FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- ultima_palabra
#4051 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ne zaboravite da je sad bazna godina za usporedbu godina poplava...
-
Ci-Nick
#4052 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Mandat Nikšića od 17.03 2011. do 11.02. 2015.
Zašto nije uzeta 2014. godina za poređenje a ne 2011. u kojoj jedva da je i formirana vlada ?
To što je trenutno stanje bolje ( ukoliko je uopšte bolje) nego u 2010. ili 2011. godini nije zasluga Novalića,...rezultate ove vlade ćemo ubirati tek narednih godina.
Ekonomija u Europi nije ista u 2010. godini i 2016. Cijena sirovina i energenata nije ista, obim lohn poslova koji obavljamo za prije svega Njemačku.
To što je trenutno stanje bolje ( ukoliko je uopšte bolje) nego u 2010. ili 2011. godini nije zasluga Novalića,...rezultate ove vlade ćemo ubirati tek narednih godina.
Ekonomija u Europi nije ista u 2010. godini i 2016. Cijena sirovina i energenata nije ista, obim lohn poslova koji obavljamo za prije svega Njemačku.
Last edited by Ci-Nick on 21/11/2016 11:58, edited 1 time in total.
-
almir90
#4054 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Šta reći na ovo vrsno poređenje, dva vrsna premijera? Nismo imali na daleko boljih premijera.
Slika može jednostavno da ih opiše.

-
Mohamad Sissoko
#4055 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Da li nam mozes ti reci sta bi konkretno drugacije uradio za razliku od Fadila i Nermina, s ciljem da ostvaris bolje rezultate od njih? Evo gore imas neke i podatke pa mozes li nam malo poblize osvrnuti se na njih i dati prijedloge za efikasnije vodjenje federalne ekonomije?almir90 wrote:Šta reći na ovo vrsno poređenje, dva vrsna premijera? Nismo imali na daleko boljih premijera.![]()
![]()
![]()
-
almir90
#4056 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Federalna ekonomija!

-
The BEN10
#4057 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Svaki normalan čovjek koji uredno plaća poreze bi trebao znati poslove svakog glavonje u državi!?Mohamad Sissoko wrote:Da li nam mozes ti reci sta bi konkretno drugacije uradio za razliku od Fadila i Nermina, s ciljem da ostvaris bolje rezultate od njih? Evo gore imas neke i podatke pa mozes li nam malo poblize osvrnuti se na njih i dati prijedloge za efikasnije vodjenje federalne ekonomije?almir90 wrote:Šta reći na ovo vrsno poređenje, dva vrsna premijera? Nismo imali na daleko boljih premijera.![]()
![]()
![]()
Dovoljno je uporediti se sa rastom drugih pa reći kako smo u banani.
-
Mohamad Sissoko
#4058 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Cijenim vasu strucnost.almir90 wrote:Federalna ekonomija!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
almir90
#4059 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Šta se ima vama stranačkim botovima objašnjavati, svakako živite u paralelnom svijetu. Al' dobro, valja iz nečijeg šupka izvirivati i zarađivati platu, odnosno plaću.

-
Mohamad Sissoko
#4060 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Dobro, ne znas.Ljudski je priznati.almir90 wrote:Šta se ima vama stranačkim botovima objašnjavati, svakako živite u paralelnom svijetu. Al' dobro, valja iz nečijeg šupka izvirivati i zarađivati platu, odnosno plaću.![]()
![]()
-
kolegione
#4061 Re: RE: Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Faktor pise BUHahahahahhahahahaThe BEN10 wrote:smrdim/vijest/uporedni-po ... lia-223135
Faktor piše kako je Faćko gigant za Nikšića...
Sent from my MI 4 using Tapatalk
-
almir90
#4062 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Misliš da ćeš se tako isprovocirati? Nije ti to neka sreća.Mohamad Sissoko wrote: Dobro, ne znas.Ljudski je priznati.
Možemo mi ovdje izlagati svoje prijedloge koliko god želili, ali to ništa promijeniti neće. Jer imamo sistem koji kontrolišu oni koji ne žele da većina ide naprijed, samo ona manjina koja kontroliše sve.
- Sada ja tebi mogu napisati da bih ja najviše volio da vlada iz svakog grada pokupi najmanje po jednog učenika generacije iz srednje škole, i pošalje ga na najprestižnije univerzitete u svijetu da se školuju. Sve to financiraju, naravno, pod obavezom da se moraju vratiti u BiH i učestvovati u izgradnji i napretku ove države, i to sve ovjeriti ugovorom.
- Da se uvede kontrola u malverizacijama razno-raznim poticajima, gdje pojedinci od vlade dobijaju ogromna sdrestva, bez da se ona utroše za šta su i predviđena.
-Da se uvede kontrola po pitanju javnih nabavki, da ne može jedna cijena proći na tenderu, a onda kasnije se ugradi još duplo toliko za nekakve troškove. A i sama početna cijena na tenderima je obično pranje para. Pa tako imamo stručnjake koji se razbacuju vrijednostima projekata, koje su smiješne, ne smiješne već nerealne.
-Javni radovi, da se ne plaća čišćenje korita rijeke u dužini 200 metara po cijeni 10 000 KM, a da joj je dubina vode 2 cm. Mislim, ko tu bolan koga jebe, da se toliko plaća?
-Policija, vojska, i sve sigurnose službe da se konačno stave pod kontrolu. A ne, da budu leglo najvećih kriminalaca. Ako treba nekoga javno prosuti da se u njima uvede red, onda ga javno prosuti. Ako ne znaš na šta mislim, jebiga onda.
-Ne može se ekonomija razvijati kada daješ svu moć manjoj količini 'privatnika', koji su uništili sve manje oko sebe, i na kraju oborili cijenu rada. Ako će već tako biti, onda se ne može konstatno dizati cijena življenja, a to uključuje sve ono što svaki mjesec obavezno moraš potrošiti.
Hoćeš da idem dalje? Ja sam moram arbajt u jebenoj privredi, pa ti mogu nastaviti jedino večeras.
I za sve treba samo jaka ruka i sila, i ljudi koji su voljni sve to sprovesti. Ja se nebih libio, ali je pitanje koliko ima takvih koji bi?
-
Mohamad Sissoko
#4063 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
almir90 wrote:Misliš da ćeš se tako isprovocirati? Nije ti to neka sreća.Mohamad Sissoko wrote: Dobro, ne znas.Ljudski je priznati.
Možemo mi ovdje izlagati svoje prijedloge koliko god želili, ali to ništa promijeniti neće. Jer imamo sistem koji kontrolišu oni koji ne žele da većina ide naprijed, samo ona manjina koja kontroliše sve.
- Sada ja tebi mogu napisati da bih ja najviše volio da vlada iz svakog grada pokupi najmanje po jednog učenika generacije iz srednje škole, i pošalje ga na najprestižnije univerzitete u svijetu da se školuju. Sve to financiraju, naravno, pod obavezom da se moraju vratiti u BiH i učestvovati u izgradnji i napretku ove države, i to sve ovjeriti ugovorom.
- Da se uvede kontrola u malverizacijama razno-raznim poticajima, gdje pojedinci od vlade dobijaju ogromna sdrestva, bez da se ona utroše za šta su i predviđena.
-Da se uvede kontrola po pitanju javnih nabavki, da ne može jedna cijena proći na tenderu, a onda kasnije se ugradi još duplo toliko za nekakve troškove. A i sama početna cijena na tenderima je obično pranje para. Pa tako imamo stručnjake koji se razbacuju vrijednostima projekata, koje su smiješne, ne smiješne već nerealne.
-Javni radovi, da se ne plaća čišćenje korita rijeke u dužini 200 metara po cijeni 10 000 KM, a da joj je dubina vode 2 cm. Mislim, ko tu bolan koga jebe, da se toliko plaća?
-Policija, vojska, i sve sigurnose službe da se konačno stave pod kontrolu. A ne, da budu leglo najvećih kriminalaca. Ako treba nekoga javno prosuti da se u njima uvede red, onda ga javno prosuti. Ako ne znaš na šta mislim, jebiga onda.
-Ne može se ekonomija razvijati kada daješ svu moć manjoj količini 'privatnika', koji su uništili sve manje oko sebe, i na kraju oborili cijenu rada. Ako će već tako biti, onda se ne može konstatno dizati cijena življenja, a to uključuje sve ono što svaki mjesec obavezno moraš potrošiti.
Hoćeš da idem dalje? Ja sam moram arbajt u jebenoj privredi, pa ti mogu nastaviti jedino večeras.
I za sve treba samo jaka ruka i sila, i ljudi koji su voljni sve to sprovesti. Ja se nebih libio, ali je pitanje koliko ima takvih koji bi?
Valjda, "da ces me"Misliš da ćeš se tako isprovocirati?
Al ipak vidim da jesam
Aha.Ovo sto pises je onako uopsteno i uglavnom se ne odnosi se na moje pitanje te jos ne vidim kako bi ti to konkretno uradio, posebno vezano za navedene cifre u poredjenju,kako sam te pitao na pocetku.
p.s. i ta jaka ruka i sila o kojoj govoris kod nas je uglavnom EU i ovo sto se danas sprovodi nije Fadil izmislio nego radi sto mu se kaze.Tako da je jedna od tvojih zelja iz posta dijelom ispunjena
- seln
#4064 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Vido sam dosta ogavnih trolova i stranackih telala... ali da neko moze braniti Fadila "mante se ljudi luksuza" Novalica... za to stvaaarno treba opasan deficit karaktera.
- ultima_palabra
#4065 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
I šta je sprovedeno od famozne agende? Nameti na privredu su se samo povećali.
- sunceKOtepsija
#4066 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
od prvog intervjua kod senada bilo je jasno o cemu se radi
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#4067 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
najbolje ga opisaše na prethodnoj stranici...puna usta realnog sektora, a ipak šćerina choka na buĐet sjeda

sad jel u valja jal ne valja Fadiljova ščera, jal Trenerkov burazer samo je do ideoloških preferencija promatraća
sad jel u valja jal ne valja Fadiljova ščera, jal Trenerkov burazer samo je do ideoloških preferencija promatraća
-
almir90
#4068 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
NIsi me isprovocirao, jer da jesi ja bih nastavio sa ciničnim podjebavanjem i uvredama, a nisam.Mohamad Sissoko wrote:
Al ipak vidim da jesam![]()
Aha.Ovo sto pises je onako uopsteno i uglavnom se ne odnosi se na moje pitanje te jos ne vidim kako bi ti to konkretno uradio, posebno vezano za navedene cifre u poredjenju,kako sam te pitao na pocetku.
p.s. i ta jaka ruka i sila o kojoj govoris kod nas je uglavnom EU i ovo sto se danas sprovodi nije Fadil izmislio nego radi sto mu se kaze.Tako da je jedna od tvojih zelja iz posta dijelom ispunjena
Nego, ti i dalje se brini kad će rata MMF-a, sramota je za novu da se to ne proslavi kako treba.
Samo lagano čekam kad će ova država da krahira i ode u propast, sa ovakvim mentalitetom, vladanjem ništa bolje niko i ne zaslužuje. Kad bolje razmislim, ne znam zašto bi se normalna manjina u ovoj državi borila za bilo šta, osim samo za svje lično zadovoljstvo.
- vivaldi
#4069 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
statisticki, ova godina je vrlo zanimljiva u federaciji, mada su ovi izabrali malo cudan usporedbni period mart-septembar (jer je u martu izabrana nova vlada).Mohamad Sissoko wrote:posebno vezano za navedene cifre u poredjenju,kako sam te pitao na pocetku.
ove godine postoji jedan toliko pozitivan podatak da je to abnormalno - rast prihoda porezne uprave od cak 350 miliona maraka u prvih 10 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prosle. Strasan rast, nezabiljezen (preko 10%), a pritom nije rezultat promjene zakona.
e sad, svaka abnormalnost logicno zahtjeva dublje posmatranje u cilju pojasnjenja.
Prvi podatak koji se provjeri je broj zaposlenih koji je (kao sto se vidi i u ovoj tabeli) znantno povecan, oko 11 hiljada. Veci broj zaposlenih logicno vodi ka vecim prihodima poreznih uprava tako da ovaj podatak daje smisao rastu prihoda.
Medjutim, nakon toga nastaje problem jer osim toga vise nista nema smisla. Domace investicije su padu, strane investicije su u padu, a izvoz u prvih 10 mjeseci ove godine je za oko 40-50 miliona maraka manji nego u istom periodu prosle godine, a uvoz jos veci.
i sad imas apsurdnu situaciju - pad svih investicija, pad izvoza, a u isto vrijeme 11 hiljada vise zaposlenih
a o cemu se zapravo radi?
krajem prosle godine vlada je donjela uredbu o prvom zaposljavnju i izdvojila oko 70 miliona maraka. drzava poslodavcima placa radnike 600-700 maraka bruto mjesecno godinu dana, a obaveza poslodavca je da iz zadrzi minimum 2 godine (drzava placa radniku 1 godinu,a poslodavac jednu). CCI je neki dna objavio da je na taj nacin u zadnjih nepunu godinu zaposleno 8.000 tako da imas cudnu situaciju jer je to 8.000 novozaposlenih u realnom sektoru, a zapravo su na budzetu. Osim toga, negdje pocetkom godine i federalni zavod za zaposaljavanje je imao slican projekat od 10 ili 20 miliona ne sjecam se tacno za kratkorocno zapolsajvanje ugrozenih grupa . invalida, roma itd, gdje zavod daje platu do godinu dana pa je i tako nesto zaposleno u relanom sektoru, a zapravo na budzetu.
efekti toga su logicno privremeni jer cim istekne taj period od 2 godine, vecina ce ih dobit otkaz.
ali to je naravno doprinjelo onom rastu prihoda PU s pocetka posta, ali ne samo to. veliki doprinos ukupnom rastu ekonomije ove godine daje sama porezna uprava koja je opasno stisla sa inspekcijama u kontinuitetu, ali to je samo "relativno dobro". Dobro je zato je sto bolje kad ekonomija relazi iz sive u legalnu fazu, a realtivno je zato sto vecina upsolenih u sivoj ekonomiji je zato sto u stvari nema dovoljno zarade da bi bili legalizovane pa rade na crno za par stoja jer im gazde jednostavno ne mogu dati vise od toga. Zato drzava mora tolerisati dobar dio sive ekonomije zbog socijalnog mira jer mnogi bukvalno prezivaljavaju od tih par stoja na crno i ne smijes im to oduzeti. Zato je bitno da porezna nadje prave mjeru koliko max mogu stisnut za jaja. masa firmi koja posluje na ivici rentabilnosti moze preziviti jednu kaznu zbog malo varanja na porezu ili par neprijvljenih randika, ali ako ih opet kazne u kratkom roku, katanac je vjerovatnija opcija, a to je onda kolektivni gubitak.
drugi bitan rast generisu trzni centri koji se otvaraju svakih 15 dana negdje, a posto se u njima za sve izdaju racuni, i oni suzbijaju sivu ekonomiju jer gase masu malih prodavnica koje dosta rade u sivoj zoni. Trgovina cini ubjedljivo najveci segment gdp-a, pa legalizacija u toj oblasti moze dati znacajan doprinos, ali to je opet kazem relativno jer rast prihoda i ekonomije je naravno pozitivna stvar, ali je puno bolje kada je on rezultat vece produktivnosti, veceg izvoza i vece profitabilnosti nego cijedjenja postojece ekonomije i legalizacije onoga sto je vec tu jer se te pare svakako vrte (ali u sivoj zoni) zato se taj mali rast i ne osjeti u drzavi.
sto se tice fadila, i dalje mislim da je on sam po sebi upuceniji u materiju od svih svojih prethodnika, ali da ima vezane ruke pa za sve bitne odluke mora pitat baketa i dragana, a njima je vazniji politicki rejting od ekonomskih nepopularnih poteza koji su nuzni.
zato su nam prognoze i dalje mracne jer nema temeljnih reformi - privatzacije traje vec 20 godina a nidokle je, preduzeca koja strajkuju vec 20 godina, nikakvog plana nema ni za dravne gigante i javna preduzeca koja imaju ogorman znacaj za ekonomiju, a sada su mahom ogorman teret, najveci duznici za poreze itd. Nema ni plana za privlacenje investicija, tako da je malo razloga za optimizam.
zanimljiv je podatak da je u januaru 2002 (samo par godina nakon rata) broj zaposlenih u federaciji bio 405 hiljada, a sada je oko 460, sto znaci da je za tacno 15 godina zaposleno samo 55 hiljada, ako odbijemo ovih 8.000 budzetlija koje sam spomenuo, broj je manji od 50.000. S obzriom na tako nisku osnovicu i zemlju koja je tek izasla iz rata, jako, jako mali broj.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
maher
#4071 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
posao premijera je da vodi vladu, a ne da se on licno bavi pojedinacnim problemima ... cini mi se da zanemaruje ostale resore ... zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, socijalnu politiku ... ekonomija je jedan segment koji sam po sebi nista ne rjesava ako ga ne prate i ostali resori ... premijer previse razmislja kao poduzetnik, a ne kao neko ko bi trebao razvija institucije koje bi trebale prvo da ne dozvole da dodje do problema, a zatim i da rijese probleme koji se pojave ...
- Styling
#4072 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Mislim da se nasa vlada zapetljala k'o pile u kucinu. Svasta nesto hoce da podvedu pod Reformsku agendu a sto nije dio reformske agende niti su to zahtjevi WB niti IMF-a pa onda pustaju narod za okrivljuje medjunarodnu zajednicu za neke stvari koje nemaju blaga veze s njima.
Ide novi zakon o porezu na dohodak i zakon o penzionom i reforma zdravstva (ako se tako moze nazvati Sebijim projekat unistavanja UKC i Opce bolnice) a da prethodno nisu stvoreni preduslovi da se to implementira bez velikih potresa. Najnovija informacija je da ce opet doci do promjene u zakonu o porezu na dohodak (promjena postojeceg nacrta), tako da necemo znati sta nas je snaslo dok se zakon ne usvoji.
Ustanovljavanje jedinstvene neoporezive osnovice of 600KM linearno za sve zaposlene ce donijeti dobiti samo onima koji su samci i nemaju clanova porodice koje izdrzavaju a oni koi imaju porodicu treba da se slikaju s njom. A opet u isto vrijeme kukaju kako vlada bijela kuga i kako nam je dmeografska buducnost siva a pri tome nista ne rade da porodicama sa djecom olaksaju zivot.
Friziraju statisticke podatke i na silu hoce da prikazu stanje boljim nego sto jeste a s druge strane samo usvajaju nove namete na zivot. Ne znaju dje gone.
Ide novi zakon o porezu na dohodak i zakon o penzionom i reforma zdravstva (ako se tako moze nazvati Sebijim projekat unistavanja UKC i Opce bolnice) a da prethodno nisu stvoreni preduslovi da se to implementira bez velikih potresa. Najnovija informacija je da ce opet doci do promjene u zakonu o porezu na dohodak (promjena postojeceg nacrta), tako da necemo znati sta nas je snaslo dok se zakon ne usvoji.
Ustanovljavanje jedinstvene neoporezive osnovice of 600KM linearno za sve zaposlene ce donijeti dobiti samo onima koji su samci i nemaju clanova porodice koje izdrzavaju a oni koi imaju porodicu treba da se slikaju s njom. A opet u isto vrijeme kukaju kako vlada bijela kuga i kako nam je dmeografska buducnost siva a pri tome nista ne rade da porodicama sa djecom olaksaju zivot.
Friziraju statisticke podatke i na silu hoce da prikazu stanje boljim nego sto jeste a s druge strane samo usvajaju nove namete na zivot. Ne znaju dje gone.
-
statixx
#4073 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Uvijek su masoni krivi, kao nedavno sa Pravilnikom o cijeni lijekova, potrebne su medjunarodne finansijske institucije da im ukazu na nepravilnosti, kriminal, i uslove ih dodjelom novcanih sredstava da bi oni uradili nesto u korist gradjana.Styling wrote:pa onda pustaju narod za okrivljuje medjunarodnu zajednicu za neke stvari koje nemaju blaga veze s njima.
Nasa je zemlja zahvaljujuci nacionalistima u najvecoj politickoj i sigurnosnoj krizi nakon rata i nema sanse da dozivimo ikakav znacajan ekonomski napredak.
-
howdy
#4074 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
dobar je fadil, ne valja jasminseln wrote:Vido sam dosta ogavnih trolova i stranackih telala... ali da neko moze braniti Fadila "mante se ljudi luksuza" Novalica... za to stvaaarno treba opasan deficit karaktera.
-
colt
#4075 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
zubi wrote:Sad si tek skontao da provalic laze??colt wrote:. . ovaj je totalno puk'o. Stvarno ne znam kako misli povecavati zaposlenost sa ovolikim porezima. Ovo postaje sve gore . . . lagao je kad je rekao da će privredu rasteretiti i da će smanjiti poreze. Ovo je samo dodatno opterećenje . .. Država uzima a nista ne daje . .
.. ironija . .
. . na ovoj temi sam žestoki protivnik Novalića (još iz doba Zakona o radu).