki.
PS. izvini ali na temu protiv Josipa potrazi drugoga sugovornika.
-
RIPPER
Što se mene tiče nema nikakvog žučnog tona, ja sam samo tražio da mi kažeš činjenice zbog čega Josipa Pejakovića smatraš "velikim čovjekom", ništa više ...
Nisam ja ni za ni protiv njega, samo me interesuju njegove zasluge, ništa više ... a to što vezano za nekakve kriminalce što spominješ, relativno je ko su i šta se podrazumjeva pod pojmom kriminalac .......
Nisam ja ni za ni protiv njega, samo me interesuju njegove zasluge, ništa više ... a to što vezano za nekakve kriminalce što spominješ, relativno je ko su i šta se podrazumjeva pod pojmom kriminalac .......
-
BigusDickus
RIPPER, koliko ja vidim, ti si prvi iznio nekakve glasine i carsijske price, a sad trazis nekakve dokaze...
Josip Pejakovic se dokazao i previse puta, kao glumac i kao covjek, sto je lako provjeriti.
Te price, koje si ti spomenuo, se ne mogu ni provjeriti, ni dokazati... ako imas neke konkretne dokaze, iznesi ih, a postedi nas babskih prica iz brijacnice i necijih pjanskih naklapanja.
Josip Pejakovic se dokazao i previse puta, kao glumac i kao covjek, sto je lako provjeriti.
Te price, koje si ti spomenuo, se ne mogu ni provjeriti, ni dokazati... ako imas neke konkretne dokaze, iznesi ih, a postedi nas babskih prica iz brijacnice i necijih pjanskih naklapanja.
-
BigusDickus
Sad je jasnije i na sta si ti nasjelamissA wrote:JA!cowboy wrote:Nije ljudina vec kurchina. Demagog, lopov i mutivoda, bio i ostao.
-
missA
missA wrote:JOJ; zabluda!!!!BigusDickus wrote:On je bio kljucni lik iz NSRZB, zbog kojeg danas njima dadoh svoj glas (za koji ne sumnjam da ce biti odlucujuci![]()
).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Predizborni trik, kako ste mogli nasjesti????!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobro, to mi vracas za ovo gore!BigusDickus wrote:Sad je jasnije i na sta si ti nasjela Very Happy
- Kaktusssss
mozes li ti sve ovo sto si napisao i potvrditi sa nekim cvrstim dokazima ili ne? mani se covjece tih carsijskih prica...RIPPER wrote:To nisu nikakvi tračevi, to je istina. Reci mi zbog čega je on "veliki čovjek", u čemu su njegove zasluge , šta je to tako veliko i značajno uradio .... hajde da "normalno diskutujemo"
usput pozdrav svim clanovima foruma, novi sam ovdje...iako dosta vremena provodim uz sarajevo-x.com citajuci vijesti i zbivanja a vrlo cesto citam i postove na forumu....nadam se da ce proci bez niskih udaraca...jedno upozorenje, bodem...
-
RoadRunner
#18 Re: FADIL SJEKAC
Cuj sve najbolje?Fair Life wrote:Online Magazin START wrote:69 pitanja: Josip Pejaković
60.Šta mislite o...
61. Emiru Kusturici?
Sve najbolje. [/color]
- nostalgicar
#19 Re: FADIL SJEKAC
Ma sve su to ista govna....sve protjerat treba svegami...ma nemoze ovo vise ovako...jednostavno nemoze....RoadRunner wrote:Cuj sve najbolje?Fair Life wrote:Online Magazin START wrote:69 pitanja: Josip Pejaković
60.Šta mislite o...
61. Emiru Kusturici?
Sve najbolje. [/color]
-
vratnik
Ljudina je zato sto je jedan od najvecih Bosanaca koji je Bosnom hodao.
Ljudina je sto je najbolji bosnski glumac.
Ljudina je sto je prije svega ovoga pokazivao redovno svoju velicinu glumeci pred 10 ljudi (Omer Pasa Latas, neke 89 godine) kao da je na Broadway ne premijeri Evite. Ljudina je sto je i prije svega ovoga bio Bosanac. (on meni nema Bosne? pa ima Bosne, a ima i mene u Bosni a bice valjda. itd, ko ne zna, sjedi jedan)
Ljudina je sto kritikuje one koji to zasluzuju.
A ponajvise je ljudina sto usprkos prici o lovi koju je gore spomenuo, zivi u Sarajevu.
(a sad da ne pocinjem novu temu o Kusturici, ako izostavimo to da je kao covjek jad, zar mu ne trebamo do vjecnosti biti zahvalni na reklami: film "time of the gypsis" "underground" "arizona dream" BOSANSKOG REZISERA emira kusturice, iz Sarajeva.)(kusta, jad si najveci, i garant ti je to pravo krivo, ali hvala ti sto nas jos vise ljudi zna).
Ljudina je sto je najbolji bosnski glumac.
Ljudina je sto je prije svega ovoga pokazivao redovno svoju velicinu glumeci pred 10 ljudi (Omer Pasa Latas, neke 89 godine) kao da je na Broadway ne premijeri Evite. Ljudina je sto je i prije svega ovoga bio Bosanac. (on meni nema Bosne? pa ima Bosne, a ima i mene u Bosni a bice valjda. itd, ko ne zna, sjedi jedan)
Ljudina je sto kritikuje one koji to zasluzuju.
A ponajvise je ljudina sto usprkos prici o lovi koju je gore spomenuo, zivi u Sarajevu.
(a sad da ne pocinjem novu temu o Kusturici, ako izostavimo to da je kao covjek jad, zar mu ne trebamo do vjecnosti biti zahvalni na reklami: film "time of the gypsis" "underground" "arizona dream" BOSANSKOG REZISERA emira kusturice, iz Sarajeva.)(kusta, jad si najveci, i garant ti je to pravo krivo, ali hvala ti sto nas jos vise ljudi zna).
-
rumenko
Sve OK ali da o Emiru Kusturici misli sve najbolje to ne mogu nikako da provarim.
Nakon svega sto je to smrdljivo kopile (Emir Kusturica) reklo o Bosni i Bosancima,nakon uporne i otvorene podrske Milosevicu i SERIMO u agrsiji na BiH on jos uvijek o njemu misli sve najbolje?
Ne kontam.
Nakon svega sto je to smrdljivo kopile (Emir Kusturica) reklo o Bosni i Bosancima,nakon uporne i otvorene podrske Milosevicu i SERIMO u agrsiji na BiH on jos uvijek o njemu misli sve najbolje?
Ne kontam.
-
Prenj
Dragi Rumenko,rumenko wrote:Sve OK ali da o Emiru Kusturici misli sve najbolje to ne mogu nikako da provarim.
Ne kontam.
Kusturica je jedno djubre od covjeka, sto jest' jest.
Istoriji je puna i umjetnika i naucnika koji su bili djubre, ali njihova djela su ono po cemu na kraju bivaju upamceni.
Kusturica je snimio neke dobre, cak odlicne filmove i to je razlog sto Pejakovic-umjetnik moze imati dobro misljenje o Kusturici-umjetniku.
-
solaris
bas me interesuje sta je to reko o bosni i bosancima,rumenko wrote:Sve OK ali da o Emiru Kusturici misli sve najbolje to ne mogu nikako da provarim.
Nakon svega sto je to smrdljivo kopile (Emir Kusturica) reklo o Bosni i Bosancima,...
garantujem da autor nema pojma sta je to kusta reko
nego je pokleko propagadni,
te u stilu gdje svi turci tu i mali jomu, malo da se ispljuje