FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
izgubljena dusa

#1826 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

Hakiz wrote:
KB9 wrote:
ti garant mislis da ono oko visokog minimalca nije zasnovano na provjerenoj ekonomskoj teoriji
Misliš da ta ekonomska teorija interesuje nekoga ko prima 360KM? I još ako uz to ima i dijete ili dvoje, misliš da takvu osobu interesuje ekonomska teorija?

U svim zemljama ima sirotinje. Ali ni u jednoj normalnoj zemlji osoba koja je legalno zaposlena, radi i prima platu nije siromašna. U ovoj zemlji veliki broj osoba koje su legalno zaposlene i primaju platu su siromašne.

I onda premijer koji je iz partije koja od 1995. pravi ovu zemlju, ili barem teritoriju na kojoj vlada, sve siromašnijom kaže da ne dozvoljava da se sirotinji malo popravi život.

Koja teorija, majke ti?

Evo ti moja teorija:

360 KM je suma kojm jedna osoba može platiti minimum računa za komunalije i hranu. I, možda, markicu po markicu skupljajući jednom ili dva puta godišnje kupiti neki jeftini i loš odjevni predmet. Za liječenje nema novca.

To je dakle zadovoljavanje potrebe svakog živog bića: sklonište i hrana.

Sa tom platom sve ono što čovjeka čini različitim od životinje,: umjetnost i kultura, obrazovanje, pa na kraju neki hobi je sa tok platom nemoguć.

Dakle, Novalić i njegovi su izračunali tačno koliko čovjeku treba da živi kao životinja. I da mu više ne treba.

To jeste, oni nas sve smatraju životinjama.
Nisam procitala sve, ali ovo je dobro napisano

Premijer nase zivote svodi na puko prezivljavanje - malo hrane i malo pecine... zivotinje imaju vise

Na drugoj strani nam ukidaju bolnicu. Zdravlje ce se svesti na solju "narodnog caja". Dijagnoze cemo sami citati na internetu, uz uslov da imamo internet i znamo slova. I skole su degradirali toliko da je to strasno.

Vodu odavno imamo samo preko dana. Opet k'o pecinski covjek - na izvor ide samo dok je dan, cijelu noc cuci u pecini i ceka novi dan da zadovolji najosnovnije potrebe.

I u konacnici - uvijek sam imala strasnih problema kad god su "moji" odlucivali "u moje ime i za moje dobro" i trabunjali o "sudbini" - a oni sjeli pa skrojili opet "za moje dobro"

Da se malo vratim na Novalica. Njegove ideje me podsjetise na onu izjavu "kako moja i njihova potrosacka korpa nisu isto...."

I opet "moju sudbinu i moj zivot" kroje kretencine.

Na izborima ne mogu promjeniti nista jer kad glasam za bilo koga, on napravi koaliciju sa budaletinama....elem, svede se na isto.
rahmanjin

#1827 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by rahmanjin »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Kada je nastala recesija, jedna od stvari koje su neke vlade uradile je da krenu nagovarati ljude da što više kupuju. Jer, ako se ne kupuje, nema smisla ni proizvoditi. A kako kupovati kada nemaš novca? Ako izvoziš stvari su lakše. Ali, ako većinu proizvodnje plasiraš u BIH, a ljudi ne kupuju jer nemaju novca, onda si u problemu. A veća je šansa da će ti proizvod kupiti neko ko ima 406 od onoga ko ima 360 KM.E, sada, ako ti je jedini argument da dobiješ i taj lohn posao to što ćeš biti jeftiniji, a jedini način da budeš jeftiniji je taj da ne plaćaš radnike, onda jebiga, neka sve propadne.
bojim se da si ti nesto pogresno razumio, ali da pojednostavim pricu.

mi smo mala drzava, zapravo mikro drzava i nano trziste. mi smo u potpunosti ovisni od uvoza, a da bi uvozio trebaju ti devize (dolari ili euri).

jel imamo svoju naftu? nemamo! znaci moramo je kupiti, a to su na godisnjem nivou cifre koje se mjere u milijardama. Ti tu naftu kupujes za marke na pumpi, ali se od tih maraka u banci kupe dolari i rusi dobiju dolare jer koji ce im kurac marka. Jel imas svoj gas? nemas! znaci da bio kupio gas trebaju ti dolari jer koji ce kurac rusima konvertibilne marke.

jel imas svoje auto? nemas! znaci da bi kupio golfa, tojotu, pezoa...tebi trebaju devize (dolari ili euri). to ti sve isto vazi i mobilni, televizor, traktor, kamion, rovokopac, damper, masinske uredjaje....

sve se to kupuje devizama. a da bi dosao do deviza (osim dijaposre), treba ti sto jaci izvoz jer tada ne prodajes robu za marke vec za devize koje onda prodas centralnoj banci za marke, a onda radniku das platu u markama, platis rezije u markama itd.

sta je poenta? da je nas jedini spas izvoz jer smo toliko mali da se na domacem trzistu niko i nista ne moze razviti. cifre koje se kod nas vrte su presmjesne. kao i cijeli ekonomija usotalom.

pa kako onda da se razvijemo?

tako sto se moramo nasaditi na trepavice da kako znamo i umijemo privucmeo strane investitore koji ce ovdje doci, donijeti najsavremeniju tehnologiju, nasavremeniji menadzment, obuciti radnika da radi na najasavremenijim tehnologijama, i koji ce pobrinuti da sve ono sto nas radnik proizvede proda sirom svijeta za devize, koje ce onda prodat banci u bosni, banka ce njemu dati marke, a on ti markama platiti radnike, platiti rezije..banka ce dobijati sve vise deviza, radnici, elektropivrede, vodovodi...sve vise maraka...sa sve vise maraka vodovodi onda mogu kupiti sve vise deviza, a sa sve vise devize mogu kupovati sve vise nove opreme i onda mozda jednog dana prestanu redukcije.

svi sretni, veseli i debeli.

ali kakve to ima veze sad sa minimalnom platom?

pa zato sto bi svaki poslodavac na svijetu najvise volio da radnici rade dzabe, a ako vec nece da rade dzabe, onda da ih plati sto je manje moguce.

nizi troskovi i to znatno nizi su jedni razlog zbog kojih ce strani investitor otici bilo gdje iz svoje zemlje. jer koji ce kurac neko iz fridrishafena doci u kalinovik da se maltretira sa pokretanjem biznisa i to jos mora prevodica platit osim da mu se to mora dobro isplatit.

znaci on dodje nas da izrabljuje i mi cemo vjecno da budemo irgeti?

ne nego je to nasa prilika da nesto naucimo, a sve dok ne nesto ne nauicmo bicemo irgeti jer smo da izvines glupi ko kurac.

ne kontam, sto smo mi glupi ko kurac, sto je neki svabo pametniji od mene?

ti i ja mozda jesmo pametniji od svabe dok gledamo neki kviz pa mi znamo koji je glavni grad lesota, s kim granici mongolija, kuda tece amazon i koja zemlja ima najvise ovaca na svijetu. ali od toga se ne zivi. to nazalost nisu znanja i vjestine koja se mogu naplatiti.

ako pazljivije i duzi period pratis ekonomske vijesti vjerovatno si primjetio (iako ne postoji ta vrsta staistika) da je poduzenticka inicjativa kod populacije koja se vraca iz dijspore neuporedivo veca od domace. i to ne mislim na akademsku dijasporu (oni se svakako i ne vracaju) vec na obican svijet, na obicnog radnika tako da je predjenje sasvim adekvatno.

zasto je to tako?

zato sto je nas dijasporac 10-15 godina irgetio negdje na zapadu, ali je za to vrijeme naucio raditi na savremnim masinama, naucio navike, disciplinu, cuo s vremenom milion nekih stvari itekako bitnih za posao. primjera radi, dok je on 15 godina irgetio i ikei i nesto ucio, njegov nekadasnji kolega s kojim je dijelio isto radno mjesto a ostao u bih je ti od tih 15 godina radio 7 godina za masinama starim 30 godina, a osam godina proveo na protestima pred vladom. razlika medju njima danas je ogormna.

zato su dijsporci procentualno neuporedivo poduezniji i uspjesniji od domacih iz jednostavnog razloga sto domaci nije imao sta ni gdje da nauci (naravno izuztke ne racunam).

zato su nama potrebni strani investirori, pa da s vremenom bar 200 hiljada radnika radi u modernim fabrikama, nauce moderne vjestine, znanja...

s godinama, od tih 200 hiljada njih ce bar 20 hiljada u jednom trenutku skontati da su nesto naucili, da znaju dosta i da je vrijeme da zatraze kredit i krenu sami u neki mali biznis jer ono sto sada imamo jeste da bvsi konbari otvaraju kafane, a bivsi frizeri otvrajau salone, ali to je mizerno. treba nam industrija.

tek tada cemo krenuti sa ozbiljnim razvojem.

zato i podrzavam ovaj fadilov potez bez obzira na to da li su mu namjere bile takve ili nisu.
vecim dijelom se ne slazem s tobom. kazes doci ce stranac i uloziti pa ce nasi nauciti i otvoriti firme. evo sada ulazu, i nista od teorije. Ulazu u Borac Travnik recimo gdje ljudi rade minimalac po po ne znam koliko sati i siju odjela. I taj ce sa minimalcem koji zna da sije otvoriti firmu jer je naucio da sije? Isti takav ti je primjer Preventa iz Visokog. Ljudi rade, nemaju apsolutno niakava prava, za minimalnu paltu. I oni ce otvoriti firmu? Ne pije ti ta teorija vode.
Dalje, spominjes dijasporce, da oni imaju poduzetnicki duh. Pa naravno da imaju, zato sto oni vani gdje rade i naplate svoj rad a i nauce stvari. A kod nas ljudi ne mogu naplatiti svoj rad, a znaju oni siti ali sta imaju od toga.
Govoris o omodernim fabrikama. To na zalost kod nas nikada nece biti. Domace vlasti ( a najvise Novaliceva stranka, kojeg ti branis ) su unistile nasu industriju. Zasto ne radi UNIS, Energoinvest, Unioninvest... i ovdje ne govorim o radu u kapacitetu kojim su radili u bivsoj YU, nego makar neki profitabilni dijelovi. Pa ne rade zato st domacim vlastima je bilo samo da se obogate ( odnosno pojedinci ), da uniste sve, prodaju zemlju i zarade. A imali su potporu stranaca jer unistavaju firme koje znaju da rade, pa oni imaju i vise posla i nemaju konkurenciju. Kod nas trenutno ( ali bas trenutno ) radi samo dijelom namjenska industrija. Ta industrija radi samo zbog toga sto su ostala postrojenja, sto ljudi znaju i jedan od najvecih razloga je taj sto stranci svercuju sa tom nasom municijom a nemaju problem s tim u svojoj zemlji nego sve ide preko BiH, pa onda mi dodjem kao u problem hocemo li izvoziti municiju u Ukrajinu.
Novalic ovo sve radi da bi obezbijedio budzete a za ostalo ga nije briga uopste. Pa zasto stalno ovakve zakone daje u hitnu proceduru? Zasto namjerno pravi mogucnost haosa na trzistu, u smislu osnivanja novih sindikata i udruzenja poslodavaca ( da se razumijemo i od ovih sada nije kakva fajda )? Zato stzo mu odgovara takvo stanje, da ima svoj sindikat, svoje poslodavce i da moze da uredjuje trziste onako kako mu iz stranke kazu.
jasko_ba

#1828 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jasko_ba »

Ovo zajebancija ili je fakat lik izjavio? :-)
Premijer Fadil Novalić kritikovao je prije nekoliko dana građane Federacije BiH jer više novca potroše na mobilnu telefoniju i druge multimedijalne sadržaje nego što troše na ulje i brašno, piše novinska agencija Patria.
Premijer je reko da je Vlada zatražila od dva najveća trgovačka lanca u BiH spisak prvih deset stavki u potrošnji u FBiH.
Među tih deset stavki, samo su tri esencijalne životne namirnice, sve ostalo su ono što uopće ne predstavlja bitnu stvar za život, kritikovao je Novalić, piše NAP.
izgubljena dusa

#1829 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

jasko_ba wrote:Ovo zajebancija ili je fakat lik izjavio? :-)
Premijer Fadil Novalić kritikovao je prije nekoliko dana građane Federacije BiH jer više novca potroše na mobilnu telefoniju i druge multimedijalne sadržaje nego što troše na ulje i brašno, piše novinska agencija Patria.
Premijer je reko da je Vlada zatražila od dva najveća trgovačka lanca u BiH spisak prvih deset stavki u potrošnji u FBiH.
Među tih deset stavki, samo su tri esencijalne životne namirnice, sve ostalo su ono što uopće ne predstavlja bitnu stvar za život, kritikovao je Novalić, piše NAP.
Ma NE... to je ozbiljna analiza, sad ce uslijediti ozbiljne mjere ekonomske stabilizacije u drzavi :evil:
Sad ce i ovaj (novalic) da predlozi model iz svijeta, kao sto su drzavu ustrojili po Svicarskom modelu, za bolnice predlazu Norveski model, zakone prepisuju malo sa zapada, malo sa istoka.... a ekonomije i fabrika ni na mapi.
Razvalili, prisvojili i napravili - neko granap (SCC), neko hotel, neko prod'o dalje pa nafato para za cetiri generacije....
Proklinjem dan kad sam po ovoj zemlji napravila svoj prvi korak u zivotu :oops:
nightvision

#1830 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nightvision »

nikakvo cudo i da je istina, sto manje narod potrosi na neesencijalne stvari vise ostaje njima za sluzbena auta, sluzbena putovanja, sluzbene mobitele, raznorazne kurvetine sekretarice koje zaduze po slubenoj duznosti, itd itd...
Prpa.ba

#1831 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Prpa.ba »

O tome sta su uzroci mozemo drviti do sutra, ali trenutno stanje nije samo rezultat srbijanske agresije i domacih zlih politicara koji varaju i kradu narod.

Stanovnistvo BiH je slabo obrazovano, sa malom ili nepostojecom civilnom ili poslovnom inicijativnosti i inventivnosti, malom ili nepostojecom bazom znanja i vjestina koje donose velike iznose dodatne vrijednosti. Sta to znaci? Vecina radne snage nije ni za sta osim za baustel, call-centre i manuelni rad, a pri tome smo jos i preskupi da i makar tu budemo konkurentni. @vivaldi govori o minimalno placenim poslovima jer bosnjo trenutno ne zna i ne moze nista drugo, a slijevanje koliko-toliko realno zaradjenog novca nam povecava sanse sa 0% na 3% da cemo moci izgraditi realnu ekonomiju jednog dana, zlim politicarima unatoc :mrgreen:

I jos jedna digresija, politicari dolaze iz iste kolekcije kao i ekonomisti i poslodavci, a to je stanovnistvo ove drzave. Opet, da znamo i mozemo bolje, imali bismo i bolje politicare, i industrijske i tehnicke brendove. Ovo nam je maksimum: Bakir, Faja, gazda sa mercedesom, konobarisanje, baustel.. ako izaziva gorcinu, i treba, jer je sve ovo do nas. :mrgreen:
Drinski

#1832 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Naravno. Fadil je do juce bio glavni ekonom.ideolog SDA, njihov Kardelj. Sad kada je dosao do mikrofona, pomislim da smo dobro i prolazili. Lik zagovara i formalni povratak u ropstvo, sa vlasnistvom jedne osobe nad drugom osobom.
nightvision

#1833 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nightvision »

Sta kaze ovaj strucnjak iznad? Ne treba dizati minimalnu cijenu rada? De nek strucnjak reKne nijemcima, francuzima, britancima, amerikancima...da smanje plate na 300 eura, sta ce im vise, ne treba to njima...pa da cujemo sta ce oni reci?! Al' jok, bosnjo je veliki strucnjak, pogotovo ovi iz budzetske kaste.
Mjesto da se predlaze smanjenje doprinosa i stope kojom se oporezuju plate uz istovremeno povecanje minimalne cijene rada i satnice uopste, strucnjak samo sto nije predlozio da ljudi rade dzaba u realnom sektoru kako bi ovi iz budzetske kaste redovno imali primanja ravna dzek potu na lutriji. Boze sacuvaj kakva sve mraka zivi u ovoj bosni.
klixo

#1834 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by klixo »

Ja jos nisam cuo da netko radi za minimalac.
klixo

#1835 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by klixo »

rahmanjin wrote: vecim dijelom se ne slazem s tobom. kazes doci ce stranac i uloziti pa ce nasi nauciti i otvoriti firme. evo sada ulazu, i nista od teorije. Ulazu u Borac Travnik recimo gdje ljudi rade minimalac po po ne znam koliko sati i siju odjela. I taj ce sa minimalcem koji zna da sije otvoriti firmu jer je naucio da sije? Isti takav ti je primjer Preventa iz Visokog. Ljudi rade, nemaju apsolutno niakava prava, za minimalnu paltu. I oni ce otvoriti firmu? Ne pije ti ta teorija vode.
Izvini ,ali u Preventu nisu minimalne plate , 600 KM sa toplim obrokom.
Imaju i svoju menzu koja je izuzetno jeftina i dobra pa radnik umjesto za 5 KM jede za 2 KM bukvalno.
MuaDib

#1836 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by MuaDib »

Novalićeve reforme, nisu reforme već bezobzirna deregulacija tržišta rada. Po ko zna koji put vlada je udarila tamo gdje najtanje, dakle na radničku legislativu. U medijski prostor se plasiraju različite teze i teorije da su nazovireforme usmjerene ka podizanju konkuretnosti u bh ekonomskom prostoru i privlačenju stranih investicija. Međutim sve su to šarene laže i ušminkane fraze vladajuće klike.
Minimalna plata od 210 eura, nije i ne može biti društveno opasna, niti je smetnja stranim investicijama. Međutim ona je smetnja paralelnom ekonomskom sistemu SDA koji egzistira na dva temelja potkradanju države i potkradanju radnika. To su vam oni "privrednici" koji na minimalcu drže većinu radnika, a razliku ako isplaćuju, isplaćaju na ruke. To su oni koji su SDA finansirali kampanju, kako bi zauzvrat dobili političu zaštitu za svoje ilegalne rabote. I onda nam takvi drže priče o patriotizmu, reformskom putu i Evropi. Dalje, ovim potezom vlada je nedvosmisleno stala u zaštitu nelojalne konkurencije jasno poručila udruženju poslodavaca čiji članovi posluju u velikoj mjeri poštujući propise, da su budale. Sindikat u ovome neću ni pominjati, jer je to jedna birokratizirana struktura bez stvarnog zalaganja za radnike, koji nisu unutar budžetske stavke.

Međutim, ako ćemo iskreno onda vladi treba biti jasno:
- da ona sa visokim porezima i parafiskalnim nametima, jedina koči dolazak stranih investicija.
- da ona tolerišući i ne suzbijajući korupciju tjera strane investitore,
- da svojim birokratskim aparatom i nekonzistentnošću zakonskih propisa tjera strane investitore na odustajanje,
- da svojim zaštitničkim odnosom prema državnim službenicima i namještenicima, zapravo urušava cjelokupnu ekonomiju u Federaciji.

Riba smrdi od glave, a ne od repa.
Hakiz

#1837 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Kada je nastala recesija, jedna od stvari koje su neke vlade uradile je da krenu nagovarati ljude da što više kupuju. Jer, ako se ne kupuje, nema smisla ni proizvoditi. A kako kupovati kada nemaš novca? Ako izvoziš stvari su lakše. Ali, ako većinu proizvodnje plasiraš u BIH, a ljudi ne kupuju jer nemaju novca, onda si u problemu. A veća je šansa da će ti proizvod kupiti neko ko ima 406 od onoga ko ima 360 KM.E, sada, ako ti je jedini argument da dobiješ i taj lohn posao to što ćeš biti jeftiniji, a jedini način da budeš jeftiniji je taj da ne plaćaš radnike, onda jebiga, neka sve propadne.

mi smo mala drzava, zapravo mikro drzava i nano trziste. mi smo u potpunosti ovisni od uvoza, a da bi uvozio trebaju ti devize (dolari ili euri).

jel imamo svoju naftu? nemamo! znaci moramo je kupiti, a to su na godisnjem nivou cifre koje se mjere u milijardama. Ti tu naftu kupujes za marke na pumpi, ali se od tih maraka u banci kupe dolari i rusi dobiju dolare jer koji ce im kurac marka. Jel imas svoj gas? nemas! znaci da bio kupio gas trebaju ti dolari jer koji ce kurac rusima konvertibilne marke.

jel imas svoje auto? nemas! znaci da bi kupio golfa, tojotu, pezoa...tebi trebaju devize (dolari ili euri). to ti sve isto vazi i mobilni, televizor, traktor, kamion, rovokopac, damper, masinske uredjaje....

sve se to kupuje devizama. a da bi dosao do deviza (osim dijaposre), treba ti sto jaci izvoz jer tada ne prodajes robu za marke vec za devize koje onda prodas centralnoj banci za marke, a onda radniku das platu u markama, platis rezije u markama itd.

sta je poenta? da je nas jedini spas izvoz jer smo toliko mali da se na domacem trzistu niko i nista ne moze razviti. cifre koje se kod nas vrte su presmjesne. kao i cijeli ekonomija usotalom.

tako sto se moramo nasaditi na trepavice da kako znamo i umijemo privucmeo strane investitore koji ce ovdje doci, donijeti najsavremeniju tehnologiju, nasavremeniji menadzment, obuciti radnika da radi na najasavremenijim tehnologijama, i koji ce pobrinuti da sve ono sto nas radnik proizvede proda sirom svijeta za devize, koje ce onda prodat banci u bosni, banka ce njemu dati marke, a on ti markama platiti radnike, platiti rezije..banka ce dobijati sve vise deviza, radnici, elektropivrede, vodovodi...sve vise maraka...sa sve vise maraka vodovodi onda mogu kupiti sve vise deviza, a sa sve vise devize mogu kupovati sve vise nove opreme i onda mozda jednog dana prestanu redukcije.

pa zato sto bi svaki poslodavac na svijetu najvise volio da radnici rade dzabe, a ako vec nece da rade dzabe, onda da ih plati sto je manje moguce.

nizi troskovi i to znatno nizi su jedni razlog zbog kojih ce strani investitor otici bilo gdje iz svoje zemlje. jer koji ce kurac neko iz fridrishafena doci u kalinovik da se maltretira sa pokretanjem biznisa i to jos mora prevodica platit osim da mu se to mora dobro isplatit.

ne nego je to nasa prilika da nesto naucimo, a sve dok ne nesto ne nauicmo bicemo irgeti jer smo da izvines glupi ko kurac.

ti i ja mozda jesmo pametniji od svabe dok gledamo neki kviz pa mi znamo koji je glavni grad lesota, s kim granici mongolija, kuda tece amazon i koja zemlja ima najvise ovaca na svijetu. ali od toga se ne zivi. to nazalost nisu znanja i vjestine koja se mogu naplatiti.

ako pazljivije i duzi period pratis ekonomske vijesti vjerovatno si primjetio (iako ne postoji ta vrsta staistika) da je poduzenticka inicjativa kod populacije koja se vraca iz dijspore neuporedivo veca od domace. i to ne mislim na akademsku dijasporu (oni se svakako i ne vracaju) vec na obican svijet, na obicnog radnika tako da je predjenje sasvim adekvatno.

zasto je to tako?

zato sto je nas dijasporac 10-15 godina irgetio negdje na zapadu, ali je za to vrijeme naucio raditi na savremnim masinama, naucio navike, disciplinu, cuo s vremenom milion nekih stvari itekako bitnih za posao. primjera radi, dok je on 15 godina irgetio i ikei i nesto ucio, njegov nekadasnji kolega s kojim je dijelio isto radno mjesto a ostao u bih je ti od tih 15 godina radio 7 godina za masinama starim 30 godina, a osam godina proveo na protestima pred vladom. razlika medju njima danas je ogormna.

zato su dijsporci procentualno neuporedivo poduezniji i uspjesniji od domacih iz jednostavnog razloga sto domaci nije imao sta ni gdje da nauci (naravno izuztke ne racunam).

zato su nama potrebni strani investirori, pa da s vremenom bar 200 hiljada radnika radi u modernim fabrikama, nauce moderne vjestine, znanja...

s godinama, od tih 200 hiljada njih ce bar 20 hiljada u jednom trenutku skontati da su nesto naucili, da znaju dosta i da je vrijeme da zatraze kredit i krenu sami u neki mali biznis jer ono sto sada imamo jeste da bvsi konbari otvaraju kafane, a bivsi frizeri otvrajau salone, ali to je mizerno. treba nam industrija.

zato i podrzavam ovaj fadilov potez bez obzira na to da li su mu namjere bile takve ili nisu.
Prvo, teško ćemo mi dobiti poslove pored Azije. Jer, osim niskih plata, Azija je interesantna investitorima i zato što tamo nema ljudskih prava, nema zakona o radu (li se ne poštuje nikako). Mi da bi bili interesantni investitorima, osim malih plata moramo izbaciti odredbu o radnom vremenu (da bude neograničeno), izbaciti pravo na godišnji odmor, zabraniti pravo na štrajk i još ponešto. I da sve to uradimo, opet imamo jedan problem, a to je da je naša radna snaga daleko neobrazovanija (radno neobrazovanija) od drugih.

E, sad, uzevši u obzir da smo zemlja kakva jesmo, da imamo neki oblik radničkih prava i ljudskih prava čiji dio su radnička prava, da moramo prihvatiti neke standrde Evropske unjie i u pogledu radničkih prava (ako želimo ulazak u Evropsku uniju) itd, nema šanse da se sa Azijom takmičimo u cijeni radne snage. A to znači da ako ne uskratimo sva ljudska i radnička prava radnicima, sama visina minimalce neće bt idovoljna da privuče investitore. I tako, investicije nemamo, a proizvođači koji plasiraju samo na domaće tržište, jer iz bio kog razloga ne mogu izvoziti, nemaju kupce svojih proizvoda zati što ljudi nemaju novca.

Sa druge strane, političari i njihovi intimusi kradu iz budžeta novac koji bi mogao otići u dizanje standarda ljudi koji bi onda više kupovali domaću proizvodnju.

Nama nije rješenje biti jeftina radna snaga jer to sticajem raznih okolnosti ne možemo biti, barem ne toliko jeftini koliko Azija. Moramo kao prednost stvoriti nešto drugo. A to neće ići jer to znači prestanak pljačke i odricanje od moći.
jao_situacije

#1838 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jao_situacije »

Hakiz wrote:
vivaldi wrote:

zasto je to tako?

Prvo, teško ćemo mi dobiti poslove pored Azije. Jer, osim niskih plata, Azija je interesantna investitorima i zato što tamo nema ljudskih prava, nema zakona o radu (li se ne poštuje nikako). Mi da bi bili interesantni investitorima, osim malih plata moramo izbaciti odredbu o radnom vremenu (da bude neograničeno), izbaciti pravo na godišnji odmor, zabraniti pravo na štrajk i još ponešto. I da sve to uradimo, opet imamo jedan problem, a to je da je naša radna snaga daleko neobrazovanija (radno neobrazovanija) od drugih.

E, sad, uzevši u obzir da smo zemlja kakva jesmo, da imamo neki oblik radničkih prava i ljudskih prava čiji dio su radnička prava, da moramo prihvatiti neke standrde Evropske unjie i u pogledu radničkih prava (ako želimo ulazak u Evropsku uniju) itd, nema šanse da se sa Azijom takmičimo u cijeni radne snage. A to znači da ako ne uskratimo sva ljudska i radnička prava radnicima, sama visina minimalce neće bt idovoljna da privuče investitore. I tako, investicije nemamo, a proizvođači koji plasiraju samo na domaće tržište, jer iz bio kog razloga ne mogu izvoziti, nemaju kupce svojih proizvoda zati što ljudi nemaju novca.

Sa druge strane, političari i njihovi intimusi kradu iz budžeta novac koji bi mogao otići u dizanje standarda ljudi koji bi onda više kupovali domaću proizvodnju.

Nama nije rješenje biti jeftina radna snaga jer to sticajem raznih okolnosti ne možemo biti, barem ne toliko jeftini koliko Azija. Moramo kao prednost stvoriti nešto drugo. A to neće ići jer to znači prestanak pljačke i odricanje od moći.
pa niko i ne govori da budemo kao azija dovoljno je da budeš jeftiniji od najbliže konkurencije
uostalom zar ti misliš da se sve može preseliti u aziju
Drinski

#1839 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

MuaDib wrote:Novalićeve reforme, nisu reforme već bezobzirna deregulacija tržišta rada. Po ko zna koji put vlada je udarila tamo gdje najtanje, dakle na radničku legislativu. U medijski prostor se plasiraju različite teze i teorije da su nazovireforme usmjerene ka podizanju konkuretnosti u bh ekonomskom prostoru i privlačenju stranih investicija. Međutim sve su to šarene laže i ušminkane fraze vladajuće klike.
Minimalna plata od 210 eura, nije i ne može biti društveno opasna, niti je smetnja stranim investicijama. Međutim ona je smetnja paralelnom ekonomskom sistemu SDA koji egzistira na dva temelja potkradanju države i potkradanju radnika. To su vam oni "privrednici" koji na minimalcu drže većinu radnika, a razliku ako isplaćuju, isplaćaju na ruke. To su oni koji su SDA finansirali kampanju, kako bi zauzvrat dobili političu zaštitu za svoje ilegalne rabote. I onda nam takvi drže priče o patriotizmu, reformskom putu i Evropi. Dalje, ovim potezom vlada je nedvosmisleno stala u zaštitu nelojalne konkurencije jasno poručila udruženju poslodavaca čiji članovi posluju u velikoj mjeri poštujući propise, da su budale. Sindikat u ovome neću ni pominjati, jer je to jedna birokratizirana struktura bez stvarnog zalaganja za radnike, koji nisu unutar budžetske stavke.

Međutim, ako ćemo iskreno onda vladi treba biti jasno:
- da ona sa visokim porezima i parafiskalnim nametima, jedina koči dolazak stranih investicija.
- da ona tolerišući i ne suzbijajući korupciju tjera strane investitore,
- da svojim birokratskim aparatom i nekonzistentnošću zakonskih propisa tjera strane investitore na odustajanje,
- da svojim zaštitničkim odnosom prema državnim službenicima i namještenicima, zapravo urušava cjelokupnu ekonomiju u Federaciji.

Riba smrdi od glave, a ne od repa.
Lijep post. Moja uza specijalnost jeste jedna oblast gdje jos nije donesen zakon, vidio sam nacrt, bolje da ga ne donesu. I dodje, Fadil na TV i bezze prica o tome.
Hakiz

#1840 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

jao_situacije wrote:
pa niko i ne govori da budemo kao azija dovoljno je da budeš jeftiniji od najbliže konkurencije
NIje dovoljno. Jer koliko god si jeftiniji od najbliže konkurencije, a Azija je sa svim troškovima opet od tebe jeftinija onda nije dovoljno.

A dokaz da visina minimaca nije presudna je to da investicije ne dolaze ni sada kada nam je minimalac već nizak, 360 KM.

NIje Novaliću palo na pamet da pusti povećanje minimalca za 50KM, a da rad pojeftini smanjivanjem doprinosa na plate i izbacivanjem obaveze plaćanja raznih parafiskalnih davanja. Što li? A time bi pojeftinio rad više nego zadržavanjem minimalca na 360 KM.

Da bi investitor došao osim jeftinog rada (a jeftin rad nije nužno i niska plata), mora mu biti jednostavno raditi, i mora imati pravnu sigurnost. Šta misliš, da li je investitoru da odustane od investiranja u BiH važnije 360 umjesto 406 KM plata ili razlog zbog kojeg se Bauahaus povukao?
Drinski

#1841 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Hakiz wrote:

Ma dzaba pises, znaju to oni.
Hakiz

#1842 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

Drinski wrote:
Hakiz wrote:

Ma dzaba pises, znaju to oni.
Ma znam. Ali došlo mi barem da lajem, kada već ne ujedam.
Drinski

#1843 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Pa da je Fadilu do reformi, SDA bi krenula u reformu obrazovanja, uvodjenje obavezne srednje skole, uvodjenje ECDL ispita u skole...izmjenu sistema vrijednosti u politickom i kadrovskom diskursu...itd.
Hakiz

#1844 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

Drinski wrote:Pa da je Fadilu do reformi, SDA bi krenula u reformu obrazovanja, uvodjenje obavezne srednje skole, uvodjenje ECDL ispita u skole...izmjenu sistema vrijednosti u politickom i kadrovskom diskursu...itd.
Da. I još nešto me interesuje. Ima li neko statistiku, u koliko kompanija koje izvoze, koje rade lohn poslove i kojima su stranci vlasnici radnici ili barem ogromna većina radnika rade za minimalac. Je li to 100% takvih kompanija, 50%, manje od 50%. Ako je 50% i manje od 50% onda bi ta priča o minimalcu bila, naprosto, laž.
Drinski

#1845 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Hakiz wrote:
Drinski wrote:Pa da je Fadilu do reformi, SDA bi krenula u reformu obrazovanja, uvodjenje obavezne srednje skole, uvodjenje ECDL ispita u skole...izmjenu sistema vrijednosti u politickom i kadrovskom diskursu...itd.
Da. I još nešto me interesuje. Ima li neko statistiku, u koliko kompanija koje izvoze, koje rade lohn poslove i kojima su stranci vlasnici radnici ili barem ogromna većina radnika rade za minimalac. Je li to 100% takvih kompanija, 50%, manje od 50%. Ako je 50% i manje od 50% onda bi ta priča o minimalcu bila, naprosto, laž.
Sumnjam da ces dobiti odgovor. Pa da SDA to zanima, ne bi koalicije padale zbog upr.odbora Telekoma ili EP, vec zbog Aide.
Last edited by Drinski on 17/01/2016 17:40, edited 1 time in total.
rahmanjin

#1846 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by rahmanjin »

klixo wrote:
rahmanjin wrote: vecim dijelom se ne slazem s tobom. kazes doci ce stranac i uloziti pa ce nasi nauciti i otvoriti firme. evo sada ulazu, i nista od teorije. Ulazu u Borac Travnik recimo gdje ljudi rade minimalac po po ne znam koliko sati i siju odjela. I taj ce sa minimalcem koji zna da sije otvoriti firmu jer je naucio da sije? Isti takav ti je primjer Preventa iz Visokog. Ljudi rade, nemaju apsolutno niakava prava, za minimalnu paltu. I oni ce otvoriti firmu? Ne pije ti ta teorija vode.
Izvini ,ali u Preventu nisu minimalne plate , 600 KM sa toplim obrokom.
Imaju i svoju menzu koja je izuzetno jeftina i dobra pa radnik umjesto za 5 KM jede za 2 KM bukvalno.
A koliki je topli obrok? Kazes 600 sa toplim? Sam sebe demantujes. Dalje, koliko rade, koliko imaju radnih dana u sedmici? Pravo robovalsnistvo.
Hakiz

#1847 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

.b
nightvision

#1848 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nightvision »

klixo wrote: Izvini ,ali u Preventu nisu minimalne plate , 600 KM sa toplim obrokom.
600KM moze biti i premalo ako se radi od jutra do sutra, a radnik mozda jede za 2 marke ali firma te troskove prikazuje kao maximalno moguce, dakle opet izrabljivanje i kriminal, sve vec vidjeno u ovoj rupi od sda pasaluka i begovata izetbegovica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1849 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by _BataZiv_0809 »

Pa ako je 600 sa toplim obrokom, plata je blizu minimalca, ako vec nije minimalac.
jao_situacije

#1850 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jao_situacije »

Hakiz wrote:
jao_situacije wrote:
NIje dovoljno. Jer koliko god si jeftiniji od najbliže konkurencije, a Azija je sa svim troškovima opet od tebe jeftinija onda nije dovoljno.

A dokaz da visina minimaca nije presudna je to da investicije ne dolaze ni sada kada nam je minimalac već nizak, 360 KM.

NIje Novaliću palo na pamet da pusti povećanje minimalca za 50KM, a da rad pojeftini smanjivanjem doprinosa na plate i izbacivanjem obaveze plaćanja raznih parafiskalnih davanja. Što li? A time bi pojeftinio rad više nego zadržavanjem minimalca na 360 KM.

Da bi investitor došao osim jeftinog rada (a jeftin rad nije nužno i niska plata), mora mu biti jednostavno raditi, i mora imati pravnu sigurnost. Šta misliš, da li je investitoru da odustane od investiranja u BiH važnije 360 umjesto 406 KM plata ili razlog zbog kojeg se Bauahaus povukao?
jest jaro moj iz kine će sve dovlačiti, samo još da izmisle teleportaciju i tvoj argument bi imao smisla
Post Reply