FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
saale

#2626 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by saale »

Uz dodatak, koga god izabrali, ne zavrsava se proces demokratije cinom izlaska na izbore, glasanja, i ustolicenja. Demokratija je mnogo slozeniji proces, i aparat, od onoga kako ga bosnje dozivljavaju - glasao sam/ili nisam, i sada cu sutiti i 'pusiti' sta god mi izabrani, ili postavljeni - ko Fadil - pricaju i rade. (Ovo zadnje se ne odnosi na tebe licno ;-) )
[/quote]

da care, al nama je mrsko qurcem maknit na dan izbora i uciniti taj prvi i najvazniji korak
tandmand

#2627 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by tandmand »

Ne razumijem da se korijen svih problema koje imamo svode na to da li se glasalo i za koga. Da li izabrati crvene koji se jednom rukom drže za Titov bedž a drugom kradu ili za zelene koji u jednoj ruci drže tespih a drugom kradu ... u konačnici sasvim je svejedno. Možda je nekom olakšanje da to rade baš njegovi a nešto će se i zalomiti. U ovakvom ustroju države, sistemu koji opstaje zahvaljujući specifičnom balkanskom mentalitetu, čak bi se i Angela Merkel pretvorila u Fadila.
VjecitiStudent

#2628 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by VjecitiStudent »

saale wrote:
da care, al nama je mrsko qurcem maknit na dan izbora i uciniti taj prvi i najvazniji korak
SDA i njihove vjerne lijeve replike, bijedna su ponuda.
saale

#2629 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by saale »

VjecitiStudent wrote:
saale wrote:
SDA i njihove vjerne lijeve replike, bijedna su ponuda.
mislim da imamo preko 100 registriranih politickih stranaka :D
Muhamed Đakmić

#2630 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Muhamed Đakmić »

Ja se s tim ne mogu složiti. Odnosno, shvatam poentu, ali ne shvatam tu idealističku ideju da će izborima u ovako komplikovanom političkom sistemu, jedna progresivna politička ideja uopće moći da dođe do izražaja. Pazi, ovdje se vlast komada na milion sitnih interesnih sfera i to je jedina konstanta od završetka rata na ovamo.

Već se odgajaju generacije mladih političara kojima je cilj da se kroz politiku obogate i steknu neku reputaciju, koju, složio se neko ili ne, aktivno učešće u stranačkom životu itekako kreira u javnosti. Lijep, mlad, uspješan, šupalj na sve strane, ali naš i to je dovoljno. Mi imamo prije svega mentalno bolesnu naciju, a trebaće da prođe godina i godina da se ona osvijesti.

Ja tvrdim da je revolucija širih razmjera jedino rješenje naših problema, ali samo na način da se vladajuće strukture ove zemlje stvarno zabrinu i za svoju guzicu i za svoju glavu te da iz straha za goli život počnu raditi na poboljšanju uslova u ovoj zemlji.

Moj stav možda jeste idealistički, ali nije ništa više idealističan od onog "glasaj za druge". Volio bih čuti ime tih drugih, jasno i glasno. SDA, SDP, SzBiH, SBB, HDZ, HDZ1990, SNSD, SDS, DF... sve su ovo okaljane stranke, a mnogi su kadrovi skakutali iz jedne u drugu kao kerovi. Malo sam manje upućen u rad Naše stranke, ali oni su ionako mikrostranka koja ne može puno toga promijeniti u ovakvim uslovima.

Nego, koji je to model po kojem bi se stvarnost mogla promijeniti? Koja stranka i koliko glasova? Apsolutna vlast jedne stranke? Koliko je taj model uopće realan?

saale: Govori li ti to sa preko 100 stranaka dovoljno? Čije interese zastupa preko 100 stranaka u ovoj zemlji? Zašto tih 90 satelitskih stranaka ne pokuša napraviti zajedničku koaliciju? Zbog sujete i ega, odnosno želje pojedinca da on bude na čelu, eto što. Ti satelitčići su jedini gori od aktuelnog establišmenta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2631 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by _BataZiv_0809 »

Zapravo najveca ironija je sto Novalica lincuju tviterasi, forumasi, fejsbukovci, a sve radi izjave da se puno trosi na mobilnu telefoniju i internet.

Nije li to dokaz da je covjek u pravu :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2632 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by -LIBERO- »

Ja pod tim - izadji i glasaj za manje lose, pa cemo ih mjenjati stalno ako treba - nikako, ni u ludilu, nisam iskljucio aspekt demokratije i na ulici, sa pritiskom, lobiranjem, aktivizmom.
Kao sto vec rekoh. Proces demokratije, i borbe za pravicno drustvo, nije samo cin glasanja. Samo sto kod nas to ljudi nece, ili ne zele, da shvate.

Nama su potrebni politicari koji ce strahovati za svoje pozicije/privilegije, bas od naroda. Ne od opozicije. Od toga koliko smo spremni direktno osuditi i stati protiv konkretnih stvari, evo recimo Drzava bolnica, Sebija - nepotizam, Fadil ekonomski strucnjak...itd.itd.

Itekako oni osluskuju puls naroda, i itekako su neke stvari barem stopirane zbog masovnog 'gundjanja'u narodu.

I ono bitno. Ne izlazak na izbore, a onda i ne izlazak na ulicu...zapravo je samo vjetar u jedra ovoj samonametnutoj kvazi eliti, u politici, i drugim segmentima.

Ako ne vjerujes u izbore. Moze. Bujrum na ulicu...ili u neki drugi vid politickog, drustvenog, socijalnog aktivizma.
Ako ne vjerujes u ulicu, ok. Imas izbore.
Moze, naravno, uvezati to oboje. To je najjaci korektor, i mehanizam prisile. Bas ta kombinacija tog dvoje.

Ako nisi za bilo sta od toga. E onda si bas uz duzno izvinjenje, forumski trol :D . I tu si, 'nako....da pokazes svoju intelektualnu superiornost, al da ne ucestvujes u bilo cemu, i ne pokusas promjeniti bilo sta...gledajuci uz cinizam s visine na sve to.

Forumski, ili FB.mastrubator i trol. Ne mislim na nikoga licno, nego pricam uopsteno. :thumbup:
Muhamed Đakmić

#2633 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Muhamed Đakmić »

Ma ok, sasvim je jasno to sve, ali ja ponovo povlačim pitanje koliko je to realno.

Mene apsolutno nikad više neće privući Dubioza kolektiv protesti, gdje svijet dođe da pleše, puši travu i pije na otvorenom. Bio jednom, vidio da je društveni aktivizam na nuli, neću više dok stvarno ne bude bilo konkretnih protesta, a pritom ne mislim na paljenje državnih institucija koje su između ostalog i moja imovina.
saale

#2634 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by saale »

Muhamed Đakmić wrote:Ja se s tim ne mogu složiti. Odnosno, shvatam poentu, ali ne shvatam tu idealističku ideju da će izborima u ovako komplikovanom političkom sistemu, jedna progresivna politička ideja uopće moći da dođe do izražaja. Pazi, ovdje se vlast komada na milion sitnih interesnih sfera i to je jedina konstanta od završetka rata na ovamo.

Već se odgajaju generacije mladih političara kojima je cilj da se kroz politiku obogate i steknu neku reputaciju, koju, složio se neko ili ne, aktivno učešće u stranačkom životu itekako kreira u javnosti. Lijep, mlad, uspješan, šupalj na sve strane, ali naš i to je dovoljno. Mi imamo prije svega mentalno bolesnu naciju, a trebaće da prođe godina i godina da se ona osvijesti.

Ja tvrdim da je revolucija širih razmjera jedino rješenje naših problema, ali samo na način da se vladajuće strukture ove zemlje stvarno zabrinu i za svoju guzicu i za svoju glavu te da iz straha za goli život počnu raditi na poboljšanju uslova u ovoj zemlji.

Moj stav možda jeste idealistički, ali nije ništa više idealističan od onog "glasaj za druge". Volio bih čuti ime tih drugih, jasno i glasno. SDA, SDP, SzBiH, SBB, HDZ, HDZ1990, SNSD, SDS, DF... sve su ovo okaljane stranke, a mnogi su kadrovi skakutali iz jedne u drugu kao kerovi. Malo sam manje upućen u rad Naše stranke, ali oni su ionako mikrostranka koja ne može puno toga promijeniti u ovakvim uslovima.

Nego, koji je to model po kojem bi se stvarnost mogla promijeniti? Koja stranka i koliko glasova? Apsolutna vlast jedne stranke? Koliko je taj model uopće realan?

saale: Govori li ti to sa preko 100 stranaka dovoljno? Čije interese zastupa preko 100 stranaka u ovoj zemlji? Zašto tih 90 satelitskih stranaka ne pokuša napraviti zajedničku koaliciju? Zbog sujete i ega, odnosno želje pojedinca da on bude na čelu, eto što. Ti satelitčići su jedini gori od aktuelnog establišmenta.

OK, razumijem i kontam i u pravu si,,ali sta nam je alternativa,? Mi kao narod/narodi smo onako bez svijesti sta je drustvo i sta bi to drustvo kao cijelina trebalo predtavljati,koje vrijednosti itd,,znam ja da vecina ljudi ulazi u politiku zbog licnog interesa i uhljebljenja blize i daljne rodbine,,,ali moramo priznati da ima izuzetaka i ja nista drugo ne govorimm, nego brate kad su izbori izadjite i zaokruzite ljude,,,,a ako pricamo o najvecim strankama tu itekako ima svega ali ima i postenih ljudi,,par primijera vrlo lako dokazivih su nacelnici SDA U Tešnju,Kakanj,,pogledaj budjete za Kakanj znam provijereno da je opcina zavrsila god sa suficitom budjeta,,BIRAJMO LJUDE :D
GeeTnT

#2635 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by GeeTnT »

_BataZiv_0809 wrote:Zapravo najveca ironija je sto Novalica lincuju tviterasi, forumasi, fejsbukovci, a sve radi izjave da se puno trosi na mobilnu telefoniju i internet.

Nije li to dokaz da je covjek u pravu :D
Greska je sto to nije izjavila NS, signet from NY S. Cudic, a prvi objavio PK live in RSG...sad bi se other prica pricala i onda bi se znalo whose mother black woolmark prede...
dale cooper

#2636 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dale cooper »

Muhamed Đakmić wrote:Ja se s tim ne mogu složiti. Odnosno, shvatam poentu, ali ne shvatam tu idealističku ideju da će izborima u ovako komplikovanom političkom sistemu, jedna progresivna politička ideja uopće moći da dođe do izražaja. Pazi, ovdje se vlast komada na milion sitnih interesnih sfera i to je jedina konstanta od završetka rata na ovamo.

Mala ispravka. Revolucije nikada nisu fine i nenasilne, istorijski gledano. I ne ostavljaju mogućnost ostanka starih struktura vlasti.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2637 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by -LIBERO- »

Muhamed Đakmić wrote:Ma ok, sasvim je jasno to sve, ali ja ponovo povlačim pitanje koliko je to realno.

Mene apsolutno nikad više neće privući Dubioza kolektiv protesti, gdje svijet dođe da pleše, puši travu i pije na otvorenom. Bio jednom, vidio da je društveni aktivizam na nuli, neću više dok stvarno ne bude bilo konkretnih protesta, a pritom ne mislim na paljenje državnih institucija koje su između ostalog i moja imovina.

Ne valja ni jedna stranka. Ok.
Nisi za to da ih mijenjamo svake izbore. Moze i to.

Ne valjaju protesti za JMBG, mirni, cvijece i baloni, Dubioza. Postujem.
Ne valjaju oni nasilni. Pale se institucije. Ok, moze i to.

Nista onda. Hajde mi reci koji je tvoj prijedlog da vrsimo pritisak na lose poteze vlasti? Mito, korupciju, kriminal...ekonomske agende oko kojih se ne slazemo, sa zakonima koje pokusavaju sprovesti. Ili na lokalnom nivou. Kako onda da ih prisilimo da za nasu lovu odrade barem komunalne stvari?

Stvarno ne shvatam, objasni mi, koji je tvoj prijedlog? :mrgreen:
Muhamed Đakmić

#2638 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Muhamed Đakmić »

Ma vidi, samo napisah da su izbori floskula, ne da ne izlazim na njih. Iza onog za proteste apsolutno stojim, onakvi nebulozni i infantilni protesti neće donijeti ništa, jednako kao ni paljenje državne imovine, kada su oni na koje je gnjev usmjeren bili jako daleko od napadnutih pozicija.

Ja lijepo rekoh koje je jedino rješenje, ali ono bi haman preraslo u građanski rat. Ne, ne pozivam ovdje ni na kakve ustanke, niti bih ja poveo nekakav protest.

Ako ti vjeruješ da ćeš izborima i mirnim protestima nešto promijeniti, ok, poštujem, ali mislim da si i sam svjestan koliko je to nerealno :D

A ako hoćeš, daj ime konkretne stranke i političke ideje koju ona provodi, a koja bi se realno mogla primijeniti za boljitak na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a ne samo Sarajeva ili pojedinih općina. S ovim sam ozbiljan, pošto se konstantno vrti priča da bi biramo debilno, a ustvari biramo iz reda debilnih. Dakle, konkretna stranka.
saale

#2639 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by saale »

A jesi ti neki trdoglav coik,,stranke cine ljudi,,u velikim strankama ima puno ljudi i dobrih i loshih,,probajmo birat ove bolje ili malo lisije,,,
Odosmo mi od Fadila,,ali evo i ova sva prica je dokaz koliko mi kao drustvo nismo spremni na reforme promijene sistema i rada,,covijek se trudi biti izvan politike al nemere jarane ubishe ga lazni moralisti lazni novinari licemijeri sa svih strana,,reforme koje mi mislimo provesti su bolne ali ih moramo uraditi.
Niemand

#2640 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Niemand »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Svako onaj, odnosno stranka ili pojedinac, ko otvori javno to pitanje (nadoknade za šehidske porodice i pale borce) u bilo kojem entitetu bi bio politički mrtav. Usuđujem se reći i biološki mrtav. :oops:
:run:
and

#2641 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

saale wrote:A jesi ti neki trdoglav coik,,stranke cine ljudi,,u velikim strankama ima puno ljudi i dobrih i loshih,,probajmo birat ove bolje ili malo lisije,,,
Odosmo mi od Fadila,,ali evo i ova sva prica je dokaz koliko mi kao drustvo nismo spremni na reforme promijene sistema i rada,,covijek se trudi biti izvan politike al nemere jarane ubishe ga lazni moralisti lazni novinari licemijeri sa svih strana,,reforme koje mi mislimo provesti su bolne ali ih moramo uraditi.
kako ćeš birati malo bolje ili malo lošije.to stranka bira i postavlja.čak je ova varijanta sa fol demokratijom gora od jednoumlja koje je bilo.nikakve razlike u vladanju,a ovo je puno skuplja varijanta,a ni d od demokratije.
ima dobrih ljudi u strankama,ali se nažalost oni ništa ne pitaju i teško šta mogu samostalno raditi.
to smo najbolje vidjeli kad se birao premijer kantona i od 2 kandidata iz iste stranke priliku i podršku je dobio puno lošiji kandidat.
sve dok ne bude odgovornosti može raditi ko šta hoće,kandidovati se za šta hoće....
evo spajanja bolnica je fadil na prvu aminovao,još rekao da će vladu useliti u bolnicu.
sada su se stvari vratile u pravno ispravan kolosijek i sad elaborat utvrdi da je to bila glupa ideja i da sarajevu treba ta bolnica,da li će neko odgovarati?
izgubljena dusa

#2642 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

and wrote:
saale wrote: kako ćeš birati malo bolje ili malo lošije.to stranka bira i postavlja.čak je ova varijanta sa fol demokratijom gora od jednoumlja koje je bilo.nikakve razlike u vladanju,a ovo je puno skuplja varijanta,a ni d od demokratije.
ima dobrih ljudi u strankama,ali se nažalost oni ništa ne pitaju i teško šta mogu samostalno raditi.
to smo najbolje vidjeli kad se birao premijer kantona i od 2 kandidata iz iste stranke priliku i podršku je dobio puno lošiji kandidat.
sve dok ne bude odgovornosti može raditi ko šta hoće,kandidovati se za šta hoće....
evo spajanja bolnica je fadil na prvu aminovao,još rekao da će vladu useliti u bolnicu.
sada su se stvari vratile u pravno ispravan kolosijek i sad elaborat utvrdi da je to bila glupa ideja i da sarajevu treba ta bolnica,da li će neko odgovarati
?
Cini mi se da je ovo boldirano - gotova stvar :(
Feudalna familija izetbegovica ce formirati komisiju od strucnih clanova SDA, pa ce to lijepo servirati merhametli narodu i umilnim glasom im objasniti kako je to dobro i "ekonomski" opravdano....

Briga njih, oni imaju VIP usluge u bolnici, a mogu i do Zagreba ili Beca kad zatreba njihovoj guzi....narod placa i dnevnice i troskove lijecenja....

Jesam postala otrov... ne mogu vise da cutim.... bas ne mogu.... :oops:
Alfons Kauders

#2643 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Alfons Kauders »

Niemand wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Svako onaj, odnosno stranka ili pojedinac, ko otvori javno to pitanje (nadoknade za šehidske porodice i pale borce) u bilo kojem entitetu bi bio politički mrtav. Usuđujem se reći i biološki mrtav. :oops:
:run:
Sta je ovdje cudno? Covjek nije rekao nista sto nije istina.

Pa u Hrvatskoj u zatvor strpase covjeka koji je objavio spiskove korisnika tih naknada. Kod nas bi ga neko ubio, hladno.

Zasto? Pa zato jer mi na tim spiskovima imamo preko 550,000 ljudi, samo u FBiH. To je broj svih kojima se broji ratni staz, ne primatelja beneficija, mada je jasno da je cca petina zapravo bila u ratu. Desetine hiljada ljudi primaju kojekakve naknade po politickoj liniji i to se nikad nece promijeniti.

Zali boze raje sto fakat najeba u ratu, samo da bi hohstapleri na njihovim kostima mogli placati laznjake i kupovati izbore. Ali narod zna, a zna se i HDZ.
Freamon Lester

#2644 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Freamon Lester »

Neki dan je bio zanimljiv clanak na index-u o tome. Uglavnom sa manje vojnika je Napoleon usao u Moskvu nego sto ima vojske na spiskovima "branitelja" u Hrvatskoj.
Niemand

#2645 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Niemand »

Alfons, procitaj jos jednom, skontaj smajli, pa me onda pitaj "sta je cudno".

Svasta.
walk_M-A-N

#2646 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Molim da se prekine ta priča oko invalidnina na ovoj temi gdje ne spada a i inače.
Taman je priča pošla u dobrom smjeru, sa pravim pitanjima šta Fadil nije spomenuo ili postavio kao problem (strong s, Alfons) ali naravno uvijek se nađe neko da skrene, i još gore oni koji se upecaju, ili zakuhavaju.

Dakle, šta god da je rekao Fadil, nije da je u krivu, već je žalosno čime se bavi i kako dolazi do podataka novom metodom B/K. Evo ja ne pušim, ne pijem, ne potpadam pod uticaj reklama i gledam da ne kupujem brend, a posebno globalističke proizvode. Ako može naše, tim bolje, ako ne, bar regionalne. Iako i neki naši imaju EBRD-a i sličnih podosta..
Ali mene prvenstveno zanima šta je objavio CIN ili Žurnal, ili bilo koji ozbiljan izvor koji navodi sveprisutni kriminal koji uništava ovu državu. A ne magla za narod.

A posebno me zanima da se pod firmom nove reforme ne desi, a dešava se, da se ponovi medijska presija i društvena katastrofa privatizacije iz 1998, ukidanja SDK 2001, ukidanja carina mislim 2002, degradacije policije tamo negdje 2002, reforme i propasti sudstva od 2003, kolektivnih ugovora, rasipanja PDV-a, fiskalizacije ...A gdje su tek Bobar, Birač, Banka Srpske, plin, kojim RS opet pljačka, ili nekakve stotine miliona manjka dakle kriminala ViK, Gras, Kcus..
Meni je obrazac isti, a rezultati sumnjam da će biti drugačiji.

Još nešto: mene Fadilov pristup podsjeća na onu trickle down economy. Dakle, privatiziraj sve, daj bogatim još, pa će oni organizovati proizvodnju i svima će biti bolje. Ali mislim da je jasno da je ta priča bila laž. I da Oxfam izvještaj pokazuje pravi trend. Bogati sve bogatiji, siromašni sve siromašniji.
Last edited by walk_M-A-N on 23/01/2016 16:29, edited 3 times in total.
General War

#2647 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by General War »

Alfons Kauders wrote:
JThomas wrote:pa bi i oni, nije sporno, nije u tome poenta. nego u tome da bi smanjenje privatne potrošnje bilo pogubno za sve.
Zagovarati smanjenje privatne potrosnje naustrb javne ne samo da bi bilo pogubno, vec bi vjerovatno bio prvi i jedini primjer takvog pristupa na planeti, bas za udzbenike...

Cinjenica da Fadil i SDA u jednu ruku rade upravo to, bi ih trebala za sva vremena iskljuciti iz bilo kakve ozbiljne ekonomske rasprave.

Ono... Luksuz je u Bingu kupiti bombonjeru i bocu vina... Ali nije luksuz platiti jaranima iz RS sto i kusur miliona osiguranih depozita, da se pokriju dubioze banaka koje su namjerno unistene upravo zato da se dio stete namakne od FBiH. Nije luksuz ni kihnuti oko 400 miliona za tuzbe po kolektivnim, a da se ne mrdne prstom da se ti ugovori sjebu za sva vremena i da se njihovi potpisnici osude na visegodisnje zatvorske kazne. Nije luksuz ni skrsit sto i kusur miliona na vozove koji kupe prasinu, ni baciti jos koju desetinu miliona u komunalnu privredu, gdje sofer ima platu kao univerzitetski profesor, a preduzeca imaju zaposlenih kao da je Sarajevo grad velicine Berlina.

Nista to, problem je moja luksuzna bajadera i boca Vranca. :lol:

Pa jebem mu mater, barem bi SDA mogla da legalizuje drogu ako vec narodu serviraju ovakve price. :D
mozes li otvoriti posebnu temu po ovom pitanju...kako rekoh nisam ekonomista, ali mi je smrdilo ovo oko naprasnih zatvaranja banaka i to samo u PC :-)
walk_M-A-N

#2648 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Ima tema http://forum.klix.ba/republika-srpska-e ... 39697.html ali nema reakcije 'nadležnih'.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2649 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

ihhh legalizacija gandže bi nas ekonomski podigla i preporodila...al neče La Famalija konkurencije
statixx

#2650 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

Evo sta kaze MMF, a koliko je ovo agenda nasih makroekonomskih strucnjaka nek svako za sebe razmotri, ili su jednostavno shvatili u kakvu su situaciju sebe i gradjane doveli.

As a result, BiH has one of the biggest government sectors in relation to its peers. At over 41 percent of GDP, the size of BiH’s public sector ranks second in the region, only behind Croatia’s, and it is substantially larger than that of more advanced Emerging Europe economies.

On the other hand, spending on public investment has been gradually declining. BiH continues to face significant infrastructure needs, mainly road construction and energy generation. Investments in these areas would not only make BiH a more attractive place to invest, but would also raise the country’s growth potential.

BiH needs more investment in human and physical capital to accelerate real GDP growth. Given limited fiscal space higher capital investment is only possible if current spending levels are reduced relative to their current level. While a public sector is critical for growth, efficiency of public spending is a key factor. The public sector in BiH is not only relatively large, but also not very efficient (see below).

BiH also spends a greater share of GDP on compensation of public sector employees in relation to peers. BiH spent over 12 percent of GDP on public sector wages in 2013, a substantially greater amount than countries such as Macedonia and Albania, which spent around 5 percent of GDP in the same year. Moreover, while many countries have managed to reduce public sector wages as a share of GDP in recent years, in BiH this ratio has increased considerably.

Two factors explain these developments: (i) public sector payrolls have continued to increase, and (ii) wages in the public sector, and in public administration in particular, are very high compared to average pay levels in the economy. An undesirable outcome of these wage discrepancies in BiH is that public sector employment has become significantly more attractive than in the private sector, creating many economic distortions and stifling private sector development.

However, BiH allocates very little financial resources to labor market programs, a fraction of what is spent by regional peers such as Serbia, Croatia, Montenegro, and Macedonia.

Zadnje dva paragrafa su i jedan od razloga sto omladina koja se ne docepa budzeta bjezi vani.

Poreski sistem[/b

BiH has one of the highest tax revenue to GDP ratiosin the South Eastern Europe (SEE) region. Within total tax revenues, the share of social security contributions is also one of the highest. This puts a very high tax burden on labor, putting BiH at adisadvantage compared to its neighbors.

Evo dijela o minimalcu

Minimum wages are significantly higher in BIH than elsewhere in the region. This holds ir respective whether minimum wages are expressed in US dollars or as a share of the average value added per worker (a proxy for average earnings in a cross-country comparison). Faced by higher minimum wages, businesses are less likely to hire less experienced workers and workers who have been out of the workforce for some time. High minimum wages may also induce disincentive to higher the youth and depress formal employment, especially in low-paid sectors and poorer regions. The relatively high level of minim um wages in BIH also suggests that economic factors—such economic growth, productivity improvements, and the current state of the labor market—are insufficiently taken into account. Notwithstanding these findings, discussions with employer associations in both entities did not indicate that an elevated minimum wage level poses significant impediment to job creation.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r15299.pdf
Last edited by statixx on 23/01/2016 18:14, edited 1 time in total.
Post Reply