Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
StupskaBitanga wrote:Za boljitak ce biti protiv Snsd za i fale im 2 ruke
Ili naša stranka ili HDZ 90
HDZ 90 vjerovatno ZA, ako je citati izmedju redova izjave Raguza. Dakle jos jedna ruka A-SDA ili Stranka Dijaspore. Ne vjerujem da ce paraziti iz NS podrzati ovaj zakon.
Može li izvor koji potvrđuje stav SNSD-a? Mada je logično da će glasati za jer i njima trebaju novci od MMF-a...
To je to onda. Gotova priča.
EDIT - šta je sljedeći korak? Ili ovim glasanjem Zakon stupa na snagu?
StupskaBitanga wrote:Za boljitak ce biti protiv Snsd za i fale im 2 ruke
Ili naša stranka ili HDZ 90
HDZ 90 vjerovatno ZA, ako je citati izmedju redova izjave Raguza. Dakle jos jedna ruka A-SDA ili Stranka Dijaspore. Ne vjerujem da ce paraziti iz NS podrzati ovaj zakon.
Može li izvor koji potvrđuje stav SNSD-a? Mada je logično da će glasati za jer i njima trebaju novci od MMF-a...
To je to onda. Gotova priča.
Sinoc je njihov neki predstavnik u FBIH pricao kako ce "vjerovatno glasati ZA".
Opetja033 wrote:Stani ba malo, kako ste vi dosli do zakljucka da im fali samo jedna ruka?
SDA+HDZ+SNSD+HDZ90 = 27.
Sta sam fulio?
Imaš na mom postu - SDA i HDZ 23 (s tim da treba provjeriti kome su pripala 4 mjesta za Srbe - na linku koji sam postavio en vidi se ko ih drži).
SNSD 3 i HDZ90 1: to je sveukupno 27. Fale još 3 komada...
58 je mjesta u Domu, dakle 30 je većina. S tim da je glavno pitanje - da li neko od ovih 4 stranaka ima koje dodatno srpsko mjesto...
Opetja033 wrote:Stani ba malo, kako ste vi dosli do zakljucka da im fali samo jedna ruka?
SDA+HDZ+SNSD+HDZ90 = 27.
Sta sam fulio?
Imaš na mom postu - SDA i HDZ 23 (s tim da treba provjeriti kome su pripala 4 mjesta za Srbe - na linku koji sam postavio en vidi se ko ih drži).
58 je mjesta u Domu, dakle 30 je većina. S tim da je glavno pitanje - da li neko od ovih 4 stranaka ima koje dodatno srpsko mjesto...
Pa to i ja kontam. Dakle ako i HDZ90 glasa za fale jos tri ruke.
Pa je li iko od njih demantovao navode SDA? Koliko sam upratio nije.
Na kraju krajeva logicno je da je i Mandilovic radio na ovom zakonu, njegov je resor i on ga je pustio u proceduru. Uz to je jos i dobrim dijelom kopija Ekonomskog Programa DF-a.
StupskaBitanga wrote:Ko kaze da je isti jer ovaj zakon je donio MMF i rekao usvojite
Objavljeno 12.03.2012 u 14:14 Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDPBiH Besima Borić je kazala da je novi Nacrt zakona o radu jedan od najvažnijih zakona koji će tokom ove godine uvojiti Parlament FBiH te da je " generalna procjena" Foruma da je to zakonsko rješenje mnogo bolje od sadašnjeg.
"U novi zakon je ugrađeno i niz međunarodnih konvencija, Međunarodne organizacije rada, a koje se odnose na zaštitu radnika i njihovog dostojanstva i na sindikalno organiziranje. Također, uvedene su neke nove stvari koje do sada nisu bile u zakonu i koje su proistekle iz prakse, kao što je diskriminacija radnika, a precizirano je puno oko mogućnosti otkaza, godišnjih odmora i drugih stvari koje su bile ostavljene kolektivnim ugovorima ili internim pravilnicima o radu", istakla je Borić.
Emina Abrahamsdotter, generalna sekretarka Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica, dodala je da je doboro što novi zakon preciznije regulira termin mobing i tretira pitanje radnih sporova te da SDP zagovara uvođenje radnih sudova i korištenje alternativnih metoda za rješavanje radnih sporova, kao što je medijacija.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da Sindikat prihvata ovo zakonsko rješenje i da misli da je ono rezultat pregovora Sindikata i poslodavaca, dodavši da bi se moglo reći da je pregovarano oko 75 posto stvari koje su u zakonu.
Posebno je ocijenjeno dobrim to što su date veće ovlasti inspekciji rada i što se poslodavcu može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor, što će umanjiti rad 'nacrno'.
Dženana Kadribegović, pomoćnica federalnog ministra rada i socijalne politike, obrazložila je danas još jednom da je izmjena postoćeg Zakona o radu FBiH neophodna zbog stranih investicija te nedostataka kojima je regulirano domaće tržište rada pošto je zadnja izmjena ovog zakona bila 2003. godine, a što je bio dovoljan period da se to uoči.
Također je rekla da je cilj i da se novo zakonsko rješenje uskladi što više s EU direktivama.
SDA+HDZ+SNSD+HDZ90 = 27.
Sta sam fulio?
Zbog 4 upražnjena mjesta dom naroda sada broji 54 člana. Zbog toga im je dovoljno 28 glasova, a ne 30.
SDA+HDZ+SNSD+HDZ90 = 27.
Sta sam fulio?
Zbog 4 upražnjena mjesta dom naroda sada broji 54 člana. Zbog toga im je dovoljno 28 glasova, a ne 30.
Opetja033 wrote:
Sta je problem? Podrzavaju zakon ciji je nacrt napravila SDP-ova vlada a u proceduru pustio ministar DF-a.
VIDIŠ ĆIM SE TI BAVIS GLUPANE JEBO TE DF I SDP A POSEBNO SDA zakon ne traži da budemo robovi nego da se smanji administracija, zašto u zakonu imaju stavovi koji totalno obezpravljuju radnika to je kjučno pitanje ti samo o svom BAKIRU RIDJOBRADOM DJUKCU kako te više nije stid
Sta je problem budzetlijo? Malo si mi nervozan, a? Svjestan si i ti da ce zakon vjerovatno biti usvojen pa panika za svoju guzicu?
Samo budi pametan (a da si pametan ne bi bio budzetlija nego bi nesto stvarao u zivotu), manje laj. Mozda te ova ruka bude hranila kada te maknu sa drzavne sise.
Kme, kme, kme.
SDA+HDZ+SNSD+HDZ90 = 27.
Sta sam fulio?
Naime, od ukupno 17 delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ima njih 13, s obzirom da su četiri manadata ostala upražnjena jer među izabranim zastupnicima u kantonalnim skupštinama nema više predstavnika srpskog naroda, SDP ima šest mandata, Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) tri, a po jedno DF, Liberalna stranka (LS), Naša stranka (NS) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB).
Opetja033 wrote:
Sta je problem? Podrzavaju zakon ciji je nacrt napravila SDP-ova vlada a u proceduru pustio ministar DF-a.
VIDIŠ ĆIM SE TI BAVIS GLUPANE JEBO TE DF I SDP A POSEBNO SDA zakon ne traži da budemo robovi nego da se smanji administracija, zašto u zakonu imaju stavovi koji totalno obezpravljuju radnika to je kjučno pitanje ti samo o svom BAKIRU RIDJOBRADOM DJUKCU kako te više nije stid
Sta je problem budzetlijo? Malo si mi nervozan, a? Svjestan si i ti da ce zakon vjerovatno biti usvojen pa panika za svoju guzicu?
Samo budi pametan (a da si pametan ne bi bio budzetlija nego bi nesto stvarao u zivotu), manje laj. Mozda te ova ruka bude hranila kada te maknu sa drzavne sise.
Kme, kme, kme.
Ma nisam brate budjetlija i nemam nikakve sanse da budem, ali problem je sto se svi bavimo glupostima zivce svoje gubim zivce, koliko smo glupi, prvi ja koji sam pomislio da ce doci do nekog poravnanja u radu izmedju realnog sektora i javnog ali ništa od toga.
Član 112.
Glasanje je javno osim ako Ustavom Federacije, zakonom ili ovim poslovnikom nije utvrđena obaveza tajnog glasanja.
Na poziv predsjedavajućeg Doma naroda delegati se izjašnjavaju ko je “za” prijedlog, ko je “protiv” prijedloga i da li se ko “uzdržao” od glasanja.
Prijedlog je prihvaćen ako se za njega izjasnila većina delegata u Domu naroda.
Dakle, odluke se donose prostom većinom, obzirom da se ne može povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa.